Tävlingsdax!

Idag är det tävlingsfix som gäller för att sedan lasta in Amoure och åka mot Hofors där det imorgon blir tidig start. Känns väldigt skönt att ha box och boende på anläggning, väldigt bekvämt om inte annat. Bra för Amoure att kunna gå in i en box istället för i transporten mellan hoppning och terräng.

Mönstrade boots

Mönstrad hästutrustning har jag alltid haft lite svårt för, randiga/rutiga täcken kan vara snygga men till exempel leopardmönstrade schabrak och zebrarandiga benskydd faller mig inte riktigt i smaken. Något som jag däremot kan tycka är ganska häftigt är mönstrade boots. De är inte snygga, men de är inte heller fula.
Här är några mönstrade boots från HG, de är lite mer diskreta och därmed tycker jag att de är helt okej. Med rätt matching kan de vara ganska fräna ;)

Hofors terräng del 2


Amoure 28/5-14

Idag var det galoppintervaller som stod på schemat - viktigt för att orka gå terrängen. Vi höll till på en äng då det var så hårt på vägarna.
Först skrittade och travade jag fram på lite halvlånga tyglar innan vi började galoppera. Amoure tyckte det var jätteroligt att få fräsa på över den stora ängen.
Vi galopperade i 4 minuter och skrittade sedan i 2 minuter, ett antal repitioner. Amoure var pigg hela tiden och positiv. Under en av intervallerna arbetade jag även lite med tempoväxlingar i galoppen och även det lyssnade han bra på.
Skrittade sedan av honom för hand :)

Flughuvor

 
Det finns idag ett brett utbud av olika typer av flughuvor, och det är förstås jättebra eftersom att olika skydd passar olika hästar. En del hästar är känsliga om öronen, en del om mulen och en del kring ögonen, eller alla ställen på samma gång.
Den gamla, billiga, klassikern är väl flugpannbandet, flyveil, som finns att hitta rätt billigt i (typ) alla hästbutiker. Det jag inte tycker om med denna variant är att hästen kan få dessa små "slingor" i ögonen, det händer säkert väldigt sällan, men jag tycker ändå att den tanken känns obehaglig. Dessutom kräver denna variant att hästen har grimma på sig, finns lösningar med olika käkremmar och liknande men av erfarenhet vet jag att de inte sitter särskilt bra.
En av de varianterna som jag är mer förtjust i är den vanliga flughuvan utan öron (uppe till höger), dock kan den bli lite stel. Finns ju även med öron.
Detta är min favoritflughuva, den är lite som en trikå som man trär över hästen. Den finns både med och utan öron samt nosskydd i lite olika varianter. Jag hade en sån här med öron men utan nosskydd till min förra ponny och den trivdes han väldigt bra med. Det jag gillar är att den inte blir stel i kanterna som andra varianter kan bli, och den är lite mer flexibel kring ansiktet. Det jag dock inte gillar är att den sitter väldigt tajt.
Har du någon favoritflughuva?

Amoure 27/5-14

Idag var vi på Stora Wäsby och hopptränade, vi började på grusbanan och avslutade på gräsbanan :)
Uppvärmningen skedde på en stor volt där vi arbetade med öppna i trav och galopp. Amoure var lite spänd men kändes ändå helt okej. När vi var uppvärmda så travhoppade vi på ett plank med travbom och därefter hoppade vi flertalet olika linjer.
Vi fortsatte med lite olika små banor och hoppade även en liten "vattengrav", Lena lade ut en blå presenning bakom ett hinder. "Vattengraven" tyckte Amoure var jätterolig att hoppa, han satte fart och sköt över.
Vi avslutade nere på gräsbanan där vi hoppade lite olika slingor bland terränghindrena - Amoure tyckte att det var jätteroligt och hoppade bra :)

Lyckan i stallet

För mig, och många andra, innebär hästar och ridning väldigt mycket lycka. För mig är den tiden jag spenderar i stallet en tid då jag slappnar av och andas ut - släpper alla måsten och bara är. Stallet är min fristad. 
Jag har tillbringat ett par timmar i stallet varje dag i 6 års tid, med kortare pauser när jag varit bortrest och liknande. De timmarna är för mig heliga, speciellt nu när de börjar ta slut. Jag önskar att jag kunde köpa en storhäst, men jag har inte den möjligheten. Det känns jättetråkigt eftersom att jag gärna skulle vilja ta vara på mina år som Young Rider, men jag har haft så underbara ponnyår att det väger upp för de år jag kommer att missa. Kanske hittar jag min drömhäst ändå, vi får se, men tomt kommer det att kännas...
Så vad ni än gör - ta vara på er tid i stallet och njut!

