Amoure 31 augusti 2013

Idag har alltså Amoures flytt ägt rum. Igår flyttade vi alla grejer och idag var det Amoures tur att ta plats i transporten.
Allt har gått bra och jag tror att jag fått ganska bra ordning på det mesta - åtminstone det viktiga.
Amoure verkar trivas bra i sin nya, stora box med ett alldeles eget fönster. Dessutom har han vattenkopp och det brukar han föredra framför hink.
 
När han fått stå i boxen ett par timmar och jag försökt få ordning så tog vi oss en ridtur. Red fram ute och red sedan igenom honom ordentligt i ridhuset. Hade hela ridhuset för mig själv så det var jätteskönt :)
Amoure kändes lite spänd och lite stark först men det släppte ganska snabbt och då kändes han framförallt väldigt trevlig i formen som blir bättre och bättre hela tiden. 
Tränade mycket tempoväxlingar, red bland annat serpentinbågar där jag gjorde en ordentlig halvhalt varje gång jag passerade medellinjen och i galopp red jag på en 20 meters volt där jag ökade på ena halvan och tog upp på andra halvan.
Amoure i sin box :)

Dags att gå vidare

Idag har jag gjort något som jag egentligen aldrig haft några planer på att göra – flyttat från Grana.

Det var egentligen inget som vi hade planerat, det bara blev så. Främsta anledningen är avståndet. Har jag tur tar det mig 1 timme enkel resa ut till Grana, oftast 1½. Det är 2-3 timmar tur och retur varje dag och nu har jag bytt det mot 5 minuters cykelväg och 15 minuters gångväg.

Stallet vi har flyttat till heter Överby och är en ganska stor ridskola i Sollentuna. Det känns väldigt konstigt att stå på ridskola och det har jag egentligen aldrig tänkt att det skulle passa mig men värt att prova är det allt. Privatstallet är ett helt eget stall vilket gör att det inte alls blir lika mycket rörelse som i ett rent ridskolestall och det tror jag kommer att passa Amoure – han gillar när saker händer runtomkring honom och nu blir det nog alldeles lagom.

Den största skillnaden för mig kommer att vara att jag kommer kunna ta mig till stallet helt själv utan att behöva anpassa mig till bussar och tåg som är sena, inställda och så vidare.

 

Vad kommer då detta betyda för bloggen? Min plan är att fortsätta blogga här – förstås – och det hoppas jag att ni också tycker är okej trots att jag inte kommer att vara någon riktigt ”granaryttare”, men det var ju faktiskt jag och Amanda som myntade begreppet så jag kommer alltid vara en, på ett sätt. 


Blandad kompott


Amoure 30 augusti 2013

Idag red jag ut tillsammans med Erika & Calle.
Amoure har vilat nästan hela veckan så han var lite på tårna men ändå lugn så det var ett roligt ridpass med massor med galopp.
Härligt att kunna galoppera på ordentligt, vi red på andra sidan vägen där det finns lite längre raksträckor med bra grusunderlag. Två fälttävlansponnysar är en rolig kombination trots att Amoure flög fram i traven ;)
 
Amoure fick gå på hackamoret eftersom att den ändå bara var en uteritt - då kan han lika gärna få vila munnen lite :)
Calle och Morran

Produktutvärdering

Luvan som Amoure har på bilderna ovan provades under Lag-SM och kommer från Kefly. Den är från märket Cal Rei.
Det är en luva (och det finns även schabrak) i ett ganska unikt material - den är nämligen konstruerad för att fördela tryck och att andas, materialet kallas "3D Spacer Fabric". Den är tillverkad i ett syntetmaterial och har som små täta lufthål överallt, dessutom är den lite tjockare utan att bli varm och har inga hårda kanter någonstans. Och om man dessutom är ute efter en luva som verkar ljuddämpande tror jag att denna fungerar alldeles utmärkt - just eftersom att den är lite tjockare i materialet.
 
En sak som jag alltid har tyckt varit jobbigt med luvor är att de ofta gör hästen så svettig bakom öronen och i många fall har de även onödiga hårda kanter som bara skaver. 
 
För mig är de viktigaste punkterna
- att materialet inte skaver
- att det andas
- att det är lätt att tvätta
- att hästen trivs med det.
 
Luvan uppfyllde alla dessa krav, det är dessutom bara att spola av den om den blir smutsig. Jag rekommenderar dessa produkter. Hoppas snart på att även ha ett av schabraken.
 
Om du vill läsa mer kan du hitta information HÄR och om du är intresserad ska du ta kontakt med Kefly, de kommer snart att finnas till försäljning och då även hos återförsäljare. Perfekt för dig som har en häst som lätt blir svettig (som Amoure) eller om du tävlar fälttävlan!
 
Undrar du något så är det bara att kommentera.

I am alive

Den här veckan är otroligt intensiv - igår var enda dagen utan kvällsaktiviteter som måste göras. 
Amoure får det lite lugnare denna vecka i och med att han gått så bra i helgen, men kommande helg ska han gå som vanligt. 
Den här veckan har jag inte mycket tid över till någonting egentligen, skola på dagarna och sedan kurs/teorilektion på eftermiddagen och kvällen, men körtkortet ska bli mitt så fort jag fyller arton så nu är det bara att köra på.
 
