Min dator har varit på lagning och är nu tillbaka och går att använda tillvidare, nationella prov har skrivits och man har varit student. Igår kom jag inte hem förrän 4 på morgonen haha och det var egentligen bara upp igen för att åka på mösspåtagning. Men nu har jag äntligen en stund för mig själv! Ska redigera bilder på Tove och blogga lite (kanske sova) och sen åka till stallet! Imorgon ska jag vara funktionär på VRK hela dagen också på Majhoppet!
Här om dagen meddelades vinnarna av årets lotterihästar, från det årliga lotteriet i samband med Göteborg Horse Show.
Jag känner mig väldigt kluven när det kommer till det här med att lotta ut hästar, det är en rolig grej och det finns ju även många andra fina priser i potten. MEN, är det okej att lotta ut hästar? De kan ju i princip komma till vem som helst, men jag tar för givet att det finns någon lite klausul bakom allting som säger att inte vem som helst kan vinna hästen. Hoppas jag i alla fall.
Jag satt på en lycklig och laddad Amoure under gårdagens terrängträning, som var den första utomhus för i år.
Tränade för Lena Bredberg, min hopptränare, på Näs' bana i Rimbo.
Vi började med att hoppa en del olika hinder, både ett och ett samt små slingor och linjer. Avslutade med en bana på 15 språng.
Amoure var helt otrolig hela träning, jag bara styrde (och bromsade) på alla hinder och Amoure var som en liten tiger när han flög över alla hinder, trots att de kom direkt ur sväng och han aldrig sett dem tidigare. Riktig stjärna!
Banan på slutet gick fort och han flög över allt. Banan innehöll också några ganska tungridna backar, och både jag och Amoure älskar när det går upp och ner, så det passade oss alldeles utmärkt.
Fick mycket fina lovord från Lena och Maria (Lenas dotter) som båda tycker att Amoure är en riktig stjärna som trots sina ynka 6 år och femte gången i terrängen hoppar allt jag styr på, hur konstigt och högt det än är. Och underbart roligt var det också :D Amoure såg så lycklig ut efter, på terrängbanan är han verkligen i sitt esse.
Majoriteten av sprången, dock inte banan ;) Eftersom den gick över hela terrängbanan.
En sak jag har funderat på, och som framförallt gör mig fundersam, är hur ofta det står, exempelvis i Tidningen Ridsport, att ett stall- eller ridhustak har rasat in, eller blåst av.
Det är oerhört kostsamt att bygga stall och ridhus men om man gör det själv så är det ju viktigt att man faktiskt vet vad man håller på med. Vi bor ändå i Sverige där vädret kan svänga rätt rejält, kraftigt regn, snö och stark vind är inte särskilt ovanligt oavsett årstid. Ett hållbart och välkonstruerat tak över huvudet är ändå A och O
När man bygger stall måste man väl ändå tänka på att ens älskade hästar ska bo där och de är ju ändå värda några tusenlappar. Är det då värt att riskera att taket, som ändå är en så viktig del i ett bygge, bara för att spara in några tusenlappar i byggkostnad?
Senast i vintras rasade ett ridhustak och en liten flicka dog. Ett människoliv anses oftast vara värt mer än ett hästliv och då bör ju det vara bevis nog, att det gäller att se över taken och bygga dem hållbart!
Tack vare internet finns det ju massvis att tips att hitta, men också oerhörda skräckexempel.
Om man nu ska bygga ett stall själv är det viktigt att veta hur man ska göra, och det finns tips att hitta.
Det finns det ju även de tillfällen då det är bättre att bygga själv, på grund av oseriösa hantverkare. Då gäller det att man vet vad man gör!
Jag vill jättegärna bygga eget stall i framtiden men då kommer jag se till att jag har bra uppbackning och vet vart jag ska söka hjälp, för jag kan inte göra allt själv.
Jag skulle aldrig riskera något för min lilla stjärna.
Meetinget i Falun var nog det absolut bästa minnet, inte bara för att jag fick min första placering på Yngve lokalt, men även personbästa och så vann vi även priset för bästa häst under meetinget. Dessutom lärde jag mig hur mycket som helst om hur jag ska rida honom på tävling. Kände att jag verkligen kunde rida honom på ett helt annat sätt. Fick prata med alla domare och fick fina lovord och beröm, även tips!
Under meetinget åkte jag och mamma runt till gamla gårdar, åt middag inne i falun och träffade massor med människor! Väldigt rolig helg helt enkelt! Kommer åka dit i år igen.
Finns inget "perfekt" i en blogg egentligen. Det är som en dagbok och man får göra precis som man vill (Fast utan att diskriminera) Men detta är vad jag föredrar när jag läser bloggar och vad jag ogillar när jag läser bloggar!
En bra blogg:
♥En bra blogg är en blogg som har variation av inlägg och uppdaterar ofta.
♥En blogg som lägger upp proffsiga nya bilder ofta, mycket outfits och tips!
♥Jag gillar bloggare som tävlar mycket och man får följa dem på tävlingara, mycket kul!
♥En snygg design är ett måste.
♥Gillar bloggar som är äkta, delar med sig av sanningen och visar att de inte alltid är perfekta.
♥Någon som svarar på kommentarer
En sämre blogg. ♦Någon som hela tiden lägger upp mobilbilder är väldigt jobbigt, sluta använd bloggappen hela tiden. Oseröst.
♦En blogg som inte uppdaterar ofta är inte heller okej.
♦En blogg är väldigt dålig då det ända man gör att provocerar. Det är en sak att dela med sig av sina åsikter, det är bara kul! Men att hela tiden ljuga, skriva saker som inte är sant, överdriva bara för att få läsare är patetiskt. Syns rakt igenom då bloggare är desperata.
♦Att man lämnar ämnet hela tiden. Driver man en hästblogg bloggar man om hästar. Sen tycker jag det är helt ok att skriva om ens vardag ändå ibland. Men att typ lägga upp egobilder på en själv hela tiden är så ointressant.
♦Sen en sak jag stör mig på är då man lägger upp"fula" bilder haha. Alltså det jag menar med det är att det finns så många som typ tar bilder 1 gång i halvåret på sin häst och då tar de typ 300 bilder och sen lägger de upp de där 300 bilderna på bloggen. En läsare är intresserad att kanske se 10 bilder från ett photoshoot, inte mer. Man vill inte se ALLA bilder, man vill se de bästa bilderna.
♦En sak som är stor diss är då man hela tiden byter blogg. Blir jättevårt att hänga med och det är faktiskt lite irriterande. Man vill gärna följa en blogg, men det blir svårt om de byter konstant.
Senaste två dagarna har jag powerwalkat med Yngve. Bakbenet har bara blivit bättre och bättre och nu syns inget längre. Jag skrittade honom uppsuttet idag och det kändes jättebra. Han var mjuk och inte alls stel. Rörlig och fin, så kul! Ska se om han går att trava lite imorgon.
Idag och igår lekte jag lite med Yngve också, så han skulle få använda huvudet lite. Han tyckte det var toppen. Märks verkligen att han gillar att jobba och tänka. Vi lekte med pilatesbollar och tror aldrig han sätt en tidigare men han tyckte inte alls det var läskigt snarare tvärtom, jättekul!
Han är så söt min lilla bebis. Han verkar så glad och nöjd med allt och det gillar jag!
Förresten förstår ni kanske att jag fick ställa in tävlingen i helgen, ända LB:3 i vår men aja. Känner inte att det spelade så stor roll. Hoppas bara på att kunna starta debuten i LA!
Jag har väl egentligen aldrig haft några bestämda åsikter om vilken typ av kläder man ska ha när man är i stallet, men nu börjar jag allt mer falla för pikéer. De flesta är ju så himla snygga, och sköna!
Jag var så trött när jag kom hem från stallet idag. Har man varit sjuk, och fortfarande är, är ridningen verkligen ansträngande! Somnade det första jag gjorde innan jag duschade, haha.
Red i alla fall dressyr för Lisa idag, lite spontant sådär. Tur att man har en flexibel tränare!
Igår var han ju ganska hård så jag gick in med målet att han skulle bli mjuk i sidorna och lätt i handen, skrittade fram ute och sedan red jag mycket övergångar när jag kom in i ridhuset.
När Lisa började coacha red jag först halter från trav, och de behöver vi träna på så det var jättebra. Fick några halter som kändes riktigt bra! Sedan skulle vi började jobba med skänkelvikningar på hörnlinjen men det tycker ju Amoure är både lite svårt och jobbigt så det fick vi ta tag i och det blev bättre efter att Lisa var jobbig tränare (enligt Amoure då) och petade (egentligen nuddade hon inte ens haha) på rumpan med ett litet spö.
Avslutade med galoppen där vi jobbade med lite bågar längs långsidan, d.v.s. att jag rider in mot medellinjen i början av långsidan och sedan ut igen i slutet. Det är ganska jobbigt för Amoure, eftersom att han har en så väldigt stor galopp för sin lilla kropp, men han sköter sig bra i alla fall!
Kändes riktigt bra att hinna med en dressyrträning, ska ju faktiskt tävla fälttävlan om mindre än två veckor. Då får man inte ligga på latsidan med dressyren ;)
en av de snyggaste kavajerna att tävla dressyr i. Figursydd, klassisk, Älskar den!
Animo Lou
Figursydd kavaj med bling. Den svarta är snygg i dressyren och den blå snygg i hoppning. Finns även i fler färger. Mycket fin!
Spooks Showjacket
Väldigt snygg i hoppning, passar inte riktigt in i dressyren. Gillar dock inte den svarta. Men den blåa är helt galet snygg!
Equiline Maia
Förmodligen en av de snyggaste kavajerna någonsin. Passar både i hoppning och dressyr. De beigea detaljerna tillsammans med blinget gör den oemotståndlig. Jag var dum som inte köpte den då den var på rea för den kostar om jag inte minns fel runt 5-6 tusen kronor. Helt galet, men vilket skönhet.
