Hårdträning på Lejondal

På framridningen kändes han lite loj, men väldigt lugn och onervös. Väldigt skönt för det brukar vara tvärtom! Men loj delen kan jag leva utan.

Men försökte få lite tryck i honom men han var väl lite bekväm av sig idag. Väl då jag började rida för MArtin så vet han att galoppen är det jobbigaste och svåraste just nu med Yngve. Så vi travade lite grann bara, satte ett högt tempo i honom som han skulle hålla, innan vi började med galoppen. 
 
Kan bara säga att Yngve fick en riktig hårdträning. Martin sätter liksom ribban högt hur han ska gå och lite "här ska inga fötter släpas" liksom. 
Yngve gör så i galoppen att han spänner upp sin form och liksom trippar i galoppen utan att ta stöd på tygeln. Han liksom vägrar att jobba tillsammans med mig och låser sig. Så Martin ville ha honom lägre och rundare i formen så vi kämpade på för fulla muggar tills han började runda sig och då började man känna den "bra" galoppen man vill ha. Höger varv var klart svårast, i vänster fick vi till det ganska fort men i höger fick vi hålla på ett tag. Yngve var helt slut efter, men gud vad nyttigt det var för honom! Och dessutom har jag också tagit ännu ett steg framåt i hur jag ska jobba bort den hemska galopp vi har idag. 
 
Har bestämd mig att jag ska runda och sätta formen lägre nu i galoppen lite varje ridpass. Tillslut hoppas jag att han kan hamna där själv, och då kan man liksom börja plocka och samla. Men nu måste jag bara jobba så jag och Yngve är på samma sida, utan en fight. 
 
Väldigt bra lektion, och nu har jag verkligen någonting att jobba med till nästa gång!
Fler bilder kommer!
Kan ju erkänna att även fast ridpasset inte var en dans på rosor och att han gick "fantastiskt" så är det ju verkligen nu man kan få något att jobba med och få ut något av lektionen än om han skulle gå perfekt. 

Uprätta dag 2

Skriver inte så utförligt haha men
 
Vi red på morgonen. Andra dagen var Yngve betydligt mer spänd vilket var lite konstigt. Han ville inte gå nära läktaren och fjantade sig. Dock då lektionen började blev han genast bättre och faktiskt ännu bättre än dagen innan. Vi red väldigt mycket ökningar, förvända galopper, skänkelvikningar som han gjorde väldigt bra för att vara Yngve, lite öppnor, inridningar osv. Anna var väldigt nöjd med honom och jag med. 
 
Vi kom båda överens om att det som behövs jobba på är att han ska ha mer respekt för skänken och spöt. Nu ökar han som jag sa tidigare när han känner för det och inte när han blir tillsagt, och om han känner för det när han blir tillsagd gör han det, men ibland ignorerar han mig även. 
 
Sen var det coachningen. 
 
Jag kan ju bli väldigt nervös och rädd då jag rider om Yngve är rädd, så vi gick igenom hur man skulle göra när man var rädd osv. Väldigt bra tips fick jag. De löd så här:

Att om man blir rädd eller nervös så ska man inte utsätta sig för något som faktiskt gör en nervös eller rädd. Tillexempel om jag känner mig trygg då jag leder Yngve så ska jag leda honom tills jag känner mig trygg och då hoppar jag upp osv. Fortsätter man så här, med små små steg i saker man är rädd för så kommer man tillslut kunna övervinna det.
 
Tillexemel i hoppning med. Att man bara går över bommar tills det känns super lätt, sedan ett kryss, räcke osv. Man ska alltid göra saker där man INTE känner sig rädd. 
Mycket bra tips!
 
Vi umgicks och åt lunch allihopa innan vi åkte hem. Yngve gick rakt på ännu en gång och jag var så nöjd med helgen. Riktigt kul var det och jag är så glad att jag rider för Vallentuna nu! Världens bästa klubb!
Yngve var glad när han kom hem till hagen och sina kompisar!

Hej allihopa!

Måste börja med att säga att jag har haft fem otroligt roliga dagar med skid-, skoter och fyrhjulingsåkning, vandrat uppför och nedför skidbackar, lagat massor med god mat och diskat lite för mycket tallrikar. Så blir det väl när man bor fyra tjejer och fyra killar i en liten stuga i Norrland. Kul var det :)

Nu är jag i alla fall hemma samt back on track, hopptränade Amoure på morgonen och han var jätteduktig men mer om det kommer senare. Ska med Amanda till lejondal så det blir heldag här i stallet.
Kram Tove


Hatar nya stövlar...

 
JAG SKA kunna rida i dessa stövlar bekvämt i framtiden. Fick dem ju i höstas men har ännu inte klarat av att rida helt smärtfritt i dem. Dock har jag ju bara ridit i dem kanske 5 gånger? Och bara kanske 3 gånger seriöst hehe. Så man ska väl egentligen inte klaga? Desto mer jag faktiskt rider i dem desto bekvämare blir de. 
 
Idag ska jag ju till Lejondal och träna för Martin. Ska ta med dem och rida i dem. Dock får nog mamma stå på sidan med mina Mountain Horse om jag dör av smärta. Men jag tror inte att det händer, red ju igår med dem på båda hästarna smärtfritt. Kan inte säga att jag rider lika bra i dem än som mina andra men tiden kommer nog göra dem bekväma (hoppas jag)
Vill ju kunna tävla med dem i vår också (!!!)

Ny jacka!

 
Idag var jag mamma inne på Stockholm Ridsport. Det var 30 % på allt och vi hade dessutom 400 kr bonus. Jag satt länge och övervägde en Cavallo tröja, skitfin eller den här jackan, Romina, från HV Polo. Det blev jackan eftersom tröjan var dyrare än jackan och är dessutom i större behov av en vår jacka. 
 
Den går i blått och brunt vilket är precis de färgerna jag använder mest! Den satt bra och är dessutom väldigt snygg! Den kostar 1449 kr tror jag, och med all rabatt blev det typ 649 kr? 
 

Ridpass i vårsolen

Yngve:
Igår fick han vila så idag red jag lite mer seriöst. Red runt ovalen och tränade mycket tempoväxlingar och att han skulle vara riktigt snabb för skänken. Så snabb så att han nästan skulle ligga ett steg före mig och nästan läsa mina tankar haha. Men han gjorde faktiskt nästan det och var riktigt duktig. 
Som sagt gjorde jag mycket ökningar, sen korta. Han skötte sig bra och jajag avslutade då han jobbade på bra i galoppen. 
 
Amoure: 
Red även ute på grund av det härliga vädret men valde att rida på ridbanan så jag hade lite staket att ta stöd av haha. 
Då jag skrittade fram fick jag jobba jätte mycket med att ställa honom åt båda hållen ordentligt eftersom han inte ville det själv. Försökte även få honom lite kvickare i skänken och lättare i handen. Han var pigg men lyssnade kanske inte så mycket på mig så gjorde övergångar och halvhalter för att då hans uppmärksamhet och även få honom på bakbenen. Efter ett tag kändes det bättre, speciellt då jag satte mig ner. Jag satte honom även i en form där han inte kunde släppa bettet eller gå bakom lod vilket gjorde det väldigt jobbigt för honom men jag höll bara kvar ett stadigt stilla hand och tillslut gav han sig även där. 
 
Känslan i slutet var faktiskt riktigt bra! Hade velat ha honom lite mer på bakbenen och lite mindre i handen men han gick ändå betydligt bättre från då ja började rida så valde att avsluta där. 



 
Lite snapshots från videon. 

?

 
Vad tycker ni om det här? Finns det bara ett "correct" i hur en häst ser ut? Jag tror att det beror lite på hur pass mycket uppförsbacke man vill ha hästen i och om den är hopp eller dressyr inriktad. Men bilden har nog lite rätt ändå. Intressana att kolla om det stämmer. 

Lilla Roy

Här är en video när jag red lilla Roy här om dagen! Ja jag vet att jag är för stor, no shit. Men jag travade och galopperade sammanlagt 6 minuter innan jag skrittade av honom för hand. Jag väger inte speciellt mycket heller så han dör nog inte. 
 
Men han var i alla fall så duktig och så rolig att rida. Dock satte jag ju ingen press alls på honom utan red honom mest för att han skulle få röra på sig lite ;)
 
Ibland önskar man att man var typ 10 år gammal och hade en sån här liten söt sak hemma♥ Tur att jag nästan har en stor sån sak hemma nu♥

Vallentunas "Dressyrsatsning" Dag 1

Vill bara börja med att säga att lilla Yngve som nu för tiden har varit svårlastad gick rakt in på första försöket hemma, så skönt! Tror han var taggad. Ajuste för er som inte visste åkte jag och Yngve på Vallentunas så kallade dressyrsatsning, där klubbens ungdommar som tävlar dresyr får åka och träna inför allsvenskan osv. Väldigt kul och bra ide!
Vi kom dit och Yngve fick sin box och mat medan jag och mamma gjorde i ordning allt. Så mysigt ställe verkligen! Jag hälsade på alla och mamma åkte hem!
 
Vi började med våran personliga coaching. 
Vi satt då i grupp, och i vår grupp var det de äldre tjejerna som var med. Vi gick igenom våra förväntningar på kursen, vilka problem vi har, våra mål för helgen och mål för 2013 och diskuterade en del. Jätte intressant!
 
Sen var det en liten paus innan min lektion så då träffade jag Jennifer som höll till på Grana tidigare och hennes nya ponny som jag fick rida lite haha. De står precis bredvid Upprätta, där vi var, så det var ett passande tillfälle att träffas.
 
Sen var det lektionen.
Yngve var väldigt spänd på framridningen. I ridhuset ligger nämligen lägenheter vid läktaren och det lät väldigt mycket därifrån så han vart lite skraj men det gick över någorlunda under lektionen. Jag tyckte hans form var väldigt bra hela tiden, men han vart spänd bitvis vilket ledde till att han tappade sitt fokus på mig ibland. Det gjorde att jag inte riktigt fick de reaktionerna jag ville från honom men Anna sa bra ord om Yngve. Hon tyckte han var väldigt söt och hade bra gångarter som hade potential till att bli riktigt bra, speciellt galoppen, om vi får honom på bakbenen mer, så kul att höra!!
 
Tyvärr var mamma där bara under en lekton men hon tog inga bilder under passet och hon filmade inget. Blev ingen film eller bild faktiskt under någon av lektionstillfällena, men sånt händer. Om dag två kommer senare!

Dagens ridpass

Har en hel del att berätta om men jag får helt enkelt försöka hinna med det imorgon! Har så mycket nu på lovet att göra och känns knappt som om jag är hemma, och om jag är så sover jag haha. Men imorgon så!
 
Men idag red jag i alla fall två hästar.
 
Yngve:
Red ute med honom idag. Fokuset var bara lång och låg. Red runt våra hagar och bestämde mig för att jobba på hans kondis idag, så det blev mycket galopp. Galopperade kanske sammanlagt 12 minuter i båda varven tills jag kände att det räckte. Då var Yngve trött haha, han stod och sov i stallgången!
Amoure:
Amoure fick också ridas ute som Yngve. Lite samma sak med Amoure fast inte så mycket galopp. Han kändes väldigt väldigt pigg, fast liksom lite på hans villkor haha. Han var lite små fjantig mot någon plastsak vid ridbanan i början men det gick över. Han verkade tycka att det var jäääteskönt att galoppera av sig lite haha, han var en liten bomb mer eller mindre, och väldigt stark! Men det var kul! Han är så olik Yngve så det blir lite extra speciellt att rida. Yngve är jag så van vid att bara jag tänker skritt går han ner i skritt men med Amoure fick jag jobba med hela kroppen. Han är verkligen en liten body builder! Förstår att Tove måste gymma som hon gör heheheh ;) Men även han stod och sov i gången väl tillbaka i stallet. 
Precis innan jag skulle hem så var det så fint ute med fullmåne!
 
