Strålröta

Nu när hösten är här är det lättare för hästarna att få blandannat mugg och strålröta. Yngve har fått röta på sin ena hov.
Strålröta är en infektion i hornet i hästens hov.  Strålrötan uppkommer oftast i strålfårorna, vid strålen i hoven, men kan även angripa andra delar av hoven. Många gånger är flera hovar drabbade samtidigt. Orsaker till strålröta kan vara att hästarna är mycket stillastående eller står på blöta och/eller smutsiga bäddar. Trånga hovar och alltför kraftig verkning av strålen kan också påverka negativt.
Symtomen vid strålröta är att hornet i hoven mjuknar, det blir geggigt och luktar illa. Om man inte behandlar strålröta kan problemet nå kötthoven vilket gör att det kan blöda och hästen kan ömma vid tryck exempelvis vid hovkratsning eller stenigt underlag. strålen i strålen blir även djup. 
Jag tror anledningen till Yngves strålröta är att han stått still i hagen där det är väldigt blött och lerigt för vi är väldigt noga med att mocka och mockar boxen upp och ner varje gång. 
 
En hov med strålröta bör rengöras varje dag och fotbadas. Man kan rengöra med saltvatten, jodopaxvatten eller äppelvinsvinäggrettvatten.  Man kan också rengöra med zinkpasta men då bör hoven vara torr. 
 
 
Hovar med strålröta
 
 
Vi har köpt Prov surstråle och behandlar Yngve med den. Så här står det om den:
PROB Surstråle Innehåller inga uttorkande lösningsmedel PROB Surstråle balanserar strålens fuktighet och återställer rätt fuktbalans. 

En snabb förebyggande åtgärd, Kratsa hovarna varje dag, se till att strålen mår bra.
Var uppmärksam vid minsta förändring i strålen.

Om du ser förändringar i strålen, pressas in ett PROB Salva stick in i strålen, Strålen återfår snabbt sin rätta fuktbalans.

Följ den enkla bruksanvisningen i tre steg.

Tvätta hoven vid behov med Tjär Schampo.
Kan med fördel användas även till föl och dräktiga djur.

Innehåller ca 20 salva stick och räcker till två hovar ca 20dagar.
Underhåll hovarna så du slipper onödiga problem.
 
 
 
Får se och hoppas hans hov blir bättre! Men till alla, glöm inte hålla koll på hästens hovar! Det är svårt att se ifall de har röta och det är inte många som tänker på det, så ta en extra till på era hästars hovar!!!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0