Amoure äter absolut inget speciellt, men jag tänkte ändå dela med mig lite om hur jag tycker och tänker angående foder.
Jag tycker att en häst som klarar sig på endast grovfoder ska äta endast grovfoder, men kanske lite extra mineraler eller liknande.
På Grana får hästarna fyra mål om dagen, morgonmål klockan sju, lunch klockan tolv, intag vid fem/sex och kväll vid nio.
Vid samtliga fodringar förutom lunchen får hästarna kraftfoder, men jag har valt att ge Amoure kraftfoder endast på morgonen och kvällen eftersom att han knappt äter något alls.
Hans foderstat ser för närvarande ut som följer:
Morgon:
2 kg hösilage
2 dl müsli
Lunch:
2 kg hösilage
Intag:
3,5 kg hösilage
Kväll:
3,5 kg hösilage
2 dl müsli
½ dl mineraler
Müslin Amoure äter är Mustangs Müsli Orginal som är helt havrefri :)
Inne på Myone fastnade jag för två saker. Blandannat en Equiline kavaj. Den svarta skulle jag döda med ute på dressyrbanorna, bland de snyggaste jag sätt faktiskt. Det var 30 % och kostade ändå 4000 kr. Hade jag haft med mig pengar vet man inte vad som hade hänt... (Martina fick stå modell, hon ville också ha!)
Har fortfarande ångest, ville ha med den hem...
l
Sedan denna lackade dressyrgjord med bling. Kollade inte pris och märke men ajaj vad snygg! Dock syns det väl inte så mycket under magen men jag skulle vara lycklig! Nu har jag ju en väldigt dyr haha och bra dressyrgjord så inte i största behöv. Men såå fin var den.
Precis som Amanda skrev så hoppade vi lite igår, först studs, sedan kryss-språng-räcke och därefter en oxer.
Amoure kändes väldigt lätt och laddad, och det var en härlig känsla. Han kändes mycket mer på bakbenen jämfört med i söndags och det var jättebra. Avslutade med oxern på 110 och det var lätt som en plätt :)
Om ni inte missat det så har Hööks öppnat en butik i Centrala Stockholm, så nu slipper ni åka ut ända bort där jag och Tove bor i Upplands-Väsby, eller andra hållet, åt Kungens kurva.
Har inte varit där, men någon dag efter skolan måste jag nog dit och ta en titt, speciellt med allt vårnytt. Det är premiär 7 Februari och den ligger på Kungsgatan.
Här ligger den, och det ligger även en annan hästbutik där, Häst och hund huset! Finns en hel del andra naturbutiker, så en guldgruva för hästintresserade!
Idag drog vi ihop alla tjejor som skulle varit med på hoppningen (som var inställd) och hoppade själva. Jag höl väll det hela från marken medan Linda hoppade Yngve.
De började med att hoppa studs vilket gick jättebra för alla. Efter det byggde jag ihop det till ett täcke med ett kryss som förhinder. Gick super för alla där med. Efter det byggde jag upp det till en oxer. Alla hästarna hoppade så fint över det och vi hoppade väldigt högt med. DUKTIGA tjejer!
Ja och som ni ner hoppade Linda barbacka!
(litet svar till er som blev så arga om märkesutrustningen: 1. Har aldrig sagt att man är en bättre ryttare om man bär märkes saker. 2. jag tog bara upp normerna i ridsportsvärlden, som tyvärr stämmer. 3. Tyvärr är det nog väldigt många som inte kan erkänna det, men nästan alla bär något från något märke, varelse det är hästsaker eller ej, fast det skulle kunnat köpas liknande betydligt billigare, i'm not alone ;) )
Igår shoppade jag alltså lite på MyOne i Danderyd. Jag hade aldrig varit där tidigare och blev glatt överraskad, speciellt med tanke på att jag var ute efter träns vilket de hade gott om.
Jag har väldigt svårt att köpa saker, då jag alltid hittar på ursäkter som "jag har inga pengar", "jag måste spara till det" osv, trots att jag egentligen har planerat att använda lite av de pengarna jag har till hästsaker. Jag är kort sagt väldigt snål.
Nu var jag dock tvungen att handla lite när jag hittade något jag verkligen vill ha!
För det första hittade jag nog mitt dröm-dressyrträns. Jag är ingen dressyrryttare, men det var väldigt fint! Ett träns från Capriole med bred, lackad nosgrimma och aningen svängt, lackat pannband med guldfärgade swarowskistenar. Jättefint verkligen och perfekt färg till min sadel samt mörkare pannband och nosgrimma. FINT!
Sedan köpte jag två nyinkomna saker, båda från HV-Polo och förstås matchande.
Schabraket är av modellen Cambridge och pikén av modellen Gittana :)
Då det gäller märkessaker så ska jag vara helt ärlig faktiskt.
Det är något speciellt med det och då man väl kommit in i det är det svårt att ta sig ut ur det. Idag är det väldigt lätt att se ner på de som inte bär märkesgrejer, även om man i själva verket inte borde göra det.
Jag måste erkänna att om jag ser någon med full märkesutrustning som är matchad så ser jag den (innan det ridit) som förmodligen en väldigt bra ryttare, medan någon med kanske bara något helt okänt ses mer som en skogsryttare.
Det är väl våra normer i "ridvärlden" som har gjort att man ser det på det sättet. Det liksom räcker med att man sätter en Kingsland etikett på ett klädesplagg så blir det helt plötsligt så mycket snyggare.
Idag skulle jag själv aldrig kunna tänka mig att tävla i okända saker. Sen efter man köpt ett Kingsland schabrak för 800 kr är man lyckligare än om man köpt ett schabrak från Börjes för 50 kr. Det borde inte vara så men det är så.
Men man får inte glömma att oftast, men inte alltid, men oftast så är märkessakerna av väldigt bra kvalité och håller väldigt länge än tillexempel från okända märken.
Brukar ni bära märkeskläder och utrustning, eller står ni på egna ben och bryr er inte om vad andra tycker?
Det finns så sjukt många olika sorters hästbloggare, en del tycker jag dock inte kan klassas som hästbloggare.
För mig är en hästbloggare en tjej/kille som endast bloggar om hästar. Hästbilder, hästinlägg.
Självklart finns det saker som måste tas upp, som kanske inte är så hästiga, men överlag ska inläggen ha en gemensam nämnare: hästar.
Jag följer ett par större och ett par mindre hästbloggar, och jag tror att jag inte är den enda som bildat mig en uppfattning om bloggaren i fråga.
Ingrid Skoog och Linn Ingvarsson tycker jag båda är två starka tjejer som driver sin blogg på ett proffessionelt sätt. De skriver bra inlägg, har bra uppdatering och ja juste, allt handlar om hästar!
Detsamma tycker jag gäller Johanna Grant, hon skriver också många bra inlägg men ibland kan det bli lite mycket babbel. Däremot måste jag säga att hon har en väldigt fin häst, rider bra och bjuder på mycket fina bilder och filmklipp. Tummen upp!
Kristina Wargs blogg är intressant, eftersom att hon rider så mycket olika typer av hästar och man får följa resan med samtliga är det bra variation, och det är även intressant att följa henne då hon verkligen lägger ned all sin tid i hästarna, något jag själv aldrig skulle orka. Bloggen kanske kan vara lite tråkig ibland, men helt klart läsvärd!
En liten stjärna i kanten får även Karin Warnmark, helt klart en av mina förebilder och en av de bloggarna som jag ser upp till väldigt mycket! Visst, det är ingen ren hästblogg men jag har följt hennes blogg sen hon hade sina ponnysar och verkligen fått en superbra uppfattning av Karin. You go girl!
Över till de jag har lite svårt för, jag är ganska säker att jag kommer att trampa folk på tårna och att folk kommer att tycka att jag är dum i huvudet men jag tycker själv att det är intressant att läsa andras åsikter. Jag kommer aldrig att skriva uppriktigt taskiga saker om någon, men lite måste jag få säga.
Eftersom att jag baserar det jag skriver endast på vad jag läst på internet kan jag ha fått helt fel bild av dessa personer, och det gäller även personerna nämnda ovan. En del bygger upp en typ av fasad på internet medan andra helt enkelt är sig själva. Utan att ha träffat dessa personerna kan jag inte vara helt säker.
Nellie Berntsson är en väldigt duktig ryttare, hon är en stark tjej som är mogen för sin ålder men jag har svårt för hennes blogg, kanske för att det handlar om så mycket annat än hästar och så mycket snack om hennes pojkvänner hit och dit. Inget illa menat med det men det är inte min typ av blogg. Jag förstår att många yngre tjejer ser upp till henne, och man kan nog säga att Nellie har blivit lite av ett fenomen, det utan att överdriva. Och jag tycker att det är helt otroligt av henne att ha åstadkommit allt hon har gjort!
Linn Olssonhar jag kanske inte så mycket att säga om, men hon verkar, utifrån vad hon skriver på bloggen, vara lite självgod. Jag har svårt för folk som i princip höjer sig själva till skyarna, samtidigt som de skriver om hur svårt de har haft det. Eftersom att jag inte vet hur Linn är i verkligheten kan det här vara rena motsattsen.
Har lite svårt att förstå hur hennes blogg kan kallas för hästblogg.
Utan att ni får ett raseriutbrott på mig nu vill jag gärna höra vad era tankar är om olika hästbloggare? Kanske försöker ni att se helt objektivt på de stora bloggarna? Hur gör ni isåfall?
Som sagt i rubriken var veterinären på Grana idag och kollade Yngve lite. Vi gjorde böjprov och allt såg bra ut, skönt! Så jag behöver inte oroa mig. Dock tyckte veterinären att vi skulle ta ut en kiropraktor för han var lite sne. Det är ju på grund av att han är starkare i ena sidan. Så vi ska ringa Karolina, vår kiropraktor, och boka tid.
Veterinären tyckte att det bara var att rida på så jag tog ut honom och red lite utomhus i alla gångarter men mest i skritt. Tog lite trav och väldigt lite galopp. Han verkade lite seg i kroppen men annars fin. Imorgon bir det markarbete så får se hur han är då!
Efteråt tog jag, Tove, Martina och Mickan en tur till MyOne i Danderyd. Hittade min drömkavaj på rea, men köpte den inte. Dock shoppade Tove så det kommer upp senare!
Passade på att frisera Yngve lite innan veterinären kom :)
Det fanns faktiskt en tid då både vi båda två hade ponnysar,eftersom Amanda idag har häst.
Det roligaste av allt är när vi tänker tillbaka på första gången vi såg varandra. Tove hade med sig sin medryttare som Amanda kände i stallet när Amanda och hennes familj skulle titta på stallplats.
Amanda vinkar då till Toves medryttare, men Tove trodde att hon vinkade till henne och blev helt förvirrad, haha!
Tove fick väl inte precis världens bästa intryck när Amanda, Linda och Anna kom med en liten chihuahua mitt i stallgången, men vi blev ganska snabbt vänner och det slutade med att våra ponnysar fick boxarna bredvid varandra, och även gick i samma hage.
Nu i efterhand kan vi väl kalla det tur, och våra ponnysar blev verkligen bästa kompisar!
Tiden vi pratar om är hösten 2009-sommaren 2010, då Tove hade sin d-ponny London och Amanda (m. familj) hyrde c-ponnyn Orcus från Roo Gård i Åkersberga.
Det är roligt att titta igenom mappar med gamla bilder. Jag har en mapp som heter "Grana 2010" och i den mappen finns i princip en mapp för varje datum, full med bilder.
Det var precis efter att jag fått min systemkamera och jag tog med den till stallet så mycket jag kunde, fotade allt och alla och jag tyckte att det var jätteroligt!
I söndags hoppade jag i ridhuset, tanken var att hoppa en lite högre bana för att få ett bra flyt.
Många tränare fokuserar ju på markarbete och lydnad under vinterperioden då det inte är några tävlingar men eftersom att jag ska tävla nu i helgen behövde jag verkligen få hoppa mer höjd.
Det var ett tag sedan vi hoppade lite högre så jag hade väldigt svårt att hitta hur jag skulle rida honom och det kändes även på Amoure att han inte riktigt visste hur han skulle ta sig an hindren.
När de ligger på 80/90 är det busenkelt och han kliver över men när det sedan kommer upp till 1m så blir det ganska jobbigt för honom.
Lyckades i alla fall hitta ungefär hur jag skulle rida honom och med det även få ett bättre flyt samt bättre språng.
Generellt hoppar han mycket bättre nu än tidigare men det kändes som sagt inte så jättebra.
Idag kollade vi sadlarna lite snabbt, så imorgon får jag rida barbacka och idag blev det en promenad.
Båda sadlarna ligger lite, lite i framvikt så de ska stoppas upp framtill och så blir det bra sen :) När vi köpte sadlarna så var Amoure väldigt, väldigt bred vilket betyder att vi behöver väldigt vida sadlar, men nu har han blivit av med bebishullet så de har hamnat lite tokigt.
Ska muskla ryggen ytterligare på honom och så stoppas de som sagt så blir det perfekt!
Som ni många säkerligen vet så hatar jag långa manar. Och jag avskyr då de är halvlånga. Ser liksom bara oplanerat ut, slarvigt!
Trots det tyckte jag för tre år sedan att det var jättefint och lät min foderponny Orcus ha halvlång man. Gräsligt haha. Tänk vad fin han blivit i kort man. Men smaken var som baken om man säger så! Undra hur jag kommer att tänka och tycka om några år.
Igår tog Rolf Göran bengtsson hem silver i Zürich bakom segrande Luciana Diniz. Vi stalltjejer stod i stallet med mobilen i höpåsen och tittade ivrigt live på hoppningen. Rolf Göran tog hem 17 världscups poäng som behövs för att få tävla i finalen i Göteborg.
Bakom Rolf slutade Henrik von Eckermann fyra i söndagens tävling – en framgång då han först efter återbud fick chansen och då gick ut som 14:e ryttare i grundomgången. På stoet Gotha lyckades han dock med det som ingen gjort före honom, en felfri runda inom maxtiden.
