Amoure 29/4-14

Igår hopptränade vi på Stora Wäsby för Lena, och det var också årets första hoppträning utomhus :)
 
Vi började med att trava och galoppera över bommar på en åtta över hela banan, i traven var han jättetrevlig över bommarna och behöll en fin takt. I galoppen blev han dock lite väl lång så jag fick jobba med att få ihop honom ordentligt, det blev mycket bättre efterhand.
Sedan började vi att hoppa, jobbade med att byta galopp över hinder och lite olika linjer innan vi hoppade hinder snett. Vi skulle rida en dogleg som vanligt först, sedan skulle vi rida på en helt rak linje över dessa två hinder. Det ena hindre kom man nästan parallellt med när man skulle hoppa - men Amoure klippte av varje gång som den hjälte han är. 
Avslutade med att hoppa bana på dryga metern i slutet, jag fick inte riktigt fram Amoure i vänster varv, han kändes inte framme för skänkeln. Han hoppade lite nära eftersom jag inte fick fram honom men när jag väl fått igång honom så hoppade han jättebra. Bra träning var det i alla fall :)

Broddar

När det kommer till broddar så är jag av åsikten att "Less is More". Jag tror på minimal broddning - och har aldrig haft större än vanliga isbroddar på Amoure. 
När Amoure gjorde debut på terrängbanan var han endast skodd fram, och fick därmed endast brodd fram, och det tycker jag fungerade bra. Amoure är förvisso väldigt stadig på foten men det höga tempot som terrängen för med sig innebär större risk att han halkar/glider.
Är det en bana som har en tendens att vara hal/blöt och inte har någon sand eller något grus vid hinder så kan jag brodda lite större ytter bak, d.v.s. hålen som är ytterst i bakskorna. Men normalt brukar små vinterbroddar fungera alldeles utmärkt :)
Jag tycker att gräsbroddarna, till vänster, fungerar alldeles utmärkt. Om det dock är väldigt halt kan det vara bra att ha gräsbroddar, som de till höger.
 

Limited Edition HW

Hööks har tagit fram en Limited Edition tillsammans med Horseware, i färgtemat marin/röd/vit. Jag tycker faktiskt att alla dessa produkter är riktigt snygga, färger och kombinationer som jag tycker om :) Täcket föll mig speciellt i smaken då jag tror att Amoure skulle klä väldigt bra i det, men schabraken är förstås också väldigt snygga.

Amoure vecka 18

Måndag: Promenad
Tisdag: Hoppträning
Onsdag: Dressyrträning
Torsdag: Skritt
Fredag: Lösgörande
Lördag: Uteritt
Söndag: Mantorp P90

Livet och tankar

Vem bestämde att dygnet ska ha 24 timmar?
Ärligt talat så är jag nog en av de få som tycker att de räcker till - men tiden flyger ju bara iväg ändå. Minuter blir timmar, timmar blir dagar, dagar blir veckor, och veckor blir månader. Samtidigt så känns det som att allt bara passerar i ett virrvarr.
Just nu är det mycket tankar i mitt huvud och det är svårt att sortera upp dem. Tankar på skolan, hästarna och livet i allmänhet. Jag har svårt att skriva här på vloggen just eftersom att mina egna tankar är så spridda. Sedan är det mycket som händer hela tiden och svårt att få tid att sätta mig ned med bloggen.
 
Vi hörs igen snart, kram på er!

Överby Regional Dressyr LB:1

Idag var det dags för Amoure att tävlingsdebutera på hemmaplan, vilket under omständigheterna gick bra.
Framridningen gick helt okej, åtminstone i början och slutet. I mitten fick han något ryck och ville helst bara springa men när han väl slappnade av igen kändes han ganska fin.
Eftersom att jag startade först (började jobba kl. 11) av D-ponnysarna så fick jag inte gå in i collecting-ring p.g.a. prisutdelning, detta gjorde Amoure lite chockad när han väl fick komma in på banan. Red runt lite och han tittade inte jättemycket på de tre domarborden som stod vid C, men ville inte riktigt gå ut i hörnen. När jag fått honom att slappna av och precis fått startsignal och ska påbörja min uppridning så kliver en häst in i ridhuset och ger ifrån sig något konstigt ljud vilket resulterar i att Amoure spänner sig totalt. Jätteirriterande men jag fick göra det bästa av situationen och rida på.
Överlag så gick det bra - förutom att han var spänd och därmed inte riktigt gick att få ett jämnt stöd till bettet. Jag försökte fokusera mycket på vägarna och att tänka på att bibehålla en jämn takt och få honom mer och mer avslappnad. 
Med tanke på den spända ritten så fick vi ändå helt okej poäng - 63,97 % med kommentaren "Flott ponny som för dagen är något spänd. Släpper ibland stödet."
Kommentarerna stämde väl överens med min känsla, och jag tycker ändå att Amoure skötte sig bra under omständigheterna - jag såg det som träning och bra träning var det absolut :D

