Träningen

Det var dövarmt idag, säkert nästan 30 grader ute vilket gjorde att det var typ 35 grader i ridhuset, vääldigt kvavt, men Yngve jobbade på super!

Framridningen var som vanligt, lång och låg, lite sidvärts och volter. 
När lektionen började pratade jag och Lisa länga om förra tävlingen, nästa tävling osv. Sen red jag lite i båda varven och han var super fin, tyckte Lisa med!
Så red några serpentiner och med övergångar och 15 meters volter bara för att fixa dem så vi kan kirra 8or på dem. Behövde bara tänka på att få volten lika stor på båda sidor. Serpentinerna var jättebra, skulle bara tänka på att ge ltie eftergift i skritten så han tar ut stegen lite. 
Vi tog en paus och sen red vi lite skänkelvikningar. I ena varvet satt de klockerent. I andra tappade han flytet mot slutet, men det var egentligen bara mitt fel, för jag spänner mig och använder spöt, vilket resulterar i att han spänner sig. Räckte med att jag bara slappande av lite och inte gjorde en sån big deal av det så blev den verkligen jättefin, super känsla!
Han lyssnade och var framme hela passet, hade en jääättee bra form, gjorde några halter och de har aldig varit s bra! Galoppfattningarna och avbrotten var såå fina. Ändrade på en grej idag som gjorde allt! Skriver ett inlägg om det senare!
 
Yngves outfit idag!
 

Hjälp oss och gör bloggen bättre!

Det vore jättebra om ni röstar, kommentera också gärna med en liten motivering eller tips :) Tanken är att vi ska försöka skriva ännu fler intressanta och läsvärda inlägg i framtiden. 
 
Det är bara att klicka i en av cirklarna och sedan trycka på "vote".
Vad vill ni helst se på bloggen?
  
pollcode.com free polls 

Idag blir det träning!

Idag är det som sagt tränign igen som det alltid är på fredagar! 
 
Glömde helt att skriva om förra veckans träning, men tänkte att jag verkligen borde det haha, för det gick inte så jättebra. Och det känns bara som om jag skriver om när det går bra, men det gick inte helt ok. Han var jätte bråkig i munnen och jag fick avbryta flera gånger för att kolla om han lagt över bettet eller något. Vi red igenom galoppdelen ur LA:1 och det gick bra, men när jag skulle rida igenom galoppen i LB:1 så gick det inte?

Aja tur som det var var det bara tillfälltigt, för det gick ju bra förra helgen på tävlingen!

Nu hoppas jag att det går lite bättre idag på träningen, spännande att se vad vi ska träna på. 
Älskar min Uvex verkligen, så skön och snygg! Perfekt på sommaren. 
 

Dagens ridpass

Idag red jag ute på ridbanan. 
Han kändes fräsh hela tiden och hade liksom en bra känsla. Han kändes även laddad och glad! Red lång och låg i början innan jag tränade lite på det vanliga, förvänd galopp, skänkelvikningar, halter, öppnor osv. Allt kändes bra! Han hade lite lite flyt i ena skänkslvikngarna så ska se o jag kan ta det med Lisa imorgon. 
 
Nathalie fotade lite bilder när hon fotade Sara så några bilder kommer så småning om!
 
Var ute och betade i en halvtimme med honom, mys! Passade även på att plocka gräs åt honom, plockade typ 6 kg haha! 
 

Vilka är ni?

Vid det här laget vet ni väl det mesta om oss, men nu undrar vi: vilka är ni?
Vilka är det egentligen som läser vår blogg?
 
Rider ni på ridskola, har egen häst, medryttarhäst eller liknande? Kanske rider ni inte alls? Var i Sverige bor ni? Hur hittade ni hit? Hur gamla är ni?
 
Skriv en rad eller två om dig själv, det ska bli jätteintressant att läsa sedan så kommentera på :)

Ny, tunnare jacka

Nu när jag äntligen har gott om lite tjockare jackor så har min tunna softshelljacka börjat falla sönder. Suck.
Hööks har två olika sorters softshelljackor till ett okej pris och jag funderar lite på dem två.
CRW Austin - 479 kr || CRW Meredith - 479 kr
Vilken tycker ni är snyggast?

Att välja domare

 Dressyren är verkligen en bedömningssport. Vissa domare gillar vissa hästar, vissa domare gillar andra.
Det är tyvärr så det fungerar. Och man märker av det speciellt när man rider en mindre häst. Där kan du snabbt bli nerdömd, eller berömd.
Jag har domare som jag föredrar att rida för, eftersom att jag vet att de inte bryr sig om hur hästen i sig ser ut, utan hur jag rider den och hur vi presterar på banan, att vi också rider bra vägar osv.
 
Jag har varit med om domare som anser att hästen ska gå i MSV-form i en LB vilket de självklart inte ska. Jag har också varit med om domare som så fort det kommer in en större svart häst så kammar den hem alla poäng, fast vägarna och formen egentligen inte var så bra.
Tyvärr är det ju så i dressyren. Skulle varit lättare om det bara fanns ett rätt och ett fel som i hoppningen men så är det ju inte.
Därför tipsar jag er: får ni bra kritik av en domare, som ni anser rättvis, lägg namnet på minnet! Det kan vara en smart taktik när ni har flera dressyrtävlingar att välja mellan men inte kan bestämma vilken ni ska åka på. Då kan faktiskt en bra domare göra mycket!
Sen glöm inte att läsa igenom era protokoll om ni ska rida för en domare igen. Finns ju inget bättre än om man förbättrar det man var sämre på sist man red?
 

VINN TRANSPORTDEKALER FRÅN DEKORUM TEXT

Nu har det blivit dags för en ny bloggtävling!
För att vara med ska du:
o Kommentera det här inlägget, glöm inte din mailadress!
o Lägga upp bilden ovan, med länk till detta inlägg, på din blogg/instagram/facebook eller liknande.
o Gilla Dekorum Text på facebook.
o Följ oss på Bloglovin'
o För ytterligare chans att vinna, gilla Granaryttarna på facebook (inget måste)
 
Det du kan vinna är ett Dekalpaket 2, den typen som finns på bilden ovan, med längden 70 cm.
De här dekalerna är perfekta till transporten och superlätta att montera! Fungerar alldeles utmärkt att ha på tävlingsskåpet också!
 
Tävlingen avslutas 16 juli

Amoure 28-29/5-13

Igår hopptränade vi för Lena. Det var väl ingen av våra höjdarträningar då Amoure inte riktigt gick fram till bettet så det var svårt att rida ihop honom, men fick en fin runda när banan låg på 80-90 cm. När den sedan höjdes till 1 meter var han lite trött då banan innehöll fyra stycken kombinationer så han drog iväg ytterligare lite, men jag fick ta tag i det och till slut fick vi några bra språng. Lärde mig i alla fall något!
 
Idag gick Amoure, istället för uteritt, ett pass i ridhuset för att jobba vidare på det vi jobbade med på hoppträningen, men i själva dressyrarbetet.
Det var nyharvat i ridhuset så underlaget var lite ojämnt men det fungerade ändå okej överallt förutom i det övre hörnet.
Amoure kändes både bra och mindre bra, jag har svårt att sätta ord på känslan egentligen.
Jag har börjat sätta mer press på honom när det kommer till tempo (långsamt!) och formen (lite högre - lite mer framåt) och båda delarna kändes bra majoriteten av passet, mot slutet blev han nog lite trött och därmed lite springig men då bestämde jag mig för att bara avsluta med att stretcha honom i alla gångarter och det kändes bra :)
 
Imorgon ska min medryttare inte rida då hon gjort sig illa, istället ska jag skrittjobba honom ordentligt ute.
 
Ingen vidare dressyr bild men jag tycker att han är så söt ;)

Amandas fototips

 
Tänkte dela med miog av lite fototips eftersom jag fotar väldigt mycket hästar.
 
I ridhus:
Att fota i ridhus är något som många tycker är väligt svårt, och det kan vara det om man har en sämre kamera.
Se till att höja Ison, kvalitén blir sämre men du gör bilderna ljusare.
När du får bilderna ljusare kan du även höja slutartiden, höjer du den så kommer kameran ta bilderna snabbare och därmed blir de inte lika suddiga. Men då blir de även mörka, så det optimala vore att ha slutartiden runt 160. Är det fortfarande mörkt, sänk den ännu mer.
Ha alltid bländartalet så lågt som möjligt i ridhuset, har du ett objektiv som ändrar bländartal när du zoomar, försök undvika att zooma.
 
Utomhus:
Här kan man snarare sänka Ison så du får bättre kvalitét och höja slutartiden men behålla bländartalet som i ridhuset. Slutartiden kan utomhus i soligt väder vara över 2000. Är det väldigt ljust ute kan man även höja bländartalet.
Att ta bilden i rätta ögonblicket:
När man fotar så ska man alltid försöka ta när hästen är snett framifrån, jag själv tycker att det ger snyggast bilder. Då gäller det att ha ställt in kameran att ta många bilder om man håller ner avtryckaren. Ta kanske 10 bilder på en gång, då kommer du få en som ser riktigt snygg ut.
Samma sak gäller vid hoppning, för där har man bara en chans på sig att få en bra bild. Sen är det en träningssak att fota hoppning, desto mer man gör det desto bättre blir det.
Mitt sista tips:
Har ni en häst som inte är speciellt fotogenic, alltså inte vill ta fram öronen? Ladda ner appen Horsepiano till eran telefon, spela på den och ingen häst håller öronen neråt!
Vill ni ta sånna här bilder? Släcka alla lampor i stallet, ställ hästen vid utgången, då får ni sånna här fina bilder! Glöm inte att höja slutartiden!
 

Min slutspurt

Hej alla fina bloggläsare! Nu har det varit allderes för dålig bloggning på min sida, men jag har verkligen min slutspurt i skolan nu. Alla grundämnen är klara men våran skola håller en stor festival varje år som treorna arrangerar vilket betyder att jag är i skolan över 12 timmar per dag nu. Kom hem ett igår tillexempel! Blir samma sak ikväll haha.
Men nu har jag en liten stund över så ska göra några inlägg åt er!
 
Yngve har tagit det ganska lungt ändå, i förrgå var han ute i skogen med mamma och igår vet jag inte riktigt haha. Idag ska han bara vila.
 
Aja blir att skriva lite inlägg nu! Vi hörs sen!
Yngve med sin hagkompis Farenheight. HAHA jag skrattade så mycket när jag tog den. Yngve står ju bakom Farenheight men han är ju också och andra sidan runt 180. Yngve ser ju ut som en liten miniatyr häst haha!
 

Fler starter per dag?

"Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion och Ridskole- och Utbildningssektion har tillsammans tagit beslut om hur många starter en häst eller ponny kan göra på lokal tävling.

Beslutet innebär att häst eller ponny kan starta tre gånger per dag upp till och med LC/1 meter på lokal tävling i hoppning eller dressyr. Häst/ponny som är 7 år eller äldre får starta max två gånger per klass och ekipage får starta max två gånger per dag.

Beslutet gäller från och med 1 januari 2015, är ett försök, och kommer att utvärderas under 2016.

Bakgrunden till beslutet är en motion till förbundsstämman 2011 angående generell dispens för ridskolehästar vid lokal tävling."

Ärligt talat vet jag inte vad jag tycker om det här. Det kan vara bra med tanke på att det på många ridskolor finns fler ryttare än det finns tävlingskapabla hästar, och därmed kan fler få möjlighet att testa på att tävla. Dessutom är ridskolehästar vana att gå flera gånger per dag. Det handlar ju förstås framförallt om ridskolehästar också, och jag tror inte att det är någon privatryttare som vill att dennes häst ska gå mer än två klasser varje dag.

Vad tycker ni?

 

 

Dressyrsnack

På söndag ska vi åka till Åkerbo i Linköping för årets andra fälttävlan och Amoures andra P80, förhoppningsvis sista P90-kvalet.
 
Dressyren är väl egentligen vår svaga sida men jag tycker ändå att vi har kommit väldigt långt! 
På söndag rider jag Debutant-programmet, det som jag brukar rida. I Kinda red jag ju Lätt klass-programmet som innehåller både förvänd galopp och skänkelvikningar. Nu blir det ett lättare program igen.
Det är samma domare på söndag som det var i Kinda, och det tycker jag är jättebra då jag tycker att hon var väldigt rättvis i poängsättningen. Hon satte verkligen precis det vi förtjänade på varje moment.
Ett plus är också att jag nu kan träna på det hon kommenterade i protokollet.
 
"Trevliga gångarter men kunde visa lite mer elasticitet. Ganska stadig i formen men passa så inte nosen kommer bakom lodplan. Kunde vara mer lösgjord i sina sidor. Blir lite för rak på böjda spår."
I allmänt intryck fick vi 7 för gångarterna och 6:or på resterande. 
 
