Brukar alltid ha Fleur på fredagarna, men idag fick jag rida stora Everest då avståndet mellan travbommarna inte skulle stämma om jag hade lilla Fleur, då alla andra rider storhästar i min grupp.
Vi värmde upp i skritt, trav och galopp på fyrkanten, la någon volt då och då. Sedan började vi jobba med bommarna. En av övningarna var att vi skulle rida sicksack mellan några bommar, in på en båge och över upphöjda travbommar, in på en liten volt och över en bom där. En annan övning var att vi skulle rida som serpentinbågar, över bommar som låg på medelinjen. Vi gjorde även någon skänkelvikning.
Everest var jätte posetiv till allt! Han blev taggad och jätteglad över att gå över bommarna. Ville fram i trav när vi skritta osv. Kände att jag kunde reglera tempot bra, och att han lyssnade på mig. Kul häst!
När jag köpte Space (min förra ponny) så var det hoppning jag ville hålla på mig, det var en självklarthet! Hoppning var det ända som fanns i mitt huvud. Visst tyckte jag om dressyr, men inte alls på samma sätt som jag tyckte om hoppning. Som ni vet, i ett års tid, så kämpade jag med Space, att hon skulle ta förhållningar osv, jobbade även bort pelham på henne som hon ridits på vardagligt i flera års tid. Kunde rida henne på tredelat tillslut, hoppade även på det! Det blev en stor skillnad på ponnyn från när hon kom till mig till den dagen jag sålde henne. Men undertiden jag hade henne så blev jag mer och mer sugen på dressyr, då hon inte alls var en dressyr häst. (Startade henne en gång i dressyr, och då trodde hon att dressyrstaketen var hinder, så varje gång vi red mot en kortsida så tagga hon till för att hoppa).
Började rida Fleur efter henne, och Fleur är en typisk dressyrponny. Hoppa kan hon, och hon gör det bra! Men dressyren är hon en klippa i! Hon kan alla skolor osv,hon kan allt. Så hon har lärt mig allt jag kan nu i dressyr. Hon var det första hästen jag gjorde en sluta på, den första jag gjorde en öppna på osvosvosv. Hon är inte ALLS lätt i dressyren som hon kanske framstår som, hon gör ingenting och inte ryttaren ber om det och är bestämd! Pågrundav hennes stobeteende så har hon lärt mig så himla mycket! Fleur har även gett mig så otroligt mycket! Inte bara ridmässigt, utan allt runt om, hennes personlighet är precis så som min drömshästs personlighet är! Hon är min drömhäst.
Har sagt det, men säger det igen, är oerhört glad att Kjelle ger mig den här chansen!
Idag blir det ingen skola för min del utan jag ska till Sacomässan, vilket är en högskolemässa. Jag ska bara dit och snacka med KTH.
Sen ska jag faktiskt nog åka till Stockholm Horse Show för Sara hade gratis biljetter till mässan. Jag kunde gått på showen igår också men sket i det haha. Men det ska bli riktigt kul.
Men just nu är jag på väg in till stan för att luncha med Jonatan i gamla stan.
Linda rider lektion för Lisa idag istället för mig, uppdaterar även om hur det gick senare!
Martina undrade om jag kunde skriva lite om min egen ridutveckling sedan jag fick Amoure, och självklart kan jag göra det!
Många sa till mig att man ofta står stilla i sin ridning när man köper unghäst, eftersom att den är den som ska inte utvecklas och inte en själv. Sitsen försämras när man ska vara mer följsam och så vidare.
Jag måste dock säga emot detta påstående, jag tycker att när jag fick Amoure började jag tänka ännu mer på mig själv: hur jag red, hur jag satt och hur jag höll händerna.
Något som helt klart har förbättrats är min lättridning, ni vet hur det blir när man lätt sitter lite framlutad och hamnar i stolsits när man sätter sig ned? Det lyckades jag helt och hållet träna bort förra hösten och det är jag väldigt glad över! Sitsen har blivit mycket mer stadig, särskilt den lätta sitsen som var i princip det enda jag använde när jag började galoppera.
Sen är det så mycket mer jag har lärt mig, speciellt nu på senaste tiden när vi har tagit dressyrträningen till en annan nivå.
Dessutom har jag blivit mycket noggranare, vilket jag tycker är jätteviktigt att vara! Jag vill fortfarande bli bättre och bättre så vi fortsätter att träna på :)
Det är helt sjukt hur min älskade lilla pluttponny har utvecklats under det dryga året jag ägt honom! Jag skriver så ofta om hans kroppsligga och ridutvecklingen, men nu tänkte jag istället skriva om den mentala som jag nästan tror är ännu större!
Amoure är en ganska nervig ponny, ibland blir han nervös och spänd och det är helt normalt.
När Amoure kom kunde han inte stå stilla i stallgången (dock inte så konstigt, han hade väl aldrig riktigt stått så heller), det gick inte att gå in i spolspiltan (läskigt, läskigt), det var läskigt när någon skulle byta täcken, transporten var hemsk och så vidare och så vidare.
Har det då blivit någon förbättring? Ja!
Amoure lastar i princip sig själv nu, han går rakt in och jag kan lasta ut honom helt själv då han väntar tills man säger till. Märks hur kul han tycker att det är att åka iväg!
Det är inga som helst problem att duscha honom, han kan bli lite rastlös ibland men det blir han för det mesta ;)
När hovslagaren kom på besök var han väldigt reserverad men nu har han lärt känna Maria och är mycket trevligare att handskas med!
Första gången vi åkte iväg gick det inte ens att sadla då han sprang runt, nu står han helt stilla vart vi än är, kan stå i transporten i flera timmar mellan klasserna på en tävling och ändå leverera vinster.
Det finns så mycket mer, men vi börjar såhär!
Det kallar jag en stor utveckling för en liten femåring. Min fina femåring!
Jag hade inte tänkt åka till Globen det här året, men nyss ringde Sara mig och sa att hon fixat en gratis biljett till mig på A-läktaren till henne och mig! Sååå glad! Bästabästabästa Sara! Så nu ska jag fixa mig snabbt, åka till älsklingen ett tag, och sedan mot TC där jag ska möta upp Sara, Johanna och Paulina. Är i Globen till ikväll, och efter det blir det en mysig middag på donken med Sara,haha! Sedan hem mot min pojkvän och sover där! Den här dagen blir mysig. Så mysigt med snö också! (Bara inte tågen krånglar..)
Gamla bilder på mig och Sara, ca 4 år gamla. Min bästavän, vad vore jag utan dig?
Igår longerade jag Yngve. Han skulle egentligen vila men han har så mycket energi just nu att det sista han vill är att vila.
Vi höll till på ute volten och början gick det rätt ut sagt skit haha. Han bara vände huvudet mot mig och "lekte" liksom. Man kan ju säga att jag blev väldigt väldigt frustrerad och mamma var sur och ville inte hjälpa till.
Men sen efter ett tag kom Sara, som står i öve, ut och gav mig några tips som verkligen fungerade super.
Jag skulle liksom gå bredvid eller liksom parallelt med hans huvud, inte bakom eller i mitten. Då jag gjorde så kunde han inte vända in och det gjorde att han gick flyt framåt.
Efter det vände han inte in en enda gång och jag gjorde alla gångarter i båda varven innan jag avslutade.
Ska iväg till stallet snart och rida lite! Har ingen plan riktigt. Kommer nog fortsätta med ryggningar, skänkelvikningar och öppnor/slutor.
Ska nog kolla upp någon LA program och rida det. Kanske rida igenom LB:3 också (:
Var lite halvt stressad över att vi startar LA:1 om en och en halv vecka. Rider bara ponnyn tre gånger till, varav en gång är hoppning innan våran LA-debut. Men efter tisdags ridpasset så är jag lung, hon var så fin! Jag märker en sån stor skillnad då jag inte rider henne kontinuerligt. Hon känns stel, och hon gör ALLT för att slippa undan. En vecka så red jag henne fyra dagar efter varandra, och då var hon som en annan ponny! Såfort jag tog tyglarna så ville hon jobba och hon var sååå mjuk!! Men nu när jag bara rider henne en gång i veckan, så märker jag skillnad. Tråkigt då jag väl rider henne så måste allt börjas om. För alla andra duktiga tävlingryttare rider bara storhästarna, så Fleur rids av alla ''tanter''. Haha förlåt men så är det.
Åter till ridpasset. Vi jobbade först i skritt, och i skritten så skulle vi göra halter, motställa osv. Hon kändes något stel, men gjorde MASSOR av ledande tygeltag och understödjande tygeltag. Då blev det något bättre. Sedan i traven så skulle vi rida serpentinbågar från båda hållen. Jag var noga med att visa henne att ''här är vi'' så jag satte henne på plats lite. Jag varierade tempot och var noga med att vi skulle rida våran väg och inte följa efter hästen framför. Då blev hon fin! Mjuk och allmänt trevlig. Sedan skrittpaus ett tag. Efter pausen skulle vi rida serpentinbågar. Visar en bild så nu ska förstå lite mer.
Man började vid C. Red först en tiometersvolt, sedan en sluta över medellinjen, sedan en tiometersvolt igen, sluta igen, tiometersvolt och sedan åt andra hållet. Det här var en riktigt bra övning för mig och Fleur, hon blev jätte lösgjord och vi lalla bara runt. Inga konstigheter utan vi red runt där, som om vi inte gjort något annat i vårat liv. Haha! Älskar det jag och Fleur har.
Försökte även få henne lite lägre i formen idag, bara för att testa av. Och det funka super! Nu taggar vi hoppträning imorgon :D
I helgen är det Stockholm Horse Show som börjar redan imorgon med uppvärmningsklasser.
Det måste vara en häftig känsla för de "amatörryttarna" som tävlar i Globen, massor med publik och en mäktig bana! Ändå är Globen en ganska liten bana om man jämför med andra stora tävlingar.
Jag ska gå på eftermiddags och kvällsshowen på lördag. Jag har aldrig varit på showerna på en lördag förut, endast fredag och söndag men det blir kul att uppleva showen en lördag också :)
Jag ska kika på lite olika saker på mässan men det jag tänkt försöka få med mig hem är framförallt en dressyrgjord och kanske lite nya borstar, inga onödiga saker i alla fall!
Är det några av er som ska dit på lördag? Eller ska ni dit någon annan dag?
jag har ridit flera gånger helt utan nosgrimma och det har också fungerat bra. Jag kan tycka att den breda ger lite bättre stöd och mer kontakt fast det kan bara vara att vi är mer vana vid en bred än utan.
Men sen tycker jag det är döläckert så det är nog den främsta orsaken. Men den sitter aldrig åt, utan sitter nästan löst.
Mycket snack om då det går bra men ibland går det dåligt!
Egentligen är det inte vår sämsta i känsan utan i resultat. Det blev väldigt många missar.
Hela dagen var väl lite kaos eftersom tränset gick sönder innan första klassen och hann inte rida fram osv. Men i andra klassen hade vi alla möjligheter till att vara bäst, det tyckte Yngve, fast kanske lite för mycket.
Han var väldigt glad och ville bara göra rätt rätt rätt och var jätte pigg och glad. Han kändes super men det blev för mycket missar eftersom jag red med lite för tydliga hjälper och Yngve ville liksom göra allt lite själv mer än att lyssna haha. Fast jag red honom inte riktigt böjd för skänkeln heller såå. My bad.
Jag var dock bara glad efter jag ridit men reslutatet var ju inte så kul.
Dock var det verkligen en av det bästa tävlingarna jag varit på så lär lätt åka dit i vår igen!
Idag har varit en låång dag som tisdagar vanligtvis är!
Upp klockan sex, mötte Sara (med Mingus) på tåget vilket var jätte trevlig, sedan skola hela dagen, dock kunde jag faktiskt åka hem vid 16.00 istället för 17.30 vilket var skönt. Väl hemma var det att pusta ut 20 minuter innan jag fortsatte med detta eviga mattepluggande. Har konstant pluggat matte överallt i en veckas tid, men det är faktiskt kul! (Matte prov imorgon)
Sedan kom mamma och vi åt mat innan vi åkte till stallet. Sedan var det hem igen och jobba matte i en timma och nu sitter jag här!
Tillbaka till ridpasset.
Det blev väldigt sent idag men det gjorde inte så mycket, var själv i ridhuset vilket var ganska skönt.
Yngve var ju så klart orolig och gnäggade massor och var lite barnslig men han jobbade på bra så han fick vara barnslig.
Han var verkligen en liten bomb idag och jag fick jobba mycket övergångar men det var roligt. Han ville bara framframfram!
Gjorde mycket flyttningar som skänkelvikning, öppna, sluta, bakdelsvändningar och så. Han var jätte duktig och var kvick för skänkel. Sedan gjorde jag massor med tempoväxlingar. Frisk trav till samlad och samma i galoppen, han var suuuper och några gånger blev galoppen så där magisk!
Red på lite mer på sånt vi tränar på. Mer öppna, sluta, skänkelvikningar, ryggningar osv. Tog även galopp i slutet med 10 meters volter, halter, förvänd osv och han var klockren hela tiden. Väldigt väldigt duktig häst idag faktiskt. Det ända att klaga på var att han ibland kunde spänna sig lite och någon enstaka gång släppte bettet och gick lite bakom lod men bara att göra någon övergång så försvann det.
Det var i alla fall väldigt roligt att rida idag! Yngve hade bakbenen med sig hela tiden.
Nu var ju verkligen tävlingssäsongen slut och måste erkänna att det är väldigt väldigt skönt. Slippa gå upp typ 5 på morgonen, frysa, knoppa, hantera nervös häst haha osv.
Men vallentuna ska ha en sista advenstsdressyr och Moa ska dit med Oreo som står i samma stall och jag får åka med dem om jag vill.
Väldigt skönt och det går ju bara på typ två timmar så är man hemma. Men jag är fortfarande inte helt säker på att jag orkar.
Klasserna är LC:1 LB:1 och i så fall rider jag båda eller bara LB:1. En anledning till är att jag verkligen gillar Vallentuna och vore kul att bara få åka dit!
