Martinas ridning onsdag!

Idag var jag som alla andra dagar på jobbet först. Jag har börjat jobba 5 på morgonen, alltså klivit upp vid 4 sex dagar i rad och sen hållt igång tills sent på kvällen och på det så har jag sovit väldigt dåligt. Så idag efter jobbet mådde jag så dåligt, var illamående, nickade nästan till några gånger, så jag sket i allt en stund och åkte hem för att sova innan jag försökte göra något annat. När jag vaknade sen så var det bara att åka iväg till de två stallen jag skulle besöka idag! 
Började på grana med att smörja Oscars man och fixa för att sedan ta in Sprättis för ridning!
 
Eftersom det regnade så tänkte jag rida i ridhuset, men det blev inget långt pass, jag skrittjobbade henne kanske 30 minuter och sen fick det vara bra. Hon kändes fin iallafall, jag jobbade på med halterna som inte ser så himla bra ut, hon går emot handen så mycket i halten så jag jobbade på att inte röra handen nästan alls, bara en liten halvhalt och sen göra resten med sitsen. Zetta svarade väl okej på det, men det tog en bra stund för henne att koppla vad jag ville.. Tog lite lättare skänkelvikningar fram och tillbaka här och där också; Jag red in lite innanför och red sedan skänkelvikning ut till väggen igen. Dom var däremot fina, hon börjar göra dom mer korrekt nu utan att kroka iväg, skönt! 
 
Bild ifrån min och Zettas första dressyrträning tillsammans. 
 
Jag smörjde Oscars man igen och sedan bar det av till Stora Wäsby för att rida Olivias häst Hotten! Olivia var medryttare på min gamla fjording Elton och har nu egen häst som hon tävlar dressyr på. Jag tror att de har startat upp till MSVC tillsammans, de är kvalade MSVB iallafall, men tror inte de har startat det än. Jättefint ekipage iallafall! 
Men för att komma till saken så är Olivia bortrest och då fick jag passa Hotten :) Pysslade med honom en stund innan för att sen rida dressyr i ridhuset! 
Red fram som jag brukar göra, lite lägre, rundare form, mycket övergångar och lite skänkelvikningar i skritt och trav. Galopperade något varv också innan jag satte mig ner för att arbeta traven. Eftersom jag sällan rider så välutbildade hästar nu för tiden så var det såklart jättekul att bara rida och så funkar allt. Red lite diagonalslutor, mycket tempoväxlingar, öppnor, vanliga skänkelvikningar, fram- och bakdelsvändningar, ja you name it, haha. Jag red på ett tag och han kändes jättefin! Så kul att rida! 
I galoppen så red jag först lite spår och volter bara för att känna ordentligt på arbetsgaloppen, sedan samlade jag lite mer och red lite diagonalslutor i galoppen också, vilket kändes bra. Red några öppnor på kvartslinjen också samt lite byten. Bytena var det jag gjorde sämst idag, haha. Han var ganska taggad när vi började byta så bara jag var lite fram med höften så blev det byten, så innan jag var med så hann han byta typ fyra gånger av sig självt, haha! Sedan red jag ordentligt, då var det inga problem att sitta rätt, haha. Var länge sen jag tränade på sånt, Oscars byten är det så mycket ridning i och Zetta tränar jag inte ens det på. 
 
Lååång berättelse typ, men jag tycker det var så kul att rida Hotten iallafall, jag behövde verkligen det, så skönt med lite inspo och känsla igen på ett annat ställe, man blir ju lätt hemmablind när man rider sina egna varje dag. Tack Olivia iallafall för att du åkte till London, haha! 
 
Lite suddig, halvtaskig bild men där står Hotten innan ridningen! 
 
Förlåt för mycket text! 
/Martina
 

Hööks cravings - Tove


Dressyrträning för Lisa

Igår åkte vi iväg till Överby för att dressyrträna för Lisa.
Jag kände att jag verkligen ville få mig en träning innan tävlingen på lördag så jag är jätteglad att vi kunde åka dit :)
Amoure kändes överlag väldigt fin, han lyssnade för det mesta bra både fram och tillbaka. Han fick sig en ordentlig framridning innan jag red för Lisa.
 
Vi började med att arbeta med formen, som jag fick en del klagomål på under helgen. Jag fick jobba med att ha honom i en längre form (vilket vi alltid eftersträvar) och därmed fick han också gå något lägre då det var ganska jobbigt. Men om jag sedan bara höjer upp honom några centimeter så går han perfekt, och det gjorde han ibland.
 
Jag fick också jobba med skänkelvikningar, framförallt de till höger, och då skulle jag nästan ställa vänster så att han inte skulle kunna smita med högerbogen. I början tyckte Amoure att det var otroligt jobbigt men efter ett par gånger gav han med sig och sista skänkelvikningen var fin.
 
Fick mycket olika småtips av Lisa, och de är ju guld värda! Avslutade med att rida programmet och så fick Lisa ge mig poäng.
Fick några småmissar, och red en lite slarvig väg på ett ställe men annars gick det bra. Galopprogrammet tyckte Lisa var jättebra, och även fattningarna som var lagom energiska idag. Så 7,5:or och 8:or i galoppen, blandat 6:or och 7:or i traven kändes bra :)
 
Nu jäklar ska vi rida fint på lördag!
Tack Martina som fotade, trots att ridhuset (kameran) inte ville samarbeta ;)

Måsten i livet

Vissa saker måste jag bara uppfylla i mitt liv. 
 
- Det viktigaste. Jag måste ha barn, helst två eller tre. 
 
- Tävlat MSV, känns som någonting jag verkligen måste göra. 
 
- Rida när jag är äldre. Vill alltid fortsätta med min ridning, och vill att mina barn ska rida och ha egna ponnysar. 
 
-Tjäna bra med pengar. Vill inte behöva tänka på ekonomin. 
 
- Få min examen och få min master in Science och bli biotekniker. 
 
- Känna mig älskad
 
- Ha sätt en stor del av världen
 
 
 

Tröttmössa

Hej, det är Martina här, jag har haft fullt upp de senaste två dagarna så bloggningen har väl varit sådär (obefintlig tyvärr). 
 
Det har varit jobb, ridning och andra saker, kan berätta lite kort om hästeriet iallafall :) 
Oscar är lite ofräsch, inte okej :( Hoppas på att det ska gå över med vila, han är varken varm, svullen, tjock eller så, men inte riktigt fräsch i ridningen. 
Zetta har chillat med lugna pass och uteritter, inte så mycket att berätta där heller. Hon är knasig, men fin helt enkelt. 
 
Men roligare för bloggen är väl att jag red Yngve i söndags! Amanda bad mig rida några dressyrpass på honom medan hon är i USA och i söndags var det dags för ridning. Yngve blev behandlad av kiroporaktorn i torsdags, så jag kände mig lite för i söndags och pressade honom inte så hårt. Red en del lättare skänkelvikningar i skritten utan att tvära särskilt mycket utan bara för den lösgörande effekten. Han gjorde det jag bad om men kändes lite trött. Jag red lite övergångar mellan skritt och trav där han visserligen kändes fin, bara väldigt obekväm så jag la ner det ordentliga arbetet och red honom lite lätt en stund till med lösgörande fokus. Han kan ju bara varit trött efter behandlingen, de rör ju ändå om i kroppen lite på hästisarna :) Jag tror att jag ska rida mer i veckan, får se vad Anna (Amanadas mamma) har för planer med honom! Då får vi se hur han känns då. Han är fin iallafall Yngve-skrutt! 
 
 
Tror det var Amanda som fotade den här på mig och Oscar :) 
 

Amoure denna vecka

Måndag: Vila (promenad)
Tisdag: Dressyrträning
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Dressyr
Fredag: Dressyr
Lördag: Åkerbo P90
Söndag: Skritt
Tycker att den här bilden är rätt häftig trots att motivet är suddigt ;)

P90 dressyren

Här kommer filmen från söndagens dressyr.
Som ni ser så var formen ingen höjdare, men han kändes lugn majoriteten av programmet och det är en vinst i sig. Skänkelvikningen och halten kan vi ju skita i ;)

 

Dressyrträns

Hööks
 
 
Döbert
 
BR
Otto Schumacher
 
 
Vilket är snyggast?
 
