15 skäl att köpa ponny

En av Tidningen Ridsports bloggare har nu skrivit ett bra inlägg om varför man ska köpa ponny till sitt barn - och jag håller verkligen med på alla punkter. HÄR kan ni läsa inlägget.
Jag tror verkligen att ponnyägande för med sig många positiva saker för barn - och jag vet nog, som har haft ponny sedan jag var 12 år. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag inte mådde särskilt bra när jag var 12 år, det är ingenting jag idag berättar när andra frågor om hur jag lyckades övertala mina föräldrar. Men när jag fick min första ponny så var det för att jag skulle må bättre - och det tackar jag mina älskade föräldrar för idag.
 
När jag blev fodervärd så träffade jag nya kompisar, kom till en ny atmosfär och jag blev en helt annan människa. När jag sedan fick min första egna ponny fortsatte utvecklingen, och trots att jag alltid har varit duktig i skolan så tror jag aldrig att motivationen hade funnits kvar utan den där ponnyn vid min sida. Idag är det Amoure som hjälper mig att ta mig igenom de svåra stunderna, och att inte slita håret av mig när jag är stressad över skolan.
 
Att vi blir bra ledare, mognar snabbare och lär oss att ta ansvar är bara små fördelar - egentligen så handlar det så mycket mer om hur vi mår, hur våra liv blir och hur mycket vi förändras. Jag är evigt tacksam över att jag fick chansen att ha egen häst, och de här åren kommer jag aldrig någonsin glömma.
VÅGA KÖPA PONNY!
Fina Boyen som jag hade på foder hösten 2008 till våren 2009.

Svar på frågestunden del 2

Red du på ridskola innan du fick egen häst? 
Ja, men bara i ett år. När jag väl börjar gilla något så går jag in på det helhjärtat, vilket gjorde att jag under året jag red på ridskola parallellt även åkte iväg på kurser, ridläger och hade även en sköt-/medryttarhäst. Så det gick fort framåt, och därefter hade jag en foderponny :)
Hur kom det sig att du började rida?
Jag började gilla hästar helt enkelt, haha. Jag var på väg att börja rida två år innan jag faktiskt gjorde det, men min mamma försökte dra ut på det, stackare (men världens bästa) som nu stöttar mig med egen häst sedan 6 år tillbaka...
 
Vad tycker du om JH collection?
Mycket fina saker, men just nu tycker jag inte alls om det rosa. Resten är överlag väldigt fint :)
Två av mina favoriter från JH Collection 
Hur många sadlar har du?
Två stycken, en hoppsadel från Frank Baines och en dressyrsadel från Crown :)
Vad tycker du om travsporten? 
Ganska onödig, för det känns som att det mest handlar om pengar. Många hästar pressas nog alldeles för hårt, så det känns lite fel. Jag har ingenting emot körning men det är just travsporten som känns väldigt pressad och pengaberoende.
En bloggponny respektive blogghäst du skulle vilja rida? 
Jättesvår fråga, jag är tyvärr inte så insatt i blogghästarna. Men jag skulle gärna prova att rida Johanna's Flex och Ingrid's nya, First Maid. Vilken ponny jag skulle vilja rida vet jag inte riktigt...
 
Tack Malin, EmiliaMatildaVanessaCorneliaJenny och Tuuli för frågorna.    

Amoure 30/1-14

Idag var det lektion, dressyr.
Jag red på hackamoret, så att det lilla såret kan läka så fort som möjligt, och det gick ganska bra.
Vi jobbade med sidvärtsrörelser - skänkelvikning, öppna och sluta. Amoure rusade lite ibland och tryckte till höger men annars tycker jag att det gick okej.
Avslutade med arbete på mittvolten i trav och galopp, satte inte jättehöga krav då det är svårt i galoppen på hacket men det kändes okej.
 
Ett mellanmjölks-pass. Allt är rätt mellanmjölk just nu.
Får se om han får hoppa på hacket på söndag, det går ju det med :)

Hööks' träns

Jag måste faktiskt säga att Hööks börjar ta fram allt snyggare träns, och det tycker jag är jättebra. Trots att de kanske inte har den bästa kvalitén så tycker jag att det är bra att man kan köpa ett fint träns för en mindre prislapp :)
Några av mina favoriter :) 

Amoure 29/1-14

Idag hade jag egentligen tänkt rida ut, men det är hårt och dåligt fäste på de flesta ställen vilket gör att jag inte vill göra mer än skritta. Så idag tog vi en promenad på en timme, både på vägarna och i skogen, istället för att Amoure skulle ha mig på ryggen. Lika bra att han får vila lite när vi ändå bara kan skritta.
Det är tur att Amoure är snäll att gå med, vi mötte nämligen några skogshuggare och de drog på en motorsåg direkt när vi passerat - men Amoure gick snällt, om än något stressat, vidare.

Fem tävlingstips

  • Skriv en ordentlig packlista när du är ny som tävlingsryttare - det underlättar. Efter ett tag tar du automatiskt med dig allt och lägger in en automatisk checklista i huvudet.
  • Gå inte för fort fram - trots att du köper en trygg och stabil häst som har tävlat höga höjder/gått höga klasser så kan det vara bra att rida någon lägre klass ett par gånger för att lära känna hästen och få ett bra självförtroende - både för din och hästens skull.
  • Var trevlig mot alla på tävlingsplatsen, det skapar en mycket trevligare stämning. Jag brukar alltid säga hej och småprata lite, dessutom är det jättekul att lära känna ryttare som man ser på nästan varje tävling.
  • Ha en framridningsrutin som du följer, och tänk lite extra på att rida övergångar och tempoväxlin
  • Fokusera på din ritt - inte på andras. Rid så bra du kan och tänk inte på vad andra tänker eller tycker, det är du och din häst inne på banan och ni kommer att göra bra ifrån er.
På Lag-SM var jag jättenervös innan dressyren men lyckades ändå gå in och fokusera på min ritt :)

Svar på frågestunden del 1

Hur hög är din ponny?
Han är drygt 146 cm i mankhöjd.
Vilken är hans starkaste respektive svagaste sida?
Hans starkaste sida är hans vilja och hans svagaste sida är nog all energi som han ibland inte får utlopp för. Men annars är hans galopp både hans starkaste och svagaste sida - den är stor och rund, men ibland blir det lite för mycket splatter och svårt att korta ihop.
Vad är erat mål 2014?
Att bli stabila på tävlingar, debutera 110 cm hoppning, kvala 1* fälttävlan och förhoppningsvis bli stadiga även på vanliga dressyrtävlingar.
Hur gammal var du när du började rida? 
Jag var 11 år när jag började rida.
Om du inte red vad skulle du göra då?
Jag tror att jag skulle dansa ett par gånger i veckan, det gjorde jag när jag var yngre och jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt.  
Vilket träns går Amoure bäst på, och vilket bett?
Amoure går i skritt och trav allra bäst på hackamore, men i galoppen blir han nästan lite "hindrad". Annars går han för närvarande bäst på ett tredelat, anatomiskt d-ringsbett med remontnosgrimma till. Amoure fungerar inte alls utan nosgrimma, och det tror jag beror på att han behöver något som hjälper till att hålla bettet stilla i munnen på honom då han lätt blir lite orolig i munnen annars. Tidigare gick han allra bäst på ett Rambo Micklem-träns, men nu går det lika bra på ett vanligt :)
Tack Malin, EmiliaMatildaVanessaCorneliaJenny och Tuuli för frågorna.    