I helgen kommer det att ske en hel del förändringar för mig och Amoure men dessa kommer även resultera i att jag kommer att spara så mycket tid att bloggen kommer kunna skötas på ett mycket bättre sätt. Roligare och bättre uppdatering helt enkelt!
 
Fler bilder, resultat och utvärderingar från helgen kommer senare. Ha det bra!
Halva team SWFRK

Min uppdatering

Min uppadatering har verkligen varit sämre än någonsin. Det beror på en hel del anledningar, men i helhet har jag ingenting att skriva om. Yngve är halt, och trots sina två veckors vila är han fortfarande halt, så nu vet vi inte vad vi ska göra. 
 
Ut över det går jag upp 5 varje morgon och jobbar matte 10 timmar om dagen. Jag använder knappt min dator längre för det finns ingen ork eller tid. Utöver det försöker jag hinna med vänner, träning, extremt mycket läxor osv. 
 
Ska försöka börja blogga igen, men det finns inte så mycket att skriva om egentligen. Någon som har tips?
 
Saknar
 
 

Lag-SM Utvärdering av P80 banan

Hinder nummer ett var en helt vanlig, brunmålad, upphöjd stock. Hinder nummer två var lite svårare. Egentligen ett ganska enkelt hinder men som ni ser så hoppas det ut mot vägen. Vi skulle förstås inte rida ut mot vägen men en del hästar kunde tycka att det var konstigt att hoppa mot vägen så på det hindret gällde det att vara bestämd.
Hinder nummer tre var ett relativt maxat och ganska smalt hinder som krävde ordentlig inramning. Detta hinder var också utslagsgivande för några ryttare. Hinder fyra var en brunmålad kulvert, ett av banans lättare hinder.
Hinder nummer fem var ett stockbord och sexan var en vattenpassage.
Nummer sju var ett bord, också ett något svårare hinder för hästarna speciellt med tanke på att det låg bara ett par galoppsprång efter vattenpassagen. Nummer 8 var en stockpyramid, lätt men lite smalare hinder.
Nian var ett ugglehål ut ur skogen och 10 AB var bank med upp och nedhopp.
11:an - Steeplehäcke och 12:an en lätt trakhener (stock med grav under)
13A var ett lättare nedhopp i vatten och sedan 13B stocken till höger i bild.
 
13B till vänster. Sedan 14 som var en rätt vanlig stock, här gällde det dock att ha en bra högerskänkel eftersom att den kommer direkt efter en högersväng.
En röd stock med morötter under var hinder nr 15 och som sista hinder, nr 16, var det "Landskrona stad" hinder med portal. Vitt och blått och kanske något tidigt så det gällde att rida på bra, speciellt med tanke på all publik som stod runt om.
 
Banan innehöll alltså 16 hinder, 18 språng, och hade en banlängd på 1800 m och en optimaltid på 3 min 55 sek.

Lag-SM dag 1 - dressyr

I fredags red vi dressyren, det vanliga Lätt klass-programmet var det som gällde för alla ponnyekipage.
 
Amoure kändes lite matt men hade ändå sin vanliga energi. Jag red fram ordentligt och jobbade med att få honom mjuk och elastisk i sidorna. Började med att rida honom i en låg form och plockade upp honom lite i taget sedan för att kunna sätta mer tryck baktill och få honom framme till bettet.
 
Inne på banan så bjöd han på fint. Skänkelvikningarna kändes inte så bra, jag fick inte riktigt den där elastiska bjudningen som jag vill ha i honom men 6,5 respektive 5,5 poäng blev det för dem.
Han trängde lite nere vid domaren så det drog ned känslan för mig men jag försökte bara sitta stilla och forma honom runt innerskänkeln.
Galoppdelarna gjorde han som vanligt bra och balanserat, jag tyckte egentligen att fattningarna var lite långsamma men fick ändå sjuor för dem. Galoppökningarna var väl de jag var mest nöjd med och för dem fick jag en sjua respektive en åtta.
Han var genomgående lite stark under programmets gång men jag hade honom ändå med mig och i en bra form. 66,1 % blev i alla fall resultatet och det är jag nöjd med :)

Sammandrag av Lag-SM 2013

Det gick ju sådär med den där uppdateringen... Dagarna har gått i ett och här ska ni få en liten sammanfattning :)
 
Torsdag innebar en sju timmar lång resa ned till Skåne, uppstallning och därefter lite trimning i det lilla ridhuset.
 
Fredag började lugnt med lite dressyrförberedelser och sedan ridning vid lunch. Då red alla ponnysar sin dressyr med första start klockan tolv.
På kvällen gick vi både hoppbana och terrängbana.
 
Lördag började med hoppning för ponnysarna medan hästarna gick dressyr. Veterinärbesiktningen genomfördes klubbvis och uppklätt vid lunch för alla ponnyryttare. Under kvällen hoppade de stora hästarna och vid sju var det dags för ryttarfest.
 