De gula racerponnysarna

Jag tycker att de här gula ponnysarna är så bedårande! Alla går under grönvit-flagg, d.v.s. tävlar för Stora Wäsby precis som jag. Här ovan ser vi Amanda med "Svenne" och längre ner Maja med Libistro och Engla med Antony :)

Dressyren - Ponny


Att tänka på när man utbildar unghäst

  • Framåtbjudning är A och O - utan framåtbjudning kommer man få svårt att få hästen i en ärlig form, arbeta med ryggen eller trampa under sig. Det är viktigt att arbeta med framåtbjudning redan från början - kolla av att hästen förstår skänkeln.
  • Variera! Mitt motto har alltid varit "våga variera", och jag tror att det är otroligt viktigt för unga hästar för att de inte ska tröttna. Variera underlag, träning och övningar. Genom att variera underlag bygger hästen upp starkare ben och leder, genom att variera träningen tycker de (i de flesta fallen) att det blir roligare och olika övningar håller hästarna sysselsatta.
  • Pressa inte för hårt. I början är det viktigt att hästen hålls positiv - du vill att din unghäst ska ha en positiv inställning till arbete och då går det inte att pressa för hårt, men det gäller också att reda ut när du själv är för mesig för när hästen mognar ska även kraven skärpas.
  • Ta hjälp av tränare, den viktigaste punkten av alla. Även om du känner att du kan allt så är det jätteviktigt att ha någon på marken som verkligen ser. Du kan känna, men du ser inte alltid allt.
  • Miljöträna. Åk iväg och träna, eller ta transporten till en äng eller skog där du kan rida. Transportupplevelser ska vara roliga och lärande - att åka iväg till olika ställen är jättebra träning för hästen, framförallt mentalt.
  • Våga prova något nytt. En unghäst kommer ibland i trotsperioder då den inte alls håller med, då gäller det att prova sig fram för att se vad som fungerar - men var alltid konsekvent!
  • Tänk på att hästen inte alltid förstår vad du menar - backa bandet och gör om.
  • 4-årig bebis Amoure :)

Dressyrvecka

Den här veckan blir en riktig dressyrvecka för Amoure.
 
Onsdag: Dressyrträning för Lisa
Torsdag: Dressyrlektion
Fredag: Dressyrträning för Lisa
Lördag: Uteritt
Söndag: Hemmatävling, LB:1
 
Idag på dressyrträningen fokuserade vi på takt och tempo och vi kom en bra bit på vägen - nu ska vi bara jobba vidare och göra allt ännu bättre :)
Coolingar på väg från besiktningen, haha!

H90 och H100


CNC*

Under helgen fotade jag en hel del andra ekipage - främst i terrängen. Här kommer den första delen, innehållande bilder från den enstjärniga klassen för hästar, CNC*.

Motivation

I mitt rum har jag en riktig motivationsvägg, med lite priser, bilder samt lite lappar med olika citat som jag tycker är bra. Det första jag ser på morgonen är denna vägg och jag tycker att det är jättehärligt :)

Mantorpsryttarna P90 20/4-14

Svenskt fälttävlansprogram för Lätt klass 2011
Uppridningen kändes fin, därefter blev det något vingligt men inte så att det märktes särskilt tydligt. Han blev lite vinglig i skänkelvikningarna så jag fick inte riktigt till tvärningen men han vände sig åtminstone inte ut och in. I halten så stretade han mot handen men han stod åtminstone jämnt med benen. 
De stora missarna vi hade var i fattningarna - den första han jag inte ens tänka tanken att vi skulle galoppera innan Amoure hann fatta galopp... I den andra försökte jag bara få Amoure att tänka på något annat och då blev den för sen istället, alltid ska man lära sig något. 
Efter sista galoppen blev han lite springig men höll sig ändå stadig och stretade inte emot särskilt mycket. 
För denna ritt fick vi endast 52 % vilket jag inte riktigt förstår - jag förstår att de missar vi hade drog ned poängen men vi fick även låga poäng på resterande delar. Jag ska prata med Lisa så att jag vet vad jag har gjort för fel... Själv tycker jag att Amoure var lite kort i formen men det fick jag inga kommentarer alls om... Första gången vi fick en 6:a för gångarterna också, har alltid fått sjuor i fälttävlansprogrammen... 
 