Ganimedes kavaj
Är man sugen på frack men inte i de klasserna än är denna perfekt. Den är precis som en vanlig tävlingskavaj men öppen framtill. Helt galet snyggt enligt mig. Då syns det om man har ett snyggt blingat skärp osv. Synd att den inte hade mer detaljer bara!
Idag red jag första ridpasset sedan i lördags då vi tävlade, eftersom att jag har varit sjuk.
I söndags fick han ju gå en promenad, i måndags vilade han och mina föräldrar tog hand om honom, i tisdags blev det longering en liten stund och igår red min medryttare.
Det blev lite lätt dressyr på ridbanan, dock inget ordentligt då jag skulle prova en annan hoppsadel, och inte hade någon vidare ork.
Amoure kändes lite hård och var svår att ställa igenom, så det jobbade jag med. På slutet kändes han mjuk.
Jobbade med lite olika gymnastiserande övningar, ibland sprang han iväg men för det mesta kändes han lugn.
Verkligen inget superpass men under omständigheterna bra ;)
Nu har vi även en facebooksida, där ni kommer att kunna få live-uppdateringar från tävling och träning, men också tips och en hel del annat smått och gott.
Tänkte jag delar med mig av mina topp 10 ridtips till er alla!(Inte i ordning)
♥ Skänkelvikningar! Hur bra som helst om man har en stelare häst för att få den mjukare i bakbenen.
♥Överböj hästen i halsen! Väldigt många ryttare gör det aldrig och märker därför inte av om hästen är mjuk eller inte. Testa att böja halsen mot ditt ben, om hästen inte kan böja på halsen är den inte tillräckligt mjuk. Kom ihåg att trycka ut hästen med inner skänkeln annars kommer hästen bara att svänga. Du vill att den ska flytta sig rakt fram eller åt sidan men inte åt den sidan du böjer halsen åt. Detta ska dock inte göras för mycket!
♥Tiometers volter. Det är jobbigt för hästen och den måste sätta under sig. Se till att den inte lutar i volterna och du kan börja med 15 meters volter om den är stel. Börja alltid med skritt tills det funkar. Sedan går du över till trav, och så småning om galopp.
♥Öppnor och slutor! Vet du inte hur man gör så går det att googla eller youtuba, eller fråga din tränare! Detta är ett bra sätt att få hästen mjuk i sidorna och i bakbenen, tycker jag!
♥Övergångar, GULD! En häst som gör bra övergångar är förmodligen välriden. Den ska inte släppa formen eller bråka, utan att bara gå ner eller upp i övergången, det betyder att den jobbar rätt. Gör din häst dåliga övergångar är det förmodligen ett bevis att den inte går helt rätt. Rid övergångar och sitter de perfekt går hästen förmodligen bra emellan övergångarna också.
♥Rid alltid hästen lång och låg i början och slutet. Kan inte hästen sträcka ut halsen neråt är den förmodligen stel, spänd eller felriden. Hästen ska kunna ta stöd på bettet fast ändå gå lågt och vara lång. Om du skrittar och travar fram på detta sätt får du upp ryggen på hästen. Rider du inte hästen låg finns det risk att den tappar ryggen när du tar tyglarna, även om den böjer på nacken.
♥En häst som är orolig i formen och bråkig i munnen behöver en jämn hand, släpp inte stödet på bettet. Beröm genom att lätta lite på inner, men släpp aldrig stödet på ytter.
♥Skritt är en otroligt viktigt gångart. Många skippar ofta skritten och "glömmer" bort den. Ta tid på att få en jämn skritt. Många hästar spänner sig i skritten för de väntar på traven, men skritta hästen tills skritten känns bra. Ett tips om man har en häst som spänner sig då man skrittar är att släppa på inner då och då.
♥Har du en häst som spänner sig i galoppen, tappar ryggen, se till att den kan galoppera låg och lång. Då släpper spänningen och den börjar jobba med bakbenen och ryggen. Fungerar jätte bra på Yngve. Börja med att kolla att hästen kan gå låg i galoppen, innan du plockar upp den.
♥Har du en skänkeldöv häst, försök att använda skänklarna så lite som möjligt! Börja inte banka och bli hård i skänkeln för då blir det bara värre och värre. Du måste ställa in hästen på nytt. Om det finns läsare som vill ha tips om detta kan jag göra ett inlägg med väldigt många tips om hur man får en skänkeldöv häst till att bli väldigt känslig igen!
För att komma till SM osv, speciellt på häst, så måste du kunna langa fram 200-300 tusen, eller kanske till och med en halv miljon. Men det tar ju inte stopp där. Desto högre klasser du tävlar desto mer kostar det. Att först kanske åka hela Sverige runt och att sen betala för tävlingar och träningarna är helt sjukt mycket pengar. Ett meeting kostar runt 4000 kr med klasser, och träningar på den nivån med bra tränare är nästan 1000 kr för en lektion. Du MÅSTE ha pengar för att kunna göra det här.
Men om du bara vill gå på ridskola eller ha en billigare häst ute på landet är det ju så klart inte lika dyrt. Men det jag vill säga är att jag tror inte riktigt folk utanför ridsporten fattar hur dyrt det är. Jag träffar folk och de säger att hockey är dyrare, då frågar jag dem om deras klubba kostar 200 tusen kr? Haha. Alltså folk förstår inte. Men jag tycker framför allt att det är synd att ALLA inte kan lyckas i ridsporten.
Du MÅSTE ha föräldrar som satsar allt, eller har mycket pengar för att du ska kunna ta dig till de högre klasserna, framför allt på storhäst. Det räcker inte med att du själv har talang, tyvärr, och det är synd. Vissa har tur men det finns ändå väldigt mycket duktiga ryttare som aldrig får chansen medan det finns ryttare som inte alls är lika duktiga på att rida, men de har turen att ha pengar.
Jag är så tacksam att min mamma lägger all sin tid och pengar på min sport, jag tycker det är synd bara att min pappa inte gör det. Han tycker det är för dyrt och det är väl förståeligt, han väljer att lägga pengar på annat som lägenheter och sin båt.
Idag får jag betala mycket själv, alla träningar, tävlingar osv betalar jag helt själv, och jag har ingen inkomst eftersom jag går i skolan.
Anledningen till att jag skrev det här inlägget är i alla fall att ridsporten är dyr, och man måste ha pengar och/eller engagerade föräldrar för att kunna hålla på med den på högre nivå, tyvärr.
Mår lite bättre nu och då tvingade jag mamma att få följa med!
När vi tog in honom kändes det inte helt bra och när vi sprang med honom markerade han lite på ena bakbenet. Mamma skrittade honom barbacka igår och då visade han Inget...
Han fick i alla fall massage idag av Malin. Hon tyckte han hade lite spänningar här och där. Han ska få massage några veckor framåt tror jag!
Hältan behöver dock inte ha med muskler att göra, kan vara hovböld. Förmodligen blir det ingen tävling, om han visar något imorgon ställer jag in! Lille bebis blir så ledsen när han har ont.
Han blev i alla fall insmörjd och fick BoT på bak och rygg. Ingen jätte hälta så det är ju i alla fall bra. Han har ändå tagit det väldigt lugnt senaste dagarna så ingen träningsvärk i alla fall.
Jag tycker att Amoure börjar sköta sig väldigt bra på framridning och framhoppning vid tävling nu, han är inte alls lika spänd längre och lyssnar bra på mig. Ibland blir han förstås lite väl taggad men det märks att han har lättare att kontrollera sin energi, vilket förstås gör det betydligt lättare för mig :)
Det blir ju lite svårt ibland när alla inte har koll på vart de rider och en liten ungponny vill skutta runt för glatta livet. Senast förra tävlingen var det en ryttare som var ouppmärksam på högerregeln och tittade ned på hästen så hon red nästan in i mig, det tar Amoure med ro nu jämfört med tidigare när han kunde flyga i luften.
Jag kommer tyvärr inte att åka till Göteborg den här helgen, där den stora hästfesten redan har startat.
Tur är väl då att SVT har gjort en satsning för att visa så mycket som möjligt, främst på SVTplay men också på tv, superbra!
HÄR finns det redan intervjuer med flera av ryttarna, och det kommer antagligen dyka upp en del sändningar från tävlingarna också :) Första sändningen på tv är imorgon!
Ja, vad ska man säga? Jag skulle nog inte använda ett sånt här ridtäcke. Förstår inte riktigt varför jag skulle göra det, visst, det är säkert superbra att ha när man ska skritta ned till ridhuset i regnet men man kan ju knappast göra mer än skritta med det på? Och isåfall kan man väl lika gärna använda ett vanligt täcke, här är enda skillnaden att det finns hål för stigläder.
♦ Hiss till snyggt uppsatt hår och diss till slarvigt uppsatt hår. Inte snyggt då håret hänger på sidorna eller bara är uppsatt i en fläta eller liknande. Man kan INTE rida i tofs när man tävlar dressyr. Men även om man sätter upp håret så ska det vara snyggt gjort. Finns inget som ser proffsigare ut än då man har snyggt uppsatt hår.
♦ Knoppar. Hiss till snygga jämna knoppar och diss till ojämna fula haha knoppar! Jag vet att det inte alltid är lätt för vissa hästar har omöjliga manar till att göra snygga knoppar, men då man tävlar dressyr ska man i alla fall veta hur man knoppar snyggt!
Briar
♦ Hiss till de som använder plastrong. De som använder plastrong ser betydligt mer vana ut på dressyrbanan än de som rider utan. Utan ser det mest ut som om man är hoppryttare eller inte tävlar dressyr så ofta. Sen vet jag att många inte tycker det är snyggt, men jag tycker det är dö snyggt och desto högre klasser man tävlar märker man att nästan alla använder plastrong. Sen måste man inte fluffa upp den till max, men jag tycker att om man är dressyrryttare är plastrong ett måste! Sen en snygg nål är inte fel.
Framridning på Falsterbo, alla rider med plastrong!