Hofors terräng del 1


Dags att börja på nytt

Som de flesta av er vet börjar det nu bli dags för Amoure att hitta en ny ryttare och för mig är detta något som är riktigt jobbigt. Jag har haft Amoure sedan han var 4 år, och följt hans utveckling till den tävlingsponny han är idag. Jag har varit en del i den utvecklingen. Det känns väldigt vemodigt allting, men samtidigt vet jag att det är rättvisare för honom att komma till någon som har tid, ekonomi och flera år på tävlingsbanan. När jag börjar plugga vill jag inte känna att varken hästar eller plugg kommer i andra hand.
 
Amoure är en sådan underbar och duktig ponny att jag inte är det minsta tveksam över att jag kommer att hitta ett perfekt hem åt honom, som det ser ut nu så har vi tre jättetrevliga familjer som är genuint intresserade. För mig är det viktigaste att han kommer till rätt ryttare - någon som tycker om honom minst lika mycket som jag, som vill satsa på fälttävlan, som har en familj som också är intresserad. 
 
Om jag kunde skulle jag mer än gärna behålla honom, men det är inte rättvist för varken honom eller mig. Jag tror att vi kommer hitta den perfekta ryttaren där ute, som kommer kunna ta vara på denna ponnys enorma kapacitet :)

Somrigt och fräscht

Godmorgon!
Har nu pysslat om lite här på bloggen - ville ha det ljust och somrigt vilket jag tycker att jag lyckades med :) Tanken är att jag ska försöka komma igång lite mer med bloggandet nu när sommarlovet närmar sig, och då passar en ny design helt perfekt. I princip har jag bara bytt ut headern men bloggen behövde verkligen en ansiktslyftning!
Vad tycker ni? Den är ju väldigt enkel men så ville jag ha det :)

Terränträning Hofors 24 maj

Igår var vi och terrängtränade i Hofors vilket var jätteroligt :) 
Vi hoppade en hel del olika hinder, olika linjer och små slingor innan vi avslutade med en bana. Amoure skötte sig jättebra trots 30 graders värme (tydligen värmerekord i Gävle) och tyckte att allt var jätteroligt. 
 
Film från banan som vi hoppade :)

It's friday and I'm in love


Vem är jag?

En tanke som har slagit mig alltfler gånger senaste tiden är "Vem är jag utan hästar?" Jag har haft egen ponny sedan jag var 12 år - i 6 års tid. Hela mitt liv är definierat av den sport som jag ägnar mig åt - ridsporten. 
Jag har alltid funderat på hur mitt liv kommer att se ut utan egen häst att åka till varje dag. Jag har andra intressen utöver ridningen, men jag har ju i princip levt för ridningen de senaste åren. Ridsporten är verkligen inte bara en sport - det är en livsstil.

Vem är jag utan Amoure?
Det är väl något som tiden får utvisa, men än så länge ska jag bara njuta av den tid jag har kvar med min bästa vän.

Hopprov Botkyrkas P90 17/5-14

Film från gårdagens hoppning, hindrena ligger på 95 cm. Amoure var väldigt pigg och glad med en matt ryttare på ryggen - skötte sig i alla fall bra :)

Kvalade 1*

Trots en febrig och hostig ryttare så resulterade helgens fälttävlan i Botkyrka i vårt sista enstjärniga kval - heja!
Jag har varit riktigt matt under helgen och inte riktigt rida ihop honom, vilket resulterade i dryga 61 % i dressyren, felfri hoppning och en felfri men lite långsamt terräng. Amoure har som vanligt varit stjärnan i teamet ;)

Fullt upp med ett trött huvud

Jag vill så gärna blogga, men tiden finns inte. Jag pluggar, jobbar och rider. Typ det mina dagar består av just nu och jag har ett trött huvud. 
Amoure rids som vanligt och känns helt okej. I helgen ska vi tävla tvådagars i Botkyrka vilket ska bli roligt, tänkte sova lite extra nu torsdag-fredag så hoppas jag att jag ska vara skärpt i helgen :)

Film från terrängträningen i onsdags

Film från terrängträningen i onsdags :)

Lycklig

Jag är så lycklig över att ha en ponny som Amoure, som varje gång jag kliver in i stallet står med pigga ögon och öronen framåt med en blick som säger "vad ska vi hitta på nu?".
 