Hopprov - 95 cm
Haha, tror ni inte att Amoure var sååå taggad när han äntligen fick hoppa på gräs igen? Jo tack. Därmed föll första hindret - men efter det skärpte han till sig och hoppade jättefint. Jag tror att han behövde det nedslaget för att skärpa till sig och resten av banan hoppade han riktigt bra.
 
Uthållighetsprov - 2080 m - 4 min 20 s.
Amoure kändes riktigt fräsch under terrängen. Vi fick ett bra tempo från början och de passager där han förra året var riktigt tittig förflöt väl utan massa byten och studs. Han blev, som vanligt, lite väl "lektfull" ibland så jag fick säga till honom men annars skötte han sig. Hoppade gjorde han bra och som sagt höll han ett bra tempo - detta gjorde även att jag bestämde mig för att sakta av till trav efter sista hindret och trava in i mål. In kom vi på tiden 4 min 18 s, perfekt enligt mig :)
Kändes synd med den "dåliga" dressyren men det andra kvalet till 1* blev det i alla fall, härligt!

Årets fälttävlansdebut

Jag är jättenöjd med helgen fälttävlan, trots att resultaten inte var de bästa.
 
Dressyren gick helt okej, vi hade några missar som kostade en del men överlag tycker jag att Amoure skötte sig bra, tyvärr tyckte inte domaren det vilket resulterade i de lägsta poängen vi någonsin fått. Det hade jag inte alls väntat mig, men det är bara att komma igen. Vissa delar gjorde han bättre än han någonsin gjort men andra blev inte alls bra...
I hoppningen rev vi ett hinder, Amoure blev så nonchalant och het att han bara drog men efter det så hoppade han resten av banan superbra :) 
Terrängen var jätterolig att rida - Amoure galopperade på i ett friskt tempo och hoppade det jag styrde på, precis som det ska vara. Vi var tillräckligt snabba för att trava in i mål med ett par sekunder till godo.
 
Ingen höjdarhelg alltså, på grund av det dåliga dressyrresultatet, men det är inget jag tänker gå och grubbla över. Det är bara att göra om och göra rätt. Ett till kval till 1* blev det i alla fall :) Lite mer utförlig utvärdering kommer.

Dagens terräng-fit.

 
Terrängens tema blir oranget och brunt. Schabraket är ett speciellt "3D" schabrak av märket Cal Rei med andasfunktion och stötdämpning, helt suveränt! Vet inte riktigt vilken tröja jag kommer ha ännu, då jag har tre orangea men ingen i rätt nyans... Lutar mot min WF tröja, därav loggan, men vi får se ;)
Håll tummarna för oss!

Terrängträning i Enköping del 3


Terrängträning i Enköping del 2


Amoure 18/4-14

Idag red jag ut lite lugnare på Amoure, i skritt och trav.
Vi red på vägarna för att Amoure skulle få gå på lite hårt underlag. Jag försöker att variera underlag så mycket jag kan - ängar, ridhus, ridbana, grusvägar, asfalt, skog och så vidare. Jag tror att det är viktigt för hästens hållbarhet och även styrka i ben och ligament.
Amoure skötte sig bra, jag joggade honom i en lite lägre form och red lite skänkelvikningar och öppnor längs vägen samt stannade till på en äng där jag red igenom honom lite mer i sidorna. Det gick bra :)

Terrängträning i Enköping del 1


Brady 17/4-14

Idag fick jag hoppa en d-ponny som heter Brady på lektionen för Lisa.
Brady har busat lite på lektion, både med de mindre rutinerade och de rutinerade, och bland annat stuckit.
Hans gångarter var raka motsatsen mot Amoures - traven var kort och trippig och galoppen var stötig men när jag fått kläm på honom lite mer och kunde rida mer framåt så blev det mycket bättre.
Själva hoppningen var jätterolig och han hoppade väldigt likt Amoure - bara sög tag i hindrena och körde sig eget race. Han gjorde dessutom fina galoppombyten också.
Vi hoppade en liten "bana" över galoppbommar och räcken - det tycker jag gick bra och jag fick bra lägen på hindrena.
 