Amoure 28/1-14

Idag var vi iväg och hopptränade såhär på kvällen.
Innan vi började hoppa så travade vi över bommar samt galopperade över bockar och reglerade sprången.
Vi fick hoppa en del titthinder, trippelbarr och trekombination. Jag kände av Amoures sår i mungipan, trots att det är minimalt, han är ju så känslig. Han bet liksom tag i bettet lite på vänster sida, där såret är, så jag fick rida mycket för sitsen. Avbrotten var lite svåra men korta gjorde han lugn och fint, för det mesta.
Avslutade med en bana på 105 cm och hoppade under träningen även en oxer på 120 cm vilket gick jättebra :) Amoures språng börjar verkligen utvecklas nu och det är jättekul!
Film från banan

Att tänka på första gången du rider fälttävlan

Att tävla fälttävlan skiljer sig en hel del från tävlingar i dressyr och hoppning - och här tänkte jag lista några saker som kan vara bra att tänka på allra första gången du åker på en tävling.
  • Du måste inte bara ha grönt kort, du måste även ha fälttävlanskort. Det är inte lika komplicerat som att ta grönt kort, i grund och botten är det en påskrift från en godkänd fälttävlanstränare som ska se att du kan rida i rätt tempo samt hoppa olika hindertyper, oftast på en vanlig träning. När du ska ta fälttävlanskort ska du ha med dig en papperskopia av ryttarboken som du hittar HÄR.
  • Precis som vid hoppning och dressyr måste hästen ha en nummerlapp, men i fälttävlan måste också du ha en stor nummerlapp på dig. Du har själv ansvar för att ta med dig en s.k. nummerlappsväst men själva nummerlapparna får du i sekretariatet. Nummerlappen ska du bära när du sitter till häst.
  • När du kommer fram till tävlingen ska du först gå till sekretariatet, precis som på andra tävlingar, och därefter är det bara att lasta ut hästen och rida fram till dressyren. Efter att du har avslutat ditt dressyrprogram så har du 30 minuter på dig att gå in på hoppbanan, på de 30 minutrarna ska du alltså byta sadel, eventuellt träns, sätta på skydd samt hoppa fram (men hästen är ju redan uppvärmd). Efter hoppningen brukar det vara några timmar innan det är dags för terrängen.
  • Oavsett nivå så ska hästen veterinärbesiktigas innan terrängen. Du kan göra det först av allt, eller efter dressyr och hoppning, men innan terrängen måste det göras. Tänk också på att veterinären inte är där hela dagen - ta reda på vilka tider, det brukar stå i ryttarmeddelandet.
  • I terrängen ska du, på din vänstra arm, bära ett medicalcard. Medical cardet ska innehålla personuppgifter och kontaktuppgifter till anhöriga, ifall att något skulle hända så att de kan veta exempelvis ditt personnummer och om du har haft några tidigare skador.
  • I ryttarmeddelandet anges en avgift som du ska betala för veterinär och ambulans, den brukar ligga på runt 200 kronor. 
  • Allt annat du kan behöva veta, om utrustning och liknande, kan du hitta i TR IV som du hittar HÄR.
  • Sist, och kanske viktigast av allt, tänk på att ha god tid på dig! Speciellt om det är din första fälttävlan, det kan vara mycket att tänka på och då är det bra att ha god tid på sig :)
  • Vad tyckte ni om det här inlägget? Skulle ni vilja läsa något mer, liknande? :)

Jackor från Ariat!

De här jackorna från Ariat fastnade jag lite för när jag klickade igenom lite olika webbshoppar. Den marinblå föll mig verkligen i smaken, och jag vet att deras jackor håller bra kvalité. 
Dessvärre kostar jackan ett par tusenlappar och det skulle varken jag eller min plånbok vara särskilt förtjusta i, men snygg är den i alla fall!

Höökskatalogen

Idag dök äntligen Höökskatalogen upp i min brevlåda :)
Jag älskar att bläddra i kataloger med hästgrejer, det är inte alls samma sak att sitta och klicka runt på hemsidor. Riktigt papper ska det vara!
En del saker vill jag verkligen ha, medan andra inte alls faller mig i smaken. De rosa grejerna passar väl inte mig precis ;) Men nu ska jag kolla igenom allting ordentligt.

Amoure 27/1-14

Idag så red jag ett väldigt konsekvent pass på Amoure - bara grunder och ungefär samma jobb i alla gångarter.
 
Jag skrittade fram honom ordentligt, först för hand, sedan på långa tyglar, och därefter på korta tyglar. Jag jobbade hela tiden med halter och halvhalter samt öppnor längs långsidorna.
Jag gjorde precis samma saker i trav och det fungerade bra, jag tänkte hela tiden på att rida med sätet och skänklarna och inte ta honom i munnen. Kollade igenom hans mun ordentligt innan och såg ett pytteskav i vänstra mungipan, och hans mungipor är jättekänskliga, så jag försökte verkligen tänka på att vara jättemjuk i handen.
 
I galoppen red jag både på volterna, längs fyrkant, samt på serpentinbågar. Jag försökte verkligen att helt och håller tänka bort formen, det kommer ändå så naturligt för honom, och istället bara göra avbrott för sätet. Det fungerade bättre än jag väntat mig och det gjorde honom också mer avslappnad.
Jag avslutade med att träna kvicka fattningar från samlad trav och det fungerade faktiskt väldigt bra :) Avbrotten var lite svårare men de blev bättre och bättre. Han fick under passets gång verkligen sätta sig på rumpan och han var rejält svettig där bak ;)
Gulleponnyn efter ridpasset :)

Amoure vecka 5

Måndag: Dressyr
Tisdag: Hoppträning
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Dressyr
Fredag: Uteritt eller lösgörande
Lördag: Dressyr
Söndag: Årets tävlingsdebut, Lurbo 90 och 100 cm
Framridning till Lurbo 2013

Amoure 26/1-14

Idag red vi ut en sväng, men tyvärr var underlaget inte särskilt bra vilket gjorde att vi fick hålla oss till skritt och lite lugn trav.
Det där med lugn trav är ibland lättare sagt än gjort men jag tycker faktiskt att Amoure skötte sig väldigt bra, jag fick säga till honom och bli lite sur på honom någon gång då han drog iväg där det var isigt, men annars så var han relativt lugn.
Jag red mycket övergångar, halter och tempoväxlingar där underlaget tillät och det fungerade förhållandevis bra, jag ska verkligen försöka rida honom konsekvent kommande tid.
 
Har tänkt efter lite och tror att Amoure är i en trotsperiod just nu - det är därför han är så pass pigg och stark. Det finns flera bidragande orsaker men jag tror att de främsta är all hans energi samt styrkan han har fått i kroppen senaste månaderna som gör att han kan sätta emot, vilket han aldrig kunnat göra tidigare. Men det är bara att jobba vidare, för jag tror att vi snart kommer ur det här :)
Jag vill ha tillbaka min lugna (om än något energiska) och mjuka ponny :)

Skarpa bett?

Jag tycker att Johanna skrev ett bra och tänkvärt inlägg HÄR.
 
Jag håller i viss mån med om det hon skriver, samtidigt som jag är helt emot det tänket. Jag avskyr egentligen skarpa bett - men ibland är de bättre än att man behöver sitta och dra i hästens mun på ett vanligt tränsbett. 
I somras satt jag på en totalt nonchalant Amoure i hoppningen - som bara drog mot hindrena - trots att han var jättelydig i dressyren. Jag försökte och försökte rida på vanligt bett även i hoppningen, men efter ett tag blev det nästintill farligt då Amoure bara kastade sig emot hindrena. Jag fick helt enkelt betsla upp - mot min egen vilja.
Jag red Amoure på ett tredelat babypelham med deltatyglar i hoppningen och terrängen en period, och då lyssnade han helt plötsligt på mig även i hoppningen. Jag kände att, trots att bettet var skarpare, så var han likadan i munnen som på det vanliga bettet, så han verkade ändå trivas och knäppte inte av eller liknande (förutsättning för att jag överhuvudtaget skulle sätta på det igen).
 
Idag hoppar jag Amoure på det vanliga bettet, och har gjort det varje träning sedan i september, men ibland när jag rider ut sätter jag på babypelhamet - inte för att han är stark just vid uteritter, utan för att vi ska slippa bråka och jag ska slippa ha en dragkamp under ridpasset.
 
Sammanfattningsvis är jag alltså egentligen emot skarpa bett, men ibland måste de användas. Dock tycker jag att man ska göra det i någon annans närvaro (gärna tränare) och aldrig ofta, max någon gång i veckan, om ens det. Ibland räcker det att sätta på exempelvis ett pelham ett ridpass och sedan har hästen förstått att det inte är någon idé att dra.
Amoure på sitt babypelham, jag tycker att han ser lugn och harmonisk ut :)

Amoure 25/1-14

Idag var vi på Stora Wäsby och tränade inomhusfälttävlan vilket var jätteroligt :)
Lena hade byggt fram spets, häck, smalhinder, "coffin", parallelförskjuten linje, torvbalar och så vidare. Amoure var väldigt tittig när jag skrittade fram men när vi väl hoppade så gjorde han precis som han skulle och var jätteduktig.
Jag är jättetrött och sitter barnvakt just nu så det blir ingen längre utläggning...
Banan som vi hoppade på slutet, blir lite hackigt ibland men annars kändes det ganska bra :)

Hööks favoriter våren 2014


FRÅGESTUND!

Fråga vad du vill - alla länkas :D

Amoure 24/1-14

Idag var jag redo för bråk, på den nivån att jag till och med hade med mig en graman in i ridhuset. Jag ville verkligen inte använda den - och Amoure har aldrig någonsin kommit i närheten av någon hjälptygel. Som tur var satte jag aldrig på den.
 