Jag har de senaste veckorna jobbat mycket med att få Amoure runt för inneskänkeln och att han verkligen ska vara lösgjord, så jag tror att det kommer att synas en skillnad på söndag. Jag ska bara tänka extra på ställningen i serpentinbågarna.
Annars passar Debutant-programmet Amoure väldigt bra, det är inte så mycket trav i programmet, som är ganska kort, och galoppdelen passar väldigt bra. Den största svårigheten är halten mellan galopperna där Amoure kan bli lite ivrig, men jag tycker att jag fått bättre koll på honom nu.
 
Jag är i alla fall oerhört taggad, det ska bli kul :D Känns som evigheter sen jag tävlade, haha!

Sommarshopping

I sommar ska vi iväg på en massa roligheter och jag har redan nu planerat lite vad jag måste köpa tills dess.
o Fler krokar till sadelskåpet
o Ny uppsättning vardagsskydd
o Ny uppsättning borstar
o Dressyrschabrak
o Ridbyxor
o Keps
o Ev. Jodphurs
Lär ju komma på en hel del annat också ;)

Amoure 27/5-13

Idag fick Amoure gå ett dressyrpass på ridbanan.
Till en början var han stark, han gick i stadig form hela tiden men jag fick jobba mycket med att få honom lätt i munnen, främst i traven. Jobbade mycket med övergångar men framförallt att samla traven ordentligt för att få honom att förstå att det bara är jobbigt att "hänga".
I galoppen kändes han mycket lättare och jag red större delen av passet utan stigbyglar och det kändes jättebra.
Han klev på väldigt bra i traven utan att det gick för fort så det var en härlig känsla jag fick där.
Snyggponnyn i Kinda

Utvärdering Tyresö

Parkering:

Bra personal, lite trångt men fungerar bra vid dressyr. kan bli trångt vid hoppning. 
 
Framridning:

Stor framridning ute med personal som gav en vatten, skrev på en stor tavla vilken som var inne på banan och sa till en när man skulle gå till ridhuset. Mycket bra! 
 
Banan: 
 
Stor collecktingring, ljust jätte fint ridhus och väldigt ottigt. Mycket bra! Man fick även välja musik till ritten 
 
Cafe:

fanns mycket att välja på! Men inget vegetariskt så det var lite dåligt! 
 
Övrigt:

Mycket bra priser, jag som kom sjua fick pyjamas tröja med Briar på, elvisp, godis, keps, påse från Agria, SB12, rosett och plakett. Mycket bra!
personalen var super och det ända att klaga lite på var att de inte hade Equipe. 
 
Fyra av fem hästskor! 
 
 

Amoure vecka 22

Måndag: Lösgörande
Tisdag: Hoppträning
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Medryttare
Fredag: Dressyrträning
Lördag: Trimma 
Söndag: TÄVLING - Åkerbo P80
 
Såhär tror jag att den här veckan kommer att se ut, på ett ungefär (:
1 meter-debut

TYRESÖ RYTTARFÖRENING LC:1 & LB:1

Är så sjukt stolt över min häst idag. Han hade ingenting på sin sida idag. Det värsta Yngve vet är när det blåser, han fixar inte det. Och idag blåste det helt sjukt mycket. När vi kom dit var han jätte lugn och det var han hela dagen. Trots att det började ösregna, blåste storm, hästar som sprang runt och skrek behöll han lugnet hela tiden, så sjukt stolt. 

LC:1
På framridningen var han så lugn. Det gjorde att han inte blev så explosiv. Tyckte ändå att det gick bra, red fram i nästan en timma, haha. 
Han var lika lugn inne på banan, tittade inte på någonting, dock liiite seg. Vi fick en miss då han tvärnitade vid domaren, sen små missar som ojämt uppställt, skyggade lite och första galoppdelen gick lite åt skogen.
Vi fick 63,5% vilket är helt ok! Tyckte jag kunde fått runt 64-65% men aja, helt ok med tanke på att han inte hade en fanstastisk form och lite missar! Konstigt nog gav hon mig inga femor?! Utan bara 6, 6,5, och 7or så det är ju trevligt haha. 
Vi låg placerade genom hela klassen till absolut sista ryttaren rider och petar ut mig. Jag blev fatiskt jätte ledsen haha, inte så typiskt mig, men hade liksom förväntat mig att bli placerad. 
LB:1
Här som sagt ösregnade det, och Yngve hade fått massa betfor så han vaknade till liv om man säger så. Han skötte sig sååå bra. Blev lite spänd på framridningen men inte konstigt med tanke på skenande hästar, ösregn och storm. Tyckte han kändes riktigt fin och red fram kanske 40 minuter. 
På banan kände jag att han började bli trött men han gav verkligen allt. Betydligt mer explosiv här och bättre form. Inga större missar utan han skyggade lite och lite ojämt uppstäld i sista halten. Han råkade komma åt staketet också. Dock fick vi två 8or, mycket 7or och 6,5 or. Det slutade på 66% vilket gjorde mig sååå glad, vilken revange! 
Dock var det mycket fina hästar så vi slutade som sjua. Men åh så nöjd ändå att han inte spände sig, helt otroligt haha. Dock kommer jag nog störa mig ett tag på att jag inte kom hem med två rosetter... ;)
Kamera dog tyvärr, men lite fick ni från LBn! Film från prisutdelningen blev det också!
 

Tävlingsupdate

Sämsta förutsättningarna men Yngve har varit så duktig! Sista ryttaren petade mig från placering vilket sög. Red bara på 63,5% i LC vilket var lite snålt kanske.
LBn gick också helt ok! Lite trött häst men han skötte sig bra. Glad blev jag jag såg att vi red på 66%!!!! Så nu ligger vi trea med det är typ 15 hästar kvar, hoppas jag kniper en placering här i alla fall!
Uppdaterar mer ikväll


I terrängen är han lycklig

Lycklig ponny!
Att rida terräng på Amoure, det är en känsla som inte går att beskriva men den är helt otrolig! Jag känner mig oövervinnelig på hans rygg och han är lite som en pansarvagn som bara kör på, oavsett vad som kommer i vägen.
Min underbara fighter <3

Mys


Tankar kring tävlingen imorgon

Sist vi var på Tyresö gick det åt skogen. Yngve var så stissig och rädd så allt blev lite pannkaka  Vill göra bättre imorgon och rida på bättre resultat nu än då. Alltså över 60% och över 58%.

LC:1
Vill rida på över 65%. Det fixar vi med några missar med eftersom vi red med två missar sist på 67%. Men om han är för spänd så kommer det dra ner hela programmet tyvärr. Så då hoppas jag på över 60%. 
Utan större missar, fin form - över 65%. Men med missar och dålig form över 60%. 
Jag bara hoppas att han inte blir så skraj bara för att vi går från framridning ute till att gå in i ridhus. Men blir han det så är det inte hela världen. Han är sån häst, han fixar inte när det blir för mycket. 
jag vill själv att jag håller lugnet och hjälper honom igenom det. Vill gärna ha en placering, men det får gå som det går, bara vi båda försöker!
 
LB:1
Här hoppas jag att han går bättre än i LC. Nu har han sätt allt en gång och borde vara coolare. Jag måste se till bara att inte göra honom trött. 
Här ska formen upp, helst i LA form med flashighet. Vill ha lite missar här, hoppas på avslappnad häst och över 60%. Vill ligga mellan 63-65% men med missar kommer vi hamna under 60% så det kan gå hur som helst. Domaren jag rider för har gett mig 70% så det känns ju bra, men och andra sidan dömde hon lågt sist jag såg henne döma (jag var inte med) Så det kan faktiskt gå hur som helst. Men hon brukar vara väldigt rättvis. 
Men går det åt skogen är det synd, men får ta den smällen med!
Från Tyresö sist vi var där. 

Slutspurt

Det är verkligen slutspurt i skolan just nu, framförallt mycket inlämningsuppgifter att skriva hemma.
I helgen ska jag på kryssningen vilket innebär att jag tyvärr inte kommer kunna blogga, och på grund av allt skolarbete har jag inte heller hunnit skriva några tidsinställda. Vi får se om jag hinner fixa några nu, annars skriver jag på söndag :)
 
Igår fick Amoure beta i en timme och sedan fick han nya skor, vilket var välbehövligt då han fått ganska långa bakhovar.
Amoure i onsdags :) Han var sur på mig för att det gick för långsamt hahahahaha

Lycka!

 
 
Igår när jag var i stallet så skulle Johan i stallet prova rida Yngve för skojs skull. Vi tog in honom och såg inget men när vi kom till ridhuset så var han halt, på det benet han vart sparkad på. Och han var väldigt rädd om såret, ville inte alls att vi skulle komma nära. Fan tänkte jag bara. Orkar inte, med tävling och allt.
Var ledsen och det kändes surt. Men jag vet att Yngve kan överreagera på sår och tänker att jag väntar tills imorgon.
Och idag haltade han ingenting och såret var nästan läkt! Vi fick klämma och allt, och han sprang utan att visa något med!
Valde att ändå inte rida idag, men det var nog bara så att han var lite fjantig igår. Jag tvättade rent såret och satte på en jättebra salva från usa så förmodligen är det ännu bättre imorgon!
Och imorgon ska jag även rida för Lisa, om han känns fräsch. Känna lite och se vad hon säger (: vi måste vara i topp trim för helgen!
 
Här är såret precis när han blev sparkad, så som ni ser är de inte alls speciellt stort!

Att orka när det går dåligt

Tänkte skriva ett lnlägg kring tävling. 
 
Överallt är det spammat med bilder på rosetter och plakat. Ett hets kring att detta har det verkligen blivit runt tjejer och killar i ridsporten. Det känns inte som om det alltid handlar om hästen i sig längre, utan hur den presterar. 
 
Detta har gått i mitt huvud en hel del på senaste. Hästar och ponnyer säljs hip som hap hela tiden för att de inte är tillräkligt bra hästar och vi bara suktar oss över SM, EM osv. "En ny ponny tar mig till EM" osv. 
 
Jag förstår verkligen detta. Sen jag började tävla har jag blivit helt tävlingblid. Det är det bästa jag vet, och när jag får de höga procenten blir lyckan i min kropp som en drog. Jag älskar det och vill bara ha mer av det. Och jag lovar att jag inte är ensam. ALLA vill vinna eller bli placerade. Dessto bättre det går, dessto mer vill man ha. 
 
Men jag beundrar så sjukt människor som tävlar hästar som egentligen inte fungerar på banan, men ändå fortsätter kämpa. Att rida runt på 50-55 % hela tiden är kanske inte kul, eller alltid blir uteslutna på tävling, men de ger inte upp för det. De klappar ponnyn/hästen på halsen och hoppas att det går bättre nästa gång. Och de som ger sig ut på hoppbanan och har en häst som vägrar och vägrar. Men de försöker igen och klappar hästen på halsen och pussar den då den hoppar.
 
Jag tror inte jag själv skulle fixa det för länge. Min girighet är förstor. Men jag beundrar er så sjukt mycket. Alla kan inte vinna, alla är inte bäst. Dessa djur ställer upp för oss och vi måste ställa upp för dem. Det är betydligt häftigare med de som har en häst som aldrig vinner men inte ger upp, än de som alltid vinner men ändå köper och säljer sig ponnyer som leksaker. 
 
Nästan alla hästar säljs förr eller senare, det är sällan en häst är hos samma person livet ut, men creds som sagt till de som kämpar. Sen fungerar inte alla hästar som tävlingshästar, och då ska de inte vara hos en tävlingsperson, de blir bara missförstånd. 
Men man kanske ändå ska ta sig en tankeställare om att man inte alltid måste rida på höga procent, och alltid vinna, lägga upp segerbilder på instagram osv. Att ibland räcker det att bara tycka att det man gör faktiskt är roligt.
Och ärligt talat tycker jag att min höga tävlingsambition är en nackdel i vissa fall. Men tyvärr kommer jag nog aldrig bort från den. Men att tänka annorlunda ibland är nyttigt!
Bild från sämsta tävlingen någonsin. Men det kan inte alltid gå bra. Nästa gång kanske det går bättre, och i mitt fall gick det väldigt bra tävlingen efter. Kämpa på, precis som era hästar kämpar för er!

Stort inlägg!

 
Missa inte ett stort inlägg om min åsikt kring tjejer och killars girighet kring tävlingar. Vad jag tycker om misslyckanden och hur jag fungerar kring tävling! Kommer upp ikväll!