 
 

Helt okej men ingen höjdare

Ett schabrak från Schockemöhles nya kollektion som jag faktiskt tycker är ganska fint, tycker om färgen men tror ändå inte riktigt att det är min stil. Tycker också att den nya loggan är ganska, jag vet inte, söt? Haha. Inget fel på det i alla fall, men ingen topp-poäng tyvärr.
Jag tror att jag, precis som många andra, är lite fast vid Schockemöhles klassiska schabrak, de är ju så fina!
 

Inbokad Martin träning!

Nu har jag i alla fall bokat träning för Martin Ågevall nästa vecka! På torsdag åker vi med Yngve till Martin. Ska bli kul och se om han ser någon skillnad från sist. 

Taggad!
 
 
Från sist då vi var där!

Bra övning

Här är en övning som jag tycker är jättebra för att stärka hästarna, både som gymnastikövning, för att få hästarna att vänta lite och för att kanske prova att hoppa lite högre på den sista oxern om man så vill det :)
Det är viktigt att man bygger på övningen lite eftersom och inte hoppar allting på rad från början. När jag har hoppat den här övningen har vi börjat att travhoppa den gula oxern och därefter börjar bygga upp studsen närmast oxern, ett i taget. När alla studsen är uppe kan man bygga upp den sista oxern. Jättebra träning!

Nu är vi på väg till Vallentunas "dressyrsatsning 2013" !!

Han gick in på första försöket, utan att stressa upp sig!! Ett mirakel har skett, eller så är Yngve taggad!


Fyra duktiga hästar!

Igår blev faktiskt fyra små hästar ridna.
 
Yngve: Jag red ut en sväng och gjorde lite tempoväxlingar, taggade igång honom lite och han blev lite för taggad haha, jättekul! Han blev som en liten bomb och ville bara galoppera galoppera galoppera. Han fick dock bara galoppera lite eftersom vi ska iväg idag då. Men han verkade nöjd!
Oreo:
Oreo red jag i ridhuset. Fokus var låg i början men stöd på båda tyglarna. Oreo vill ju gärna ta mer stöd i ena tygeln och släppa i andra så försökte väga upp det. Jobbade lite inridningar i galopp och halt från galopp, tio meters volter i galopp och lite ryggningar. Så klart gjorde han allt busenkelt. Var väldigt nöjd med formen på honom i slutet då han var jämn och valde att avsluta där.
 
Roy:
Roy skrittade jag i ca en kvart. Hans stigbyglar var alldeles för korta, jockey läder typ på det sista hålet så red utan i skritten. Trodde han skulle vara svår i dressyren eftersom han är en hoppponny men ÅH vad fin han var. Vilken känsla han levererade! Han gick så fint i form hela tiden och jag var så nöjd med honom. I traven var han lika dan! Travade kanske 6 minuter och galopperade i fyra innan Johanna skrittade av honom för hand medan jag red...
 
Mary: Johanna bad mig sitta upp och känna på Mary också, och det gjorde jag så klart!
 
Jobbade bara med att få henne lugn, låg och lång i skritten. Mary är en sådan ponny som lätt stressar upp sig och spänner sig! Men iden långa låga formen kändes det bra och även i traven faktiskt, där hon kan bli springig. Men sen kom problemet som johanna även hade och det är att hon också hänger sig väldigt mycket i en hand och inget i andra. Jobbade med att motställa, släppa handen som hon hängde sig i, långsamt försöka liksom jobba sig fram till att hon hade jämt stöd. 
 
Bitvis fick jag en bra känsla men hon tog tag i ena sidan då och då. Valde också att avsluta lång och låg när det kändes någorlunda bra!
 
Mamma filmade då jag red Roy så det kommer upp så småning om!

 

Packlista!!


Inspirationskälla

 
Ni kanske har hört om Nordsvensken Turbo? Hanna Lundberg äger Nordsvensen Turbo som hon tävlar Medelsvår på. 
Ibland kan det kännas lite hopplöst då man rider en sån liten häst som Yngve. Man ser dessa hästar som är 20 cm större och rider höga klasser och känner att man kanske aldrig kommer dit. 
 
Men Hanna med sin häst Turbo visar verkligen att man kan komma långt oberoende vad hästen har för exteriör. Turbo har inte speciellt bra steg, men hon har lyckats ta honom så långt så varför skulle inte jag kunna ta mig så långt med Yngve? Inget har ju stoppat dem. 
 
Som Patrik Kittel även säger så kan alla hästar komma långt oberoende på hur de ser ut. Man måste bara vara lite mer envis. 
 
Så himla rätt och det här gör mig så taggad och glad. I dressyren kan faktiskt alla hästar nästan ta sig hela vägen om de inte har skador osv, vissa kanske bara behöver lite mer tid. 
En vacker dag hoppas jag också kunna rida en MSV och jag tror att vi kommer kunna göra det, bara vi är lite envisa. 
 
Turbo och Hanna kommer även vara med på clinicen för Patrik, kommer bli så intressant!
 
 

Inomhusfälttävlan


En häst, två ponnys!

Idag ska inte bara lilla Yngve ridas utan två underbara ponnysar med!
 
Familjen Hjerten är på skidsemester, så jag ska rida Oreo och Roy. Oreo har ni ju säkert hört en del om nu här på bloggen, men om inte, så är han är jättefin dressyrponny som gått hoppning, fälttävlan och höga klasser i dressyr. En riktig stjärna men också världens snällaste häst, aldrig träffat en snällare.
Sen är det lille Roy, eller Lillemons Royal Star som han heter, en B ponny av sportigare typ, Welsh ponny om jag minns rätt och helt fantastisk på att hoppa. Aldrig sätt en ponny med de frambenen han har! Vet inte super mycket om Roy men att han har hoppat ca 125 med ryttare på ryggen. Helt enkelt även där en liten guldponny.
Yngve ska bara skrittas ut med lite böjövningar och kanske lite trav för att göra honom fit for fight inför imorgon!
Ska se om mamma även kan filma lite då jag rider. 

En välförtjänt vila

Idag fick Yngve äntligen vila kan man säga! Han har gått varje dag sedan förra tisdagen, fast den dagen red jag kom jag på nu med. Så han har kanske inte vilat helt på två veckor. 
 
Vi har ju inte ridit stenhårt varje dag, utan bara skrittat ut flera dagar så klart. Men nu var det hans tur att bara få stå idag, vilket jag tror han uppskattar, speciellt nu när vi ska på "dressyrsatsningen" i helgen. Jag själv var inte där, eftersom jag inte är hemma förrän sju, så mamma åkte ut.
 
Kan faktiskt meddela att vi äntligen köpt våra BackonTrack skydd! Mamma var på Hööks och tänkte köpa ett täcke  för 1000 kr så då övertalade jag henne att skydden var viktigare. 
 
Mamma har låtit dem sitta på idag medan hon pysslade, så han vänjer sig långsamt. Skulle hoppas på att jag kan använde dem i helgen. Åh är så glad att vi köpt dem, tror de kommer göra stor nytta!
 
 
Bara världens finaste ♥

Det går att galoppera massor i ridhuset också

Idag red jag Amoure i ridhuset, ett pass med mycket galopp.
Galopperade ungefär 15 minuter i mitten av passet så att han fick bli lite flåsig, jobbade med lite byten över bommar men det märktes att han tyckte att det blev jobbigt efter en liten stund.
Innan dess red jag igenom alla travdelar i fälttävlansprogrammet vi ridit de senaste tävlingarna och även ska rida på årsdebuten och det kändes bra, kul!
 
Nu har jag sportlov, då jag har studiedag imorgon, och det känns jättebra :) Imorgon ska jag träna dressyr men på lördag åker jag till fjällen med ett gäng kompisar och blir borta fram till onsdag. Amoure kommer ridas alla dagar utom en i alla fall och när jag kommer hem ska vi hoppträna :)

Marinblå ridbyxor

Nu har jag kommit till den här perioden då mina ridbyxor börjar gå sönder... 
De börjar bli jätteslitna och det börjar gå hål i skoningen vilket är trist, speciellt på mina svarta favoritridbyxor :(
Jag har i alla fall tänkt köpa ett par marinblå ridbyxor men kan inte riktigt bestämma mig för vilka.
Vilka tycker ni är snyggast? :D
Samtliga är från Hööks.

Patrik Kittel Clinic!

Nu har mamma bokat mig och henne att gå och se Patrik Kittels Clinic på Vällingby den 4 mars! Ska bli så kul och tycker Patrik alltid har bra saker att säga så det ska bli spännande och kul!
 
Patrik Kittel på Toy Story.
 
Någon mer som ska dit?

 

Hoppträning för Lena 12/2 Bilder

Lite bilder från förra träningen för Lena :)
 

Mina outfits i helgen

Vilken är snyggast?

Ridsport ikväll

Ikväll är det en hel del ridsport på Eurosport, det börjar om en kvart, kl. 19.05 med hoppning (världscupen från Bordeaux) och fortsätter sedan med dressyr (World dressage masters). Jättekul och jag ska självklart titta, i alla fall på hoppningen ;)
 
 

Hoppträning för Lena 19/2

Måste börja med att säga att Amoure är så sjukt snäll!
Vi hade ganska bråttom till träningen så trots att jag var helt säker på att jag hade med det så hade jag lyckats glömma tränset. Framridningen blev därmed i grimma, haha!
Konstigt nog så gick Amoure precis dit jag ville och var jättefin. Lyfte fint på fötterna över bommar och kryss, gjorde små volter och sådär. Det kändes verkligen jättekul!
Red halva träningen i grimma och sedan bytte vi till träns och då kändes det faktiskt inte riktigt lika bra, han vill inte riktigt ta stöd på bettet och då är det svårt att få honom helt framme. 
Vi hoppade i alla fall lite olika linjer och tränade på snäva svängar vilket gick bra. Amoure hoppade allt fint men han kändes inte lika framme som han gjorde utan träns.
Avslutade med en bana på 90 cm som kändes bra, förutom första linjen där han inte var riktigt framme till handen men fick ta om den tills det kändes bra :)
 
Det var nog bra att jag glömde tränset för vi kom fram till att jag ska prova att hoppa Amoure på hackamore, och se om det funkar bättre, och om inte ska vi hitta något annat träns där nosgrimman tar mer än bettet. Han är lite speciell och vill inte ta stöd på bettet samtidigt som han blir stark om man vill bromsa, så det är en liten balansgång...
Jättenöjd över träningen är jag i alla fall, tycker att vi kunde dra lite slutsatser vilket var bra :)
 
Lite klipp, tyvärr inga från när jag hoppar i grimma eftersom att pappa inte var där då.
 
 

Mina rutiner runt tväling

Jag har ett schema som jag nästan alltid följer då jag ska tävla, eftersom jag tycker det passar Yngve bäst. 
 
På fredagen rider jag dressyr och oftast lektion för Lisa. Då går vi igenom programmet och jag får mina sista tips. 
 
På lördagen, om han varit trött, får han vila med en promenad. Men oftast skrittar jag honom med böjövningar så han är mjuk och fin nästa dag, men ändå pigg. 
 
Söndagen - Tävling
 
Måndag - Vila eller lugnare ridning ute 
 
 
Vad har ni för rutiner runt tävlingar?
 
 

Bilbomb hoppning del 1 - London

London är min förra ponny, ridponny val. f. 96 som jag ägde 2009-2011.

Åsiktsinlägg - Ridsporten är svår

När man har ridit så länge som jag gjort nu så sitter ridningen så naturligt i kroppen, och jag kan tänka mig att det är samma sak för er som läser. 
 
Det finns så många saker i ridningen jag gör per automatik, som jag liksom inte tänker på. Man hör ju så ofta hur folk klagar över att ridning är så lätt och det är ingen sport för vi gör ju ingenting osv. 
Ja för mig är det lätt men nu till det jag vill komma till. 
 