Amoure är en sådan underbar inidivid att arbeta med, trots att han ibland är för smart för sitt eget bästa. Han gör allt för sin ryttare och för två år sedan skulle jag inte ens ha vågat drömma om att han skulle susa över 1*-hinder utan att blinka. Hur blev den där tittiga ponnyn som var livrädd för bommar en sådan hindermagnet?
Vi har gjort en stor resa, och Amoure kommer alltid vara den häst som har betytt mest för mig
Han har all kapacitet för att komma långt i framtiden, men den resan får han göra utan mig. Vi har i alla fall rest från bommar på marken till 110-120 cm hinder och 1* terräng. För mig känns det stort.

Amoure 7/5-14

Oj vad tiden går fort!
Igår var jag och Amoure i Botkyrka och terrängtränade för Helena Johnsson vilket gick jättebra :)
Amoure har aldrig varit på Botkyrkas bana tidigare men han verkade tycka om den så det var roligt. 
Vi började att värma upp över mobila hinder, häckar och kulvertar, på grusbanan innan vi hoppade banken några gånger. Därefter hoppade jag och Amoure en liten slinga med pallisad - uppför en backe - oxer och sedan ned över banken igen. Det gick jättebra trots att oxern kanske stod lite knepigt uppe på en kulle.
Därefter hoppade vi lite olika diken, de har en del lite tittiga diken i Botkyrka, och sedan lite linjer vid deras nybyggda vattenhinder. 
Amoure var jättebussig hela träningen och hoppade fint, vi hoppade lite svårare hinder som bl.a. coffin och det gick jättebra. Han är så himla snäll!
Ni får en bild från framhoppningen i helgen - finns både bild och film från träningen igår men har inte hunnit ladda över dem till datorn ännu ;)

Mantorpsryttarna P90 4/5-14

I helgen red vi årets andra fälttävlan, även den i Mantorp.
 
Dressyr - Svenskt fälttävlansprogram för Lätt klass
Amoure var jättefin på framridningen, lyssnade för det mesta väldigt bra och tog små hjälper vilket var målet.
Väl inne på banan blev han spänd och alldeles för taggad. Det han gjorde bra gjorde han bra men jag fick inte alls till några bra avbrott. Jag fick sjuor på det mesta, förutom just avbrotten som drog ned poängen rejält. Bara att träna på.
Vi fick drygt 57 % vilket jag även tycker att denna ritt var värd. Vi fick mycket bra kommentarer både i skritt och galopp :)
Hopprov - 95 cm
Äntligen satte vi den där nollan! Vi har haft lite otur med riktiga skitpet de senaste tävlingarna men inte denna gång. Trots att ett av banans räcken var otroligt nära på att lämna sina hållare så låg den kvar. Amoure hoppade jättebussigt i alla fall :)
Uthållighetsprov - 2080 m - Optimaltid 4 min 20 s
Amoure var riktigt taggad vid starten och även resten av banan. Vi fick igång ett bra tempo men efter drygt halva banan, vid hinder nummer åtta, en kombination, så hoppade Amoure lite stort så jag tappade ena stigbygeln, vilket gjorde att jag var tvungen att galoppera jättelångsamt tills jag fångat den vilket tog ett tag. Lagom till vattenhindret hade jag som tur var fångat den och kunde fortsätta i en frisk galopp. Vi kom i mål två sekunder över optimaltiden, vilket jag ändå tycker var bra :) Felfria på hinder och vårt tredje 1*-kval :D

Soft Up Lite

De nya stigbyglarna från Soft Up är riktigt snygga! Jag skulle vilja ha ett par svart/bruna och ett par svart/orangea. SÅ SNYGGA.

RSS 2.0