Jag började med att skritta igenom honom ordentligt, reglera formen, ställa, flytta, halter och så vidare. Därefter gjorde jag ungefär samma sak i traven samt en hel del öppnor, innan jag gick över till galoppen.
I vänstergaloppen kändes han väldigt spänd, så där jobbade jag verkligen med att sträcka ut yttersidan och få honom formad runt innerskänkeln genom att både rida på volten samt öppnor längs långsidan. Det märktes att öppnorna var jobbiga, men minst sagt välbehövliga.
I högergaloppen var han mycket rundare och mer avslappnad. Som sagt så övervägde jag att sätta på honom gramanen om han kändes stark - vilket han gjorde - men jag tänkte mycket på att rida honom mellan hand och skänkel. Hålla stadigt stöd till bettet och hålla om honom med benen hela tiden. Det gjorde faktiskt att han slappnade av mycket mer så jag fick ihop honom på ett mycket bättre sätt.
 
När han kändes någorlunda trevlig och avslappnad så avslutade jag - han ska ju också känna sig nöjd :)

Fint träns från Hööks

 Det första jag fastnade för när jag bläddrade igenom Hööks nya vårkatalog var detta träns från Claridge House, för det föll mig verkligen i smaken. Problemet är ju bara att det (förstås) var så mycket snyggare i brunt, och nu är ju min dressyrsadel (tyvärr) svart... Är det värt att köpa det här tränset i svart? Det är ju snyggt, men det bruna är ju ännu snyggare...
Vad tycker ni? Jag är i behov av ett svart träns, så kanske skulle det vara en bra investering ändå?

Amoure 23/1-14

Igår var det torsdag och lektion - hoppning.
Jag behöver kanske inte säga att Amoure blev helt överlycklig när han såg att det stod hinder i ridhuset? Det jag inte förstår med honom är att trots att man i perioder hoppar flera gånger i veckan så beter han sig som om det är första gången på ett halvår varje gång.
Amoure var i alla fall pigg och stark och jag hade ingen vidare broms - men hoppade gjorde han i alla fall bra. Han har blivit väldigt mycket kvickare i benen senaste månaderna och det märks att styrkan nu finns där.
Vi red över två upphöjda bommar, en 5,5:a och en oxer som en liten bana på slutet. Det gick väl bra förutom att han var lite väl pigg ;)
 
Ikväll ska jag rida massa lydnad och lösgörande och hoppas att det kan få någon effekt på herr duracellhäst :)
Idag är det svårt att tro att den här ponnyn för två år sedan tyckte att hoppning var både konstigt och läskigt... Bilden är från hans första hoppning.

Om min drömhäst fanns...

... så skulle den vara si sådär 167-172 cm hög, mörk gråskimmel eller mörkbrun (typ svart) med vit lykta (=bred bläs).
Den skulle vara runt 4-6 år och ha gått något championat i fälttävlan med bra resultat. Bra stam, gärna svenskfödd.
Den skulle ha bra hinderuppfattning, hoppa allt man styr på samtidigt som den var rädd om sig. Flashig trav, stor och rund galopp och en vägvinnande skritt.
Modig är väl bara förnamnet - otittig och förtroendegivande skulle den vara och hoppa allt på terrängbanan.
 
Det är långt bort - men trots att det känns omöjligt kanske jag en dag hittar den där drömhästen? Jag har ju hittat min drömponny.
Jag skulle kunna tänka mig en Amoure på 170 cm också, men då skulle han nog vara svår på terrängbanan med all den energin ;)

Tolka!

För två år sedan hade vi en tolkdag på Grana, där de flesta i stallet var med på ett sätt eller ett annat. Det var riktigt roligt och alla hästarna var jätteduktiga! Här är en film som jag klippte ihop efter den dagen, den är inte särskilt bra då min klippkunskaper är långt ifrån många, och materialet i sig är väl inte heller jättebra. Men lite roligt är det i alla fall :D

Amoure 22/1-14

Idag gav vi oss ut i solskenet på en ordentlig uteritt :)
Jag red på ridvägarna bort till en äng där jag galoppjobbade Amoure i snön. Han var väldigt pigg och "lätt i rumpan" men betydligt mer ridbar och lyhörd jämfört med vad han varit de senaste uteritterna. Jag tror att det var riktigt bra för honom att få jobba i snön och han blev faktiskt ganska trött efter ett tag - så jag skrittade hela vägen hem igen.

Vad är fel med fälttävlan?

Fälttävlan kan vara ett ganska hett diskussionsämne, och det kan jag, som insatt i sporten, förstå.
Det finns två sidor - de för och de emot.
De som är för fälttävlan förespråkar det naturliga - att hästen får röra sig på stora ytor, hoppa över naturhinder och den varierade träningen som tävlingsformen för med sig.
De som är emot pratar om farorna, och riskerna, och hur hemskt det är med fasta hinder - och att tvinga hästarna över dessa farliga hinder.
 
Som sagt förstår jag båda sidorna, trots att jag själv tävlar disciplinen. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag aldrig skulle tävla de stora mästerskapen, för de hindrena är för mig skräckinjagande. För mig handlar det också om att lita på hästen. Fälttävlan är den gren där man verkligen måste ha ett starkt band, och förtroende, till hästen. Det kan uppstå situationer i terrängen där det är viktigt att ens kommunikation fungerar ypperligt, just för att riskerna är så mycket större.
Samtidigt kan jag, när jag tänker på risker inom ridsporten, inte bortse från att jag är mer rädd över att min häst skulle riva en bom i banhoppningen och att den skulle haka sig fast mellan hästens ben och "följa med" eller att hästen skulle landa rakt på en bom. De fasta hindrena är där de är, och på den nivå som jag rider innebär de inga större faror.
 
På ponny tycker jag att fälttävlan är något väldigt bra - eftersom att vi som ryttare måste rida dressyr för att kunna plocka placeringar. Vi kan inte bara fokusera på hoppningen, vi måste ha bra tränare i samtliga discipliner för att lyckas. Jag tror också att fälttävlanponnysar blir mer hållbara eftersom att deras arbete blir så pass varierat, just eftersom att vi måste träna på allt. Lydnad, kondition, hoppning o.s.v.
 
Vad tycker DU om fälttävlan? Är du för eller emot, eller kluven någonstans i mitten?
Amoure älskar i alla fall terrängen, och blir så lycklig! Här suger han redan tag i ett hinder :)

Amoures look-a-like

När jag kollade igenom arkivet här om dagen så fick jag syn på den här bilden som Amanda lade upp för ett par år sedan.
Visst ser det ut som Amoure? Precis samma färg och teckning (möjligtvis något för ljus i pannan), men i själva verket är det en bild från en hästkalender. Jag tyckte att det var väldigt komiskt när Amanda visade den här bilden för mig första gången. Amoure är en riktig kändis ;)

Att ha en lättlastad häst

Idag, när Amoure själv springer rakt in i släpet, kan man inte tro att det för två år sedan tog två timmar att lasta ponnyn. Det var efter många timmar - mycket tålamod, en hel drös med svärord och en och annan sur min från ponnyn - som det visade sig att det minsann gick att göra en lättlastad ponny av den där bångstyriga fyraåringen som helst bara ville stå och titta på rampen - eller sträcka sig efter godiset därinne.
Idag slänger jag över grimskaftet och släpper honom - med fullt förtroende. För idag vet jag att han kliver rakt in och står där och väntar på mig så att jag hinner stänga bommen innan han sätts fast.
Det var ingen rolig vinter 2011/2012 när vi åkte på träningstävlingar och varje lastning var en riktig pärs - men idag kan jag säga att det var värt det. För jag vet att han tycker att det är kul att åka iväg - annars hade han nog inte blivit så otroligt lättlastad.
 
Det går att göra en lättlastad häst av en svårlastad, men jag tror att ju yngre hästen är, desto lättare är det också. Amoure hade knappt åkt transport innan, så för honom var det något ganska nyttigt och det var troligen därför som han blev så skeptisk - för han var aldrig elak.
En bild på vårt gamla släp, inför en lastträning för ganska exakt två år sedan :)

Bell Amoure - vacker kärlek


Två veckor kvar

Idag är det exakt två veckor kvar till årets tävlingsdebut - och som jag längtar. 
Jag rider inte bara för att tävla, men tävlingarna är helt klart en höjdpunkt, och ett stort plus. Jag tycker att det är lätt att på tävlingar ta reda på vad man behöver slipa lite extra på, för det är mycket som fungerar hemma som kanske inte fungerar under mer stressiga situationer på bortaplan. 
 