Om man sätter upp en nybörjare på hästryggen har de problem att ens kunna sitta i sadeln, och inte bara det. En nybörjare på hästryggen har väldigt svårt att ens styra hästen på en fyrkant, I SKRITT. Sånt som vi gör naturligt, kan inte ens en vanlig människa göra om han/hon gör det första gången. 
 
Jag har sätt flera som precis suttit upp på hästen och de kan inte göra två saker samtidigt. De kan alltså inte styra och hålla balansen samtidigt och nu pratar vi i skritt. Har man då sätt att kritisera oss ryttare då vi flyger över 160 cm hinder i galopp och gör allting buslätt. Eller då vi rider byten i vartannat och gör piaffer? 

Det finns alltså folk som påstår att detta är lätt, men skulle de sitta upp själva skulle de inte ens klara av att skritta själva utan hjälp. 
 
Det här gör mig så arg verkligen för ridningen är INTE lätt. Det tar verkligen år av träning för att kunna göra det vi gör och därför blir jag irriterad på de som tror att det är lätt. Visst jag kan sparka fotbollar i mål, spela hockey, tennis osv och göra det någorlunda bra. MEN en som aldrig har suttit på en häst tidigare kan INTE bara rida runt. För det är inte så lätt som det ser ut, det ser så lätt ut för att vi ryttare har blivit BRA på det. 
 

Två pass avklarade

 Idag blev red två hästar som skulle ridas. Först red jag Yngve, sedan lilla B ponnyn Juni.
 
Yngve red jag i ridhuset, dressyr. Kändes fin idag med. Jobbade honom lång och låg i början med mycket övrgångar tills det kändes bra. Sedan jobbade jag med tempoväxlingar. Jag började i trav. Ville att han skulle gå i samlad sedan ökad trav om och om igen på en volt. Han tyckte det var lite jobbigt kanske men också kul så han gjorde det bra! 

Sedan gjorde jag samma sak i galopp. Samlade på kortsidan och ökade snett igenom men istället för att byta galopp vände jag och fortsatte i samma varv. Gick bara bättre och bättre och varje gång han ökade fint fick han beröm. 
 
Sedan red jag lite delar ur LA. Kändes bra. Han gjorde allt jag bad om. Red sedan lite förvänd galopp. Gjorde först som jag inte får. Han är ju svag i galoppen så då jag rider förvänd driver jag liksom med hela kroppen. Men som Lisa, min tränare sagt så ska jag bara sitta helt still. Och det fungerar faktiskt. Han gjorde halvt igenom, förvänd, snett igenom och så om igen och gjorde det jättefint i båda varven så valde att avsluta där!
Trött liten pojke
 
Sedan blev det lilla Junis tur. Mickan ville ha hjälp så jag ställde gärna upp. Red fram henne lång och låg men man får vara lite försiktig så hon inte hänger sig i handen. Det gick jättebra, gjorde samma sak i trav. 
Men Juni är en tjej som är väldigt envis och bestämd och bråkar gärna om hon inte får som hon vill. Jag trodde hon var snäll idag men jag hade liite fel, men bara lite!
 
Då jag sedan började kräva lite blev hon så klart sur. Hon ville inte ta yttertygeln men jag ville att hon skulle göra det. Så istället för att börja bråka med henne då hon tvärnitar, eftersom då reser hon sig och blir bara argare och argare satt jag bara helt stilla med stilla hand utan att släppa yttertygeln. Efter ett tag insåg hon att jag inte tänka bråke emot eller ge mig, så hon gav sig. Red lite till i trav och tog lite galopp innan jag avslutade. 
 
Så rolig liten B ponny som man faktiskt lär sig en hel del på då man rider, jättekul!
 
 
Har faktiskt för tillfället hela 7 hästar som jag ska rida lite framöver och hjälpa till med, men mer om var och en när det kommer! 

Luva?

Nu har jag en fråga till er läsare och undrar om ni kunde hjälpa mig.
 
Vet ni vad det finns för regler angående luva på ryttare på tävlingar? Jag skulle gärna vilja rida fram med min väst med luva, men vet att man inte får det på hopptävlingar. Får man det på dressyrframridningar?

Sommarminnen från Grana


Veredus Piaffe Evo

Var inne på Stockholm ridsport en snabbis med Linda här om dagen för att hon var i behov av ett par nya dressyrskydd och valde att köpa dessa från Verdeus. 
 
Inte bara att Veredus har de absolut snyggaste hoppskydden så måste jag säga att dessa är de snyggaste dressyrskydden jag sett. Så himla läckra och speciella på något sätt. Inte bara det utan jag tror att de sitter riktigt bra på hästen också. 
 
Om jag hade haft lust att lägga ner så mycket pengar som 2500 kr för ett par skydd hade jag gjort de, men just nu får de stå kvar på hyllan. 
 
Bootsen, eller vad det nu är, är riktigt läckra de med. Dem skulle jag faktiskt kunna tänka mig lägga ner pengar för att köpa. De är minst lika fina som skydden! HISS för Veredus, men DISS för priset. 

Yngves veckoplanering

 
 
 

Unghästklasser

Detta var något vi diskuterade i stallet. 
 
I hoppning finns det ju unghästklasser för unghästar, avdelning B men det finns inte i dressyren. 
 
Detta tycker jag är dåligt. Det är väldigt många bra hästar som är unga och därför tävlar väldigt låga klasser och vinner dem väldigt lätt. Men de går inte upp i klass pga hästens ålder. Då tycker jag att det vore smartare att ha en unghästklass eller ett unghästprogram.
 
Visst, det skulle kanske bli svårt att få tillräckligt många anmälda osv men just nu blir det väldigt lätt ojämnt i klasserna just på grund av detta. Tror även att det skulle underlätta om unghästar fick rida bland andra unghästar och det skulle definitivt ta ner konkurransen.

Om det finns en anledning att hästarna ska rida avdelning B tills de är fem och kvala vid sex i hoppning, varför skulle det inte vara samma i dressyren?
 

Tittiga hinder

En sak jag har tänkt på när jag tävlar är att många bestämmer hur de ska rida banan utefter vilken typ av hinder den innehåller. Många tar då in hindrens tittighet i beräkningen, vilket jag kan förstå.
MEN, det finns många som klagar när tittiga hinder är med redan på lokal nivå i de lägsta klasserna. Personligen tycker jag inte att det är fel att ha tittiga hinder i t.ex. en LD, snarare tvärt om. 
När man ska introducera hästen för titthinder vill man ju gärna göra det på en lägre höjd, så då är det väl bra att det finns redan i de låga klasserna? Så att det inte i samband med att det blir högt helt plötsligt blir jättetittigt.
 
Ibland tycker jag att det är lite roligt att provocera Amoure, eftersom att han kan titta lite ibland. Jag har till exempel lagt en vattenmatta ovanpå en oxer och sådär, vilket är jättebra träning. Amoure är förvisso sådan att han kan titta men om jag trycker på lite hoppar han i alla fall.
 
Tränar ni på tittiga hinder någonting? Eller tittar era hästar aldrig?

Måste ha

Jag måste nog införskaffa mig ett par Back on Track inneksydd till Yngve snarast. De gånger jag har lånat av andra har de verkligen fungerat så vill ha ett par att sätta på lillen de dagar han har gått hårt eller tävlat. Han skulle egentligen behöva ett täcke också men prio blir nog ett par inneskydd att börja med i alla fall 
 
Någon som vet var man kanske kan hitta lite billigare? 2000 för två par är lite dyrt. 
 

Årets första terrängträning

Igår var det alltså inomhusterräng-träning på Runsten för Helena Johnsson som gällde :)
Jag fick ju alltså hjärnskakning i onsdags, vilket tyvärr påverkade min ridning lite då jag kände mig yr och illamående, men jag gjorde mitt bästa (nästan i alla fall) och red på ändå.
 
Vi började med att galoppera hästarna i 12 minuter som ordentlig uppvärmning och för att de skulle bli lite flåsiga. Under de tolv minutrarna bytte vi förstås varv också, vi red två ggr i varje varv och vi jobbade över två upphöjda bommar där vi skulle rida en rak väg på olika antal galoppsprång. 
I början tjaffsade Amoure lite, bet tag i bettet lite och var ganska stark men efter ett tag släppte det och då kunde vi rida i en jämn, något kortare galopp som kändes rytmisk och bra!
 
Sedan travhoppade vi två olika kryss med travbommar framför för att sedan rida rakt fram i galopp och hoppa ett terränghinder, antingen en liten häck eller en grantäckt kulvert, inga som helst problem.
 
Hoppade sedan en "låtsas coffin". För er som inte vet så är en coffin ett typiskt terränghinder där man hoppar över t.ex. en stock - nedförsbacka - dike/grav - uppförsbacke - stock. Graven motsvarades av en vattenmatta under en upphöjd bom, och stockarna av räcken. Vi skulle tänka som om vi red i nedförsbacke och sänka händerna och länga ut tyglarna, jag tycker att det kändes bättre och bättre varje gång. Amoure tittade lite men det var inga problem :)
Vi byggde på och hoppade coffin:en i linje med ett rishinder och avslutade sedan med en linje med sockerbitshinder - soffa - soffa, och det gick bra. På den linjen red jag verkligen ihop Amoure i en lugn galopp.
 

Dagens dressyr på fin Yngve

Som sagt åkte jag med Linda till stallet och red även med Linda idag. Var lite orolig till en början att det skulle börja rasa snö i ridhuset men vi slapp det under tiden vi red. 
 
Kände redan i skritten att han kändes fin. Trampade på ordentligt och verkade positiv fast lugn. I traven kändes han lite som i fredags, liksom lite obalanserad. Så red lång och låg som jag gjorde med Lisa med övergångar och sidvärts tills det kändes bättre. Tog lite galopp i fältsits och det kändes bra. 
 
Desto längre i ridpasset desto bättre gick det. Det liksom flöt bara på och det kändes på honom att han ville prestera och vara duktig, så kul! Jag bara red runt och log, skrattade och berömde honom. Idag var han precis som jag vill ha honom. 
 
Fanns typ inget att klaga på. Han kunde varit lite mer på kanske och ökat mer i galoppökningarna men överlag var han riktigt fin och rolig att rida. Hoppas att det håller sig till nästa helg!
Hahahaha riktigt roligt var det också att jag och Linda var riktiga twins idag. Vi hade verkligen likadana saker av allt, schabrak, täcke, hjälm, väst ja allt hahaha. Det märks vilken färg vi gillar i alla fall ;)

Utvärdering Lurbo Ridklubb

Parkering: Vi hade turen att komma ganska tidigt så vi fick stå jättenära allting, en del fick stå en liten bit längre upp, "bakom" tävlingsridhuset medan vi stod nästan mellan tävlingsridhuset och framridningen. Parkeringen var på grus vilket var bra och det fanns tillgång till både skottkärra och grep.
 
Framridning/Framhoppning: I ett stort ridhus där 1/3 var framridning och resten framhoppning. Det fanns läktare men även utrymme för medhjälpare vilket är bra. Jag tycker att det fanns gott om utrymme framförallt på framhoppningen och det var jättebra. Kanske lite brist på funktionärer där inne bara ;)
 
Tävlingsbana: I ett stort ridhus med stor läktare på ena kortsidan. En liten del vid ingången var collectingring och man var två stycken inne på banan hela tiden vilket jag gillar. Hindrena var fina, inte särskilt tittiga men det var ett par lite annorlunda hinder vilket alltid är roligt.
 
Kafeteria: var tyvärr inte i tävlingsridhuset, då hade det varit perfekt. Dock var kafeterian i ett mysigt typ "klubbhus", där inne var det jättevarmt och fräscht, och det fanns lite olika att välja mellan. 
 