♦ En stor diss till de som rider fram med benskydd på framridning. Och nu menar jag inte dressyrskydd, dressyrskydd är snyggt! Men att rida fram med svarta/bruna/färgade strykkappor eller senskydd på framridningen är inte snyggt. Det absolut absolut snyggaste är vita lindor, men orkar man inte / är dålig på att linda så kan man rida fram med vita skydd, tycker jag. Själv rider jag alltid fram med vita lindor och boots! Har vi bråttom tar vi dressyrskydden.
Sen är det viktigt med vita handskar och putsad utrustning också!
Det var roligt att det blev en diskussion angående halstäcken, alltid kul när ni delar med er av era åsikter!
Personligen tycker jag att halstäcken i många/de flesta fall är onödiga. Hästar kan för det mesta hålla värmen själva, dock finns det ju även hästar som är frusna av sig.
De få tillfällen som jag använder halstäcken är riktigt kalla vinterdagar samt dagar då Amoure helt enkelt inte ska bli lerig. Eller om han är duschad och behöver torka.
Jag äger ett vintertäcke med hals, som används under vintern (dock så lite som möjligt) och ett tunt regntäcke med hals som används inför tävling så att han inte blir alltför lerig när han går ut i hagen innan. Annars äger jag inte ett enda halstäcke.
Jag är av den åsikten att hästar ska vara hästar och att klä in dem i tjocka täcken med hals är inte något jag gör om det inte är ytterst nödvändigt (t.ex. vid -15 grader). Anledningen till att jag använder halstäcke innan tävling (och i det fallet ett helt ofodrat sådant) är för att Amoure ska få gå ut i hagen ett par timmar innan, tillsammans med sina kompisar. Annars tycker jag absolut att hästarna i möjligaste mån ska få gå ut utan täcken och bara få njuta av solen :)
Haha! Ja, när jag läste Amandas inlägg om att hon var sjuk kunde jag inte låta bli att skratta.
De som träffat mig senaste veckorna vet att min röst varit lite halvdan, jag har inte kunnat prata normalt eftersom att jag varit oerhört hes, och så har det varit sedan mars. Jag har väldigt svårt att ta det lugnt eftersom att jag vill göra saker hela tiden så jag har ridit, tränat och jobbat som vanligt i alla fall.
Natten mellan söndag och måndag vaknade jag mitt i natten av att jag bara skakade, kunde inte röra mig överhuvudtaget, gick i alla fall till skolan igår trots 38,5 graders feber (min normaltemp är 35,4) och fick tid hos Vårdcentralen där jag fick ta något prov. Vårdcentralen ringde på förmiddagen och sa att jag har någon konstig form av halsfluss, så penicillin i tio dagar gäller för mig.
Jag ska försöka ta det lugnt resten av den här veckan men i helgen SKA jag rida och jobba. Har dessutom träning på söndag, då SKA jag vara frisk.
Antargo & Helena och Tove & Amoure fotad av Sara för ett par veckor sedan
Tyvärr har jag inte bloggat Så bra senaste dagarna men det beror på att jag varit väldigt sjuk. Låg (enligt min mamma) med 42 graders feber. Själv var jag helt borta. Blöder i halsen också så antar att det är halsfluss eller nått. Nu kan jag i alla fall sitta. Vill verkligen till stallet.
Mamma tog promenad med Yngve igår men får se hur jag gör. Lever på Alvedon haha ;)
Hörs senare!
Jag har ju tittat på tävlingstäcken ett tag, och nu tror jag att jag hittat ett som jag faktiskt kan tänka mig att betala för. Det jag undrar över är om jag ska ha ett med hals eller utan?
Båda modellerna är av märket Wembley, och det utan hals kostar 495 kr och det med kostar 629 kr. Båda täckena verkar prisvärda.
Vad tycker ni, ska jag köpa ett med eller utan hals?
Jag har inget innetäcke med hals så jag skulle behöva ett...
Täcket finns i lite olika färger, jag gillar den här blå :)
Idag var det då Allsvenskan div 3 omg 1 på hemmaplan Vallentuna! Jag var där runt 10 och hjälpte till tills mamma dök upp med bebishästen runt 13.00.
Framridning: Väldigt springig. Red fram ute först och han kändes lite "hysterisk" Tittig och knäppte av till och från. Mycket kröka på nacken, racea och tappa ryggen. Gick in och red inne i ridhuset i ca 25 minuter och Lotta var på plats och hjälpte till. Jag skulle rida honom mer framåt och inte bromsa eftersom det är då han kryper ihop och blir muppig.
Fick ganska bra känsla tillslut, vääldigt explosiv men tyckte han var lite för stressad eller hur man ska säga. Det kändes som om han hade bråttom.
På banan: Kändes bra tills de ringde klockan och då knäppte han av lite och blev vinglig. Om jag kortade upp honom där jag vill ha honom släppte han bettet och där av blev han ganska lång i formen. Kändes precis som om han bara krökte på nacken, fick honom liksom inte riktigt i en uppförsbacke. Vi gjorde inga större missar, utan bara att han skyggade för långsidan i galoppen, men han var duktig och behöll galoppen och så. Vi fick två 5or, en på ökade traven för jag vågade inte gå på, rädd att han skulle fatta galopp och där då han skyggade. Resten var 6or, 6,5or,7or och 7,5or! Jag var inte helt nöjd efter, jättebra att det inte blev några större missar MEN inte så super nöjd med känslan.
Det slutade på 61.7% vilket är helt ok! Rättvist tycker jag men domaren låg väldigt lågt i hela klassen, inte många som fick höga poäng så låg placerad till precis slutet! Med mina youngrider poäng fick jag 62,99% så nästan 63%.
För Anna gick det riktigt bra! Inga missar men hon blev inte belönad för det tycker jag, hon red på 61.3%. Nu låg vi 4:a när alla lag hade en ryttare kvar så det var spännande! Sist ut var Pernilla på Dornina och de red ihop 66% (Men de borde också fått högre egentligen) Och det gjorde att vi hamnade på en andra plats, men blev nerputtade av sista ryttaren till en 3:e plats men det är vi super nöjda med, hur kul som helst!
Pernilla Qvist, Anna Wass, Lotta Sundberg, och jag! Bästa klubben!
Idag tog vi en kvällspromenad runt slingan tillsammans med Martina & Zetta vilket var mysigt och trevligt!
Amoure var som vanligt trevlig att gå med, gick så snällt bakom mig och ville se vad som hände. Han blev lite rädd när vi skulle gå hem, och flög lite men annars var han väldigt lugn.
Så härligt med riktigt vårväder idag, har hunnit med hur mycket som helst idag dessutom så det känns jättebra :D
Tycker att det blev jättebra, tycker dessutom väldigt mycket om den här bilden på mig och Amoure så jag är mer än nöjd :D Egendesignade skal som betyder något litet extra är jättefint!
Oerhört lång dag var det alltså, jag startade inte första klassen förrän vid fyra så Amoure fick stå mycket i transporten och det märktes att han var lite trött.
LC - 90 cm - bed. A(avd. b)
Jag red fram ute på vägarna, hittar väldigt bra eftersom att jag bor där, så vi travade och galopperade lite i skogen och sedan gick vi direkt till framhoppningen. Hoppade inte så mycket på framhoppningen men han kändes fin och hoppade bra.
Inne på banan var Amoure väldigt pigg, men framförallt springig (antagligen p.g.a. att han var lite trött i huvudet) så han hoppade av lite nära. Fick två nedslag på en bruten linje men annars kändes det ganska bra.
8 fel
LB - 100 cm - bed. A (avd. b)
Amoure hann precis äta lite medan jag gick banan mellan klasserna så det var ju bra. Behövde inte rida fram så länge men hoppade fram en del, han har nog aldrig hoppat så stort på 1 m hinder (betydligt större på 90 dock av någon anledning...) så jag flög lite som en vanta på framhoppningen kände jag, med långa tyglar och allt.
Gick i alla fall in på banan med en bra känsla.
Det var alltså vår andra 1m och sprången kändes mycket bättre, dock var han som sagt trött så han hoppade av lite nära på flera hinder men det var 3 hinder han inte hann upp med frambenen på. Sista ned var lite mitt fel då jag trodde han skulle hoppa av tidigare och hamnade lite i framvikt.
12 fel
Nöjd med dagen, andra LB:n på en väldigt trött ponny som ändå går in och hoppar allt jag styr på, så duktig <3
Seg tävlingsdag idag, massor med väntan innan första klassen så Amoure var lite trött i huvudet. I alla fall skötte han sig jättebra, två ned i 90 cm och tre i 1 m men annars kändes han väldigt framme och trevlig.
Kom lite nära, eftersom att han var trött, därav nedslagen.
Tycker han var duktig som kämpade på trots all väntan :)
Kärt återseende för helbrorsorna Bellman (min Amoure) och Mårten (stora Amoure) blev det också, jättekul då de var väldigt lika! Förhoppningsvis får jag tag på lite bilder som togs på dem två tillsammans :D
Nu ska jag skynda mig hem och duscha innan jag ska vidare in till stan för att äta på restaurang med några vänner. Skriver mer imorgon!
Skulle publicerat tidigare idag om vad jag gjort men det kommer väl nu istället!
På morgonen var jag uppe och åkte på dressyrtävling med Moa och Oreo! Oreo är ju ponnyn jag brukade rida förut.
Första klassen gick jättebra, 64% och precis utanför placering. Sen var det 6 timmar till nästa start så vi åkte hem emellan eftersom vi hade så nära till Stäket.
Då passade jag på att skritta Yngve, vilket gick jättebra! Han var pigg och glad. VI gjorde debut på ridbanan och det var mys. Bara skritt barbacka. Tränade jätte mycket halter och kändes som om de verkligen satt! Efter det kunde jag åka hem medan Moa åkte till nästa klassen med de andra. Där gick det också jättebra, 65% och de kanske blir placerade!
Hemma vilade jag i knappt en timma innan det bar motVallentuna för att förbereda inför imorgon. Vi byggde dressyrstaket och fick våra schabrak osv.
Nu är jag hemma och ska äta och om en timma åker jag till stallet igen för att bada, packa, putsa och ha kvällsfodring!