 

Hälsningar från USA

Hej alla fina läsare! Tänkte att jag lägger in ett kort inlägg om min resa än så länge i Chicago.
Det är helt fantastiskt här och jag lever som en kung känns det som. Har shoppat en hel del, träffat min sysslings alla kompisar och bara varit "amerikan" sen jag kom hit. Jag verkligen älskar det. 
 
Jag har hunnit med allt från musikfestivaler, underbar mat, varit i världens coolaste stad, hängt med amerikaner, kört bil osv, blivit erbjuden jobb, ALLT möjligt!
 
Älskar det här! 
 

Småklipp från terrängen

Det som filmades med hjälmkameran kommer lite senare :)

P90 DEBUT Mantorp 28 juli

Svenskt fälttävlansprogram för Lätt klass - 59,05 %
Det här var både ett av de bättre och ett av de sämre program vi har ridit. Amoure var lugn, och lyssnade på mig, men formen var inte så bra och han knäppte av lite för mycket i nacken. 
Tyvärr fick vi två riktiga missar som drog ned poängen rejält, första skänkelvikningen var katastrof och halten därefter blev svajig, så två fyror resulterade i procenten ovan. Annars blev det sexor genom hela programmet och några sjuor.
"Härlig ponny med god energi, påskjut och bärighet. Nosen måste dock fram för de högre betygen" var domarkommentaren och det känns ju väldigt positivt, och vi vet ju vad vi ska jobba på ;)
Hoppning - 95 cm - 4 fel
En av de svårare hoppbanorna som Amoure har gått. Stor mur, vattenmatta, maxad trippelbarr, kombination, lådor, grindar o.s.v. Dessutom var det ju regionalt vilket gjorde att det blev en del linjer med relaterade avstånd.
Första två sprången kändes bra men till trean som var en maxad oxer drog han först iväg och när jag försökte rida ihop honom började han studsa och jag fick inte riktigt fram honom - så det hindret dog men resten av banan kändes bra.
Trippelbarren hoppade han otroligt bra på och de flesta andra språng också, förutom muren där han hoppade lite tokigt. Men men ;)
 
Uthållighetsprov - 15 hinder, 19 språng - 2080 m - Idealtid 4 min 20 sek
Mantorps P90 är ganska ansträngande då banan är väldigt kuperad och innehåller både branta uppförs och nedförsbackar. Det gör det ju dock till en rolig bana att rida och Amoure skötte sig bra.
 
Första hindret var ett stockstigsprång som var väldigt enkel, men för att komma till andra hindret var man tvungen att rida förbi sekretariatet samt all publik och det tyckte Amoure var läskigt så där blev han studsig och det fortsatte fram till tredje hindret. Just den sträckan var en av de längsta på banan och det tog väldigt lång tid i och med att galoppen var kort och studsig och Amoure fick för sig att göra byten i varje sväng, det förlorade vi mycket tid på.
Resten av banan gick kalas.
Ibland spände han till och lyssnade på annat än mig så då fick jag säga till honom men han hoppade allt väldigt snällt. Nedhopp i brant nedförsbacke, högt nedhopp i vatten, 4 kombinationer, stora, maxade hinder och så vidare. Han tog sin an allting väldigt enkelt och det var otroligt roligt :D
35 sekunder för långsamma på grund av den studsiga galoppen i början resulterade i 14 tidsfel men att vi tog oss igenom vår första P90 felfritt på hinder känns jätteroligt - och framförallt bra inför framtiden då Mantorps är en av de svårare.
 
Vi har nu satt vårt första 1* kval och det var även målet med tävlingen. Att vi även vann Connemara-SM var ju ett plus i kanten ;)

Malin Hamilton

Vår stallchef på Vallentuna har tagit sig till EM! Det är helt sjukt och så himla roligt. De har verkligen vuxit de senate åren och tagit sig till toppen. En riktig inspiration och idol för min del. 
 
Malin och Magnus har haft Feetwood sedan han var föl och gjort allt jobb själva, och nu ska Malin rida EM! De skrivs om på DN, Sveriges radio, hästmagazinet, överallt! Man känner sig verkligen stolt över att man rider för Vallentuna. 
 
I Falsterbo Horse Show gjorde Malin och Fleetwood debut igen. I Grand Prix red Malin på närmare 71 procent och EM-biljetten var klar. Hon var fjärde bästa svensk efter sina lagkamrater, Tinne Vilhelmsson Silfvén, Patrik Kittel och Minna Telde. Fantastiskt!
 
Nu är det bara hålla tummarna för Malin och resten av laget under EM i Danmark!
 
 

Amoure vann Connemara SM i Fälttävlan -13

Nu kan Amoure tituleras "Svensk Connemaramästare i Fälttävlan 2013" och det känns faktiskt väldigt bra!
Debuten i P90 gjorde han med bravur trots två rejäla missar i dressyren, halvdan form, ett mördat hinder i hoppningen och lite för spänd och studsig terräng. Ett kval till 1* kan vi i alla fall tillgodoräkna oss, och som sagt en enligt mig alldeles lysande titel för Sveriges finaste Connemara <3

Om jag vore rik

Om jag vore rik...
 
- Skulle jag köpa mina drömbilar, En vit Range Rover Evoque och en Svart Aston Martin Rapide.
 
-Köpa mig en till häst. Svart, 165, nätt model som går MVA-uppåt. 
 
-Varenda lov och ledighet passa på att resa runt jorden. Se alla ställen jag ännu inte varit på!
 
-Ha en lägenhet i centrala Stockholm och lägenhet i New York
 
 
-Skänka en hel del pengar till djurrättsorginisationer 
 
 
 

I Mantorp har vi det bra

Än så länge vilar lugnet över Mantorp men om si sådär en kvart drar dressyren igång.
För mig innebär morgonen frukost, utsläpp i hagen och sedan veterinärbesiktning samt knoppning. Dressyren startar jag inte förrän efter tolv.
 
Igår hade vi en trevlig kväll som börjades med bangång, fortsatte med grill och avslutades med kvällsdopp och mys på verandan. Trivs väldigt bra här i Mantorp :)
Håll tummarna för oss idag!

Rakad ponny!

Isbjörnen fick bli av med överflödig päls! 
 
/Martina
 

Oscar badar!

 
För drygt en vecka sedan så åkte jag och badade med Oscar, så här är en släng mysiga bilder från det tillfället. Han tyckte det var väääldigt roligt att bada, haha! 
 

Snyggis


Från Hööks nya katalog

Det här tävlingssetet från Hööks Höst-/vinterkatalog tycker jag faktiskt var snyggt men enkelt. 
Jag har så mycket schabrak i starka färger och skulle gärna vilja ha något lite mer diskret som är snyggt men ändå stilrent.
Hur tror ni att detta skulle se ut på Amoure? Jag gillar ju både brunt och marinblått, så jag gillar det i alla fall :)

KTH

Tror inte att jag berättat det på bloggen men, jag har kommit in på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm!
 
Jag har ju gått ut gymnasiet nu och jag vill börja plugga på en gång. KTH är en av de bästa och största skolan i Skandinavien och jag är hur laddad som helst att börja där, trots att det kommer bli väldigt svårt. 
 
Jag kommer läsa basår ett år innan jag början min civilingenjörsutbildning till att bli biotekniker. Jag kommer alltså att läsa 6 år innan jag får min master in engeenering and Science. Efter kommer jag att ha världens bästa jobb, där jag inte bara tjänar riktigt bra med pengar utan faktiskt jobbar med (låter klyshigt) att förbättra världen. 
 
Bioteknik är en kombination av biologi och teknik som betyder att man använder celler eller komponenter från celler (såsom enzymer eller DNA) i tekniska tillämpningar. 
Man sysslar med allt från klona, skapa organ, fejk kött, uppfinna nya läkemedel, manipulera olika grönsaker att växa bättre i olika förhållanden osv. Det hela handlar om att förbättra de biologiska runt oss idag. 
 
Även om det här inte alls har med hästar att göra egentligen, tyckte jag att ni kan få veta vad som kommer ta upp 90% av mitt liv i framtiden haha. Resten blir åt hästarna så klart!
 
 
 
 
 

Blandade bilder på Zetta och Oscar!