Funktionärerna var trevliga, men på vissa ställen fanns det lite få av dem.
 
Övrigt: Ett plus från min sida är när det finns vägar man kan skritta och kanske trava på runt omkring tävlingsplatsen, och det fanns det vilket alltid är bra!

Mot stallet!


Vad händer idag?

Idag är planen dressyr i ridhuset! Linda kommer och hämtar upp mig så åker vi tillsammans till stallet och så ska vi rida tillsammans. Jätte kul eftersom jag bara träffar Linda kanske varannan månad nu när hon flyttat.
 
Dressyr var i alla fall tanken och jag hoppas på att han kännes fräsh. Hoppas också på att det inte rasar från ridhustaket nu när snön börjat smälta. Yngve blir så paralyzerad då. 
 
Uppdaterar mer senare om hur det gick!
Tänkte rida med någon outfit liknande den här idag!

Mys med Yngve

idag red jag och Yngve ut en stund innan jag och Tove åkte mot Runsten. 
 
Han skötte sig bra idag och gjorde inget. Dock kändes han lite trött/seg. Hoppas han piggnat till lite till imorgon då vi ska träna dressyr. 
 
Gjorde lite upppiggande övningar. fick honom att fokusera på mig genom att ge honom komandon med rösten som "trav" "galopp" "skritt" osv. Det tyckte han var jättekul och piggnade till på en gång. Gör nog lite så imorgon med. 
 

Vilket tävlingsschabrak är snyggast?

Dessa är mina "finaste" tävlingsschabrak som jag gillar mest. Men vilken av dem tycker ni bäst om? Jag har lite svårt att bestämma mig. Och vilken ska jag rida med i Vällingby?

Så taggad!

Jag är såååå taggad inför träningen ikväll, och inför det mesta just nu :D
Jag vill ha barmark, vår och sedan sommar så att vi kan börja träna och tävla fälttävlan för det är såå roligt. Åh vad jag längtar!

Lisa lektion 15/2

Jag och mamma hade bestämt oss för att rida lektionen tillsammans idag eftersom Yngve inte skulle gå riktigt super hårt. 
 
Och det märktes i framridningen, från kiropraktorn. Han kändes väldigt vinglig och obalanserad, även seg. Som om han fått nya kroppsdelar som han inte visste hur man skulle använda. 
 
Framridningen blev inte så bra för jag red inte så bra och visste inte riktigt vad jag skulle göra då han kändes så. 
Sen började lektionen och vi red i skritt lång och låg för att hitta ett bra tempo, balans och få upp ryggen. Det kändes redan bättre. Vi gjorde sedan samma sak i trav och galopp. Jag red även sidvärts åt de hållen han inte riktigt ställde sig åt och då blev han genast mjukare. 
 
Efter tog jag tyglarna och red i hans kort form. Han var lite seg men jag tyckte det var väldigt stor skillnad från då jag red fram och det kändes skönt. Red även lite i galopp innan vi avslutade. 
 
Kanske inte var värsta sväva på moln känslan men det var en grym förbättring från framridningen i alla fall!
 
 
Allt ska vara samma nyans av grå, bara ljuset som bråkar ;)

Sommar 2013

Vad tror ni om kombinationen petroleum blå och brunt?
Visst kommer Amoure vara jättefin i det här i sommar?
 

Hudfärg

Nu när jag såg att Tove klippt Amoure blev jag så nyfiken på vad Yngve skulle se ut som klippt.
Har ju tänkt att klippa honom till sommaren eftersom han blir så överhettad. Ska bli spännande att se hur de kommer se ut, om han kommer vara mycket ljusare eller nästan samma färg? Kommer även bli spännande att se om han är rädd för klippmachinen hehe. 
Tror han blir mer som Scanic i färgen, inte så stor kontrast alltså. Men man vet ju aldrig?

Varför jag började rida

Det är faktiskt lite märkligt ändå. Då jag var 8 år gammal började jag rida, innan hade jag inte alls velat prova och var inte det minsta intresserad av hästar. Hundar var allt för mig innan.
 
Men sen började min pappa rida (?!) och tyckte jag skulle följa med, med mina kompisar. Så jag, Ronja och Therese började för att våra pappor hade börjat rida. 
 
Tyvärr höll det inte så länge för min pappa och han slutade efter två tre år. Nu är han aldrig med i stallet. Inte för att han inte gillar hästar men han tycker allt förutom ridning är trist. 
 
Mamma red ju som liten i kanske 10 år innan hon slutade rida. Med väldigt mycket tjat lyckades jag få upp henne på hästryggen igen då jag kanske var 11-12. Min lillasyster fick jag tvinga innan hon hoppade upp på hästryggen hon med. Men jag antar att de har en del att tacka för idag ;) Men pappa kanske förtjänar största tacket?
 
 
Det var i alla fall på den här gården vi började rida. Det var senare då jag blev runt tio som jag började på Väsby för att utvecklas mer. 

Klippt den lilla ponnyn

Jag har fått en lättare hjärnskakning så idag var jag ordinerad vila, tyvärr lyckades jag inte hitta någon ryttare till Amoure så han fick vila men jag lyckades till slut få mina föräldrar att ge med sig och låta mig åka till stallet i alla fall :) Väl i stallet fick Amoure en rejäl omgång med klippmaskinen. 
 
Det såg verkligen inte ut som att han hade mycket päls men han har väldigt tät men kort päls, och han blir därmed väldigt lätt svettig i till exempel isolerade ridhus nu under vintern.
Nu blev han i alla fall av med all päls och det kändes skönt att få det gjort, annars hade jag varit tvungen att klippa honom imorgon och då hade det blivit lite stressigt eftersom att jag måste till stallet innan skolan :)
Klippte halva frambenen idag också, mest för att prova om det gick att klippa Amoures ben och det var inga som helst problem :)

Onödig utrustning

Det blir allt vanligare med mycket utrustning på hästar och ponnysar under hopptävlingar.
Många använder nog mer utrustning än vad som är nödvändigt, och det kanske även jag gör. Många använder martingal utan att egentligen behöva det, och detsamma gäller många olika sorters benskydd.
 
På Amoure har jag alltid benskydd fram, då jag verkligen inte vill att han ska slå sig, men vid hoppning kan jag ha bakskydd och ibland även boots om han till exempel är broddad och det är på gräsbana, men då har jag bara boots på frambenen.
Jag tycker att hästarna borde se det lite som ett irritationsmoment att ha olika sorters läderremmar slängande mot hals och bringa utan att de egentligen behöver dem.
Jag har en förbygel på Amoure, men har ingen som helst användning av en martingal då jag snarare skulle behöva något som håller upp huvudet på honom ;) Om jag skulle köpa en kombinerad förbygel skulle jag genast ta bort martingaldelen, trots att det kanske skulle vara snyggare med den på.
Idag finns det så många olika sorters utrustning att välja mellan, man får förstås gå efter ens egen häst/ponny och se vad som passar just den, men det är inte så enkelt. 
En del hästar kan inte ha en del sorters skydd, eller en del hjälptyglar. Antingen för att de helt enkelt inte tycker om dem, får skav eller att de inte fungerar av någon annan anledning. Det handlar helt enkelt om att tänka på vad hästen vill samtidigt som både du och jag antagligen vill att det ska se snyggt ut.
Det har mer och mer handlat om hur utrustningen ser ut, vilken typ av utrustning man har och vilka färger. Har ryttaren matchat schabrak och tröja eller är det två helt olika färger? 
Visst är det snyggt när det är matchat men det är inte det viktigaste. Det viktigaste är att det är något som fungerar oavsett vad andra tycker. Hästen ska känna sig bekväm i sin utrustning, och det ska du också göra! Bara för att utrustningen inte är sprillans ny behöver den inte vara dålig.
Ett exempel är förbygeln jag har på Amoure, jag fick med den till min förra ponny men använde den aldrig till honom eftersom att han för det första inte behövde någon förbygel och för det andra var den brun och min utrustning var svart, så den låg i förrådet i några år innan jag dammade av den och provade den på Amoure, och den satt jättebra och sadeln låg genast ännu bättre vid hoppning. Super!
 
Vad tycker ni? Vad har ni för utrustning på era hästar och vad är viktigast, funktion och bekvämlighet eller utseende?
Såhär ser Amoure ut, inga onödiga läderremmar enligt mig ;) Snyggt men samtidigt funktionellt!

 

Granas slinga

Slingan är som en bana (slinga) nedanför vinterhagarna på Grana, det är ett 2 km långt preparerat, grusat spår som går runt två ängar med en stig i mitten. Slingan är perfekt att konditionsträna på men det går inte riktigt att galoppera på ordentligt då längsta raksträckan kanske är 200 m (?). Det finns även en liten backe (läs sluttning) som är bra att trycka på lite extra i :)
På den ena ängen finns det även lite småstockar samt ett litet stenhinder.


Lite mål över våren

♦ Få Yngve lugnare på tävling. Inte lika nervös. 
 
♦ Stadiga resultat i LB
 
♦ Starta LA:1, i alla fall på klubbtävling. 
 
♦ Komma bort lite på träningar i andra stall
 
♦ Sätta skänkelvikningarna
 
♦ Göra bra ifrån mig under Allsvenskan
 
♦ Gå in med känslan att ha kul på banan istället för prestationskänslan
 

Ska verkligen försöka jobba på de här målen och vill verkligen då tävlingssäsongen är över kunna kryssa över alla (Och kanske några till)

Som förra vintern satte jag upp mål för våren och körde över dem redan efter första tävlingen. Men jag hoppas och tror att det kommer gå bra i alla fall!
 
Jag har också anmält mig till Vällingbys LB:2 nu. Helt sjukt att en tävling på 1 minut hade 40 reserver. Men jag var ovanligt snabb och fick en plats i alla fall. 
 
Dock har jag inga förväntningar på att det ska gå bra. Han är så otroligt nervös nu för allt och ska han iväg till ett nytt ställe, själv i ridhuset osv. Förväntar mig egentligen ingenting men hoppas hoppas verkligen att det går bra. 

Veckoschema

Tycker jag behöver lite struktur så lägger upp ett schema. 
 
Torsdag - Lätt jogging i ridhuset
 
Fredag - Dressyr i ridhuset, fokus LB:2
 
Lördag - Uteritt, mestadels skritt
 
Söndag - Dressyr i ridhuset/Ute
 
Måndag - Markarbete för Lollo
 
Tisdag - Dressyr i ridhuset/Ute 
 
Så långt har jag hunnit haha. Får hoppas de håller sig. 
Den känslan vill jag ha hela veckan tack!

Dagens skritt

Idag hade vi friluftsdag, vilket innebar drygt en timme curling i Danderyd och därefter drog jag med mig en kompis och så åkte vi bakvägen till stallet :)
Jag tyckte att Anna (min kompis) skulle rida Amoure så hon fick skritta honom medan jag gick med, fast det var så jobbigt att gå i den djupa snön så det slutade med att jag gick före Amoure på den uppridna stigen så fick han gå lös. Han följer ju efter som en hund ändå, och Anna höll ju ändå i tyglarna ;)
Jag tycker i alla fall att Anna var duktig, hon har bara ridit någon gång när hon var liten men hon tyckte att det var roligt (trots att hon bara fick skritta) och Amoure lunkade på så snällt.
Jag försökte lära Anna att mocka men det gick inte så bra. Det krävs tydligen väldigt mycket teknik ;)

Designer!

Jag, Tove, säljer designer som jag gör i Photoshop. Jag har arbetat med Photoshop sedan 2007, först på de klassiska hästhemsidorna och sedan genom att designa bloggar och hemsidor vilket jag tycker är jätteroligt.
 