Det är bra när man bor nära tävlingsplatsen så man kan kolla läget innan man hämtar hästen :) jag ska inte rida förrän i eftermiddag och det är två klasser innan, samt ett besök av hovslagaren på grana ;)
/Tove
Idag hade jag turen att ha med mamma på marken som fotade men tyvärr blev det bara "fula" bilder haha. Sånna där då benet alltid ser fullt ut eller så är det suddigt osv. Synd!
Vi tog ner honom lite i början innan vi tog upp honom. Vi tog lite galopp på volten innan jag red igenom galoppdelarna i LB:1 och det kändes bra! Vi red igenom programmet och det var verkligen en jättebra känsla rakt igenom. Båda uppridningarna blev bra och halterna super, kändes skönt! Fick ett galoppinslag i travökningen som gjorde mig lite ledsen men får inte vara för ambitiös i travökningarna, ta det lite lugnare! Lisa sa att galoppdelen var hur bra som helst, 6-7 rakt igenom och det känns bra eftersom galoppen har varit det som dragit ner mest tidigare. Både mamma och Lisa sa i mun på varandra att det såg så himla lätt ut, och det är något man verkligen vill höra efter ett års slit med galoppen! Åh så glad jag är!
Sammanfattning:
Ridpasset var hur bra som helst, känslan jättebra, han var framme och fin. En miss måste tänka på travökningen! Skrittdelen måste jag verkligen fokusera så det inte blir något fel där. Måste även tänka på att ställa honom extra mycket i serpentinerna eftersom han gärna blir rak. Men annars var passet hur bra som helst och jag har världens bästa häst!
Här är de bilder som är någorlunda bra haha! Jag fotade även mamma, kanske visar bilder sen. Mamma tog även jättefina outfitbilder som kommer senare!
Hej! måste bara fråga dig..du har skrivit lite om hur du tycker att det är dåligt att folk tävlar för låga klasser och plockar rosetter? Du söger ju att yngve är la/msv i många moment, så varför anmäler du dig då till lc?? säger det inte lite emot sig självt? :) undrar bara din syn på saken! du säger att du börjar få riktigt höga poäng i lb vilket är jättekul men vaför så lc??
Svar: Jag förstår verkligen frågan!
Ska försöka förklara.
När jag köpte Yngve var han inte en dressyrhäst och han hade aldrig tävlat tidigare. Så även om jag började få koll på honom hemma var det en helt annan sak på tävling, i början gick han tillexempel inte fram till dommaren osv.
Nu har vi tävlat i ett år och det är betydligt bättre men han kan fortfarande stanna och fjanta sig, som sist tillexempel och då red vi på 59% i en LB:2. Jag har aldrig vunnit en LC, eller aldrig vunnit över huvudtaget, lokalt. Jag har blivit två och ridit som högt (lokalt) på 67%. I en LC har jag aldrig ridit över 65%. Jag ska sluta rida LC efter den här våren men eftersom han inte är helt stadig i LB än och fortfarande kan göra stora missar rider jag fortfarande LC.
Men ja, han går LA (delar ut MSV) hemma men inte alls på tävling, och därför tävlar jag fortfarande lägre klasser! Men nu har jag debuten i LA planerad, så hoppas att det går bra så vi kan lämna LC bakom oss!
Är hemma från en lång och tuff dag fyllt med prov och diverse. Tror min hjärna har träningsvärk, men jag gillar det! Älskar matte!
Nu har jag hunnit skriva en uppsats också och lekt med mina hundar så nu äntligen med en stund över börjar jag redigera bilderna på Tove och Malin från tävlingen i söndags! Tove lägger nog förhoppnigsvis upp dem senare!
Mamma fixade Yngve idag, han fick vila! Imorgon är det Lisa träning, TAGGA!
Jag tycker det är väldigt väldigt viktigt med variation, speciellt om man har en häst som behöver motivation!
En häst ska ridas utomhus två till tre dagar i veckan (Om vädret tillåter). Yngve är väldigt jobbig att rida ut på men då rider jag runt stallet på olika vägar så han känner sig trygg, bara han får slippa ridhuset! Oftast blir det en uteritt bort från stallet per vecka med. Ibland rider jag dressyr ute, tränar halter, skänkelvikningar, öppnor osv. Han älskar det! Vi har ju en låång slinga och där rider vi väldigt ofta.
Sen går han hopplektion han varannan vecka för att han tycker det är kul! Ibland blir det även markarbete andra veckan. Sen går han alltid en dressyrlektion per vecka och ibland tävling. Sen rider jag en dressyrträning själv inne per vecka också.
Ungefär så ser det ut!
Eller så här!
Eller som den här veckan
Tycker ni detta är bra eller skulle ni göra annorlunda?
Jag vill verkligen spara mina pengar nu, men det verkar omöjligt när hästen behöver nya prylar. Och även ryttaren.
Min Lamicell Master hjälm har hängt med i 3 år nu och jag vet inte hur många gånger jag blivit knockad av Amoure och "skärmen" har lossnat, nu går den knappt att få på plats igen vilket är synd då jag verkligen älskar min hjälm!
Sedan är det andra jag behöver ett vanligt regntäcke, med hals. För det första så har jag bara ett helt regntäcke, och för det andra så behöver jag ett med hals eftersom att Amoure annars får gå ut med 400g vintertäcke inför tävling (för att han ska få gå ut i någon timme, onödigt att duscha honom på nytt). Inte kul med så tjockt täcke i värmen...
Ibland blir jag riktigt sur över att jag håller på med en så dyr sport. Varför kan inte allt vara billigt?!
Täcket är från Hööks och hjälmen av märket Scharf och finns att köpa HÄR.
Skrittade fram för hand innan jag satte upp! Han kändes pigg, busig och glad! Allt kändes bra tills jag började göra halter och då började han bråka. Han tog bettet, ville inte stå still, slog mot skänken osv. Jag blev väldigt irriterad eftersom det är ett moment vi verkligen kan och sista träningen själv innan tävlingen är det inte så bra om halterna inte fungerar. Men jag var envis, lät honom inte backa och väntade och väntade ut honom tills han gav sig. Blev betydligt bättre till slutet. Sista gången jag red LB:1an så gjorde han halterna jättebra! (Videon är första gången jag red igenom programmet) Så det var ju skönt. Får lägga lite tid på halterna innan tävlingen.
Red som sagt genom programmet. Ända jag gör fel är att jag svänger in för tidigt i galoppvolten så det måste jag tänka på, och att han inte ska krypa ihop. Annars är jag väldigt nöjd med honom faktiskt. LB:1an känns jättebra och jag hoppas att det går felfritt på söndag.
Yngve var med på hoppningen idag också! Det gick bra såg det ut som på videon som jag lägger upp senare, jag kunde inte delta eftersom jag sitter inlåst med matteböcker och andra uppsatser. Imorgon får han vila eller skrittas barbacka/promeneras. Beror på när jag lyckas komma hem. han har inte vilat helt på två veckor så kanske dags!
Idag var det fint väder så Amoure och jag gav oss ut på en riktig plasktur i vatten och lera. När vi väl kom tillbaka var vi blöta och leriga från topp till tå.
Därimellan hann vi galoppera en massa vilket var superhärligt, det som inte var riktigt lika härligt var den starka vinden, och framförallt motvinden, som gjorde det svårt att hålla ett jämnt tempo. Det var verkligen stark motvind, så det märktes på Amoure att det blev mycket jobbigare.
Jag tycker i alla fall att han skötte sig bra, vi galopperade på ordentligt och han lyssnade bra.
Jag ska försöka planera resten av dagarna den här veckan, har haft lite svårt med det här med planering nu senaste veckorna, är rätt skoltrött nu med mycket läxor och prov. Snart är det klart!
Mina mål på söndag är att rida runt 65 %. Sen är det ju självklart att blir det missar och han blir spänd så hamnar vi inte på den procenten. Men eftersom det är på våran hemmaklubb, det bara är en LB:1 och vi ridit på så bra procent senast vi red det programmet så känner jag att vi borde ganska lätt rida över 65%
Men mina mål är i alla fall
- Avslappnad häst
- 0 missar, i värsta fall något mindre som sen fattning eller något annat.
- över 60 % men helst runt 65%
-explosiv och en bra känsla, uppe i formen
Sist på Vallentuna!
Dock har jag lite problemas. Jag ska vara funktionär under förklassen, som jag för övrigt inte ska rida. Men jag ska stå mellan 10.30 till 13.00. Min start är klockan 14.00 och vill absolut inte att yngve ska stå i 4 timmar innan starten sen plus kanske två-tre timmar efter. Jag hinner inte tillbaka till stallet och hämta honom heller.
Det ända alternativet jag har är att någon annan fixar honom, ÅH. Så himla jobbigt bara. Det får lösa sig på något sätt.
Jag vet att bett är ett oerhört hett ämne i ridsporten.
"Att rida på pessoa är djurplågeri", "man måste vara jätterutinerad för att rida på hackamore", "handen gör bettet" o.s.v.
Av egen erfarenhet tycker jag att det allra viktigaste är att hästen trivs med bettet. En del hästar trivs bäst på tränsbett, en del trivs på hackamore och en del på skarpare bett så som jaktkandar (kimblewick) eller pelham, kanske till och med ett hatat pessoabett.
Visst, pessoa är ett s.k. hissbett, men en del hästar trivs bra på det. En del riktigt kunniga hästmänniskor rider på sådana bett, eftersom att hästen trivs med det.
Sen det här med att "handen gör bettet", tycker jag är ganska självklart. En ryttare kan ha väldigt stark hand vilket kan göra att ett tränsbett får samma effekt som ett pelham i en annan ryttares hand.
Som exempel har vi en ryttare i stallet som ramlade av och bröt båda handlederna för någon sommar sedan, detta har ju resulterat i svagare handleder vilket gjort att hon har svårt att rida sin häst på vanligt bett, det har alltså inte någoning med att hästen är stark. Det är inte bara att "åka hem och träna lydnad".