Haha bild från sist vi var där på klubbtävling! :D
Som Tove sa hade vi lagtävling i helgen där jag agerade lagledare! Jag är såååå stolt ändå över alla som ställde upp! Det var lite synd att Linda O strykte sig och Lollos Goldie blev halt så vi var ett lag på tre av möjliga fem.
För min Linda och Yngve gick det inte så bra för men det var väl ingen shock direkt. Det blev väldigt stressigt men Linda red bra på framridningen och Lollo var med och hjälpe henne. Han hoppade allt och verkade helt ok trots att det var både kaos på banan och på framridningen.
Han hoppade första på första försöket men sedan gick det inte mer tyvärr. Vi har lite planer inför hoppningen och så och hur vi ska lösa det men det kan jag ta sen. Dressyren är väl största prioritet eftersom han tycker det är roligast.
Tove red också super, synd bara att hon dritta av haha ;) Men som Tove sa, Amoure var så duktig och det sa jag också innan hon gick i på banan till henne. Han skötte situationen väldigt väldigt bra på framridningen.
Johanna var så klart super duktig också med Mary. Hon tyckte inte riktigt Mary lyssnade på henne men de levererade nolla, så det var jättekul! Den ponnyn hoppar ALLT och ALLTID. Helt sjukt!
Aja roligt var det i alla fall! Och visst var jag snygg? HAHA
Tack Sara för bildena och för att du hängde med och stötta!
Jag skulle bli riktigt tacksam om ni kunde kommentera lite vad ni tycker gör en bra HÄSTHEMSIDA (alltså inte blogg).
Är det designerna, bilderna eller texten som är viktigast?
Vad vill ni se? Saluforum, tävlingsuppdateringar, reportage?
Alla som kommenterar vettiga åsikter blir länkade :)
/Tove
Då jag red för Lisa i fredags var Yngve väldigt pigg. Dock tränade vi mest i skritt och började med lite olika skolor. Vi har ju börjat gå igenom massor med nytt för Yngve. Sist ryggningar men nu börjar vi göra lite ordenltiga öppnor och slutor. Vi har ju gjort på rakt spår men nu gjorde vi på böjt och diagonalt spår vilket blir lite svårare eftersom rumpan kan åka lite som den vill.
Vi tränar ju väldigt mycket skänkelvikningar också och för varje vecka utväcklas han helt enormt. För bara tre veckor sedan kunde han knappt flytta i skritt och nu bara flyger han iväg om man rör honom. Även fast han fortfarande är svag så går det fort fram vilket är jätte kul!
Vi tränade lite delar ur Msv C:2 och tog några varv i galopp och i ena varvet bara fög han, så fiiiiin!!! Andra var lite svårare men då var han trött också.
Lisa sa i alla fall att han utväcklas hur mycket som helst på väldigt kort tid och att vi är duktiga vilket kan vara skönt att höra ibland då allt inte är perfekt haha. Hon sa även att vi bara lär plocka massor med rosetter i LC/LB i vår. Och det hoppas jag! Bara han håller sig i skinnet haha.
Blev glad i alla fall. Nu i detta november mörker så blir allt så omotiverande tyvärr.
Förmodligen världens finaste lilla häst i världen!
Anledningen till att jag inte bloggat är väl delvis att jag har ett projektarbete som ska in på torsdag men det är främst pga andra skäl.
Visst ska man aldrig behöva känna att det är ett "måste" att blogga, och man är aldrig, aldrig tvungen men man har ansvar, precis som allt annat i livet. Och jag vill inte blogga själv.
Det är väl enkare att säga så att då jag bloggar själv så är det inte kul, och då vill jag inte blogga. Och då kommer jag inte blogga. Punkt slut. Om vi alla tre bloggar lika mycket så fortsätter jag blogga.
Så ni vet ni varför jag försvinner, och det är inte för att jag inte orkar, eller inte har lust för om alla bloggar så kan jag blogga året om, när som helst, även om jag har 400 uppsatser och inte ens är hemma. Men finner ingen anledning på att sitta och mata inlägg helt själv.
Men, ny start nu. Jag börjar blogga som jag brukar och i alla fall vara lika delaktiv som Tove och Nathalie.
Bara världens finaste och jag för några helger sedan!
Tycker att det blev snyggare än väntat, dock hade jag gärna haft lite mer tid på mig så att det hade kunnat bli snyggare men jaja. Det är "suddigt" i sadelläget på grund av sadel, haha ;)
Hade ju kunnat gå bättre, men jag är verkligen nöjd trots att jag druttade i backen haha! Det här var helt enkelt en alldeles för jobbig situation för stackars Amoure men han var ändå så duktig :D
Bilder med mera kommer, här en bild som Sara tog innan vi åkte iväg (:
Det här året har jag tävlat Fleur 3 gånger. Det innebär 5 starter totalt. Men det är inte slut än, den 9 december ska vi starta våran sista tävling innan vinteruppehållet!
Våran första tävling tillsammans var den 3 juni i år, lokalt hemma på Högvreten. Vi red en LB:2a på 54,66%. Helt okej procent med tanke på att jag ridit henne i någon månad och den var våran debut på tävlingsbanorna.
Våran andra tävling tillsammans var den 9 september. Också en lokal hemmatävling. Då red vi LB:2 och LB:3. I LB:2an red vi på 61,66%, och i LB:3an red vi på 56,06%.
Våran tredje tävling tillsammans, som även är våran senaste. Var en lokal tävling på Vällingby. Där red vi klasserna LB:2 och LB:3. Första gången Fleur var ute på 4-5 år, vilket resulterade i spänd ponny! Dålig procent, 49% i båda, men med mer rutiner så kommer det här bli super med att åka ut på tävlingar.
Sedan får ni inte glömma att jag tävlar bland storhästar med min lilla ponny. Så konkuransen är mycket hög, och lilla Fleur kan inte jämnföra sig med stora hästar på mankhöjden 170. Men vi tävlar för att ha kul!
Någonting som jag tycker är väldigt viktigt är att kunna berömma sin häst. Det kan innebära en klapp, eller att högt kunna säga ''braaaa''. Jag tror att då hästen får berömm så känner den sig uppskattad och duktig. Har den svårt för någonting, tex hålla en förvänd galopp och hästen klarar den förvända galoppen, så förtjänar den sig åtminstone en liten klapp på halsen. Har du en nervös häst som tycker att hinder är super läskiga, och den tar sig över dom så förtjänar även den beröm.
Allt för många ryttare tror jag glömmer bort just det här. Man kanske känner att hästen var grym, men glömmer att visa den det! Då jag berömmer Fleur så känner jag hur hela hon blir stolt och hon blir ännu snyggare!
Inget långt åsiktsinlägg, men finns inte så mycket att skriva om detta. Det ända jag kan säga är .. GLÖM INTE BORT ATT BERÖMMA ERA HÄSTAR! VISA ATT NI UPPSKATTAR DET DOM GÖR FÖR OSS.
I mellandagarna ska jag, som jag tagit upp tidigare, träna för Malin Cohlin som kommer ifrån Lövsta stuteri. Hon har sedan hon var 15 år gammal tränat för Tinne Wilhelmsson. Hur coolt är inte det?!?!
Jag tror att jag och Fleur kommer lära oss grymt mycket dom här fyra dagarna som kursen är. Det kommer nog ge mig och Fleur väldigt mycket,och vi kommer nog bli bättre än någonsin tills våren då vi ska prestera på tävlingbanorna! Ser väldigt mycket fram emot kursen, och ännu mer fram emot våren och alla tävlingar som kommer. Vilken lycka jag har som har Fleur, och att just jag får den här möjligheten av Kjelle.
Gamla bilder från förra våren på mig och bästa hästen.
Igår hopptränade jag för Leif på andra sidan, med helgens utklädnad på mig. Haha.
Kändes lite lustigt att rida med kjol och halsduk, men det gick alldeles utmärkt. Red även fram med vingar på benen för att se om han reagerade, vilket han inte gjorde :)
Vi började med att hoppa fram på en oxer i trav, och då kändes Amoure väldigt lugn. Skönt!
Sedan jobbade vi mycket med svängar och att vi skulle höja och leda med innerhanden i svängen för att få hästen mer på bakbenen. Det funkade bra och Amoure hoppade bra och jag fick igenom honom bättre och bättre i svängarna. Jättekul!
Sedan hoppade vi bana och jag hoppade den på 90 cm, en grundomgång som kändes ganska bra. Han började bli lite trött men han kämpar ju alltid! Felfritt i alla fall och sedan höjde vi 10 cm och red en omhoppning. Där fick jag ett nedslag på ett räcke där han kändes väldigt trött, men överlag hoppade han upp sig fint :)
Mamma la upp på facebook om detta. Yngve har ju en del saker för sig men en sak är att så fort han blir nervös eller har bråttom måste han snutta/nafsa på saker. Och gärna på mig. Jag har funderat en hel del på vad som kan orsaka det men detta kan vara en anledning.
Senarelagd avvänjning ger färre problem
Uppfödarens rutiner kring avvänjningen kan påverka fölens hälsa och välmående radikalt. Och för den som köper en unghäst kan det vara bra att veta hur den har haft det under sin föltid.
Text: Husdjursagronom Sara Slottner Foto: Anki Yngve
Hos hästar i vilt tillstånd vänjer stoet av fölet vid 9-12 månaders ålder om hon är dräktigt igen, annars sker det vid ungefär 16 månaders ålder. Den avvanda åringen stannar kvar i närheten av stoet, och får trygghet och skydd av henne även i fortsättningen. Det kan vara något så enkelt som utrymmesbrist som gör att uppfödaren separerar sto och föl på natten vid installningen efter betet, men det finns risk för problem med en tidig avvänjning. I Sverige har trenden under senare år varit en mer naturlig avvänjning, eller åtminstone en senarelagd sådan.
Trygghetsbehovet kvar Föl som vänjs av tidigt har fortfarande kvar ett sugbehov, att dia handlar inte bara om födointag utan även om trygghet. I grupper med tidigt avvanda föl är risken därför större att fölen diar varandra, med risk för bland annat juverinflammationer som följd. I en nu tio år gammal studie jämfördes hur olika uppstallningsalternativ efter avvänjningen påverkade fölen. Då fanns en mer än fördubblad risk för beteendeproblem hos föl som hölls i ensam- eller gruppbox jämfört med dem som gick i lösdrift. I en annan studie visade sig föl i ensambox ägna mer tid åt att sparka i väggen, skrapa i golvet samt bita och slicka på inredningen jämfört med föl som hölls i grupp. Ökade mindre i vikt I en studie där tvååringar stallades in för första gången fick forskarna ett alarmerande resultat; hela 67 procent av dem som stod i ensambox hade efter tolv veckor utvecklat onormala beteenden, trots att de kunde se och höra sina boxgrannar och hade tillgång till mycket vallfoder och halm. Man har även sett att unghästar som hålls ensamma ökar mindre i vikt än de som hålls två och två. De kan även få lägre bendensitet, förmodligen på grund av mindre belastning på skelettet på grund av passivitet. Om det finns möjlighet att ha några vuxna hästar i den avvanda fölgruppen har det stort inflytande på fölens välmående. Två studier har visat att det blir färre stressrelaterade beteenden, lägre kortisolnivåer, mindre aggressivitet och färre onormala beteenden om det finns vuxna hästar i flocken. De vuxna hästarna behöver inte vara släkt med fölen, det går bra med både ston och valacker och de behöver inte ha gått i gruppen innan avvänjningen. För den som importerar hästar kan det vara intressant att veta att genomsnittsåldern vid avvänjning i USA är drygt sex månader, i Storbritannien knappt sju månader, i Australien knappt sex månader och i många länder i Europa runt sex månader. Av de nämnda länderna rapporteras USA ha högst andel onormala beteenden.
Snart är det ju Stockholm International Horse Show som jag varit på typ varje år men i år ska jag inte gå! Alla kompisar osv ska gå på lördagen men då är det min födelsedag och hela släkten ska hit osv. Riktigt tråkigt faktiskt att jag inte kan gå iår men var i alla fall på falsterbo i sommras.
Hade väl kanske gått på söndagen men jag känner ingen som ska gå då tror jag och har ingen lust att gå dit själv haha.
Vill faktiskt egentligen bara se dressyren och ta en runda på mässan.
För er som tycker det är jobbigt då ni står i gången eller spolspiltan och ska kratsa hästenshovar då smuts och lera hamnar på gången. Sen måste man hämta en sopborste och en spade och krafsa upp det så har jag en bra lösning!
Då jag jobbade hos Martin så gjorde de så att man tar en hink och ställer under hovarna och krafsar ur smutsen i den. Sen då man r klar är det bara att slänga ut smutset! Så mycket lättare och betydligt skönare tycker jag!
Som nästan alla säger är det väldig bra att ofta byta bett.
Nu har jag ridit på tredelat i över ett år eftersom det är det som fungerat bäst. Men om jag uppfattat det rätt så gick han även på rakt bett då vi köpte honom. Men jag trivdes inte med det så bytte.
Men nu när tälingssesongen är slut ska jag nog prova lite olika, både tvådelat och rakt och se om det blivit någon skillnad. Vem vet, han kanske trivs bättre på dem?
Han går ju just nu och håller på med munnen i dressyren, gapar och flärplar med läppen så kanske ett nytt bett kan få honom att fokusera mer på bettet än överläppen? Inte vet jag men det kan bli intressant att prova! Återkommer då jag gjort det!
I söndags dressyrtränade jag för Lisa :)
Eftersom att vi nu ska börja träna mot LA jobbade vi med tryck och lättare samling samt mycket sidvärtsrörelser vilket verkligen gav resultat. Amoure blev mycket fin!
Igår red jag ytterligare ett dressyrpass. Vi var helt ensamma så jag kunde utnyttja hela ridhuset och passade på att jobba med lite förvänd galopp och sådär.
Jag red tre "galoppintervaller" i varje varv, alltså sex stycken sammanlagt.
I den första jobbade jag honom lätt med lite tempoväxlingar och ökningar. I den andra red jag förvänd på en båge längs långsidan och sedan red jag stora serpentinbågar vilket gick jättebra :)
Avslutade med att korta galoppen så mycket som möjligt utan att han skulle kännas "trött" på volten, och även det gick bra!