En header kostar 20 kr och en komplett design endast 50 kr
Om du är intresserad är det bara att mejla [email protected], förhoppningsvis får du designen inom två dagar då det är tiden jag försöker hålla nu när jag dessutom har Photoshop på alla datorer :)
 
Vill du att jag sätter in designen på din blogg är det inga som helst problem, det kostar ingenting extra och jag fixar allt tills du blivit nöjd. Det viktigaste är helt enkelt just det att du blir nöjd!
 
Så är du intresserad och/eller har frågor tveka inte att mejla :)
Lite smakprov på headers (observera att allt görs efter dina önskemål):

Snyggaste täcket?

Vilket av dessa täcken tycker ni är snyggast?
 
HV-Polo Equipo // 1 179 :-
Scapa Sports // 1 299 :-
Rambo Newsmarket // 825 :-
Eskadron // 899 :-
Eskadron New Generation // 869 :-
 

Överdrivna hästägare?

Det här är säkert något ni tänkt på någon gång. Men iblad tycker jag vissa hästägare är lite för överdrivna i sin hantering med hästarna. Man liksom glömmer bort att de är djur, livs levande djur som lever utomhus och är flockdjur. 
Typiskt är väl att eftersom vi fryser sätter vi på hästarna allderes för mycket täcken fast de flesta hästarna skulle klara av betydligt värre kyla utan täcke, att om hästen är lite sjuk eller lite halt så är det som om den ska dö och måste stå i sjukhage i hundra år. 
 
Nu säger jag inte att det alltid är dåligt. Om en häst är sjuk ska den vila och om en häst fryser ska den ha täcke men, ibland överdriver vi lite tycker jag. Och jag kan erkänna att jag ibland också gjort det. 
 
Men vissa är ju bara lite för mycket, de som behandlar sina hästar som små bebisar, ja då har det kanske gått lite långt. 
Men vi alla har väl faktiskt gått lite långt. Min häst får massage en gång i veckan, kiropraktor osv och det skulle jag aldrig ge mig själv haha. Men å andra sidan skulle jag inte kunna ta bort det från honom heller.
 
Ja, slutsats är väl att man idag behandlar hästar lite mer som barn än som hästar. Därför tror jag det är viktigast att alltid ta sig en extra funderare och ta sig tid att tänka vad hästen skulle vela, och vad dennes natur är. 

Hoppträning för Lena 12/2

Idag hopptränade jag och Amoure för Lena Bredberg på Söderby :)
 
Vi började med att rida fram i trav med två olika serier med travbommar och på ena långsidan red vi öppna. Det gick bra.
Sedan hoppade vi två hinder där vi skulle trycka ut hästarna lite för att få en bra väg till hindret, och sedan red vi på en travserie igen och höjde senare upp en del av serien till ett räcke.
Vi hoppade också ett plank och en oxer med vattenmatta och travserien gjordes om till en serie med räcke - bom - bom -oxer. Den hoppade Amoure väldigt bra i och han kom tillbaka fint :)
Avslutade med en liten bana, första gången gick bra fram till planket där vi kom lite tokigt och Amoure rev men fick hoppa om den sista delen och då kändes det jättebra.
 
Lena tyckte att Amoure hade utvecklats jättejättemycket och att han hade ett väldigt bra språng i sig men han behöver bli lite starkare för att orka, trots det är han ändå väldigt kvick i benen och gör sitt bästa. Kul att höra! 
 
Ett klipp från första rundan på den lilla banan :)
 
 

Kiropraktor

Idag åkte jag tidigt till stallet, är ledig idag, för att Kiropraktorn skulle komma. Var där runt nio och red ut en sväng med honom först barbacka. Väl inne igen hade jag ganska gott om tid på mig innan kiropraktorn skulle komma så passade på att träna lite flyingeknoppar. Blev väl helt okej men fortfarande lite spretiga. 
 
Karolina, vår kiropraktor, kände ju och klämde på Yngve haha. Det var inga större problem lät det som på henne utan att han var lite sne och att han inte tog ut vänstra framben helt. Hon fixade till det och sedan sprang jag med honom och då såg det redan bättre ut, skönt! Hon tyckte även att han var fin i kroppen. 
 
Får hoppas att han känns bra också. 
 
Så söt. Han var riktigt otålig idag då vi väntade på kiropraktorn och jag fick inte göra något alls förutom att hålla på med honom så mockningen fick jag ta senare. Då jag satte igång och knoppa höll han på att somna. Han älskar verkligen då man pysslar med honom gulle. 

Mot stallet!

Nu ska jag åka till stallet för att fixa allting, packa in utrustning och häst och sedan åka på hoppträning i Vallentuna, på Söderby gård närmare bestämt. Ska bli jättekul!
 
Bjuder på en video från senaste gången jag tränade på Söderby, på min förra ponny :)

Saker du kanske inte visste om Tove

- Enda gången jag varit riktigt-riktigt nervös var när jag skulle sjunga solo på skolavslutningen i nian. Mina ben skakade.
 
- Jag är oerhört envis och målmedveten, på gott och ont.
 
- När jag var yngre var mitt mål i livet att vinna nobelpriset i litteratur.
 
- Jag vill inte jobba med hästar i framtiden. Jag vill ha ett helt vanligt jobb med säker inkomst, och pyssla med hästarna på fritiden och senare kanske ha ett eget företag med hästanknytning.
 
- Min drömhäst utseendemässigt skulle vara en grafitgrå häst med svart man och svans. Gudomligt!
 
- Jag är oerhört rastlös och måste göra saker hela tiden, sådan har jag varit sen jag föddes.
 
- Att köpa Amoure är det bästa men också svåraste beslutet jag någonsin tagit.

För många en självklarhet men

För många en självklarhet men jag tror faktiskt att många inte har helkoll på dressyren, så här får ni en kortfattad info.

Dressyrprogrammen från Lätt C till Grand Prix och Grand Prix Special är dressyrens obligatoriska program. Finaler, både internationellt och nationellt, avgörs oftast i kür (freestyle), det fria programmet till musik.

Fem domare följer ekipagen med argusblick. Poängen från samtliga fem domare adderas och blir ekipagets slutresultat. Domarna tittar på hästens framåtbjudning och lydnad, spänst, schvung och elasticitet i rörelserna och ryttarens inverkan, och sätter sedan poäng mellan 0 och 10. Vissa moment har koefficient. Om du rider fel väg blir det poängavdrag. 

I bedömningen kür komponerar ryttaren fritt sitt eget program och väljer musik. Mycket uppskattat av publiken som får se en helt ny uppvisning för varje ekipage. Här finns plats för fantasi och uppfinningsrikedom och ofta ligger Kür-uppvisningarna på en betydligt högre svårighetsgrad än de traditionella programmen.

 
Sofi Lexner och finfina Charming Boy får stå för bilden!

Amoure vecka 7


Svenskar i topp 10

Nu ligger Patrik och Tinne bra till på världscupsrankningen i dressyr! Så himla stolt verkligen som dressyrryttare, nu är det bara hålla tummarna att de klättrar ännu mer. 
Aktuell världsranking i dressyr 2013-01-31
1) Charlotte Dujardin/Valegro, Storbritannien 2 943 
2) Adelinde Cornelissen/Jerich Parzival, Holland 2 894
3) Helen Langehanenberg/Damon Hill NRW, Tyskland 2 742
4) Laura Bechtolsheimer/Mistral Höjris, Storbritannien 2 555
5) Kristina Sprehe/Desperados FRH, Tyskland 2 532
6) Valentina Truppa/Fixdesign Eremo del Castegno, Italien 2 374
7) Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello 2 362
8) Edward Gal, Holland, Glock's Undercover 2 320
9) Patrik Kittel/Watermill Scandic H.B.C 2 320
10) Victoria Max-Theurer/Augustin OLD, Österrike 2 284
 

Videoblogg...

Haha, ja. Jag hade ju lovat att spela in en videoblogg så här kommer den. Jag har varit rätt sjuk under helgen men är nu på bättringsvägen så jag låter lite konstig, haha. Och det kändes väldigt konstigt att prata för mig själv men, men. Hoppas att jag inte skämmer ut mig för mycket ;)
 

Gårdagens dressyrträning

Igår red jag dressyr för Lisa och vi diskuterade vilka muskler som Amoure behöver bygga för att bli mer komplett. 
Lisa tycker att han är välmusklad på de flesta ställen men att han tappat sin överlinje lite, och det beror ju på att han ibland har svårt att ta stöd på bettet "längre fram", men det jobbade vi på och han fick verkligen sträcka på halsen samtidigt som jag tycker att han ändå bar sig själv ganska bra och till slut tog ett bra stöd på bettet.
 
I galoppen är det lättare att få honom att jobba med överlinjen eftersom att han så gärna vill ha ett stöd att "springa mot", han blir dock inte lika följsam i galoppen när vi jobbar med detta då rörelserna blir väldigt stora men så måste vi ju ändå jobba ;)
 
På slutet skulle jag känna igenom hans lösgjordhet i hela kroppen och då blev det en liten fight eftersom att han verkligen inte vill ta vänsterskänkeln så det är något vi måste jobba med, och det vet jag redan. Han flyttar väldigt lätt för höger men vill inte alls flytta för vänster. Fick i alla fall till några framdelsvändningar åt båda hållen :)
Amoure ville inte se glad ut :(

Kingslands nya (fula) vårkollektion

Okej. Vad tänker de med?
 De går från att ha den absolut snyggaste märket inom ridsportsvärlden till det absolut fulaste. Försöker de komma med något nytt eller vad? För det här är fruktansvärt. 
 
Nu har jag valt lite blandad i kollektionen. Blommor och fjärilar är bara en del av den. Kan tycka att lite av den turkosadelen är snygg men annars talar ju de flesta plaggen för sig själva. 
 








 

Var kommer Yngve ifrån?

Fick en fråga om vad Yngve har för stam, så tänkte jag tar upp det här igen.
 
Yngves mamma, Tashmiray Van the Fairplay importerades från Holland ca 10 år sedan. Men det ingen visste då var att det låg en liten Yngve i magen. 
 
Sedan några månader senare ploppade han ut, en liten kopia av sin mamma! Yngves mamma är född 1996 och är en D ponny som tävlade en hel del dressyr om jag minns rätt. Hon är hälften Arabiskt fullblod och hälften Halvblod. 
 
Eftersom Yngve var oväntad visste man inte vem pappan var. Förmodligen var det en tjuvbeteckning i Holland. Men jag kan tänka mig att pappan var häst eftersom Yngve blev häst och inte ponny.
 
Annars vet jag inget om pappan, men kan gissa på att han var någon nett typ, kanske något form av Halvblod även han eftersom Yngve är mycket av den modellen. 
 
Tashmirays pappa var arab, Juravel ox medan hennes mamma Tashmira var halvblod. Dock då jag kollar stamtavlan så har Yngves mammas mamma flera araber i sin släkt. Så de har defentivt mer arab i sig en än halvblod. 
På första bilden är jag nästan säker på att det är Yngves morfar, och på andra bilden lilla Yngve med sin mamma!

Videoblogg, om vad?

Imorgon ska jag spela in en videoblogg eftersom att jag fick önskemål om det :)
Enda problemet är: vad ska jag prata om?
Kom med tips, länkningar som vanligt!


Vinna eller förlora, enda alternativen?

Hur viktigt är det egentligen att vinna? Har tänkt på det en del och för många är det nog väldigt olika. 
Dock måste jag nog säga att alla nog tänker på det inför varje tävling, i alla fall placering. 
 
I början då jag började tävla Yngve hade jag inte alls tankarna där. Eftersom jag var den första att tävla honom så kunde jag inte förvänta mig något sådant. Dock tänkte man väl alltid att en rosett vore kul, men blev aldrig besviken heller då vi inte fick det. 
 