Söndag började med terräng direkt, först gick ponnyklasserna med efterföljande prisutdelning och därefter fortsatte storhästarna.
 
Det är mycket att tänka på under en sådan här tävling och framförallt är det otroligt mycket hästar och ryttare. Det är en helt annan grej att rida i lag och det är också otroligt roligt eftersom att man får en helt annan sammanhållning ryttarna mellan :)
Det har varit roligt, spännande, nervöst, utmattande, härligt och underbart på samma gång!
 
Är ni sugna på lite resultat? ;)
Amoure i sin fina luva från Kefly.

Dressyrplan

Idag är det alltså dressyr som gäller.
Min plan är att rida ett bra, avslappnat och kanske lite flashigt program, om allt går som det ska. Hoppas på en bra poäng och inga missar.
Amoure känns lugn och harmonisk, och jag hoppas att det ska hålla i sig men att han samtidigt har sin vanliga energi att visa upp. Känslan från förra helgen men med en mer välplanerad ritt kulle sitta fint.
 
Håll tummarna hårt för oss!
Vår fina väst :)

Nu är vi i Skåne igen

Jag har förstått att jag är dålig på att uppdatera vad som händer...
Nu befinner vi oss i alla fall i Skåne, och här nere väntar tävling i dagarna tre. Imorgon är det dressyr, på lördag är det hoppning och avslutningsvis på söndag terräng.
 
Vi åkte från Vallentuna vid nio imorse och var sedan framme vid Tågarp klockan halv sex, och däremellen hann vi med ett stopp i Mantorp då Amoure fick gå ut i hagen en timme medan vi åt lunch och fixade lite annat.
Amoure har varit väldigt lugn hela tiden och har skött sig exemplariskt. Vid halv nio red vi dressyr i det lilla ridhuset, med fram- och avskrittning utomhus på en grusväg.
Det var många som red samtidigt så det var lite trångt men Amoure var på mycket bra humör. Red igenom honom lite, en del övergångar samt lättare skolor. Han var väldigt stadig och reglerbar vilket var roligt - en bra ridkänsla helt enkelt. Förivsso är han alltid väldigt stadig men reglerbarheten är alltid ett plus.
 
Nu ska jag sova, för imorgon blir det tidigt och sedan har vi lagmöte klockan nio vid anläggningen. Godnatt på er!
Jag ska försöka uppdatera så mycket som möjligt men annars blir det liveuppdatering på min instagram - tnodemar heter jag där.
 
Håll tummarna för oss!
Amoures nya luva (kommer produktutvärdering snart) och en liten bild från boxen :)

Dressyrskydd till Amoure

Jag vill köpa två par riktigt bra dressyrskydd till Amoure, dock har jag ett problem. Amoure är ju otroligt känslig om sina bakben och det känns väldigt onödigt att köpa de dyra, hårda dressyrskydden från exempelvis Eskadron eller Catago.
Jag vill ha ett par snygga och praktiska, gärna bruna, skydd som sitter bra.
Jag har tittat lite på de här två. De med ludd tycker jag är väldigt fina - mysigt med ludd och jag gillar även den fina bruna färgen. Dock är de ju inte så praktiska, men jag tror ändå att de skulle passa Amoure ganska bra i och med att de är ganska mjuka. Han har ju dessutom lätt att få skav och luddet förebygger.
De till höger, de vita, tycker jag också verkar helt okej. Tyvärr finns de inte i brunt men vitt känns ju väldigt "dressyrigt" och stilrent.
De med ludd kostar 259 kr/par och de vita (som även finns i svart) kostar 299 kr/par.
 
Har ni någon erfarenhet av dessa? Eller har ni tips på några andra lite mjukare dressyrskydd?

Skarpare bett

Jag har alltid varit emot skarpa bett - och det kommer jag troligen alltid att vara. Jag anser att man inte ska behöva rida på något annat bett än ett vanligt tränsbett - men jag har nu fått se mig besegrad av min egen ponny.
 
Som ni säkert redan vet så hade jag problem i början av sommaren med att Amoure bara drog mot hinder, det var inte roligt att rida då och jag som satt på ryggen hade ingenting att säga till om. 
Under veckan i Skåne provade vi ett Kimblewickbett, men det tyckte jag att han knäppte av lite för mycket på, däremot fick jag en bättre ridkänsla eftersom att bromsen faktiskt fungerade.
 
När vi kom hem köpte vi ett tredelat babypelham som jag nu använder i hoppningen. Jag skulle aldrig förespråka skarpa bett men ibland har man tyvärr inget val. Personligen tror jag att det är bättre att rida på ett lite skarpare bett och inte behöva ta så mycket i hästen istället för att sitta och slita för att känna någon form av kontroll.
 