Jag har funderat och funderat över mål för den här säsongen - men det är så svårt att sätta upp dem. För mig är inte resultaten i sig det viktigaste, det är känslan och den rutin som Amoure får varje tävling.
Om jag ändå ska sätta upp några mål så är det följande:
- Plocka någon placering på en vanlig dressyrtävling.
- Börja plocka lite placeringar i hoppningen
- Debutera 105/110 cm under vårsäsongen
- Bli stadiga i P90 och därmed kvala 1*
Dessa mål känns relativt realistiska och jag tror absolut inte att de kommer vara omöjliga att uppnå, men det är i alla fall vad jag vill :)

Amoure 19/1-14

Ridpasset blev ungefär som jag tänkt mig, med mycket fokus på galoppen.
Jag galopperade honom riktigt ordentligt och jobbade med övergångar, i övergångarna ned till trav måste jag verkligen tänka på att förbereda på rätt sätt och vara bestämd. På slutet fick jag faktiskt till riktigt bra avbrott.
 
Under passet jobbade jag mycket med att få honom runt innerskänkeln och att han skulle vara framme till innertygeln. Det som verkligen har förbättrats är att han söker sig fram till bettet och inte knäpper av, det har blivit mycket lättare att få honom att gå i en längre form vilket är prcis vad som har varit vårt mål länge.
Han fick i alla fall galoppera igenom kroppen ordentligt idag så imorgon blir det mer fokus på finliret.
Tungan, haha <3

På hästryggen

När detta inlägg dyker upp på bloggen (nu) befinner jag mig troligen redan på hästryggen.
 
Om planen går som tänkt så kommer dagens ridpass, ett dressyrpass i ridhuset, likna ridpasset i fredags. Jag kommer att lägga mycket fokus på grunderna framöver - Amoure ska lyssna fram och tillbaka hela tiden, inte när det passar honom. 
 
För nu ska han bli lydig - på riktigt! Som det ser ute just nu så har han dagar då han är otroligt ridbar och lydig, men också dagar då han tycker allt är kalas och helst bara vill springa. Det fungerar inte, så nu ska jag ta tag i detta för att få en trevlig och ridbar ponny alla dagar i veckan, året om :)

Amoure 18/1-14

Idag fick Amoure gå en liten promenad och så passade jag på att ta lite fina porträtt bilder på honom. Hans mörka färg gör sig så fint mot den vita snön :)

Jag ser det snöar!

Åh, idag är det så fint vinterväder! Solen skiner genom molnen och det snöar stora, fina flingor. Perfekt väder för att knäppa vinterbilder :D
Idag ska jag även ut och köra lite med tomt hästsläp, har mest kört på gården tidigare, så att det känns bekvämt tills jag ska köra Amoure för första gången vilket förhoppningsvis blir om exakt en vecka :)
 
Det blir en stor frihet att själv kunna köra på tävlingar, Amoure är ju så lätt att ha me sig att det inte heller är några problem. Har ju tränat under året att lasta och lasta ur honom helt själv och det är ju inga som helst problem, han är så duktig så.
Amoure i fjolårets vinterland :)

Snygga dressyrschabrak!

Stilrent och snyggt är vad jag förknippar med dressyr i utrustningsväg. Här kommer några snygga (och stilrena) schabrak som passar perfekt i dressyren :)
Dessa snygga från Glen Gordon kostar 499 kr.
Schockemöhle har många snygga dressyrschabrak, de här från "Coach"-kollektionen. Enkla och i bra kvalité för 399 kr.
Dessa schabrak från Schockemöhles "Champion"-kollektion är gudomliga, om inte annat så är de riktigt snygga på tävlingsbanan!

Amoure 17/1-14

Idag var det fokus på grundridning och lösgjordhet när jag red ett dressyrpass i ridhuset på Amoure.
Jag började med att skritta fram ordentligt och jobbade honom sedan i en lägre form i skritten en stund innan jag började jogga igång honom. 
 
I traven jobbade jag med övergångar, serpentiner, uppridningar med halter, öppnor och sidvärtsrörelser. Jag tycker att han lyssnade bra även fast han ibland blev lite ivrig. Speciellt i skritt och travövergångarna lyssnade han väldigt fint.
 
När han kändes fin i traven så gick jag över till galoppen där jag hela tiden jobbade med att ha honom runt innerskänkeln och till innertygeln, formad och mjuk. Ville att han verkligen skulle lyssna på mig och skjuta på bakifrån. Det märktes att det var lite jobbigt för honom och han fick bära sig själv, så jag avslutade när han kändes fin och lugn :) Nöjd med ridpasset då jag fick igenom det jag ville och lite till.

Snö...

Okej, i ärlighetens namn är jag arg på snön just nu. Jag hade längtat efter snön, men det har inte kommit tillräckligt, den enda fördelen med den snön som nu finns är att det blivit mycket ljusare.
Jag är däremot arg för att det fortfarande är halt och hårt. Jag vill kunna rida ute, och jag vill att hästarna ska kunna röra sig i hagen. Som det ser ut nu är det näst intill omöjligt. Hästarna kan knappt röra sig i hagen där det bara är stenhårt och ojämnt, och isfläckarna på ridvägarna är tyvärr många.
Jag vill ha ett par decimeter till, och sedan kan det få ligga kvar fram till början av mars då allting försvinner snabbt som attan. 
 
Snön för med sig flertalet fördelar - det blir ljusare, hästarna håller sig rena, och så vidare - men just nu är det för stora nackdelar med halka och ojämnt underlag. JAG VILL HA MER SNÖ!
Tack för mig.
Amoure i snön julafton 2012. Ska försöka få lite nya vinterbilder i helgen :)

Vad tycker ni om glitter?

Vad tycker ni om att "pynta" hästarna med glitter av olika slag?
Glitter i man och svans, på hovar, eller på pälsen. Hiss eller diss?
 
Personligen tycker jag att den kan vara ganska häftigt vid exempelvis uppvisningar och liknande, men jag skulle aldrig själv använda det på min egen häst (ska jag säga som målade min häst till en thestral...). Det finns ju glitter specialutvecklat för hästar vilket absolut inte är skadligt och det är ju bra - men jag tycker att det blir lite "för mycket". Vid maskeradhoppningar och uppvisningar är det dock något som kan vara pricken över i:t!

Amoure 16/1-14

Igår var det dags för veckans grupplektion och det var lite gymnastikhoppning på schemat. 
Vi började med att värma upp med halter och övergångar, först kändes Amoure lite ojämn men när han kommit igång kändes han trevlig och bjöd fint fram till bettet.
I galoppen red vi över två bommar med först 3 meter mellan, och därefter kortades det så att vi fick rida ihop hästarna mer. Amoure skötte sig väldigt bra, han var väldigt laddad och tyckte att det var väldigt kul, men kom rätt och lyssnade.
Därefter jobbade vi med att hoppa rakt, genom att vända rätt upp över en 5,5:a med bom mellan hindrena samt landningsbom. Den byggdes på eftersom, var i början endast ett räcke, och jag tycker att Amoure var väldigt duktig trots att han var lite laddad. Det gick bra att rida ihop honom och jag fick avbrotten där jag ville ha dem.
 
Det är perfekt att rida lite gymnastikhoppning såhär, lite gympa och lite avdramatisering av hoppningen ;)



Min favorit

Min absoluta favoritgrej är nog mitt Kingsland-pannband! Jag har det alltid på mig när jag är ute och går, springer, är i stallet eller om jag bara fryser ;) Det är jätteskönt och värmer öron och huvud ordentligt utan att det stör när man vill ha uppsatt hår.
Denna modell har jag, och jag tycker att den är jättefin. Ångrar nästan att jag inte köpte två stycken. De kostar ju en slant men om du är en sådan som jag, som använder det flitigt, så är det absolut värt det.

Amoure 15/1-14

Jag har nog aldrig varit så nära på att ramla av som jag var idag, hehe. För idag var det ingen annans rodeohäst jag satt på, det var min egen. Som normalt inte brukar vara en rodeohäst.
 
Jag red runt lite på en äng då det är halt på alla vägar, och Amoure tyckte att det var väldigt roligt så han drog iväg i en liten bockserie i sidled. Normalt brukar det inte vara några problem att sitta kvar men den här gången var det nära ögat att jag låg på marken. Jag hängde bokstavligt talat på Amoures ena sida och försökte hålla mig kvar samtidigt som jag försökte lugna ner Amoure, som inte tycker om när man kommer i obalans. Mirakulöst nog lyckades jag i alla fall lugna ned honom och kunde kravla mig upp igen. Vi avslutade med lite trav och galopp i låg form och då kändes han lugn och avslappnad. 
 