Sen då vi båda blivit mer vana vid tävling satte jag helt plötsligt mycket större krav på mig själv. Åkte jag ut på en lätt klass så skulle jag hem med placering, punkt slut. Detta var dock inte speciellt bra för min del. Jag blir allderes för nervös och tänker på att jag måste prestera prestera pretera vilket bara ledde till att det gick åt helvete. Jag blev för nervös, Yngve blev för nervös. 
 
Medan jag kunde åkte ut på en tävling som kanske var för svår och faktiskt lyckas få riktigt bra procent. 
 
Jag vet att för vissa så behöver de den där kämpar glöden att det är vinna eller förlora som gäller och inget annat, men jag klarar inte det trycket. Jag måste gå in med attetdyten att procenten och platsen spelar ingenroll, jag vill bara ha en bra känsla. Då går det oftast bäst för min del. 
 
Det är lite jobbigt att jag i början av tävlingarna inte alls var nervös medan nu, ett år senare kan jag bli jätte nervös. Det förstör verkligen för mig. Men ska lägga ner hela prestationstankarna nu inför tävlingarna och bara tänka positivt och att det får gå som det går. 

Vi tävlar ju ändå för att det är roligt (Dock har man ju alltid ett mål om plakett och rosett)
 
 

Första helgen med Amoure och lite om utveckling

Rebecka önskade ett inlägg om första dagen med Amoure, men jag tänkte dra hela första helgen lite kort :) Och även lite utveckling.
 
Fredag 26/8 2011 åkte vi till Lidens Connemarastuteri i Falköping för besiktning av en liten fyraåring jag hoppades skulle bli min alldeles egna. 
Han besiktigades utan anmärkning och sedan påbörjade vi resan hem till Stockholm. 
Väl framme på Grana tyckte Amoure att allting var jättespännande, de första dagarna tyckte han att allt var lite läskigt, vågade inte sticka ut huvudet genom fönstret/hålet i boxdörren och han vågade inte heller komma fram när man gick in i hans box. Nu är han jättenyfiken och oerhört social.
 
Första ridpasset ägde rum söndagen den 28 augusti då vi först skrittade ut en sväng i skogen med sällskap och sedan travade lite på ridbanan. Det blev lite sporadisk ridning första veckan då jag inte hade någon sadel ännu och jag var tvungen att låna.
Amoure gjorde överhuvudtaget inget dumt vid ridningen, han var jättesnäll men hade lätt att släppa bettet och svårt att förstå skänkeln. 
Han var ganska nervig i början och tyckte till exempel att hinder var läskiga, vilket han nu inte alls tycker.
Han tyckte att nya ställen var väldigt konstiga och dansade mest runt när vi åkte någonstans, det gick inte att spola honom då han tyckte att spolspiltan var jätteläskig och han flög högt så fort något ramlade i stallgången, lite av ett nervvrak ;)
Nu kan han stå lös och bli helkroppsschamponerad, stå i gången när hästar kommer lösspringande utan att röra sig och han går fram överallt när man rider :)
Bilder från första helgen :)

Favoriter

Här är några favorit ridbilder tagna under min och Yngves tid!
 



Ingen ridning idag

Tanken var att jag skulle till stallet idag men Adrian, min lillebror skulle prova rida idag och jag har väldigt mycket läxor och inlämningar, dessutom har jag en hemsk huvudvärk. Så stannade hemma och gjorde dem istället. Senare ikväll ska jag iväg men hoppas kunna slänga upp några inlägg åt er!
Jag hoppas att Adrian kommer att kunna börja rida lite markabete för Lollo så småning om. Han är väldigt duktig och kan vara ute och galoppera Yngve helt själv så det borde inte vara några problem. Bilden är på Yngve och Adrian i sommras.

VINNARNA AV BLOGGDESIGNEN!

Eftersom att ni visade så stort intresse för tävlingen så valde vi att välja två vinnare. Båda får en varsin komplett design efter deras önskemål.
Vinnarna blev Anna och Emelie. Grattis!
Skicka ett mejl till [email protected] med önskemål och bilder.

Busat i snön!

Imorse red jag och Martina till Högvreten för att låta Amoure och Oscar busa i snön.
Det var massor med nysnö och därmed mycket bättre underlag än vad det varit tidigare med slask och is.
Vi galopperade en hel del, både i backarna och på raksträckorna, jättehärligt! Båda var jätteglada men det märktes också att det var lite jobbigt i den djupa snön. 
Amoure och Oscar är så roliga för de känner varandra så bra så i samma sekund som den ena börjar takta gör den andra det, och om den ena skjuter iväg gör den andra det också. Så söta!
Han hals/nacke ser väldigt konstig ut men det är hans man som ligger tokigt, hehe.

Svensk ponnyavel

Det blir alltmer vanligt med ponnysar med okänd härstamning i startlistorna, vilket jag tycker är väldigt synd då jag tycker att det delvis visar att den svenska ponnyaveln inte är tillräckligt framträdande på tävlingsbanorna.
Många ponnyfamiljer väljer att importera ponnysar själva från till exempel Irland, eller kanske köpa en importerad ponny av någon hästhandlare. Det kan bero på att de är billigare, eller att de helt enkelt verkar ha mer kapacitet.
Jag har ingenting emot korsningar eller importer (jag har själv haft en fin import) men jag tycker att det är väldigt synd att det inte är fler som tar vara på de ponnysarna vi faktiskt har i Sverige. 
 
När vi mätte Amoure i början av januari utbrast en av mätkvinnorna "Äntligen en riktig ponny" när vi kom in med Amoure, och hon förklarade att han var dagens första svenskfödda och renrasiga ponny, föregående hade endast varit korsningar och importer. Bara det tycker jag är ett bevis på att Sveriges ponnyavel ligger i skuggan av Irländska, Tyska och Holländska importer och massvis med olika ridponnyer (=korsningar).
 
Min fråga till er är: era ponnysar, är de renrasiga eller korsningar? Svenska eller importer? Vad har ni för ponnysar på din ridskola? Vad tycker du om det här ämnet?

Svar angående outfits

 
Ja absolut! Sånna här frågor är alltid kul (:
 
Den helt klart bästa färgen på en fux är Marinblått. Fungerar nästan alltid, är stilrent och passar både dressyr och hoppning. Min favorit i alla fall. 
Sen är det nästan lättare att säga vad en fux inte passar i. Jag tycker att eftersom fuxar är ganska "färgglada" i färgen jämfört med andra hästar passar de inte med starka färger. Det går liksom emot varandra medan en svart häst som hat väldigt diskret färg passar i starka färger. 
Fuxar tycker jag inte passar i orange, rosa och lila framför allt. Sen passar inte alltid rött men jag brukar använda det ibland. Sen om man vill ha lite färg brukar väldigt ofta grön passa på dem eftersom det går ihop med fuxfärgen. 
 
Men grått, blått, svart, vitt beige, brunt och grönt är riktigt snyggt!
 
 
Sen är det väldigt viktigt tycker jag att man faktiskt matchar allt, och inte bara schabraket. Då blir det ALLTID snyggt och då kan till och med färger som kanske inte egentligen passar en fux faktiskt passa!

Lisalektion

Idag var det då dags för veckans träning!

Det blåste rejält idag och som sagt har ju Yngve varit rejält nervös senaste dagarna för allt men idag förvånade han mig som vanligt och var väldigt lugn, nästan för lugn! Han var faktiskt till och med trött och hade kanske inte hellust med träning. Men inte så konstigt då han inte vilat på en vecka. 

Jobbade i skritt en kvart och redan lite trav och galopp innan lektionen, som sagt väldigt trött. 
 
Men då lektionen började så sa Lisa till mig att tänka tvärt om, att han skulle vara pigg och då blev han det haha. I alla fall piggare en tidigare. Red lite på en volt och gjorde lite övningar för att få in bakbenen. Han kändes fin. Vi gjorde även lite galopp som kanske inte kändes helt 100 eftersom bjudningen inte riktigt fanns där. Vi gjorde även lite övningar där för att få in bakbenen.
Efter det tyckte lisa vi skulle rida igenom galoppen ur LA:1 vilket jag normalt aldrig tackar nej till men just idag kändes inte galoppen så bra men Lisa insisterade! 

Vilket var väldigt bra. Vi jobbade bara förvänd galopp och halvt igenom vilket är jobbigt för honom men det blev riktigt bra. Typ några av de bästa förvända galopperna någonsin. Från ingenstans laddade han till och tyckte det var jättekul, förvånansvärt. Super nöjd var jag i alla fall! Och trots att de lät i ridhuset på grund av att de blåste så mycket brydde han sig inte, DUKTIG!
 

New in!

Jacka 599 kr // Piké 299 kr
Klickade hem dessa två plagg från Gina Tricot's Grand Prix Collection. Jättenöjd med båda två! Både jackan och pikén är jättesköna och sitter superbra. Kan helt klart rekomendera dem :)
Finns att köpa HÄR.

Att ta sig tid och planera

Den vanligaste bristvaran i dagens samhälle är just tid, och det kan nog vi som hästägare förstå. Ibland kan det vara svårt att få dagarna att gå ihop med skola/jobb, läxor/arbetsuppgifter, stall, träning och förstås det så viktiga sociala livet.
Jag har oftast en tydlig plan över vad jag ska göra under dagarna i veckan, den dagen/de dagar jag är hästledig passar jag på att åka till gymmet, träffa någon kompis eller plugga lite extra om jag skulle ligga efter i något ämne.
Om jag till exempel har någon bok jag ska läsa i skolan så läser jag på vägen till stallet, och har jag håltimme i skolan passar jag på att göra läxor då.
En fördel som jag drar väldigt stor nytta av är att jag har väldigt lätt att hänga med och lyssna på lektionerna samtidigt som jag jobbar, så i vissa ämnen gör jag uppgifter samtidigt som läraren har genomgång. Det är en stor fördel. Detta är dock något jag vet att alla inte klarar av, och det är inte så konstigt.
 
Ibland när jag har mycket att göra blir det lätt att jag tänker "jag har så lite tid, hur ska jag hinna med allt?" men det slutar alltid med att jag har någon timma över tack vare att jag planerar min tid.
 
En vecka har sju dagar varav jag går i skolan fem dagar, rider 5-6 dagar, tränar på gym 3-5 dagar och har bra betyg i skolan där jag går en teoretisk linje på ett gymnasium med mycket hemuppgifter. Dessutom jobbar jag en förmiddag varje helg, och tävlar en del. Inga problem.
Sen är jag en sådan person som vill göra saker hela tiden. Jag är oerhört rastlös och kan inte göra en sak åt gången, jag vill helst göra flera saker samtidigt och jag tycker till exempel att det är oerhört tråkigt att titta på tv, hur bra programmet än är, jag vill göra något annat samtidigt.
 
Det handlar om att planera, planera och planera.
Om man har ett mål med allt man gör så blir man motiverad, motivationen kan minska men den finns alltid där någonstans i bakhuvudet. Jag försöker att ha mål med allt jag gör. Till exempel:
Ridningen: Utvecklas och utbilda Amoure till en bra allroundponny för framtiden.
Skolan: Skaffa mig en bra basutbildning för att så småningom kunna plugga vidare och få ett bra jobb.
Jag tror nog att alla dessutom håller med om att om det är något man vill tillräckligt mycket så tar man sig tid.
 
Så tänk på det, ha ett mål och planera!

 

Duktig liten ponny!