 
Nu är jag på jobbet, men jag tänkte på fylla bloggen med lite fina hästbilder :) 
/Martina

Innan man skaffar egen häst

Innan jag fick min första egna ponny - London - så hade jag haft både medryttar- och foderponny.
I stallet där min medryttarponny stod så hjälpte jag till med mockning, sopning, fodring och så vidare. Samt lite ridning förstås. Jag tyckte att det var kul, och det är viktigt.
Sedan fick jag äntligen en foderponny, nästan som min egen, och då skötte jag allt själv (förutom då mamma eller pappa var tvungna att vara med). 
 
När man köper en egen ponny/häst så finns det ingen återvändo. Du måste ha den självinsikten att du vet om du klarar av det eller inte, eller kanske får du lite hjälp på traven så det fungerar ändå?
Att ha en foderponny är verkligen det jag tycker att alla borde ha innan de köper sin första egna ponny - särskilt om man inte har föräldrar som är hästkunniga. 
 
En annan viktig sak, som jag tagit upp tidigare, är att man måste våga be om hjälp - du kanske har haft egen häst i en månad men i stallet finns det de som har haft det hela sina liv. Man lär sig bäst av varandra, och det tror jag att många av er också håller med om. Dessutom kan det vara bra att någon annan tittar på exempelvis sår, jag vet att jag kan bli otroligt nojig över min egen häst medan jag inte alls är likadan om andras, trots att såret på min egen är precis lika litet.

Det finns egentligen inget speciellt sätt att förbereda sig för sin första egna häst - men man måste tycka att allt runt omkring hästarna är roligt - inte bara själva ridningen.
Min foderponny

Sommaroutfit

 
 
Amanda
 
Hjälm - John Whitaker
Skjorta - Ralph Lauren
Ridbyxa - Kingsland
Handskar - Kingsland
Stövlar - Egen designade från Ulrica Strindinger
Yngve
 
Lindor - Gekås
Boots - Horseguard
Schabrak  - Equiline
Träns - Hööks
Sadel - Ideal Crown
Sadelgjord  - Eric le Tixerant

Oscar 25/7

Idag följde söta Amanda (http://amandablomkvist.horseworld.se/) med mig till stallet och tog lite bilder när jag red Oscar. Så mysigt att hon följde med! :) Själva ridpasset var ingen höjdare, han var lite ovillig och seg i reaktionerna vilket inte är okej. Det blev ett ganska kort lösgörande pass med fokus att få honom ur handen och på baken. Det var så himla varmt så när det blev bättre så gav jag mig och tog lite galopp innan jag travade och skrittade av honom. Jag rider igenom det mer imorgon om jag hinner klippa honom först, han är som en liten isbjörn, måste vara jobbigt att anstränga sig med den pälsen! 
För att återgå till ridningen så kändes han iallafall bättre mot slutet, hade velat ha lite mer power i galoppen och lite mer mjukhet i sidorna överlag. Annars ok, inget superpass, men heller ingen katastrof! 
 
 
 
 

Martina

Hej, det är här Martina här som ska gästblogga lite grann medans Amanda är i USA! Jag har bloggat här flera gånger förut så de flesta vet väl vem jag är, men jag kör en kort presentation! 
 
Jag är 22 år och har mina två hästar i samma stall som Amanda och Tove har sina hästar. Jag jobbar, umgås med kompisar, rider och gör allt sånt som en normal tjugotvååring gör, haha! I och med att det här är en hästblogg så är det kanske mer intressant att höra om hästdelen! 
 
Det är alltså två hästar jag har, mitt halvblodssto heter Zetta; Henne har jag haft i ett år nu, vilket verkligen varit en berg och dalbana, men väldigt lärorikt på flera plan. Hon har inte gjort så mycket alls tidigare utan bara blivit inriden i Holland där hon kommer ifrån och sedan gått som fölsto tills hon kom till Sverige och fick börja livet som ridhäst igen! Den här hästen är himla envis, bångstyrig, oriden och knäpp, men när det stämmer så stämmer det ändå himla bra mellan henne och mig. Dom där få stunderna som hon är lugn och fin är ändå värda så pass mycket att hon inte är dumpad i skogen än, haha! Skämt åsido, hon är riktigt fin när hon väl vill det, men det är inte helt lätt att ha henne på sin sida, det har tagit ett tag att lära känna varandra! Än så länge har vi hunnit vara ute på två tävlningar bara. Dels så var hon skadad en period och sen så har det tagit ett bra tag för oss att rida ihop oss. Men jag hoppas och tror att vi ska bli bättre och bättre tillsammans så att vi också får vara ute på tävlingsbanorna lite mer. 
 
 
 
Oscar är min andra häst; Eller ja, häst och häst, han är faktiskt en ponny. Han har dykt upp på bloggen förut på bilder med Amoure då det är hans bästis ;) 
Oscar och jag har snart hängt ihop i åtta år, så töntigt som det må låta så är han min andra halva. Jag började ta hand om honom på stallet jag jobbade på när han kom dit tillsammans med sin syster Jacky. De båda hade blivit misshandlade och hade väldigt dålig tillit till människor, de ville bara vara med varandra. Jag jobbade på med Oscar medan han stod där, i början klappade och borstade jag honom bara, sen började vi gå promenader för att så småningom börja träna NH och tillslut jobba med inridningen. Flera år tog det att få honom tillräckligt trygg, men nu har han verkligen landat i sig själv och blivit som vilken liten ponny som helst i flera aspekt. Han får inte sina panikattacker på samma sätt längre och kan göra saker som jag aldrig trott att han skulle ha psyke för. Jag köpte honom från stallet när jag slutade där och tog med mig honom till Grana. Jag vet inte vad jag ska skriva mer om honom, han är världens finaste lilla ponny helt enkelt, min lille hjälte!
 
 
 
/Martina

Amoure 25/7-13

Trimmade lite på ridbanan under senare eftermiddagen.
Byggde fram ett räcke och en oxer med tre galoppsprång mellan som jag rullade på i båda varven.
Red på ett tredelat baby pelham idag för att prova, och jag tycker att det funkade bra. Fick ett bra påskjut bakifrån och han hoppade runda, fina språng.

Förbygel, ja tack!

Jag har en förbygel som jag för närvarande endast använder i terrängen, just eftersom att jag av egen erfarenhet vet att Amoure kan hoppa lite tokigt i terrängen, och då vill förebygga att sadeln exempelvis ska glida bakåt vilket är onödigt
.
Den förbygeln jag har passar Amoure bra, men då jag fick med den till min förra ponny och inte började använda den för något år sedan har lädret tyvärr börjat spricka. En ny förbygel står alltså på önskelistan och med den skulle det inte skada med martingal, eftersom att (hör och häpna) Amoures huvud är lite för mycket i luften nu för tiden.

Värmebölja nummer två

Min uppdatering försvann lite, men nu har jag mer motivation och ska ta tag i det (:
 
Igår red Sanna dressyr på ridbanan på Amoure. Det var riktigt varmt så Amoure verkade lite loj men Sanna sa också att han kändes fin när han väl förstod vad hon ville, det var ju ett par veckor sedan hon red honom.
 
Idag var jag i stallet en snabbis på förmiddagen då jag befann mig i närheten, och då passade jag på att ta in Amoure. I och med den varma och torra sommaren så finns det inget bete kvar i vår hage som i övrigt mest består av skog, vilket gjort att Amoure börjat tunna ur.
Vi har stödfodrat honom nu sedan vi kom hem från Skåne så idag valde jag att ta in honom så att han kunde äta ordentligt i lugn och ro, men också för att han skulle slippa både värme och bromsar. Ikväll ska jag trimma på ridbanan.
 Amoure hade sällskap av Hejman som njöt av det svala stallet

Saker ni kanske inte visste om mig

- Har extrem fotfobi. Klarar knappt av att titta på mina egna fötter och andras är hemskt haha. Låter brutalt, men det har alltid varit så. 
 
- Jag har alltid haft långt hår hela mitt liv. Klipper det typ aldrig. Har inte varit hos en frisör sedan jag var åtta år gamal, utan toppar mina toppar själv eller ber mamma göra det. 
 
- Att jag har exremt mycket åsikter om typ allting och tycker alltid att jag har rätt. Väldigt svår övertalad. 
 