Han höll en väldigt fin form hela passet, speciellt i galoppen :)
Om bara någon vecka fyller jag 18 år! då blir jag vuxen och allt det där. Det jag tänkt ganska mycket på är att då får jag ju faktiskt aldrig mer tävla ponny.
Nu har ju jag i och för sig aldrig tävlat ponny, vilket är kanske lite tragiskt. Har alltid varit, sedan jag var liten en dröm att tävla ponny upp i höga klasser men som sagt, för att komma dit måste man ha väldigt satsiga och angagerade föräldrar.
Ingenting att deppa över egenlitgen, men ändå, aldrig ponny? Aja, jag överlever nog ;) Jag har ju ändå en häst!
Det där med att önska sig saker har varit ganska svårt men har typ några saker.
En transport (kommer jag aldrig någonsin att få)
Tagelarmband
Flerdagars dressyrkurs på Störmsholm
Utlandsresa
Önskar mig faktiskt inte några hästprylar eftersom jag typ shoppat hur mycket som helst det senaste året. Lite komsikt att jag som älskar hästprylar inte har någon hästpryl på listen men det känns lite just nu som om jag har allt haha.
Vill börja med att säga att jag inte vill försvara mig eller liknande med detta inlägg. Vill bara klargöra en del saker.
Uppdateringen är inte på topp från min sida. Men jag tänker aldrig se bloggen som ett måste, eller något som jag är tvingad till. Är jag inte på blogghumör är det bättre att låta bli bloggen än att gå in och skriva något värdelöst inlägg om någonting onödigt. Blir bättre och mer läsvärda inlägg då jag vill blogga och har lusten till att blogga! Varför ska jag blogga bara för bloggandes skull eller uppdateringens skull om det endå blir ett tråkigt inlägg för er läsare?
Mina dagar innebär som vilken annan ungdoms dagar - långa dagar, mycket plugg. Jag vill hinna med alltalltallt, skulle inte skada med några extra timmar på dygnet. Sover nästan alltid hos min pojkvän på veckodagarna,och där har jag ingen data = kan inte blogga. Rider också en dag till två dagar i veckan! Och jag har ingen egen häst alltså kan jag inte uppdatera er om Fleurs vilodagar, om jag longerat/tömmkört/promenerat henne, eller om vad min familje medlem gör den dagen då jag inte är i stallet. Jag kan ju inte åka upp till stallet och kolla hur någon annan rider Fleur och uppdatera er om det,hahah!
Nu tar vi nya tag, och hoppas på att mitt blogghumör kommer tillbaka snarast! Men jag tycker att alla ska förstå att bara för man startat en blogg så behöver det inte vara ett måste, en sak som gör en stressad bara för att man ska hinna uppdatera osv. Och alla storbloggare uppdaterar typ 4 inlägg om dagen, kolla på Linn Olsson tex? Nä herregud, blogga ska vara kul, inget j*vla måste!!
Svar: Självklart vet jag det! Och min total procent var 57,8?%. Men det jag menade var att jag och Korvete red på godkänd procent för ena dommaren i LA.
Ja idag så har jag gått upp sex för att vara i skolan till sex. Nu är det bara hem ut med hundar och sen till stallet. Sen hem för att sitta hela natten och plugga!
Och trots det är det bara jag som bloggar...
Skriver mer sen.
Jag är helt klart en sådan som faller för valacker. Men inte bara valacker utan alla djur har alltid varit hanar. Mn första hamster var hane, första fågel, andra fågel, hund, häst osv. Det är egentligen inte ett medvetet val utan jag faller alltid för hanars temperament. Jag tror hanar/valacker i allmänhet är lite mer samarbetsvilliga då det gäller att tämja en fågel, lära en hund eller handskas med en häst. Men så klart behöver det inte vara så i alla fall men just i mina fall har det alltid varit så. Sen känns det som att man kanske mer ofta behöver ta en diskussion med ett sto eller en tik tillexempel. Jag har ju en tik hemma med men hon är mycket svårare att "bestämma" över än min hanhund.
Fast detta är ju verkligen olika från person till person ch häst till häst men just för mig är det just så här som det blivit. Jag är ganska fast på att jag förmodligen aldrig kommer att köpa ett sto. Fastnar helt enkelt inte för ston, även om de skulle vara fantastiska så blir jag liksom inte "kär" i ett sto!
Tänkte skriva lite om skötsel av stövlar nu när jag ändå är igång och köpt nya. (Förrästen för er som undrade så kostade stövlarna 5000 kr. Gjorde lite ont i plånboken)
Här är lite av Rolf Sjöswärds tips från hippson:
Rengör med vatten Rolfs råd att man först spolar eller svabbar av den med vanligt vatten. - När du bara spolar av lite snabbt hinner inte vattnet gå in så långt i lädret. Men om du ska göra en mer grundlig rengöring, eller om du går en längre stund i väta eller i vattenpölar, då kan lädret ta åt sig mer väta och då måste man tänka på att torka lädret. Många glömmer detta! säger han. Bästa sättet att torka en genomblöt lädersko på är att man knycklar ihop tidningspapper lite luftigt och sedan fyller stövlarna eller skorna med papperstussarna. Därefter får lädret stå och torka i rumstemperatur. Pappret hjälper till genom att suga åt sig fukt inifrån och nästa dag bör lädret vara torrt. - Torka aldrig läderskor eller stövlar nära artificiella värmekällor, typ element, torkskåp eller hårfönar. Då torkar lädret ut och blir förstört, varnar Rolf.
Återfukta lädret Han berättar att det finns en gammal tumregel som säger att "där smör smälter far läder illa". Att rida ut med sina stövlar i solskenet är givetvis ingen fara, men skulle de stå ute i gassande sol under en hel vecka kanske man skulle kunna se en nyansskillnad i lädret. Efter att läderskorna har rengjorts och torkat behöver de återfuktas. Rolf liknar detta vid att personer som har torra händer behöver smörja in dem ibland. - Använd vanligt läderfett och smörj in skorna eller stövlarna med ett tunt lager, förklarar han. Det finns olika skolor om hur man ska göra med sömmarna. Vissa menar att de kan luckras upp om de utsätts för fett, men Rolf är av en annan uppfattning. I alla fall när det gäller skor. - Jag tycker att det är bättre att fetta in även sömmarna. Det är där väta kan komma in. Fettet blir som en skyddande hinna, säger han.
Använd tandborste! För att komma åt och få bort smuts runt sömmar och på svåråtkomliga ställen förordar Rolf en vanlig tandborste. Med den kommer man åt där skorna är som känsligast. Vill man få stövlarna extra fina och blanka inför till exempel en tävling kommer Rolf med ett hett tips. - Putsa dem som vanligt med skokräm i rätt färg. Sedan putsar du upp stövlarna med en nylonstrumpa. Det brukar ge finns stuns, säger han.
Har bara varit iväg till stallet en snabbis idag. Borde kanske egentligen ha ridit men orkade verkligen inte. Så fixade bara honom och alla saker tillsammans med mamma innan vi åkte hem! Gör inget att han vilar eftersom han gått sedan i onsdags.
Nu efter jag suttit och gjort massor med tidsinlägg hela veckan åt er ska jag ta igen plugget lite. Kram!
Yngve kändes ganska fin. Vi jobbade vidare på skänkelvikning och stretch för att få igång bakbenen. Han blev väldigt fin. Vi tränade innanför spåret, vilket jag måste göra mer för han tappar balansen lite. Vi gjorde även lite tio meters volter. Han kändes fin men det var jobbigt för honom eftersom han jobbade rätt så bensinen tog lite slut haha.
Sen tränade vi ryggningar. Jag ska göra så att jag bara gör en ryggning ungefär var tredje gpng så han inte lär sig att rygga av sig själv. Jag ska även tänka mig att använda mina hjälper så som han flyttar benen så får man en bättre reaktion. Fick till några bra, men det viktigaste är att han gör en helt rak halt eftersom det är det viktigast för att få till en bra ryggning. Så det ska vi träna mer på. Men annars sa Lisa att ryggningarna borde inte bli några problem för Yngve gör dem ganska bra och verkar ha koll på vad han ska göra.
Efter det tog vi lite galopp bara på volten och såg till att den blev fin och att han tog jämt stöd innan vi avslutade! Var nöjd men hästen och han gjorde sitt bästa under hela lektionen!
Det som är kul också är att för varje dag så blir hans flyttningar i skänkelvikning mer och mer kvicka!
I fredags var jag väldigt trött efter skolan. Det var mörkt ute så det blev ridhuset. Men hade inte lust att rida dressyr så mamma ställde fram en sockerbit! Det var väldigt bra för Yngve var ganska otaggad på dressyr märkte man så när han fick skutta runt blev han glad och pigg! Känner fortfarande bara att jag inte är helt säker på det här med avstånd och jag känner att min sits är lite dålig över hinderna men så småning om blir det väl bättre och bättre!
Lördag så skulle mamma eller jag rida ut men det fick bli mamma för jag var så trött. De gick runt i skogen lite och nere på slingan och Yngve var glad! De skrittade bara.
Jag skötte allt i stallet istället. Skulle ha smörjt allt men det blev att gå in i stövlarna i stället och prata med Linda, som inte bor i stockholm längre men kommer ibland på helgerna! Så kul att träffas, när vi i vanliga fall träffades nästan hela tiden i stallet.
Det känns som om modet för dressyrhjälmen håller på att ändras ganska mycket! Jag själv har ju en Charles Owen John Whitaker hjälm, den typiska dressyrhjälmen (fast från början hopp och fortfarande hopp). Eller snarare dessa typiska sammetshjälmar är den typiska dressyrhjälmen.
Men sedan de stora stjärnorna och idolerna börjat rida med hjälm så använder de hårda hjälmar.
Jag själv har alltid hatat hårda hjälmar men det känns som om jag långsamt förändrast. Egentligen tycker jag nog att dessa hjälmar bara ser ut som cyckelhjämar men om några år då min Whitkaer inte pallar längre så blir det nog kanske en Uvex hjälm eller liknande.
Kontigt hur man kan ändras nå mycket beroende på vad andra gör och har på sig!
Jag är helnöjd! LA debut, på en häst jag aldrig tävlat, och som jag ridit max 5 gånger! Och vi red på godkänd procent i LA, gaaaalet.
Hade inte alls höga krav, tänkte att det fick gå som det går. Och jag tror att det gjorde att resultatet blev som det blev - bra! Hade jag haft för höga förväntningar på både mig och Korvete så hade det inte alls gått lika bra! Såg det som en kul grej helt enkelt.
På framridningen så red jag henne först lång och låg, sedan plockade jag upp henne i den formen jag ville ha henne. Gjorde mycket volter samt böjdaspår i skritt och trav. I galoppen gjorde jag tiometersvolter då och då, annars red jag på fyrkanten. Hon kändes fin, frammåt och glad! Red inte mycket galopp, vet inte riktigt varför, men jag kände att det var viktigast med traven kanske. Gjorde några ökningar i alla gångarter och någon skänkelvikning innan jag gick ut och skrittade henne för att vänta på våran tur.
På banan blev hon lite fundersam precis när vi kom in i ridhuset, men släppte på en gång när jag började trava. Det som är skönt med henne är att när hon blir stressad så bromsar hon, helt tvärt emot Fleur. Fleur blir springig och energisk. Visste redan innan då jag pratade med Agneta (Tävlar Korvete regelbundet) om hur ryggningen skulle bli. Agneta berätta att Korvete knappt kan ryggning. Korven är 7 år och förstår inte riktigt vad man menar. Så fick -2 poäng då jag inte visade ryggning. Och sedan glömde jag en skänkelvikning så där fick jag också -2. Fick totalt blackout, och kom på precis när jag passerad A att det skulle vart skänkelvikning där, så gjorde en volt och gjorde om den. Skänkelvikningarna blev bättre än vad jag vågat hoppats på! Jag skrev igår att jag inte riktigt visste hur galoppen skulle bli, men hon klarade tiometersvolterna i galopp utan problem! Halvt igenom i galopp klarade hon, men bröt av i den förvända i första galoppdelen. I andra galopp delen så klarade hon en bit på förvända, men är jätteglad för att det blev bättre i den andra!
Det var 3 olika dommare,vilket är jättekul tycker jag då man får 3 åsikter osv. Fick 6or och 7or, någon femma och en 4a på mina 3 protokoll. = SUPERNÖJD! Kommentar från domare nr1: Mycket mjukt och harmoniskt program som behöver några justeringar för att bli ännu bättre! Speciellt våga visa lägningarna! Duktigt ekipage! 60.00% Kommentar från domre nr2:Mycket mjukt ridet. Nästan för mjukt eftersom hon bröt av för dig. Du sitter jättefint men behöver inverka mer hela tiden. Lycka till! 57,11% Kommentar från domre nr3: Tappar ibland bjudning. Red mer fram till handen. Mjukt ridet! 55,92% Fick 6or och 7or på gångarterna, framåtbjudningen, min sits och hållning och hörnpasseringar.
Så glad att alla tre skrev att jag red mjukt! För det är något intryck jag vill ge! Jag är även hur glad som helst över min procent!! Hade knappt vågat tro att vi skulle få över 55%
Kidnappar bloggen, tycker det behövs uppdatering. Tyvärr har jag inget vettigt att säga, så jag borde nästan låta bli, men så bra självkontroll hade jag inte. Det är Martina som skriver här, jag har hästar i samma stall som Amanda och Tove.
Jag kan tänka mig att motiveringen till att blogga inte kan vara på topp jämnt, det måste vara svårt att känna att ska skriva bara för att skriva, så jag tycker alla kan skriva fler förslag på ämnen (tror Tove gjorde en sån förfrågan förut) som tjejerna kan skriva om så kanske det inte känns riktigt lika svårt? Det är klart det är svårt att langa ämne efter ämne, så tipsa på tycker jag! :)
Jag har haft två bra ridpass idag så därför förtjänar mina två hästar att vara med på bild här på bloggen!