Tove och jag satt även hemma hos henne senare och tittade på eftersändningarna, dessutom njöt vi av alla nyhetskanaler som visade och hurrande för våra duktiga ryttare
Inte bara på hoppfronten går det bra, utan för er som missat det tog Patrik Kittel med vinst med Scandic i Världscupen i florida. Och som om inte det räkte tog Tinne hem andra platsen på Anton.
Men det nöjde sig inte Tinne med, och dagen efter vinner Tinne med Anton på hela 84%, personbästa. Patrik hamnade två med 82%. Så himla kul! Heja Sverige!
Idag var ju tanken då att promeneraYngve eftersom han varit lite trött. Men halvvägs på promenaden började han bete sig konstigt. Han bettede sig ganska konstigt från början för han var väldigt lugn och avslappnad. Han brukar gå och naffsas, springa och spänna sig då vi promenerar men nu var det nästan som om någon gett honom lugnande.
Han började i alla fall ställa sig som om han behövde kissa och så skakade hela kroppen. Första tanken var bara att han var kissnödig men han gjorde det gång på gång på gång. Så jag provade ge honom torkat gräs men han åt det inte (och han älskar gräs)
Så sprang till baka till stallet, som tur var inte så långt bort och stoppade honom i boxen. Martinas häst Zetta hade också kolik och hon tittade på honom. Direkt i boxen ville han rulla sig så det var bara ut ur boxen och börja gå med honom. Han bajsade i alla fall och det gick att gå med honom. Mamma och Linda åkte direkt till stallet då jag ringde och vi hjälptes åt att promenera. Sen fick han lite betforvatten och då piggna han till. Sen dess har han mått bra. Han har kissat, bajsat och han äter. Inte alls lika hängig. Mamma var tillbaka i stallet runt sju för att komma till honom och då var han okej.
Får hoppas att det bara var tillfälligt, men orolig blev jag!
I förr går natt låg jag i min säng och tänkte åh det där är så snyggt, och tänk vad fint det där blir, de måste tove ha!
Eftersom jag är dressyrryttare blir det inte mycket färg i dressyren, utan bara vitt och svart med lite bling. I slutändan blir det inte så kul att sätta ihop outfits med det. Men eftersom jag ääälskar att tvinga på Tove saker så satte jag ihop en fin ToveAmoure outfit för nästa år. Hon har ju nästan allting som finns med, så fattar ni vad snygga de blir eller!?
LÄTT den snyggaste fälttävlansoutfiten under hela året.
Idag, efter vi morgon fodrat, åkte vi hem och sedan åkte vi tillbaka till stallet lite senare.
Vi tog med oss Yngve från hagen och gick på en promenad runt slingan. Vi hade med oss hundarna också som fick springa lösa och alla djuren verkade glada! Yngve var okej att gå med tills det kom ut ett sto på slingan, då var han lite jobbig att hålla i men det blev lite bättre med tiden. Vi passade på att fota massor men bilderna kommer lite senare.
Här får ni i alla fall typiska "promenadbilder"
Bilden i mitten visar hur han kan vara då han är "jobbig". Han går liksom med sitt ansikte på mig eller mamma. Eller så trycker han ut oss från spåret osv. Då får man vara bestämd!
Nathalie smsade mig igår och sa hur hon ville göra. Självklart är det väldigt trist, det har ju varit oss tre tjejer nu i snart två år och vi har delat väldigt mycket minnen tillsammans. Känns väldigt konstigt och självklart är man lite ledsen till och med. Men i slutändan är det nog ändå det bästa alternativet eftersom vi vill olika saker med vårat bloggande.
Nu ska jag och Tove fortsätta att satsa som vi gjort och det har bara gått uppåt och uppåt. Det kommer bli en mer sammansatt blogg eftersom det blir två tävlingsryttare, på Grana, som också är väldigt ambitiösa!
Det här är en blogg, med seriösa bra varierande inlägg, precis som vi vill ha det och vi hoppas ni läsare vill ha det så med!
Jag och Tove kommer träffas imorgon för ett litet möte och ska även sätta igång med en ny härlig design, så håll koll på bloggen imorgon!
Nu släpper jag en stor bomb, en sak som kommer förändra granaryttarna mer än någonting annat, en sak som jag tror ni inte trodde skulle hända, en sak som jag inte trodde skulle hända heller för den delen, men nu är det såhär att jag hoppar ut. Jag säger hejdå från mig. Nu är det inte längre tre bloggare här, utan två.
Nu undrar många av er säkert varför, och det ska jag tala om - Anledningen till att jag inte vill blogga här längre, är många. Några anledningar kan jag ta upp, andra inte. Men jag känner att jag växt ifrån den här bloggen lite, vill testa lite nya vägar och se vart jag kan komma med en helt nu fräsh blogg. Jag vill ha en nystart helt enkelt. En annan är för att jag blivit lite tvingad till vad jag MÅSTE göra och vad jag INTE får. Jag vill komma ifrån det, och göra vad fan jag vill helt enkelt. Vet att det låter lite hårt och kanske lite för ärligt och att jag kanske berättar lite för mycket, men det är såhär jag känner, inget mer med det ;) Har lätt för att säga vad jag tycker, skriva ner åsikter osv, och det kommer jag inte sluta med.
Vad händer efter detta? - Jag kommer att skaffa en ny blogg tillsammans med min bästavän Sara Hermansson som tidigare bloggade på sarahermansson.se. Vi är två ponny dressyr tjejer, så det passar perfekt! På min nya blogg kommer ni få läsa om ridpass, våra dagar, outfits, åsiktsinlägg och allt möjligt! Det kommer bli hur bra som helst då jag och Sara känner varandra utan och innan, och jag tror att det kommer spegla av sig i bloggen, så en hel del humor kommer ni få ta del av! Det kommer vara skön stämning, inte stela tråkiga inlägg. Vi kommer även försöka videoblogga en hel del och bjuda på oss själva, då jag själv tycker det är roligt att kolla på. Vi ska ha varierade roliga inlägg helt enkelt, och driva bloggen på ett schysst sätt! Vi har suttit i dagar(!) och strukturerat och planerat bloggen. Både är galet taggade och detta kommer bli awesome. Ännu bättre är att vi nu går i samma klass! Vi båda går Real gymnasiet med inriktning hästhållning.
Nu förstår ni nog varför jag inte bloggade flitigt alls tidigare, men hade redan för kanske en månad sen tagit beslutet så tappade liksom bloggmotivationen till denna blogg helt. Fann ingen anledning till att sitta och skriva ner massor av inlägg då, när jag endå skulle lämna denna blogg bakom mig och gå vidare. Istället satt jag i smyg och skrev inlägg till min nya blogg,haha!
Jag hoppas att ni följer med mig och Lady Fleur på våran resa till min nya blogg. Vi ses, men på min nya blogg!
Vi har presenterat oss i en video på nya bloggen, så ta en titt! Klicka på bilden ovanför för att komma till min nya blogg! Eller klicka häääääär.
I helgen fortsätter hoppryttarna sin jakt på världscuppoäng och tre svenska ryttare är på plats. Den tionde omgången av Rolex FEI World Cup Jumping ska avgöras i Zürich, Schweiz.
Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann tar alla chanser att samla fler poäng inför världscupfinalen på hemmaplan i Göteborg 24-28 april. Med 20 poäng vardera behövs minst det dubbla för att säkra en finalplats.
Med sina 38 poäng är Malin Baryard Johnsson närmare en finalplats men tar det säkra före det osäkra och rider även hon i Zürich. Bäst till av svenskarna ligger Jens Fredricson som efter sin fina sjätteplats i Leipzig förra helgen har 48 poäng och därmed kan ge Lunatic en välförtjänt ledig helg.
Världscupklassen rids på söndag klockan 13:45 och sänds direkt i både SVT Play och FEI TV. SVT1 sänder ett sammandrag klockan 17:00.
När jag köper hästutrustning tänker jag alltid på hurdan kvalité varan har, jag köper sällan saker som känns dåliga, sen får man förstås det man betalar för och det är ju skillnad mellan ett schabrak från Börjes för 80 kr och ett schabrak från HV-Polo för 700 kr.
Ett märke som jag av erfarenhet tycker är bra både prismässigt och kvalitémässigt är Schockemöhle. 2009 fick jag mitt första schabrak därifrån, ett grått hoppschabrak i ponnystorlek och det går fortfarande att använda, lite slitet och nopprigt men ändå fint!
HV-Polos schabrak och kläder har bra kvalité men de kostar också ganska mycket, men de har för det mesta välkomponerade färger och trevliga mönster/märken.
Scapaschabraken är jättefina och har superkvalite tycker jag :)
Idag red jag Toves lilla ponny eftersom hon inte hann till stallet!
Han fick stå inne och äta sin lunch med jag pysslade, mys! Måste bara säga att han verkligen är typ världens snällaste häst. Han har verkligen ett grymt psyke jämfört med min lilla pojke haha ;)
Han är bara 5, eller 6 nu då och beter sig som en mycket äldre häst. Blir typ inte rädd för något känns det som medan min häst kissar på sig om han ser en fågel typ haha.
Red först ute på ridbanan lite där jag skrittade lång och låg och fokuserade på böjning och effektivitet i skänkeln. Gjorde lite övningar. Sedan gick jag till ridhuset en stund eftersom underlaget inte riktigt är hundra på utebanan.
I ridhuset gjorde jag lite samma sak och när jag sammanlagt ridit kanske en halvtimme i trav och skritt på långa tyglar, fast med stöd valde jag att ta upp honom lite. Han var duktig och kröp faktiskt aldrig ihop. Han var väldigt lugn idag och inte så pigg så jag tyckte det fick räcka där.
l
Efter det skulle jag rida Yngve för Lisa. Red fram ganska länge i skritt, nästan 20 minuter eftersom han inte riktigt varit sig själv på senaste. Han har liksom släpat med sig bakbenen. Idag var det samma sak, han orkade inte alls jobba med bakbenen så Lisa och jag kom överens om att inte ha någon lektion och låta honom vila i tre dagar. Vi tror han är överansträngd. Senaste dagarna har inte inte jobbat alls speciellt hårt men vi tror att det kanske bara beror på kylan. Men han är i alla fall inte halt eller så, men han känns bara väldigt trött så en liten tre dagars vila är nog bara bra.
Men vi ska promenera honom i en timma varje dag och sen på tisdag skulle ändå veterinären komma ut till Grana så vi passar nog på att bara göra en check på honom då. Det kan ju bara vara att han är lite trött, men det kan ju vara något annat så bättre att kolla innan han blir halt eller sjuk istället för att vänta ut det
Nu har de skrivit om LA:3an, vilket jag har vetat om ett tag. Lite synd eftersom LA:3 var det lättaste programmet egentligen av de alla fyra men nu är den betydigt svårare. Den är väldigt ny i vägar och ganska spännande tror jag. Det händer nog en hel del i den. Tror inte riktigt att detta är ett program som passar mig och Yngve riktigt än. Så vi får hålla oss till LA:1an på kort bana.
Väntar på att stallbacken ska lägga upp bilder så man får en liten överblick, så småning om ska man väl starta även LA:3an ;)
Måste bara säga att jag verkligen tycker Vallentuna är en grym klubb! Nu har de satt ihop ett jobb för att ge extra hjälp och stöd åt de unga dressyrryttarna i klubben vilket betyder att vi får åka på träningshelg! Där ska vi rida i två dagar samt kombinera med mental träning två dagar. Utöver det blir det mat och fika osv!
Vi ska träna för Anna Dufva i dressyren och för Cecilia Löfgren från Human horse center i den mentala träningen.
Så här står det om Human Horse Center Human horse center arbetar med ryttare i behov av förändring. Vi arbetar som personlig coach, mental tränare och kan erbjuda dig stöd och vägledning i din utveckling och förändring som ryttare.
Vi kommer att hålla till på Upprätta gård i Vallentuna och förmodligen stalla av hästarna och övernatta där.
Vallentuna kallar det dressyrsatsning, och jag gillar det!
Nu när jag är medlem i Vallentuna ridklubb så ska de ordna aktiviteter och möten inför Allsvenskan, kul!
Så nu har jag bokat in mig på en programridning där för deras allsvenskan ekipage. Ska bara rida en LB:1 så dömer en domare det och sedan hjälper hon mig på traven. Kommer alltså få ca 25 minuter med henne.
Det är verkligen så himla bra med programridningar och uppskattar det så himla mycket. Kommer dessutom bli kul!
Dock så ligger programridningen dagen efter tävlingen på Vällingby men det ska inte vara någon större fara. Han får ta det lite lugnt dagen innan tävling och sedan vila efter programridningen!
Svar: Precis! Jag går på Real. Jag har inte fixat en praoplats helt än, men har ringt till ett ställe där jag höll till en del förut ;) Vill inte nämna för mycket då allt inte är klart än.
Svar: Ingenting har hänt med Fleur! Allt är som vanligt. Men anledningen till att jag rider på ridskola, är för jag bytt till Real gymnasiet och då är man på en ridskola en dag i veckan, och då rider man deras ridskole ponnyer/hästar.
I framridningen och uppvärmningen kändes han fin, vi red tiometersvolter i trav och galopp samt galopperade över två sockerbitshinder med långt avstånd mellan, han kändes väldigt lugn och var lätt att korta.
Sedan travhoppade vi en kryssoxer med bom både framför och bakom. Vi hoppade den åt båda hållen och lade tiometersvolter efter.
Sedan hoppade vi en vanlig oxer, i galopp, på samma sätt, och därefter en grind och ett plank.
På slutet red vi en bana med en väldans massa volter, väldigt bra lösgörande och bra för att få Amoure att slappna av.
Jag fick ingen jättebra känsla under träningen, kanske eftersom att det blev väldigt mycket övergångar och volter vilket gjorde det svårt att få ett bra flyt. Sen kändes Amoure lite konstig, galoppen kändes för det mesta bra och han lyssnade men sprången var inte lika bra som de brukar, hoppas det känns bättre nästa gång.