Med Amoure har jag haft lite svårt med bett, egentligen inte bettet i sig men ändå ett problem. Amoure är känslig, men när han inte trivs med sitt bett knäpper han av och upplevs som stark. Hackamore funkar bra, men jag kan inte minska på samma sätt. Jag har äntligen hittat en kombination som fungerar: Rambo Micklem-träns med vanligt tredelat tränsbett, funkar kalas.
Igår var en lång dag! Först åkte jag till stallet med Toves pappa och fixade Amoure åt Tove medan hon jobbade, sen åkte vi mot Väsby! Kunde dock inte stanna för sista klassen utan åkte tillbaka till stallet för att rida lektion.
Kändes jättebra på framridningen, han vart lite spänd bitvis men gick att jobba bort ganska lätt. Vi började lektionen med att jobba med slutor i galopp på en volt. Ganska svårt för honom men jag tyckte det faktiskt gick bra! Han kämpade verkligen.
Efter det gjorde jag några skänkelvikningar som satt jättebra! Lisa tycker de bara blir bättre och bättre, hur kul som helst!
Efter det red jag LB:1an bara för att checka av liksom. Hela programmet kändes jättebra. Bara lite strul i halterna men det var missförstånd eftersom vi tränat så mycket ryggningar. Dock kan han rygga så ska sluta lite med ryggningar just nu. Han bytte faktiskt galopp en gång precis innan övergången från ökad galopp till trav, lite synd. Men det var inget mer än det, programmet känns jätte lätt och hoppas att vi gör 0 missar i helgen.
Efter lektionen red jag några halter själv och då satte han dem så fort han förstod.
Känslan på honom var under hela passet underbart! Älskar att rida den här lillen just nu!
♦ Att Yngve älskar att hålla i saker med munnen, han går mer än gärna och håller i min arm fast han inte får. Sen går han gärna runt och bär på mitt spö medan jag leder honom, favorit syssla!
♦ Att jag är väldigt beroende av väder precis som min häst. Blåser det blir jag stressad och nervös medan om det är sol är jag kolugn. Smittar av sig.
♦ Bland det värsta jag vet är då folk bara klagar och klagar och tycker synd om sig själva hela tiden. Det är en sak om man verkligen har det jobbigt och sällan klagar, då förtjänar man det verkligen! Men att gå runt och göra det för att få uppmärksamhet är inte poppis hos mig.
♦ Att jag gillar då andra rider min häst. Tycker det inte alls det är bra då bara en person rider en häst hela tiden, men ett lnlägg om det senare! Jag vill grärna att andra ska rida då han går bra, så jag får visa vilken stjärna jag har!
♦ Skulle min pappa hjälpa till att betala min hobby skulle vi haft råd med en till häst.
♦ Yngve gillar inte att kissa och bajsa då han står i gången. Han bajsar och kissar helst i hagen! Hur bra som helst. Varje gång man hämtar honom vill han stanna och kissa och bajsa!
Nu är jag rätt trött. Gick upp halv sex imorse för att jobba fram till tio och sedan har vi varit på tävling fram till halv sju och därefter fixade vi i stallet, har precis hunnit äta lite.
LC, 90 cm, bed. A (avd. b)
Kändes lätt och okomplicerat, första hindret var ett litet räcke som han petade till lite men ibland ska man ha tur, så det låg kvar. Amoure kändes stabil hela rundan och lyssnade bra både fram och tillbaka så en felfri runda kunde vi leverera vilket var roligt :)
0 fel
LB, 100 cm, bed. A (avd. b) DEBUT
Första starten på Amoure som jag faktiskt varit nervös inför, haha. Jag tycker att det är ganska stor skillnad mellan 90 & 100 cm, plus att det är kombination med.
Mitt mål var att ta oss runt banan på ett lugnt och stabilt sätt och att vi skulle få känna på lite höjd.
Vi fick tyvärr med oss första hindret, tror inte riktigt att Amoure var inställd på att det var högre, det gick lite fort, och hindret hade ingen markbom, så han hoppade av väldigt nära. Andra hindret kändes bra men på tredje hände det samma sak. Resten av banan kändes däremot ganska lätt, inte jättefina språng men ändå en bra känsla! Kombinationen (som förvisso var ganska låg) kändes busenkel. Jättenöjd :)
När jag köpte Amoure, och han var nyligen fyllda 4 år, red jag honom först 4 dagar i veckan, ungefär varannan dag. De andra dagarna fick han bara gå i hagen och sedan hanteras. För en så pass ung häst är det viktigt med vila, för det är så mycket nya intryck som ska få möjlighet att sjunka in, och de behöver även en positiv upplevelse av ridningen.
Min förra ponny, London, som var mellan 13 och 15 år när jag hade honom red/motionerade jag varje dag, med undantag för vintervila och någon enstaka vilodag efter extra hög ansträngning. London fick en dag i veckan som bestod av skritt, för hand eller uppsuttet och ibland fick han springa lös i ridhuset men vi hittade alltid på något.
En häst i vilt tillstånd går flera mil varje dag och trots att vi har stora, fina hagar på Grana skulle hästarna aldrig gå så långt av sig själva.
Jag förespråkar alltså inte att hästarna ska vila helt, ofta. Jag förespråkar att hästarna ska få röra på sig även utan ryttare och att de ska få möjlighet att sträcka på sig, speciellt under vintern då det är så mycket is och halka.
Hästar är alltså skapta för att röra på sig, till skillnad från oss människor som är lata av naturen.
Jag vet att det här fungerar eftersom att jag haft tre ponnyer som jag ridit och skött på ungefär samma sätt. De har alla varit ganska "sega" till en början men i och med att jag åtminstone skrittat dem i princip varje dag har de fått både kondition och energi vilket gett dem en positiv inställning till allt arbete. Även den lata ponnyn kan bli pigg.
Som jag skrev i början: en unghäst ska absolut vila men när de blir äldre är det bra att de rör på sig. Amoure får ofta vila en dag i veckan men jag anser att en promenad är ännu bättre än vila, speciellt för en ponny som Amoure, som har myror i brallan ;)
Nu har strömsholm kommit ut med sina kurser och en verkar väldigt intressant! Det är fokus på program och speciellt LA. Kursen är för hästar LA -> och det verkar väldigt intressant! Tre dagar är det och då är man ju då på Strömsholm!
Dock är det precis när Gripen har sitt meeting som jag vill åka på. Meeting är ju hur kul som helst, och Strömsholm har ju fler kurser. Uh kan verkligen inte bestämma mig men det lutar mot meeting ändå. Jobbigt att det ligger samtidigt!!!!
Hejhopp! Jag ahr verkligen ett flyt nu och det är så himla skönt! Behövs verkligen när man går sista året på Gymnasiet. Jag klarade mitt teoriprov btw på första försöket så det var ju toppen, Yngve gick brilljant och en till väldigt rolig sak har hänt. Är så glad! Men mer info om det kommer senare :)
Vädret var verkligen urk idag så hoppades att Yngve var på min sida. Han fick äta innan vi red så han var lugn och inte stressad och nervös. Gick med honom 15 minuter innan jag satt upp. Kändes från början bra. Jobbar alltid lång låg och att han ska gå rätt ställt, jobba rätt med mycket övergångar innan vi sätter igång. Kändes fin hela passet, precis lagom liksom. Gjorde lite öppnor, super och skänkelvikningar super innan jag red lite program. Först red jag lite ur LB:1, typ uppridning, serpentiner och galopp. Det kändes så bra! Så fortsatte med LA.
Red LA:1 två gånger. Första gången gick det jättebra! Inga missar och allt kändes väldigt klockrent, han kan ju stärka sig mer och bli mer under sig i galoppvolterna och så, men inget att klaga på i formen han är i nu. Red den igen sen och det blev ännu bättre, känns så bra nu! LA:1 känns verkligen inte svårt, åh så skönt!
Ända vi måste träna med är att han inte ska ha bråttom i ryggningarna, går lite väl fort. Men har valt att inte träna så mycket ryggningar för han blir lite förvirrad när han ska rygga och när han ska stå still. Men det måste tränas på, fast försiktigt!
Sötis efter passet! Imorgon blir det morgonfodring i regnet. Tror mamma rider ut en kortis med honom medan jag fixar!
Idag blev det en mysig promenad i set fina vårvädret istället för en ridtur. Amoure har inte gått utan ryttare på två veckor så jag tyckte att det passade alldeles utmärkt när han var så duktig igår :)
Jag är inte den som förespråkar att hästarna ska vila (när det inte gäller unga hästar som behöver lite tid att ta in det de lärt sig) men någon dag med skritt för hand är bra. Det kan vara bra att kolla av att hästen går vid din sida, och inte bara den lilla sträckan in från hagen ;)
Bloggningen kanske inte blir det bästa från mig den här veckan eftersom jag pluggar körteori och är typ det jobbigaste jag gjort i hela mitt liv hahaha. Igår satt jag nio timmar i streck, wooh! Men ska göra mitt bästa!
Måndag: Mamma red ut på slingan med Yngve och jag gick med med hundarna. Yngve var inte så trevlig om man säger så. Han var vettskrämd för allt och inget. Försökte bokstavligen sticka med mamma 6-7 gånger. Jobbig. Han fick i alla fall röra sig i alla gångarter trots att han var väldigt spänd.
Tisdag: Jag red ute på ovalen (typ en liten slinga runt våra hagar och sjukhagar) med honom. Började jogga lite lätt, lång och låg och då kändes han fin. Sen började grannarna till gården bygga och skramla med byggmachiner vilket gjorde att jag spände mig för att jag förväntade mig att han skulle göra det. Det ledde bara till att han spände sig. Red utan sporrar också. Men han var framåt och lyssnade bra, det var inte världens bästa form men han hade nog garanterat träningsverk från söndags. Jobbade lite förvändgalopp, skänkelvikningar, kvicka halter och igångsättningar, galopp från skritt osv. Han gjorde allt jag bad om så i helheten är jag nöjd.
Onsdag: idag ska lillen få hoppträna för Eva med min lillasyster Linda som han gör varannan onsdag. Kommer nog bli skojs! Får se om jag hinner dit och titta eller om jag drunknar i plugg ;)
Yngve bad mig att köpa luddet till grimman, han är ju ändå "Snyggve" ;)
Idag är det onsdag och jag har inga egentliga planer för dagens ridpass.