Vi skrittade sedan hela vägen tillbaka så att han fick sträcka på ben och hals, mysigt men kallt :)

Amoure 14/1-14

Idag var vi och hopptränade för Lena på Stora Wäsby.
Det var mycket lydnadshoppning och tyvärr red jag på hackamoret, men Amoure skötte sig ändå väldigt bra. Han hade en lite "spooky"-dag då han kändes lite tittig och spänd. Efter uppvärmningen blev han dock betydligt mer avslappnad.
Vi red över mycket cavalettibommar (upphöjda travbommar) som uppvärmning och sedan hoppade vi en studs med fem kryss och lite olika linjer. Vi jobbade mycket med skrittövergångar efter hindrena och det var ju lite svårt med hackamore men jag tycker ändå att det gick ganska bra. Nyttig träning om inte annat ;)
Amoure på Stora Wäsby i julas :)

Tävlingsbanan nästa!

Mindre än tre veckor kvar till årets första tävling och jag är så taggad!
Jag tycker verkligen att det är en speciell känsla när man är på tävling, inte bara tävlandet i sig utan också atmosfären och allt annat runt omkring. Senaste tävlingen var ju i slutet av oktober så det var ett bra tag sedan tycker jag, nu är det dags igen!
En bild från Lurbo där årets första tävling går av stapeln, en fin anläggning med två stora ridhus så det är perfekt snön till trots :)

Amoure 13/1-14

Idag hade jag egentligen tänkt skritta ut på Amoure men det blev istället en halvtimmes promenad tillsammans med Amanda & Sid.
Eftersom att Amoure hoppade igår samt ska hoppa en del i veckan tyckte jag att det gick lika bra att jag gick vid sidan som att jag satt på, vilket dessutom belastar ryggen mindre. 
Amoure och jag posade lite innan vi åkte hem ;)

Äntligen!

Idag har jag ÄNTLIGEN fått mitt körkort. Efter två års övningskörning så kan jag nu äntligen köra bil alldeles själv. En riktig frihetskänsla.
Jag har faktiskt mått ganska dåligt över all den här körkortsstressen den senaste månaden, då jag verkligen har längtat så länge. Jag har pluggat teori hela tiden, känns det som, och jag skrev teoriprovet i förra veckan och hade uppkörning idag.
Uppkörningen var väl det som jag oroade mig mest för då jag har hört av så många att de är väldigt nitiska och att det är lätt att bli underkänd, men jag kände mig ändå rätt förbered och det var helt klart lättare än jag förväntat mig - och gick faktiskt jättebra.
Så från och med nu kan jag köra själv på tävlingar, ska bara köra lite mer släp först :D
Snart ska jag brumma till stallet i mammas lilla Aygo.

Amoure vecka 3

Måndag: Uteritt
Tisdag: Hoppträning
Onsdag: Uteritt 
Torsdag: Markarbete/hoppning
Fredag: Dressyr
Lördag: Uteritt eller löshoppning
Söndag: Dressyr

Amoure 12/1-14

Idag åkte vi till Vällsta och hopptränade för Henrik Ankarcrona.
Vi började med att värma upp relativt självständigt med volter i olika storlekar, i trav och galopp. Jag valde att rida på hackamoret, vilket jag inte gjort i hoppningen på ett tag men det fungerade bra.
Vi fick trava över bommar och därefter hoppa över två små hinder på långsidan och reglera galoppsprången något, jag skulle rida på åtta eller nio språng, och båda antalen kändes jämna och bra. Amoure är mycket lättare att reglera utan bett.
Själva hoppningen bestod av olika linjer och därefter en bana. Amoure hoppade upp sig väldigt bra men kändes lite matt när vi väl hoppade banan. Tror att det var för att det blev en del väntan då jag fick hoppa sist, men han hoppade ändå väldigt bra.
 
Det var roligt att rida för Henrik som själv har så mycket meriter, och han tyckte också att Amoure var en väldigt fin ponny - kul!

Amoure 11/1-14

Igår red jag dressyr för Lisa.
Eftersom att vi satt väldigt mycket press på Amoure de senaste träningarna blev gårdagens betydligt lugnare men det tror jag var bra då han fick jobba på lite annat välbehövligt.
Vi red mycket programdelar ur LC:1 och LB:1 som jag ska tävla om 1½ månad, bara för att känna på. Travdelarna var väldigt bra, och jag fick mycket tips på hur jag ska rida de olika vägarna för att vara så noggrann som möjligt.
Det svåra är ju galoppfattningarna och avsaktningarna då han gärna vänder sig ut och in, så det jobbade vi lite extra med. 
Jag har en tendens att bromsa lite för mycket på yttertygeln (vilket man i och för sig lär sig att göra) men då har Amoure (som är lite för smart) hittat ett sätt att "kasta sig" in i galoppen, så jag fick jobba med att framförallt bromsa på innertygeln för att samtidigt få honom runt innerskänkeln, och bara balansera upp med ytter.
Det fungerade faktiskt väldigt bra så nu vet jag precis vad jag ska jobba lite extra med :)

Amoure 10/1-14

Igår så red jag en kortis i ridhuset barbacka, på hackamore.
En riktig myskombo men trots det fick Amoure jobba. Jag tycker att han är väldigt trevlig på hackamore, han blir väldigt lugn och harmonisk när jag inte behöver ta honom i munnen. 
Vi jobbade med olika vändningar och en hel del skänkelvikningar. De där skänkelvikningarna börjar ta sig nu vilket är jätteroligt :)
 
Ikväll har vi dressyrträning och imorgon ska vi åka iväg och hoppa.
 
Nu har det ju hunnit komma snö också. (gammal bild)


Rynkmule

Amoure är en riktig mästare på att rynka mulen...
Söt är han i alla fall, haha ;)

Veckans tips vecka 2

Det pågår fortfarande mycket reor i hästbutikerna. Bland annat hos Horsemeup & Hööks. Kika in och fynda! Och kommentera gärna om ni hittar något fint. 
 

Amoure 9/1-14

Visst var det kul att Amanda kikade in idag? Det tycker i alla fall jag!
 
Idag var det dags för veckans andra dressyrlektion i grupp. Vi jobbade på samma övning som vi gjorde i tisdags, d.v.s. korta diagonaler med övergångar mellan trav/skritt och trav/galopp och en volt mellan diagonalerna.
Jag var beredd på en stark Amoure så jag hade hängt babypelhamet i ridhuset, men som tur var slapp jag använda det. 
Redan i skritten där vi jobbade med halter kände jag att han skulle vara lugnare då halterna var lugna och jämna. Även i trav och skritt-övergångarna var han betydligt lugnare och kändes generellt mer med på noterna och tillfreds. Han "rann iväg" någon gång men annars var det en klar förbättring.
I galoppen var han förstås laddad men han gick ändå att rida ihop utan att han blev särskilt stark. Övergångarna till trav blev lite vingliga men mot slutet av övningen blev de faktiskt riktigt bra och han kändes lugn och lösgjord. Skönt!
Hoppas att jag får tillbaka min lugna och ridbara ponny nu :)
Såhär såg vi ut idag, minus västen :)

Amanda här

Hej alla fina läsare! Om det kommit nya läsare så är jag i alla fall Amanda som alltid bloggat med Tove tidigare. 

Anledningen att jag slutade blogga väldigt plötsligt var för att Yngve blev halt och blev inte bra. Då en av veterinärerna trodde det var spatt så gav jag upp helt och tappade all motivation. 

Nu är Yngve bra och det finns inga spår av spatt. Vi har haft ut väldigt duktiga veterinärer och kiropraktorer och vi tror att anledningen till hältan var på grund av spänningar i ryggen. Nu jobbar vi mycket på att få honom avslappnad i ryggen men ryggningar och mycket låg form tillexempel. 
 
Yngve är gladare än någonsin och vill bara jobbajobbajobba och busabusabusa. Har aldrig sätt en sån glad häst! 
När vi tränar nu är han så motiverad och det känns jätte kul. Dock tar vi det fortfarande lugnt och undviker väldigt böjda rörelser än. Men det går framåt! 

Utöver Yngve har jag nu mera pojkvän i England, så två resor dit, två veckor varje gång, har blivit av. han kommer hit om några dagar med så det känns väldigt roligt. 