Jag hoppar inte på babypelhamet när jag är hemma, då har jag det vanliga tränsbettet, men på tävling blir han alldeles för stark. Målet är förstås att han återigen ska kunna gå på tränsbett och det tror jag förhoppningsvis kommer vara möjligt snart :)
Ett tredelat babypelham med delta är alltså det han har i hoppningen :)

Amoure den här veckan

Måndag: Medryttare
Tisdag: Jogging
Onsdag: Hoppträning
Torsdag: Longering på morgonen sedan jogging på kvällen
Fredag: Tävling - dressyr
Lördag: Tävling - hoppning
Söndag: Tävling - terräng
 
Helgen ska bli riktigt rolig :)

Jag börjar se en dressyrponny

Det börjar så smått att ta sig...

Täby klinkinen

i förrgår var vi på Täby kliniken med Yngve. Lite nervösa var vi eftersom det känns som sällan folk kommer hem md bra nyheter. 
 
Yngve skötte sig exemplariskt som vanligt och veterinärerna gillade honom och tyckte han var fin. 
De började med att böjprov men han visade knappt någonting, bara lite på det benet han var halt i.
Sen fick vi longera oc rida honom i högervarv på volt, då visade han lite men inte mycket. 
 
Sedan började de bedöva olika delar i benet för att ta reda på var problemet är, så jag fick rida mellan varje bedövning. Men de lyckades inte hitta felet. Så vi gick till röntgen, men allt såg fint ut och det var inga problem. 
 
De kunde alltså inte fastställa var felet låg någonstans och vi fick åka hem. Han har fått allmän medicin för att försöka hitta var/om det finns en inflamation, i så fall bota den. Sen går han på metacam några veckor. 
 
Jag får fortsätta rida varje dag men bara i skritt till en början, för att sedan öka på, och då se om han blivit bättre.
Trött häst som somnade på mamma under röntgen
 

Bilder från Åkerbo

Några bilder som en fotograf fotade i Åkerbo för två veckor sedan. 
Det här var alltså den tävlingen där Amoure bara drog och jag tycker att det syns lite på bilderna - visst, han ser otroligt glad ut men jag tycker också att det syns att han blir lång och har dragit lite för mycket mot hindret.
Den här bilden gillar jag (:

Mycket på gång

Det har varit så mycket på gång de senaste dagarna att jag inte hunnit uppdatera bloggen, tyvärr.
Imorgon börjar jag skolan, så jag har passat på att träffa kompisar, jobba och fixa en hel del annat som måste fixas den här veckan. 
 
Bjuder på lite bilder från i söndags :)

Äntligen är mina datorer lagade

Efter nästan ett halvår utan mina mac-datorer är de äntligen fixade. Vi lämnade in dem i förr går men trodde inte de gick att laga. Men det gick! Så nu har jag äntligen mina EGNA datorer att jobba på, dessutom med ALLA adobe program till. 
 
Yngve är fortfarande halt och imorgon åker vi till Täby kliniken. Ingen tävling på lördag, och förmodligen inget meeting. Egentligen är jag väldigt väldigt ledsen eftersom det har varit typ det största jag sätt fram i mot i år, men jag har liksom bara lagt det åt sidan och inte brytt mig att tänka på det. Har tillräckligt mycket på huvudet ändå. 
 
Jag uppdaterar om hur det gick imorgon, förhoppningsvis är det inget större problem. Vill inte ens tänka tankarna om något annat. 
 
 
 

Porträttfoto

Efter middagen cyklade jag iväg för att ta lite porträtt bilder på Amanda och Sid.
Sid är så sjukt söt, och det gjorde ju inte precis bilderna mycket sämre. Han är otroligt bildskön och såg helt överlycklig ut när han tittade in i kameran :)
DSC_0870
Visst är han söt? :o

Amoure 12/8-13

Idag blev det ett dressyrpass för Amoure innan hovis kom :)
Började med att jobba väldigt basic med serpentinbågar, övergångar och tempoväxlingar, sådant som jag använder mig av varje ridpass.
Red sedan lite skänkelvikningar på diagonalen och hörnlinjen, halter och jobbade med att ställa och motställa på volt.
 
I galoppen påbörjade jag arbetet med enkla byten. Jag känner att Amoure har kommit så långt i sin galopp nu att det är dags att komma vidare. Han tyckte att det var lite jobbigt att gå direkt från galopp till skritt, så jag lät honom ta något travsteg däremellan men fattningarna från skritt var precis lagom kvicka och det kändes att han satte sig på rumpan. Jätteroligt (:
Amoure låg och sov när jag hämtade honom och tyckte att jag störde...

Vart är jag?

 

Amoure 11/8-13

Idag fick Amoure gå ett litet dubbelpass, först lite gymnastikhoppning med mig och sedan lite dressyr med Amanda.
Vi höll till på ridbanan och Amoure skötte sig bra trots att han för dagen var lite trött :)
 
Jag hade byggt fram en liten studs, några travbommar och ett litet räcke. Väldigt enkelt bara för att känna att han lyssnade. Han kändes kvick i benen trots att han kändes lite trött men han kändes ändå väldigt villig :)
Sedan red som sagt Amanda och även det gick bra, tycker att hon skötte honom väldigt bra.

Dragit på mig och blivit sjuk

Känns som ombåde jag och Yngve skulle behöva lite magisk medicin. Jag själv har blivit under föryld och fått feber till och från. Har fortfarande ont i tån och haltar runt, nästan precis som Yngve haha. 
 