Amoure gick hårt och bra igår på hoppträningen så jag tror att han ska få ta det lite lugnt idag. Ut och mysa i skogen tror jag passar alldeles utmärkt :)
Idag blev det mycket linjer och bana vilket var roligt och välbehövligt.
Vi började med att värma upp i alla gångarter, Amoure kändes lite stark och "på" men var samtidigt mjuk och fin. Efter uppvärmningen hoppade vi fram på ett kryss och därefter började vi hoppa lite olika linjer.
Allting kändes väldigt okomplicerat, ibland drog han iväg lite men jag börjar mer och mer hitta hur jag ska rida honom i de lägena.
Sedan hoppade vi en ganska låg bana och därefter en på valfri höjd. Då hoppade jag 1 meter eftersom att vi ska debutera det i helgen och det kändes jättebra! Till och med trippelbarren låg på 1 meter och det var busenkelt. Kul!
Hela min tävlingstermin har blivit upp och nedvänd på grund av en inställd tävling så nu har jag fått planera om en hel del.
Känns både bra och dåligt, kommer få möjlighet till ytterligare ett kval = bra, men fälttävlanssäsongen börjar inte förrän i maj = tråkigt.
Jaja, vad ska man göra när underlaget är som det är. Ni kommer i alla fall få ta del av hur det blivit i ett senare inlägg :)
I helgen ska vi i alla fall debutera 1 meter och det ska bli jätteroligt. Blir 90 cm och 1 m i Väsby och helgen efter åker vi hem till Sollentuna istället för till Mantorp som tyvärr blivit inställd, men det blir kul med lite hoppning också :)
Just nu är jag i ett himmelrike med min häst känns det som, och det har ni säkert läst nu på bloggen om hur jag tjatat om det.
Men jag har haft sånna toppar tidigare men aldrig så här höga. Det känns som om vi stigit så mycket på väldigt kort tid, vilket så klart är jättekul! Men jag måste också förbereda mig på att en häst inte kan gå helt fantastiskt alla ridpass i en oändlighet. Någongång kommer det gå lite sämre och då får man inte deppa ihop!
Sen är det ju så himla kul att rida när man har det här flowet, man vill bara utnyttja det till fyllo! Men jag tror att det smartaste just nu är att inte rida honom så svårt och högt hela tiden, för det sliter, tror jag i längden. För även om han trivs att gå så fantastiskt som han gör så hinner nog inte riktigt hans kropp och muskler med, vilket kan leda till träninsvärk större dippar osv.
Så jag ska nog chilla liiiite så han håller sig så här fin tills LA debuten och bara glida genom Allsvenskan. För om jag rider honom för hårt finns det en risk att han också tappar en del. Så även om han går MSV C/B i travprogrammet nu så måste jag ta ner honom på LA nivå så han faktiskt orkar längre. Sen har jag inga större planer på msv på ett tag. Dessutom måste jag jobba med hans bakdel nu, så den blir fylligare och mer muskler. Dessutom måste vi finslipa i galoppen!
Är så tacksam att jag får äga dig, rida dig och lära mig tillsammans med dig varje dag. Trots din storlek är du en helt fantastisk häst!
Idag har varit den längsta dagen i mitt liv känns det som haha. Först upp 6 och släppa ut hästar, samtidigt började vi fixa med slangarna till ridhuset och höll på med det till tio men det fungerade ändå inte. Åkte hem en timma och åt frukost innan jag åkte tillbaka och lunchfodrade.
Då hade äntligen Leffe fått igång vattnet och ridlektionen var räddad.
Jag skulle inte rida förrän fyra så i några timmar höll jag på med att smörja, äta lunch, mocka, göra mat osv.
Yngve var helt galet taggad idag när vi skulle rida. Sprang bokstavligen ner till ridhuset och kändes som om han hade "myror i brallan" innan jag hoppade upp. Väl uppe sökte han bar auppgift efter uppgift och tyckte allt var jäääätte kul kändes det som för han slängde med huvudet som han gör när han är busig.
Hur som helst var han hur fin som helst då jag red fram och mamma sa "Kolla en mini Briar" haha och så kändes det också.
Jag och Lisa jobbade sedan på att sätta under bakbenen på honom och göra halter som ska komma mer i MSV:B. Tyckte han gjorde det bra och fick verkligen ett skjut på bakifrån. Kändes verkligen som om traven låg på en heeeelt annan nivå än vi rider på, så kul! Vi tränade även på samlad trav, ökad trav, samlad trav osv som kommer i Medelsvår. Han kändes hur fin som helst, världens bästa känsla i världen, inget slår den.
Efter det, då traven kändes super (fantastiskunderbarotroligtbra) så fortsatte vi med galoppen. Tog ner honom lite lägre än den höga formen jag har i traven, men ändå en bra form för de lätta programmen.
i vänstervarv kändes det klockrent, jag kunde bara hålla händerna stilla och följsamt följa med. Även här kunde jag samla och öka som jag ville. Gjorde flera fattningar från skritt som också kändes bra. Andra varvet var lite svårare. Fick pilla lite med inner, eftersom han har svårare att ställa inåt och rida mer med skänkeln, men det släppte efter några varv och kändes som i vänster, väldigt bra.
Vi tog en paus innan vi jobbade lite med skänkelvikningarna som kommer i LA:1. Alltså det kändes faktiskt väldigt klockrent. I ena varvet så var det nemas problemas och i andra, det svåra så gick det nästan hela vägen. Lisa sa att det var de bästa skänkelvikningarna vi gjort hittills!! Så vi tränade inte mer på det, det ända som kunde gjorts bättre var mina vägar, men Yngve var grym!
Efter det tog vi galoppdelen. Fattningen från skritt jag jättebra, volterna jättebra, halvt igenom och förvänd galopp även det jättebra! Han blev lite stark i ena varvet men det är bara för mig att använda magmuskler. Även här sa Lisa att det var de bästa galoppprogrammet från LA vi gjort hittills det med och att vi absolut är redo för LA som han går nu.
Avslutade med ett leende på läpparna och förmodligen en av våra bästa ridpass tillsammans. Alltså åh himmelrike att rida dressyr på min häst! Om han fortsätter i den här utvecklingen, undra var vi kommer vara om något år!
Mamma filmade så ska försöka klippa ihop alla klipp till något!
Bild i repris hundra gånger men precis sådär fast bättre kändes det idag!
Idag red jag dressyr för Lisa, tillsammans med Martina på Oscar.
Martina hade haft lite otur påväg till stallet så hon hann inte till sin egen tid så vi bestämde att vi lika gärna kunde dela på 45 minuter istället för att rida själva i 30 minuter.
Idag red jag faktiskt med sporrar för första gången någonsin på Amoure. Det känns som att det börjar bli dags nu, att han åtminstone ska vänja sig vid att ryttaren faktiskt kan ha sådana där konstiga metallsaker på stövlarna.
Vi började att jobba med halter från trav. Amoure vill gärna fuska i halterna, och vill inte gärna stå stilla eller komma in med bakbenen så det tränade vi på, samt att igångsättningarna till trav ska vara kvicka och inte på frambenen. Igångsättningarna blev jättebra och halterna blev också mycket bättre, dock inte perfekta men ändå bra!
Vi jobbade även med skritt och travövergångar för att göra det lite mer okomplicerat, och det gick förstås jättebra. Även tempoväxlingar i trav, och de börjar också funka nu. Tidigare så har Amoure, så fort han får chansen, velat springa, men nu går det ändå att få tillbaka honom, trots att man ökat precis innan, vilket är väldigt bra :)
Jobbade sedan med galoppen där jag red Debutant-programmets galoppdel, det vill säga fattning i hörnet, galopp på volten vid A, längning på långsidan och sedan arbetsgalopp igen på kortsidan. Därefter avbrott till trav, vända över ridbanan och halt för att sedan göra om samma sak i galopp, fast spegelvänt.
Fick många bra tips på hur jag ska rida, och jag ska främst tänka på att jag inte behöver öka på långsidan. Jag ska bara slappna av lite extra och släppa fram honom så blir galoppen mer vägvinnande. Innan avbrottet, och även i längningen i vänster varv, så ska jag tänka lite öppna och verkligen forma honom runt innerskänkeln. Kändes mycket bättre när jag tänkte så!
Att jag red med sporrar märktes knappt, men det berodde nog på att jag var väldigt nogrann med att inte lyfta hälen, och det förbättrade förstås även min skänkel så det var ju bra! Lite kvickare tycker jag ändå att han blev i igångsättningarna.
Bara två veckor kvar till fälttävlansdebuten, ska bli oerhört roligt!
Bra! På asfalt och gott om plats tyckte jag. Trevliga funktionärer och gratis kaffe. Ända att klaga på var att man var tvungen att betala parkeringsavgift, men man kunde gå tillbaka pengarna!
Framridning: Ljust jättefint ridhus, typ en av de finaste jag varit i! Kändes som att rida ute och det trivdes Yngve bra i. Bra underlag och trots att vi var 5-6 stycken i ett 40 ridhus fungerade det. Högtalare i ridhuset så man alltid visste sitt läge osv. Cafeterian låg intill framridningen och fanns läktare ute och inne.
Banan: Jätte fint stort ridhus, domaren satt gömt och var väldigt ottitigt. Min häst som brukar vara tittig var inte det så mycket bra helt enkelt! Ljus och fint.
Cafeteria:
Hade inte riktigt tid att titta ordentligt men det verkade som om de hade mycket att bjuda på!
Övrigt: Ridhusen låg precis intill varandra vilket är hur skönt som helst, gillas stort! Ända som var synd kanske var att det inte finns cafeteria i stora ridhuset där tävlingarna var och att det inte fanns collecktingring. Men det finns sällan i stora ridhus. Tyckte funktionärerna var trevlig och en allmänt bra tävlingsställe! Väldigt modernt och nytt kändes det som.