Idag red jag och Amoure över vägen för första gången helt själva, och det gick jättebra :)
Jag har inte velat göra det tidigare då Amoure tyckt att det varit så kul att komma ut på äventyr så ibland har han varit mer i luften än på marken men vi har ridit där med både tvåbent och fyrbent sällskap, och själva bilvägen är inga problem.
Amoure var lite spänd men annars var det inga som helst problem, red på precis som vi brukar med en hel del galopp och han höll sig lugn och lyssnade bra, duktig ponny!
Hans psyke har blivit så himla bra det senaste året, han är en riktig stålponny :>

Min dressyruppsättning

Jag köpte uppsättningen i Falsterbo förra sommaren då jag även fick hjälp eftersom jag har oerhört tjockt och långt hår som gör det svårt att sätta upp. Men köpte en stor donut, pärlband med bling och dubbelt svart nät med vita pärlor i. Självklart en hel del nålar att trycka ner allt hår med också. 
Detta tycker jag i alla fall är bland de snyggaste och är väldigt nöjd att jag köpte allt! Det kanske gick på 300 kr. En ordentlig uppsättning är nästan ett måste för alla som tävlar seriös dressyr!
 
 

Hoppträningar

Jag har tänkt en del på hur jag ska göra för att utveckla Amoure i hoppningen, och jag har kommit fram till att jag måste lära mig att rida honom då han är avslappnad.
Det här låter säkert jättekonstigt, men jag har blivit så van vid att Amoure är spänd och tack vare det lydig på tävling, nu när han blivit mer bekväm på nya platser blir han också mer "på" och man märker att han vill att allting ska gå väldigt fort och sådär vilket resulterar i att han slarvar.
När han är lite spänd hoppar han för det mesta bra, dock blir inte sprången lika runda och fina men han lyfter i alla fall på benen.
 
Anledningen till detta problem är att vi alltför sällan får hoppa bana på träningarna hemma, då han är avslappnad. Det är just då man hoppar bana som han blir så väldigt på. De flesta av träningarna i januari har inneburit mycket volter, övergångar och likande vilket är jättebra för att få Amoure lydig men det är också svårt när det väl är dags att tävla då jag har svårt att hitta flytet samt hur jag ska rida honom just i de lägena.
 
Jag har två helg-träningstillfällen inbokade, ett i februari och ett i mars och kommer förhoppningsvis åka iväg på hoppträning en gång i veckan, till ett stort ridhus som jag tycker mycket om så det ska bli kul :)

Bilder del 2

<3

Ingen ridning för min del idag

Idag har jag varit hemma och varit sjuk. Tittat på Big bang theory hela dagen och pluggat matte! Även gjort min mac lite snabbare hehe. 
 
Linda åkte till stallet och han hade varit lika jobbig som igår, tittig osv. Imorgon ska Hanna rida eftersom ingen av oss kan ta oss till stallet. Hoppas att han blivit lite modigare.

 
Nu ska ni få lite bilder från i söndags. 
 
Jag måste verkligen korta tyglarna och ta fram händerna lite nu när jag plockat upp honom i formen en hel del. 

Amoures nya dressyrträns

Vad tycker ni?
Jag tycker att det är väldigt fint men nosgrimman till exempel, och även de andra remmarna, måste mjukas upp lite innan det sitter optimalt :)

VAD VILL NI LÄSA OM?

Vi har lite kaos här hemma då vi rivit både kök och vardagsrum, så jag tänkte passa på att tidsinställa lite ifall att jag inte kommer kunna sitta vid någon data på ett tag.
VAD VILL NI LÄSA OM?
Någonting om mig, Amoure, andra hästar, mina tankar om ett speciellt ämne? Vad som helst i princip (hästrelaterat då ;)
Länkar förstås till din blogg om du kommer med förslag :)

Förlorare slutar när de misslyckas, vinnare misslyckas tills de lyckas.

Den här resan har varit helt otrolig, och jag älskar Amoure så himla mycket. Jag är så glad att vi tog beslutet att köpa honom, trots alla andras tankar och åsikter.
Men som jag till och med hört från andra: det finns ingen bättre ponny för mig!

Jobbig häst

Igår skulle jag rida lite i ridhuset. Det gick ganska bra till en början men han var lite spänd och lite tittig. Hoppade till lite då och då för ingenting. Övrlag kändes han fin i formen men han var ju knäpp i huvudet igår. 
 
Tror han fick för sig att det rasade snö från taget för han hörde något litet. Men ingen annan hörde det. Så han spände upp sig som bara den och blev jätte rädd för minsta lilla. Så fort han hörde något så flög han, stack iväg osv. 
 
Till och med då jag skulle sträcka mig ner och ge honom en klapp på halsen så drog han iväg för att han blev "rädd" för klappen på halsen. Alltså??
 
Då kan jag säga att mitt tålamod tar slut. Inte nog för att jag själv spänner mig då han håller på så, men han slutar ju inte? Visst om han skulle bli rädd för saker som finns, men han hittar ju bara på? För ingen annan häst blir rädd, jag hör inget och ingen annan heller. Allt sitter bara i hans skalle som är helt åt skogen. 
 
Fattar att det är hästar blabla men han är ju den enda hästen som håller på så här. Knäpp. Hade varit en sak om jag inte brydde mig men jag blir ju rädd själv då han far runt, speciellt då jag känner hur rädd han är. Hade varit en sak om han bara busat, men han är ju livrädd. Det slutade bara med att jag fick hoppa av och leda honom. 
 
Dock på vägen hem från ridhuset stack han med mig för han trodde det var något i skogen, vilket det inte var! 
Rolig dag, not. Rätt så besviken på mig själv också som inte kan hantera det. Aja, nya tag idag...
Nu har jag en heeel del prov att plugga till som kommer i veckan!
Bild från i söndags. Kan han inte vara så här lite oftare och lite mindre knäpp? 
Förresten ska ni får fler bilder!
 
 
 
 

Galopp i massor

Ida red jag ett riktigt ordentligt pass i ridhuset med mycket galopp, och det tror jag definitivt att Amoure mådde bra av :)
 
Jag började med att skritta honom för hand, och då hade jag ett dressyrspö i handen för att peta på honom lite om han blev "slö", vilket han lätt blir när man går med honom för hand, då är det viktigt att han tar i mer med benen och går på.
 
Sedan satt jag upp, skrittade en stund där jag jobbade med lite sidvärtes och halter. Travade honom sedan i tio minuter där jag gjorde lite volter i olika storlekar samt flyttade lite för skänkeln, gjorde övergångar och tempoväxlingar. Ibland spände han sig lite men överlag kändes det väldigt bra :)
Sedan började jag med passets fokus: galoppen. Galopperade först i fem minuter där Amoure fick jobba lång och låg i båda varven, vilket för Amoure är jobbigt men han jobbade på bra trots att det märktes att han blev lite trött. 
 
Skrittpausade sedan, och de där skrittpauserna tycker jag är extra viktiga när man galopperar mycket under passet. Amoure kan till exempel bli ganska trött efter mycket galopp men så fort man skrittat bara en liten stund så kommer all energi tillbaka.
 
Jag hade lagt fram två bommar, en på medellinjen och en på diagonalen, och över dem arbetade jag lite med galoppombyten. Ibland är Amoure duktig och gör byten i hoppningen men det är väl inget vi tränat speciellt mycket på, därför tycker jag att det är ypperligt att träna på det när vi ändå ska rida "tråkig dressyr".
 
Det mesta gick bra, och jag fick en det väldigt fina och balanserade byten när jag planerade vägen bra. Roligt tyckte vi båda att det var i alla fall :D
Såhär såg vi ut idag :)

Bus i ridhuset

Igår skötte jag först om Amoure eftersom Tove inte kunde åka till stallet. Fixade allt och borstade honom. Medan jag gjorde det fixade mamma Yngve. 
 
Vi gick sedan ner till ridhuset och mamma red barbacka en stund. Bara på långa tyglar i skritt och trav. Vi ville inte riktigt ta upp honom i en hög form eftersom han jobbade så bra i söndags. Men det såg bra och de båda var nöjda. 
 
Efter det gick vi med honom i en halvtimme. Gjorde massor med övningar och fokuserade mycket på att han inte skulle nafsas. Han var faktiskt jätteduktig och lyssnade jättebra. 
 
Efter det släppte vi honom så han skulle få springa av sig lite eftersom det är ganska hårt underlag i hagarna. Det uppskattades och han bockade av sig lite. Sen ville han
mest bara följa efter mamma så det filmade jag!

Tove & Amoure i Lurbo

Tove:
Hjälm: Lamicell Master
Skyddsväst: Aerosafe
Kavaj: CRW Exclusive
Ridbyxor: Copperfield
Stövlar: Bocaj
Amoure:
Träns: Treadstone
Skydd: Showmaster
Boots: Equi-guard
Sadel: Santa Cruz Celine
Schabrak: Dyon // Scapa

Mamma och Yngve


Helgens favoriter <3


Vinn bloggdesign!

Vi tänkte nu lotta ut en komplett bloggdesign i samband med en del andra förändringar här på bloggen :)
För att vara med behöver du endast skriva "jag är med", men om du vill ha större chans att vinna kan du lägga upp bilden ovan och länka till vår blogg på din blogg, då får du två 'lotter'. Om du även följer oss på Bloglovin' får du tre 'lotter'.
(om du lagt upp bilden och länkat på din blogg, glöm inte bort att skriva det i kommentaren :>)
Lätt som en plätt :D
 

Gårdagens outfit

 
Amanda:

Tröja - Hööks
Ridbyxor - HV Polo
Ridstövlar - Victoria high rider Mountain Horse
Handskar - Kingsland
Hjälm - John Whitaker
 
Yngve:

Schabrak - HV Polo
Sadel - Equipe
Träns - Hööks
Sadelgjord - Eric le Tixerant
Lindor - Showmaster 

Skoning av unghästar

Första gången Amoure skulle skos så hade vi bestämt oss för att endast ta framhovarna, och det gick bra trots att han var väldigt otålig och tyckte att hela situationen var konstig. Innan dess var han förstås regelbundet verkad, vilket är ett måste enligt mig.
Andra gången var det tänkt att vi skulle sko bak men det gick inte alls. Han tyckte att det var obehagligt när Maria (hovslagaren) började slå på hans bakhovar, började studsa runt och sådär. Det är viktigt att man inte stressar och bara slår på skorna, man vill inte att hästen får en dålig upplevelse. Just därför lät vi det gå lång tid innan vi skodde honom bak, eftersom att han ändå klarade sig väldigt bra barfota bak :)
Sedan dess har jag jobbat mycket med att han ska låta mig slå på hans hovar. Började med att kratsa hovarna längre än vanligt, och sedan började jag slå på dem med hovkratsen och därefter med en borste, det blev mer likt själva "hammaren".
Inför första skoningen bak i höstas så "slog" jag på hans hovar varje dag, och när det väl var dags att slå på skorna var det inga som helst problem.
 
Hoppas att det var till någon hjälp, men tänk framförallt på att ta det lugnt och inte stressa :)

Fail

Det är faktiskt väldigt sällan Yngve blir ful på bild. Faktiskt har jag typ aldrig lyckats ta en ful bild på honom haha. 
Men här har ni ett par att skratta åt!
Alltså bilden i mitten <3

Årets tävlingsdebut

Lurbo Ridklubb
80 cm
När vi kom fram var Amoure väldigt spänd, men han blev lugnare och mer avslappnad så småningom och på framhoppningen var han någorlunda avspänd.
Inne på banan lade jag upp ett bra tempo och jag lyckades hålla ihop Amoure bra, det är alltid lite enklare när han är spänd för då är han mig mer till lags.
Det var i alla fall en väldigt okomplicerad runda där Amoure hoppade väl på de flesta hindren och vi var felfria. Bra start!
 