!
Rolig bild från Zettas första lokala tävling, haha, jag hängde inte riktigt med. Okända hinder kan bitas!
Och ponnykärleken, haha. Oscar!
Förlåt för bloggnappningen, haha. Men tipsa om en massa ämnen nu :)
Nu är jag på väg till Uppsala för att fira min kusin. Eftersom att Tove och Natta inte bloggar ordentligt kommer jag inte heller göra det eftersom att det blir jobbigt att bära bloggen själv i över en vecka.
Mer info om hur det gick idag och vad vi gjort tidigare kommer sen!
Nu har mina nya tränings/tävlings stövlar kommit! Efter 18 veckor har mina egen designade, måttbeställda stövlar kommit och jag är super nöjd! Just nu är de ganska långa och jag måste gå in i dem men de börjar redan kännas mycket bättre.
HÄR kan ni beställa stövlar precis som ni vill ha dem!
Först och främst att jag inte ska rida fel. Att vi ska rida runt programmet, och att jag inte ska göra fel för oss! Men jag lär kunna programmet då jag sprang det i ridhuset efter hoppträningen igår,haha! Sen har jag också lätt för att lära mig program, vilket är väldigt skönt!!
Att hon ska hålla galoppen i galoppdelen. Det är en ganska svår galoppdel i LA:1an och Korvete har ganska svårt att hålla galoppen i 15 metersvolter bara, och nu är det liksom 10 metersvolter vi ska rida imorgon. Plus att det är förvänd galopp en sträcka. Så skulle bli jätteglad om hon håller galoppen! Om inte, så gör det inte så mycket, då jag inte ALLS har något mål att vi ska vinna osv. Kör bara för det ska bli kul!
Att vi ska få till bra skänkelvikningar. Men vi tränade mycket skänkelvikning på lektionen i tisdags, så är rätt säker på dom!
Att hon ska klara ryggningen! Är inte alls säker på om hon kommer det. Då jag försökte rygga henne i tisdags, men hon lyssnade inte alls! Så mycket träning på ryggningen på framridningen imorgon.
Att vi ska ha kul! Det är det viktigaste av alla mina punkter,helt klart!
Vi fortsatte i oktober med våra veckovisa dressyrträningar, vilket gick bättre och bättre. Vi började även rida ut längre sträckor då Amoure fått tillräckligt bra kondition för att galoppera i långa backar med mera. Och det uppskattade han verkligen! I oktober hade han en period då han hade så mycket energi att han gärna bockade och flög titt som tätt, men det gjorde inte så mycket då det gick över när han började ridas lite mer.
Vi började skutta lite över små hinder på upp till 60 cm och det gick bra. Vi började även hoppa oxrar lite smått vilket skedde helt problemlöst!
Vissa har eget stall och vissa kan gå till stallet på bara några minuter. Andra bor nästan en timma iväg från hästen.
Vi bor dock bara 10 minuter iväg med bil till stallet, 25 minuter med cykel och 35 minuter med buss! Vi bor i en villa i ett typiskt villa område utanför stockholm. Det tar ca 20 minuter med tåg till centralen, så snabbt till stan men ändå så bor vi på landet!
Jag tycker faktiskt det är riktigt bra! För det finns många bra tävlingsplatser lite mer utanför stan + att i nästan alla fall är stallen lite bättre dessto längre bort från stan man kommer (då tänker jag på utevistelse, hagar, ridvägar osv)
Skulle dock inte ha något emot att bo två minuter iväg från stallet och kanske 10 minuter iväg från stan, men man kan väll inte få allt här i livet haha!
Tänkte skriva ett inlägg om varje månad med Amoure, vad vi fokuserade på och sådär, nu när jag har haft honom i över ett år och vi har kommit en bit på vägen (:
September 2011 var första månaden jag hade Amoure, och jag tog det därmed väldigt lugnt (:
Vi började med lite lätta ridpass på ridbanan och någon sväng i skogen, men jag hade ingen sadel så jag var tvungen att låna. Sadelprovning och sedan fick vi hem två sadlar en vecka senare.
Fokuset låg mycket på att hitta rätt framåtbjudning, framförallt i ridhuset. Amoure hade i princip aldrig gått i ridhus och tyckte att det var både ganska tråkigt och jobbigt med alla hörn. Jag dressyrtränade en gång i veckan och fokus låg på att få honom framåt ordentligt. Det blev förstås bättre och bättre, och mycket jobb med galoppfattningar och liknande.
Jag red ett litet markarbetespass i september, men med endast lite bommar (bommar är läskigare än hinder var dock Amoures åsikt).
I slutet av månaden fick Amoure lite vila när jag åkte utomlands, välförtjänt! :)
Vårt första pass med bommar.
Ja, jag red med halsring ;) För att slippa dra honom i munnen när han gjorde sina krumilurhopp ;)
För någon vecka sedan skrev jag om ni kunde gissa vad vi skulle köpa som skulle vara bra för bloggen och, för någon vecka sedan kom den! Visst är den snygg! Vi köpte dem på Horze då det var rea! Vi ska även brodera namn på!
Så nu på tävlig borde alla komma fram och hälsa då de ser oss i den här! :D
idag red jag i ridhuset vilket börjar bli lite trist. Men det är mörkt överallt och blött överallt och det går inte rida någon annan stans. Som om inte det räcker så är det så mörkt i ridhuset med jämfört med på sommaren.
Idag har varit en jobbig dag fast jag bara haft en lektion. Upp och ut med hundarna två gånger innan skola och sedan hem och ut med hundarna igen och sedan ta sig till stallet, var där till klockan tio, hem äta ut med hundarna och sedan somnade jag i soffan. Finns ingen tid för någonting. Har flera inlämningar imorgon som jag inte kommer hinna med. Kul! Dessutom kommer min dag se exakt lika dan ut imorgon, så är väl hemma runt 11 på kvällen imorgon och då blir det att sova. Så mycket var det för fredags mys haha.
Men tillbaka till idag.
Det hela började inte så bra efter som en häst i ridhuset slet sig och galopperade runt och så lätt påvärkad som min häst är så var han livrädd långt efter hon var fångad och tyckte allt var jättekonstigt och läskigt. Sådant orkar jag verkligen inte så gulliga martina fick rida honom lite medan jag red lilla Juni.
Efter det hoppade jag upp och kände lite på honom och han kändes fin! Jobbade mycket sidvärts, tio meters volter i skritt och trav och massor med övegångar till han kändes fin. då började jag rida lite ur LA:1. 10 meters volter i galopp, halvt igenom i galopp sedan förvänd galopp, skänkelvikning i trav osv och gissa vad jag blev schockad.
Min häst som haft svårt för 15 meter i galopp och 10 meter i trav red runt på 10 meter i galopp som om han aldrig gjort annat. Halvt igenom och förvänd satte han super och jag var riktigt shockad. Har aldrig haft en sådan känsla tidigare i en volt och känt att han bär sig själv utan att jag driver på som en tok för att han ska orka. Men nu bara flöt han runt där helt fantastiskt! Dessutom red jag in några gånger i galopp och han har nog aldrig varit så nära en perfekt halt från galopp. ÅÅH är så nöjd och ska bli såååå kul att visa Lisa på söndag.
Tusen tack Sara för att du filmade!!
Tyvärr blev han lite tröttare i slutet så fick inte med de bästa volterna och halterna, eftersom det blir några trav steg men han tog verkligen ett steg fram idag!
Jag har aldrig haft några specifika mål med min ridning, jag har alltid sagt att jag rider för att jag tycker att det är kul och för att jag vill utvecklas.
Jag vill ju också tävla, och blir förstås väldigt glad när jag kommer hem med en rosett men mitt mål har aldrig varit att tävla de och de klasserna, starta de och de tävlingarna och vinna det och det. Förrän jag fick Amoure.
Jag köpte Amoure som ett roligt projekt, en ponny att utbilda själv och klättra lite i klasserna med, vilket vi också har gjort i hans egen takt. Självklart har jag mål över vad han ska kunna när han i framtiden säljs/lånas ut, det är väl inte konstigt?
Mål med Amoure:
- Starta 110 hoppning
- Starta LA dressyr (inte prioriterat)
- Starta 1* fälttävlan
För att kunna klara dessa mål behöver vi träna mycket, och det är förstås även det ett mål. Att träna mycket för att utvecklas.
Just nu i mitt liv känns det som om allt kretsar just runt detta. Ansvar. Och med det menar jag att jag har så otroliga problem för då folk har ansvar över saker som jag brukar ha ansvar för.
Jag tål inte egentligen att någon annan har ansvar över mig, mina hundar, min skola, min häst osv. Jag ska sköta ALLT själv.
Och jag är verkligen en sådan som inte bara tar ansvar utan faktiskt nästan är ansvar haha. jag vill absolut inte skryta, för det är inte det de handlar om. Men jag har tänk mycket på det nu på senare tid att jag ÄLSKAR att ha kontroll över allt som har med mig att göra. För jag vill att det ska gå till som jag vill att det ska gå till.
Då jag var mindre var jag inte alls så, nästan motsats men nu, nu är ansvar mitt liv.
Därför klarar jag inte av då folk är oansvarliga runt mig. Det är verkligen något jag inte tål. Mina hundar ska skötas på det här sättet och kan folk inte ta ansvar för det ska de inte ha hand om dem. Folk ska inte heller ta ansvar för min skola, eller min hälsa, min häst osv. Jag vill sköta det själv och det kanske är en del av mig som håller på att bli vuxen och vill ta mina beslut.
Men jag tror att jag har blivit ett sådant kontrollfreak och vill ha allt på plats och veta hur allt går till eftersom ingen i min familj är så. De tar allting lite som de kommer. Men så tror jag att de flesta människor är. Det tar det som de kommer, skola, jobb, ALLT.
Men det triggar mig helt galet då någon säger att de inte har koll på när deras nästa prov är eller då deras föräldrar har all koll åt dem.
Jag tror att jag alltid kommer att vara så här, både till gott och ont. Ibland vill jag har för mycket kontroll, liksom över andra. Men i huvudsak är det en positiv egenskap så länge jag får ha koll på vad som är mitt, för då blir allt väldigt nogrant och flyter ofta på väldigt bra!
Fast jag har alltid velat bestämma, varelse för 15 år sedan eller nu!
Känner ni igen er, eller tycker ni jag är galen som vill ha kontroll på allt? Hur är ni? (:
Lämnar skolan efter dagens korta dag bestående av två timmars matte, en timme svenska och en halvtimme spanska. Mot stallet där jag ska ta en promenad eller skritta Amoure barbacka :)
Hemma igen ska jag blogga, har inte suttit vid en data sedan i lördags...
/Tove
Jag bara älskar hästprylar med sverige saker på, allt från schabrak, lindor, tröja, byxor ALLT. Sen på hoppryttare får det gärna vara hjäm och hela köret. Tycker det ser så proffsigt ut haha, precis på samma sätt som norrmän använder norska flaggan osv.
Sen är det ju som allting annat att för mycket av det blir bara motsats, fult! Men små detaljer med sverige färger och så är riktigt läckert!
Ja förlåt för att uppdateringen är kass, men uppdateringen krashar verkligen här då jag inte bloggar fullt ut!
De har två dagarna har jag inte ens hunnit vara hemma, och har hur många uppsatser och prov som ska göras under skoltiden. Fast det är inten en ursäkt egentligen, men har helt enkelt inte hunnit fixa tidsinlägg.
Idag var det skola från nio och var hemma sex, då var det bara att trycka i sig mat, in med hundarna i bilen och till stallet där jag fick gå ut med dem. Yngve fick vila idag men han fick en rejäl massage faktiskt på de pungter där han arbetar som mest med muskerna. Han tyckte det var skönt!
Hundarna fick busa massor också innan jag åkte hem och gick ut med dem igen. Först nu är jag hemma och kan skriva!
Men så har dagen varit! Nu blir det lite roliga inlägg framöver kan jag i alla fall lova!
Känns lite som om uppdateringen hänger på mig haha...
I början så kändes hon jätte orolig i formen, antingen var hon för hög eller så kändes hon framtung och jobbig. Men gjorde det bästa av situationen och började rida henne framframfram. När hon kom fram i det tempot jag ville, så blev även formen finare, bättre och stadigare! Fick en bra känsla i traven. Gjorde några ökningar och dom kändes bra! Galoppen kändes också bra, satt bara och njöt, för jag hade henne redan där. Där jag ville ha henne.
Efter gårddagens ridpass, så är jag faktiskt taggad inför söndag! Fast vet ni vad jag kom på nu??? Har inte kollat hur LA:1an är, ops.. Dax och göra det kanske.
Idag påbörjade jag kursen Företagsekonomi och jag blev glatt överraskad när jag upptäckte flera uppslag med hästar. Det finns till och med kalkyler på en budget för att driva en ridanläggning, jättekul! Utöver det handlar det om hur det kan bli lönsamt att föda upp hästar samt hur GHS finansierar och driver sin kontakt med media. Riktigt intressant :)
/Tove
Ja som ni trogna läsare vet så är jag ju ett enormt coldplayfan och går på massa konserter och så. Ikväll var det premiär på Coldplay Live 2012 filmen och den skulle bara visas en gång på bio över hela världen just idag så då var jag där!
Det var så klart fantastiskt och kul att återuppleva alla konserter igen, fast nu på bio. Grät lite och sjöng med i alla låtar osv. Nu känns det väldigt jobbigt att man inte kan se dem på ett tag, men man vet aldrig hehehe...
aja idag tömköre mamma Yngve lite ute och imorgon ska jag rida ute också tänkte jag. Hör av mig mer då!
kan typ fortfarande inte fatta att jag varit med om denna turne typ, och dessutom längst fram alla gånger med 30-60 tusen pers. Saknar!
Idag skrittade jag och Amoure ut i det härliga vädret, barbacka och med hackamore (:
Amoure var lugn men lyssnade ändå bra framåt, såg till att hela tiden ha ett bra tempo i skritten och jobbade honom även en del.
Sitter just nu i skolan och har vääärsta håltimmen, passar på att uppdatera er om vad som händer under dagen.