Kärlek

 
 
 

Terrängträning för Helena 22/5-13

Idag begav vi oss till Runsten för en terrängträning för Helena.
Jag red fram självständigt och då kändes Amoure mjuk och lugn. Om jag la till skänkeln flög han iväg lite men jag kunde bara sitta upp och ta tillbaka honom.
Det var några som skulle ta fälttävlanskortet så de skulle rida temporidning så då hängde jag på. Jag fick rida samma tempo som de stora hästarna, alltså 500 m/min. Vi red på 0.58 så det var ganska perfekt :)
 
Sedan började vi hoppa lite hinder. Började på en kulvert, första språnget tittade han lite men sen var det inget mer med det resten av träningen. Hoppade lite olika typhinder, vatten, dike, upp och nedhopp och så vidare.
Avslutade med en bana och då fick jag hoppa en bana som i princip motsvarade P90. 
Började med en vanlig stock sedan ett hus/kulvert/tak, sunken road, häck i backe, smalstock, ännu smalare stock, häck - galoppsprång - vatten och avslutade med ett vanligt hus.
De flesta hindren låg runt 90 cm och kändes busenkla. Jättekul!
 
Slutet av banan :)

Känns som om jag ska rida kür

Väldigt rolig idé av Tyresö! Vet precis vad jag vill rida till haha.
Någon som kan gissa?  
 
Ska ta och rida med låtarna i öronen faktiskt på onsdag och se hur det fungerar! 

Visst kan vi glädjas åt varandra!

Jag tycker att det skrivs alldeles för många inlägg om hur ryttare inte kan glädjas åt varandra. Att det inte är okej att vara stolt över det man själv gjort, om man inte vill ha arga blickar. 
"Jag tycker att det är en skam för ridsporten att alla är så snobbiga och otrevliga". Suck.
 
Ärligt talat tycker jag inte att det här stämmer. Jag tycker att de flesta är väldigt trevliga och glada mot varandra. Sen finns det förstås de som utan tvekan stämmer överens på alla de negativa bitarna, men det gäller verkligen inte alla.
 
När jag tävlar får jag ofta frågan om hur det har gått, från andra ryttare. Och de är förstås jättetrevliga. Jag tror att det gäller att våga slänga ur sig ett "hej" eller "hur gick det?" för att förstå att alla faktiskt inte menar något illa. 
Det finns de som har svårt att glädjas åt andras framgång, placeringar och så vidare men det finns också de som blir jätteglada för din skull. 
Det är framförallt vid fälttävlan som jag märker att alla är så otroligt trevliga! Jag tror att det beror på att man oftast tar sig tid och pratar med ryttarna runt omkring. Man har tid till det, och det är inte lika stressigt som vid exempelvis hoppning. Dessutom är det ofta samma ryttare som åker på de olika tävlingarna.
 
Jag tycker att det är jätteroligt att prata med andra ryttare på tävlingar, och jag tycker till exempel inte alls att det är roligt att gå banan själv. Det gör jag mer än gärna med någon annan.
Kanske tycker många att andra verkar griniga och snobbiga bara för att de själva inte pratar med ryttarna runt omkring? 
 
Så tips från mig! Våga prata med dina medtävlande/konkurrenter: önska dem lycka till eller fråga hur det har gått!Det gör alla glada.

del 3

 
 

NY DESIGN!

Vad tycker ni om den nya designen?
Dela med er av era åsikter :D

Amoure & Yngve 21/5-13

Idag fick både Amoure & Yngve hänga med på uteritt :)
Jag (Tove) red Yngve och min kompis Malin red Amoure. Slängde på min egen hoppsadel på Yngve så att jag kunde galoppera ordentligt, dressyrsadel går ju inte för sig utomhus ;)
Båda hästarna skötte sig jättebra och var lugna och snälla samtidigt som de var glada över att få komma ut. Som vanligt när man rider ut en bit blev det mest skritt men också en del trav och galopp.
Yngve var lite seg så jag försökte tagga igång honom lite så att han skulle springa av sig, och då tog han i lite mer i galoppen.

Mörkbruna hästar, snällare hästar?

Har ni någonsin tänkt på att olika färger på hästar kan beskriva deras temperament osv? Tex alla har väl hört om fuxston? Haha. Efter att ha tänkt på detta ett tag så tror jag det finns en liten poäng i det hela. 
 
Jag tror att man liksom avlat lite på humör på hästar. Att fuxston osv har ett hetare temperament  precis som vissa raser. Men sen tror jag inte alls på det här i helhet, så klart är inte alla fuxston galna. 
Men av erfarenhet så är många fuxston speciella. Men det kanske också bara är slumpen? 
Samma sak känner jag med mörkbruna valacker, fast motsatsen. Är inte de flesta mörkbruna valacker väldigt snälla? Haha. Kanske bara jag som fått för mig, men det känns som om många mörkbruna valacker är väldigt lugna och harmoniska hästar. 
 
Vet inte vad det finns för rykten om färger. Vad har ni hört? Och tycker ni det stämmer?

Outfit Roo gård

Tove:
Hjälm: Scharf
Tröja: CRW
Skyddsväst: Aerosafe
Ridbyxor: CRW Crown
Stövlar: Bocaj
Amoure: 
Träns: Rambo Micklem
Förbygel: Okänt märke
Benskydd: Veredus Olympic
Sadel: Walsall
Schabrak: BR
Det syns ju inte på bilderna men han hade även ett lila strasspannband :)

del 2


Världens duktigaste häst

Blir lika förvånad varje gång jag rider den här hästen känns det som. Känns som om jag bara langar positivt, och hatar när det är det ända man kan läsa om, man vill ju att folk ska vara mänskliga. Men Yngve är i en riktigt bra period nu och har varit sen snön försvann. 


Tanken var lite lätt barbacka ridning idag utomhus, som jag gör varje vecka. Både jag och Yngve trivs riktigt bra med det, vi båda blir så glada!
 
Började rida skänkslvikningar på längre tyglar som uppmjukning. Att han skulle flytta fint med minska lilla tryck. Fungerade super, och red utan sporrar! 
Efter när jag kortar lite red jag mycket bakdelsvändningar som var suuuuperfina, speciellt i ena varvet. Helt perfekta, är så himla glad!!!! Andra varvet är lite svårare, så måste ta tag i dem!
Fortsatte med lite övergångar, halter osv. Han var så mjuk och lydig. Gjorde allt jag bad om utan att vara för på eller stark men inte heller för loj. Perfekt. Red lite samlad galopp och han gjorde det så lätt. Jag bara satt upp lite så samlade han. Gjorde typ de bästa fattningara hittills också, och då ändå barbacka och ute. 
 
Alltså det här är inte ens i närheten samma häst som för bara ett halvår sedan, och inte tala om ett år sedan. Han är så klockren dressyrhäst och fixar allt man ber om. Jag kan inte själv ens förstå det hela. Satt och kollade igenom MSVC program och insåg att, vänta, allt det här kan min häst? Från att från inte kunna flytta i sidled, fatta galopp ingenting till att göra de flesta rörelser i MSVC är helt obeskrivligt. Men det beror nog väldigt mycket på mig också, vad jag lärt mig på honom! Kunde inte funnits en bättre häst för mig att köpa och lära mig på. 
 
Ni ska få fler bilder, lovar! 

Uteritt med Sara & Mingus

Idag har det varit riktigt fint väder, men kanske lite för varmt för min smak. Dock började det blåsa lite mot eftermiddagen så när vi red var det alldeles utmärkt.
 
Jag och Sara red ut på andra sidan vägen där vi dressyrjobbade/busade lite på en äng. Det var jättemysigt!
Amoure var laddad men ändå lydig, dock var han lite stark efter att vi galopperat ett tag men det släppte efter lite lirkande. Jag tycker i alla fall att han lyssnade bra, och tyckte även att det var roligt!
Amoure och Mingus tyckte dessutom att det var väldigt roligt att tävla, då accelererade de fort, haha ;)
 
Ett litet klipp från idag som Sara var snäll och filmade, just det här var när han var lite stark efter galoppen men det är väl roligt med lite vardagsklipp? ;) 

Bilder från dressyren del 1


Älskade ponny <3

I'm falling in love with you all over again <3

Yngves bett

Yngve rids faktiskt på det vanligaste, två och tredelade vanliga bett.
Vi har en speciell varjant av tredelat bett också som ska vara snällare och mjukare i munnen som jag tycker han går riktigt bra på med. 
Vi rider även ut på rakt gummibett ibland bara för variation. 
Hitills har jag bara ridit på vanliga ringar på bettet och inte fasta, men ska testa fasta också och se om han trivs bättre på det, eftersom jag av ren erfarenhet sätt att många hästar gör det mer. 

Dessa bett använder jag!

Yngves dag!

Som sagt hade jag och Tove lite planer idag! Det var fotograferingsdags. 
Allt gick väldigt bra med fina hästar med öronen framåt hela tiden. Tyvärr fick Yngve en spark av Amoure men förhoppningsvis gick det bra. De har ju varit lösa tillsammans och är bra polare, gosar och sådär. Men sen kom Yngve lite för nära och ni vet hur nafsig han kan vara så Amoure langade en kick på hans överben. Lite blod men ingen svullnad eller hälta så förmodligen bara ytligt. Men han får skylla sig själv lite. 
 
Vi red dressyr då på utebanan. Var lite irriterad eftersom han var nära till omöjlig att hantera på vägen tillbaka från fotograferingen vilket gjorde mig irriterad och det påvärkade tyvärr ridningen. 
 
Han var jättefin hela tiden, på och explosiv. Jag red bara dåligt vilket är synd, Yngve ska ha creds! Han gjorde riktigt riktigt bra förvända galopper i serpentiner i slutet och fina tio metersvolter i galopp. Annars red jag mest trav och lite travökningar. Några skäkelvikningar som också gick bra. Fanns inget att klaga på honom om.
Tycker hans steg blir bättre och bättre vilket känns kul!

Amoure 19/5-13

Idag red jag ett dressyrpass på ridbanan, dock i hoppsadeln så jag red faktiskt utan stigbyglar hela passet.
Jag tror att det behövdes, Amoure är alltid väldigt lugn när jag rider barbacka och han var precis likadan nu. Det är som om han förstår att jag inte kan hålla balansen med hjälp av stigbyglarna.
 
Han kändes i alla fall väldigt villig och lydig. I galoppen jobbade jag med att försöka samla honom, jag hade ganska mycket i handen men han jobbade på bra bakifrån. 
 
Samtidigt så är det bra när jag har mer stöd eftersom att det betyder att han tar bettet, har ju tidigare haft problemet att han helt har släppt bettet men det är nästan helt borta nu.
 
Fin var han i alla fall :)

?


Åsikt om hjälptyglar

Tänkte skriva ett inlägg om vad jag tycker om hjälptyglar
 
Jag tycker att i vissa fall är det bra med hjälptyglar. Jag tycker det är bra när man använder dem rätt. En hjäptygel ska användas tycker jag när ryttaren inte är tillräkligt duktig för att rida hästen där den behöver vara. Jag tycker även att man kan änvända sig av hjälptyglar när hästen har problem MEN jag anser att det är väldigt viktigt att man löser problemen med hästen också och inte bara har på hjälptyglar för att slippa undan det jobbet. 
 
Vissa hästar har tillexempel väldigt svårt att jobba i form, de sliter upp huvudet och är allmänt svåra. Har ridit sådanna hästar. Men att sätta på en hjäptygel där är bara en kortsiktig lösning. Man måste så småning om lära hästen att kunna jobba utan hjälptygel med. Men det är ändå ett bra sätt att börja lära en häst på! Men fastna bara inte i hjälptygelsvärlden. 
 
Tycker det egentligen är samma sak med sporrar och spön. Ska du rida med sporrar så ska du se till att hästen är framme för din vanliga skänkel med. Samma sak med spöt. 
 
Jag har haft problem med Yngve och hans bjudning. Och det var tackvare spöt och sporrar (låter hemskt) som han fått explosivitet och att han faktiskt tycker det är kul. Då har jag egentligen bara varit fjäderlätt försiktig med sporren för att lära honom vad den betyder. Att när jag bara fyttar min skänkel en millimeter så betyder det fram! Tack vare det kan jag ta av sporren och spöt och rida nästan lika bra utan. Men det är så klart ett hjälpmedel med sporren och spöt. Dock känner jag samma sak där med spöt. Att varje gång Yngve är framme så tar jag bort spöt, lägger undan det, som belöning.
Detta har gjort att jag fått en fantastiskt rolig häst att rida med glädje och energi!

Idag händer det något spännande!

Idag ska jag och Tove göra något väldigt kul och något vi inte gjort tidigare! Förhoppningsvis kan ni vänta er något spännande redan ikväll!
Ledtråd är i alla fall en kamera!
 

Stolpe ut

Dagens tävling är väl inte mycket att hänga i julgranen, ett riktigt skitpet på femte hindret, ett räcke. Han var alldeles för laddad och stark, men han var överlycklig över att få hoppa utomhus.

Börjar träna svårare!