Det var jättekul att hoppa en annan ponny, det gör jag gärna om :)
En bild på Brady som jag fotade i somras :)

Amoure 17 april 14

Idag var vi i Enköping och tränade terräng för Maria Bredberg.
Vi red fram i alla gångarter innan vi började hoppa fram på bland annat ett litet nedhopp och lite olika linjer med hinder. Vi hoppade en hel del blandade hinder under träningen, inte på någon svår nivå utan mer för att det skulle vara roligt och bra självförtroendeträning inför helgen :)
Amoure hoppade bra, han börjar bli allt bättre på att ta för sig av hindrena. Ibland är han lite för försiktig och backar av mot hindrena - han hoppar alltid bra över men jag vill få fler framåtlägen. Nu börjar de där framåtlägena komma och det känns bra :)
 
Amanda var jättesnäll och följde med för att fota - länge sedan hon följde med, min hästskötare ;) Så Amanda fotade och pappa filmade - så ni kommer få både bild och film :D

Dagens planer

Idag blir det en fullsmockad dag i hästens tecken :) Nu på morgonen beger vi oss till stallet och ska därifrån fortsätta med Amoure till Enköping för terrängträning.
Amoure lämnas sedan i stallet, jag gör något ohästigt en stund, innan det är dags att åka tillbaka.
Jag har tänkt frisera Amoure på kvällen och därefter ska jag även hoppa lektionshäst i min vanliga lektionsgrupp, ska bli roligt! Blir så eftersom att Amoure går på förmiddagen - och jag vill ju gärna rida på kvällen också ;)
Nu laddar jag inför terrängträning :D

Amoure 15-16/4-14

Tiden går så fort och jag hinner knappt sätta mig ned vid datan...
Igår var vi och hopptränade på Stora Wäsby där fokuset låg på tävlingsbana, både grundomgång och omhoppning. 
Under framridningen var Amoure lite "spooky" och backade av lite mot ett hinder med stor röd vattenmatta under, inga större problem men fick inget bra framåtläge på det hindret. 
Fokuset efter uppvärmningen var som sagt banor och vi fick bland annat hoppa en liten omhoppningsbana ett par gånger. Jag provade att svänga lite snävare varje gång och min sista runda blev också kvällen vinnarrunda, haha. Det trodde jag aldrig!
Det är inte särskilt vackert, haha. Trodde inte han kunde svänga så ;)
Annars skötte han sig väldigt bra under träningen och kämpade på :)
 
Idag så hade vi en liten dressyrträning för Lisa inför söndagens tävling med fokus på programdelarna. Det gick bra! Amoure bär sig i en helt ny form nu, men det gör också att han ibland förlorar lite fart och påskjut. För mig är det en helt annan grej, jag är ju van att han snarare blir lite springig... Men det är bra, och det går ju absolut inte långsamt, haha. 
Vi fokuserade mycket på skänkelvikningarna och då främst på att jag egentligen inte ska tänka så mycket tvärning utan snarare på att hålla vägen och låta tvärningen komma naturligt, annars så gick det mesta bra. Håll tummarna för oss i helgen :)

Ny fleece?

Min älskade fleecetröja från Hööks spelar nu på sista versen. Dragkedjan har börjat lossna och det känns inte lönt att byta ut den då fleecen i sig också börjar bli lite sliten. Men att hitta en ny fleece är lättare sagt än gjort. Jag har kollat runt bland olika affärer och det är omöjligt att hitta just en fleece som är snygg (om den inte ska kosta skjortan). College- och sweatshirttröjor finns det gott om men jag vill ha en fleece...
Dessa fyra tröjor funderar jag på just nu. Den längst upp till vänster är mest aktuell - den är både snygg och i en billigare prisklass. Från Hööks för 349 kronor. Den enda av dessa som är i fleecematerial är dock den från Kingsland som kostar runt tusenlappen. Egentligen är väl fleece lite opraktiskt i stallet eftersom mycket fastnar i den men jag gillar ändå att ha en stallfleece...

Utveckling - mer bärighet

Jag tycker att Amoure har börjat utvecklas väldigt mycket i dressyren nu - framförallt så blir han allt mer avslappnad och ridbar och det är precis det vi jobbar mot. Bilderna ovan är från förra våren/sommaren och visar en något spänd ponny. 
Här nedan ser ni en ponny som söker sig fram till bettet, kliver på både fram och bak och bär sig själv på ett helt annat sätt. Utvecklingen är stor - och det är framförallt den mentala utvecklingen som är så viktig! Vi har en bra bit kvar men utvecklingen går i rätt riktning - heja!