Ikväll ska jag rida Korvete tror jag, då jag ska tävla henne i helgen. Vi måste verkligen träna, haha! Känns lite skummt att starta LA:1 på en häst jag suttit på max 5 gånger. Menmen, det ska bli kul! Efter stallet blir det hem en snabbis för dusch och ombyte, sedan vidare mot pojkvän. Han är ensam hemma ikväll, och det var han även igår, så det känns lite som vi flyttat ihop, sååå mysigt! Längtar tills jag och han flyttar ihop <3
här är LC:2an som inte alls var speciellt bra hehe.
Idag blir det svårt för mig att blogga eftersom jag inte kommer hem ikväll förrän väldigt sent. Kanske slänger in ett inlägg från skolan senare! Så jag hoppas att Nathalie och Tove tar tag i bloggningen lite! :)
... Med att rida andras hästar är helt klart att man får så mycket tips och inspiration till sin egen häst som man annars aldrig skulle tänka på, åtminstone gäller det mig :)
Sedan är ytterligare en anledning till att jag gillar att rida andras hästar att det alltid finns något med den hästen som kanske är lite jobbigt, kanske att den inte lyssnar på ytterhjälperna medan min häst gör det. Då lär man sig att uppskatta sin häst mer och det är jätteviktigt :)
/Tove
På bilden sitter jag på Johannas Marilyn som jag red en stund i fredags då vi bytte hästar.
Plugg står på schemat! Sitter just nu och skriver mina åsikter om slöja i min fina religionskunskaps uppsats! Sen står bland annat svenska texter, matte, piano och PA på listan!
Efter det blir det iväg och handla mat och sen laga mat till familjen.
Mamma ska rida markarbetslektion på Yngve idag, hoppas det går bra!
Så här mys har jag, någon som vill komma hit och joina mig i pluggandet?
Prisutdelningen gick bra, vi bestämde oss för att ta det lungt, men tog ett varv i galopp, och då var han ju så klart tvungen att skaka av sig rosetten haha.
Blev lite bilder från LC:2 men man ser verkligen på bilderna att han inte går bra. Visst han kröker på nacken men hela kroppen är liksom spänd och han ser ut som två hästar, alltså väldigt lång. Han är verkligen inte alls ihop!
Måste bara säg aat bästa Johanna och Ulrika ställde upp och körde mig eftersom mamma inte kunde! Utan dem hade inget blivit av, tusen tack!
Vi kom dit i tid och jag började rida fram. Dock kändes det inte så bra. Han var spänd och ville inte rida ihop sig utan han var lång, tittig, spänd och krökte bara på nacken. Försökte göra massor med sidvärts och övergångar för att få honom mjuk och lyhörd.
Inne på banan var det lite samma plus att han från ingenstans blev super tittig. Vi har ju ändå tävlat på väsby typ 5 gånger och han har aldrig tittat på något men idag var hela kortsidan vid dommaren läskigt. Så han gjorde typ tre stopp vid dommaren. Sen blev vägarna dåliga och ja, inte så bra känsla helt enkelt. Klassen var en clearound och vi red på 62.1 % = rosett!
Andra klassen red jag fram en kvart ungefär eftersom de nästan låg precis efter varandra. Nu gjorde jag mer övergångar och han kändes mer avlappnad men pigg och fin! Lite spänd och stel men bättre än sist.
Inne på banan var han själv men brydde sig inte duktig! Han var dock fortfarande lite tittig och spände sig lite. Det var lite upp och ner. I början var det inte så jättebra. Andra halten vägrade han att slappna av och drog upp huvudet. Sen stannade han ju igen framför dommaren, blev rädd och drog lite innan ökningen (Dock lyssnade han direkt då jag tog förhållning och gjorde en fantastisk ökning direkt efteråt, duktig!). Vi gjorde i alla fall kanske 4 missar och han hade kunnat vara i en bättre form, dessutom red jag oerhört slarvigt i första galoppvolten eftersom jag förväxlade det lite med LB:2 och trodde jag skulle rida ökad galopp fast jag skulle bryta av.
Aja var mer nöjd än LC:2 fast det inte var 100% bra. Det slutade på 60.3 % och vi vann KM!
Nu är det inte mycket att skryta om eftersom det inte var så många med men är ändå nöjd att vi red över godkänt i debuten! Nu hoppas jag att vi bara rider bättre och bättre!
Två bilder som Jonna Mjörnell tog på mig, tack! Fler bilder kommer plus film! Men nu måste jag åka iväg!
Mina mål för Yngve 2013 blir framför allt att vi blir lite mer säkra, lite mindre missar osv. Sedan missar som har med att det är jobbigt för honom är ok men vill att han ska bli mer säker och jag mindre nervös.
Vår:
Jag vill rida på godkänt i LB:3, och fortätta på att rida på över godkänt i LB:2. Sedan vill jag nog lyckas bli placerad i LB:1 och kanske vinna en LC. Men största fokuset blir inte att åka ut på de lätta klasserna utan rida LB:2 och LB:3 och vara nöjd.
Sedan vill jag dedutera LA:1. Kanske på klubbtävling eller så. Men jag behöver inte vara godkänd, utan jag vill bara att vi gör vårat bästa!
Höst: Här vill jag ha placeringar i LB och rida LA:1 på godkänt och även börja rida LA:3 och 4. Kan inte riktigt säga mer här för det beror lite på hur det går i vår!
Men målen i helhet är egentligen att jag ska vara nöjd, oberoende på procent! Och nöjd är jag då vi båda försöker vårat bästa!
Min mamma har alltid ställt upp för mig när det gäller hästarna, stallet, alla stallsysslor, ja .. precis allt som kretsar kring hästar. Och det är jag oerhört tacksam över.
Jag tror, att har man engagerade föräldrar så blir allt mycket roligare. Att bara få frågan som ''gick det bra idag när du red?'' kan betyda mycket! När jag hade egen ponny så fanns alltid mamma där för mig. Orkade jag inte mocka en dag, så kunde hon göra det! Skulle ponnyn vila så kunde mamma åka upp innan jobbet och fixa alltihop så jag skulle slippa åka efter skolan. Det gör så mycket, det lilla lilla extra.
Och som nu tillexempel, när jag skulle tävla med Fleur. Hon åkte med, hjälpte mig med allt, gick med henne, var min hästskötare helt enkelt. Likaså min pappa. Blev så glad då när jag kom hem och insåg att båda mina föräldrar tog sin tid och följde med mig till min tävling, var min extra hand, och stöttade mig till tusen. Utan dom hade det inte gått! Jag blir så rörd då dom verkligen tycker det är kul och gör det där för mig. För jag vet, vissa andras föräldrar som inte är så hästintresserade och jag tror faktiskt att det blir kämpigare för dom. Visst, man kan klara sig på egen hand. Men det är svårt i min ålder. Att vara 16 år, köra till tävlingen utan varken bil eller körkort, att vara ensam på tävlingsplatsen osv. Det går ju såklart inte, och jag menar inte att någon har så! Utan det jag menar är att VI ska vara tacksamma för vad våra föräldrar gör för oss hästtjejer. Åker man på en tävling så innebär det flera timmar, en halv dag, en hel dag, en helg om man åker på meetings.
Så nu tycker jag att alla som läser detta ska påminna sina föräldrar hur glada och tacksamma ni är för allt dom gör, och för hur mycket dom ställer upp! Skicka iväg ett sms vettja, inte svårare än så! ;)
Igår var vi på Stora Wäsby och hopptränade för Jan Jönsson :)
Amoure var väldigt spänd, vilket han aldrig är nu för tiden så jag hade lite svårt att tackla det. Han ville bara slängtrava i början, gick knappt att skritta haha.
Han blev förstås mer och mer avslappnad och mot slutet fick vi några riktigt fina språng, dock kändes han lite matt. Han hoppade allting men det blev något onödigt nedslag här och där, och jag fick inte riktigt igenom galoppen i svängarna. Ni ser själva på videon nedan :)
Jag har bestämt att Amoure ska skrittas den här veckan, vi har en tävling nästnästa helg som hindrar mig från att låta honom vila helt. Dock känner jag på honom att han behöver vila, så skritt den här veckan som kommer, lite jobb veckan efter och därefter skritt och vila. Det tror jag kommer att passa honom bra!
Nu bär det iväg till KM på Väsby där jag ska rida en LC:2 och LB:3. Det kommer bli super kul att debutera LB:3, det som är lite synd är bara att alla mina chanser till att bli klubbmästare är gone då en av dem jag tävlar mot tävlar medelsvår B 5 vilket liksom nästan är medelsvår A haha. Lite tråkigt!
Dagens + Att jag ska jobba i stallet = lön = shoppa wihooo Att jag vaknade upp bredvid min underbara pojkvän Att jag ska tävla nästa helg Att det snart är jullov!
Dagens - Att jag fick gå upp tidigt, vilket innebär att klockan ringde 06.30... Att det är skola imorgon Att det börjar bli kallare ute, saknar sommaren :(
Igår efter stressstressstress till stallet hann jag rida för Lisa!
Vi gjorde en ny övning som jag tror är hur bra som helst för hästar med lite bakben, som Yngve.
Vi red på en 20 meters volt med 8 koner. I mellan konerna skulle man göra skänkelviknin, zickzack. Men det skulle inte vara vanlig skänkelvikning utan det skulle vara lite av en överdriven skänkelvikning. Hästen ska alltså nästan bara flytta sig i sidleds och inte framåt.
Det här var otroligt jobbigt för Yngve eftersom bara en vanlig skänkelvikning är jobbigt. Dessutom klagade jag över att det var jobbigt haha så Lisa fick säga till mig! Jag klagade även över att han kändes tung i handen (vilket han aldrig är) så Lisa sa till mig på skarpen att tänka framåt och positivt.
Då jag gjorde det började vi göra massor med övergångar och då blev han jätte jätte fin! Helt underbar faktiskt och jag kunde göra nästan halt, galopp halt bättre än någonsin! Väldigt lyhörd var han också. Lisa sa att hon aldrig sätt honom jobba så fint med bakbenen och hon filmade bara för att hon var tvungen att visa mig haha. Vi provade oss igenom serpentinerna i LB:3 och Lisa sa att det var nemas problemas.
Sen red vi igenom galoppdelen och inga problem där heller!
Efter det red jag genom programmet och allt känndes jättebra! Jag tog lite risker som jag kanske inte gör på tävling, då kör jag mer safe.
Så blev kanske två missar som bara var på grund av mig. Lisa gav mig några sista tips att volterna red jag in i lite för fort och så. Annars var allt bra och det känns väldigt väldigt bra inför söndag!
Är taggad på vintern också, Lisa och jag ska ha fokus på bakdelen på Yngve i vinter för i vår ska den vara i topp!
Hej kära anonyma kommentarer. Jag har inget emot era åsikter, goda som onda. Vad vore världen utan åsikter? Men det är lite jobbigt då ni kommenterar anonymt för då kan jag inte besvara er. Så då ni bara kan diskutera på kan jag inte besvara er vilket är lite orättvist. Så vill ni att jag ska besvara er så får ni sluta kommentera anonymt eftersom, det är svårt att svara och dessutom är det rätt så fegt. Jag känner inte att bloggen ska ta stryk av att jag sitter och besvarar arga människor här i inlägg så här.
Så i fortsättningen skriv inte anonymt så diskuterar jag gärna.
Sen har väl alla rätt till egna åsikter, både alla läsare och även jag, Nathalie och Tove. Men självklart ska allt diskuteras!
Nu funkar samtliga bildlänkar i menyn ---------------->
Så om det är något ni undrar över är det bara att klicka på respektive bild i menyn så kommer det lite info om var och en av oss :) Perfekt om du är ny läsare!
Det passar även alldeles utmärkt att där ställa frågor till respektive person om det är något just du undrar över :)
Har glömt bort att berätta för er att jag och Fleur ska debutera LA:1 om några helger! Vi kommer att starta den hemma, på KM. Så det känns skönt. Man ska dock tävla två hästar, så jag ska starta Korvete också. Har ridit hästen max fem gånger, och vi ska också starta LA:1. Haha, har inga höga förväntningar alls med Korvete, bara rida och se hur det går liksom.
Några bilder från första eller andra gången jag rider Korvete
Äntligen har jag kunnat lägga upp filmerna på youtube!
Det har krånglat en del, men nu idag så gick det! Något dåligt kvalité och sista galoppdelen är inte med i LB:3an osv, men nu får ni en liten inblick i hur hon var på Vällingby. Kommer nog ge några av er ett skratt då hon bockar, och gör världens minsta(!!) volt efter skritten i LB:3an, haha volten liknar mer en framdelsvändning, haha sötponny!
Alla Amoures sadelgjordar är för långa.Snacka om idiotiskt problem, eller hur?
Han har blivit så slimmad nu mot vad han varit tidigare och jag har inte riktigt hunnit med, så nu måste det inhandlas åtminstone en ny dressyrgjord och en hoppgjord. De jag har nu är 60 respektive 120 cm men han ska få en som är 45/50 och en som är 110 cm istället. Den enda 110 gjorden jag har är en syntetgjord som jag använder ibland vid uteritter.
Känns ändå väldigt kul att han blivit så pass fit, eftersom att han varit lite "bebistjock" tidigare. Träningen ger resultat :D
Dessa två tror jag att det blir, har en sådan hoppgjord som jag är nöjd med (för stor), och det är helt okej pris på dressyrgjorden. Båda från Hööks.
Lång man. Det är verkligen någon jag tycker är fult. Sen är det helt klart fint på hästar som friesers osv men inte på andra hästar! Ser bara ovårdat ut.
Lång pannlugg. Den ska vara rak och ska inte gå längre ner än ögonen, helt enkelt inte lång.
Långhåriga hästar.
Gulligt på islandshästar men aldrig annars.
Fula schabrak. Behöver inte ens vara ful färg men är det helt enkelt tråkig, sliten eller då dålig färg så mår jag dåligt! haha.
Ryttare som hela tiden tittar ner, både hopp och dressyr. Visst om man tittar ner ibland men de som ALLTID tittar ner då de hoppar eller dressyrar, inte okej!