Dock är jag lite dum också som spelar tennis varje dag, trots det. Men det är faktiskt riktigt roligt. 
 
Jag mådde dock dåligt i morse och var allmänt opepp och åkte därför inte med mamma till Vallentuna där LAG SM har varit! Så sjukt stolt över min klubb som arrangerar något så stort, riktigt roligt! Synd bara att jag missade chansen att faktiskt se det. Mamma var i alla fall där så hon skvallrar nog om det :)
 
Bild som mamma tog
 
 

Augusti

Idag är det redan den 11 augusti och det känns som att de här elva dagarna har gått jättefort.
Augusti är en månad som för mig innebär massvis med olika händelser, utöver den vanliga ridningen har vi tävlingar varav en tripp till Skåne. Massor med packning som ska göras hit och dit och utöver det har jag även teorikurs på körskolan och om två veckor ska jag även göra Risk ettan. 
 
På det börjar även skolan, och då jag kommer missa ett par skoldagar p.g.a. tävlingar så blir det nog lite extra plugg på sidan om. Skönt i alla fall att komma tillbaka till alla rutiner :)
 
Jag tror också att det kommer bli en rolig månad, jag gillar att ha mycket att göra.

Uranus RC 60

Satt och googlade lite under kvällen igår och hittade en del intressant fakta om Amoures pappa som jag inte hade någon aning om.
 
- Nästan bara irländskt blod på mammans sida
- Han har Lag-SM guld i dressyr 
- Han har både guld och silver från individuella SM i fälttävlan
- Han har både guld individuellt och i lag vid NM i fälttävlan
- Han är pappa till en godkänd hingst och flera diplomston (bl.a. helsystrar till Amoure)
 
Det som förvånade mig mest var att han faktiskt har tävlat så pass mycket dressyr, och med tanke på att Amoures morfar också var dressyrponny så kanske det finns lite mer att ta fram? ;)

NODEMAREVENTING.se

Senaste veckan har jag tänkt, pysslat och planerat.
Ni behöver inte oroa er - för här blir jag kvar, men jag har nu även skapat en egen blogg igen.
Det är något jag länge funderat på, en plats som blir mer personlig och där jag kan göra lite som jag vill. Missförstå mig inte, jag tycker jättemycket om att blogga med Amanda men det är en självklarhet att man ska vara överens om design, uppbyggnad och så vidare.
Eftersom att design även är något jag brinner för kan jag göra lite som jag vill med den, och även klippa och klistra med lite annat.
 
Klicka in er HÄR (eller på bilden nedan) så hittar ni det jag jobbat med hittills, designen kommer snart bytas ut mot en finare men än så länge fungerar det väl? 
Kika in och släng mer än gärna in en kommentar om vad ni tycker, då blir jag jätteglad :)
 

Gult är fult, eller?

 
Om jag behövde ett nytt fälttävlansset skulle jag nog införskaffa mig detta. Jag tror att Amoure skulle göra sig himla bra i det här schabraket, och jag tycker verkligen om Scapa schabraken :)
Men nu är det ju så att det är ett neutralt dressyrschabrak jag är i behov av, inte ett färgglatt hoppschabrak ;)
 

Gårdagen

 
 
 
Igår var jag ute hos Yngve tre gånger. Först på morgonen, för att ta ut honom. Sedan hovslagare och ridning runt två tiden och sedan tillbaka till stallet på kvällen för att ta in honom. 
 
Det hela gick inte så bra som jag hoppats på. Han har ju slutat halta nu när man leder honom. Så red honom en kortis i ridhuset. Till en början gick det riktigt bra. Mamma stod med på marken och han hade riktigt mycket energi och var så glad att äntligen få ridas igen. 
 
Men sen efter ett tag, i höger varv på böjt spår började han halta lite igen så det var bara hoppa av. Dock haltar han bara på böjt spår i högervarv, men fortfarande. Så det känns extremt tråkigt just nu. Där av den dåliga bloggningen. 
 
Jag har inte riktigt kommit hem än känns det som men senaste månaden har ingenting fungerat i ridningen, Yngve är halt, måste ställa in träningar/tävlingar. Ja just nu på hästfronten är ingenting ljust och där av noll motivation. 
 
Men ska göra mitt bästa att försöka hitta lite motivation igen!
Lite bilder från igår. Visst var det fint ute i sommarhagarna? 
 
 

Amoure 9/8-13

Idag fick Amoure gå ett riktigt galoppass vilket var uppskattat av oss båda :)
Tanken var först att rida bort till Högvreten men tack vara regnet så var underlaget nere på slingan precis lagom, så där höll vi till. Jag red i hoppsadeln och kortade lädrena ett par hål så även jag fick jobba lite.
 
Började med 5 minuter trav och sedan red jag några galoppintervaller på 5 minuter och däremellan skrittade jag fem minuter.
 