Bilder från igår


Minifrågestund

Jag fick önskemål om att ha en frågestund så nu drar jag igång en liten. Vill ni fråga något så är det bara att slänga iväg en kommentar - så svarar jag :)

Amoure 14/4-14

Idag red jag ett dressyrpass på ridbanan och mamma var med och fotade lite grann :)
Jag fokuserade mycket på galoppen - ökningar, förvänd, fattningar från skritt och trav och liknande. Jag tycker att Amoure jobbade på bra och det märks att han börjar bli allt bärigare - framsteg!
 
Bjuder på lite bilder senare :)

Hiss till ändringar i TR

- Ingen mer Clear Round på lokala tävlingar.
- Utesluten vid 16 fel i hoppning, istället för 20 fel.
- Det är frivilligt med sporrar i dressyren (äntligen!).
- Förbud mot "överdrivet användande av spö".
 
Om man har åsikter om TR så kan man gå in HÄR.

Ny skyddsutrustning

Nu är min säkerhetsutrustning uppdaterad, först och främst med en "Airbag"-väst som jag länge velat ha. Det känns som att det var dags för en nu, bra livförsäkring om inte annat. Den jag har är svart från märket Helite.
När vi ändå höll på så blev det även en ny, vanlig skyddsväst - jag har haft min sedan jag var 12 år och den har blivit alldeles för kort. Det blev precis samma modell som jag hade innan Airowear Outlyne, men i en storlek som var både smalare och längre. Från T2 regular till T2 Slim x-long, haha.
Båda västarna kommer från Kefly.

Amoure 12/4-14

Idag så red jag dressyr på ridbanan på morgonen :)
Amoure var väldigt lugn och vi fokuserade på delar ur lättklass programmet. Under framridningen så red jag mycket tempoväxlingar - mycket framåt och sedan tillbaka. Amoure svarade bra och var förvånansvärt lätt att fånga upp.
Jag red mycket programdelar för att verkligen sätta ihop allting och jag tycker att det gick bra :) Amoure var som sagt lugn och lyhörd.

Inga Clear Rounder på tävling?

Det har dykt upp lite ändringar i TR inför 2015, och den som är mest omtalad just nu verkar vara det faktum att Clear Round ska tas bort som en bedömningsform på lokala hopptävlingar.
Ärligt talat så tycker jag att det är bra - för jag tycker att man ska kunna tävla på riktigt även på de lägre höjderna. Har man en D-ponny som är bekväm på 80 cm så kanske man vill kunna rida omhoppning även på den höjden - inte bara en grundomgång. 
Jag anser att om man vill rida Clear Round så kan man lika gärna starta avdelning b - det är ju därför den avdelningen finns, för de som inte vill eller kan starta omhoppning. Det finns alltså alternativ, och det är därför jag tycker att det inte gör någonting att Clear Round-bedömningen utgår.
En del tävlingsplatser har dessutom valt att ha LD+5 med grund+omhoppning istället för LD som haft CR-bedömning (bedömning A).
 
Vad tycker ni?
Amoure hoppar avdelning B.

Amoure 10-11/4-14

Äntligen är denna hektiska vecka över... Blir en ganska hektisk helg också, men slipper alla prov jag har haft denna vecka...
 
Igår så hade jag lite tidspress då jag skulle jobba men jag och Amoure hann ändå ut och backträna i 50 minuter :) Amoure fick helt enkelt få upp flåset lite, hade hacket på och lät honom mest dra på så mycket han ville uppför och skrittade sedan lugnt nedför. Han är så himla cool och kan verkligen gå från noll till hundra uppför och nedför.
 
Idag så fick Amoure först nya skor, vilket han tog med ro, och sedan tog vi en 40 minuter tur ut. Han kändes lite matt i benen efter igår så jag red honom lång och låg i skritt och trav ute på vägarna, han kändes trevlig :)
 
Imorgon tänkte jag rida ett litet dressyrpass innan jag ska jobba :)

Spännande att testa!

Dessa OverReach-boots från Tri-Zone har nu hittat hem till mig och jag är väldigt spänd på att prova dem på Amoure. De är boots av den lättare typen med kevlarförstärkning. De ska vara ultimata i terrängen och jag tror att det kommer att funka jättebra på Amoure. Han som tycker att boots är lite jobbiga tycker nog att dessa lätta kommer att vara super! Dessutom ska de vara väldigt hållbara.
Utvärdering kommer när de är testade!

SNYGGA!