 
Idag var det träning för Lisa! Yngve kändes fin på framridningen, mjuk och härlig.
Vi började och prata ganska mycket jag och Lisa om allt typ. Jätte kul! Lisa tyckte han såg bra ut från början och det tyckte jag med, han var fin. Det kändes nog från oss båda att vi kunde träna på något svårare idag.
Vi började rida en jättebra övning. Man rider på ena långsidan av ridhuset. Först öppna längst långsidan, in i en tiometersvolt och ut i en skänkelvikning till c, tillbaka på samma långsida i andra varvet och så gör man samma sak igen öppna, volt, skänkelvikning.
Fick massor med beröm och vi pratade verkligen om hur långt han kommit. Han gör så fina skänkelvikningar nu, helt felfria med riktigt bra öppnor med, och för bara några veckor sedan kunde han inte ens flytta i sidled.
Både jag och Lisa är lite i chock varje gång vi ber honom göra saker och han bara fixar allt vi ber om, han älskar verkligen det här!
Efter det tog vi förvänd galopp i serpentinbågar. Gick hur bra som helst, bästa förvända i serpentiner hittills. Fick tips om hur jag ska göra för att behålla formen fin fast ändå ha balans!
Superlektion!
 
Så fin♥

Bloggar från iPad

Min dator är nu officiellt död forever. Går inte att laga för den delen heller. Så nu blir det att blogga från iPad tills vi köpt ny. 
Jag hoppade ju i onsdags men skriver ett inlägg om det senare när jag har laddat upp filmen. Men det gick super! 
Igår vilade Yngve och fick massage vilket passade super. Idag blir det dressyrträning, TAGGA!!!
Nu känns det betydligt mer som sommar än då den här bilden var tagen! 
 

Keps i stallet

De olika hästmärkena erbjuder en del fina kepsar, och det börjar även bli en vanlig syn både i stallet och på tävlingsplatsen. Jag är lite sugen på en egen keps och funderar på någon av de nedan då de både är snygga och till ett bra pris!
Den till vänster är från HV-Polo och kostar 179:- och den till höger från John Whitaker för 149:-
Vilken tycker ni är snyggast?

Amoure 16/5-13

Idag tog vi transporten och körde Amoure till Järva fältet, ett naturreservat där jag bor.
Vi red en runda som vi brukar promenera/springa och det tog ungefär 45 minuter. Det blev mycket trav och galopp men däremellan också lite skrittpauser eftersom att jag red i ett ganska högt tempo.
Amoure var jätteduktig och lydig, så det kändes bra. Vi tog även en vända längs en ängsväg och in i skogen där vi hoppade lite stockar innan vi fortsatte på den vanliga vägen. Den rundan innehåller en del backar också så han fick jobba ordentligt.
 
Det var i alla fall jätteroligt att rida där man verkligen kan fräsa på. Värmen gjorde att det blev lite jobbigare, så därför blev det ett lite kortare men intensivt pass.
Tillbaka i stallet fick han sin intagsmat inne i det svala stallet :)

Min gamla ponny

Inlägget var önskat av Linn.
 
I början av sommaren 2009 var det dags för mig att lämna tillbaka min foderponny och göra plats för min första, alldeles egna ponny: London.
London är en ridponny importerad från England född 1996. Innan jag köpte honom var han tävlad LA/LA/Debutant.
Tillsammans hann vi med en massa, men framförallt så lärde jag mig! London var den bästa tänkbara läromästaren för mig och vi hade så roligt tillsammans.
Jag älskade att vara ute och galoppera fort på vägarna, och att hoppa terränghinder tillsammans med London. Vi red byten i vart tredje, öppnor och slutor i galopp, hoppade bana på 120 cm och tränade terräng upp till 1*-nivå. Jag fick mina första felfria rundor på lokala hopptävlingar och fick rutin på tävlingsbanan.
London är den ponny som kunde allt och lärde mig allt jag kan, och detta har jag nu börjat föra över på Amoure.
London är en ponny som kräver sin ryttare men jag började vår tid tillsammans med 4 dressyrlektioner i veckan och vi lärde snabbt känna varandra. Dressyrlektionerna avlöstes av ett hoppläger och sedan debuterade vi på tävlingsbanan. Fina London <3

Mina långsiktiga och kortsiktiga mål

Kortsiktigt - 2013
- Förbättra dressyren ytterligare ett snäpp och träna genomgående på LA-nivå och befästa skolorna helt.
- Kvala P90-fälttävlan
- Starta P90-fälttävlan
- Starta Lag-SM med bra resultat, i fälttävlan
- Få några 1*-kval
- Bli stadig på 110 banor och till hösten debutera
- Om vi hinner: rida någon dressyr
 
Långsiktigt - 2014
- Vara stadig på 110 på tävling
- Kvala 1* (förhoppningsvis färdigkvalad i år)
- Starta 1*
- Kvala och rida individuella SM i fälttävlan
- Kanske rida några LA:1:or
- HA KUL sista ponnyåret...
 
Sedan vet vi aldrig vad som händer på vägen. Det här är vad jag vill, men jag vet inte hur mycket vi hinner med heller.

Favoritbloggar

Jag läser inte så många bloggar, och tycker tyvärr att kvalitén på majoriteten av bloggarna jag läser har sjunkit. Det är väldigt synd.
 
KRISTINAWARG.SE - jag tycker att det är jätteroligt att följa satsande tävlingsryttare, men det kan vara lite svårt att komma in i dessa bloggar då det oftast finns många hästar att läsa om. Kristina skriver väldigt bra och gör det lätt att "lära känna" henne och hästarna. Jätteroligt att följa henne på alla möjliga sorters hopptävlingar i hela Sverige. Dessutom bor hon på en riktig drömgård!
 
LAMIAS.SE - jag har följt Lamia ett bra tag och tycker att hon är en väldigt stark tjej. Dessutom har hon härliga hästar med mycket "go" i. Lamia visar att alla människor inte är perfekta och skriver mycket om baksidorna med livet. Hon är nyskapande och det är extra roligt att läsa om hennes hästar.
 
WARNMARKS.SE - Karin är även hon en otroligt stark tjej, och har den bloggen jag blir mest inspirerad av. 
 
Jag önskar att denna lista var längre men tyvärr har standarden hos många bloggar tyvärr minskat och jag känner att jag inte kan ha med de andra jag läser som favoritbloggar. Sedan finns det en hel del bloggar jag kikar in på lite då och då, men ingen nämnd och ingen glömd.
Har ni något tips på en bra blogg med läsvärda inlägg får ni gärna dela med er :D 
Det var Malin som ville veta vilka mina favoritbloggar är :)

Gårdagens dressyrpass

Igår red jag dressyr tillsammans med mami i ridhuset. Mycket fokus på galoppen. Tyckte han var jättefin. Red fina runda serpentiner i förvänd galopp, några enkla byten, galopp från skritt osv. Han var jätte duktig. Han var explosiv och lyssnade bra men jag kände lite på honom att han var lite tröttare än i förrgår. 
 
Annars var allt bra, fina skänkelvikningar, öppnor osv. Så nöjd med honom nu verkligen. Jobbar på riktigt bra!
Idag ska jag hoppträna bebisen! Min lillasyster brukar ju göra det varannan vecka men nu ska jag göra det istället idag! Ska bli så kul :D
 

Typiska Amanda hästar


Poäng vid fälttävlan

Jag fick en följdfråga angående detta inlägg som jag tänkte svara på :)
 
Som jag skrev så räknas allting i straffpoäng i fälttävlan. Dressyrprocenten omvandlas till straffpoäng genom formeln: dressyrprocenten - 100 x 1,5. 
Exempelvis 60 % i dressyren innebär 60 - 100 x 1,5 = - 40 x 1,5 = (-) 60 straff
I hoppningen får man ett straffpoäng för varje fel. Vid ett nedslag, som innebär fyra fel, får man alltså även 4 straffpoäng pålagt på de straff man har från dressyren.
För att få starta terrängen får man ha max 16 fel (två stopp + ett nedslag, ett stopp + 3 nedslag el. 4 nedslag) i hoppningen. Som fel räknas i detta skede endast hinderfel, alltså ej tidsfel (dock ger de straffpoäng).
 
Terrängen brukar vara det mest utslagsgivande eftersom att ett stopp ger 20 straffpoäng. 
För varje överskriden sekund (över optimaltiden) ges 0,4 straffpoäng.
 
Hoppas att detta gav er någon klarhet :)

Inne/ute på tävling

Vad tycker ni är bäst? Att vara i ridhus och tävla eller på utebana?
 
Vissa hästar kanske blir mer tittiga ute och mer fokuserade inne? Medan andra hittar mer energi ute. 
 
Själv föredrar jag att tävla utomhus, helt klart. Yngve har alltid energi när jag tävlar, men han blir oftast väldigt tittig i ridhus. Jag förstår inte varför egentligen, men så fort han kommer inom väggar så spänner han sig. Och då måste man ha tid på sig i ridhuset innan man rider programmet så han ska få vänja sig. Det värsta är egentligen när det är framridning utomhus och sen går man in. Då är det riktigt svårt. Får han gå från ridhus till ridhus beter han sig nästan alltid bra. 
 
Jag är riktigt förbannad faktiskt att väldigt många väljer att hålla tävlingarna inomhus i vår/sommar. Det är bara två tävlingar på hela våren som går utomhus för vår del, och det är inte alls bra. Nästa gång är det Tyresö och då är det först utomhus sedan inomhus. Irriterande, samma sak på Sollentuna helgen efter. Enda gången det gått helt ok med framridning utomhus och tävling inomhus var i Falun, men då hade han fått se ridhuset några gånger. 
 
Jag antar att det bara är att tänka positivt och liksom inte tänka så mycket på det. Jag har ju turen att jag varit på Tyresö förut, hoppas bara att han minns det! 
 
 

Hoppträning idag!

Idag ska vi hoppträna för Lena på Söderby. Det var ett bra tag sedan, jag har varit sjuk (vilket jag dock är fortfarande) och det har varit mycket tävlingar så han har hoppats ändå.
Dessutom passar det ganska bra att hålla till i Söderbys stora ridhus när regnmolnen hotar på himlen ;)
En bild från hoppningen i Kinda :)

Amandas nästa inköp

Tre saker står på listan
 
Ett par flätade lädertyglar. Martin Ågevall hade det på några träns och de var helt underbart sköna. Hittade ett par från Treadstone som var mjuka som jag vet inte vad och hade jättebra fäste för bara 400 kr tror jag. 
 
 
Min håruppsättning som jag har i dressyren ser jag fler och fler köpa nästan exakt, så jag vill ha något att variera med. Jag ska köpa ett nät av pärlor, tycker det är så snyggt! De hade ett svart på Stockholm Ridsport, men jag vill nog ha ett vitt. 
 
Ett svansskydd till transportfärder. Nu är det ju lag på att man måste ha det. Men själv tycker jag att det vore viktigare att ha lag på transportskydd? Men ett svansskydd i marinblått ska införskaffas så det matchar!
 
 
 

Uppvärmning vid tävling

Jag brukar anpassa min framridning efter hästen jag sitter på, och det tycker jag är otroligt viktigt. Sedan beror framridningen också på om det är hoppning eller dressyr jag ska tävla.
Vid hoppning är det som prioriteras att hästen ska bli varm i kroppen samt lyssna på tempoväxlingar, medan vid dressyr ska hästen vara mjuk och lydig.
 
Min hästskötare (a.k.a. pappa eller Amanda) brukar få promenera med Amoure medan jag klär på mig stövlar, kavaj, hjälm o.s.v. Annars brukar jag promenera honom själv så han får titta runt lite.
Om det finns möjlighet brukar jag försöka skritta, och ibland trava, fram på vägar runt omkring så vi slipper trängas på framridningen. Sedan går jag in på framridningen och jobbar med att få honom mjuk och checka att han lyssnar på mig, denna del brukar jag lägga mer vikt vid om jag tävlar dressyr.
Det fungerar alltid bra att rida övergångar och tempoväxlingar, oavsett om det är hoppning eller dressyr som ska tävlas. 
 
Inne på framhoppningen brukar jag anpassa antalet språng efter höjd och antalet klasser för dagen, samt underlag. Att galoppera mycket och hoppa många språng på ett tyngre underlag kan slita ganska mycket. 
Jag brukar hoppa någon gång i trav på krysset och sedan någon gång i galopp. Sedan tar jag ett språng på räcket, känns det bra hoppar jag oxern. Beroende på vilken höjd jag hoppar så brukar jag sänka oxern lite, men om jag exempelvis hoppar 80 cm så brukar jag hoppa på den höjden direkt.
Jag brukar hoppa mellan 2 och 5 språng på varje hinder, men allt anpassas som sagt efter underlag, höjd, klasser och dagsform :)
Inlägget var önskat av Malin.

Gömmargården utvärdering

Parkering:
Parkeringen var på två platser, en väldigt nära anläggningen som låg väldigt bra, och en som låg bara en liten bit bort. Dock låg det precis bredvid en sportanläggning där de hade fotbollsmatch så några hästar blev nog lite spända över det. 
 