- Att jag den 5 Oktober åker till England själv och stannar i 10 dagar. Woop woop. 
 
- Att jag är ett planeringsfreak. Planerar allt i minsta detalj och sätter upp 54395458 mål för allting hela tiden. 
 
-Jag älskar barn, att laga mat, städa, djur osv men skulle aldrig kunna tänka mig ett förhållande där det inte är 50/50 med ALLT. Feminist JAVISST. 
 
- Är och kommer alltid vara Miljöpartist
 
 

New in!

Detta köpte jag några veckor sedan när jag var ute på landet.
Vi hittade en outlet som sålde märkekläder och lyckades fynda denna jacka för 400 kr! Letade efter en snygg höst/vår jacka att ha i stallet och den här blir perfekt. 
Hot or not?

Blogghat

Känns som ett hett ämne att diskutera just nu är blogghat. Alla bloggare tar upp det, och det blir lite "save the world!" känsla över det hela. 
 
Det finns idioter överallt så klart, folk som helt oväntat skriver elaka saker mestadels för uppmärksamhetens skull, MEN ärligt talat tror jag inte att det bara handlar om det. 
 
Vår blogg får extremt sällan otrevliga kommentarer medan andra bloggar får det hela tiden. Jag tror att det ligger mer i vilken attityd man har när man skriver sina inlägg. Många bloggare är extremt bra på att konstant provocera.  Det är så klart inte alltid fel, men vissa bloggar blir nästan lite statesikkåta och gör allt för att få läsare = otrevliga läsare. 
 
Vill man ha en blogg där det är trevlig stämning, så ska man själv bidra med det. Att ljuga, provocera, överdriva leder bara till ont i längden. 
 
Sen såklart vet jag att det finns idioter, sånna som bara vill att andra ska må dåligt. Men jag tycker ändå att man ska reflektera över om man får mycket hat varför det är så. Det kanske faktiskt inte alltid handlar om avundsjuka. 
 
 
 

Nu åker jag mot Chicago

Nu lämnar jag Sverige och åker över atlanten till de förenta staterna och bosätter mig i två veckor hos mina sysslingar i Chicago. Jag ska outlet shoppa en hel del och bara leva livet. Har bott i USA tidigare, så det känns lite som att komma hem. 
 
Mamma och Linda kommer rida och ta hand om Yngve tills jag kommer tillbaka. Martina kommer även träna honom lite i dressyr. Det kommer dessvärre inte bli någon westenridning för mig där nere utan jag får överleva utan hästar ett tag. Jag kommer tillbaka mer taggad än någonsin! 
 
Lovar att uppdatera er om resan under veckorna!
 
 

Amoure 22-23/7-13

Jag hade tänkt sätta mig ned och skriva igår men det blev inte av - tyvärr...
 
Igår red jag Amoure på slingan, provade ett tredelat D-rings-/galoppbett och det fungerade faktiskt bra.
Jobbade honom i skritt och trav, först trilskades han lite genom att gå lite dit han själv ville men jag jobbade bara med att hela tiden rama in honom och då blev det bättre. Avslutade med skänkelvikningar fram och tillbaka över stigen och då kändes han villig och mjuk.
 
Idag fick han gå ett dressyrpass. Började i ridhuset, i början kändes han trevlig och fin men sedan låste han vänstersidan totalt, förstod inte alls varför eftersom att han annars brukar ha lättast i vänster varv. Dessutom blev han sådär springig som han varit innan.
Efter någorlunda bra arbete gick jag till ridbanan för att avsluta, och där kändes han genast mjuk och fin i båda sidorna samt lydig. Suck.
Tror inte att Amoure tycker om ridhuset, hehe.

Mosad

I söndags, efter jag ridit, så stod jag och spolade Yngve i spolspiltan. Det har aldrig varit några problem tidigare, men så skulle jag spola av bakbenen. 
Helt oväntat skrek han till och flög rakt upp i luften och landade på mina tår = extrem smärta. 
 
Sen dess har jag haft problem att gå och min ena tå är förmodligen bruten haha. Smällar man får ta när man sysslar med hästar. Så nu jobbar jag verkligen på att gå med den foten eftersom jag ska till USA imorgon, och behöver kunna gå när jag ska byta i Frankfurt. 
 
De senaste två dagarna har jag inte varit i stallet utan mamma har vait där och fixat Yngve. Ingen ide eftersom jag inte ens kan ta mig fram liksom. Känns bara så trist att vi fick avsluta med ett så dåligt pass och att jag inte kan säga hejdå liksom. 
 
Men nu är i alla fall äntligen min tränare hemma, så så fort jag kommer hem blir det massa träning, längtar som bara den!
Tur att det inte ser så äckligt ut i alla fall!
 
 

Snygga ridskjortor

Ralph Laurent/Fior Da Liso/Hv Polo
 
Sjukt snyggt att rida i och allmänt ha i vardagen. Speciellt under sommaren, med solblekt hår och brun kropp! Tighta snygga skjortor ger jag en stor hiss!
 
 

Beauty boy

 
 

Några bilder från igår :)


Mina mål för hösten 2013

- Bli bra i alla rörelser i MSVC:1 
 
- Känna att öppnorna i höger varv sitter, med flyt
 
- Få till bra enka byten
 
- Ännu en placering i LA, och hyfsade resultat
 
- Bra resultat i LB och placeringar
 
-Att hans nerver när det blir kallare håller sig på plats
 
-Bli ännu mer ihop i förvända galoppen
 
Ska bli kul att titta tillbaka på dessa mål efter hösten!

Dagens kaospass

Idag var typ det värsta passet under 8 månaders tid ärligt talat. Red i ridhuset och ingenting fungerade. Eller jag kände på mig att han försökte och i vänster varv fick det ändå bra, men så fort jag vände höger blev han nästan som halt. Han gick helt ojämt fram, spände sig och jag lyckades inte lösa det.
Mamma var med på marken och vi gick ner till basic ridning, lång låg, då trampade han jämt, men så fort jag tog lite i tyglarna krävde lite samling blev det helt knas. 
 
Vi ska ringa kiropraktor imorgon och ta ut massör också. Ska också göra typ som ett böjprov och försöka ta reda på om något är konsigt. Eller något är konsigt, frågan är bara vad. Jag tror inte det sitter i benen, utan snarare i musklerna. 
Bild från idag. Mamma tog helt underbara bilder ute på ängen som kommer upp senare!
 
 

Mina dagar på Gotland

Som sagt har jag varit och hälsat på en av mina bästa vänner i hennes sommarhus på gotland. Vi har badat, solat, lagat mat, varit ute, lekt med hästar och cyklat runt. 
 
Moas granne på Fårö har nämligen två shetlandsponnysar, Herr Jansson och Armani. Fruktansvärt charmiga grabbar de där. Det är verkligen något speciellt med dessa shettisar, de har sån himla stark personlighet! 
 
Vi har kört dem längst stranden, sysslar lite med NH och badad med dem. Har varit hur kul som helst! 
Längtar redan tillbaka!
 
 
 

Amoure 21/7-13

Igår red jag dressyr och idag blev det ett litet hoppass. 
Jag byggde fram tre hinder på ridbanan och rullade lite på dem upp till 110 cm.
Tanken var egentligen att jag skulle hoppa på ett kimblewickbett, men det låg heltokigt så det fick helt enkelt bli det vanliga tredelade vilket kändes sådär.
 
Som uppvärmning red jag mycket övergångar, tempoväxlingar och volter för att få honom mjuk och lyhörd. Han lyssnade betydligt bättre än jag förväntat mig, särskilt i själva hoppdelen. Han väntade på sprången och jag kunde för det mesta hitta framåtläget själv utan att han drog iväg.
Jag fick oavsett verkligen jobba för att han skulle komma på bakbenen och lyssna på mig, men ändå nöjd att han hoppade så pass fina språng.
Fick även ta några skutt på Mingus :)

Hö i transporten?

Brukar ni låta era hästar äta hö i transporten?
 
Amoure har alltid hö när han åker transport, han är inte så glupsk att han äter hela tiden utan han brukar välja själv när han ska äta. Jag tycker att det, speciellt när man åker långt, kan vara bra att hästen har något att äta eftersom att den annars lätt kan bli uttråkad och börja stampa runt.
 