 
Avslutade med att rida utan stigbyglar och då jobba Amoure ordentligt i galoppen, främst med samling och fattningar. Själva galoppen kändes väldigt fin men han drog iväg lite i traven.
Ett roligt pass var det i alla fall :D

Amoure 8/8-13

Har precis kommit hem och satt mig i soffan efter ett ridpass ute i regnet.
Jag kände inte alls för att rida i regnet, trots ösregnet, och jag tror att även Amoure föredrog vår tur nere på slingan.
Idag red jag i alla gångarter och jobbade mycket med övergångar och tempoväxlingarna. Övergångarna funkar bra, men tempoväxlingarna är desto svårare men även de börjar sitta nu och han lyssnar jättebra så det är roligt :)
Galoppfattningarna var lugna men ändå kvicka, han drog iväg lite efter galoppen trots att han gjorde avsaktningarna villigt, så det jobbade jag lite med.
Annars kändes han trevlig, mycket energi och positiv till arbetet som vanligt.
Inte från idag

BLOPPIS!

TILL SALU!
Allting är mycket välvårdat, mejla vid intresse till tovenove@live.se 
Alla priser är diskuterbara vid snabb affär.
Om intresse finns kan jag även lägga upp fler saker som ska säljas, vill ni det?
 
Santa Cruz Arthur dressyrsadel
Kalvskinnsklädd dressyrsadel med ett djupt och mjukt säte.
Trevlig att rida i och ger ett lagom stöd för benen.
 
17,5" i sitsen och x-vid (vid) i bommen. Passat bra på både halvblod och d-ponny.
 
Pris: 9000 kr inkl. Santa Cruz lädergjord 70 cm (1190 kr nypris)
 
Santa Cruz Celine hoppsadel
Mjuk och skön hoppsadel som det går lika bra att rida dressyr i, perfekt för dig som vill ha en bra hoppsadel men inte två sadlar.
Färgen är choklad, något ljusare än bilden men fortfarande mörkbrun. Bilder skickas vid intresse.
17" i sitsen och xx-vid (x-vid) i bommen. Perfekt för den lite bredare hästen/ponnyn med lägre manke.
 
Pris: 7000 kr
 
Amigo Travel Boots
Helt oanvända transportskydd, fortfarande i förpackningen, strl cob.
Jättefin färg som passar perfekt på den mörkare hästen.
 
Nypris: 599 kr
Pris: 400 kr INKL frakt
 
Henri de Rivel aachenträns
Fint träns i mjukt, välvårdat läder. Aachennosgrimma med helt löstagbar nosrem (flärp).
Svart med mässingspännen, strl cob.
 
Nypris: 699 kr
Mitt pris: 250 kr INKL frakt OCH gummityglar.

Amanda update

Här kommer lite hälsnigar från en väldigt jetlagad tjej haha. Mitt dygn är fortfarande helt upp och ner. Just nu sover jag till 3 på eftermiddagen vilket vanligvis inte alls är likt mig.
Att öppna datorn har liksom inte funnits ork till. 
 
Mer om USA kommer i ett senare inlägg!
 
Yngves update är dessvärre inte speciellt bra. Under tiden jag varit i USA har både kiropraktor och massör varit ute hos Yngve men jag tycker fortfarande inte han är helt bra. Och när jag red, ungefär 30 minuter in på ridpasset började han halta med höger bakben. Det här var två dagar sen. SUCK. Sen som plåster på såret så svullnade hela hans öga upp igår.
 
Det positiva är i alla fall att han inte längre är halt så det kanske var något tillfälligt, och ögat är bra nu. 
 
Ska ta det lungt, se att de håller sig och långtsamt sätta igång honom. Om han är ok försöka träna nu när Lisa är tillbaka. Om han inte känns bra så får vi ta ut veterinär helt enkelt. 
 
Liten skrutt igår med kylpaddar och backontrack. 
 

Amoure 7/8-13

Idag började jag ridpasset med att klättra lite bakom ridpasset innan jag fortsatte med lite lösgörande nere på ängen.
Jobbade med ställning hit och dit, flyttade lite men mest väldigt basic då det var otroligt mycket insekter där nere. Amoure verkade i alla fall vara nöjd över att få komma och röra på sig :) Imorgon ska det bli ett liknande men lite mer ordentligt pass ute.
Har ett jättefint ställe där jag vill ha fotografering i höst. Tror att det blir jättebra (:

Träningsschema

Jag har gjort upp ett rätt så detaljerat träningsschema för Amoures del de kommande fyra veckorna, efter de fyra veckorna kommer det ske en del förändringar - förhoppningsvis till det bättre.
När man ska ha en högpresterande tävlingshäst är det otroligt viktigt att lägga upp träningen på rätt sätt.
Såhär ser den här veckan ut för Amoure, och utöver detta har jag mer ordentliga övningar som ska användas varje dag :)
Måndag: Vila
Tisdag: Vila
Onsdag: Lösgörande skrittarbete samt klättring
Torsdag: Dressyr
Fredag: Galoppträning
Lördag: Vila
Söndag: Markarbete

Händer inte mycket

Det händer inte så mycket i hästväg just nu, men imorgon börjar ridandet igen :)
Amoure har fått vila/promenera i tre dagar nu, men jag har kollat till honom och låtit honom komma in och äta lite hö varje dag. I söndags stod han även inne under dagen då det var så varmt. 
 