Framridning:
Framridningen var i ett ridhus, 20x40 precis bredvid tävlingsbanan. Ljust och fint! Man kunde sitta i cafeterian och titta på eller stå på sidan. Gillade det skarpt! Kändes inte trångt heller. Fanns dock inga funktionärer där men de hade en speaker som pratade och sa till när man skulle göra sig redo osv och det fungerade bra!
 
Banan:
Utomhus, 60x20 bana. Låg väldigt ottitigt bredvid skogen på ena sidan och läktare på andra. Domaren satt i ett litet hus så det var inga problem. Tyckte banan var bra! Dock såg man inga hästar eller något där uppe så trodde Yngve skulle börja gnägga och tjafsa. Trots att en annan häst ropade konstant på honom var han duktig och behöll sitt fokus, duktig!
 
Cafeteria:
De var supertrevliga! Hade väl inte jätte mycket mat, men korv, hamburgare osv. De fixade faktiskt vegetarisk korv åt mig vilket gjorde mig glad! Thumbs up! Annars ganska mycket fika och det var billigt! 
 
Funktionärer:
Jätte trevliga! Första man blir mött av är att de är hur trevliga som helst i sekretariatet och förklarade allt och vart allt låg osv. Jättebra! Även de på banan, cafeterian, ja alla var trevliga!
 
Övrigt:
De hade en hästshop med massa kul att handla så det är plus! De hade även fasta starttider vilket för mig nästan är ett måste. Men de hade dock inte Equipe online vilket var lite jobbigt. Svårt att hålla koll osv. Dock var de snabba att efter varje klass uppdatera på hemsidan. Anläggningen låg nästan precis vid motorvägen vilket gör att det går snabbt att ta sig dit vart man än kommer ifrån, riktigt bra! 
De får FYRA av fem hästskor!
 
 
 
 
 
 
 

Amoure 13/5-13

Jag var dum nog att ge mig ut och springa igår, i hopp om att jag faktiskt blivit frisk. Ack så fel jag hade. Idag blev följden feber och ett dimmigt huvud.
 
Pappa var i alla fall snäll och följde med mig till stallet där jag red ett dressyrpass på ridbanan medan han fixade Amoures grejer.
Jag jobbade mycket med att han skulle ut ordentligt till staketet, just vid ridning på utebanor så har han en tendens att tränga inåt, speciellt i högervarvet (trots att han flyter till vänster på öppna spår) så det jobbade vi med.
I galoppen red jag mest på fyrkantsspåret och lite volter medan jag i traven jobbade på en åtta där jag jobbade med lite extra ställning och tryckte ut honom för innerskänkeln. 
Efter en stund så svarade han riktigt bra på detta och mjuknade fint i båda sidorna. Ska försöka lägga in ett pass i veckan där jag verkligen endast rider lösgörande, som idag, för att han ska bli riktigt mjuk och elastisk.
Vi skrittade ut en liten kortis efter ridpasset :)

Dagens ridpass på Yngvis

Tanken var ju skritt ute med lite jogging. Det började så men han hade så mycket energi och var så jobbglad att jag gick in på ridbanan. Började med galopp men det var svårt barbacka då han var så pigg, hade liksom svårt att samla och så. Gick bra men var lite jobbigt för mig haha. 
Red mest i trav, gjorde skänkelvikningar, öppnor, ökningar. Han var superfin. Som en bomb var han. Kändes dessutom som om han kunde läsa mina tankar för så fort jag tänkte något så gjorde han det, riktigt synkade var vi! Kunde använda små hjälper. Hade inte tänkt att rida ökningar men när jag gjorde en diagonal så drog han iväg. Bara flög med bogarna och sköt iväg hela kroppen så alla hovarna var över marken, jag bara skrattade och klappade honom massor. 
Red kanske en halvtimme innan jag avslutade eftersom jag har tänkt rida dressyr imorgon. 
 
Finfina bakben har han nu i skänkelvikningarna!

Yngves veckoschema

 
MÅNDAG: Skrittas barbacka, lite jogging utomhus
 
TISDAG: Dressyrpass i ridhuset
 
ONSDAG: Hoppning
 
TORSDAG: Vila
 
FREDAG: Dressyrträning för Lisa
 
LÖRDAG: Uteritt
 
SÖNDAG: Dressyr på ridbanan
 
Nu när sommaren nästan är här så har man börjat bada hästarna också!

 
 

Amoure vecka 20

Måndag: Dressyr
Tisdag: Hoppträning
Onsdag: Medryttare
Torsdag: Ev. konditions-/backträning på Järva fältet, annars uteritt.
Fredag: Lätt dressyr
Lördag: Roo gård LC
Söndag: Ev. dressyrträning
 
En ganska intensiv vecka, nästa vecka blir desto lugnare.
Min förra ponny i omhoppningen på en tävling på Roo gård, tycker mycket om den tävlingsplatsen men Amoure har aldrig varit där så det blir spännande :) Dessutom blir det lite av en debut för oss ;)

Gårdagens shopping

På Stockholm Ridsport igår köpte jag äntligen mina efterlängtade handskar. Har velat ha ett par Kingsland handskar hur länge som helst, och äntligen så! Dock kostade de hela 498 kr, men hoppas att de är värda det. Lovar en utvärdering på dem senare. 
Köpte även Cowboy Magic schampo eftersom deras andra produkter är fantastiska. Hoppas att denna är det med! Och även Proboil som motverkar kliandet i man och svans nu när sommaren början närma sig!

Om Amoure inte längre tyckte om att hoppa

Det här ämnet ville Olga att jag skulle skriva om.
 
Det är en väldigt svår fråga, och det beror ju på i vilket skede det skulle hända. I nuläget är ju min plan att ha kvar Amoure tills jag fyller 19 år och inte längre får tävla ponny. 
Han betyder oerhört mycket för mig, och om han helt plötsligt skulle bestämma sig för att hoppning inte är lika roligt som han tycker nu, ja då skulle jag nog anpassa mig. Han är ändå otroligt rolig i dressyren när man väl får pli på honom. Han har ett härligt steg och känns riktigt maffig när han väl går där han ska.
Jag tror att om vi skulle satsa helhjärtat på dressyren skulle vi nog kunna komma ganska långt.
 
Med tanke på hur roligt Amoure tycker att det är att hoppa så tror (och hoppas) jag att han aldrig kommer att tröttna på att hoppa, speciellt inte i terrängen. Men det är ett intressant ämne att diskutera.
 
Hur skulle ni reagera om er häst/ponny helt plötsligt inte ville göra det du tycker är allra roligast?
Pigg och glad!

Drömmar och planer

Jag tänkte skriva lite vad jag har för drömmar med ridningen och vad jag har för riktiga planer. Kan tänka mig att det är ganska intressant. 
 
Planer i framtiden:

♦ Köpa storstor häst. En som är runt 165-170 i manken och har kapacitet till att gå över MSVA. Mamma är på mig i detta så det känns jättebra.
 
♦ Tävla MSV, på Yngve eller annan häst! (Yngve hoppas jag kunna ta till MSV C)
 
♦ Tävla LA på Yngve med över 60% 
 
Mina drömmar:

♥ Tävla MSV B/A eller högre
 
♥ Rida i frack
 
♥ Ha barn som tävlar och håller på med hästar
 
♥ Rida youngrider SM/ vanliga SM
Man måste få drömma!
 

Söndag för Amanda

Alltså jag hatar dator och allt nu känns det som. Min dator dör oavbrutet hela tiden och min stationära går inte att blogga från. Försökte låna en av min lillebrosars datorer men nej det får man absolut inte. 
Aja nu lyckas min dator leva några sekunder så får vara snabb!
 
Idag åkte jag och mamma och shoppade lite. Först Stockholm Ridsport, lägger upp vad jag köpte där senare. Men sen till Grangården och köpte ett vitt "stängsel" typ som ska upp på väggen, mina rosetter får inte plats längre så behöver mer plats haha. Vi köpte även foder och biotin. 
 
I stallet så skrittade mamma bara ut Yngve i skogen och jag gick med. Vi var väl ute i skogen ca 40 minuter och Yngve tyckte det var härligt! Dock stötte vi på en älg. Jag blev skit rädd haha men Yngve höll sig med alla hovar i marken i alla fall. Fast hans hjärta bankade loss där inne och han skakade. 
Efter fick han beta gräs i en halvtimme innan jag och mamma hade intaget!

Hur går fälttävlan till?

Att åka och tävla fälttävlan innebär mycket mer planering än hoppning eller dressyr, men framförallt väldans mycket mer packning.
Dubbel uppsättning av det mesta plus broddar, nummerlapp till ryttaren och medical card. Och en klocka om man rider med det.
Hur går det då till? Nu kommer jag att förklara hur en endagarsfälttävlan för ponny går till, eftersom att det är det enda jag själv har ridit.
Precis som vid alla hopp- och dressyrtävlingar börjar man förstås att visa vaccinationsintyg, men i samband med det ska man även betala veterinär- och ambulansavgift (anges i ryttarmeddelandet) och få nummerlappar till nummervästen.
 
Dags för dressyr! Tänket är precis som vid vanliga dressyrtävlingar med framridning och sedan in på banan. Den enda skillnaden brukar vara programmen och så är bedömningen lite annorlunda. Procenten omvandlas till straffpoäng, exakt uträkning orkar nog ingen komma ihåg men man vill ha så lite straffpoäng som möjligt. Exempelvis så är 60 % även 60 straffpoäng medan 64 % är 54 straffpoäng.
När man har avslutat dressyren har man 30 minuter på sig att byta utrustning och hoppa fram, sedan ska man in på banan och hoppa. Jag tycker att det är ett ganska bra system då man själv kan bestämma hur många språng man vill ta och sedan i princip gå direkt in på banan.
Samtidigt som man hoppar kan andra ryttare gå banan och de har inte alltid så bra uppsikt så man får vara beredd att skrika om någon står i vägen ;)
 
Efter hoppningen ska man veterinärbesiktiga hästen, då kollar veterinären lite på det allmäna tillståndet och så får man springa fram och tillbaka i trav. Om veterinären ser något konstigt får man springa igen.
Det brukar vara en bestämd tid för veterinärbesiktning så den får man anpassa sig efter.
 
Det brukar vara ett par timmar mellan hoppningen och terrängen, och då kan man, om man inte redan gjort det, passa på att gå terrängbanan. Det brukar oftast finnas två stycken utsatta tider för bangång, och då får man ofta gå tillsammans med banbyggaren eller någon annan ansvarig. Jag tycker defintivt att man ska gå med på bangången åtminstone en gång, då får man oftast lite tips på hur banan ska ridas och även tips om olika vägar man kan ta. Jag brukar gå bangång i grupp först och sedan brukar jag gå igenom banan själv.
 
Framhoppningen till terrängen är precis som till vanlig hoppning, förutom att man hoppar fram på några fasta hinder. Det brukar åtminstone finnas två olika hinder, de flesta har fler.
Man får för det mesta en fast starttid till terrängen så man vet när man ska gå upp till startfållan (startlinjen). Det är alltid någon som står med klocka och räknar ned så man vet när man ska rida iväg.
Antalet hinder, höjd, tempo och bansträckning avgörs av vilken klass man rider. I en P70 brukar det vara ungefär 11-12 hinder och i P80 någon mer. I 1* kan det vara mer än 20 st hinder.
 
Efter terrängen ska hästarna skrittas av ordentligt, eftersom att det är stor ansträngning för dem.
 
Prisutdelning i fälttävlan sker oftast till fots, hästarna kan alltså få sin belöning i transporten direkt efter start. Den brukar ske vid sekretariatet eller liknande plats ca 30 min efter att klassen har avslutats.
Nöjda och glada efter fälttävlansdebuten som visade sig vara en vinst!
På min vänstra arm har jag både medicalcard och klocka. Benskydden är dessutom tejpade.
 
Inlägget var önskat av Sofie.

Långt till marken

Jag är ju verkligen helt insnöad i ponnyvärlden så idag när jag på jobbet satt upp på en häst på 175 cm så kändes det ju väldigt långt ned till marken.
Jag har ridit ponny i 6 år nu, självklart har jag hjälpt till med några storhästar och ridit dem ett antal gånger men jag är verkligen en riktig ponnyryttare. Jag älskar ponnysar av alla dess slag.
Amoure är väldigt mycket ponny att rida med sina stora rörelser och det passar mig alldeles utmärkt. Jag ska inte rida storhäst än på ett tag.
Ponyriders have more fun ;)

SÄTT RUBRIKEN!

Jag har ett riktigt bloggsug men jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om så nu ber jag förstås om er hjälp :)
Det är ju faktiskt ni som läser bloggen som ska uppskatta de inlägg som skrivs och just därför hoppas jag att ni kan dela med er av vad just ni vill läsa om.
Det kan vara en kort och enkelt fråga, eller en perfekt rubrik. Oavsett länkar jag till din blogg (om du har en) när jag skriver om ämnet.
Om jag vore...
Varför...
Hur...
Om jag bodde...
Om Amoure...
Vad...
Vilken...
Vem...
Favorit...