Svansar som går i marken eller är tunna och slitna. Åhhhhh vill bara hitta en sax, massor med glansspray och cowboymagic och börja fixa!
Pannband med kedjor, tycker inte det är snyggt!
För stora kavajer. Det är faktiskt något jag tycker är sååååå fult. Sen ska hopp kavajer vara korta och INTE långa.
Jag tycker särskilt mycket om de två galoppbilderna ovan, jag tycker att Amoure ser så väldigt positiv ut och har en så pigg utstrålning, jättekul att se att den känslan jag får på ryggen speglar av sig även på bild :)
Här om dagen såg jag Adelindes häst Parzival med tofsar i hela manen och jag tänkte "vad har kvinnan hittat på nu?! Ser ut som Pippi" Efter ett tag av funderingar tänkte jag att hon gjort så för att manen skulle ligga still, men på ett omslag till Hippson? Konstigt.
Sedan i helgen då vi var på hopptävling såg jag flera ryttare som satt tofsar i hela hästens man och jag tänkte att de måste blivit galna men tänkte att det är väl fortfarande för att hålla manen på plats, någon praktiskt lösning liksom?
Men när jag kollade upp det när jag kom hem visar det sig att det är en ny trend. Alltså att sätta massor med tofsar i manen, till och med Maria Gretzer skriver om det och tycker att det är snyggt.
Alltså så där ser ju min häst ut när jag förbereder honom för knoppning och då brukar jag skoja om att han är pippi långstrump? Den här trenden måste ju ha kommit ifrån just det att de ska knoppa men inte orkar göra klart eller vad tror ni? Det ser i vilket fall groteskt, slarvigt och oklart ut. FULT
Det värsta med det är ju att manen ser helt ojämn ut, som om hästen gått i skogen hela livet och ingen har orkat fixa till manen.
Sen är det mer förståeligt att hoppryttare gör det för att de inte orkar göra något med manen, MEN då världens bästa dressyrryttare gör det är det något fel på världen.
Hoppas trenden försvinner snart, för det är ju bara för FULT. BORT BORT BORT.
Idag var vi själva i ridhuset men Yngve skötte sig super! Lyssnade på mig och sprang inte runt och gnäggade hysteriskt. Duktig!
Började, efter jag skrittat fram att flytta honom några steg i skänkelvikning i skritt. Det är väldigt väldigt jobbigt för honom att flytta bak men med massor med beröm varje gång han flyttade började han tycka det var riktigt kul!
Efter det så tog jag tag i problemet halter.
Yngve har tidigare gjort perfekta halter, verkligen. Men nu, när jag satt på nosrämm så tar han tag i bettet varje gång jag ska göra halt och bara drar huvudet framåt så mycket som han kan. Han gillar inte nosrämmen! Vi satte på den för han höll på med munnen så mycket men tror jag ska ta bort den för det är väldigt svårt att rida med den på.
Men jag tog det från början och gjorde massor med övergångar från trav till skritt hela tiden, sen skritt till halt och tänkte likadant som från trav till skritt. Efter gjorde jag även från trav till halt och då blev de riktigt bra halter igen, mycket beröm var = fortsatt bra halter.
Red annars mycket ur programmet och de mesta var riktigt bra. Han gör helt otroliga ökningar nu! Jag behöver inte ens öka utan jag tänker bara öka och bara flyger! Kul!
Allt var bra förutom att han var tung i handen och tog bettet för mycket ibland. Galoppen var jag så klart inte helt nöjd med, men den är sällan bra haha. Dock är han väldigt uppmärksam på vilken galoppskänkel jag ger honom och i LB:3 gör han fina över gångar och nya fattningar!
Stroller (1950 - 1986) var den enda ponny att tävla på OS i hoppning.Han var en valack, irländsk Sport Horse, en ras blandad med fullblod och Conemara, okänd uppfödare.Han var bara 145 cm hög. Reds och ägdes av Marion Mould (född Coakes).
Stroller var en medlem av det brittiska lag som tävlade i 1968 OS i Mexiko, riden av Marion Coakes.Wiliam Steinkraus och Snowbound vann guld medan Marion och Stroller vann den individuella silvermedaljen, hoppade bara fyra fel bakom Steinkraus. Stroller hade en av de enda två felfria rundor i den olympiska individuella mästerskapen.År 1967, red Marion 145 höga Stroller till seger i Hickstead Derby, den enda ponny som någonsin har vunnit denna händelse.Detta ekipage vann Wills Hickstead guldmedalj för det de vunnit i de stora händelserna under året, för fem år i följd från 1965 till 1970. Stroller var den stora ålder av 20 när han vann 1970 Hamburg Derby.Ekipaget red 61 internationella tävlingar.
Stroller dog av en hjärtattack vid höga åldern 36 (!) I 1986, efter 15 år av glad pension.Han begravdes på Barton-on-Sea Golf Club, New Milton, Hampshire, England.
Marion Mould på Stroller vid de olympiska spelen i Mexiko Stad 1968
Prestationer
Individuell silver medalj vid 1968 olympiska spelen (Mexiko)
Vinnare av kvinnors VM i hoppning 1965 (Hickstead)
Vann 1967 Hickstead Derby
Vann 1970 Hamburg Derby (som enda tydliga runda)
Vinnare av drottning Elizabeth II Cup 1965 och 1971
2: a plats, kvinna VM 1970 (Köpenhamn)
Ensam ponny att konkurrera på internationell nivå bland hästar och vinna konsekvent i Europa
BHS (British Horse Society) Hall of Fame pristagare
x
Så himla coolt! Fattar ni att en ponny verkligen äger ut hästar i Internationell hoppning, helt sjukt! Dessutom med en tjej som bara är 18 år gammal.
Kristina Warg hade lagt upp denna video på sin blogg, och precis som henne tycker jag att det är en väldigt fin video!
Jag önskar att jag också var så duktig att jag kunde klippa på det här sättet och verkligen fånga känslan och framförallt bandet mellan Eric Lamaze och Hickstead.
Två svenska är ryttare nominerade till Idrottsgaalan 2013. Det är Sara Algotsson som Årets kvinnliga idrottare och Rolf-Göran Bengtsson som Årets manlige idrottare.
Ja, äntligen! Idag kan man vara en stolt Ryttare och säga att två andra ryttare är nominerade i idrottsgalan. Känns som om sportvärlden början acceptera mer och mer ridsporten och oss ryttare, wiho!
Info om mig Jag heter Nathalie Persson och är född 1996, alltså 16 år gammal. Bor i Upplands-Väsby, som är en förort till Stockholm. När jag inte är i stallet, så är jag med mina vänner eller med min pojkvän Axel.
Jag började rida hösten 2007 på en liten ridskola, som sedan lades ner, då började jag rida på Väsby ridklubb där jag red och lärde mig grunderna i tre år. Utöver ridskola så var jag medryttare. Efter tre år på ridskola så kände jag att jag ville köpa en egen ponny, och det gjorde jag. Januari 2011 stod jag som hästägare åt d-ponny stoet Skattegårds Space, som jag hade i drygt ett år. Det var meningen att jag skulle köpa ny ponny efter henne, men medans jag åkte runt och provred så kom jag på mig själv att det var ''skönt'' att inte stå som ägare till någon häst.
Började rida på Högvretens ridcenter, där jag är kvar än idag! På Högvreten tränar och tävlar jag d-ponnyn Lady Fleur.
Vi har än så länge startat LB:2 och LB:3 över godkänt. Vi ska debutera våran första LA:1 om några helger. Jag rider henne mest i dressyr, men hopptränar henne även varannan fredag.
Fleur som ponny är väldigt knepig att förstå sig på till en början. Hon kräver verkligen sin ryttare! Men lär man sig rida henne så är hon väldigt posetiv, och hon känner sig snygg, vill visa upp sig osv. Världens bästa ponny om ni frågar mig!
En rolig sak ni kanske vill veta om mig och Fleur är att innan vi köpte min första ponny Space, så provred jag Fleur. Hon var då till salu, och vi var väldigt nära på att köpa henne. Men köpte Space istället. Tur att ingen köpte henne så jag nu kan tävla henne!
Jo först och främst har jag väldigt lätt för mig att lära mig program. Räcker med att jag ser programmet en gång så kan jag det. Vilket är skönt. Sen då jag kan så många program har det hänt att jag nästan glömt mig pga att jag blandar ihop det med ett annat program.
Efter jag har lärt mig programmet så kollar jag alltid på vinster i den klass jag ska rida på youtube. Väldigt smart sätt att se hur man ska rida för de höga poängen och vad det är dommaren kollar på.
Sen är det väldigt bra att faktiskt läsa kraven för formen osv i de olika programmen så man inte bara tittar på bilder hur programmet ser ut.
Sedan rider jag alltid ett nytt program för min tränare.
om man har svårt att lära sig program kan man skritta fram dem. Då får man tid att tänka på vägarna medan man skrittar.
Man kan även på framridningen rida igenom programmet en gång om man är osäker innan man ska gå in.
Men mitt största tips till er alla är att kolla videos! Det hjälper mig mycket (:
Har nog aldrig varit så glad som jag var efter de här programmet! Aldrig har jag varit så nöjd! Även om vi är betydligt bättre idag än vad vi var då (:
Idag var det träning för en ny tränare, Leif Hörberg eftersom Lindas gamla tränare är sjukskriven.
De började med att trav hoppa en oxer. Tillslut låg den på 90-95 och alla hoppade den jättefint! Det var så roligt att se hur fint alla hoppade med ryggen över och han förklarade väldigt bra för tjejerna och berömde dem mycket.
Sen hade de en prat stund och det kändes som att Leif verkligen är erfaren och vet vad han snackar om. Dessutom, till skillnad från många andra hopptränare jag sätt så var han noga med att förklara varför allt blir som det blir. Typ varför hästen nu rev, eller varför den kom nära osv. Han ville även att alla skulle få upp hästens nos så den satte sig på bakbenen.
Tyckte han verkligen kunde ge alla bra tips och förklara varför hela tiden vilket är super!
Han sa sedan att Yngve förmodligen var en otrolig dressyrhäst bara att titta på honom och att han var väldigt vacker och hade bäst exteriör av dem alla.
Då han sa att Yngve verkligen var en dressyrhäst så menade han också att han har verkligen en dressyrtrav och dressyrgalopp och vill man att han ska våga mer och vägra mindre måse han börja stoppa båda baknenen under sig mer och i och med det kommer hoppningen bli mycket bättre! Linda tyckre det var kul och blev taggad. Hon sa att hela hans energi speglade av sig på både häst och ryttare!
Det kändes även som om Leif ville tagga alla tjejer och han vill verkligen satsa på sina elever. Han pratade om att hon han fick lite tid så skulle han kunna sätta ihop ett riktigt bra hopplag och att med lite jobb kan de alla bli riktigt bra. Nyttigt för tjejerna att så sån pepp tycker jag!
Fimade inte så mycket men i alla fall ett av travhoppen!
Har fått en fråga angående mina dressyrstövlar som jag beställt från Holland, om de kommit fram. Och jag har också undrat var de tagit vägen eftersom de skulle vara framme 15 oktober, nu är det 5 november. Så mailade dem och de sa att de skulle få in en bunt med stövlar nu i veckan och hoppades att mina skulle vara med där och i så fall får jag dem inom en vecka. Annars skulle de ta reda på var det tagit vägen. Hoppas de verkligen kommit fram till sverige nu och att jag inte råkar ut för samma problem som Ingrid i Dressyrmupparna med sina stövlar för det har jag inge lust med.
Dessutom längtar jag verkligen efter dem!
Dessutom har jag beställt något annat som är på väg...hehehe, har med bloggen att göra! Vill ni gissa? Om någon gissar rätt blir det en rejäl länkning då den dyker upp!
Jag hoppas att sövlarna ser ut så här då jag får hem dem!
Ryttarens namn är Tove Nodemar, född 1996 i Stockholm och bosatt i Sollentuna sedan två års ålder.
Hästintresset började på riktigt 2007, med sommarläger och sedan två terminer på ridskola, ridläger, medryttarponny och därefter foderponny.
2009 stod jag för första gången som häst(ponny)ägare. Engelska ridponnyn London var läromästaren som lärde mig allt och lite till.
Efter två och ett halvt år med London kändes det naturligt att ta mig an nya utmaningar, detta gjordes 2011 och ponnyn var då 4 år gammal och endast grundriden.
Ponnyn heter Lidens Cap Bell Amoure men kallas till vardags Amoure, Morris eller Morran.
Född 2007, efter Uranus - Countach Campbell. Renrasig connemara med toppstam, mamma Lidens Caprifol är elitpremierad och pappa har gått SM i både dressyr och fälttävlan med medaljer.
Amoure är en fantastisk individ med vilja och glädje. Inhoppningen var ett äventyr men sedan dess har allt bara gått uppför. Hans inställning och arbetsvilja har underlättat.
Det är en ponny med mycket energi - som ibland tar lite överhanden - men han vill alltid göra rätt och tycker om beröm.
Tillsammans har vi meriter upp till 100 cm hoppning, LB dressyr och P90 fälttävlan. Vi har de största framgångarna i fälttävlan där vi har både vinster och placeringar. Bland dem finns en vinst i Connemara-SM i fälttävlan 2013 (P90).
Amoure har deltagit i Connemara-SM 2012 med tre placeringar, Connemara-SM i fälttävlan 2013 (guld) och Lag-SM i fälttävlan 2013.
Det här är en ponny för framtida mästerskap i fälttävlan men också en underbar allroundponny med bra gångarter, bra hoppteknik och ett bra psyke.
I nuläget utbildad LA/LA/P90 men påbörjad FEI/MSV/1*
Det här har varit mitt och Yngves första lokala år ute på dressyrbanorna. Ingen av oss har tävlat innan och det har varit väldigt myket nytt.
Sammanlagt har jag skrapat hem två vinster, två andra placeringar och en tredjeplacering plus hamnat PRECIS under placering kanske 5-6 gånger.