Tävlingsridhuset ( Blev fel bild först, väldigt lika, men här är en bild på vällingbys ridhus i alla fall!)
Igår skrev jag högskoleprov i åtta timmar, med feber och hela paketet så jag mådde inte tillräckligt bra för att åka till stallet så Martina fick helt enkelt ta hand om Amoure, men idag ska vi rida dressyr.
Nu på förmiddagen har jag jobbat och nu ska jag försöka ta tag i mitt svenska tal som ska hållas på tisdag (om min röst kommer tillbaka snart, inte pratat vanligt på en vecka...)
Dagen började med ett evigt väntade hos polisen (ojoj) haha nej jag fixade bara nytt pass eftersom mitt gått ut. Sedan drog jag till stallet.
Äntligen hade vi lyckats få ut en slang till ridhuset så det gick och vattna, dock för hand. Så Linda, min syster bytte av med Moa och vattnade medan jag red. Efter bytte hon av med mamma och sedan bytte jag av med mamma. Dock tar det en väldans tid att vattna ett 60x20 ridhus själva... Sen hade vi intag och tog in alla hästar och sen jobbade jag, mamma och Linda med att rulla ihop slangen och lägga in den så den inte skulle frysa. Vi kommer behöva rulla ut den och koppla den och hålla på imorgon på morgonen x_x (den är typ 400 meter lång)
Sen lär vi behöva gå och vattna hela dagen så det går att ha lektion där senare på eftermiddagen.
Men tillbaka till ridningen.
Red utomhus som planerat barbacka. Började i skritt med skänkelvikningar, det gick jätte bra. Gjorde även lite bakdelsvändningar som börjar sitta bra nu. Efter det jobbade jag lite halter, ryggningar (som satt suveränt) och galopp från skritt. Allt var hur bra som helst. Red inte så länge för vill att han ska vara på hugget imorgon, men ha var så himla fin och som vanligt otroligt rolig att rida. Red utan sporrar och allt och han var hur känslig som helst, så det är ett bra tecken!
Jag hade egentligen massor med andra planer ikväll men pga allt vattnande och att vi har morgonfodring imorgon så fick jag tyvärr ställa in det. Så är det att vara stalltjej.
Precis innan framridning till Vällingby. Fler kommer!
Avelsvärderingen i Ljungby var den första jag varit på, och det är en riktig vetenskap att få en hingst godkänd! Jag tänkte berätta lite sammanfattat om ungefär hur en värdering och ett bruksprov går till. Allt kan ske i lite olika ordning men jag tänkte berätta hur allt var just då.
Allting börjar med en veterinärbesiktning samt gångarter på hårt underlag. Detta skedde i en stallgång men kan också ske ute på t.ex. en asfaltsväg. Veterinären mäter olika delar på hästen (ex. skenan), kollar att den är i bra hälsa, och rör sig rent på hårt underlag.
Sedan visas hästarna exteriört, då visas de både på ring (alla går runt) samt själva så att de får visa skritt och trav utan ryttare. De bedöms som bland annat rastyp, huvud, bål, ben och så vidare.
Första dagen avslutas med uppsutten hoppning, för de som är 4 år eller äldre, de andra får visa sina hoppkunskaper i form av löshoppning. Vid den uppsuttna hoppningen red först den egna ryttaren och sedan satt en testryttare upp. Testryttaren ska bedömma utvecklingspotential, ridbarhet och samarbetsvilja samt förstås även hoppteknik samtidigt som denna också bedöms av domare.
Dag två började med lösgalopp, då ska hästarna visa sin galopp utan ryttare, i båda varven. Ungefär som vid löshoppning men utan hinder. De unga hästarna som ska värderas behöver inte visa lösgalopp eftersom att de gör det vid löshoppning.
De hästar som är 4 år och äldre får också göra ett uppsuttet gångartsprov. Det går till ungefär som den uppsuttna hoppningen, först rider den vanliga ryttaren (t.h.) och sedan en testryttare (t.v.). Domare bedömer även här, och säger vad de vill se för något. De flesta (främst 4-åringar) får visa sitt register i alla gångarter men de äldre får även visa lite skänkelvikningar och liknande.
Precis som vid den uppsuttna hoppningen ska testryttaren bedömma ridbarhet och utvecklingspotential.
Dagen avslutas förstås med domarnas ord, samt utmärkelser till de hästar som blivit godkända.
Ovan ser ni Top Silvio Hästak, en ridponnyhingst e. Top Nordpol som blev godkänd samt utsedd till Årets Ridponnyhingst. Jättefin ponny!
Trotsade dammet och red i ridhuset. Martina var med och skrittade Zetta och det var inte så farligt som jag trodde, men ändå inte sunt egentligen!
Väldigt framme och lyhört från början. Explosiv och härlig liksom. Red bara kanske 35 minuter men det räckte för fy vad fin han var! Red lite delar ut LA:1 och det var inga problem. Det är ju två ökningar där, men tänkte att jag bara skulle gå vanlig arbetstrav där, men han bara flög iväg, bokstavligen flög, så fick göra halvhalter hela vägen haha. Vill verkligen inte slita på det här fantastiska han har nu för det är så himla kul. Ett leende på läpparna efter varje ridpass. Imorgon ska han bara få gå lite skritt, kanske lite trav ute inför lektionen på söndag! Hoppas vi kan ge vårat bästa då så vi kan verkligen rida igenom delarna i LA.
Sötis fick stå ute och bli pysslad med efter passet, och sen fick han gå ut i hagen naken, vilket han uppskattade väldigt mycket!
Som rubriken lyder har jag blingat min nya hjälm! Det var jävligt pilligt och limet var förjävligt men är riktigt nöjd. Nu matchar hjälmen perfekt ihop med mina stövlar och är dessutom mer dressyrig.
British Eventing har lagt upp en video på YouTube med säkerhetstips till fälttävlan. Intressant!
Visar bland annat hur man ska rida i balans och med rätt rytm och inte bråka med hästen eftersom att då tappar man kontrollen. Väldigt bra exempel som visar!
Om det nu finns ett uttryck som heter så haha. Men som jag sa tidigare så ska jag försöka rida lite dressyr nu på morgonen. Han har gått väldigt lungt och bara ute sen programridningen så hoppas det känns bra idag. Fokus blir nog lite mer LA idag tror jag, om han känns bra för det.
I tisdags red min lillasyster Yngve på slingan eftersom hoppningen var inställd på grund av ridhuset. Men Yngve måste få skutta lite tyckte vi så Linda hoppade honom lite på stockarna där nere.
Han laddade till max och drog fullt gärn på stockarna så han måste tyckt det var kalas! Det var ju ett tag sist det gick att hoppa där ute.
Som jag skrev på bloggen för ett tag sedan så köpte jag en HV Polo jacka som gick sönder i dragkjedjan. Då kände jag att jag inte riktigt ville ha en ny jacka eftersom kvaliteten inte var så bra, trots att den var väldigt snygg.
Men på Stockholm Ridsport ville de först prata med HV Polo innen de kunde säga något annat men vips fick jag samtal om att det skickat efter en ny. De kändes inte så bra men jag och pratade med dem idag och kom överens om att jag fick byta den mot något annat.
Gissa vad jag köpte?
En Uvex fp 3 Classic hjälm!
Ska pimpa den med swarovskistenar så den matchar med mina lackade stövlar. Jag dör, kommer bli så snyggt <3
Tycker det är så kul att Uvex och andra plasthjälmar blivit så populära inom dressyren och att nästan alla i höga klasser rider med dem! Tycker det kommer bli perfekt att kombinera med min John Whitaker samets hjälm. Uvexen kan jag ha när det dammar, är för varmt, regnar och snöar utan att oroa mig för att den ska förstöras.
Som Amanda skrev så fotade vi varandra idag, och det var väldigt bra eftersom framförallt jag behöver nya bilder.
Precis som Amanda red jag nere på slingan, i alla gångarter. Amoure kändes mjuk och fin efter allt lösgörande jag gjorde igår när vi skrittade under uteritten.
Jag började med lite skritt och travövergångar, Amoure kändes lyhörd och det var lätt att reglera formen så det var kul :) Hoppade även lite stockar eftersom att underlaget var okej på dem ställena, sen är Amoure väldigt stadig på foten också.
Idag hade jag och Tove bestämt att vi skulle fota varandra ute. Det var fantastisk väder och Tove red först och jag fotade henne, tyckte det blev super bilder!
Sen var det min tur. Skrittade fram på ovalen och han kändes taggad och fin, kul! Jag vet att det är jätte svårt för Yngve att gå bra på slingan På spåret är det liksom upp och ner i backar olika underlag så han blir väldigt ostadig och kryper ihop i nacken utan att jobba ordentligt. Han spänner sig även väldigt mycket och trycker ner ryggen. Det var så i början, men det svar svårt eftersom underlaget var extra klumpigt och ojämt idag eftersom det är gropar i marken och snö lite här och där. Men jobbade man honom bara framåt så blev det bättre och bättre. Han var väldigt explosiv och det är så himla kul, han tyckte det var kul att springa. Det blev dock bara trav idag. Tyckte han blev riktigt fin i slutet för att vara ute på slingan.
Just nu går det knappt att rida någonstans eftersom ridbanan inte går att vara på och ridhuset är för damigt. Ska försöka gå in i ridhuset imorgon på morgonen då det fortfarande är kallt och jag är själv. Så kanske det går att rida.
Igårkväll kom jag hem och idag satt jag förstås på Amoures rygg igen :)
Vi red gokartrundan tillsammans med Johanna på Mary och Sara på Mingus. Det var jättehärligt att komma ut i det fina vädret och hästarna njöt nog lika mycket dem också!
Vi skrittade mest (och pratade förstås) men det blev även en del trav och galopp.
Amoure var lite stark i början, men ändå lugn så efter bara en liten stund var han mjuk och lyhörd. Kändes bra :)
Jag skulle publicerat det här igår men somnade på datorn! Men lägger ut det nu ;)
Hej, hallå! Jag känner mig som den sämsta gästbloggaren! Tyvärr har jag haft mycket de här dagarna och faktiskt glömt bort bloggen lite grann. Inte bra (och också en anledning till att jag inte har en egen blogg :P skulle aldrig hålla den väl uppdaterad).