Skolan, KTH var helt galet innan julen. Hade 4 tentor och har nog aldrig pluggat så mycket någonsin. Under de veckorna fanns inget annat än plugg. Dock klarade jag alla och har nu jullov fram till 21 januari :) 

Under de sista veckorna nu innan skolan drar igång igen ska jag vara i stallet varje dag och laga massor med mat och bakelser! Och träffa lite kompisar så klart. 

Nu med KTH kommer jag nog inte att ha tid med att blogga. Det är ca 3 timmar plugg varje dag efter skolan (kommer hem ca sex) och ska jag hinna med stallet på vardagar, vilket jag inte alltid gör, så hinner jag inte.

Men jag uppdaterar er gärna då och då vad som händer med Yngvis och ni kan även följa min Instagram där jag uppdaterar om lite allting :)

Kram på er alla!  
Bild på bebisen från idag!

//Amanda

Våren preliminärt klar

Nu är vårens tävlingsplanering preliminärt klar. Amoure kommer få gå betydligt fler tävlingar i år jämfört med förra året, men han har mognat så mycket senaste tiden  så jag tror att det kommer gå alldeles utmärkt. Dessutom varierar vi hoppning, dressyr och fälttävlan så det blir inte särskilt enformigt.
 
Årets första tre tävlingar är redan anmälda och klara. Vi börjar säsongen den 2 februari med hoppning i Lurbo, 90 och 100 cm, nästa tävling är två veckor senare och då kommer Amoure få gå samma klasser i Stäket. Veckan efter det så ska vi till Täby och rida dressyr, LC:1 och LB:1.
 
Februari innebär alltså tre tävlingar medan mars är väldigt lugn, två tävlingar i april och sedan drar fälttävlanssäsongen igång med all dess härlighet. Jag tror att det kommer att bli en bra tävlingssäsong :)
Amoure i Södertälje förra vintern. Tror att jag ska prova att hoppa honom på hackamore snart igen - han brukar hoppa så bra på det.

Redigera bort skuggor

Redigering i Photoshop ger en oändliga möjligheter. Här kommer två porträttbilder på Amoure, den ena med skugga och den andra utan. Jag brukar normalt aldrig redigera bort skuggor eller liknande men ibland är det kul att leka med lite olika penslar och justeringar. När jag redigerar bilder i vanliga fall så brukar jag endast beskära samt justera lite skärpa och kontraster. Jag vet att en del brukar redigera bort grimskaft, tyglar och liknande. Det mesta jag har gjort är väl att redigera bort ett hinderstöd någong gång, och en grimma, haha.
 
Hur brukar ni redigera era bilder?

Amoure 8/1-14

Det blev en ordentlig uteritt i drygt en timme för min och Amoures del. 
Jag red ett ordentligt pass i alla gångarter och satte press på Amoure redan från början. Han fick absolut inte göra som han själv ville. Han var överlag betydligt lugnare och lydigare än vad han varit senaste veckan men han var också en mästare på piaff och sidvärtsrörelser ;-)
Vi red skänkelvikningar över den alldeles lagom mjuka vägen, galoppfattningar från alla positioner (halt, skritt, trav och till och med baklänges(?) ) samt en hel del högeröppnor.
De där högeröppnorna var högst nödvändiga när Mister Attityd tyckte att det blev jobbigt och sköt ut rumpan åt höger och sprang så fint på tvären. Fick i alla fall ordning på det och han blev rak och lösgjord. Jag avslutade med lite galoppfattningar på "vår" grusväg och det var till och med så att Amoure knappt ville trava i avsaktningen - då visste jag att jag fått igenom det jag behövde!
 
Jag tycker inte alls om när jag måste "betsla upp", men ibland är det nödvändigt, både för min och Amoures skull. Idag var han betydligt mer lättmanövrerad, och jag kunde inverka på ett helt annat sätt. För det mesta var det bara för mig att vara lätt i handen och räta upp mig men ibland fick jag säga till lite, men jag hade ju inte förväntat mig ett mirakel precis ;)
Amoure i sitt "Pelham-träns" i somras.

Kommer Amanda tillbaka?

Många av er undrar var Amanda är, om hon kommer tillbaka till bloggen och så vidare.
För er nya läsare så har Amanda och jag haft bloggen tillsammans i tre år, men hon har för närvarande bloggpaus.
Amanda befinner sig just nu utomlands men kommer hem snart så då kommer hon att skriva ett inlägg till er. Anledningen till att hon inte bloggat är att hon har varit upptagen med plugg och liknande, men jag hoppas förstås att hon snart ska vara tillbaka här på bloggen :)
Amanda & Yngve

Amoure 7/1-14

Igår fick jag som sagt plats i en grupp så jag kunde rida lektion på Amoure.
Det var väldigt passande övningar med mycket grundarbete i form av övergångar, halter och någon volt. Amoure var otroligt stark och "svårmanövrerad" så jag fick rida in i väggen ett par gånger i traven. I galoppen var det inte jättesvårt att sakta av till trav men väl i traven ville han helst bara springa på så det var ju inte jättekul. 
Fick till en del bra högerfattningar i alla fall, man får se det lilla bra ;)
 
Idag ska jag rida ut och jag tänker faktiskt sätta på Amoure babypelhamet och hoppas på att jag då knappt ska behöva ta i honom. Det är inte roligt när han har sina springa/vara stark perioder, annars är han ju så trevlig och ridbar...
Tokponny! I förra veckan var han ju jättelugn och fin...

Matchande från GG

De här schabraken från Glen Gordon tycker jag är sådär enkelt snygga och stilrena. Det är snyggt med svarta shabrak, speciellt på skimlar, och med dessa klara färger på passpoalerna blir det riktigt snyggt!
Dessutom finns det matchande luvor och benlindor:
Riktigt snyggt! Jag skulle vija ha det med orange eller royalblå kant till Amoure.

Mot stallet!

Nu ska jag åka till stallet för att rida lektion :) Egentligen skulle jag inte rida lektion idag men jag hörde med Lisa om det fanns någon ledig plats i någon grupp som passade, och det gjorde det!
Amoure kommer bli glad över att få gå med alla de andra hästarna men jag hoppas ändå att han är lugnare än igår ;)

Välkomna, nya läsare!

Det är mycket nya läsare som har hittat hit till bloggen den senaste tiden - vilket är otroligt roligt. För att underlätta för alla nya läsare (som jag förstås hoppas ska stanna) tänkte jag i detta inlägg svara på lite vanliga frågor.
 
Hur gammal är du?
Jag fyllde arton år igår, född 1996.
Hur länge har du ridit?
I sju år, sedan 2007, men jag har sedan början ridit flera dagar i veckan.
Hur gammal är Amoure och hur länge har du haft honom?
Han fyller sju år i år, och jag har haft honom sedan sommaren 2011, då han fyllde 4 år.
Vilken nivå tävlar ni på, och vilka grenar?
Vi tävlar främst fälttävlan och har hittills startat P90 med godkänt resultat, i hoppning och dressyr tävlar vi i nuläget LB med målet att avancera under året.
Var står Amoure?
Sedan fyra månader tillbaka står Amoure i ett trevligt privatstall som tillhör Överby Ridskola som ligger i Sollentuna norr om Stockholm. Innan dess stod vi på Grana Gård, därav bloggnamnet.
 
Om ni undrar något annat får ni väldigt gärna slänga iväg en kommentar :D

<3


Film från idag

Här är filmen från idag, som sagt är jag inte alls nöjd med min ridning då han blev lite väl stark och springig till och från, men det är ändå en utveckling av lägsta nivå så jag tänkte att jag ändå delar med mig ;)

Amoure 6/1-14

Dagens ridpass vill jag gärna glömma, men jag skriver om det ändå.
Amoure har ju tagit det lugnt/vilat i tre dagar nu och det märktes tydligt då han hade alldeles för mycket spring i benen. Högervarvet har varit svårast senaste tiden, men idag var det vänstervarvet som var jobbigast - dock på grund av högerbogen. Amoure sköt ut högerbogen i vänstervarvet och vägrade lyssna på varken yttertygel eller ytterskänkel och det gjorde ridningen väldigt svår. Jag försökte verkligen på igenom det men när jag väl började komma åt honom så började han springa iväg. 
 
Det är svårt att rida fint när man sitter på en ponny som totalt nonchalerar när man försöker göra halvhalter. Först bromsade jag med sätet, sedan med lätta kramningar och när det inte fungerade så fick jag bli sur på honom. Det är som sagt inte lätt när han blir nonchalant eftersom att han då bara "går på". Jag försökte verkligen att bara använda små hjälper men det är så svårt när han beter sig som ett ånglok, så jag fick bli riktigt sur för att han skulle förstå att jag faktiskt satt där.
Ibland går det jättebra att bromsa med sätet men ibland bara "kör han på" och han verkar inte tycka att jag sitter på ryggen. 
 