Och ibland välter han hellre ut hela höpåsen. Det är inte alltid gott med mat.

Amanda lever

 
Hej alla fina läsare! 
Jag sitter på tåget från Nynäshamn nu och har precis gått av båten. Måste säga att Tove gör ett toppen jobb utan mig! 
Jag är så rid/tävlings/blogg sugen nu så ska utnytta dessa tre dagar så mycket jag kan. Och finns intresse kan jag säkert blogga från usa med! 
Uppdaterar med fler härliga bilder när jag kommer hem. Kram! 
 

Om jag vore rik

o Skulle jag bo på en lagom stor hästgård, med sådär sex boxar, fin ridbana, närhet till ridhus och massor med hagar och ridterräng.
o Ha Amoure, en rutinerad fälttävlanshäst, en unghäst och en ungponny.
o Köpa massor med fina saker, till mig och hästarna.
o Äga en riktigt fin och skön fälttävlanssadel.
o Tävla och träna mer än jag gör nu.
o Resa och se mig om mer, och plugga på de bästa skolorna utomlands!
 

Utvärdering av AW

Vecka 28, 7-13/7, tillbringade jag i Skyrup, på AW Sporthorses, nere i Skåne.
 
Många bloggare åker till AW, och jag måste säga att det har varit ett ypperligt sätt att marknadsföra lägret med tanke på att de flesta ryttarna någon gång kikar in på någon av dessa bloggar.
 
Jag är väldigt kräsen när det kommer till ridläger. För mig är träningen förstås det allra viktigaste, men jag anser att även boende, mat, ledare och så vidare är otroligt viktigt för en bra helhetsupplevelse.
 
De saker jag framförallt tyckte var bra med lägret var
- Annas träning. Sjukt bra och pedagogisk tränare, jätteroligt!
- Ungdomsledarna. Härliga tjejer allihop!
- Uppstallningen. Hade turen att få plats i det stora permanentstallet med stora, ljusa boxar och mycket utrymme.
- Att det ingick lite ryttarträning i schemat också, bra för mig som älskar att springa!
 
Sedan tycker jag även att maten var bra, det fanns alltid bröd och sallad och måltiderna var varierade. 
Jag hade turen att bo i en två personer-stuga vilket gjorde att det var lite lättare att sova ostört ;) Det fanns ett antal stugor men resterande fick sova i två olika sovsalar och där var det rätt hög ljudnivå in på småtimmarna.
 
Anledningen till att många åker till AW är förstås anläggningen, och den levde helt klart upp till mina förväntningar! Ridbanorna var minst sagt av hög klass och det var otroligt roligt att rida på den stora banan, och hinderparken är ju även den otroligt fin.
 
Jag har svårt att ge betyg, men för min del når min vecka i Skyrup nästan toppbetyg. Det finns några saker som hade kunnat vara bättre, men för de som inte är lika petiga som mig skulle de troligen vara helt obetydliga. 

Hästdetaljer - Hiss eller diss?

Två accesoarer som jag tycker är snygga - och som har anknytning till hästvärlden. Armbanden, som jag tycker är riktigt snygga, heter "Alba Luxury" och kommer från märket Dimacci. Klockan är från HV-Polo.
Jag tycker att man mer och mer ser hästanknytna detaljer på alla möjliga saker. Skor, klänningar, smycken.
 
Vad tycker ni om alla hästdetaljer på olika ej egentligen hästrelaterade produkter? Hiss eller diss?

9 stycken - innan jag dör

o Rida något typ av SM
o Plugga utomlands
o Skaffa mig ett superjobb
o Driva eget företag, på något sätt
o Ge ut en kok-/receptbok
o Resa, mycket och överallt!
o Roadtrip i Storbritannien eller USA, ensam eller med en kompis.
o Rida in en ponny helt själv
o Älska min vardag och leva livet!

Lite hoppbilder från AW

Fotade av Ida.
 
 

Utvärdering Baucher-bett

Nu har jag gett mig ut i bettdjungeln igen, delvis för att jag vill hitta ett bett som är precis lagom skarpt att ha i hoppningen, och ett bett som Amoure verkligen går bra på i dressyren.
Vanliga tredelade tränsbett funkar alldeles utmärkt i dressyren men jag vill ha något att variera med, och något som fungerar mer optimalt i hoppningen.
 
Idag när jag skritt- och travjobbade Amoure så provade jag ett Baucher-bett.
Man fäster sidostyckena i de små ringarna upptill och tyglarna i de vanliga D-ringarna. Bettet är tillåtet att använda i samtliga discipliner på tävling och sägs ligga extra stadigt i hästens mun.
 
Jag tycker att Amoure tog ett bra stöd på bettet, men det var mycket svårare att få igenom ställning eftersom att det blir lite samma effekt som med parerstänger - bettet trycker lite på sidorna och för med huvudet.
Jag tror personligen att det här är ett bra bett att ha på unghästar, just eftersom att det verkar ligga stadigt men även hjälper hästen att svänga.
Absolut ett bett jag kan tänka mig att rida på fler gånger - inget fel med det.
 
Vill ni att jag fortsätter att utvärdera de bett som jag provar?

Banhoppning för Anders - film

Här kommer en video från banhoppningen för Anders förra onsdagen. Vi hoppade inte så högt, 80-90 cm ungefär bara för att känna på bana.
 
Som ni vet så fick Amoure gå på skarpare bett den veckan, så jag rider ganska försiktigt och vågar inte riktigt sätta ihop honom i galoppen. På slutet hoppar vi även vattengrav, om ni vill se det :)
 

Eloge till er!

Vet ni vad det bästa är med den här bloggen? Förutom att jag kan gå tillbaka och se på Amoures utveckling ;)
Jo, det är förstås ni läsare!
 
Jag tycker att det är en väldigt bra stämning här på bloggen, och det har det alltid varit. Det kommer positiva och snälla kommentarer och det är så roligt att läsa och få den feedbacken. Samtidigt som ni vågar ställa frågor och ge konstruktiv kritik, det är ju faktiskt lite därför vi bloggar. 
 
Jag tycker synd om de bloggare som ständigt får elaka (ofta anonyma) kommentarer på sina bloggar, för det är verkligen trist. Vi ska ju glädjas åt varandra och inte trycka ned de andra, sen att vi delar med oss av våra tankar är en sak - vi vill ju ändå lära oss!
Det faktum att många sådana kommentarer skickas anonymt tycker jag visar att den som kommenterar inte vågar stå för det den skriver. Jag har aldrig kommenterat något taskigt på en blogg - aldrig. Visst, jag har säkert kommenterat något konstruktivt men då har jag alltid skrivit med mitt namn, och jag står för både det jag skriver, och säger.
Nätmobbning, näthat, vad man nu vill kalla det är helt onödigt och jag anser att man aldrig ska göra/säga något man inte kan stå för öga mot öga med personen i fråga.
 
Jag vill avsluta detta inlägg med att ge en stor eloge till er läsare här på "Granaryttarna", ni är värda er vikt i guld och ska bara veta hur glada vi blir när vi tittar in på bloggen och ser era positiva kommentarer :D

Det bästa med Amoure

Svaret på den här frågan har varit detsamma sedan första dagen - Amoures inställning. 
 
Amoure är en ponny som vill göra rätt, och han är nästan överambitiös. I dressyren är han arbetsvillig, vilket är bra, men i hoppningen och terrängen vill han nästan lite för mycket och tycker att allt är sååå roligt och att han är sååå duktig.
Men hans inställning är, och har alltid varit, guld värd. Han VILL och enligt mig är viljan den viktigaste egenskapen, framförallt inom fälttävlan men även hoppning. Vill en häst inte hoppa så hoppar den inte.
 
De två egenskaperna han har som kommer strax efter inställning är att han är så lättlärd, men också att han verkligen litar på sin ryttare. Säger jag "hoppa" så hoppar han, trots att han själv kanske är lite tveksam. Modig är han ju också, för det mesta ;)
Rubriken var föreslagen av Sofie.

Sagt om Amoure

"Här är en ponny som har kommit lite längre i dressyren än de andra"
 
"Det är ganska mycket gång i den där ponnyn va?"
 