Idag var vi inne på Hööks en snabbis - vi letade efter någon bra flughuva men hittade inget, istället gjorde jag ett riktigt kap. 
Fick med mig ett Lami-Cell Elegance fleecetäcke hem. Jag tycker att det är jättesnyggt! SIsta täcket, rätt storlek nedsatt från 699 :- till 175 :- Det kallar jag ett riktigt kap!

Trotsig ponny som vill lite för mycket

Lider av en irriterande kombination av överkokt hjärna, värmeslag och järnbrist. Härligt ;)
 
Igår var vi på tävling, som jag (tror att jag har) skrivit tidigare så har Amoure varit lite trött under veckan, antagligen både på grund av värmen men också de nya kraven i dressyren.
 
Redan när jag skulle rida till dressyren blev Amoure arg när jag bad honom att gå framåt, skuttade med baken och reste sig och vände om. Jag sa till och det var inget mer med det. Lite trots kan jag ta.
 
På framridningen gick det bitvis väldigt, väldigt bra, bitvis var han stark och bitvis fanns det ingen energi. Väldigt mycket av och på - svårt att rida med en bra känsla. Kunde ju gå hur som helst inne på banan.
Kan säga såhär om själva ritten - det som gick bra, det gick bra, och det som gick mindre bra gick mindre bra. Kände att han inte riktigt orkade med bakbenen i vissa moment så det blev en salig blandning av 7:or och 5:or, haha! Dock vägde 7:orna upp och resultat blev 64,52 %, vårt rekord i detta program och även bästa dressyr i klassen. Kul!
 
I hoppningen kände jag också att han var lite trotsig - oj vad han drog mot hindrena. Han kändes ganska stum och jag fick inte ridningen att fungera vilket resulterade i två ner inne på banan. Tyckte förvisso att han skötte sig bra, han klarade exempelvis kombinationen där det var trångt väldigt bra.
 
Terrängen gick väl både bra och dåligt egentligen - han var så otroligt stark att jag inte hade något att säga till om alls. Han bara drog och jag gjorde mitt bästa för att styra.
Andra hindret var inne på ridbanan och där kände jag hur han försökte dra åt alla håll samtidigt så det var bara att rama in. Trean hoppade han mig nästan ur sadeln och efter det försvann typ all min energi.
Fyran och femman gick i ett rasande tempo och till 6ab - en teknisk kombination (lite mer mot 1*-nivå) bestående av två soffor som man skulle hoppa snett över - var jag tvungen att vända ut efter första då han bara drog. Försökte rida ihop honom men det var otroligt svårt. Vi klarade åtminstone kombinationen på andra försöket och sedan blev det lite kaos då han trodde att han skulle hoppa hinder han inte skulle hoppa och flög hit och dit. Jag valde helt enkelt att utgå.
Jag ansåg att det var ett bättre val att utgå och spara på Amoure än att fortsätta rida och riskera kaos - för bådas skull. 
 
Jag får ju tänka på att Amoure är 6 år och redan presterar på en otroligt hög nivå. Han har skött sig så otroligt bra senaste tiden och allt måste ses som utbildning och bidragande till rutin.
Amoure går före - och därför utgick jag. Dessutom mådde jag inte så bra - det var otroligt varmt och jag klarar inte riktigt av värme tyvärr. Jag ansåg helt enkelt att det var rätt val, och det är bara att ta nya tag nästa gång :) 
 Tokig ponny på framhoppningen till terrängen. Snygga var vi i alla fall :)

Zetta idag!

Idag var Zetta så fin att rida! Alltså åh, om hon var så här fin jämt! 
 
Red dressyr idag igen då och började likadant med skänkelvikningar och öppnor vilket gick så mycket bättre idag! Skänkelvikningarna flöt på enkelt och bra, öppnorna inte lika bra, men mycket bättre än igår! Hon trycker ut sig en del i vänster sidan, bogen trycker; Jag fick till det bra i vänster varv, men lite sämre i höger. Just öppnorna pratar vi om då :) 
Gick över till trav lite fortare idag och la fokus i travarbetet. Började med en del tempoväxlingar och övergångar vilket funkade bra, bara igångsättningarna som blev ett litet hopp i början, haha, men det lugnade ner sig efter ett tag. När jag jobbat på med den en liten stund och hon kändes fin och stadig i formen så jobbade vi lite på skänkelvikningarna i trav också vilket gick bra! Hon tvärade fint och jag lyckades hålla henne ganska rak! Gjorde bara några i varje varv, de alla kändes bra så då gick vi över på annat. Provade öppnorna i trav vilket var sååå mycket lättare, dom var till och med bra! Hurra för Sprättis! Det var så varmt så jag avslutade med ett varv galopp i bägge varven bara innan jag skrittade av. 
 
Supernöjd med henne idag, fin hestis! 
 
 

Hööks Cravings - Amoure


Gårdagen!

Igår så åkte Amanda med mig till stallet, kul :) Vi tog in Sprätta för ridning och gick till ridhuset! 
 