Jag hoppas att vi får hoppa en ordentlig bana nästa träning, det behövs :)
Den har gamla galopphästen har blivit konstnär! Efter hans galoppkarriär var över och han fick dåliga knän så bestämde sig ägarna för att låta honom måla och han verkar verkligen tycka det är kul haha!
Tavlorna säljs för väldigt mycket i USA och pengarna går till välgörenhet för skadade galopphästar.
Idag fick Yngev hoppa lite med Linda för Eva. Dock tyckte jag han kändes väldigt stel. Han tog liksom inte riktigt ut sina steg ordentligt. Tyvärr hann jag inte filma innan min telefon dog av kylan.
Men de gjorde lite små studs med volter imellan, hoppade lite plankor och ett staket. De travhoppade även en oxer innan de hoppade en annan oxer. Det var väldigt kallt och Yngve har inte hoppat på ett tag så det gick väl inte super bra men helt okej! Det blev betydligt bättre mot slutet.
Vi började med att rida en övning som vi hållt på med de senaste ridpassen. Kjelle kallar det för pärlbandet, haha men vi rider iallafall tiometersvolter på kvartlinjerna ungefär. Fleur blir väldigt rund i formen av den övningen, och den är perfekt som uppvärmning! Sedan red vi rätt upp i trav och sedan ut i valfritt varv, och lägga en båge. Sedan gjorde vi samma sak i galopp, och då rida förvänd galopp i bågen. Hela uppvärmningen i alla gångarter kändes okomplicerat och Fleur var verkligen med på noterna, såå kul!!
Resten av ridpasset så red vi öppnor, skänkelvikningar och ökningar. Fick jättebra tips om hur jag ska göra i ökningen, och guuud vad snygg hon blev! Första ökningen blev dock bättre än andra ökningen. Film från igår!
Vi börjar redan nu gå mot ljusare tider och det är jättehärligt :D
Tiden går fort nu och om knappt två veckor ska jag och Amoure vara med på årets första tävling, vi ska starta 80 och 90 cm som en start på säsongen hos Lurbo Ridklubb. Någon mer som ska dit?
Sedan är det en inomhuskurs i fälttävlan, med två träningstillfällen, ett i februari och ett i mars. Så kanske det blir någon hopptävling i mars, annars blir det en i april och därefter fälttävlan :D
Det här året kommer bli störtroligt!
Jag bjuder på en härlig bild från i somras fotad av Jenny Hagenblad.
Blev riktigt sugen på de här tre plaggen när jag såg kollektionen som Gina Tricot släpper i samband med Borås Grand Prix. Jag behöver en snygg vårjacka att ha antingen i stallet eller till vardags, och pikéer i dessa färger äger jag inga. Hela kollektionen hittar ni HÄR.
Annars tycker jag inte att det var så mycket snyggt, schabraken har gigantisk logga och hoodiesarna verkar opraktiska.
Precis som Tove red jag ute igår med. Jag red dock runt ovalen i solen. Jag bytte faktiskt bett till rakt bett igår med för att kolla hur han fungerade på det. Tycker inte riktigt att han fungerade så bra på det. han krullade ihop sog ovanligt mycket och släppte bettet allt för ofta. Nu gjorde det inte så mycket eftersom vi ändå red ute men har ett bättre stöd på två/tre delade bett.
Runt ovalen red jag mycket galopp och fokuserade på tempoväxlingar. Lät honom springa sen samlade jag upp och lät honom springa osv. Han verkade tycka det både var skönt och roligt!
Senare ikväll ska Linda hoppträna Yngve för Eva i ponnygruppen så då hänger jag med och tittar tror jag, mer om det senare!
Ett sådant provade jag! Ska försöka rida med det någongång i ridhuset med och se hur det fungerar.
Just nu är det verkligen en fröjd att rida Amoure!
Han känns så lugn, stadig och harmonisk och jag blir verkligen glad varje ridpass. Jättekul!
Igår red min medryttare dressyr i ridhuset vilket hade gått jättebra och eftersom att vi ska hoppa imorgon tyckte jag att det passade alldeles utmärkt att rida utomhus i det fina vädret :)
Det blev ett ganska lätt pass då det märks på honom att han tycker att det är jobbigt att gå i snön, men han kändes väldigt mjuk och fin i samtliga gångarter.
Då jag red fram gjorde jag som vanligt mycket uppmjukande övningar och han kändes fin. Lite lite seg kanske. Eller snarare normal istället för en bomb haha. Han skötte sig bra i alla fall.
Då lektionen började berättade jag för Lisa att jag tagit upp honom lite i formen och Lisa ville att jag skulle visa. så red lite i trav runt henne och Lisa tyckte det var jättebra. Hon gav mig bara några tips om hur jag skulle istället för att bara ta upp honom med handen, lyfta hela honom med min kropp haha. Lite tydligare menade hon att istället för att lufta handen då han kryper ihop lite så ska jag skjuta fram magen och göra som en liten halvhalt, för att vinka upp honom i uppförsbacke och få honom mer på bakbenen. Det gick jättebra och fick massor med beröm! Blir såå glad!! Lisa sa det att traven är på en LA nivå och delvis ibland på Medelsvår nivå! Det är stooort för min lilla häst!
Så vi jobbade första delen av lektionen med ökningar och förbättra hans steg. Och han fick liksom mycket mer flyg i steget än tidigare, dock var det ganska jobbigt för honom då vi senare kom till galoppen.
I galoppen så sa Lisa att jag håller igen honom lite för mycket. Att jag måste låta honom galoppera först ordentligt innan jag samlar upp honom eftersom hans galopp inte är lika bra som traven. Så gjorde lite skänkelvikningar och slutor i galopp och direkt efter ställde jag mig upp i lätt sits och galopperade på fort framåt.
Fick med mig läxa också att jag ska våga släppa oftare i galoppen och låta honom springa så han så småning om vågar ta för sig mer. Bra lektion, nöjd Amanda, trött Yngve och Amanda! Haha.
Jag ska köpa den här tävlingströjan från Hööks, så har jag en komplett blå outfit.
Jag har några mer utstickande outfits, men det kändes som att det var dags att införskaffa något mer diskret. Dyonschabraket tycker jag är underbart fint, och stilrent, så det blir nog jättebra :D Dessutom har jag ett pannband i gråblått som får bryta av lite.
Det här tycker jag är så himla svårt. Förut var det simpelt, Pikeur och Schockemöhle. Men både de två har börjat sippra bort lite från min topplista.
Pikeur har inte så mycket snyggt för hästen tycker jag utan det är ju främst ryttaren. Men det är ju väldigt dyrt. Dock är nog deras ridbyxor bland de bästa som finns!
Gamla schockemöhle var guld. Tycker det nya med de nya märket osv inte riktigt är lika snyggt. Jag gillar vinterkollektionen med marinblått men nej, schockemöhle saknar det lilla extra för att jag liksom ska smälta då jag ser deras prylar. Dock får man inte glömma att schockemöhle är väldigt billigt, vilket är väldigt bra!
Mina nya favoriter måste vara HV Polo och Kingsland. (Haha där försvann dressyrmärkena, och in med hoppmärkena)
HV Polo är nästan alltid snyggt. Jag gillar då det är mycket saker på schabraken, tröjorna osv. Dock gillar jag inte då de blandar starka färglada saker med svart. Håll det antingen färgglatt eller stilrent! Men är jag ett stort fan av Ralph Laurens grejer och HV polo är ju som en billigare copycat, vilket är grymt. Det lackade blandat med Polo inspirationen är verkligen något som får mig att dregla. Dessutom går det att hitta billigt. HISS för HV Polo!
Sen Kingsland. Och nästan alla vi kan ju hålla med om att Kingslands grejer är väldigt dyra men fy vad snygga saker de gör, med bra kvalitet! Jag verkligen bara älskar allt kingsland gör. Mina favoritgrejer i stallet är min kingsland väst och mitt kingsland schabrak. så jag betalar faktiskt lite extra för att å något som är det där extra!
Dessutom går prylarna nästan alltid i mina favorit färger!
Alltså blir så trött ibland på varför de ena säsongen gör fina saker och sen nästa publicerar de groteska saker. Allting ser bara BILLIGT ut. Skulle verkligen inte köpa någonting av de på bilderna. Tråkigt men så är det!
Som jag skrev tidigare idag, så fick jag rida en storhäst som heter Charlie Fox. Första intrycket när vi började jobba hästarna, var att han var väldigt ostadig i formen, upp ner med huvudet, genade i hörnen, osv. Tänkte ''okej, hur ska vi lösa det här då'', min första tanke var att börja med att få fram honom, att han skulle få ett bra tempo och därmed bli mer stadig i formen. Höll även en stadig yttertygel, så att han skulle få ett bra stöd och en bra grund till hans oroliga form. Reglerade hans form väldigt mycket i framridningen i både skritt och trav och det funkade bra tyckte jag! Han blev avslappnad och det märktes att han ville jobba rätt, även fast det var lite jobbigt för honom. Galoppen kändes lite fyrtaktig ibland, mer på volt. Även fast han är en het häst, så måste man även få fram honom och få honom att jobba på så sätt. Funkar inte alls med sitta och bromsa, och tro att därifrån kommer han jobba rätt. Tror många ryttare gör så dock!
När hästarna var i gång, så jobbade vi med massor av bommar i trav. Och sedan i slutet i galopp. Vi räknade galoppen emellan två galoppbommar, och jag och Charlie kom på fem en gång, och då sa Tessan att jag skulle öka, och när jag gjorde det så gav han av i världens galopp, haha! Sedan till sist, så red vi som en bana, och det kändes okomplicerat och han kändes väldigt fin! Fick bra känsla i galoppen, kul! :) Är väldigt nöjd med hans form endå, Tessan (ridläraren) sa att han inte alls höll på med huvudet som han brukar, och att jag ska vara jätte nöjd! Har aldrig sett Charlie förut, så har inget att jämnföra med direkt. Men jag känner själv att det krävdes mycket jobb av mig som ryttare för att få honom att jobba ärligt.
Nästa gång är det hoppning, och det rycktas om att Charlie är väldigt rolig och duktig, dock pigg som satan! Men knappast värre än Space endå,så.. jag överlever!
Innan vi köpte Yngve kollade vi ju på hästar att ha på foder/hyra.
Jag red kanske 6 stycken men bara från två ställen. Och det var två som fastnade lite extra i minnet.
Först provred vi på Grällsta ridcenter.
Där var det hästen Ametyst som jag fastnade för. Valack, född 2004. Dock var den långt ifrån okej i ridningen. Den var väldigt väldigt grön och kunde inte speciellt mycket men jag gillade den ändå och tyckte det var något att utveckla, speciellt då man kunde köpte den senare.
Dock var inte hästen i okej skick, och alla som följde med, mamma, linda, Lollo, ja alla tyckte att det inte var värt det. Fin utseende mässigt men ridmässigt inte okej. Sen måste jag medge att jag inte alls gillade hur grällsta behandlade sina hästar, men det är en annan historia! Det slutade med ett nej där i alla fall.
Sen åkte vi hela vägen ner till Vedbände i Småland. Jag hade sätt ett par jag ville provrida men då vi väl kom ner dit så var de antingen inte det jag väntat mig eller så lånades de inte ut.
Vi fick prova några andra och det var en som min mamma och lillasyster gillade. jag gillade honom kanske mest av de vi provred. Oboy är en halvblodskorsning, 160 cm. Han hade bara gått i skogen innan men jag gillade honom. Han var fin o formen och hoppade bra. Dock var det aldrig något som klickade, inte min typ av häst riktigt, eftersom jag gillar de nättare typerna.
Jag är verkligen hur glad som helst att vi hittade Yngve! Kunde inte blivit bättre för de priset och det vi ville ha osv.
Favorit i repris: En hel del klipp från de två ridpass som utgjorde provridningen på Amoure 2011. Som ni säkert ser var han ganska spänd och tyckte väl att det var konstigt med en ny ryttare på ryggen, han var ju trots allt endast nyligen fyllda fyra år.
(Haha, såhär i efterhand undrar jag varför jag valde just dessa låtar. Har ingen aninge faktiskt.)
Det innebar en dag på solna ridskola! Fick rida en liten häst med ynka 155cm i manke, som heter Charlie Fox. Han var posetiv och var rolig att rida, mer om det ikväll!
Nu ska jag hem till Sara! Så roligt att vi nu går i samma klass igen! :)
Det var ett oerhört svårt beslut att sälja min förra ponny, London. Vi delade många härliga stunder, men också en del mindre härliga. Han lärde mig allt, och jag är honom evigt tacksam.
När jag insåg att jag inte skulle komma mycket längre med London kändes det samtidigt som att det, för bådas skull, var rätt beslut att ta.
När jag sedan postade inlägget nedan två veckor senare kändes allt mycket lättare, och jag kände på mig redan då att Amoure var min ängel.
Jag var väldigt noggrann med att inte avslöja något förrän allt stod klart, och sa inte ens någonting till mina närmaste vänner innan London hade åkt och en del fick inte ens veta det förrän Amoure stod på Grana, jag är väldigt glad att jag inte avslöjade för mycket, man vet ju aldrig hur det går.
Amoure har vilat i ett par dagar nu av lite olika anledningar, så idag väntade jag mig att han skulle explodera när jag red mot slingan. Ack så fel jag hade.
Amoure kändes lugn, harmonisk och lydig. Helt enkelt superhärlig!
I skritten och traven jobbade jag med ställningen, och han kändes jättefin, lugn och stadig. I galoppen blev det mer att han skulle få springa av sig men jag jobbade honom även en del och han var väldigt lyhörd och mjuk. Härligt :D
Det här är en fråga som är väldigt svår att svara på, då det finns massvis med alternativ och de ändras hela tiden.
I nuläget ser det ut som följande:
Jag kommer att tävla Amoure i två år till, fram tills jag fyller 19 år eftersom att man enligt TR får tävla ponny fram till och med det året man fyller 18 år och jag fyller år i januari.
När jag fyllt 19 är det ungefär ett halvår tills jag tar studenten och när jag tagit studenten vill jag åka utomlands.