"Han är otroligt ambitiös och samarbetsvillig, ta vara på det"
 
"Den här ponnyn kommer gå medelsvår, behöver bara lite mer styrka"
 
Jag får hela tiden höra positiva saker om Amoure - och jag blir mer än glad! Ni ska bara veta hur det känns när jag själv har gjort allt det där jobbet med den där stora, klumpiga ponnyn som aldrig hade sett mer än någon bom och som inte riktigt förstod det där med hoppning, eller det där med att gå långsamt i dressyren.
 
Jag blir glad, stolt, överraskad, inspirerad, motiverad, målmedveten. Många känslor spelar in när jag får höra sådana här saker, och det är jätteroligt!
Den där ponnyn som var sådär tittig på vanliga bommar hoppade vattengrav första gången utan minsta tvekan (film på det kommer i veckan ;))

Sätt rubriken eller ställ en fråga!

Eftersom att jag ska hålla bloggen levande på egen hand nu ett tag fram över, när Amanda är bortrest, så skulle det vara jätteroligt om ni ville hjälpa mig med vad jag ska skriva om :)
Det är ju trots allt ni som läser och ska gilla innehållet i bloggen - så ni är väl de bästa rådgivarna?
 
Ställ en fråga, sätt rubriken eller ge mig inspiration. Som vanligt får alla länkningar :)

Skrittjobb

Idag möttes jag av en Amoure med väldigt mycket överskottsenergi, så vi tog en skrittur barbacka runt sommarhagarna och sedan uppför en backe i skogen innan vi avslutade med lite lösgörande på ängen.
Amoure var arbetsvillig och gjorde det jag bad om. Gjorde lite fram- och bakdelsvändningar, öppna, sluta och skänkelvikningar hit och dit och han kändes mjuk och fin. 
 
Egentligen tycker jag att det är dötrist att skrittjobba, och det gör Amoure också men idag var det bara skritt som gällde och det var faktiskt roligt :)

Dag 7 - 110 cm

En halvtimmes sovmorgon innan Amoure fick komma ut i sin hage. Efter frukost, mockning och städning skrittade vi ut en stund barbacka.
 
Klockan två började den avslutande Pay and Jump:en, och jag startade strax efter fyra.
Framhoppningen kändes bra och han hoppade stora, fina språng. Inne på banan blev han lite väl het på hindrena så två räcken föll men annars hoppade han väldigt fint. 
Hans första 110 cm's bana under tävlingsformer och jag tycker att han tog sin an uppgiften väldigt bra. Lite mer styrka och lite mindre entusiasm så sitter nollan även på den höjden.
 
Första petet är ju rätt lätt men det på sjuan, ja, där drog han iväg alldeles för mycket helt enkelt. Trean hoppade han dessutom i korsgalopp, förstår inte hur han klarade det...
Anna tyckte att de sprången som han hoppade bra - de var riktiga tio-poängare så det var jätteroligt att höra :D

Amoure resten av sommaren

Behöver jag säga annat än att jag redan har ridabstinens?
Jag har inte ridit på två dagar men det känns snarare som två veckor. Väldigt annorlunda att gå från att ha Amoure 50 meter bort och rida två pass om dagen till att ha honom 1,5 mil bort och inte rida alls.
 
I och med att Amoure är ung så borde han egentligen få en ordentlig sommarvila efter en veckas träningsläger, men då jag vet att han inte är särskilt trött och att han mår väldigt bra av att röra på sig har jag valt att inte låta honom vila mer än ett par dagar. Sedan ska han skritt- och travjobbas några dagar.
 
Det finns förstås fler anledningar än att han mår bra av att gå. Fälttävlanssäsongen sträcker sig från maj till september, och jag vill ta vara på de tävlingar som erbjuds. I augusti är det flertalet tävlingar som vi ska åka till och förhoppningsvis funkar det bra ändå. Amoure får helt enkelt vila ordentligt i höst/vinter.
 
De tävlingar vi har planerade resten av sommaren:
28 juli - Mantorp P90 debut
4 augusti Åkerbo P90
17 augusti Baståsen P90
23-25 augusti Tågarp P80

Dag 6

Mådde betydligt bättre på morgonen, dock fortfarande illamående och hängig.
 
Förmiddagspasset var gymnastik- och travhoppning. Amoure var pigg och glad, men skötte sig bra trots att jag hade svårt att hålla en stabil sits i sadeln eftersom att jag mådde lite halvdant.
Gymnastikhoppningen var uppbyggd som så att det började med en 5,5:a på ena långsidan, sedan snett igenom över studs och sedan trav över ett räcke på den andra långsidan.
När jag väl lyckades fokusera på mig själv hoppade Amoure riktigt fint och högt, avsluta på 130 cm och det gick jättebra.
Eftermiddagen innebar banhoppning.
Vi började med att trava över alla hinder med skrittövergångar mellan, och sedan samma sak i galopp med travövergångar. Amoure var pigg och ganska stark så det var en bra övning.
Sedan hoppade vi bana, först på 1 meter och sedan på 1,10 m. 
Det kändes mycket bättre när det kom lite mer höjd, och Anna tyckte även att jag red bättre då vilket var roligt (:

Veckans outfits - AW

Några outfits kom inte med på bild men här är i alla fall några stycken (:

Dag 5

Jag valde att stå över markarbetespasset på förmiddagen, så att Amoure skulle få ta igen sig lite. Istället stod jag på banan och lyssnade, minst lika bra!
De andra fick jobba med cavalettibommar på volt samt att reglera galoppsprången på rakt spår.
 
På eftermiddagen var det träning på den lilla terrängbanan. Jag mådde jättedåligt, men Amoure var väldigt pigg, glad och stark och hoppade glatt trots att ryttaren knappt orkade hålla sig kvar.
Var tvungen att gå innan de andra ridit klart och det var väl tur det - visade sig att jag hade nästan 39 graders feber. Amoure ställdes in i boxen, fick eftermiddagsmat och sedan sov jag resten av dygnet samt hela natten. Illamående, feber och huvudvärk går inte bra ihop med träning.

Svänggänget

Jag måste tillägna sju duktiga, små ryttare ett inlägg.
Emma, Ebba, Magda, Beata, Ellen-Louise, Cornelia och Fanny, av Anna kallade "Svänggänget". 
De här tjejerna är så otroligt söta, snälla och gulliga men de är också otroligt duktiga! Och inte bara duktiga - de vill hela tiden lära sig nya saker - och de älskar sina ponnysar mest av allt.
De tävlar allihop på LA/MSV-nivå med sina b-ponnyer - som alla är otroligt fina. Jag blir själv lite avundsjuk när jag ser dem rida, önskar att jag hade haft en sådan där fin b-ponny när jag var liten.
Helt klart värda att lyftas fram allihopa. Ni är grymma tjejer!

Dag 4

Fortsätter där jag slutade...
Onsdag innebar banhoppning på förmiddagen och sedan uteritt på eftermiddagen.
 
Banhoppningen var ganska simpel och vi avslutade på en bana på 90 cm med bl.a. trekombination. Fick även hoppa vattengraven i slutet vilket det inte var några som helst tveksamheter om. 
På eftermiddagen blev det en rätt lång uteritt tillsammans med Evelina. Vi var väl 10 stycken tror jag och det var riktigt roligt och gick riktigt fort :) Vi red ned till en strand för att bada men det blåste så mycket så det var inte precis varmt och skönt. Jag fick i Amoure men knappt upp honom då han tyckte att vågorna var läskiga, hehe.
Hemvägen innebar massor med galopp i uppförsbackar. Amoure var stark men höll sig ändå bakom hästen innan, blev bara några bocksprång när en ponny skenade förbi, annars gick det bra.

Trött och sliten, minst sagt

Hemkommen och riktigt trött.
Anlände till Grana vid två-tiden i natt, promenerade Amoure ett tag efter den långa transporten innan han fick gå in i boxen.
Imorse släpptes han ut i hagen vid sju och alla grejer packades in på rätt plats. Så skönt att ha packat upp allt i stallet, just uppackningen brukar ju vara det tråkigaste av allt.
 