Det är så himla lätt att jag tänker att det inte ALLS gått bra det här året för vi inte varit 100% nöjda på ALLA tävlingar och tagit hem pris i ALLA tävlingar men när jag tänker efter är det inte så.
Den första tävlingen kunde han typ inte ens trava inne på banan och han tvärnitade överallt och jag fattade inte hur jag skulle rida honom utan tänkte bara på mig själv. Med redan andra tävlingen så blev han en helt ny häst och vi fick nästan 66 i LC och 65 i LB. Shock.
På vår första lokala var han JÄTTE pigg men tvärnitade vid dommaren två gånger ändå fick vi 63% vlken start! Sen har jag med tiden fattat hur jag ska rida honom. Han var rak som en pinne och kunde knappt böja sig, galoppen bröt han av i i varannan klass och ändå red vi på över 60% i alla LC och varannan LB över godkänt. Men vi lär oss mer och mer och mer för varje gång vi startar, jag lärde mig nog mest i Falun där jag startade fem klasser på tre dagar. Då var vi i topp!
Våran debut i LB:2 var också över godkänd vilket var en chock eftersom han hela sommaren vart oridbar. Sen har vi våra svakor där han varit för spänd, haft ont, jag har varit för nervös osv och då blir det inte bra.
Men det blir så lätt att jag fokuserar på ALLA de tävlingarna och blir låst i att om vi hade gjort så och om vi hade gjort så så hade vi blivit placerade osv MEN det spelar ingen roll för då vi båda skärper oss så är vi grymma. Vi går in mot stora svarta 170 hästar och får bättre än dem. Och vi skärper oss oftare och oftare på tävling och vi blir mer och mer vana och de bra resultaten kommer mer och mer ofta. Vi har INGA begränsingar och jag vet att vi kommer att komma långt även om det är en väldigt jobbig väg dit!
Sammanfattningen är i alla fall att jag är så otroligt nöjd med honom ändå när jag tänker efter. Vi båda har vuxit så mycket som ryttare och häst under året och man glömmer ibland hur mycket framsteg man gjort, men min lilla häst är verkligen grym och då vi slutar göra små missar kommer vi ta hem varenda tävling vi åker på i vår! Tagga LA!
Det blev för en gångs skull precis som jag tänkt mig: uppvärmning ute och sedan lite arbete i ridhuset :) Jag började med att rida på slingan där jag jobbade med att få honom avslappnad, lång och låg i alla gångarter. Det gick ganska fort att få en bra känsla dock kändes han lite "på" i handen, så jag red i alla fall lite övergångar. Sedan skrittade jag bort till ridhuset :)
I ridhuset red jag lite skänkelvikning samt fortsatte lite på den korta galoppen, det blir väldigt jobbigt för honom så han känns nästan lite slö/tung i galoppen men det är en ändå en enorm skillnad. Jättekul!
Då Linda, min lillasyster lärde sig hoppa så hoppade hon vääääldigt framtunga hästar vilket gjorde att hennes sits formades så att hon nästan behövde luta sig bakåt vilket har suttit kvar med Yngve. Men nu när man tittar ett år tillbaka har Lindas hoppsits verkligen förändrats vilket är jättekul!
Befinner mig just nu på Amoures rygg, om det går som planerat har jag tänkt rida fram ordentligt ute och sedan gå in i ridhuset en liten stund :)
/Tove
Tänkte skriva vad jag tycket om hästar och deras utevistelse.
Hästar är flockdjur och har från sin början alltid levt i flock vilt, betat på stora slätter och skyddat varandra.
Men så ser det inte ut längre för de flesta hästar. Hästar blev ett arbetshjälpmedel sedan en hobby, som det är för mig. Och de flesta andra som håller på med hästar idag.
Jag anser att vi har ett stort ansvar över oss eftersom det är VI som har fångat in ett djur som inte har velat bli fångat och sedan under flera hundra år tämjt dessa djur att anpassa sig efter oss.
MEN eftersom vi gjort detta är det vårat ansvar att också till så stor del som möjligt anpassa OSS efter dem för att de ska få leva så bra och så mycket som möjligt som de ska leva.
Detta gäller inte bara hästar det gäller ALLA djur som lever i fel miljö än vad de borde.
Exempel, hundar ska få vara ute på så långa promenader som möjligt varje dag. ALLA hundar ska få vara ute ungefär tre timmar per dag, annars anser jag det som djurlågeri.
Fåglar ska få flyga fritt varje dag, efter som det är FÅGLAR som FLYGER. Att sätta en fågel i bur och adrig låta den flyga är djurplågeri, enligt mig.
Kan man inte upplylla detta ska man inte skaffa sig dessa djur.
Tillbaka till hästar.
Hästar SKA vara ute med andra hästar varje dag minst 6-7 timmar i STORA hagar där det finns mark som inte bara är lera, och det här kommer säkert många bli upprörda över men annars anser jag det som djurplågeri.
Våra hästar är ute 10 timmar per dag, under de mörkaste tiden på året, ca 3 månader är de ute 9 timmar. Tre månader på sommaren är de ute 24 timmar.
Sen visst har man fött upp ett föl och alltid låtit den vara ute högst 4 timmar så är den ju van vid det men va fan, det är djur, livs levande individer med behöv att vara ute med andra.
Att tillexempel köpa en häst av någon som har haft den ute väldigt mycket, och sedan sätta den i en liten hage 4 timmar per dag anser jag är helt SJUKT. Hur kan man ens göra så? Alltså att ändra så på dens vardag är ju djurplågeri.
Det är så många tävlingshästar som kostar så mycket pengar att de inte kan vara ute men, allvarligt, om en människa var värd så mycket penagr inte låser vi in den och särar den från andra människor?
Jag tycker bara att ALLA som har hästar ska tänka över vad som EGENTLIGEN gör hästar glada. Det är inte att göra piruetter eller hoppa högt, det är att uppfylla dens naturliga behov.
Så alla ni där ute som har era hästar i små leriga hagar, med knappt några hästkompisar som går ute typ 4 timmar, tycker ni verkligen att det här är rätt? För det tycker inte jag.
Jag var orolig över att hon inte skulle gå att lasta. Men Fleur var jätteduktig och gick in på första försöket, helt utan problem. Jag blev så glad! När vi kom fram till Vällingby och hade parkerat, så tänkte jag gå och kolla ridhuset och sådant, eftersom vi var ute i god tid. Men Fleur blev stressad i transporten, så vi tyckte det var bäst att lasta av henne och gå med henne, så jag och mamma turades om att promenera med henne i drygt en timme. Ordentligt framskrittad blev hon iallafall,haha! Väl när vi lastat ut henne och gick med henne så gnäggade hon efter sina kompisar, och såfort hon såg någon annan häst från Högvreten blev hon jätteglad och kunde koppla av, men såfort den hästen försvann, så blev hon stressad igen. I mellan klasserna så stod hon jätte lugnt och nästan sov,men det berodde på att hon kunde äta sitt hö. Då vi la det i en ikea kasse och hängde upp. Tidigare hade hon hönät, men det tyckte hon inte alls om! (Anledningen till varför hon var stressad innan första start)
I första framridningen till LB:2an så var hon stressad. Hon kunde inte koppla av i skritten, så Kjelle sa åt mig att börja trava nästan på en gång. Då kändes hon något lugnare, men fortfarande spänd. Red inte mycket fyrkantspår utan red mycket böjda spår, såsom volter i olika storlekar och serpentiner. Sedan i galoppen jobba jag henne på volt, och även där var hon spänd. Hoppade till om hon kom nära någon annan häst osv. I slutet red jag henne på en åtta i trav, då kändes hon fin!! I andra framridningen till LB:3an hade hon lugnat ner sig mycket! Hon kändes fin i alla gångarter och jag var nöjd! Red galoppdelen från programmet väldigt mycket på framridningen, hon blev sååå fin!
På banan i båda klasserna så var hon spänd, energick och överladdad, haha! Hon var fin endå, inte så att hon sprang med huvudet upp i luften, men hon väntade på galopp hela tiden, och hon ville framframfram. Hon var helt klart bättre i LB:3an då hon blev bättre och bättre ju längre vi red i programmet. Galoppdelen i lb:3an har vi aldrig ridit så bra som då!! Vi gjorde galoppdelen bättre än på framridningen tillochmed. Travökningen mellan galopperna var jättebra!!!
Fick inte alls bra procent alls, vi red på 49,33% i LB:2an och 49,7?% i LB:3an. Men det här var första gången på 3-4 år som hon var ute på tävling. Så har endå överseende med hennes beteende. Bättre lycka nästa gång! Fick även en väldigt rättvis kommentar från dommaren ''För dagen väldigt energisk och överladdad häst. Ni lyckades ta er runt banan tack vare ditt lugn. Blir säkert jättebra om energin läggs på rätt saker'' Blev glad då jag läste det, för det var exakt så Kjelle också tyckte, att jag sköter det bra. Skulle jag vara stressad eller spänd, eller att jag blir sur på henne när hon backar efter halten tillexempel, då skulle allt bli kaos! Det skulle bli ÄNNU värre. Det jag gör är att vänta ut henne och bara tänka posetivt. Anledningen till att hon backar är för hon blir sur på mig för att jag visar henne att hon inte får rusa iväg i traven,haha stoig ponny,japp!
Fick även veta av Kjelle att jag kommer få tävla henne nu i vår också, galet taggad!!
Filmerna laddas upp JÄTTE segt på youtube, så dom kommer imorgon. Här är två bilder iallafall. Har även en framridnings video jag satt och klippte ihop nyss, men när jag skulle spara den så krashade allt, och den sparades ju såklart inte! Menmen, ska fixa allt, och visa er videorna så fort som möjligt!
Amoure har fått vila i två dagar nu, igår för att jag var tvungen att städa hela dagen (så blir det när man har kompisar som sover över hela veckan och är borta under helgen, haha) och idag slutade jag sent.
Egentligen är det inget dåligt med vila för Amoure som ändå är så pass ung, medan när jag har haft äldre hästar (10+) så föredrar jag personligen att hästen i fråga rör på sig varje dag, för att inte bli stel och för leder med mera. Det behöver inte vara ett hårt ridpass varje dag men hellre en skrittur/promenad än vila.
Jag tycker att det har varit lite svårt att bestämma när Amoure ska få sin s.k. vintervila, men någon måste han allt få! Ha fick ju en ordentlig vila i juni men sedan dess har han inte vilat mer än några dagar i följd.
Jag har i alla fall en del träningar inplanerade och sedan en jätterolig tävling 25 november som kommer innebära slutet på hösten för vår del.
Amoure kommer få vila större delen av december om allt går som planerat, dock kommer han inte vila helt och hållet mer än någon/några vecka/veckor då jag vet att han blir lite tokig. Istället kommer han att ridas/promeneras i skritt varvat med vilodagar resterande veckor.
Jag tror att han kommer må väldigt bra av en viloperiod, han har skött sig exemplariskt större delen av hösten och presterat på topp! Jag ser fram emot våren :D
Trots att mitt asbra höstlov är slut så är jag så sjukt glad och taggad!
Dagen började då jag steg upp klockan 8, då var jag klarvaken eftersom jag gått upp 6 och 5 tidigare dagar. I skolan spenderade jag en halvtimme att spela lite piano innan jag lunchade med bästa Jonte och introducerade honom för hästbloggvärlden haha. (bilden)
Nu är klockan två och jag är redan hemma! Våran statistik har verkligen varit grym och stiger hela tiden, dessutom får man höra att folk sätt randoms läsa bloggen och träffat okända som läser den och det gör mig så himla GLAD.
Vill bara säga TUMMEN UPP till alla våra läsare som går fram och hälsar, gör det för det gör oss URLYCKLIGA!
Nu är jag så himla bloggtaggad så det finns inte. Är duktig nu också och gör listor hela tiden då jag får idéer, sitter på word och skriver inlägg på tågen osv, det blir grymt! Har en massor med inlägg och ska göra en massor med inlägg med så uppdateringen ska bli GRYMmare!
Ska bara ut med voffsen sen fortsätter jag jobba på här på bloggen, har tänkt att maila runt en hel del också, planer!
Finns inte så mycket att säga mer än att Yngve inte ville hoppa! Som ni vet har han ju problem då vi tävlar dressyr i nya ridhus, att han tvärnitar och blir lite spänd. Men i hoppningen då han är så går det inte alls så han vägrade ut sig på andra hindret. I och för sig red linda lite dåiga vägar och gjorde kanske inte det bästa men det hade i det här tillfället ändå inte fungerat för han hade ändå stannat ut sig! Hoppa kan han verkligen men han tycker nya ridhus och hinder och läskigt så tyvärr gick det inte alls bra.
Här är lite bilder från framridningen och hoppningen.
Det märks dock att han verkligen trivs att vara dressyrhäst, på hela framridningen gick han och visade upp sig!
Kom hem från stallet vid 17.00 kanske, och har sedan dess varit med min underbara pojkvän som följde med på tävlingen idag! Är helt slut, så uppdaterar er om tävlingen imorgon kväll. Ska fixa med filmer och så. Hoppas ni har överseende med det :)
Några mobilbilder från idag! /NATHALIE
Red inte fram jättelängre, fick några bra språng på framhoppningen och nöjde mig där.
Satte ett högt tempo på banan, kanske lite väl högt haha, och försökte få ett bra tryck i galoppen. Dock red jag sist och det kändes lite som att underlaget var lite väl tungt och upprivet.
Amoure sög mot alla hinder och kändes positiv, men fick tyvärr ett skitpet på andra hindret som var ett lågt räcke. Jag tror att han rev för att underlaget sög tag i honom lite, och så var det förstås ett lågt hinder ;)
95 cm - debut - 4 fel
Jag valde att starta en 95 cm klass innan jag går upp på 1m eftersom att i 1m kommer det kombination och det kan bli lite krångligt med avstånd.
På framhoppningen hoppade jag hinder på 1m, för att känna på lite mer höjd och det var förstås okomplicerat.
I denna klass red jag först av alla D-ponnysar och då hade de vattnat banan precis innan jag red och underlaget kändes mycket bättre :)
Jag tycker att Amoure i denna klass hade ännu bättre bjudning mot hindrena (han var förvisso lite överladdad på framhoppningen haha), banan var något svårare då det var två hinder som stod ur sväng och Amoure inte riktigt har styrkan att komma tillbaka i dem svängarna.