Det är helt underbart att ha häst men man är fruktansvärt bunden, det är svårt att boka en sista minuten och bara "dra", det gäller att planera vem som ska ta hand om hästen, om den ska ridas eller vila. Listan kan bli lång.
Jag vill prova mina vingar någon annanstans än i Sverige, och som det ser ut nu vill jag plugga utomlands i något år, för att sedan (kanske) återvända till Sverige och plugga vidare.
Vad som händer med Amoure är svårt att säga, om det går vill jag låna ut honom till en liten tjej som vill satsa på fälttävlan, och som förstås är väldigt duktig!
Det blir nog ingen storhäst för mig, inte de närmaste åren i alla fall, men man vet ju aldrig ;)
Kanske lite ovant att se mig med storhäst, men det händer ;) Två bilder från förra sommaren då jag red Obsession.
Då, Maria, vår hovslagare kom i förrgår så hittade hon det här blåmärket på Yngves hov. Han måste alltså förmodligen ha halkat till bland stenarna. Blåmärke på hoven, sår på samma ben och sår på ansiktet? Det måste varit något sådant. Men kan verkligen en häst bli halt av ett sånt litet blåmärke?
Idag är det 15 dagar kvar till årets första tävling, och det ska bli jätteroligt :) Det känns som att vi har kommit en bra bit i hoppningen bara de senaste hoppträningarna, och jag hoppas att det ska ge resultat även på tävling.
I år blir Amoure 6 år, och får därmed tävla omhoppning, dock kommer jag inte starta klasser med omhoppning förrän det känns som att han är riktigt redo, jag skulle gärna vilja hoppa någon 1m-klass innan jag tävlar en 90-klass med omhoppning men det beror helt på hur allt annat känns, dessutom är fälttävlan det viktigaste i år.
På årets första tävling ska jag inviga det fina Dyon schabraket jag fick i födelsedagspresent av mina fina vänner :')
Idag var det minsam kallt! Då jag och mamma åkte till stallet runt nio så var det över 20 -! Alla ästarna hade fått gå ut med dubblatäcken, som tur var.
Då det är så kallt så vill man ju helst inte rida dem för hårt. Så tog ut Yngve barbacka med tjockistäcket på. Vi skrittade i 20 minuter, travade och galoppera i 10 minuter och skrittade av i fem kanske! Han verkade tycka det är skönt och gjorde precis som jag sa!
Sarahermansson.se - Min allra bästaväns blogg. Stor anledning är för att hon är min bästavän, men också för hon skriver så otroligt bra! Varierade inlägg och ett plus är att hon skriver lite ''vardagsinlägg'' fast hon har en så kallad hästblogg.
Linnolsson.se - Varför jag fastnat på hennes blogg tror jag är på sättet hon skriver, och hur hon når ut till sina läsare. Sen är ett plus att hennes ponny Chagall är så söt, han syns verkligen i mängden!
Johannagrant.se - Jag började läsa den för ca ett år sen då Chaboukie gick bort, och har sedan dess läst den! Har följt hennes resa då hon letade storhäst till idag, då hon äger Flex som är grymt duktigt!
Flygandefrukter.blogg.se - Mina två vänner äger denna bloggen. Och det är kul att läsa om hur det går med deras duktiga ponnyer!
Sedan händer det självklart att man läser fler bloggar när man har tråkigt osv, men det är dom här bloggarna jag läser flitigt eller vad man ska säga! Sen läser jag såklart massa andra bloggar, kompisars osv, men dom är inte hästbloggar så kändes onödigt att ta upp dom.
Igår sprang jag och mamma in en snabbis på Hööks eftersom de varit så snälla och lagt undan ett par boots åt mig.
De hade faktiskt till och med, eftersom den sorten inte fanns inne i deras affär och inte skulle komma in, letat i alla sveriges butiker för att hitta ett par åt mig, och sedan skickat dem till butiken i stockholm! Det kallar jag bra servis!
Men då jag ändå var där kunde jag inte låta bli att snappa hem ett par HV Polo snowboots till mig själv haha. Nu kan jag och Yngve matcha ;)
Mamma var snäll och åkte på morgonen då Hovis var i stallet så jag fick sova! Sen runt 12 åkte vi tillbaka och eftersom det var strålande väder idag så red vi ut! Tanken var att jag skulle rida ut men mamma ville gå med. Dock var det så djup snö överallt så mamma orkade inte gå haha. Så mamma fick rida de jobbigaste bitarna och jag fick gå, snacka om hård träning! Var helt genomblöt trots att det var typ kallaste dagen på länge.
Vi red först upp i skogen över ett "berg" typ. Sedan ut på en äng som ledde till en grusväg. Där bytte jag och mamma av och vi travade lite. Sen in i en skog igen som ledde hem! Det hela tog väl 40 minuter. Väl tillbaka galopperade jag honom lite runt ovalen i en låg form vilket han uppskattade! Han skötte sig också super hela ritten! Han blev lite pigg och travade på stället men han blev aldrig rädd för något! Duktig!
Efter det, hemma så körde jag faktiskt spinning i kanske 30 minuter och sedan 30 minuter benträning och lite magträning. Haha och sen då pappa kom hem åkte vi och köpte träningskläder.
Hatar då alla ba "åååh jag ska träna hela året" sen tränar de bara typ fyra gånger haha, så komiskt. Så tyckte det även var lite komiskt nu när jag säger att jag ska börja träna. Men vi får se, jag hoppas att jag kan hålla det! Men inte typ 5 gånger i veckan men kanske två? I alla fall gym 1 gång, eller varannan vecka och så träning hemma. vi får se! Jag är ju ledig nu två gånger i veckan, tisdagar och fredagar hela terminen så då skulle jag kunna träna utan att känna mig stressad!
Här är i alla fall lite härliga bilder från idag!
Nu undrar ni säkert varför Amanda inte har hjälm på sig på första bilden? Haha. Jag hoppade upp utan att ens tänka på hjälmen för jag hade pannbandet på mig, sen då mamma skulle ta bilden och tittade på bilden så såg hon att något var fel, ingen hjälm! Så då hoppade jag av på en gång och satte på mig den! KEEP CALM.
Mycket som händer i mitt liv just nu. Dagen har spenderats i två olika gymnasium, i bilen, på möten, och nu har jag landat hos bästis. Nu är det helt klart, har slutat på Väsby Nya Gymnasium och börjar redan på måndag i liljeholmen i Real Gymnasiet. Där även Sara går, kommer bli hur kul som helst verkligen! Har saknat att gå i hennes klass otroligt mycket. (Vi har gått i samma klass sedan dagis förutom den här terminen nu då) Galet taggad! På måndag är det även ridning på schemat, hur kul som helst! 2013 är mitt år.
Tänkte att jag skriver utförligt vad mina mål med ridpassen ska vara och vad jag ska göra! Då kommer jag nog kanske hitta lite motivation.
Fredag: Rida ut på andra sidan skogen. Mål: Att Yngve inte ska stressa upp sig och att jag inte ska behöva hoppa av!
Lördag: Rida fram ute vid bra väder, sedan gå in i ridhuset: Där ska jag jobba på en bra trav i en bra form, tempoväxlingar och många delar ut LB:3 och LB:2. Mål: Få flyg känsla i traven ibland, att Yngve inte blir mongo och om han blir det så ska jag bara fortsätta rida och göra mina övningar utan att tänka på det.
Söndag: Lisaträning, Mål: vara nöjd
Tisdag: Rida på utevolten om det går. Där ska jag rida igenom LB:2 rida mycket galopp. Om det inte går att rida på utebanan så rider jag på ovalen, tempoväxlingar och bra form. Mål: Att jag koncentrerar mig på min ridning och inte det runt om kring. Att jag liksom kommer in i min bubbla.
Måndag, onsdag och torsdag ska jag inte rida. Utan mamma rider honom på måndag, Linda hoppar onsdag och så får han kanske vila torsdag.
En sak som är väldigt sann om mig är att min motivation i ridningen går verkligen ner under vintern. Inget jag vill alls eftersom vintern är den bästa perioden att jobba upp sig själv och sin häst inför tävlingssäsongen men jag vet inte.
Jag hatar mörkret och kylan, sen gillar jag inte alls då Yngve blir så stissig och nervös, vilket han blir så fort det är kallt ute. Och kominationen gör att min motivation sjunker. Stallet har jag inga problem att vara i men det är just ridningen som jag inte har lust med.
Det har ju så klart väldigt mycket att göra med att jag tycker det är obehagligt att rida Yngve under vintern. Jag har ingen kontroll, tror jag i alla fall. Och det leder till att jag måste nästan tvinga mig själv att rida honom och så ska det verkligen inte vara. Om jag skulle kunna jobba bort min nervositet mot hans nervositet så skulle jag förmodligen hitta tillbaka till min motivation.
Jag vet faktiskt bara en sak som verkligen fungerar och det är så fort jag har en tävling inbokad. "Thing!" säger det i min skalle och motivationen är på topp. Helt sjukt men det är faktiskt så jag fungerar. Då släpper jag allt annat eftersom det blir viktigt att prestera bra på tävlingar.
Men jag skulle vilja ha motivation även om jag inte tävlar, är det någon som har tips? För jag står typ inte ut, vill verkligen rida och brinna för det som jag gör då tävlingarna sätter igång. (Kan vi inte bara smälta bort all snö och plantera lite sol) Haha nej men jag behöver motiation från mörker,kyla och stissighäst. Någon som har några tips? Behöver verkligen några!
Torv/strö balar kostar väldigt mycket i längden och det blir ofta att man slänger in hela balen som man fått in. Då man ska mocka sedan så blir det att man slänger ut onödigt mycket. Oftast brukar även hästarna röra om mer då de har mer torv än vad som behövs i sin box. Detta leder till att man då slänger alldeles för mycket, så är det i alla fall i mitt fall.
Det jag också störde mig på var att det blev så svårmockat då boxen var nyfull om man kan kalla det så. Så jag började göra så att jag bara lägger in 1/4 åt gången. Det gör att boxen är alltid precis lagom full, det blir lättare att mocka, och man sparar pengar!
Ett tips som fungerar väldigt bra för mig i alla fall!
En sån här torvbal delar jag på fyra istället för att slänga in allt i boxen! Skär bara en öppning längst upp och häller ut lite. Sedan ställer jag resten av balen utanför boxen.
Den här animeringen klippte jag ihop efter en tävling i Hölö 2011, det var näst sista hindret i omhoppningen och jag styrde upp lite snävt, precis när London (min förra ponny) stod med blicken mot hindret tog han i för kung och fosterland och flög över hindret. Men språnget blev inte riktigt som tänkt och jag flög som en vante samtidigt som han landade på bakbommen. Hann som tur var precis ta mig tillbaka i sadeln och styra till sista hindret. Vilka minnen.
Igår var vi ute och pulsade i snön tillsammans med Natalie och Sanny.
Idag red vi lättare dressyr i ridhuset. Det blev lite blandat arbete med volter, åttor, serpentiner osv.
Började med lite halter, eftersom att de senaste tiden varit ett litet problem, men det kändes bra så jag lät det vara.
I galoppen fokuserade jag på att han ska bära sig själv, det är ju lite jobbigt för honom men han kämpar på bra! Red även en del galoppfattningar och de blir bättre och bättre. Kul!
Första bilden som lades upp på den här bloggen föreställande Amoure. En liten fyraåring med oviss framtid. Nu är han snart sex år och visar sig redan vara en liten stjärna :)
Min uppdatering beror på två anledningar, den första är för min dator har pajat. Och den andra tänker jag inte ta upp, ni lär märka hehe.. ;)
Åter till ridpasset! - Vi jobbade med en speciell övning igår som var så kul! Jag tycker det är bra att Kjelle har så mycket ideer osv, inget ridpass är det andra lik, och det är roligt hela tiden, och jag lär mig alltid något nytt! Övningen var iallafall volter och lite olika vägar, kan inte förklara för det är alldeles för krångligt, och ni hade inte förstått haha. Fleur blir extremt fin då man rundar och ställer henne, nästan lite överdrivet mycket ibland. Så den övningen passade oss super! Galoppen idag var en av dom bästa någonsin. Och jag känner sån stor skillnad nu! Hon blir bara finare och finare varje vecka, sååå glad! :D
Min uppdatering beror på två anledningar, den första är för min dator har pajat. Och den andra tänker jag inte ta upp, ni lär märka hehe.. ;)
Åter till ridpasset! - Vi jobbade med en speciell övning igår som var så kul! Jag tycker det är bra att Kjelle har så mycket ideer osv, inget ridpass är det andra lik, och det är roligt hela tiden, och jag lär mig alltid något nytt! Övningen var iallafall volter och lite olika vägar, kan inte förklara för det är alldeles för krångligt, och ni hade inte förstått haha. Fleur blir extremt fin då man rundar och ställer henne, nästan lite överdrivet mycket ibland. Så den övningen passade oss super! Galoppen idag var en av dom bästa någonsin. Och jag känner sån stor skillnad nu! Hon blir bara finare och finare varje vecka, sååå glad! :D
Idag gick jag en stund med honom i ridhuset. Då jag tog in honom från hagen typ travade han in och visade inte tecken på att vara halt. Skönt!
Han var väldigt pigg i ridhuset med. Hade sadalt honom om jag skulle rida. Men gick med honom i ca 35 minuter tills jag tänkte sitta upp. Då kom en annan häst in i ridhuset som började stegra och springa, såg inte riktigt så då blev Yngve mongo och började springa och stegra. Han blev i alla fall jätte rädd och uppstressad,jag med för den delen. Sen skulle den andra hästen longeras så jag tyckte inte det var någon bra ide att vara kvar i ridhuset och gick därifrån istället.
Yngve blev lite ledsen väl tillbaka i stallet, kände verkligen på mig att han ville ridas idag, och han verkade så glad! (och pigg) Men han får vara med på hoppträningen imorgon istället. Vi tar det ju så klart försiktigt till en början, men nu har han ju varit ohalt i två dagar så det ska säkert inte vara någon fara.