Det blev ett lugnt pass idag också där inne. I skritten jobbade jag på med skänkelvikningar först. Hon var väl inte så glad idag, haha, protesterade och fattade inte poängen med att flytta från väggen och tillbaka igen. Hon gjorde det iallafall med mindre protester och blev ju ändå bättre och bättre. 
Jobbade sedan med öppnor längs långsidan vilket inte är nytt för henne men idag var rena rama arabiskan för henne. Jag fick nöja mig med några korrekta steg här och där, annars försökte hon trycka upp sig i väggen, kroka runt som en banan och bara stoppa upp eller så, det löste sig okej, men inte alls super! Som sagt några korrekta steg här och där fick jag vara glad för idag. Travade runt lite grann och gjorde några skritt-trav övergångar vilket kändes helt okej det med, hon var lite för taggad bara, haha. 
 
Det jag menar när jag säger att jag får vara glad för något som inte alls kanske är bra "för dagen" liksom är det att hon är ett väldigt rödhårigt fuxsto, haha. Hon har så mycket huvud ibland och just nu jobbar jag på en annan slags relation än vad vi haft tidigare, så även om jag vet att hon kan vissa saker så kräver jag inte att hon ska göra allt på sin bästa-nivå varje för hon är inte stark nog för det än anser jag. Hon är sent tagen, hon har haft problem med skador, humör och allt sånt så jag får ta henne för vad hon är och jobba på det sätt jag tycker känns bäst för stunden helt enkelt. Det är ingen idé att planera långt med den här hästen, hon hittar på sina egna ideér ändå, haha! 
 
Amanda filmade lite från ridningen, jag kanske kan lägga upp det om vi lyckas fixa den, haha! 
 
Bild efter det andra ridpasset på hemmaplan :) 
 
/Martina
 

Amoure 1/8-13

Igår red jag dressyr på ridbanan, och hade turen att få hjälp av Sanna. 
I framridningen jobbade jag mycket med att ställa ut och in, så att han skulle bli mjuk i bogarna och inte försöka smita iväg med dem, det tog en stund innan han förstod vad han skulle göra men när han väl gjorde det så kändes det bra.
 
Amoure kändes lite trött i bakbenen, troligen efter träningen i tisdags, så jag galopperade igång honom ordentligt innan vi fortsatte med arbetet. Han gick i en trevlig form och trampade på bak men hade inte riktigt samma energi som han brukar, dock var det lätt att reglera honom just eftersom att han var så pass lugn.
Jag fick även jobba mycket på serpentinbågar, och då med att han skulle runda sig för innerskänkeln och söka sig framåt.
 
Avslutade med att jobba på skänkelvikningar och halter. Jag fick många bra tips från Sanna som ska användas i helgen :)
 
Anledningen till att jag inte har bloggat så mycket är att jag tagit en del jobbiga beslut, och på det har jag inte riktigt mått bra så det har varit lite dubbelångest de senaste dagarna...
Från i Tisdags, vet att sitsen inte är så bra men det är en ögonblicksbild ;)

Hett bloggtips

När man ska blogga brukar jag vanligtvis redigera med photoshop, men det tar väldigt lång tid och är rätt så komplicerat för någon som är nybörjare. 
 
När min dator krashade och då även mitt photoshop tipsade min lillasyster mig om att använda mig av PicMonkey. Det är väldigt lätt att göra kollage vilket jag använder hela tiden i mitt bloggande. Man kan även klippa och redigera på andra sätt väldigt fort, så Picmonkey är ett bra tips för er bloggare där ute!
 
PicMonkey

P90 DEBUT terräng


Hur Yngve är att rida för andra

Tänkte skriva för er hur Yngve är att rida när andra sitter upp. Eller snarare hur jag upplever honom. 
 
Han är ju väldigt flashig och ser lätt ut egentligen, men han är så himla formad efter mig just nu. Så fort jag sätter upp någon annan blir han extremt lat. Gör ingenting gratis. Han går liksom tillbaka typ 5 nivåer, och den som rider får verkligen jobba för att få honom att jobba. 
 
Sedan räcker det med att jag bara sätter mig i sadeln så vet han vad det är som gäller. Jag har liksom format honom att ge mig respekt, att då jag ber honom om något ska han göra det direkt. Detta är något som jag nästan jobbat mest med med honom. Att han måste lyssna på mig, eftersom han tidigare inte gjort det. 
 
Det har krävts massor med övningar men framför atllt att jag varit så förbaskat konsekvent hela tiden, aldrig låtit honom bestämma tempot osv, och det har lönat sig! Nu är han inte bara hur lyhörd som helst, utan han tycker det är så kul att göra rätt att han blir explosiv och glad också med en helt annan attityd! 
 
Dock är det så klart inte bra att han inte ger andra ryttare respekt, men jag tror sådan respekt kräver träning och tillit liksom, som vi äntligen hittat. 
Detta hade man aldrig kunnat locka fram ett år sedan! 
Som Sara sa till mig för ett tag sedan, att när vi köpte honom tänkte man Yngve som en "seg häst" medan nu snarare som en "pigg häst."
 
 

RSS 2.0