Gömmargården LC:1

Idag var det då tävling på Gömmargården! Hade näst sista starten, underbart! Var i stallet runt åtta och knoppade ute och gullade med Yngve. Super härligt!
 
Framridningen:
Först kändes han lite stel typ när jag red honom lång och låg. Han ville inte riktigt ner hela vägen och kändes lite stum i munnen. Han var lagom framåt men inte explosiv. Men han var lugn! Jätte härligt, inte alls spänd. 
 
Det var först när jag satte mig ner som han började kännas riktigt bra. Fortfarande inte explosiv men riktigt fin. Tränade mycket halter och alla satt. 
 
På banan:
Han var liiite tittig först men han gjorde inget. Han rida något varv innan startsignalen och då var han fin och lydig. Inte alls spänd eller nått. Hela programmet flöt på riktigt bra, kände inte att jag behövde driva eller något. Han kan klart gå bättre med mer flashighet men helt ok för en LC. Vi fick miss i halten, ställde upp dåligt så han rätta sig bakåt, sen spände han sig lite i den så vi fick en 5a, sen andra missen var att jag skulle samla upp galoppen och göra ett riktigt snyggt avbrott men han gjorde halt för han spände sig, typiskt men aja, där fick vi 4a. Sen fick vi en 6a på skritten, förståeligt med tanke på att jag tog det försiktigt. Resten var 7or och några 6,5 så det är riktigt bra! Utan missar ligger vi i alla fall runt 70% :D
 Glömde skriva det först men 67% fick vi. 
 
Det var mega svår konkurrens, väldigt många "ögongodis" hästar som red LC som kanske egentligen inte skulle starta en sådan klass om det inte vore för Allsvenskan. Lite synd så vi kom 6a av 30 stycken men är ändå jätte glad såklart! Som jag sagt, bara han inte spänner sig så tar vi de höga poängen. Har liksom inte med hur mycket han kan för han kan LA/MSV egentligen, bara att hans huvud hindrar honom en del. 
 
 

Amoure 11/5-13

Idag blev det en riktigt mysig dag i stallet :)
Jag och Sara red ut på andra sidan vägen, tog det lugnt och skrittade mest men blev lite trav samt en sträcka galopp. Hade inte så mycket krav men Amoure kändes ändå ganska mjuk och fin, säkerligen lite träningsvärk från tävlingen.
Efter ridpasset så gick vi ned till ängen och betade hästarna i ungefär en timme. Jättemysigt :)
Snodde bilden av Sara.

Wiho!

Jätte duktig häst, en miss men ändå 67% och en 6:e plats! Det var super hård konkurrens men är jätte nöjd ändå!


Tävling idag: Tankar

Idag är det då en LC:1 som ska ridas! Första den här säsongen! 
 
Mål
 
♦ Utan missar över 65%. Sist red vi på över 70% och tredje plats och gången innan det en andra plats på 65% så det borde inte vara några större problem, om vi har noll missar det vill säga.  
 
♦ Med missar, över 60%. Har typ bokstavligen suttit upp inne på banan och ridit genom programmet och fått över 60%. Och har aldrig (om jag minns rätt) ridit under 60% i LC så hoppas vi inte bryter det imorgon! 
 
♦ Att han är någorlunda avspänd. Det är så synd när han är rädd för vi förlorar otroligt mycket på det. Så ska bra försöka ta det lugnt hela dagen imorgon, ge honom tid och berömma mycket så borde han hålla sig i skinnet. Alltid spändheten som drar ner och ger missar. 
 
♦ Ha en bra form. Hans nacke och manke är i bra höjd men nosen kryper in ibland. Så halvhalter och rida framåt är det som gäller. Han ska vara riktigt pampig inne på banan också, visa vad vi kan! 
 
 
Kommer starta 11.20 och är näst sist, väldigt skönt! Är på utebana vilket är till Yngves fördel, hoppashoppashoppas att det går bra nu. Vi har haft sådan otur senaste veckorna och nu vill jag att det ska gå bra! Men gör det inte det är det inte hela världen heller. Då vår vi vila upp oss två veckor innan vi rider samma program igen! 
Sen kanske det blir en lagklass också eftersom det är Allsvenskan imorgon, beror på! Det vore roligt i alla fall :)

Dagens dressyrträning

Idag var det då Lisaträning med Yngve. Kändes fin från början. Framme och på, precis som jag vill ha det men ändå lagom. Mjuk i sidorna och hade en härlig galopp. Fina skänkelvikningar och öppnor också!
 
Då lektionen började pratade vi lite inför imorgon och jag red runt Lisa bara för att hon skulle få en blick över hur det låg till idag. Men det var bra och inga konstigheter så jag red igenom programmet. LC känns som jordens lättaste just nu men man är aldrig perfekt och jag vill verkligen samla på mig 8or nu. 
 
Inga missar genom programmet och Lisa gav mig verkligen thumbs up för galoppprogramet, ökningen och avbrotten. 
Men jag var lite för mycket fokuserad på hur stora volterna skulle vara att de blev lite raka lägst väggen. Så vi red igenom 15 meters volterna med fokus på bokstaven så de blev riktigt runda. Sen red vi igenom galoppdelen med samma sak. Lisa var jätte nöjd och så att det var perfa och jag kände det samma, superkul!

Han var lite på i halten mitt i programmet och hade svårt att stå still så red några själv och Lisa sa att jag måste sitta tillbaka i halten, för jag faller framåt eftersom jag inte vill att han ska röra på sig. Men det räckte med att jag gjorde det tre gånger och berömde då han stod still så gjorde han perfekta halten. Valde att avluta där och skritta ut i skogen men mammi och hundarna!
Annars tillbringade jag hela eftermiddagen hos Yngve. Först kom hovis och fixade pedikyr, finfin blev han! Sen duschade jag honom, pockade gräs och smörjde alla grejer. Passade även på att umgås med stallkompisar! Väldigt bra eftermiddag helt enkelt!  TAGGA tävling imorgon!


 

Min otroliga ponny

Trots att resultatet kanske inte var det bästa under dressyren igår så är jag väldigt stolt över Amoure. Hur långt han har kommit under det senaste året, framförallt då i dressyren.
 
Vi har aldrig lagt någon vidare fokus på dressyren, eller det är väl klart att vi har men som min dressyrtränare har sagt: Amoure och jag har roligare saker att träna och tävla.
Amoure tycker att dressyren är ganska tråkig, men trots det vill han alltid göra rätt. Ändå är det hoppningen vi har fokuserat på, men också väldigt mycket uteritter, eftersom att det är vad vi tycker är roligast. 
Jag är mycket väl medveten om vikten av en bra dressyr och en lydig häst. Jag rider alltid Amoure i form på uteritter och mycket övergångar om det behövs (vilket det gör).
 
Om jag hade valt att endast fokusera på dressyren hade Amoure idag säkerligen varit stadig i LA och påbörjade MSV-rörelser, men vi har tagit det lugnt vilket jag tror är bra.
Som ni säkert vet, och sett, så har Amoure en väldigt stor galopp. Det tog nästan ett år innan det gick att rida honom i en stadig form i galopp i ridhus, eftersom att han behöver mycket yta för att kunna ta ut sina rörelser. Idag kan vi både korta och länga galoppen utan problem.
 
Att Amoure går in och presterar ett godkänt resultat i ett program som vi aldrig tränat, bara någon enstaka rörelse, och bara haft två ridpass på oss att befästa skänkelvikningar. Ja, vad ska man säga?

Den ponnyn har en otrolig inställning och jag avundas den som kommer ta över honom efter mig. Den personen kommer få en underbar ponny med den perfekta inställningen, potentialen och framförallt självförtroendet för samtliga discipliner.
Jag skulle kunna skriva en hel roman om hur mycket den här ponnyn betyder för mig, och vilken underbar individ han är. Och vem vet, kanske det en dag blir så...
En liten sexåring som varit på terrängbanan fyra gånger får agera dragkrok när fyraåring ska träna för första gången.

Går och gapar, tips någon?

Yngve går alltid och gapar när man rider. Och nej det har inte med att jag "drar honom i munnnen" eller något sådant för det gör jag inte. Det räcker med att man tar tygeln lite löst så börjar han gapa och röra på överläppen. 
 
Vi har bytt till massor med olika bett, rakt, tvådelat, tredelat, något speciellt bett som ska vara "extra" snällt osv. Men det spelar liksom ingen roll. Vi har kollat munnen två gånger på 1,5 år och det har inte heller varit några problem. 
 
Min teori är att han är väldigt känslig i munnen men också att då man tar stöd på bettet så blir det liksom en liten smit väg från att jobba fullt ut. Fast och andra sidan kan han gå helt fantastiskt och hålla på att gapa. 
 
han provat att sätta på nosrem men han blir nästan som störd av det och blir irrierad på den. Det är faktiskt så att när han går som bäst håller han på som mest med munnen, speciellt överläppen, som om han koncenterar sig. 
 
Har ni något tips om hur jag an få bort detta?
Som här håller jag inte ens tygeln, men ändå går han och gapar. 

Utvärdering Kinda Ryttarförening - fälttävlan

Parkering: I en hage, aningen kuperat och säkerligen väldigt lerigt om det är blött.
 
Framridning dressyr: På en 20 x 60 grusbana eller på en bit av själva tävlingsbanan. Nära och bra! Något djupt underlag.
 
Tävlingsbana dressyr: Precis som på framridningen något djupt underlag men otittigt och bra, två parallella banor för de olika klasserna.
 
Framridning i hoppning: I samma ridhus som själva hoppningen, ett räcke och en oxer i en avskuren del.
 
Tävlingsbana hoppning: Något djupt underlag men bra bana och fina hinder annars. Tyvärr fanns det ingen flagg och speakern var inte alltid så noga med att säga "varsågod och rid" så det uppstod en del förvirring för flera.
 
Framridning terräng: På samma bana som dressyren gick på, men alla dressyrstaket var förstås borta så det fanns mycket yta. Fanns en vanlig stock samt en högre låda att hoppa fram på. Det allra bästa tycker jag var att det var så stort, för då kunde hästen verkligen få upp pulsen.
 
Terrängbana: hela banan var väldigt platt och inbjudande, snälla hinder och de lite svårare hindrena var rätt så inramade. En väldigt lättriden bana helt enkelt och det var få som kom i mål med fler straffpoäng.
 
Kafeteria: Under läktaren i ridhuset. De hade väldigt bra "Dagens lunch", både vegetarisk och vanlig, plus hamburgare och det vanliga förstås. Fanns även en del godsaker att välja mellan. Vi åt alla "Dagens lunch" som var riktigt mättande. Jag tycker att det är väldigt viktigt just vid fälttävlan att det finns något annat än bara hamburgare och korv eftersom att det ofta blir långa dagar.
 
Funktionärer: Utöver irritationsmomentet på hoppbanan så var alla trevliga och hjälpsamma :)
 
Övrigt: Närhet till alla banor vilket var super, det enda som egentligen hade kunnat vara bättre var underlag samt parkeringen om det varit väldigt blött. Perfekt bana att debutera på!

Typical Yngve

♥ Vill hela tiden hålla i någonting, spön, tröjarmen, tyglarna, vad som helst. Det är liksom som ett tix han har och det är väldigt svårt att träna bort det. Det är nästan helt borta när han går med mig men man måste alltid vara på sin vakt. Dock är han ganska söt. Han brukar få hålla i spöt när vi skrittar fram haha.
 
♥ Vill alltid ha sällskap. han är väldigt flockbenägen och älskar andra hästar. Det fungerar att vara själv, men då är han ledsen haha.
 
♥ han pratar väldigt mycket. Gnäggar, mumlar, piper osv. Som om han försöker kommunicera med oss människor liksom. Så söt!
 
♥ Han kan vara rädd för saker som är helt onödiga, som tex fjärilar osv. Men saker som vanliga hästar tycker är läskigt har han inga problem med. 
 
