Åsiktsinlägg

En sak som jag tänker på väldigt ofta är att väldigt många ryttare inte fattar att en häst behöver gå i en låg form till en början. 
Nu säger jag inte att alla är så men väldigt många hoppryttare rider inte sina hästar i en lång och låg form. 
Väldigt många ryttare att man bara skrittar. Svaret är nej. Man ska alltid be sin häst söka sig neråt (utan att gå med mulen i bogen).
Ser det faktiskt hela tiden att man sitter upp och bara åker häst då hästen ska skrittas fram. Sen då man har åkt häst i 10 minuter tycker man att hästen är framskrittad och då tar man tyglarna och trycker ihop den i "form" Det som händer då är antingen att hästen spänner sig, trycker ihop sig jättehögt och blir stressad. Eller att hästen får en oärlig oform, så som att gå bakom lodplanet eller över lodplanet. Det kan också leda till att hästen inte jobbar med rygg och bakben.
ALLA hästar behöver gå lågt för att bygga de muskler de behöver för att kunna gå i en ärlig form. Sen om man skiter i dressyr spelar ingen roll för hästen kommer få problem att hoppa om den aldrig får gå lågt heller. Vissa hästar har aldrig ridits lågt för att ryttaren som red in den aldrig gjort så. Enligt mig är det väldigt synd för då är hästen mer eller mindre förstörd, och om inte i det fallet så tar det väldigt lång tid att lära in hästen att gå lågt. 
 
Tyvärr upplever jag detta allt för ofta och ber alla ryttare som läser att tänka en extra gång hur ni faktiskt skrittar fram/rider fram och skrittar av era hästar!
 
Jag rider alltid i en låg form de första 20 minuterna och de tio sista på ALLA hästar jag sitter upp på. Detta leder alltid till ett trevligare ridpass med en häst som orkar mer. 
 
Bilden kanske inte är världsbäst men här vill jag att Yngve ska söka sig neråt. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0