Väl tillbaka i stallet passade jag på att träna knoppa lillen. Tränar ju på Flyingeknoppar nu och det blev faktiskt bra för att vara typ första gången. Yngves man är bara så himla spretig så det blev mycket sprethår eftersom jag inte använde något vatten.
Jo det är nämigen så här att tävlar man dressyr (eller hoppning) och knoppar manen så blir det väldigt väldigt svårt att knoppa om manen haft pälsglans i sig. Det räcker att du haft pälsglans en gång och sedan väntat i två månder. Det sitter kvar.
Det är liksom en oskriven regel inom dressyrvärlden att man inte ska ha pälsglans i manen. Knopparna blir betydligt finare och lättare att göra om man inte använder pälsglans. Jag använder aldrig pälsglans i manen men däremot nästan varje dag i svansen.
Jag kan inte ens använda en borsta som haft pälsglans på sig på Yngves man. Den blir allderes för glidig.
Ett annat tips är BORSTA ALDRIG UT HÄSTENS SVANS. Varje gång man borstar sliter det så otroligt på svansen, då får man tunna fula svansar. Inte fint. Det bästa är bara pälsglans och låta den vara. Om man måste borsta så ALDRIG med en sån här borste:
Om du gör det kan jag nästan garantera en ful svans om ett tag. Utan du ska alltid anväda sånna här:
Och borsta inte varje dag. Försök att undvika att borsta svansen och måste du borsta så gör det så sällan du bara kan.
Jag anser mig vara ganska orädd när det kommer till ridningen. Det betyder inte att jag inte har respekt för hästarna, det har jag verkligen. Men jag är inte rädd för hästar som är heta, bockar, stegrar eller liknande. Jag tycker om utmaningar, men i mild grad.
Jag har en förkärlek till fart. Det är underbart att galoppera i full fart över ett öppet fält, och i dem lägena känner jag aldrig någon rädsla. Jag släpper allting och njuter av nuet. Det är helt underbart.
Det är inte bara ett sätt för mig att släppa allting, det är också ett sätt för hästen att få sträcka på sig. (Nästan) Alla hästar mår riktigt bra av att få sträcka ut i galopp då och då (gärna en gång i veckan).
Jag har inte alltid tyckt om fart, när jag red på ridskola tyckte jag inte alls om när det gick fort i galoppen men då var jag inte heller van. När jag hade haft min foderponny i ett halvår så blev jag modigare och tyckte att det var jätteroligt att galoppera.
När jag sedan gick London (min förra d-ponny) så var det bästa jag visste att galoppera snabbt utomhus, och det uppskattade han till max!
Det viktigaste är att man alltid känner att man har kontroll. Man måste ha kontroll.
Min största styrka är nog att jag alltid (nästan) är lugn. Amoure får sina små ryck ibland, skuttar iväg i bockningar och caprioler då han blir alldeles överladdad, men jag håller mig lugn, säger till och gör om/fortsätter som om ingenting har hänt. Men jag vet samtidigt att jag alltid har kontroll.
Tänk på det nästa gång du blir rädd - Är det du som har kontroll? Då har du med största sannolikhet inget att oroa dig över :)
Vilken tur jag har! Hältan var bara tillfällig. Igår då mamma åkte till stallet var den helt borta. Jag hade varit i skolan hela dagen igår och kom inte hem förän klockan nio. Jobbigt för jag var verkligen orolig. Tänk om det hade varit en senskada och han hade fått stå i 6 månader... Åh kan inte ens tänka så.
Vi valde att släppa ut honom i vanlig hage igår utan att veta hur han var. Det sista jag vill är att sätta honom i sjukhage eftersom han hatar det. Han blir verkligen ledsen. Men tänk om han hade haft så ont att han inte kunde gå och så skulle hagkompisarna börja bråka. Då skulle han inte ha en chans att ta sig därifrån.
Men som sagt, vi hade tur och han var inte halt igår. Efter mamma hade pratat med Lollo kom de överens om att han kunde ridas lite och han visade inget då heller.
Idag åker jag dit och promenerar honom i en halvtimme kanske. Och känns det bra sitter jag nog upp och rider lite försiktigt jag med.
Vet ni en sak jag tycker är pinsamt? Människor som inte kan hantera sina hästar, som låter hästarna ta kommandot utan att säga ifrån.
Det finns olika sorters hästar, men det finns också olika sorters människor. En del hästar har väldigt starkt psyke och behöver mycket träning för att de ska vara lätta att hantera men det går. Allt (nästan) går med lite tålamod.
Något av det värsta jag vet är hästar som springer iväg. Hästar som inte lyssnar när man säger stopp. Alla hästar kan bli rädda och det är okej, men de som springer iväg enbart på grund av att de är dåligt uppfostrade/ohanterade, det är inte okej!
Det finns (enligt mig) två olika sidor av svårhanterade/jobbiga hästar, de som är dåligt hanterade från början, kanske inte hanterade alls samt de som hamnat hos någon som inte visar hur hästen ska bete sig, kanske behandlar den illa eller helt enkelt låter den ta kontrollen. I båda fallen kan hästen ha varit eller bli välhanterad.
Jag vill med detta inlägg inte på något som helst sätt påpeka vad just du gör rätt och fel när det kommer till hanteringen av din häst, jag vill bara dela med mig av mina egna åsikter.
Jag anser att de ponnysar jag haft samtliga har varit välhanterade och uppfostrade, men jag måste nog säga att Amoure är den med väluppfostrade av dem alla. Antagligen eftersom att han fått rätt uppfostran från början.
Jag accepterar inte att min häst springer iväg från mig, drar i grimskaft/tyglar när jag står på marken, försöker beta när jag inte tillåtit det, skrapar med hovarna i gången, bits, sparkas eller liknande. Det är inte okej.
Sen har vi alla problem. Amoure var för ett år sedan svår att lasta, antagligen på grund av separationsångest (om hästar kan ha det) men i somras släppte det helt, och det märks att han tycker att det är roligt att resa. Det är viktigt att stärka det positiva och minimera det negativa i svåra situationer.
Mycket beröm när hästen gör rätt - En lätt tillsägning när hästen gör fel.
Jag skulle skämmas ihjäl om Amoure drog iväg med mig på en tävlingsplats (alla hästar kan som sagt bli rädda) och det är helt enkelt inte okej enligt mig. Hästen ska stå där den ska stå (helt stilla står väl få ;)) och lyssna på ryttare/skötare/förälder.
Amoure är en maffig och stark ponny som kan bli stark i en del situationer, men det är det man måste träna bort. Då får man det positiva: en oerhört lydig ponny som till och med skrittar fram sig själv till ridpassen ;)
Nu ska jag sätta mig ned och titta på första avsnittet av Ponnyakutens fjärde säsong.
Har ni hunnit titta ännu? Vad tycker ni isåfall?
Egentligen är jag inte så jätteförtjust i Ponnyakuten men jag vill ändå titta då det ofta uppkommer mycket debatter omkring det som händer i programmet.
Idag när jag kom till stallet för att hämta Yngve och göra iordning honom så var han halt. Först såg det ut som om höger fram var halt eftersom han tog korta steg med det benet. Men sen då jag gick ner i ridhuset och bad Lisa kolla så var det vänster han släpade medan höger han tog kortare steg på. Alltså inte så farligt men ändå så att man såg att han var halt.
I trav såg det dock betydligt bättre ut, där var det nästan ingenting.
Det vi gjort nu är att jag fick låna Sara och Erins backontrack (TACK) och så väntar vi. Vi tror att det är knät men det är inte svullet någonstans. Inte varmt heller och det ömmar inte. Det ända är att han har bitsår på betet högre upp och ett bitsår i ansiktet. Jag tror att de busat i hagen, och Yngve som hatar att busa (då det gäller springa och busa) har väl försökt springa iväg så har han halkat. Min teori i alla fall.
Har pianouppspel i skolan imorgon så kan inte åka till stallet men mamma ska kolla honom. Lisa trodde inte det var någon fara och det kan till och med hända att han är okej imorgon om vi har tur!
Så himla ovanligt bara. Jag har aldrig haft en häst som varit halt förut faktiskt. Och Yngve har typ aldrig varit det heller. Men han är så kry annars så han lär nog friska på sig snabbt. Dessutom blev det genast mycket bättre då han fick gå lite.
Men är det någon som har erfarenhet av hältor som vet vad man kan göra? Jag själv har ingen aning. Som sagt ingen svullnad, ömhet, värme eller något.
Idag red jag veckans andra dressyrträning vilket var roligt :) Vi började med traven och Lisa tyckte, precis som jag kände, att Amoure var mycket mer tillfreds och avslappnad jämfört med i fredags.
Vi red lite serpentiner och Lisa berättade exakt hur jag ska rida serpentinerna för att få så hög poäng som möjligt och det blev jättebra!
Därefter gick vi in på det här med halter vilket har varit ett problem nu efter Amoures "heta period" när han bara har sprungit och vi varit tvungna att göra halter som en form av bestraffning när han springer iväg, nu stretar han bara och blir sur i halterna. Så vi jobbade med det, fick flera bra i skritten men också en bra i traven så då var vi nöjda med det.
Dags för galopp där Amoure körde lite caprioler men jag sa till lite snällt och sedan gick det bra, då galopperade jag honom på volten på helt långa tyglar för att han ska hitta sin egen balans och inte springa på för att ta kontrollen över tyglarna. Det gick jättebra och efter en stund kortade jag bara upp innertygeln lite för att han skulle runda sig.
Avslutade med lite trav och lade sedan ned honom. Kändes bra, och nu har vi en del att jobba på nu när det knappt går att rida ute :/
Jag vill ha barmark igen så vi kan ut och galoppera ordentligt och träna inför tävlingssäsongen :)
En sak som jag tänker på väldigt ofta är att väldigt många ryttare inte fattar att en häst behöver gå i en låg form till en början.
Nu säger jag inte att alla är så men väldigt många hoppryttare rider inte sina hästar i en lång och låg form.
Väldigt många ryttare att man bara skrittar. Svaret är nej. Man ska alltid be sin häst söka sig neråt (utan att gå med mulen i bogen).
Ser det faktiskt hela tiden att man sitter upp och bara åker häst då hästen ska skrittas fram. Sen då man har åkt häst i 10 minuter tycker man att hästen är framskrittad och då tar man tyglarna och trycker ihop den i "form" Det som händer då är antingen att hästen spänner sig, trycker ihop sig jättehögt och blir stressad. Eller att hästen får en oärlig oform, så som att gå bakom lodplanet eller över lodplanet. Det kan också leda till att hästen inte jobbar med rygg och bakben.
ALLA hästar behöver gå lågt för att bygga de muskler de behöver för att kunna gå i en ärlig form. Sen om man skiter i dressyr spelar ingen roll för hästen kommer få problem att hoppa om den aldrig får gå lågt heller. Vissa hästar har aldrig ridits lågt för att ryttaren som red in den aldrig gjort så. Enligt mig är det väldigt synd för då är hästen mer eller mindre förstörd, och om inte i det fallet så tar det väldigt lång tid att lära in hästen att gå lågt.
Tyvärr upplever jag detta allt för ofta och ber alla ryttare som läser att tänka en extra gång hur ni faktiskt skrittar fram/rider fram och skrittar av era hästar!
Jag rider alltid i en låg form de första 20 minuterna och de tio sista på ALLA hästar jag sitter upp på. Detta leder alltid till ett trevligare ridpass med en häst som orkar mer.
Bilden kanske inte är världsbäst men här vill jag att Yngve ska söka sig neråt.
Vi fokuserade mycket på de "realistiska sakerna" som kommer att komma under våren, det vill säga serpentinbågar, övergångar, halter och lite skrittdelar.
Det märktes att Amoure tyckte att det var väldigt tråkigt så vi avslutade med att bara rida honom för vikt- och ytterhjälperna, då hade han ingen aning om vad som kom näst och det passade väldigt bra då han fick tänka ordentligt.
Idag red jag dressyr igen, och fortsatte mycket med vikthjälperna vilket gick super. Red även mycket övergångar och de kändes mycket bättre än igår, främst för att jag verkligen tänkte efter och red med sits och vikt och inte med händer och skänklar ;)
Imorgon blir det faktiskt också dressyrlektion, känns bra att satsa lite på dressyren nu när det inte är några tävlingar :D
En bild från en Lisa-lektion innan lovet då jag satt på en liten bomb ^^
Igår fick jag erbjudande att jobba extra på Solna ridskola! Så är där nu och ska vara där till 12.30 innan jag drar vidare till stallet och sedan hem på släktträff!
Det är bra att få lite extra jobb här och där och dessutom väldigt bra då de är hästrelaterad!
För mig skulle ett liv utan hästar vara väldigt tomt. Men om jag ska vara helt ärlig, så skulle jag klara mig utan hästar. Det är inte så att mitt liv skulle rasa om dom inte finns i min vardag. Självklart skulle det kännas annorlunda, men som sagt skulle klarat mig! Kan förstå för de som har en egen häst, vilket innebär att man är i stallet mer eller mindre varje dag. Men för mig, som rider en ibland två dagar i veckan så skulle det inte vara en jätte förändring. Det hade varit jobbigare att svara på den här frågan om jag fick den i samband med att jag var hästägare, men inte nu. Missförstå mig inte! Jag älskar hästar och att vara i stallet. Men livet är så mycket mer än bara hästar.
Jag hade aldrig hört talas om denna häst förut men tydligen var det en häst som de trodde var över ponnymåttet som tävlat 150 banor med vuxen. Och när de mätte om den visade det sig att den höll ponnymåttet. Det betyder ju att det här är förmodligen Sveriges bästa hoppponny. Den lär ju kosta en hel del nu när den dessutom är till salu!
Den lär man ju se tävla EM inom kort med en glad ryttare på ryggen.
Helt sjukt. Blir så inspirerad av duktiga små hästar eller ponnysar som tävlar hästklasser och äger.