♥ Älskar att bli fotad. Spikar öronen så fort han ser en kamera. Han vet att han är snygg ;)
 

Kinda RF 9/5-13 P80 - DEBUT

Dressyrprov - Svenskt fälttävlansprogram för Lätt klass 2010 - 61,43 %
Ett återkommande problem på dressyrtävlingar är att Amoure gärna vill tränga i hörnen, det beror ju på att han inte riktigt är mjuk i sidorna och det är också svårt att komma dit på en rörig framridning, men men.
Jag är nöjd med programmet, halterna blev inte särskilt bra så de drog ned poängen (5:or på båda), den första snubblade han in i, och den sista var han ostadig i.
Annars tycker jag att han gjorde det han skulle, jag gjorde väldigt försiktiga skänkelvikningar men fick ändå sexor vilket jag är nöjd med. Galoppdelarna kändes bra, han gick bara mot handen i fattningarna men fick som sagt 7:or på båda bågarna/serpentinerna, och även lite andra delar. Travdiagonalen med förlängd steglängd sket jag i, ville verkligen inte "pressa honom framåt" så en 5:a där också, men det var helt enkelt mitt val :)
Har bara ridit igenom detta program ordentligt en gång och för några dagar sedan kunde han inte skänkelvikning, haha...
57,9 straff
 
Hopprov - 85 cm - 0 fel
Skrittade runt ganska länge inne på banan då jag inte trodde att jag fått någon startsignal, och när jag frågade funktionärerna sa de att jag inte fått det, men sedan ropar speakern surt att jag har fått startsignal vilket jag uppenbarligen inte förstått (de sa aldrig "varsågod och rid" utan presenterade mig bara).
Så någon snygg runda blev det inte då jag inte visste om klockan börjat gå. Red på ordentligt och Amoure var pigg och glad. Tredje hindret, ett räcke, svajade lite oroväckande men låg som tur var kvar :)
Uthållighetsprov - P80 - optimaltid 2.30 m - Bansträckning: 1480 m - 0/0 fel tid 2.20 m
Här kan ni se bilder på alla hinder.
Det var en okomplicerad bana utan några speciella svängar, och väldigt otittiga hinder. De flesta var helt felfria, så det var inga speciella hinder som orsakade problem.
Amoure var taggad och jag satte ett bra grundtempo redan i början. Red på honom lite extra mot de hinder som var lite svårare men de var inga problem, det enda som hade kunnat vara problem var trappan där han drog järnet trots att jag planerat att (och försökte) ta det i trav, men han är ju stadig på foten så det gick bra i alla fall. Hade gott om tid efter näst sista hindret och där kunde man rida ganska lång väg, eller kort om man ville, så jag tog den långa som kom i mål på perfekt tid enligt mig :)
 
Slutade alltså på en sjätteplats och det var fem placerade, lite surt men jag är nöjd och framförallt: ett klockrent kval från min underbara sexåring <3

Hemfärd!

Nu är vi i bilen på väg hem, vi har redan åkt ungefär halvvägs så vi är nog hemma redan till sju :)
 
Amoure har skött sig jättebra, verkligen. Dressyren hade jag inga som helst förväntningar inför och han kändes inte riktigt så mjuk som jag vill ha honom på framridningen men ändå helt okej! Vi fick i alla fall 61,43 % vilket jag tycker var rättvist, fick till och med 6:or på skänkelvikningarna och 7:or på galoppserpentinerna :)
Hoppningen var väl ingen stilrunda men felfri i alla fall
Terrängen var väldigt lätt, plan bana och inbjudande hinder. Amoure körde järnet och hoppade allt som jag styrde på och vi kom i mål på tiden 2.20 min (idealtid 2.30 min) så dubbelt felfri!
Tyvärr räckte inte dressyren till placering, hamnade sexa och det var fem placerade, men ett klockrent kval i alla fall :D
 
Skriver längre utvärdering senare, samt lägger upp filmer från alla delar.

Framridning del 2 Team Aspvik


På banan Team Aspvik


Håll tummarna :)


Snart åker vi mot Kinda!


Bangång i Kinda - P80

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nr 1 t.v. - liten stock. Nr 2 t.h. - stor svinrygg
Nr 3 t.v. - liten svinrygg. Nr 4 t.h. Granhäck
Nr 5 t.v. - vedtrave. Nr 6ab t.h. trappa (nedhopp)
Nr 7 t.v. - "ugglebo". Nr 8 t.h. - litet dike
Nr 9ab t.v. - vatten (från fel håll). Nr 10 t.h. - Stor stock
Nr 11 t.v. - grön kulle. Nr 12 t.h. - mellan stock
Sista hindret, nr 13 - lada. Sedan målgång rakt fram.
Idealtiden är 2.30 min vilket betyder att man får rida på 2.15-2.30 utan att få tidsfel :)

Utvärdering Team Aspvik

Parkering

Bra tycker jag. Inte så mycket plats men behövs inte på dressyrtävlingar. Parkeringen var liksom runt ridhuset så det var nära och bra!
 
Framridning
Utomhus på deras ridbana. Det var väldigt dammigt och tungt underlag så det var lite synd. Dock fungerade det ändå helt okej. Kohage precis bredvid hagen, vissa hästar kanske blir störda av det men inte Yngve i alla fall. 
 
Banan.
Väldigt tittigt ridhus, nästan alla hästarna stod på bakbenen där inne och ville inte gå nära domaren. Det hängde aker i taket, flaggor, högtalare som sprakade osv. Det var ganska mörkt också. Dessutom var det som små öppningar i väggarna så man såg ut fast man såg inte vad det var utanför vilket ledde till att många blev störda av det med tyvärr. Bara 10 godkända av 35 stycken. 
 
Cafeterian
Var inte där så mycket men de hade inte så mycket att välja mellan tyvärr. Dock hade de en vegetarisk pasta sallad som var riktigt god, thumbs up! 

Övrigt:
Inga fasta starttider vilket var riktigt jobbigt. Dock var alla trevliga och gillade stället ändå. Plus att allt låg nära. Dock var det väldigt mycket som tyvärr drog ner. 
 
Team Aspvik får 2 av 5 Hästskor 
 

Planerar terrängritten!

Nu sitter vi i bilen på väg tillbaka till Amoure och planerar hur jag ska rida i terrängen imorgon, då främst vad klockan ska stå på vid olika platser.
Vi har varit och tittat på banan som verkar ganska lätt, bara två hinder som kan bli lite knepiga men bara vi får flyt kommer det att gå kanon!
Kinda verkar vara en bra tävlingsanläggning för allt ligger väldigt nära.

Vi ska äta middag och sedan ska vi ta ut Amoure på en promenad innan han ska göras fin :)


Nöjd ponny i gräshage!


På väg!

Nu sitter vi i bilen på väg till Mantorp där vi ska bo. Imorgon blir det tidig uppstigning för att sedan åka ytterligare 6 mil till Kinda där vi ska starta årets första fälttävlan och Amoures första P80.
Vi bor jättemysigt precis vid Mantorps terrängbana, precis som vi gjorde när vi tävlade där i augusti. Liten minisemester!
Jag och Amoure i hagen där vi ska bo, förra året :)

Favorit i repris

 Det blir favorit i repris i terrängen imorgon :D
Tove:
Hjälm: Lamicell Master (ev Scharf)
Skyddsväst: Airowear
Tröja: H&M
Ridbyxor: CRW
Stövlar: Bocaj
Amoure:
Träns: Treadstone Rambo Micklem
Terrängskydd: Equi-guard
Boots: Professional Choice
Sadel: Santa Cruz Celine Wallsall
Schabrak: Scapa

Framridning LA Team Aspvik


 

Dagens träning med Yngve

Idag höll vi faktiskt till i ridhuset trots det fantastiska vädret. Hinner bara träna honom en gång den här veckan och det var idag! Annars har han och får gå ute alla andra dagar. 
Anledningen att jag inte håller till på ridbanan är att underlaget inte är tillräckligt okej för att rida dressyr på för Yngve, han spänner ryggen och går inte på ordentligt. 
 
Skrittade fram för hand och förväntade mig en seg häst eftersom det var väldigt varmt, säkert 25 grader i ridhuset. Vi var själva i ridhuset när vi red fram och då blir han okoncentrerad. Han går liksom och tittar på ridhusdörren hela tiden och väntar på kompisar, men det fungerade ändå hyfsat bra! Yngves girlfriend dök upp senare och gjorde honom lycklig i vilket fall. 
 
Ridpasset gick helt otroligt bra. Red igenom LC:1an en gång bara för att det var ett tag sedan jag red den. Det var verkligen lätt så vi gjorde annat istället.
Han var så sjukt fin idag, pampig, full med energi och vilja. Red öppnor, sjänkelvikningar, förvänd galopp i serpentiner, enkla byten, samlad galopp, tempoväxlingar osv. Allt var så bra och det var riktigt roligt att rida honom Han tyckte det kalas och varje gång jag släppte lite drog han iväg i full galopp! Vi testade även ett rent byte. Gjorde som Patrik Kittel visade och han bytte faktiskt! Vilken liten dressyrhäst jag har. Men ska inte träna mer byten nu eftersom det inte finns med i programmen jag rider nu.
 
Avslutade med att busgaloppera innan jag skritta av honom ute för hand. Efter fick en väldigt svettig Yngve badas och betas i en timma vilket uppskattades till hundra!
Min fina idag <3
Bilder från Aspvik kommer upp snart, missa inte det!

Amoure 7/5-13

Idag red jag fram på slingan, lite lätt i alla gångarter, innan jag gick till ridbanan där jag red igenom honom samt red lite olika programdelar.
Amoure kändes ganska tjaffsig i munnen, men jag tror att han hade lite träningsvärk från i söndags så jag kände att jag ändå fick acceptera det i början. Jag gjorde om det som inte kändes bra och var väldigt konsekvent, satt bara stilla (förutom när han sprang iväg) väntade på att han skulle acceptera. I slutet kändes det bra och han var mjuk i hela kroppen. Ville inte rida så länge utan avslutade med att verkligen stretcha ut honom i traven och sedan skrittade jag av.
 
Imorgon ska jag rida ett liknande pass innan vi åker :)

Taggad men nervös!

Imorgon beger vi oss mot årets första fälttävlan och på torsdag startar jag dressyren vid halv nio. Jag är taggad men samtidigt lite nervös, det är sällan jag är riktigt nervös. Jag var lite nervös innan 1 m-debuten men det släppte på framhoppningen. Jag är nog mest nervös inför dressyren för jag vill verkligen att den ska gå bra! Men vi får väl se :)
Jag har tänkt direkt uppdatera från tävlingen, tänkte ta med min data så att det blir lätt. Vad tycker ni om det?

Hoppning på utebanan

Igår blev jag sugen på att göra något annat och ställde upp några hinder på ridbanan! Jag var inte alls rädd och hoppade allt glatt, precis som Yngve. Han taggade till tusen och det var verkligen jätte roligt!
Ska börja hoppa någon gång i månaden nu, istället för min lillasyster då hon inte har tid. Han även små planer att kanske ge mig ut på någon pay and jump i sommar (woooooohhhh) !! 
Hoppade i dressyrsadeln så det var svårt att sitta bra, och sadeln gled en hel del, men det gick!
Höjde även upp ett snepp till och då låg hindret runt 1 meter vilket faktiskt är mitt rekord, WOHO

Omläggning i tävlingsplaneringen

Tyvärr har ju lite hänt nu senaste veckorna så tävlingsplaenringen är lite omgjord! Skulle ju varit på Solna, en LB:3 men då var Yngve halt. Sen skulle vi till Högvreten och rida en LB:2 men mamma är inte hemma då så avanmälde mig där. Skulle även på Gripens dressyrmeeting i sommar men jag är i Chicago då. Så nu ser det ut så här istllet. 
 
 
11 Maj - Gömmargården LC:1
 
26 Maj - Tyresö LC:1 LB:1
 
6 Juni - Sollentuna LC:1
 
11 Juni - 4 Ben LB:1
 
16 Juni - Hallstavik LB:1 LA:1
 
Sveden dressyrmeeting i Falun i slutet av augusti också! Kommer rida LB och LA då. 
 
Känns väldigt bra efter floppen på Aspvik att vi bara rider väldigt lätta program. Ska ha som mål att faktiskt rida nästan alla på över godkänt. Sen har jag anmält mig nu till Hallstavik för att ta revange och visa att LA inte är några större problem. Sköter han sig inte så han inga morötter!
Så glad vill jag vara!
 

Amoure 5/5-13

Som jag skrivit tidigare så ska vi alltså rida Lätt klass-programmet på tävlingen på torsdag, trots att det är Debutant-fälttävlan (hur det nu hänger ihop) och det programmet innehåller både skänkelvikning och lättare "förvänd" galopp, vilket absolut inte är något vi tränat på.
 