Det är jobbigt med en ponny som har så mycket energi, och det är ännu svårare när han inte blivit igenomriden på flera dagar och befinner sig i en liten trotsperiod. Den här veckan ska jag se till att köra på ordentligt så att han inte har anledning att springa iväg från mig ;)
Mamma var snäll och filmade så jag kommer bjuda på film så fort den är uppladdad och klar, trots att det gick som det gick. Jag kan i alla fall säga att vi höjt vår "lägstanivå" avsevärt och vi måste nästan ha de här "dåliga" passen för att veta vad vi ska jobba med. Nu hoppas jag bara att han är lugnare imorgon och mer ridbar ;)

Arton år

Idag fyller jag år. Arton år. Det känns otroligt konstigt att räknas som "vuxen" nu. I ridsporten är det mitt sista år som junior, och mitt sista år som ponnyryttare.
 
Att fylla arton år är för många något väldigt stort, man får dricka alkohol, man får börja köra bil, man får resa själv och så vidare. För mig känns det inte så stort, jag vill ha mitt körkort, annars är jag nöjd.
 
Min dag ska firas lugnt, och det passar mig alldeles utmärkt. Jag är inte så mycket för att fira min födelsedag, och det har jag aldrig heller varit. 

Bilder från igår

Tyvärr var det ganska mörkt och dystert ute så bilderna blev lite sådär.
Haha, vet inte om han svävar eller om bilden bara är konstig...

Amoure 5/1-14

Idag var jag i stallet tidigt på morgonen och det blev en skrittur i skogen. Eftersom att jag har ont i ryggen och Amoure blev vaccinerad igår så passade det väldigt bra, det får bli dressyr imorgon :)
Efter vår ridtur så fick Amoure nya skor, och tyvärr funkade ju inte den där slickstenen som jag så gärna hade velat. Amoure är jättesnäll att sko men han har så mycket spring i benen att han inte kan stå stilla. Detta har varit ett problem vid varje skoning så han har alltid fått äta hö samtidigt, vilket fungerat bra. Jag hade ju hoppats på att den stora, otympliga höpåsen skulle kunna bytas ut mot slickstenen men det tyckte inte Herr Skeptisk. Aja, vi får försöka träna.
 
När jag kom hem från stallet var det bara att duscha, byta om till finkläder och laga en massa mat eftersom att vi har haft släkten här då jag fyller år imorgon. Det var trevligt och jag fick välbehövliga saker, så som pengar på TDB :)
Vi ska snart ta en promenad till stallet för att spola Amoure leriga ben. Underbart med promenadavstånd!
Bild från igår, idag var vi långt ifrån lika snygga ;)

John Whitaker "Victory"

En hjälm som jag tycker är ganska snygg är den nya från John Whitaker. Egentligen är det inte alls min typ av hjälm, men trots det är det absolut en hjälm jag skulle kunna tänka mig när min Lamicell har gett upp helt.
Hjälmen är av modellen "Victory" och finns i svart, marinblå och brunt. Precis som min Lamicell är den ställbar i nacken och jag tror att den skulle passa in i min garderob :)
Jag skulle vilja ha en brun eller en marinblå...
De kostar cirka 989 kr vilket är överkomligt.

Amoure & Horselyx

Men han vågade åtminstone närma sig den. Slicka på den, det gjorde han inte, men det finns en chans att han kanske gör det i framtiden. Vad tror ni? ;)

Dagens outfit

Tove:
Ridhjälm: Scharf
Väst: Schockemöhle
Tröja: CRW
Handskar: CRW
Ridbyxor: John Whitaker
Stövlar: CRW
Amoure:
Träns: HdR (ihopplock)
Skydd: Equi-guard
Schabrak: HV-Polo
Sadel: Crown Ideal Arwen
Svårt att stå stilla...

Amoure 4/1-13

Igår var det egentligen tänkt att Amoure skulle ridas ut, men det blev idag istället och igår fick han vila. Jag var hos naprapaten igår då jag haft svårt att andas ett tag p.g.a. en intryckt kota i bröstryggen och efter behandling mådde jag illa och kände mig matt.
 
Idag kände jag mig väldigt öm i ryggen när jag red så Amoure fick mest skritta, men en del trav och en kort galopp blev det också så att han åtminstone fick röra på sig.
Väl tillbaka i stallet fick han sin influensaspruta och det gick jättebra :) Skönt att redan ha årets vaccination avklarad.
Jag & Amoure idag :)

Mitt liv utan hästar...

En sak jag ofta tänkar på är hur mitt liv skulle se ut utan hästar. Hästar och ridning är inte en hobby för mig, det är min vardag. Jag undrar vad jag skulle göra de timmar jag spenderar i stallet varje dag, om jag inte spenderade dem just där.
Stallet är ju mitt andra hem, och det känns helt naturligt för mig. Jag kan idag inte tänka mig en vardag utan hästar och ridning, och jag kan framförallt inte förstå vad alla andra (normala) människor gör med all sin tid.
Om jag inte skulle rida så skulle jag definitivt hålla på med något annat, men framförallt träna mycket mer själv än vad jag gör nu. Mycket löpning och så. Jag skulle troligen dansa någon dag i veckan, vilket jag gjorde flera gånger i veckan när jag var liten.
 
Men ett liv helt utan hästar är för mig något helt otänkbart, och jag vet att det troligen kommer att bli en stor omställning när jag ska börja plugga om 1½ år. Hur det blir vet jag inte riktigt, men det återstår väl att se...
 
Hur tror ni att era liv skulle se ut utan hästar?

Hoppning 1/1-14

Här kommer några klipp från när vi hoppade lite i ridhuset i onsdags :) Amoure var som sagt väldigt pigg och jag fick inte riktigt till ridningen men jag tycker att han börjar hoppa bättre, speciellt med bak.

Rea hos Hööks

Nu pågår det REA hos Hööks, och det finns mycket fina saker till halva priset.
Jag passade förstås på att gå in på Hööks när jag var i närheten och hittade en del fynd :)
Jag köpte ett par ridstrumpor från HV-Polo, en vit, kortärmad tävlingstopp från Limited edition, en brun tröja som jag velat ha länge, reflexboots och fleecefodrade ridhandskar. Alla dessa saker var det 50 % på, och då är det lite lättare att spendera pengar ;) Jag köpte även en slicksten till Amoure, han är ju väldigt skeptisk mot saker att äta och slicka på men det är värt ett försök. Hoppas att den ska kunna användas när han skos, vilket är lite tråkigt enligt honom.
 
Ett tips är att kolla in rean, det finns som sagt mycket fina saker :)

Aladdin 3/1-14

Idag har jag varit och ridit Tussies ponny Aladdin.
Jag fick rida ut på honom då de haft lite problem med att han stuckit, bockat och så vidare.
Till en början gick det väldigt bra och han kändes lugn både i skritt och trav. Jag red på en grusväg fram och tillbaka och på "tillbakavägen" så drog hann iväg i några bockserier så mycket handlade om att avdramatisera.
När jag väl fick honom att komma till arbete och lyssna på mig så var han riktigt trevlig :) En härlig ponny!
 
Jag tycker att det är viktigt att få hästen att förstå att den inte kan bocka av ryttaren, men det är också viktigt att man som ryttare inte blir rädd för det kan även smitta av sig i annat arbete. Om man blir rädd när man rider ut kan man också bli rädd i dressyrarbetet till exempel.
Väldigt roligt att rida lite andra hästar i alla fall!
Söta Aladdin!

En liten "lista" med frågor

Hittade den här på Karins blogg för ett tag sedan och tänkte att det var lite roligt att svara på :)

BERÄTTA OM DIN HÄST: RAS, UTBILDNING, LYNNE

Min ponny heter Lidens Cap Bell Amoure (Amoure, Morris, Morran), en connemaravalack född 2007 e. Uranus - Countach Campbell och är alltså fälttävlans-/dressyrstammad om man ska se på prestationer. Idag är han utbildad LA/LA/P90 men är förstås fortfarande under utbildning.. Hans psyke är väldigt bra - han är en väldigt trevlig och lättlärd individ med mycket energi. Han är lugn och trygg på nya platser men kan bli lite nervig i vissa situationer. Han är en ponny som verkligen litar på sin ryttare när man fått det bandet till honom - precis så som jag tycker att det ska vara.