Bara all tvätt kvar. Schabrak, ridkläder, vanliga kläder, det mesta behöver tvättas och mina väskor innehåller nog en mindre samling spån. För Amoure blir det en relativt lugn vecka, lite ridning mot slutet men annars mest vila.
Ska bli kul att visa bilder och filmer sedan (:

Åker till Gotland

Nu på måndag åker jag till Gotland i 5 dagar för att umgås med min fina vän Moa som jag också åkte till Bulgarien med, jag kommer därför inte kunna blogga under den tiden. Sen är jag bara hemma 3 dagar innan jag åker till USA i två veckor. 
Yngve kommer få ta det lungt, men inte vila. Han kommer nog bara gå uteritter och ridas ut. När jag väl är tillbaka hoppas jag att träningarna drar igång, och sen är det tävlingar osv. 
Då är sommarbetet också slut efter någon vecka eller så, och då börjar han sova inne, och då börjar det riktiga allvaret haha. 
Jag har pratat med Martina så hon ska blogga medan jag är i USA, ska försöka se om jag kan fixa någon medan jag är i Gotland med. 
Moa och jag 
 
 

Studentpresent

Nu kom min student present från mamma, helt galet snygg!
En boxgardin från Horse Wear. Det matchar precis min tävlingsutrustning och jag är helt kär i den! Det är meningen att jag ska ha den här ett tag, men kommer att användas så fort vi ska bort med lillen!
 
Tycker ni den är snygg?
 
 

Och så bar det hem igen

Nu är vi på väg hem efter en vecka i Skyrup. Jag har massvis med text, bilder och filmer att dela med mig av men det får nog vänta lite.
Jag har lärt mig en hel del och förstått hur otroligt fin min ponny är. Vilken kämpe! Har fått fina lovord och det är verkligen kul, speciellt med tanke på att de flesta av mina hemmatränare har sett Amoure sedan han var liten.
Åker hem på gott humör, med nya bekantskaper och en hel drös med minnen.
Frida, Ellen-Louise, Emma & Alva

Bilder från igår

 

Yngve 12/7

Idag åkte jag lite senare till stallet och red runt våran oval. Hade inga ridstrumpor eller ridstövlar så det var lite jobbigt haha, som ni ser. 
 
Tänkte mycket på att han skulle vara avslappnad hela tiden genom hela passet. Mycket skäkelvikningar och övergångar i början. Han kändes fin hela tiden. Efter jag ridit honom låg i galoppen var han riktigt taggad och han kändes jättefin. Tog igenom galoppen ordentligt idag också, med att han verkligen skulle upp med ryggen hela tiden och inte spänna sig. Gick super och i slutet gjorde de svårare sakerna som att samla osv och då gjorde han det jätte fint utan att spänna sig! Efter skrittade han av sig själv mer eller mindre, tyglarna låg lösa och jag satt med händerna i kors haha. 
Efter följde han efter mig som en liten hund, min pluttis <3 
 
Älskar min finaste lilla kille.
 
l
 
 
 

Dressyrskydd

 
Verdus Evo Piaff är nog helt klart de bästa skydden, men ska du ha fyra stycken får du pröjsa hela 3000 kr vilket inte alltid känns så bra i plånboken. 
Hööks skydden tycker jag är värdelösa, går sönder direkt. 
Schockemöhles är säkert bra men då tycker jag nog att Catagos är mest prisvärda eftersom de är billiga och sitter väldigt bra!
Är man ute efter något väldigt billigt är Protector skydden super! Jag tycker de håller bra och de är riktigt billiga, det går snabbt att slänga in dem i tvätten med. Går att hitta på City Gross för under 200 kr. 
 
 

Dressyrträning

Dressyrtränade igår istället för senare i veckan eftersom det var väldigt svalt igår. Linda var där med och det är alltid kul att rida med henne så vi gick ner till ridhuset klockan 10 på kvällen haha. Kom inte hem förrän 23.30 haha.
 
Passet var nog inget att hänga i granen. Det är något som inte riktigt stämmer med galoppen. För bara någon vecka sedan gick han super i galoppen och nu har han jätte svårt att samla sig så skulle tro på en sträckning eller liknande. 
Traven var fin, men så fort jag ville sätta lite mer bakben och lite mer samling tjura han ihop, samma i galoppen. Så jag blev irriterad och han blev irriterad. Så tillslut släppte jag allt, skrittade ett tag och körde basic på en volt, och då blev han fin. Så avslutade där.
Tror dock att han är så här pga att han är lite trött och sen tror jag att det är något som sitter i kroppen någonstans. Han är alltid så arbetsvillig i vanliga vall så när det blir så här så tror jag det ligger i kroppen på honom. Vi ska ta ut massör och kanske kiropraktor, som vi gjorde förra sommaren. 
Bilden är suddig, men kolla på skönheten! Alltså kan inte få nog att titta på min lille kille, kan typ inte fatta hur långt han utväcklats, pluttis <3
 
 
 

Söt häst och lillasyster

Söt lillasyster och häst! Innan hoppningen i måndags. 
 
 
 

Filmer från hoppningen

 

Dagens skratt

Dagens underhållning bjöd Anton på under gymkhanan. Vi som inte var med låg i gräset och skrattade haha :D

Gårdagens hoppträning

Igår hopptränade min Linda för Linda i stallet. Linda är inte tränare egentligen men har hoppat väldigt höga klasser och är väldigt duktig! 
 
De började med en väldigt bra lydnads övning som inehöll skänkelvikning, travbommar, galoppbommar, upphöjda travbommar, galoppstuds. De var tvungna att hålla fokus hela tiden och lyssna vilket Yngve behövde! Han var lite loj i början, gick i samma tempo och ansträngde sig inte i onödan. Det blev dock bättre desto längre de höll på. 
Efter det hoppade de som galoppstuds hinder och kombination, som gick jättebra. Eter det tränade de på att kontrollera galoppen. Yngve var helt fantastisk faktiskt. Han ansträngde sig så mycket och var överambitiös. 8 galoppsprång var hans vanliga mellan hindrerna, och när linda bad om 9, gav han 10 och när Linda bad om 7 gav han 6. Han fick mycket beröm och han tyckte det var superskoj! Efter det vaknade han verkligen till. 
De hoppade en bana sedan, den låg på 85-90 cm. Yngve levererade verkligen. Linda tog omhoppningssvängar, kom i fel galopp men han bara löste det och hoppade allt. Vi hade verkligen gjort hindrerna tittiga men han tittade inte ens, utan bara levererade. Både mamma, jag och Linda var jätteglada! Vilken häst vi har! 
Har film som kommer upp inom kort!
 
 

Dag 3

Idag har vi ridit för Anders, och det ska vi även göra på förmiddagen imorgon då det är bana.
 
Förmiddagens ridpass var absolut ingen höjdare. Till en början kändes han fin i traven men sedan när vi började galoppera kändes han väldigt stark, och det blev inte precis bättre under passets gång.
Vi red över cavalettibommar i trav, och ibland sprang han iväg men ibland var han också väldigt lugn. Helt okej kändes det i alla fall.
Därefter skulle vi jobba med galoppombyten över bommar på en åtta och det var nästintill katastrofalt. Visst, han kunde göra fina byten men han drog som satan och så stark har han ärligt talat aldrig varit. Visste knappt vad jag skulle göra.
Inte ett roligt ridpass, och jag fick kämpa skiten ur mig för att hålla ihop honom utan att bara slita i honom.
 
Eftermiddagens ridpass var betydligt roligare. Vi hoppade endast titthinder och Amoure skötte sig jättebra. Var dock tvungen att betsla upp så nu har jag för första gången ridit honom på ett skarpare bett. Blev ett delat Kimblewick men jag hade tyglarna i den stora ringen så att det inte blev så mycket skarpare än ett vanligt.
Amoure hoppade allt snällt och fint, och Anders tyckte att jag red bra och att Amoure hoppade bra och var helt otittig så det var roligt :)

Dag 2 dressyr

Det blev dressyr istället för hoppning på eftermiddagen, det var så varmt och hästarna hade redan gått så bra.
 
Vi jobbade med "fyra hörn" i skritt och trav, med övergångar innan och efter samt volter där vi ställde in och ställde ut. Övningen gick ut på att man skulle rida ut hörnen, utanför bommarna som var utlagda 1,5-2 m innanför staketet och i "svängen" skulle vi rakställa och flytta för ytterhjälperna.
Amoure var fin, och fin. Hela passet igenom var han lugn, lösgjord, lydig och gick i en jättefin, stadig form. Jag är verkligen supernöjd och det var även Anna, som tyckte att det inte kunde gått bättre.
 