Tove är hemma nu, men jag tänker berätta kort om mina tre ridpass idag (tisdag) innan jag lägger ner bloggandet för den här gången!
Först ut var Oscar! Jag tänkte skritta ut barbacka på honom, men ja, det blev lite mer än skritt, haha. Skrittade genom skogen med musik på och njöt av solen. Så när vi kom ut på väggarna var jag alldeles taggad vilket smittade av sig på Oscar så vi travade och galopperade en del, vilket var superkul, jag satt och tjöt av skratt i galoppen för det var så studsigt, haha. Jag gjorde en liten videoblogg, haha, jag kände mig lite konstig som pratade med min mobil och fokuserade mest på annat. Den är inte så seriös, jag tänkte att det skulle vara lite roligt att testa mest!
Amoure red jag på Gällsta rundan, han var pigg och glad han med! Han var inte lika förtjust i den konstiga musiken som kom ur min jackficka så den fick vi tyvärr strunta i :( Men vi hade det mysigt både på skog och vägar, shiiit vad fin han var i traven! Himla schvung fick han faktiskt, det var coolt! Synd att det var sista passet med Morris för jag har verkligen haft roligt med honom, det är ju en himla kul ponny! Superponnyn! :D
Sist ut var premiärturen på Zetta. Hon har vilat i 2,5 vecka ungefär för att hennes sadel varit på lagning och jag hellre lät henne vila än rida med en annan sadel som inte låg optimalt på henne. Jag har promenerat, tömkört, gjort markövningar och longerat henne så länge, men mest har hon vilat faktiskt. Idag satte jag mig på henne iallafall nu när sadeln äntligen kommit tillbaka. Jag skrittade henne en superkort stund bara, men hon kändes fin. Så gulligt var att hon hade öronen spikrakt framåt hela tiden, vad man än gjorde, tog i tygeln eller vad som helst. Glad häst och tjej! :)
Här är en video från emellan programmet då Gunilla ville att jag skulle plocka upp honom. Här hör ni diskutionen och tipsen som hon också gav! Har en del bilder som jag ska försöka få upp lite senare idag från Vällingby.
Idag fick Yngve verkligen bara vara häst i hagen om man säger så. Tog inte ens in honom idag, han stod och lekte med kompisarna och tyckte han förtjänade hel dag på 10 timmar ute i solen utan några krav eller något. Han tyckte nog det var väldigt skönt! Själv har jag varit på min risk 2, som man gör när man tar körkort osv. Det gick bra!
Ridhuset går fortfarande inte att rida i så hoppningen imorgon kanske blir inställd. Men om den inte blir det ska Yngve vara med i första gruppen.
Fin bild från förra våren på bebi ♥ Visst är han fin!
Har precis fått mail om att jag har en plats i båda omgångarna i Allsvenskan! Beroende på vad man har för resultat tidigare får man vara reserv, vara med i en omgång eller båda, och jag får vara med i båda! Så himla glad, det måste betyda att Vallentuna är nöjda med mig :)
Men nu måste jag också prestera riktigt bra båda omgångarna, vill ha som mål att bli placerad i en och hoppas på att rida över 65% i båda men det kan hända att det målet är lite överambitiöst. Men över 60% i båda vill jag i alla fall ;)
Idag var det som sagt programridning för Gunilla Åkerman. Jag tyckte Gunilla var en bra domare och framförallt riktigt bra på att förbättra ekipage.
Jag skulle då rida LB:1 vilket är väldigt lätt just nu, därför hade kanske LA:1 passat bättre, men ska tävla LB:1 på Allsvenskan så det passade ändå bra.
Målet var väl att rida över 63/65% och att det skulle kännas bra och man kan väl säga att jag gjorde det? Ska försöka förklara.
Programmet gick riktigt bra, hade inte en enda miss och han kändes fin och lydig, skritten och ökade traven hade kunnat vara lite bättre men allt annat kändes bra. Men sen från ingenstans bröt han av precis innan jag skulle göra sista galoppökningen, vilket gjorde mig arg och jag bara stängde av, så släppte tyglarna och drev bara på vilket gjorde att han sprang in i fel galopp.
Där gav hon mig en 1a (!!!??!!!) Alltså har aldrig fått en etta förut, en 1a är typ samma sak som att utgå haha, så hon gav den mer för att visa att det var fel antar jag. En vanlig tävling hade jag förmodligen fått en trea. Har gjort betydligt värre missar och fått 5or.
Så hon gav mig för det avbrottet innan 4, avbrottet 1 och övergången 4 fast övergången var riktigt bra. Det drog ner hela programmet rejält. Räknade ut att om jag fått 5,3,5 som man vanligtvis får så skulle jag hamna runt 63%, utan den missen hade jag hamnat runt 65% Så bara det där lilla gjorde att jag hamnade på 58,7% = väldigt besviken Amanda.
Men Gunilla var positiv och sa att hon gillade allt annat mycket och att Yngve var en riktigt fin häst. Fick 6or, 7or och 8or på allt annat, bara 6or och 7or på allmänna intryck osv. Allt annat var alltså bra. Hon sa bara att hon gav mig sjuor för att hon tyckte han gick lite lågt i nacken, hon ville ha upp nacken på honom, och då skulle jag få betydligt fler 8or. Så tog upp honom i formen rejält, aktiverade bak och red på. Gunilla verkade jättenöjd med honom då och tyckte inte jag behövde träna några delar ur programmet eftersom vi kan dem så bra.
Så vi tränade skänkelvikningar och öppnor/slutor. Jag sa att vi inte var speciellt bra men hon bad mig visa det ändå. Jag gjorde då skänkelvikningar och öppnor/slutor och båda tyckte jag hade alldeles för låga förväntningar på oss och att våra skänekvikningar var perfekta, fanns inget att klaga på, gjorde mig super glad!
Hon bad mig sedan rida igenom programmet igen, i den höga tävlingsformen och efter det sa hon att vi låg över 70% i LB så det var ju över förväntan och gjorde mig väldigt glad, synd att jag inte fick det sista på papper bara haha.
Gunilla hade även sagt till mamma som stod bredvid att hon sätt mig rida honom för ett år sedan och tyckte det hade hänt väldigt mycket sen dess, att han var en häst med väldigt fin takt och fina bakben som har kapacitet. Gissa om det gjorde mig glad! En tjej kom ut sen efter och sa på skoj lite att hon tyckte han var så fin att hon "ville köpa honom" haha.
Sammanfattat: Trots att det var försenat med en halvtimme nästan så red fram i över en timme innan jag fick gå in på banan presterade han väldigt bra, synd med en miss som dog ner allt men vi tog igen och fick hon superfin och hamnade över 70% i en LB. Har en superhäst som klarar att gå och prestera så länge dagen efter han tävlat. Är väldigt nöjd ändå och i framtiden blir det bara LA på programridningar och klubbtävlingar ;)
Creds till alla som orkar läsa mina långa inlägg! Vi orkade inte ta med kameran idag, men mamma filmade lite, så film kommer (:
Alltså jag vet inte vad det är med den här veckan. Jag vred om knät när jag ramlade i backen, fick axeln ur led några dagar senare och idag stukade/bröt jag ett ringfinger när jag halkade i trappan hemma... Uuuuh, kan knappt böja på fingret nu, blöö.
Som tur är så har jag redan varit i stallet idag så då får jag vila handen resten av dagen iallafall ;) Jag hade nämligen utsläppet i stallet idag så som jag har varje måndag. Min mamma var med och hjälpte till så det gick rätt fort, vilket var skönt såklart. Medan jag motionerade två hästar så mockade hon (TACK!) och fixade vatten åt de tre hästar jag hade idag.
Först ut var Sprättis, mitt halvblodssto. Jag longerade henne i ridhuset och lekte lite med ledarskapsövningar. Jag började med enkla övningar som att hon skulle backa på mina signaler, korsa bakbenen med hjälp av mitt kroppsspråk bara och lite sånt; Det gick över förväntan! Zetta är en väldigt bestämd häst, hög i rang och testar en del vilket oftast brukar gå bra ändå, men man får ibland passa sig för hur hårt man pressar henne. Vi har inte gjort markövningar på ett tag, men hon var väldigt lyhörd ändå idag och verkade faktiskt vilja göra rätt. Så fort hon gjort en övning rätt så sänkte hon huvudet för att jag skulle klappa henne i pannan som jag gör när jag berömmer henne, haha. Söt!
Vi tränade även lite inkallning, jag bad henne att stå stilla och inte följa efter mig och sedan backa iväg så långt jag orkade och sedan kalla på henne. Varje gång var det fullt fräs för att komma fram, och så stannade hon och droppade huvudet på en gång.
Jag longerade henne lite i alla gångarter efteråt vilket gick bra det med :)
Det var himla mysigt att hon var så snäll och arbetsvillig idag, de dagarna är hon supergo att ha och göra med.
Efter Zettas lek/longering så red jag ut en sväng på Amoure!
Solen hade börjat lysa och det var vindstilla och varmt, woho! Vi skrittade runt sommarhagarna och gick sedan till slingan för att jobba lite trav och galopp. Underlaget var inte super, men ok! På vissa ställen var snön helt borta, på andra låg det kvar ganska mycket och på de jobbigaste fläckarna var det något buckligt slags mellanting, haha. Det gick ganska bra att rida runt ändå, man fick göra lite avbrott då och då bara. Morris var jättefin i traven verkligen, jag försökte inte jobba honom så överdrivet mycket utan mest låta honom ha kul, men han gick där och trampade under sig fint ändå. Galoppen var lite lättare ute än inne, men första fattningen gick knappt, han typ slängtravade 5-10 meter innan jag fick tillbaka honom för att göra en ordentlig fattning :P
Han galopperade glatt på sen, öron framåt men väldigt lugnt tempo. Galopperade en del åt bägge hållen innan jag travade och skrittade av. Han kändes rätt nöjd efter det han också.