Är helt klart min sax. Den går inte att leva utan och används varje dag för att flitigt få min lilla prins att se perfekt ut. Sen behöver man ju mycket i ryktlådan. Alla hårmedel osv som används är måste! och så klart borstar, hovkrats osv.
Men när jag tänker efter är det verkligen min sax jag älskar, blir nästan glad då jag ser den!
=
Fast så klart, ALDRIG PÄLSGLANS I MANEN OBS OBS. Bara svansen
En oerhört grön och oerfaren ponny, men jag såg så mycket potential i honom. När jag tittar på gamla videosar idag undrar jag hur jag kunde se det, kanske var det bara känslan jag fick?
Jag är så lycklig över att ha hittat en ponny som jag passar så bra tillsammans med. Amoure är underbar på alla sätt och vis och jag är så glad att jag har två hela år på mig att tävla honom, sedan tar jag ändå studenten och ska pröva mina vingar på annat håll.
Amoure är min lilla bebis, på riktigt. Jag har sett (och känt) honom ta sina första stapplande steg på tävlingsbanan och det med bravur. Jag har varit med första gången på många sätt och vis, han har blivit klippt, badad men också riden skolor.
Jag har ingen aning om hur jag ska kunna skiljas från honom när tiden är kommen men det är inget jag tänker på nu. Vi har två hela år på oss och när tiden är inne har jag fyllt 19 år och Amoure är vuxen på riktigt då han fyller 8 år.
Just nu känns det så himla bra och det här året kommer att bli suveränt!
Jag hade nog bästa känslan någonsin i hoppningen på Amoure under det här ridpasset för knappt en vecka sedan. Han kändes så himla lugn, lyhörd och följsam och det var jätteroligt :D Jag hoppas verkligen att vi kan visa oss även på hoppbanorna i år och det tror jag, att med lite träning, inte är helt omöjligt ;)
Ta inget personligt nu alla läsare! Det är bara mina åsikter ;) Skulle vara trist om alla tyckte likadant!
• Bruka hästar är inget jag tycker är dösnyggt. Det är liksom för "vanligt". Mina ögon faller liksom inte för bruna hästar även fast det kan finnas vissa som man dreglar över! Mörkbruna är fina men just den vanliga bruna färgen passar inte mig.
• För färgglada färger är inte snyggt. Ibland kan det vara det om det är väldigt stilrent och blandat med kanske en annan färg som inte är så utstickande. Det kan vara fint om det är väldigt bra matchat osv. Men i helhet tycker de mindre utstickande färgerna är snyggare, vilken häst de än sitter på.
Och rosa skulle jag ALDRIG kunna tänka mig på en häst, varelse sto eller inte. Jag hatar rosa, gräsligt!
Ush!
• Jag stör mig på ryttare som rider för låga klasser. Alltså typ att man ligger på LA nivå och tävlar LC bara för att vinna osv. Men jag stör mig också så oerhört då ryttare ger sig på för svåra klasser. Det är ju deras problem egentligen men jag stör mig. Man kommer bara få dåligt självförtroende i så fall. Man ska börja på lägsta klassen och först hoppa upp en klass då man ridit stadigt över godkänt.
•Det finns så himla många proffsbloggare där ute som suger på att blogga. De är med i Horsespot men skiter i att blogga på några dagar. Jag tycker att man som bloggare (om man är seriös) har ett ansvar att alltid se till att det finns inlägg. Men det är många bloggar som bara tar det på "skoj" och de läser jag inte.
Stor hiss till Dressyrmupparna som bloggar i alla fall. Även om de är bortresta, sjuka, mår dåligt, har annat att göra osv. De tar alltid ansvar, hiss! Så ska en blogg drivas, annars är det värdelöst.
•Jag stör mig på för långa pösiga kavajer i hoppning. Hoppryttare ska ha så korta kavajer det bara går och de ska vara figursydda. I dressyren ska de också vara figursydda men där ska de vara långa. I hoppningen ska det vara korta tajta kavajer!
Så ska de se ut!
• Har märkt att fler och fler klubbar har ljusblå på sina rosetter istället för mörkblått. Det är fult! Mörkblått ska det vara. Det ljusblåa ser så töntigt ut.
För några dagar sedan blev dessa boots mina! Nu när Yngve rör på benen så fint så stötar han i sig själv fram. Har ju satt på vanliga stora boots men de snurrar och låter. Känns som om de stör honom lite. Dessa nya boots snurrar inte alls och låter inte. De sitter på rätt ställe hela tiden och ja, jag tycker det känns mer bekvämt liksom! Sen är ju de vita snyggare men dessa är bättre om man inte ska rida lektion eller något speciellt.
Stor hiss till dessa i alla fall! 179 kr kostade de från Equi-Guard.
Jag tycker att det var en rolig och framförallt nyttig träning för Amoures del. Speciellt uppvärmningen passade väldigt bra!
Vi värmde upp genom att trava över tre bommar varav den mittersta var upphöjd, på ena långsidan och sedan snett igenom över ett kryss med travbom. Därefter skulle vi galoppera och vända över en bom på medellinjen där vi skulle byta galopp.
En del gångar gjorde Amoure riktigt fina, luftiga byten men det är helt klart något vi behöver träna på. Inte så konstigt dock ;)
Sedan hoppade vi en oxer med två galoppbommar innan, lite mer travhoppning över enkla kryss samt studs och även över två räcken där det skulle vara fyra galoppsprång mellan.
Amoure blev lite på så det gällde att få tillbaka honom men det blev bättre och bättre. Sedan hoppade vi en oxer och därefter blev det bana.
Travkryss på kortsidan till galoppbommar med oxer, snett igenom över kryss, kort snett igenom över studs fem språng till räckes-linjen och sedan hela kort+långsidan ned för att vända snävt (omhoppning) på oxern och därefter räckes-linjen från andra hållet. Gick bra och jag fick en bra känsla, speciellt i snäva svängen ;)
Amoure har verkligen utvecklats i hoppningen, och Eva sa dessutom att han fått väldigt mycket bättre och mer ekonomiska men samtidigt runda språng. Kul!
Just nu saknar jag mer än allt en bra ridbana. Jag älskar verkligen att rida utomhus på ridbana. I ridhus blir jag så ofokuserad faktiskt och Yngve är mycket finare ute (Om utebanan har bra underlag). Har nog alltid gillat att rida ute mer och nu när det är is överallt går det ju verkligen inte att rida ute.
Många hästar jag ridit kan faktiskt gå på ganska hårt underlag utan att det påvärkar ridningen men jag har märkt det med Yngve att han kan inte ta för sig och gå lika bra i ridhuset som han gör ute då utebanan är för hård. Han behöver verkligen mjukt annars blir han spänd och trycker liksom inte ifrån.
Önskar mig just nu inget annat än en stor ridbana med bästa underlaget + 20 grader varmt och vindstilla. Åh vill ha nu tack.
Jag tror att jag har gett er en ganska tydlig bild av hur han är men det skulle vara väldigt intressant om ni kunde slänga iväg en kommentar med någon mening om hur ni tror att han är. Det är så pass få som har ridit honom än så länge så jag skulle vilja veta vad de som inte ridit honom har för uppfattning :)
Som ni alla kanske vet så rider ju även min mamma och lillasyster Yngve och vad finns det för fördelar och nackdelar.
Nackdelarna med att inte bara ha honom själv är att man måste ge bort dagar fast man kanske själv vill träna. Liksom om man ska tävla så kanske man vill träna stenhårt men det går inte eftersom de ska rida varsin dag och så måste han ridas ut osv. Dessutom kan jag inte bestämma själv över när han ska ridas ut osv utan det blir mycket att alla vill träna i ridhuset och då måste man offra sig för att hästen ska få komma ut.
Man kan liksom inte planera sitt veckoschema helt säkert eftersom jag inte kan veta vad de kommer att göra osv
Om man är två personer tycker jag det fungerar bättre, blir mer lagom. Just nu till exempel rider inte min lillasyster alls speciellt mycket. Och mamma låter mig rida då jag vill så det passar väldigt bra. Då rider kanske mamma en gång i veckan så vilar han en dag, då blir det fyra ridpass för mig. Eller så rider mamma två dagar så blir det tre ridpass för mig. Fungerar väldigt bra och de är så himla skönt. Jag skulle nog aldrig kunna vara i stallet varenda dag året om.
Jag måste få minst en dag att bara vara hemma för att orka, så creads till alla er där ute som inte har mammor och pappor eller medryttare som hjälper till och gör allt själva!
Men jag är i alla fall väldigt tacksam för att jag har min mamma. Hon tar även över då Yngve brallar för mycket osv eftersom jag blir väldigt rädd då. Bara det är så himla skönt. Hon rider även oftast ut också vilket underlättar min träning osv. Dessutom tillexempel som här om dagen red hon fram Yngve så jag hann rida lektion osv.
Det är faktiskt bra att ha en person i familjen som kan rida och hjälpa till. Men jag tycker faktiskt man ska vara max två på en häst egentligen. I alla fall i mitt fall när jag vill tävla väldigt mycket. Blir lite ridning om en vecka delas på tre.
Jag tycker det är perfekt som det är nu faktiskt! Mamma rider en dag, Linda hoppar en dag, han vilar en dag och jag rider resten! Ibland hoppar inte Linda och då får jag en riddag extra! Plus att jag ibland hjälper andra med deras hästar och då blir det ju ridning ändå (:
Blandade bilder på Linda och mamma.
Mamma startade en "klubb" dressyr hemma och var jätteglad då hon vann! :D
Connemaravalack kat. D född -07 e. Uranus RC 60 (svenska eliten i fälttävlan) u. Lidens Caprifol (elitsto)
En ponny med mycket potential som i nuläget tävlat LB i både hoppning och dressyr samt P70 fälttävlan.
Mycket egen energi, vacker att se på och trevliga gångarter. Silver på utställning med 38p, mycket goda lovord om bra ridtyp samt bra, luftiga och taktmässiga gångarter.
Inte tävlad mycket men felfria rundor upp till 95 cm samt startad P70 fälttävlan med vinst i alla starter.
Fälttävlan är hans grej, han hoppar allt man styr på och har aldrig stannat på ett terränghinder. Stor, vägvinnande galopp som gör sig perfekt på terrängbanan.
Hoppad enstaka hinder på 110, löshoppad 120 cm.
Köptes av uppfödarna och jag har själv utbildat honom.
Mycket väluppfostrad, snäll att klippa, spola, lasta. Kan ridas ut på både ensam och i grupp. Helt trafiksäker.
Något nervig ponny med mycket energi som inte passar som första ponny men till den som vill utvecklas tillsammans med en ponny som kan gå långt!
♦ Att jag har väldigt jobbig eksem på händerna. De blir otroligt torra under vintern vilket leder till blåsor och sår. Detta gör att jag mestadels inte kan skölja bettet utan får be mamma göra det och få vatten på händerna.
♦ Att jag ibland inte orkar sätta på mig BH då jag ska till stallet haha och ibland orkar jag inte ens byta tröja (under vintern) så sätter bara på mig en snygg tröja över pjamaströjan haha.
Magen bar i sommras på Minge
♦ Att jag är Ateist. Väldigt mycket Ateist faktiskt. Avskyr religion på alla sätt och kan inte se något att sätt än vetenskap. Som Bill Maher säger "I dont ridicule religion, it ridicules itself".
♦Efter ett ridpass smörjer jag 99% av gångerna mitt träns och mina stövlar. Inte lika ofta sadeln men tränset och stövlarna är så viktiga för de syns mest!
♦Att jag har svag dyslexi trots MVG i svenska ;) Och måste alltid stavkontrollera mina inlägg, och oftast är det mycket stavfel.
Vet ni något bra hopp-/fälttävlansläger som ni kan tipsa mig om?
Det kan vara från Uppsala och söder ut (alltså i Skåne också). Har ett jag funderar på men är inte helt säker.
Om ni vet något bra träningsläger för hopp-/fälttävlansryttare som vill utvecklas och samtidigt ha roligt, och som är endast för privatryttare så får ni gärna kommentera.
Nu dom här sista dagarna innan skolstarten så har jag suttigt och pluggat hela dagar! Jag låg efter i ALLA ämnen, men nu sitter jag med sista inlämningen och det är SÅ skönt! Har gjort kanske 15 inlämningar det här lovet. Sjukt egentligen! Men eftersom jag var lat nu första terminen, så fick jag jobba ihop en hel termins inlämningar på ett lov. Haha men det var mitt val! Det jag ville säga med det här inlägget är iallafall att jag är överlycklig med att sitta här med sista inlämningen för det här lovet.
Ikväll blir det dressyr på Fleur antagligen. Har saknat ridningen nu under lovet, även fast kursen varit. Ska bli så kul att rida Fleur nu efter kursen eftersom jag känner en sån otrolig skillnad!! Efter stallet kommer min pojkvän hem till mig för en myskväll innan skolstarten som är imorgon. Alltså en perfekt kväll!!
Tänkte jag skulle skriva ett inlägg lite om Yngves utveckling sedan vi köpte honom, 1,5 år sedan.
Självklart har jag utvecklats också så det bara skriker om det men tänkte jag tar lite av båda två.
Provridning. Finns inte mycket att säga om det.
Precis då vi fick honom krökte han nästan alltid på nacken men det behövde verkligen inte betyda att han gick i en ärlig form. Hans hals blev liksom som ett U fast uppochnervänt. Någon bakbensaktivitet fanns det verkligen inte. Om man fick upp honom i en galopp så var det nästan bara trav på bakbenen, han galopperade alltså inte med dem.
Jag minns att vi satte upp Frida i stallet som är en väldigt duktig dressyrryttare för att känna på honom och hon sa det att traven är han fin i men galoppen finns inte och det var helt sant.
Sen hade jag jätte mycket problem med munnen på honom. Jag var dels för hård i handen eftersom jag inte var van vid en sån känslig häst, men också att så fort jag började kräva så flög huvudet upp i luften vilket gjorde mig hård i handen med.
Det hela ändrades då jag började rida för Lisa senare i början av vintern.