Är inte de här ridbyxorna jättesnygga? Jag älskar verkligen färgen!
De är ju väldigt lika Animo's ridbyxor men de är ändå snygga - och väldigt mycket billigare. Dessa ridbyxor kostar knappt 800 kronor medan Animos kostar uppemot ett par tusenlappar... Nästa gång jag åker till Hööks ska jag i alla fall klämma och känna lite ;)

Amoure 9/4-14

Igår fick jag rida med i en lektionsgrupp på Amoure och fokus låg, precis som jag jobbar Amoure mycket nu, på att ha hästen lång och låg, med bra spårning, och avslappnad.
Jag fokuserar mycket på att Amoure ska vara avslappnad just nu, han har varit lite spänd senaste tiden i dressyren men nu har det släppt. Jag red lite lättare skolor, övergångar och tempoväxlingar under passets gång.
Amoure skötte sig faktiskt väldigt bra, han brukar bli väldigt laddad när vi rider i så stor grupp men det funkade bra igår, han blev bara lite laddad när någon annan häst var precis framför honom - inte så konstigt.


Studiemotivation

Jag fick ett önskemål för ett tag sedan att jag skulle skriva lite om hur jag finner motivationen till både skola och hästar - och hur jag planerar min tid. Detta önskemål försvann lite i all hast men nu kommer ett inlägg om detta :)
Jag har alltid varit väldigt studiemotiverad - vissa gånger mer eller mindre än andra men överlag så tycker jag att jag lyckas hålla mig själv motiverad. 
Jag tror att det handlar mycket om att sätta upp mål - för mig handlar de skolrelaterade målen om att komma in på ett bra universitet och därefter kunna få ett bra jobb, för mig känns det därmed som en självklarhet att driva på i skolan.
Oftast så har man något mål med ridningen och det är vad som får en att släpa sig till stallet svintidiga morgnar, iskalla vinterdagar och regnblöta kvällar. Det gäller att tänka på det, för det du sliter med i skolan kommer (förhoppningsvis) löna sig i slutändan. Drömmar och mål gör att du får mer motivation, och det är vad du måste hitta för att det ska kännas okej att gå till skolan.
Jag har haft egen ponny sedan jag gick i sexan, då var jag 12 år. Jag har alltid skött mig väldigt bra i skolan, bra resultat på prov och uppgifter. Nu kan jag också tillägga att jag har väldigt lätt för mig och för mig har det alltid handlat om att få så mycket som möjligt gjort när jag är i skolan - så att jag inte har något kvar när jag kommer hem. Detta fungerade hela grundskolan - jag gjorde mycket sällan något hemma. Nu på gymnasiet är det lite svårare men det går, och jag börjar alltmer komma in i en mer strukturerad planering. 
Studiemotivation är jätteviktigt, och det är något som jag tycker att flera skolor och lärare borde lyfta fram - det ska vara roligt att lära sig och man ska vara intresserad.
 
Men hur har jag då fått allt att gå ihop? Jag har som sagt gjort så mycket som möjligt i skolan, försökt planera så bra det går och sedan släppa allt när jag är i stallet. Stallet är min frizon - där är det bara jag och hästarna och skolan finns inte. Jag tror att det är viktigt att bara kunna koppla bort all stress och press från skolan för att kunna finna motivationen på nytt.
I stallet har man roligt och slappnar av!

Mantorp söndag


Amoure behöver en ny grimma...

Det är verkligen dags för Amoure att få en ny grimma nu, han har haft en röd grimma hela vintern nu och när våren kommer så är det dags för något lite somrigare. Den röda grimman var ju hans julgrimma...
Han är ju väldigt fin i rött men det börjar bli dags för något nytt nu. Hööks' JH Collection har en jättefin Blå grimma som jag tror att Amoure skulle passa jättebra i. Det är en mörk häst på produktbilden och jag tycker att det ser jättefint ut :D

Amoure 8/4-14

Imorse red jag ett pass i ridhuset då jag jobbar ikväll.
Jobbade väldigt grundläggande med lite lång och låg form, ställning, flytta bogen, skänkelvikning och volter. Blandade in lite övergångar och tempoväxlingar under passets gång.
Amoure kändes sammarbetsvillig - jag tror att helgens terräng gjorde honom gott. Han kändes relativt reglerbar och var för det mesta framme till bettet. 
I galoppen så jobbade jag mycket med att få honom rund och däremellan gjorde jag lite övergångar vilket gick bra - han blev inte alls stark i själva övergången men något springig efter. Det jobbade vi lite med, och mycket avbrott - rätt upp - halt som det är i dressyrprogrammen. Det gick ganska bra trots att det gick lite fort - men Amoure var ändå med på noterna och kändes avslappnad.