Idag hade jag i alla fall turen att världens bästa dressyrtränare kunde ställa upp och coacha lite. Egentligen behövde jag nog det mest mentalt, behövde känna att "ja, det här klarar vi!".
Jag och Lisa pratade väldigt mycket under träningen och diskuterade hur jag ska tänka. Och sedan skulle jag rida skänkelvikning på hörnlinjen som det är i programmet (i fredags var det hopplöst) och tänka sig: han flyttade! Varenda gång jag red skänkelvikning så gjorde han just det; en skänkelvikning. Det gjorde mig väldigt lättad och glad. 
Sedan red jag igenom programmet som är väldigt mysko, inga volter men en nedrans massa halvcirklar hit och dit. 
Men vi tog oss igenom utan missar, mer än att han blev lite stark på något ställe. Fick mycket bra tips och speciellt om hur jag ska rida i början samt galopprogrammet så det var jättebra, för det är främst där vi kan plocka poäng.
Exempelvis i de två serpentinbågarna efter uppridningen så ska jag se till att i båda bågarna rida fyra steg på spåret innan jag "vänder in" och innan galopp"bågen" ska jag tänka snett igenom, främst i vänster varv (förstår om ni blir förvirrade, skriver mest detta för min egen skull ;))
 
Bara att tagga till nu då!
Vad tycker ni förresten om nya designen? Inte så mycket förändringar men jag ville verkligen ha något nytt :D

Klassens nominering

Då man tar studenten så blir man ju alltid nominerad till någonting i klassen. Som typ "klassens clown" eller "klassens träningsnarkoman" osv. Gissa vad jag blev haha?
 
Tyckte det var så kul! Älskar att plugga och lära mig, ser det liksom som en komplemang! Jag är också "känd" i skolan för att vara galen i hästar. Passar mig så bra!

Snygga västar

 
Kingsland västarna tar hem segern i snyggaste västarna. Finns inte snyggare västar på marknaden. Finns i olika färger, olika typer, men alla lika snygga. Skulle kunna ha dem allihop! Lite dyra bara tyvärr.
l
Tycker Spooks västarna är stilrena och riktigt fina. Den svarta är 2 die 4.
l
Schockemöhle har lite egen stil, ser inte ut som resten men det gillar jag! Dessutom kostar de lite mindre än Kingslandvästarna som är allt för dyra! Skulle vara kul om Schockemöhle gör fler västar.
 
 

Skånsta hoppning 4/5-13

Det blir väl jag som får liva upp stämningen lite och hälsa att Amoure skötte sig alldeles utmärkt idag :D
Igår red jag 1½ timme, så jag trodde att han skulle vara trött men så fort han fick komma in på banan drog han järnet och tyckte allt var kalas! Första utomhustävlingen för året var det också.
 
I 90 cm (LC) så skuttade han glatt över alla hinder, på hinder nummer sex tittade han lite på planket bredvid så han kom i botten men lyckades i alla fall hoppa upp sig ordentligt och levererade en felfri runda. Jätteduktig!
 
I 1 meter (LB) trodde jag att han skulle vara lite trött, han hade inte samma kraft i sprången på framhoppningen men väl ute på banan blev han återigen taggad och körde på. Allt kändes väldigt lätt men tyvärr fick vi ett skitpet på hinder nummer 6, planket. Det hindret hade blåst omkull flera gånger i föregående klass så det ramlade oerhört lätt.
 
Jättenöjd med honom i alla fall :D

Besviken och ledsen

Ja som rubriken lyder är jag väldigt besviken på Yngve. Men berättar mer längre ner. 
 
i LBn var det ungefär 25 hästar som inte var godkända av 35. Alltså 10 stycken godkända, varav 7 var placerade. Alltså blev man placerad på ungefär 61% vilket är väldigt ovanligt. Anledningen till detta ar att ridhuset var väldigt tittigt. Nästan alla hästar stod på bakbenen runt domaren och slängde sig hit och dit. 7 stycken red runt 40%
 
Jag har ju en väldigt nervig häst så han slängde sig lite hit och dit men då vi fick startsignal gick det bättre. Tyckte det var ganska bra flyt fick dock tre större missar just på grund av ena kortsidan där han stannade till två gånger och skyggade. Fick 58%, vill självklart ligga över 60% nu i LB men med tanke på omständigheterna så var det ändå bra. Vi kom 11 av 35 ekipage. 
 
Framridningen till LA var jättebra. Han var hur fin som helst och gjorde alla delar utan minsta svårigheter. Inne i colecktingring var han kolugn, inte alls tittig och gick jättefint. Inne på banan kändes det jättebra tills vi red upp. Första halten gick jättebra sen vet jag inte vad som hände. Hela travprogramet blev pannkaka.
 
Han var inte seg och inte tittig alls, men han vägrade lyssna på mig. Han skrittade större delen av travprogrammet och skrek åt hästarna utanför, missade på skänkelvikningarna, volterna, ryggningen, ja allt. Jag var verkligen helt bortkopplad från honom. Så har han aldrig gjort förut. Visst att han har blivit rädd, tittig, seg osv det är helt okej och då blir jag inte ledsen eller besviken och så, men nu kändes det bara som om han jävlades med mig. Galoppprogramet gick bra, bara 6or och 7or och slutet med, men hela början och travprogramet vet jag inte ens vad jag sa säga? Är väldigt arg på honom just nu bara. Slutade på 54% och jag är väldigt besviken, så otroligt onödigt av honom. 
Det kan inte alltid gå bra men jag kände verkligen inte igen honom innan på banan till LA. Ush allting känns jobbigt nu. Pinsamt med så låga procent, speciellt då vi verkligen kan delarna i LA. Positiv Amanda nej men, orkar inte vara glad nu i alla fall. Hörs senare!
Innan var man glad! Mamma tog massa fina bilder på framridningen som kommer senare!
 
 

Fotboll med pilatesboll

 
Sån rolig grej att göra med sin häst tycker jag! Rekomenderar alla att prova faktiskt. Yngve tycker det är hur kul som helst och så fort han ser bollen blir han allderes till sig. 
På videon har man precis börjat förstå, nu är han super duktig, springer sparkar osv. Han är verkligen en smart häst, förstod precis hur man skulle göra från början osv. Allt för godis haha! 
 
Hur som helst, rekomenderar ALLA till att prova. 

This is what he was born to do

Visst ser han lycklig ut?

Tagga!

Tove åker till Skånsta och hoppar, Amanda åker till Aspvik och tävlar dressyr.
Håll tummarna för oss båda och förvänta er tävlingsuppdatering i eftermiddag :D


Tankar kring LA debuten

Som sagt har jag min LA debut idag!
 
Jag har varit riktigt taggad väldigt länge och känt mig redo. Men sen fick Yngve sin hälta vilket ledde till nästan två veckors vila. Vi är inte riktigt tillbaka efter det, i alla fall inte på den toppen vi var i innan det. Formen är inte riktigt där jag vill ha honom. Jag får inte upp ryggen på samma sätt om jag inte tar ner honom i formen = inte en LA form. Lite synd. 
 
Hoppas bara på att kunna ta mig igenom det, vill fixa skänkelvikningarna och ta mig igenom galoppen utan avbrott. 
 
Vill väldigt gärna ligga över 55 % och det gör vi säkert om vi inte gör allt för många missar. Men det ska bli spännande. Inga förväntningar eller förhoppningar. Ska bara gå in och prova, ha kul helt enkelt! Inte trodde jag att jag skulle stå på en LA bana när jag köpte Yngve!

Bra att ha en domare som tränare!

Idag var det Lisa träning på schemat! Han var faktiskt riktigt fin på framridningen. Strävade inte emot någonstans utan var mjuk, låg och fin med mycket energi! 
 
Vi började med att rida igenom lite 10 meters volter eftersom han, i ena varvet strävar emot lite eller kryper ihop. Det gick jättebra, fick super tips om hur jag ska göra för att det inte ska bli så.
 
Efter det red jag igenom programmet (LA:1) och Lisa dömde. Hon dömde med protokoll och allt för att se det mer tydligt. Programmet gick bra. Uppridningen lite halvbra i halten och lite bakom lod i travprogrammet. I galoppen fick jag ett avbrott men i helhet kändes det som om det flöt på väldigt bra. Galoppen var super. 
 
Nu när jag räknade ihop poängen hemma fick vi 60,52% vilket gjorde mig väldigt glad! Och då dömer inte Lisa snällare utan snarare tvärtom eftersom hon vet alla misstag vi gör och ser allt, som kanske inte en annan domare skulle se. Är väldigt nöjd med det. Hon sa att galoppdelen är super och att jag måste få upp honom lite mer i formen så får vi ännu högre. Så ska tänka på att få upp honom imorgon. 
 
Red lite efter programmet och jobbade på att få upp formen med Lisa. Den blev jätte fin och måste bara tänka på att inte låta honom hänga sig i handen utan att släppa på inner då så han måste bära sig själv. 
 
Är super nöjd med dagens träning! Efter badade jag honom och sen fick han stå ute i en sjukhage med mat och mumsa på medan jag fixade inför imorgon!

Frustation runt hästar

Visst kan det vara lätt att bli frustrerad på sin häst när den inte gör som man vill?
 
Jag vet så många som inte har tålamodet att "bråka" med sin häst. Jag känner så ofta att om något inte fungerar så blir jag irriterad och arg.

Jag tror att det smartaste då man hamnar i en situation när man blir arg är att bara släppa det i några sekunder. Av ren erfarenhet vet jag att man kommer ingenstans på att vara arg på sin häst. Det fungerar inte. Det fungerar om man är bestämd. Men känner man rädsla, stress eller känner sig arg inombords så ska man ta ett steg åt sidan och låta någon annan som är lugn sköta det tills man hittat ett lugn igen. 
 
Jag tror detta är vanligast hos barn och unga, om hästen inte gör som man vill så blir man arg på hästen osv. Syns väldigt mycket på ponnytävlingar. Men detta är bara en reminder till alla där ute att blir ni arga, irriterade, känner er stressade osv, gå åt sidan, andas en stund och kom tillbaka, inget fungerar då man är arg!
 

Outfit terrängträningen Näs

Tove:
Hjälm: Lamicell Master
Väst: Schockemöhle
Tröja: CRW
Ridbyxor: CRW
Stövlar: Bocaj
Amoure:
Träns: Rambo Micklem
Benskydd & boots: Equi-Guard
Förbygel: Okänt märke
Sadel: Walsall
Schabrak: Scapa
Sadelgjord: Claridge House

Yngves sommarplaner

I sommar får faktiskt Yngve ta det riktigt lungt! Vi kör ganska hårt hela året annars med tävlingar och träningar. På sommaren blir Yngve så trött också när han börjar äta gräs så då är det lika bra att få chilla lite. Sista tävlingen kommer vara den 11 Juni och sedan går han ut på sommarbete till nästan sista augusti. Han går ute dygnet runt med bästa polarna och älskar livet helt enkelt. 
 
Han kommer att ridas i början precis som vanligt. Men under veckorna som jag är ute och reser så får han ta det lite lugnare! 

Dressyr i solen

Idag red jag dressyr på ridbanan. 
Red först lite program och sedan jobbade jag med att plocka upp honom ordentligt i formen utan att han skulle knäppa av. Jag tycker att han kändes väldigt fin, pigg och glad men ändå lydig. Kunde till och med rida serpentinbågar i galopp med enkla byten på medellinjen.
 
Nu kom jag ju dock på att jag ska rida Lätt klass programmet nästa vecka och det innehåller både skänkelvikning och lättare förvänd galopp. Det blir ju spännande, haha!

Mina favoritfärger på hästar

Fux
 
Mörkbrun

Svart
 
Tycker dessa färger är de snyggste på hästar! De är liksom den typiska "sport" hästen. Är inte ett superfan av ljusbruna hästar, tycker det är lite för normalt liksom. Men just färgerna här över är riktigt läkra! Vita detaljer är nästan ett måste ♥ haha. 

Amandas dag

När jag precis trott att datorn kommit igång igen så dör den. Den har liksom vaknat och dött tre gånger. Lyckas alltid redigera några av Toves bilder innan den dör, väldigt störigt. 
Ska försöka göra några tidsinlägg ikväll och plugga. 
 
Var på Vallentuna mestadels av dagen. Sen ut till Yngve. Red honom på ridbanan, första ordentliga dressyren på länge med hältan och det. Kändes faktiskt riktigt bra. I början var traven lite strulig men i slutet fick jag riktigt bra känsla genom LAn. 
Sen fick Yngve massage som förra onsdagen och han var mycket bättre i kroppen vilket var väldigt skönt att höra!
Bild från igår när vi var ute och promenera!

Amoure 1/5-13

Idag red jag och Amoure till Högvreten helt själva för allra första gången. För att komma dit behöver man rida över vägen fyra gånger så jag har väntat lite med att rida dit själv, vi har däremot ridit där jättemånga gånger med sällskap.
 
Amoure skötte sig väldigt bra, han är verkligen så trafiksäker som en häst kan bli. Blinkar inte ens när timmerbilar dundrar förbi.
Väl framme vid Högvreten blev det ett konditionspass på deras slinga, den går runt en ganska stor skogsdunge och känns ungefär som att rida på en galoppbana så det är superbra!
Amoure var duktig och blev rejält svettig, han fick verkligen galoppera igenom hela kroppen vilket var bra.

Vad tycker ni?

Idag har vi putsat och pysslat lite med släpet. Satte även upp nya, fina dekaler. Hur tycker ni att det blev? :)
 
Ikväll kommer det även komma upp en bloggtävling, så missa inte!

RSS 2.0