Avelsvärdering av hingstar

Avelsvärderingen i Ljungby var den första jag varit på, och det är en riktig vetenskap att få en hingst godkänd! Jag tänkte berätta lite sammanfattat om ungefär hur en värdering och ett bruksprov går till. Allt kan ske i lite olika ordning men jag tänkte berätta hur allt var just då.
 
Allting börjar med en veterinärbesiktning samt gångarter på hårt underlag. Detta skedde i en stallgång men kan också ske ute på t.ex. en asfaltsväg. Veterinären mäter olika delar på hästen (ex. skenan), kollar att den är i bra hälsa, och rör sig rent på hårt underlag.
Sedan visas hästarna exteriört, då visas de både på ring (alla går runt) samt själva så att de får visa skritt och trav utan ryttare. De bedöms som bland annat rastyp, huvud, bål, ben och så vidare. 
Första dagen avslutas med uppsutten hoppning, för de som är 4 år eller äldre, de andra får visa sina hoppkunskaper i form av löshoppning. Vid den uppsuttna hoppningen red först den egna ryttaren och sedan satt en testryttare upp. Testryttaren ska bedömma utvecklingspotential, ridbarhet och samarbetsvilja samt förstås även hoppteknik samtidigt som denna också bedöms av domare.
 
Dag två började med lösgalopp, då ska hästarna visa sin galopp utan ryttare, i båda varven. Ungefär som vid löshoppning men utan hinder. De unga hästarna som ska värderas behöver inte visa lösgalopp eftersom att de gör det vid löshoppning.
De hästar som är 4 år och äldre får också göra ett uppsuttet gångartsprov. Det går till ungefär som den uppsuttna hoppningen, först rider den vanliga ryttaren (t.h.) och sedan en testryttare (t.v.). Domare bedömer även här, och säger vad de vill se för något. De flesta (främst 4-åringar) får visa sitt register i alla gångarter men de äldre får även visa lite skänkelvikningar och liknande.
Precis som vid den uppsuttna hoppningen ska testryttaren bedömma ridbarhet och utvecklingspotential.
Dagen avslutas förstås med domarnas ord, samt utmärkelser till de hästar som blivit godkända.
Ovan ser ni Top Silvio Hästak, en ridponnyhingst e. Top Nordpol som blev godkänd samt utsedd till Årets Ridponnyhingst. Jättefin ponny!

Kommentarer
Postat av: Frida

Den korrekta benämningen för ben är extremiteter.

2013-04-06 @ 15:54:17
Postat av: Malin

Riktigt fina hästar! :)

2013-04-06 @ 19:59:16
URL: http://malinottenback.blogg.se

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0