90 cm
Amoure hade svårt att stå stilla i transporten så det blev mycket promenad innan andra klassen, så han var även ordentligt uppvärmd. På framridning och framhoppning kändes han väldigt fin, rörde sig trevligt och hoppade bra.
Väl inne på banan tänkte jag ungefär som till första klassen men han är helt annorlunda att rida när han är avslappnad. Då blir han lite väl "bossig" och jag har inte så mycket att säga till om.
Det där bra tempot blev ett alldeles för bra tempo och min lydiga ponny blev lite för mycket bulldoser vilket resulterade i två nedslag på de första hindrena, båda med bak som han slarvar med när han har bråttom.
Tre och fyra hoppade han bättre, men det lustigaste av allt var att jag fick totalt hjärnsläpp och missade femman, hoppade istället sexan direkt och blev därmed utesluten. Har aldrig hänt mig tidigare men någon gång ska väl vara den första ;)
På något sätt är jag lite glad över det då femman var ett lite lägre räcke och sexan en maxad oxer, räcken när Amoure har så bråttom är inte det roligaste. Mellan fyran och sexan gjorde jag ett ordentligt avbrott och fick till ett bra språng på sexan = bra avslut på banan.
Trist med en uteslutning, men Amoure var ju ändå duktig och det var jag som klantade mig totalt.
Nu har jag en tydlig plan över vad jag tycker att vi behöver träna på, samt vad jag vill träna på, och det är bra. Årets första tävlingar brukar alltid hjälpa mig att sätta upp mål för resterande del av året. Ändå en riktigt bra start på året, Amoure har överhuvudtaget inga stopp i sig (inte för att han brukar stanna) utan bjuder (nästan för bra) på alla hinder :)

Vad tycker ni?

Visst var Amoure fin i kombinationen marinblå/orange?
I första klassen hade jag Dyon schabraket (bilder kommer) men i andra det här Scapa schabraket :)


Lång dag men bra dag!

De började med att jag steg upp 05.30 och var inte hemma igen förrän 12 timmar senare! För att då åka med Tove på tävling! Mer om det får Tove skriva om senare!
Min favoritbild från dagen tror jag på Tove!
 
Väl hemma vid två förberedde jag, Yngve för dressyrlektion. Mina tankar innan var att jag väldigt gärna ville att han skulle vara med framåt och kännas bra. Jag ville även jobba med galoppen idag och precis så blev det!
Tyckte han var fin från början men det blev bara bättre!
Vi började med att jobba med bakdelsvändningar runt koner. Skulle liksom gå en väg genom konerna med endast bakdelsvändningar. Väldigt bra övning och det visade att vi behövde över mer på det.
Sedan gjorde vi övergångar i alla gångarter innan vi red lite till bland konerna.
Sedan tog vi galoppen. Yngves galopp är ju sämre än traven men mycket av det har legat på mig. 
 
Eftersom han var väldigt dålig i galoppen då vi fick honom har jag fastnat genom att spänna hela min underkropp längst honom. Alltså jag liksom klamrar mig fast och spänner mig då vi galopperar vilket leder till att han inte riktigt kan sträcka ut och jobba rätt. Vi jobbade på att slappna av och rida med små hjälper. Galoppen blev verkligen såååå fin och Yngve blev såååå glad. Lisa sa till och med att galoppen var lika fin som traven och det händer inte ofta, han var så nöjd med sig själv! 
Red lite galoppvägar ur LB och det kändes så himla bra verkligen, vi var så glada! Riktigt bra lektion och känslan i galoppen kommer jag leva på sååå länge.

Kolla vad han är i uppförsbacke! Så duktig kille! Hoppas de håller sig. 

Kort om dagen

Tävlingen idag tycker jag överlag gick bra, men jag klantade mig rätt rejält i andra klassen, haha! Amoure var jätteduktig men något för pigg ;)
Mer om det kommer sedan när jag har bilder och film att dela med mig av, Amanda fick mycket fina bilder både på framridningen, ute och på banan :) Film från båda klasserna finns också.
Nu ska jag iväg och köpa någon mumsig sallad till middag så hörs vi senare ikväll.

Min älskling


Bra start på året!


Dagens outfit!

Idag ser vi nog ut såhär:

Min lördag!

Som sagt åkte vi till Vallentuna ridklubb först på Allsvenskan mötet. Vi gick igenom vilka som skulle vara med, vilka ställen, anmälningsdatum och aktiviteter under våren innan tävlingarna. 
Tycker det är så kul att Vallentuna är så angagerade!
 
Efter det åkte vi till stallet och red ut ut på Yngve. Eller mamma gjorde det och jag gick med med kameran! Vi gick lite i skogen sedan lite på slingan och sedan en liten bakväg hem. Mamma travade och galloperade lite på ängen också vilket yngve kasnke tyckte var för kul. Mingus höll på och galloperade vilket ledde till att då Yngve kom bort en bit blev han lite galen och försökte sticka men mamma lyckades hålla kvar honom haha. 
 
Väldigt härlig dag helt enkelt!
 
Fler bilder kommer 

Årets första tävling

Imorgon startar vi årets första tävling, och det ska bli riktigt roligt :D
Jag tycker alltid att det är lite mer nervöst såhär inför första tävlingen efter en längre paus, men jag hoppas (och tror) att det kommer gå bra.
Vi startar 80 och 90 cm, både i bed A, alltså endast grundomgång. Tänker rida avd B ett par tävlingar till och när det känns riktigt bra ska vi prova på omhoppning, men ingen som helst brådska :)
Tävlingen vi startar imorgon är i Lurbo, i Uppsala. Någon annan som ska dit?
Ska som sagt bli jättekul, och ni får hålla tummarna för oss :D
Senaste tävlingen som var i Botkyrka 3 november förra året, alltså för ganska exakt tre månader sedan :)

Mina ridbyxor

Mörkbruna, HV Polo Lola, Helskodda
Svarta, Back 2 Back, Helskodda

Mörkblå, Kingsland Jessica, Helskodda
Beiga med mörk skoning, Pikeur Candela, Helskodda
Beiga från Hööks, Helskodada
Vita tävlingsridbyxor från Mountain Horse, Helskodda

Tove tipsar

Använd alltid en gjord med magplatta när du hoppar, speciellt om hästen har broddar på skorna.
Det finns risk att hästen får djupa sår i magen av både kanten på skor och broddar om man har riktigt otur.
När jag spände loss sadelgjorden efter en tävling i höstas, terräng på gräs då Amoure var broddad, upptäckte jag djupa repor i lädret på plattan och det var väldig tur att han hade den plattan där, annars vet jag inte hur hans mage hade sett ut.
Såhär såg det ut = inte kul om det varit magen.

Iväg på allsvenskanmöte!

Senare i förmiddag åker jag iväg med mamma till veda för möte om dressyrallsvenskan! Ska nog träffa alla inblandade osv och diskutera vårens aktiviteter, kul! Efter det blir det till stallet och fota lite tror jag så ni kan nig förvänta er bilder.
 
Bilder från Allsvenskan förra året som Tove tog! 

Dagens dressyrpass

Idag red jag lite dressyr på Yngve i ridhuset medan mamma red lektion på Xfile. Kände inte riktigt att det var dags för lektion eftersom han vilat till och från senaste veckan. 
 
Han kändes betydligt bättre än förra helgen så vilan och massagen måste gjort en del, skönt! Red inte så hårt men tyckte det kändes bra. Inte världens bästa känsla men kanske inte så konstigt då man inte ridit dressyr på över en vecka. Dessutom red jag i mina nya stövlar som är hårda som sten = går inte att använda skänkeln överhuvudtaget.
 
Mest nöjd var jag över att han laddade i galoppen då jag red igenom LB:1. Kul! Red som sagt inte så hårt pch han var så nöjd efter! Imorgon blir det nog att skritta ut (om det inte är för halt) Och på söndag, om jag hinner, Lisa lektion!
 
Alltså sötisar! (Min häst är nog den finaste hästen på hela jordklotet)


Skor och promenix

Idag fick Amoure nya skor, och en promenad i ridhuset :)
Det är så himla stor skillnad på Amoure nu jämfört med när han kom, speciellt när det gäller skoningen. I början (han var aldrig skodd innan han kom till mig) så tyckte han att det var väldigt läskigt att höra hur någon bankade på hans fötter och bakhovarna var det ingen chans att man fick slå på.
Nu är han skodd runt om, och står snällt stilla när man skor. Han får alltid äta lite hö, men det är bara för att han ska ha något att göra eftersom att han blir så uttråkad (sådan matte sådan häst?) men annars är det inga som helst problem :)
Efter att han fått på sig skorna så gick vi ner i ridhuset en stund så att han fick gå på bra underlag, eftersom att det är så halt ute med all is.

Grana vintern 2009/2010

Ulmus & Phoebe
London
Hilli & X-File
Blaize
Orcus
 

Dagens outfit!


Hur en häst ska vara i psyket?

Här är väldigt många olika men jag har en väldigt klarbild på hur jag vill att min häst ska vara i psyket. 
 
För det första är jag mer av en "feg" ryttare. Jag gillar kontroll och vill alltid ha kontroll, därför skulle jag föredra en lite segare häst än en lite för het häst. För väldigt många är det tvärt om men inte för mig.
 
Sen tycker jag att det är en väldans skillnad på en pigghäst som är säker på sig själv. Då känner jag mig säker och då kan den få busa runt och springa bäst den vill. Men bland det värsta jag vet, och jag har alltid tyckt så, är hästar som är väldigt nerviga och rädda av sig- 
 
En sådan häst behöver otroligt mycket stöd, en ryttare som inte tänker på det och bara fortsätter rida. Jag är tvärtom. Jag blir också jätte rädd för det hästen blir rädd för och det skapar en väldigt dålig cirkel. 
 
Tyvärr är Yngve en väldigt nervig häst. Han kan bli rädd för allt som ett hörn, en fjäril, fågel, katt, skuggor, you name it. 
 
Men han är extra känslig med en ryttare som jag på ryggen eftersom jag själv spänner mig. Detta är något så otroligt jobbigt för mig, det blir lidande för både hästen och min ridning. Under vinterhalvåret lider min ridning jätte mycket eftersom jag väldigt lätt blir rädd hela tiden vilket leder till att Yngve är rädd hela tiden. 
 
För mig gäller det bara att bita tag i problemet och möta min rädsla. Då jag sedan insett att det är inte farligare än att han hoppat till så lättar det.
 
I ridsportvärlden är detta ett väldigt känsligt ämne. Märker att det är så himla ofta ryttare skryter om hur modiga de är och att de aldrig är rädda, medan man nästan aldrig hör om dem som faktiskt kan bli rädda. 
 
Vi håller ändå på med en väldigt farlig sport och jag blir rädd, och jag är stolt över mig själv som erkänner det. Sen då det lättar så blir ridningen det absolut bästa jag vet, och som tur är lättar det alltid. Sen är jag inte alltid rädd utan det kommer alltid i vissa perioder under året, sedan försvinner det och jag är inte rädd för något. Underligt men det är så det fungerar. 

Sjuklåda

Något jag tycker är obligatoriskt i skåpet i sadelkammaren, och som ofta följer med när vi är ute och åker, är min sjuklåda.
Jag tycker att det är väldigt viktigt att ha tillgång till olika sjukvårdssaker, som till exempel alcolsprit, bomull, sårtvätt, termometer och kompresser. Man vet aldrig när olyckan är framme och om man har otur finns det ingen i stallet som kan låna ut något om det behövs.
Lite olika saker som min sjuklåda innehåller. Plastkanyl, ACO sårtvätt, flexilinda, Helosan, Idomin, rena svampar, Lactacyd, alcolsprit, första hjälpen till djur (t.ex. stora plåster och ögontvätt), termometer och sterila kompresser. Utöver detta har jag också en stor rulle med bomull.

Fredag!

Igår var jag inte i stallet, utan Hanna fixade honom. Ingen ridning dock för han fick massage som var ganska nödvändigt!
 
Det var väldigtskönt att jag slapp åka till stallet faktiskt för jag ahr nog aldrig varit så trött som jag var igår.
Idag ska jag åka till stallet lite senare eftersom mamma jobbar till 15.00. Sen åker vi tillsammasn till stallet. Mamma ska rida för Lisa och jag ska känna lite på Yngve i ridhuset. Hoppas det går bra!

RSS 2.0