Hiss eller diss?

Vad tycker ni om Hööks nya, rosa tröja och kavaj?
Jag är lite kluven - det är en frän rosa färg men samtidigt så tror jag att det verkligen gäller att matcha för att det ska se snyggt ut. Känns som att dessa plagg skulle passa mig bättre till vardags än i stallet...

Amoure vecka 15

Den här veckan blir lite speciell då jag inte riktigt vet hur den ska se ut - normalt så brukar jag ha en väldigt tydlig plan men nu har jag inte det. Jag kommer jobba någon kväll samt hela helgen så jag ska försöka hinna med Amoure också ;)
Måndag: Skritt på hårt underlag
Tisdag: Osäkert, förhoppningsvis dressyrpass
Onsdag: Uteritt om dressyr tisdag, annars dressyr
Torsdag: Det som det inte var på onsdagen
Fredag: Dressyr
Lördag: Uteritt
Söndag: Dressyr
Som sagt så är det ganska osäkert, och det ser ni ju här. Det får helt enkelt bli som det blir - det viktigaste är att Amoure får röra på sig och det kommer han att göra på ett eller annat sätt varje dag. 
Anledningen till att han idag ska skrittas på hårt underlag är att han gått på relativt mjukt underlag hela helgen - gräs och sand - och dessutom ganska intensivt. Tror att det blir bra för honom :)

Mantorp lördag

Här är lite bilder från i lördags, de är tyvärr lite kalla och "blå" då det blev lite tokiga inställningar på kameran - men bättre än ingenting :)

Amoure 5-6/4-14

Nu har vi alltså dragit igång fälttävlanssäsongen med två träningspass i Mantorp, ett igår och ett idag.
 
Igår så hoppade vi mest lite olika hinder och linjer. Jag lyckades faktiskt drutta av, haha! Var påväg att hålla mig kvar men Amoure blir ju lite studsig när man hamnar i obalans och då blir det ännu svårare att sitta kvar. 
Därefter fortsatte vi utan missöden och Amoure skötte sig bra. I början kändes han lite konstig, troligen på grund av att han inte tränat terräng på jättelänge, men mot slutet började han komma igång och galopperade på i sin vanliga galopp :)
Idag hoppade vi fram på lite olika hinder innan det var dags för bana. Amoure kändes mycket bättre än igår och var redan från början med på noterna. Vi hoppade en P90 bana med lite 1* inslag och det gick jättebra, han hoppade snällt allting. Avslutade med lite hinder vid vattnet, och även det gick galant :)
Det har varit en riktigt bra träningshelg, har fått lite saker att tänka på och jobba vidare med. Amoure har skött sig jättebra - verkligen! Det jag måste tänka på är att våga sätta lite mer press på honom, han är ju ingen bebis längre och nu börjar allting bli mer på riktigt. Jag måste helt enkelt tänka på att hålla om honom och rama in hela tiden så hoppar han mycket bättre. Men han har hoppat jättebra och varit jätteförsiktig - har några roliga bilder på hans bakben som ni ska få se, hehe. Han är verkligen jätteförsiktig om dem!

Helgens outfit

 
Tove:
Hjälm: Lamicell
Tröja: Working Future
(Fleece: CRW)
Säkerhetsväst: Airowear
Handskar: Roeckl
Ridbyxor: CRW
Stövlar: Bocaj
Amoure: 
Träns: Treadstone
Framskydd: Okänt
Bakskydd: Equi-Guard
Boots: Hööks
Sadel: Frank Baines
Schabrak: Scapa

Tävlingsplaneringen för april och maj

Nu i april drar fälttävlanssäsongen äntligen igång, vi startar alltså upp med två träningsdagar i Mantorp redan nu i helgen och det tror jag är en perfekt start :) Vi är ett flertal som åker från klubben och ska träna för Maria Bredberg, med lite härlig klubbmiddag på kvällen och sådär. Alltid roligt när man lyckas planera ihop sådant.
Som ni kanske har förstått så har vi inte tävlat någonting sedan i februari - men det är också ett val jag har gjort för att ha mer tid att träna och bygga upp Amoures kondition. Vi har konditionstränat mycket - både intervaller i backar och längre galoppturer ute på vägarna. Amoure fick även löshoppa i lördags vilket jag tror var jättebra för honom :)
20 april är det dags för årets första fälttävlans start, i Mantorp, och två veckor efter åker vi till Mantorp igen för ytterligare en tävling, 4 maj. Det blir en fälttävlan varannan helg nu under våren och det tror jag kommer vara alldeles lagom. Amoure hinner återhämta sig mellan och vi hinner träna på det som vi behöver träna på. Perfekt!
April och maj ser alltså ut såhär:
20 april - Mantorp - P90
4 maj - Mantorp - P90
17-18 maj - Botkyrka - P90

Att skylla på hästen, eller sig själv?