Lisa började att ändra på mitt sätt att rida vilket bara det gjorde att vi kom jättelångt men efter det vara det dags att börja ändra på Yngve. Och där var det en heeeel del jobb.
Jobbet blev att böja men vi fick också börja jobba med galoppen. Långsamt blev det bättre och det gick från att inte kunna få upp i galopp till att han tog galoppskänkeln och kunde galoppera korta stunder på stora volter.
Det var först nu jag kunde rida mer dressyr på honom, den mer ärliga formen började komma och det började kännas bättre.
Första tävlingen på 62% Glad tjej!
Hittills gjorde vi inte skolor eller skänkelvikningar. Det var bara galoppen som var fokus och kunna rida i en bra form.
Men nu började han först jobba med ryggen mer och nu kändes det mer äkta. Nu började vi även träna 15 meters volter i galopp och han bröt ofta av och samlad galopp fanns inte på schemat men han galopperade och någorlunda bra.
Vi var med på Vallentunas klubbdressyr och vann.
Vann klubb dressyr på Väsby. Nu var han fin på rakt spår, böjt spår fortfarande jobbigt och fanns möjlighet till att bryta av i galoppen men formen var bra.
Första LB:1an som vi red på 62% trots väldigt spänd häst.
Han började bli riktigt härlig på tävlingarna också och tog för sig.
Jag och lisa började träna lite skolor och nu var mycket fokus på att få honom rundare, fortfarande galopparbete.
Nu började han även biffa på sig väldigt mycket. Han var i en väldigt bra period innan sommarbetet.
Sen blev det sommar och sommarbete och då tog Yngve semester, han kom tillbaka i topp på meetinget i Falun där vi båda utvecklades otroligt mycket tävlingsmässigt, blev tre, två, fick personbästa och vann meetingpriset!
Jisses vad glad jag var då vi kom trea haha, Yngve tyckte inte det var en big deal, han vann ju inte ;)
Sen har det bara gått framåt efter det.
bakbenen!
Vi har gått mer in på LA och nu i höst gått in på delar ur Medelsvår. Nu är inte galoppen fokus utan bakbensrörelse i sidled. Största jobbet nu är mer flytande skänkelvikningar och skolor. Nästa steg blir att fördjupa sig mer i enkla byten och så småningom byten. Men en sak i taget. Men gud vad han kommit långt och fort! Världens duktigaste häst!
Gick först för hand eftersom de rör sig lite i hagarna nu. Srittade en stund innan jag började böja honom mycket i skritten så han skulle bli mjuk i sidorna. Böjde både fram och bak och gjorde sidverts för att stretcha. Travade lite i låg form med övergångar och han kändes fin! Inte lika pigg som igår men ändå explosiv och framåt, nästan lagom liksom!
Sen blev han själv i ridhuset och då drygade han sig lite genom att dra i bettet och bli okoncentrerad. Men då jag satte mig ner blev han jätte fin. Tänkte på det Lisa sa igår att han ibland kryper ihop liiite för mycket så jobbade på att få fram nosen och då blev han så hima fin. Tror aldrig någonsin han gått så här bra! Vi är verkligen i topp.
Red igenom LA:1 och nu lite mer förberett eftersom jag kunde programmet. Skänkelvikningarna idag var det bästa hitills. Galoppen var inte lika bra idag som igår fast den var ändå väldigt bra, men igår var det perfekt! Det var nog på grund av att han var lite piggare igår. Han gjorde galoppdelen jätte bra och travdelen med Allt var bra idag helt enkelt haha!
Efter red jag lite mer galopp och red galoppöppnor på långsidorna och han gjorde dem så bra. Mamma blev helt shockad haha. Det jag gjorde efter LA:1an finns på videon.
För någon vecka sedan la jag upp en bild på ett packet, kommer ni ihåg?
Det jag köpte var i alla fall en Kingsland Orion Väst.
Jag har suktat efter just denna väst så lång tid jag kan minnas men har alltid känt att 1900 kr är lite mycket för en väst. Men just på julafton hade Skara ridsport 20% på allt på nätet, så då passade jag på att köpa in denna och fick den för hela 500 kr billigare vilket jag tyckte var väldigt bra. Jag lyckades dock köpa en storlek för stor. Jag borde ha haft xxs men köpte xs. Den sitter ju fortfarande bra men xxs hade varit snyggare!
Dock är den väldigt snygg nu med och jag är väldigt nöjd, helt klart favorit i garderoben. Dessutom är typ all min utrustning i just de två färgerna!
Mitt allra första hästminne är när jag var hos min farfar, som har en hästgård med fina araber, och på den tiden så hade han shettisar. Och det var en speciell shettis som han hade köpt till mig som hete George. Han var mörkbrun, med lång pannlugg och man. Jag minns att jag brukade göra en fläta i pannluggen så han skulle se någonting. Red på honom också någongång då jag var hos min farfar, och då bet farfars hund i Georges ben så han kickade, så jag flög av.
Gick igenom min gamla bilddagbok, och hittade dom här bilderna! Ska ha en bild när jag sitter på honom också, men hittar den inte!
Det har varit en lång men rolig dag sådär när jullovet börjar ta slut.
Mestadels av dagen har jag varit på ponnydressyrtävling med Sara och Martina som startade en varsin LB:1. Jag tyckte det gick super för båda men Martina var väl inte helt nöjd, fast bra resultat! Sara red bättre än nånsin med Mingus och gjorde inte en enda miss. Hur bra som helst!
Efter det, var tanken från början att jag skulle rida för Lisa men insåg att jag inte skulle hinna. Så bad mamma rida lektionen på Yngve. Vi kom hem från tävlingen 10 minuter innan lektionen började och tänkte jag skulle gå ner och titta. Mamma rider ju fram då och så säger hon att jag ska hoppa upp haha. Så jag fick ställa mig mitt i ridhuset och byta om och hoppa upp med mammas ridkläder på! Superlyx också med en framriden häst.
Kände lite på honom i alla gångarter och han gick så himla fint. Alltså åh vilken känsla, helt fantastisk. Då lektionen började så fanns det inte mycket att peta på hur han gick så då sa Lisa det jag älskar att höra mest, programridning!
Det blir alltid mer programridning mestadels då han går så bra så vi inte behöver jobba med formen så mycket.
Vi gjorde lite skänkelvikningar först bara för att det är de svåraste och vill inte ge mig på dem direkt i programmet. Han gjorde dem faktiskt jättebra. Speciellt i vänster gör han riktigt bra skänkelvikningar och kände att jag fick flyt. I höger blir det hackigare och svårare men det gick det med.
Red igenom LA:1 sen då och gud vad fin han var. Man bara sitter och ler. Han liksom trycker sig fram med hela kroppen med en sådan himla härlig energi fast så ihop och uppmärksam. Först är det ju 10 meters volter och sedan direkt ökning och åååh, älskar min häst. Skänkelvikningarna här blev dock svårare eftersom jag inte förberedde (kunde inte programmet helt) så red inte så bra i de skänkelvikningarna som tidigare. Galoppprogrammet var också så himla bra, han var verkligen guld. Kändes som om man satt på världens finaste dressyrhäst typ. HAHA jag låter verkligen helt lyrisk men det är sant. Han ryggade fint, gjorde fina inridningar och allt.
Efter programmet tränade vi lite mer skänkelvikningar fast svårare då jag ska överställa honom samtidigt, väldigt bra jobb för honom så det ska jag ta med i fortsättningen då jag rider, väldigt bra övning. Det var väldigt svårt men efter vi gjort de "svåra" skänkelvikningarna och gick över till de "vanliga" blev de plötsligt mycket enklare.
Vi gjorde lite öppnor sedan och i höger ska jag bara tänka på att överställa och i vänster nästan tvärt om. Massor med bra att ta med sig!
Blev väldigt mycket text men jag ville verkligen skriva av mig om min väldigt braiga lektion idag. Det ska verkligen bli ett mål att alltid få honom gå sådär. man verkligen kände att han älskade att prestera idag, så kul!
Lite bilder från ett pass i början på Juni där jag också fick samma känsla, även fast idag var mycket mycket bättre!
Jobba ännu mer med att få henne lägre i formen, men vi är redan på god bit!
Få bort att hon kickar i galoppfattningarna helt! Har absolut blivit bättre än för ett år sen. Hon förstår liksom ordet galopp och vad som innebär med det. Så när Kjelle säger ''förbered galopp'' så vet hon vad som väntar, och taggar till, väntar på galoppskänkeln liksom. Så när jag väl gör en galoppfattning så blir hon så glad så hon kickar,haha! Därför går det så mycket bättre på tillexempel en framridning då jag rider själv och bestämmer självständigt vart det är galopp och inte, för då vet hon inte vad som väntar. Sen har jag också blivit bättre på att inte göra en tydlig galoppfattning, alltså det räcker med att jag skjuter fram höften och då blir det galopp, vilket är väldigt skönt! Kicken beror mycket på att hon inte behöver skänkeln för galopp, det räcker med höften.
Att vänster galoppen ska kännas lika bra som höger galoppen. Få henne mer rundare i vänster alltså.
Få godkänd procent på alla kommande hemmatävlingar (LB:2 och LB:3)
Få åtminstone 55% på lokala nu i vår. Hon har varit ute nu en gång (Vällingby) på 4-5 år. Hon hade en paus där ett tag, då hon inte tävlades lokalt. Varför var för att ingen ''satsade'' på henne. Men nu är det hon och jag, och vi ska tränatränaträna så hon känner sig bekväm lokalt. Hon kan, men somsagt det var ett tag sen sist hon tävlade lokalt.
Långsiktiga mål
Att hennes spändhet ska vara borta helt på tävlingsplatsen, och att vi kan börja fokusera oss på vägarna mer och delarna. Nu blir det mycket att jag bara försöker hålla mig lugn, och även henne. Men måste tillägga att jag förstår att hon är spänd nu!!
Eftersom det inte är jag som bestämmer tävlingarna och klasserna helt, så kan jag ju inte sätta upp mål om tävlingar så mycket. Men skulle vara hur kul som helst att starta någon LA lokalt i framtiden med henne. Vi har redan ridit LA på hemmaplan, men somsagt på lokalt skulle vara kul!
Nu har jag precis jobbat klart i stallet! Jobbigt i början då jag kände mig illamående och helt yr! Kunde mocka i typ max 3 minuter, sen var jag tvungen att sätta mig, irriterande!!
Men det släppte senare och nu känns det bra :) tror det berodde på att jag inte hade ätit eller druckigt, och så sov jag 2 timmar inatt! Ingen bra kombination och min kropp sa ifrån, haha!
Nu ska jag hem för att ducha, sedan krypa ner i min säng där min pojkvän ligger och sover, måste vila upp mig för ikväll är det tjejmiddag med mina bästa tjejer hos Tove! Taggaaad.
Skulle ta en bild på Fleur, men hon duckade precis!
Många undrar ofta vilket objektiv jag använder så passar på att svara på den här frågan.
Jag använder alltid samma objektiv då jag fotar och det är mitt Sigma 2.8 70-200. Fruktansvärt bra objektiv faktiskt som tar riktigt fina bilder. Anledningen till att den tar bra bilder i ridhus är siffran 2.8 där uppe. Den gör bilderna ljusare. Ett vanligt objektiv har ofta 3.5-5-5 vilket gör det mörkare och desto mer du zoomar desto mörkare.
Sen kan inte alla kameror använda detta objektiv. "Amatör" kameror, alltså sånna som har bilder på snurren på kameran, om ni fattar, tror inte de kan använda sådanna objektiv.
Idag har jag och mamma åkt runt och kollat saker innan vi kom till stallet. Yngve fick vila idag eftersom han gått i en vecka nu. Men efter att ha pratat lite med min tränare Lisa så kom jag fram till att han skulle promeneras lite i ridhuset. Nu är det ju bara is överallt verkligen så hästarna kan inte röra sig ordentligt i sina hagar. Det blir liksom att de går och spänner sig hela tiden, precis som vi gör när vi går på is. Så han fick gå av sig lite i ridhuset med mig innan han fick gå in.
Myste lite extra idag med honom eftersom han vilade och han skötte sig bra! han var faktiskt (ganska) duktig idag när jag ledde honom. Han sprang aldrig iväg och blev inte rädd för något, tjoho!
Åkte typ hemifrån vid 12 och är hemma nu, puh. Nu ska jag jobba lite matte!
Yngve för någon dag sedan i sitt täcke som vi vann för bästa tävlingsekipage på häst hos Väsby :)
Att skiljas från en häst är någonting jag har god erfarenhet av. Har varit med om det fyra gånger riktigt ordentligt. Det jag menar med ordentligt, är att jag blivit riktigt ledsen av dom fyra gångerna. Lika jobbigt varje gång. Men nu hoppas jag att jag inte behöver skilja mig ifrån Fleur på ett bra tag iallafall!
Första gången jag skiljdes från en häst var då jag skulle sluta på ridskolan, och lämna Magi. Det här hände för ca 3 år sen. Magi var ponnyn jag tränade och tävlade i både dressyr och hoppning. Han betydde väldigt mycket under den tiden jag red på Väsby ridklubb. Det var i stortsett bara honom jag red, och sista halvåret jag red där så var han halt, och när han blev frisk så fick jag sitta upp på hans rygg och vi skulle rida ut, minns hur glädjetårarna rann och att jag bara satt och log. Hade jag haft en hästgård, hade jag köpt honom för längesen.
Andra gången jag skiljdes från en häst var då jag skulle lämna tillbaka min foderponny Twister. Skulle ha han på prov i tre månader, för eventuellt senare köp. Men redan efter två veckor hade jag bestämt mig, han var ingenting för mig. Hade blivit rädd då han skenade okontrollerat med mig i ridhuset varv efter varv, och jag fick tillslut kasta mig av i fullpanik. Dom kunde inte köra in till stallet han stod på då det var fullt med is, så jag var tvungen att gå med en häst som var rädd för bilar, hundar, och allt som rörde sig, ca tre kilometer. Det var ishalt och massor av backar och nedförsbackar, halkade till flera gången, och hela den där vägen var såå jobbig! Jag grät och grät.