HÄSTAR ELLER PONNYS? VARFÖR?
Jag älskar ponnysar - jag är en riktig ponnyryttare. Jag tror att det beror på att det inte känns lika allvarligt på ponny som på häst, nu menar jag inte att det är så. Senaste året har jag dock alltmer blivit förtjust i olika hästar vilket fått mig att faktiskt se en framtid på storhäst efter min ponnytid, något som jag inte alls gjort innan.
 
FÖRSTA HÄSTEN/PONNYN SOM DU RED MERA SJÄLVSTÄNDIGT PÅ?
Det var en arabvalack f. 1998 som heter Chemal. På honom red jag några somrar samt någon gång under hösten då han stod på Öland och vi var där på semester. Det var på honom jag lärde mig alla grunder och det var på honom jag red dressyr, hoppade och red terräng på första gången.
Chemal på Öland sommaren 2008
 
VILKET ÄR BÄTTRE, BARFOTA ELLER SKODD HÄST? VILKEN STORLEK HAR DIN HÄST PÅ SKON?

Det som passar hästen bäst, helt klart. Amoure kan gå både skodd och oskodd men jag väljer att ha honom skodd, främst eftersom att jag vill tävla fälttävlan och då vill kunna ha honom broddad runt om. Tidigare var han endast skodd fram vilket hade fungerat utmärkt om vi inte hade ridit terräng. Jag tycker dock att det är bra att låta hästen gå oskodd som ung - jag tror att man bygger upp en bättre hovkvalité då.

ATT KLIPPA HÄSTEN. FÖR ELLER EMOT?

För, helt klart. Dock inte om det inte behövs. Jag ser hellre en klippt häst under vintern än en som blir genomsvettig varje ridpass, inte hinner torka och riskerar att bli förkyld. Men en häst som inte tränas särskilt hårt, eller går på lösdrift, borde såklart få behålla sin päls.

GÅR DIN HÄST ENSAM I HAGEN ELLER MED FLOCK?  VARFÖR?

Amoure har tidigare alltid gått i flock men nu går han tillsammans med en annan häst. Jag tycker att det är otroligt viktigt för hästar med sällskap - de är ju faktiskt flockdjur. Det är min åsikt, och det står jag fast vid. 

VÄRDERAR DU MERA LYNNET ELLER UTSEENDET PÅ HÄSTEN (SÅ SOM FÄRG?)

Lynnet, helt klart. Jag vill ha en positiv, energisk och arbetsvillig häst :) Inställningen är viktig.

HURUDAN ÄR EN BRA HÄSTBLOGG?

Varierad, men när det kommer till hästar. Inte en massa vardagsbabbel om "idag var jag i skolan och träffade blabla". Välskrivet, bra språk och fina bilder. 

VÄRSTA AVRAMLINGEN?

Min första avramling, när jag red på ridskola. Jag fick rida en väldigt pigg ponny och när vi skulle galoppera så fick vi inte riktigt plats så jag skulle vända över ridbanan och fick då lite för mycket fart i svängen tillbaka så jag tappade balansen och flög in i vägen. Just då tyckte jag att det var läskigt, men idag skrattar jag bara. Det är (tack och lov) den värsta avramlingen.

HUR MÅNGA TÄCKEN HAR DU TILL DIN HÄST?

En del, men typ ett av varje sort och kanske något i reserv. Inte mer än nödvändigt.

HUR OFTA MOTIONERAR DU DIN HÄST?

Varje dag, om han ska ha en "vilodag" så promenerar vi, tömkör eller gör något annat aktivt.

ÄR DU EN FÖRSIKTIG ELLER DUMDRISTIG RYTTARE?

Någonting mitt emellan men mer åt det försiktiga hållet. Jag är ganska orädd och vågar nog lite mer än en del andra men jag skulle aldrig göra något riktigt dumt. Men jag provar gärna nya saker, och gillar fart och fläkt.


Amoure 2/1-14

Dressyrlektionen idag gick bra, jag tycker att Amoure blir lugnare och lugnare nu i grupp vilket är väldigt skönt. Det är en väldigt bra erfarenhet för honom eftersom att det även kommer att göra honom lugnare på framridning/framhoppning där det är mycket hästar.
 
Idag jobbade vi basic med att ha hästarna formade, rida bra vägar samt att vi själva skulle bestämma tempot och inte hästen. Ridhuset var uppdelat som så att vid C och A fanns det tjugometersvolter varav den ena reds i höger varv och den andra i vänster varv, för att ta sig mellan dessa volter red vi på diagonaler med skänkelvikning i skritt.
På vänstervolten jobbade jag med att ha honom på ytterhjälperna och på högervolten med att ha honom runt innerskänkeln. Jag red även tempoväxlingar och övergångar där Amoure kändes avslappnad, och bjöd fint fram till bettet. Han blev lite springig någon gång sådär men var överlag lätt att få att lyssna både fram och tillbaka.
 
Det märks att det är något som har släppt i högersidan, men jag kommer jobba vidare mycket med att få honom mjuk där så det kommer nog att bli jättebra :)

Animo dansar in i våra garderober, eller?

Jag måste dela med mig av den här reklamfilmen, haha. Jag satt och tittade på Horse & Country tidigare idag när den dök upp, så jag var tvungen att leta reda på hela klippet.
Det här är alltså en video för Animo, och jag tycker att det är ett litet konstigt sätt att visa upp ridkläder... Vad tycker ni?

Ridsport i media 2013

Jag är stolt över svensk media, för under 2013 så har ridsporten fått alltmer plats. Vi har fortfarande långt ifrån den plats jag anser att sporten förtjänar, men vi finns där!
 
Denna "uppmärksamhet" beror troligen på de prestationer som svenskarna har lyckats med det gångna året. Lag-EM-brons i hoppning och Lag-EM-silver i fälttävlan. För ärligt talat - vi tar medaljer i ridsport men var tusan är de där fotbollsmedaljerna? Vi ska ha en av världens bästa fotbollsspelare men ändå vår vi knappt vara med på mästerskapen. I ridsporten når vi i alla fall framgång.
 
Det är bra att fler börjar inse ridsportens inflytande - och hur många utövare sporten faktiskt har. De förändringar som jag framförallt sett under årets gång är att de svenska ryttarnas framgångar nämns mer och mer på exempelvis sportnytt, i tidningarna och generellt i nyhetssammanhang. De största tävlingarna visas på SVTplay med sammandrag i SVT, vi har fått två hästkanaler (Horse1 och Horse & Country) att titta på. Trots detta är en del fortsatt kritiska mot ridsporten som sport, eller idrott, men så tror jag tyvärr alltid att det kommer vara. Vi får vara glada för det lilla.
 
Tror ni att ridsporten kommer få ännu mer plats 2014?
Foto: Roland Thunholm
Fälttävlanslaget till vänster & hopplaget till höger.

Amoure 1/1-14

Det var en mycket glad Amoure som fick hoppa lite i ridhuset idag. Han betedde sig som om han inte hoppat på huuur länge som helst och allt var bara sååå roligt.
Vi byggde fram en 5,5a som vi sedan byggde om till en kombination, ett räcke och två terrängliknande hinder (ett smalhinder och en spets) byggda av grenar.
Amoure hoppade överlag väldigt bra, räcket låg väl på 90 cm och oxern i kombinationen på 110 cm, men jag kunde inte riktigt komma till ridning då jag blev lite dragen ur sadeln och skjuten framåt i sprången. Men som sagt, nöjd med Amoure även om han hade kunnat vara lite lugnare och lite lydigare ;)
 
Amanda var snäll och fotade, och pappa filmade, så bilder och film kommer senare!
Amoure kollar in ett av våra fina hinder ;)

2013 i bilder

Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Ett oskrivet blad

Idag inleder vi ett nytt år, ett oskrivet blad.
Hur 2014 ska bli är det bara vi själva som bestämmer och jag är helt inställd på att det ska bli ett jättebra år i alla avseenden. 2013 har varit lite av ett upp-och-ner men överlag ett bra år.
 
Jag vill hinna med mycket det här året. Träna och tävla så mycket jag kan med Amoure, umgås med mina vänner, fortsätta prestera i skolan samt lite annat smått och gott. Som sagt, det ska bli ett bra år. 
 
Nyårslöften har aldrig varit min grej, jag brukar istället ta fram några olika nyårsmål. Mål tycker jag är lättare att uppnå än de så kallade löftena. Mål driver mig framåt, inte löften.
2014 kan bli vad som helst...

RSS 2.0