Vi fick lite problem mot trean som var en maxad oxer, jag hann inte korrigera galoppen och Amoure försökte vara duktig och byta men det blev istället korsgalopp och han rev frambommen, jag tycker i alla fall att han kämpade bra :) Resten av banan var väldigt okomplicerad!
Hästen är knoppad, transporten fixad, alla saker packade! Nu ska jag bara kolla igenom programmen några gånger. Är säker på programmet, har ridit dom tidigare så det ska inte vara något problem. Ända grejen som jag är lite pirrig över är om Fleur kommer gå att lasta imorgon, då hon inte varit iväg på riktigt länge! Men hon har tävlat jätte mycket i båda dressyr och hoppning tidigare, så det är ju inget nytt för henne egentligen. Kommer att uppdatera er genom blogg-appen under dagen. TAGGA TILL!
Hinner tyvärr inte skriva så mycket om tävlingen då jag just nu sitter i bilen på väg på middag.
Vi hade tyvärr lite stolpe ut idag med ett nedslag i varje klass men annars har Amoure känts fin. 95 cm var inga som helst problem ;)
Amanda och jag står just nu på läktaren och väntar tills kategori D ska börja och jag ska lasta ut (: Startar sist i båda klasserna så vi har gott om tid.
Det är enkla banor så jag hoppas att Amoure sköter sig och lyfter på benen (:
/Tove
Nu när hösten är här är det lättare för hästarna att få blandannat mugg och strålröta. Yngve har fått röta på sin ena hov.
Strålröta är en infektion i hornet i hästens hov. Strålrötan uppkommer oftast i strålfårorna, vid strålen i hoven, men kan även angripa andra delar av hoven. Många gånger är flera hovar drabbade samtidigt. Orsaker till strålröta kan vara att hästarna är mycket stillastående eller står på blöta och/eller smutsiga bäddar. Trånga hovar och alltför kraftig verkning av strålen kan också påverka negativt. Symtomen vid strålröta är att hornet i hoven mjuknar, det blir geggigt och luktar illa. Om man inte behandlar strålröta kan problemet nå kötthoven vilket gör att det kan blöda och hästen kan ömma vid tryck exempelvis vid hovkratsning eller stenigt underlag. strålen i strålen blir även djup.
Jag tror anledningen till Yngves strålröta är att han stått still i hagen där det är väldigt blött och lerigt för vi är väldigt noga med att mocka och mockar boxen upp och ner varje gång.
En hov med strålröta bör rengöras varje dag och fotbadas. Man kan rengöra med saltvatten, jodopaxvatten eller äppelvinsvinäggrettvatten. Man kan också rengöra med zinkpasta men då bör hoven vara torr.
Hovar med strålröta
Vi har köpt Prov surstråle och behandlar Yngve med den. Så här står det om den: PROB Surstråle Innehåller inga uttorkande lösningsmedel PROB Surstråle balanserar strålens fuktighet och återställer rätt fuktbalans.
En snabb förebyggande åtgärd, Kratsa hovarna varje dag, se till att strålen mår bra. Var uppmärksam vid minsta förändring i strålen.
Om du ser förändringar i strålen, pressas in ett PROB Salva stick in i strålen, Strålen återfår snabbt sin rätta fuktbalans.
Följ den enkla bruksanvisningen i tre steg.
Tvätta hoven vid behov med Tjär Schampo. Kan med fördel användas även till föl och dräktiga djur.
Innehåller ca 20 salva stick och räcker till två hovar ca 20dagar. Underhåll hovarna så du slipper onödiga problem.
Får se och hoppas hans hov blir bättre! Men till alla, glöm inte hålla koll på hästens hovar! Det är svårt att se ifall de har röta och det är inte många som tänker på det, så ta en extra till på era hästars hovar!!!
Innan jag börjar förklara massa färger på hinder osv, så visar jag er hur banan såg ut, haha!
Vi hoppade fram på två kryss i trav, och sedan i galopp på samma två kryss(de gröna) Sedan hoppade vi det röda hindret, och när allt kändes bra så hoppade vi även det rosa hindret. I slutet hoppade vi en liten bana på kanske 70 cm, Fleur kändes fin och vi fick många fina språng. Allt kändes kontrollerat, exakt som det ska vara. Sedan höjde Kjelle alla hinder så dom låg på 90cm - 1m, och jag kände mig konstigt nog inte alls nervös, pirrig eller osäker (Har inte hoppat på ett halvår). Men det är för jag är så trygg på Fleur, känner henne utan och innan i dressyren, så det hjälper oss i hoppningen. Fick ett stopp på ettan, men det berodde på att jag red annorlunda mot hur jag red tidigare, jag liksom red långsammare och mer förhållningar än tidigare. Så red an mot ettan igen, och då med mer fart och som jag red innan, och då hoppade hon det superfint! Tvåan och trean hoppade hon bra, men sedan sprang hon förbi fyran, och det är så hon är sa Kjelle. Hon kan bara få för sig att springa förbi den enklaste, lägsta hindret i hela banan bara för hon känner att ryttaren inte är med ordentligt. Därför sa Kjelle att jag skulle rida ihop henne lite extra och benbenben. Och då hoppade hon fyran jättebra, och sedan bara för att, så sa Kjelle att jag skulle ta trean (de röda) för att få en bra känsla. Och då hoppade hon JÄTTEfint! Så nu vet jag vad jag ska tänka på tills nästa gång. Min syster och pojkvän filmade mig idag när jag hoppade, så filmer kommer!!
Idag stoppade vi Yngve i transporten och gav oss iväg till Lejondal Gård för att träna för Martin Ågevall!
Jag red fram en kvart ungefär och skrittade bara fram och travade lite i en låg form. Tog även galopp i låg form i båda varven. Sedan kom Martin och jag berättade om oss och våra problem vilket är så klart galoppen.
Jag red på en 20 meters volt medan Martin hjälpte mig. Fokuset var att få honon att jobba rätt. I vänstervarv så flyter han lätt ut mot ytter. Så vi motställde honom och då kom bakbens aktiviteten. Vi galopperade mycket och Martin sa till mig hur jag skulle göra och det blev riktigt bra men det var riktigt jobbigt också för oss båda! Det var jobbigt för honom eftersom han måste jobba"rätt" hela tiden vilket är hårt för honom så han försökte smita och då måste jag sitta och putta tillbaka honom på rätt ställe hela tiden osv vilket gjorde oss båda väldigt svettiga haha! I höger var det lättare och där jag jag ställa honom lite utåt också. Blir lätt att han överställer. Men också att jag ska putta ut honom med inner och fånga upp i yttertygel.
Det var väldigt kul och Martin sa att fortsätter jag jobba honom så här i galoppen i bara en månad är vi redo för LA då! Vilket såklart är super kul eftersom jag inte planerat att starta LA förrän ett halvår. En tjej som red samtidigt som mig i ridhuset sa att det såg jättefint ut, att Yngve såg fantastisk ut och att vi var ett perfekt par. Sånt gör mig såååå glad då någon man inte känner säger så som dessutom rider runt på jätte stora fina dressyrhästar.
Min lilla prins kan också!
Mamma fotade inte så mycket, faktiskt bara typ 6 bilder, hon filmade istället nästan hela tiden, så film kommer!
Idag betedde sig Amoure som en normal häst och var därmed tillräckligt lugn för att prova på lite nya saker (: Vi började med skänkelvikning där jag red rätt upp en bit och sedan flyttade ut till väggen. Normalt brukar Amoure springa iväg men nu var han lugn och duktig! Sedan red vi lite bakdelsvändningar, det har vi också gjort förut men det var lite svårare (; Dags för att göra lite svårare saker i galopp också, denna gången provade vi på lite samlad galopp. Jag samlade bara upp honom 3-5 språng åt gången och det märktes att han tyckte att det var jobbigt men han kämpade på bra :) Därefter lade jag ned honom lite i traven och provade lite öppna och sluta vilket också gick jättebra. Lisa var jättenöjd och tycker att Amoure är en väldigt rolig ponny att arbeta med eftersom att han gärna vill göra rätt. Kul!
Ni vet ju att jag hopptränade Fleur i onsdags, och minns ni också hur glad jag var? Tror att jag kom på att jag saknar faktiskt hoppningen mer än vad jag trodde. Jag var ju trotsallt hoppryttare förut. Så jag tog upp för mamma hur roligt det skulle vara att hoppträna Fleur kontinuerligt. Så vi smsade Kjelle och tog upp det, och nu varannan vecka ska jag hoppträna Fleur i en hoppgrupp på Högvreten! Förstår ni hur kul det ska bli?! Jag börjar redan ikväll. Och är sjuuukt taggad på att hoppa, jag har saknat det!
Ska be mamma filma, så får ni se film på oss när vi hoppar också. Ni har ju sett tillräckligt med dressyrfilmer, eller vad säger ni? ;) haha.
Hästarna brallade runt i hagen ett bra tag och lekte innan jag fick in token. Han var väldigt upphetsad då och det var mer han som tog med mig in i stallet än jag som tog in honom.
Jag och Tove hade tänkt att skritta ut men vi båda var trötta och jag kändemig hängig så orkade inte bråka med lillen så vi red inne.
Jag trodde han skulle vara galen eftersom han vilade igår och vildade sig ute haha men han var HELT motsatsen. Det var som om någon gett honom lugnande. Tog det ganska lugnt och red honom i låg form nästan hela tiden förutom i slutet då jag red igenom LB:3 igen och det kändes faktiskt jättebra trots att han inte var så explosiv.
Väl inne i stallet fick han stå i gången och vänta på att äta medan jag smörjde allt och så. I vanliga fall hade han stått och skrapat och hållt på men han stod och sov, gullet. Tänket att han kanske inte var helt ok men de flesta hästarna var så och Amoure var också väldigt lugn! Måste varit en sån dag. Han var gosig idag i alla fall och fick massor med pussar! (fast det får han alltid)
bjuder på dessa två. Kanske har lagt upp dem förut men bilder som mamma tar lite här och var runt tävlingar!
Red Fleur idag igen, tredje gången för den här veckan. Och jag känner sån skillnad på ponnyn!! Hon har ridits ordentligt nu dom här dagarna, säger inte att hon inte gör det annars, men Fleur är som hon är och hon är svår att få att jobba på rätt sätt. Hon kräver sin ryttare, och jag är såå glad att jag och hon har hittat varandra nu. Allt flyter på jättebra just nu! Ett fuxsto är hon ju allt. Men inte vilket fuxsto som helst, utan världensbästa,enligt mig.
Red för Rebecka och kände att det skulle vara jättebra att rida för henne nu inför tävlingen på söndag då hon kanske ser saker Kjelle inte ser osv. Och igår när jag red för henne så sa Rebecka jättebra tips om olika grejer, så tänkte på det idag, och då kändes det riktigt bra! Vi jobbade mycket volter, serpentiner, skänkelvikningar osv. I slutet övade vi lite mellanskritt osv. Fleur var somsagt jättefin, och det var hon redan från början. Så under hela ridpasset så red vi bara runt, hon var där, mellan hand och skänkel, helt stadig i formen, inga konstigheter, ALLT satt! Njöt hela passet. HON VAR SÅ FIN!!!
Är JÄTTEtaggad inför söndag! Vet dock inte vem jag ska ta med mig på tävlingen då alla mina vänner inte kan. Hör av er om ni vill med. Haha skämt o sido..
Svar: Tack! :D Det är min kamera och innan jag red ställde jag in ungefär 60 i bländaren och 2.8 i slutaren, iso 1600.
Mitt objektiv är ett sånt som har en fast slutare vilket gör att man kan zooma utan att det blir mörkt. I ett "vanligt" objektiv så blir nästan alltid bilderna mycket mycket mörkare än då man har fast 2.8. Vissa objektiv går bara till 3.5 och då blir det ännu mörkare.
Sedan har jag ganska hög iso vilket gör att kvaliten blir dålig men med min kamera fotar jag i RAW vilket ger sjukt bra kvalite. Eftersom det är RAW och bra kvalite så kan jag redigra dem väldigt mycket och göra dem ljusa utan att de förstörs. RAW redigeringsprogram får man med då man köper photoshop.
Här ser ni en oredigerad och en redigerad! Skulle kunna ljusa upp den ännu mer till och med (:
Igår hopptränade jag för Eva, och det var en riktig rolig men också till en början väldigt jobbig träning.
I början var Amoure jättejobbig, han förstod förstås att det var hoppning som gällde och var därmed oerhört springig, dock var han inte särskilt stark, istället spände han sig när jag ville få honom att arbeta.
Vi jobbade med lite skänkelvikning, till en början såg det nog fruktansvärt ut men när han förstod att jag inte gav med mig blev han mer arbetsvillig, dock fick jag kämpa en hel del.
Sedan red vi i galopp på kvartslinjen, för att träna på att hästen skulle gå rak och vi skulle släppa fram dem. Detta gick faktiskt väldigt bra, han var väldigt avslappnad och galopperade fint. Vi gjorde sedan samma sak i mellantrav och det gick också bra :D
Sedan hoppade vi den högra långsidan (se banskiss nedan) och jag tycker att Amoure lyssnade bra, vi kom lite hastigt in i studsen någon gång och då rev han oxern men annars fick jag tillbaka honom bra och fick rätt antal språng.
Sedan hoppade vi det lila - innanför kombinationen - och den gröna oxern. Det funkade också bra, dock tittade han till lite första gångerna (skärmar i både hindrena) och gjorde roliga språng, men över kom vi :)
Sedan hoppade vi kombinationen och därefter banan som såg ut som så att vi först hoppade högra långsidan - lila - gröna oxern - kombinationen uppifrån - gula enkelhindret och därefter kombinationen nerifrån. Hela banan kändes väldigt enkel, han började bli lite trött (väldigt jobbig uppvärmning, haha) så jag fick använda en del ben men det gick annars väldigt bra och vi hoppade hela banan felfritt :)