Finns det en viss typ av ryttare, en egenskap som är gemensam för alla? Det tror inte jag, 
Jag har nu läst ett par inlägg hos andra bloggare om hur många "skyller ifrån sig" på hästen. Jag har svårt att identifiera mig med detta då jag själv hellre skyller på mig och min ridning än på min häst. Jag ser hellre att jag misslyckas än att min häst gör det.
Jag tror på att det är jag som sätter grunden för hästen - inte hästen som sätter grunden för mig. Självklart kan jag komma längre med en bra häst men om jag inte bibehåller och tar vara på hästens kapacitet så kommer vi inte någon vart. 
Självklart kan jag ibland säga att "han kändes spänd", men det ligger så mycket mer bakom den enkla meningen. Vilken häst som helst kan vara spänd och det är jag som ryttare har ansvaret att rida den avspänd.
Vi påverkar hästen mer än vi tror - och allt vi gör får effekter och resultat på hästen. 

Amoure 2/4-14

Idag så fick Amoure vara med om något lite nytt, jag höll nämligen lite lektion med två tjejer som rider på ridskolan :)
De har varit jättegulliga och hjälpt till, bland annat vid löshoppningen i lördags, så jag tänkte att de skulle få prova Amoure helt enkelt.
De fick rida lite på ridbanan i skritt och trav och både de och Amoure skötte sig jättebra :)

Ännu mer snyggt från Schockemöhle

Jag har ju tidigare lagt upp ett par inlägg med Schockemöhle's vårkollektion. Nu har det tillkommit ytterligare produkter och jag förstås inte varför jag blir så käääär? Jag älskar verkligen (typ) allt!
Jag kanske skulle köpa lite snygga tröjor att rida i, och de här är minst sagt SNYGGA! Jag gillar verkligen honungsfärgen (den gula) och den blå :) 
Dessutom är de här matchade schabraken minst lika snygga

Lite fler bilder från Avelsvärderingen


Amoure 1/4-14

Idag har vi varit på Stora Wäsby och hopptränat för Lena.
Idag låg fokus på lite svårare vägar där vi verkligen behövde ha hästarna framme för skänkeln och innanför hjälperna. Vi hoppade hinder på serpentiner, både med långa vägar och jättesnett. Amoure gjorde allting väldigt bra :)
Därefter hoppade vi lite olika typer av linjer innan vi hoppade en lite lättare bana med endast vanliga linjer. Det gick bra men på trippelbarren så kom vi tokigt så jag började plocka i honom - han tog sig över felfritt men jag fick ta om den ett par gånger och bara låta honom sköta sitt och det gick ju förstås minst lika bra :)
Amoure har mognat väldigt mycket även i hoppningen nu så jag ser fram emot säsongen som drar igång nu :)


Back on track

Hej allihopa!
Som ni ser så har bloggen nu fått en vår-uppfräschning och med den har jag även tänkt komma tillbaka och blogga ordentligt igen - d.v.s. dagligen.  
Anledningen till att jag varit väldigt frånvarande är helt enkelt att jag har haft mycket att göra och att tankarna definitivt inte legat på bloggen. Utöver det som just nu är "innan lovet stress" i skolan med mängder av inlämningar, prov och så vidare, så har jag även fått fast anställning, vilket känns väldigt bra. Dock tar det en del tid då jag verkligen vill hinna prestera både i skolan, på jobbet och på hästryggen.
De två veckorna som är kvar nu innan jag (äntligen) får gå på påsklov kommer vara relativt hektiska men nu till helgen ska Amoure och jag iväg på äventyr. Jag är ledig och ska spendera helgen i Mantorp tillsammans med klubbkompisar där vi ska ha två träningsdagar på min favorit terrängbana :)
Amoure börjar dock kännas ganska fin nu efter vinterns svacka, och vi börjar även lägga mer vikt på uthålligheten inför kommande fälttävlanssäsongen. Bara drygt två veckor kvar till årsdebut!
 
Ha det bra, så hörs vi igen senare!
Vi har bara haft bra starter i Mantorp hittills så vi hoppas på ytterligare detta år :)

RSS 2.0