Tredje gången jag skiljdes från en häst var då vi skulle sälja Space. Ett beslut vi tagit tillsammans, och jag visste om den dagen hon skulle åka. Stod inne i boxen med henne, hade satt på henne hennes täcke hon skulle ha i transporten, vi var klara för att skiljas, det vi gjorde var att vänta på att köparna skulle komma. Då brast det. Det gjorde så ont innuti mig, och jag kunde inte hålla tårarna borta. När köparna kom så ledde jag ner henne till stallplan, och det tog emot att ge dom grimskaftet. Grimskaftet som ledde till min ponny, som snart skulle åka iväg ifrån mig. Det var en jobbig dag!
Fjärde gången jag skulle skiljas från en häst var då Eclaire skulle avlivas. Hade planerat att rida ett sista ridpass på henne, men när jag kom till stallet så ändrades den planen, jag orkade verkligen inte det, det hade varit för jobbigt. Så gick till henne i hagen, och hon kom fram till mig. Sjukt jobbigt att vända ryggen om och veta att det där, det var sista gången jag såg henne, för all framtid..
En sak, som jag tror skiljer mig lite från de flesta är att jag verkligen älskar att hänga med på andras tävlingar.
Det hela började med att jag följde med andra för att själv få rutin innan jag började tävla. Sen har det liksom blivit naturligt. Jag älskar att vara med, fixa, göra hästen fin, heja, pusha (ibland kanske lite för mycket), skrika haha och glädjas åt andras lyckanden.
Tove, till exempel är väll den jag hängt med mest. Jag har typ praktiskt taget varit med på nästan varje tävling om jag inte själv tävlar, nästan inget kan stoppa mig förutom magsjuka vid ett tillfälle.
Och jag tror att Tove kan bli lite trött på mig ibland då jag skriker på henne, säger att om hon river kommer hon få stryk, tvingar henne att starta nästa klass fast hon blöder, pushar henne att satsa på placering osv men i slutändan tror jag hon tycker det är lite roligt ;)
Det är liksom så kul att kunna följa med andra och känna samma glädje som då man själv tävlar fast man slipper hela bli nervös, prestationångestgrejen. Sen älskar ju att tävla själv och mina tävlingar går ju före andras men jag försöker alltid klämma in så många som möjligt!
De bästa tävlingarna att åka på är då det är många från Grana som tävlar. Då blir vi som en stor hejarklack, men också Toves fältävlanstävlingar eftersom vi sover över och har heldags aktiviteter, nästan som en liten minisemester! Sen är det så kul att se Amoure sköta terrängbanan som en rutinerad fälttävlanshäst fast an bara är fem. Jag blir alltid allderes tårögd som en äkta ponnymamma <3
Några favoriter jag snappat på Tove genom tävlinagarna (jag är inte bara Toves ponnymamma, jag är även skötare och fotograf ;) )
Idag hoppade jag Amoure, och det var även första ridpasset sedan jag åkte bort, men Hannah har ju ridit honom :)
Han kändes väldigt lugn vilket gjorde det lätt att hitta en bra rytm och tempo samt få honom att söka stöd på bettet långt fram, vilket han behöver för allra bästa språngkurva.
Jag och Amanda hjälptes åt att bygga fram och då blev det en smal mur, en kombination med först häckar-ett galoppsprång-räcke med halmbalar under, en vattenmatta, en smal mur och en oxer/trippelbarr (jag hoppade den som både och).
Jag började att trava och galoppera fram ordentligt innan jag travhoppade oxern upp till 90 cm, sedan tog jag den i galopp upp till 1m. Däremellan hoppade jag också kombinationen där räcket i slutet låg på 90 cm.
Byggde om oxern till en trippelbarr på drygt 90 cm, vilket även det var enkelt. Amoure har hoppat ett endaste språng på trippelbarr förut, på en tävling i somras.
Sedan hoppade jag muren (här får ni även ett failklipp, haha) utan att visa honom det så första språnget blev väldigt konstigt men resten flöt på bra.
Vi gjorde sedan om trippelbarren till en oxer igen och lade över vattenmattan så att det skulle se konstigt ut, för att prova lite och det gick galant :)
Höjde muren till 90-95cm och hoppade sedan en bana.
Nu finns alla språng med på film, så jag hoppas att ni tar er tid och tittar :)
Har suttit och tänkt och tänkt! Och kom fram till en sak som hände för väldigt länge sen. Det var på ridskole tiden, då jag red på Väsby ridklubb. Hade nästan aldrig hoppat en ponny som heter Bellamy, och så skulle jag hopptävla henne på KM. Går in på banan utan några förhoppningar ALLS! Hoppar grunden lugnt och sansat, och satsar absolut ingenting i omhoppningen, ökade något till sista hindret. Och det visade sig att vi vann! Galet kul, och minns hur chockad jag var!!
Igår så var det då hopplektion för Leif. Vi började med att travhoppa en oxer vilket gick hur bra som helst, bättre än vad jag trott! eftersom jag är så dålig på att hoppa lät jag Yngve sköta taxeringen osv och det gjorde han super bra!
Sen så började vi hoppa studs på en båge. Yngve ville inte riktigt men det kan ha berot på att jag var lite feg ;) Tycker studs är lite obehagligt men blev lite arg på mig själv och då gick det bra!
Sedan hoppade vi studs på andra sidan riduset i en båge och sedan hoppade i ett räcke på kanske 60 cm.
Efter det var det en bana som löd, fyra studs på båge, oxer snett igenom fyrstuds och sedan räcke. Första gången gick det bra, blev lite ojämt takt då han drog iväg lite efter studset så jag ville göra igen och då blev det verkligen perfekt. Han hade superfin galopp hela tiden och kom rätt på alla hinder och då låg de ändå på typ 80 cm ;)
Erika och Ulirika filmade men har inte fått någon än så det kanske kommer senare!
Idag:
idag så var tanken att rida lite dressyr men lät några bommar och stöd vara kvar från då Tove hoppade. Då vi kom in i riudhusert var dock Yngve väldigt trött, eller kanske mer less typ. Så lät honom rulla över några studs ett par gånger och det tyckte han var jättekul! Och Även idag fick han en mycket trevligare galopp! Tove la upp det till ett hinder senare och då hoppade jag det ett par gånger som kanske låg på 60-70 cm (:
Tipsare:Emilia Min drömhäst ser ut såhär! Kolla bara videon! Mörkbrun, fyra vita strumpor och bläs. Perfekta gångarter och enligt hästnet annonsen, så verkar han vara hur mysig som helst. Lastar sig själv, lätt att ha med på tävlingsplatser och hennes 11 åriga dotter rider honom i fin form och massa skolor. Han är perfekt ålder också, 6 år!
Här kommer några failklipp från inhoppningen :) Det är roligt att titta igenom gamla videoklipp och se hur mycket Amoure har utvecklats, det jag främst lägger märke till är:
- Galoppen, mycket lättare och kortare, samt starkare!
- Sprången, bättre taxering, mer lagom marginal, bra bjudning.
- Balansen, han var tidigare jättevinglig!
- Bjudningen, då var han lite "trög" i hoppningen och förstod inte riktigt, nu har han nästan för mycket bjudning ;)
Listan kan bli lång, men de här sakerna är de största förändringarna :)
Idag ska faktiskt jag hoppträna Yngve! Det är första gången på tre år tror jag som jag faktiskt hopptränar.
Linda drog till Småland imorse från ingenstans så då måste någon hoppa in. Men det ska faktiskt blir kul, hoppas jag haha. Jag tror det kan hjälpa mig bli modigare osv.
Igår så red jag Yngve i ridhuset men då var han ju helt knäpp. Betedde sig som om han hade störningar i skallen bokstavligen haha. Då vi kom in i ridhuset trodde han att det skulle rasa från taket hela tiden fast all snö är borta så han gick som en giraff och letade faror och hoppade till hela tiden. Och sen då jag red så var det omöjligt att rida nära långsidorna utan att han bara slängde sig iväg eller tvärnitade. Sjukt jobbigt eftersom jag själv blir så nervös och rädd så han är nervös och rädd. Ingen bra combo helt enkelt.
Men jag får hoppas att han finner lite mod idag iallafall och inte beter sig som om allt är monster, annars i värsta fall får mamma hoppa upp och hoppa haha!
Det är så synd bara för jag är rätt så dålig på att hoppa (kanske för att jag gör det en gång per år haha) Men hoppas jag får lite tips nu på hoppträningen så min sits blir bättre!
Tyvärr passar inte våran hoppsadel längre, och det suger verkligen! Yngve har ju på senaste tiden stannat mer och det kan nog bero på det. Den ligger nämligen och trycker på ryggen på honom, alltså ligger den i bakvikt. Det är så synd för det är en riktigt bra sadel som vi betalade en hel del för.
Tur att det inte var dressyrsadeln i alla fall eftersom han bara hoppas en gång i veckan, ibland varannan.
Så nu måste vi förmodligen köra iväg honom till Mustang och prova massor med sadlar och det kostar ju en del...
Det jobbiga är också att vår häst är otroligt svår att hitta en sadel som passar till, näst intill omöjligt. Så tillbaka till sadelletandet då!
Först, efter jag skrittat fram utan krav böjer jag hästen mycket. Rider mycket öppnor och slutor fast inte i en speciellt hög form. Fortsätter som i LB träning med övergångar i alla gångarter med mycket volter. Då hästen känns redo tar jag tyglarna och rider mycket i skritt olika övningar.
Rider skänkelvikningar, i början med lite tväring, och sedan överdrivet, bara för att stretcha. Sedan gör jag lite halter, och gör varannan halt med en ryggning. Efter det början jag trava, rider då skänkelvikning i trav. Varierar sedan med några ökade trav innan jag tar galopp.
Börjar med 15 meters volter och några enkla byten direkt. Efter det gör jag några 15 meters volter med en volt tillbaka och förvänd galopp några steg. Bryter sedan av och fattar ny galopp och gör en ökad. gör den övningen några gånger.
Efter det rider jag några 10 meters volter och sedan förvänd.
Paus i 5 minuter.
Skrittar några bakdelsvändningar och framdelsvändningar innan jag travar och höjer hästen lite i formen.
Efter det, precis som i LB träningen, rider man igenom ett valfritt LA program i den nivå man är i eller ska tävla, LA:1, LA:2, LA:3, LA:4.
Sen kommer man nästan alltid stöta på några problem här och där och då kanske man får fokusera på några delat ur LA och inte alls. Men dessa träningar är ganska bra precis innan tävling.
Sitter här helt tårögd. Den här kommentaren behövde jag verkligen. Det är det jag menar med Högvreten, alla är så sjukt snälla och hjälpsamma. Jag minns min första tävling med Fleur, visste inte vad man skulle göra osv, vilka rutiner dom hade. Men Therese hjälpte mig på lördagen innan, frågade om jag hade allt, såsom tävlingkavaj, nummerlapp osvosv. Jag är så glad att jag hittat rätt klubb för mig, och att vi som tävlingsryttare får möjligheten att tävla hästarna, både hemma och lokalt. Det blir lätt att när man inte har en egen häst och rider på ''ridskola''. så blir man en i mängden. Därför vill jag inte kalla Högvreten ridskola, då man känner alla, vi har kul, alla är snälla och det blir som en stor familj! Hade inte kunnat bli bättre, nu efter Space och allt. Den absolut bästa lösningen var att börja på Högvreten, istället för att ha egen häst. Fleur känns som min, fast jag inte står som ägare på papperna. Hur nice som helst! Love it.
Hur gör jag när jag lägger upp en träning på en LB nivå?
Först och främst, ställa och böja hästen väldigt mycket. Så att den blir mjuk och smidig. Mycket volter och övergångar. Sedan skulle jag rida igenom serpentiner ganska mycket eftersom det gör hästen mjuk och serpentiner är ett moment som ofta tillkommer i LB program.
Efter det skulle jag sätta mig ner och rida 20 meters volter i galopp och sedan ökningar. Då det känns bra gå över till 15 meters volter och ökningar.
Sedan skulle jag rida halter och uppridningar. Jag skulle lägga halterna både på medellinjen men också på andra ställen, eftersom det förekommer.
Efter det, om allt känns bra, skulle jag göra några travökningar. Sedan skrittökningar och sedan låta hästen vila i 5 minuter.
Sedan samlar du ihop hästen, rider runt lite i trav, rider några tio metersvolter innan jag skulle rida igenom ett LB program. Och då kan man välja program efter vilken nivå man känner att man ligger på eller tävlar på, LB:1, LB:2 eller LB:3.
I nuläget är jag väldigt kär i två sorters stövlar.
Bland annat de här som jag spanat på länge:
Ett par Millenium Ramses från De Niro, de finns bland annat HÄRoch kostar 5 599:-
Jag tycker att de här stövlarna är fruktansvärt snygga, och dessutom är jag svag för stövlar i just den här bruna färgen. Dessa skulle jag vilja ha som hoppstövlar :)
De andra stövlarna jag vill ha är inte av något speciellt märke, utan sådana jag isåfall skulle få beställa själv, så som Amanda gjort med sina nya stövlar. Då vill jag ha ett par i samma bruna nyans som de ovan, smala och med snörning nedtill, så som de typiska hoppstövlarna. Men jag vill också att de ska ha lite lack längst upp (typ där det är vanligt läder på de ovan).
Om jag skulle köpa båda skulle jag bli pank x100, vilket jag skulle bli om jag köpte bara ett par, haha. Men drömma kan man alltid göra.
Har faktiskt en fråga till er läsare. Har ni några erfarenheter av att klippa hästen på sommaren?
Yngve blir så oerhört svettig på sommaren, och så fort han blir lite varm så tappar han all energi. Jag har då alltså länge funderat på att raka honom, men vi har ju honom på sommarbete. Så blir det att de stör sig på flugor osv mer? Och dessutom kanske han kommer att frysa om han är ute på nätterna...
Svårt val, men det skulle hjälpa ridningen och han själv så himla mycket!