Amoure fick gå ut i hagen en timme efter ridningen medan jag duschade och städade runt boxen, men nu står han inne igen med Back on Track och äter sin eftermiddagsmat. Om knappa timmen ska vi springa ned till vattnet och bada.
Körde på det marinblå även idag, men med andra ridbyxor och stövlar ;)

Dag 1 dressyr och dag 2 cavaletti

Nu har jag hunnit med två ridpass här nere i Skåne, och Amoure har skött sig som en prins!
 
Igår red vi ett dressyrpass med lite bommar med fokus på sits, position och inverkan. Amoure kändes väldigt mjuk och fin i själva dressyrridningen, där jobbade vi mycket med tio metersvolter med övergångar, både i trav och galopp. Han kändes väldigt kvick och fin, särskilt i galoppen.
Anna, tränaren, sa att vi mest skulle fokusera på vår egen ridning men hon tyckte att jag satt så pass bra att hon istället gav mig massa tips om hur jag skulle få upp honom lite i formen och det blev genast mycket bättre.
Sedan när vi red över bommar så drog Amoure gärna iväg, så jag red massor med skrittövergångar runt bommarna och då blev det bättre.
Kvällens bästa kommentar kom ändå i början av passet då Anna sa "här är någon som har kommit lite längre i dressyrarbetet", och det var verkligen jättekul att höra!
 
På förmiddagen idag så red vi ett pass på stora banan, med olika bom- och cavalettiövningar. Amoure var lugn och fin, men som Anna sa så har han mycket nerv och ibland drar han iväg. Men jämfört med bomarbetet igår så var han otroligt rid- och reglerbar vilket var roligt.
Mycket travbommar på olika ställen och med övergångar och tempoväxlingar samt en liten serie i galopp. Väldigt bra och nyttig träning för Amoure!
 
Amoure lufsar runt i sin hage och i eftermiddag ska vi fortsätta på övningarna med lite mer hoppning. Kul!
Amoure var stilig i marinblått och brunt igår (:

Yngves vecka

Måndag: Hoppning för Linda
Tisdag: Uteritt barbacka
Onsdag: Uteritt med dressyrfokus
Torsdag: Vila
Fredag: Dressyrträning
Lördag: Uteritt/ Bus med terränghinder
Sndag: Klättra i skogen
 
Så här ser veckan ut för Yngve nu. Väldigt lungt har han det just nu, men det är för att han också har semester, då ska man bara ha kul! Så här ser de flesta veckorna ut nu på sommaren när han går på bete.

Dagen i stallet

Efter jag kommit hem från landet åkte jag till ett badställe med en kompis och hängde där hela dagen innan jag drog hem. Då bytte jag egentligen bara om innan jag tog bilen till stallet. 
 
Så skönt när man var där helt själv, supervarmt och bara härligt. Yngve skulle vila idag men hade ändå planerat in massa mys och bad. 
Han fick sig ett rejält skrubbbad eftersom han verkligen var grå av smuts och han stod faktiskt och njöt hela tiden! Så söt.
Efter satte jag honom i en sjukhage där han fik torka medan jag pysslade om honom, min snygga kille!
 
Smutsig sommarbeteshäst!
Ren tävlingshäst!
 

Tävlingssnack

Jag har varit på landet hela helgen utan internet och därför lite seg uppdatering. 
Johan tog hand om Yngve och red ut barbacka vilket var toppen! Idag ska han bara vila men jag tar nog in och pysslar med honom ett tag, han kanske till och med får sig en riktig dusch. 
 
Nu ha jag i alla fall börjat ta tag i olika anmälningar till tävlingar. Som det ser ut nu är det nästan bara LB och LA vilket är riktigt skoj. Dock har jag varit lite sen med att anmäla så just nu ligger jag som 10e reserv i alla klasser, men jag tror nog att jag kommer med. 
 
15 Augisti Hallstavik LB:1 LA:1 // 17 Augisti Roslagens Rid och Körklubb LB:1 LA:1
 
23, 24, 25 Augusti Falu Dressyrmeeting LC:1, LB:1, LB:1, LA:1, LA:1
(Ville inte starta LC:1 egentligen men de hade inte LA första dagen)
 
15 September Stora Uringe LB:1 LA:1
 
Sen vågar jag inte riktigt planera mer med mina höstplaner, och alla tävlingar är inte klara än så vi får se hur det blir. Förmodligen lär jag åka på en 3 tävlingar till efter det. 

 
 

Söndag förmiddag

Godmorgon!
Jag har varit uppe sedan halv sju, då släppte vi ut hästarna med sitt morgonhö och sedan dess har vi hunnit med en hel del.
Vi har mockat, packat höpåsar och kraftfoder, städat lite bland grejerna både i stallet och i stugan och därefter skrittade vi ut en sväng barbacka.
Vi har precis duschat så nu ska vi ta det lugnt en stund, nu börjar alla anlända så det lär ju bli lite rörigt.
Amoures box, hagarna, ridbanan.

Framme i Skyrup

Bättre sent än aldrig men lite uppdatering kan väl sitta på sin plats (:
Amoure är installad och har även blivit motionerad. Red ut med en tjej som heter Ellen och hennes ponnysto. Vi red en sväng runt hagarna och den lilla terrängbanan, i skritt, trav och lite galopp. Amoure kändes något trött i benen men älgade på ändå.
 
Amoure verkar trivas bra i sin box, och jag har börjat få ordning på de flesta sakerna. Imorgon ska jag och fyra andra skritta ut en sväng på förmiddagen innan det är samling och på kvällen sedan ett ridpass. Ska bli spännande!
Min och Ellens stuga

På väg söder ut

Nu befinner jag mig sedan ett par timmar tillbaka i bilen, med Amoure bak i transporten. Äntligen är vi på väg ned till Skåne!
Imorgon börjar en veckas intensiv hoppträning på AW, och det ska bli jätteroligt.
 
Blev en hektisk stallmorgon för mig idag. Jag var i stallet vid sju och släppte då ut Amoure i en stor sjukhage, tillsammans med Oreo som sällskap. Jag smörjde det sista och började sedan packa in allting i transporten. Tacka vet jag mitt underbara sadelskåp <3 lite extra stolt då pappa och jag har byggt det själva.
Sedan longerade jag en pigg Amoure på ridbanan. Blev många varv i galopp och några glädjesprång innan han lugnade ned sig och då var det dags för schamponering och dusch!
 
Tog ut honom och lät honom torka en stund innan jag gick in igen för nästa aktivitet - sätta på transportmunderingen.
Det var lättare sagt än gjort då Amoure inte riktigt ville samarbeta. Fram gick som alltid bra men det var lite väl avancerat med både boots och Back on Track på bakbenen tyckte Amoure, och var inte särskilt glad. Efter en liten maktkamp och många svettiga minuter satt till slut alla skydd på plats och jag kunde packa det sista under tiden som Amoure fick beta. Och nu är vi alltså på väg :)
 
Amoure ska motioneras på något vis ikväll, hoppas på en uteritt.

Turkost

Jag fick ett önskemål att skriva varifrån mina turkosa saker kommer ifrån - de som jag har i terrängen.
Köpte det mesta för ett par år sedan, men jag skriver med allt ändå :)
Jag har två stycken turkosa tröjor, en vanlig collegetröja med dragkedja - den köpte jag på H&M's barnavdelning och klippte sedan av luvan. Den andra är en V-ringad tröja från Esprit.
Amoures schabrak kommer från Scapa, och är helt klart ett av mina favoriter. Jag tycker att det är jättefint.
Bootsen kommer från Professional Choice, ett märke som jag tycker är jättebra. Har både fram och bak men använder endast fram, tyvärr är de på gränsen till för små eftersom att jag egentligen köpte dem till min förra ponny men det går bra ändå.

Shopping

Idag tog jag och mamma en tur till stockholm ridsport för att kolla runt lite. Hade ju en plan att införskaffa mig Glen Gordon schabraket som jag la upp tidigare men så blev det inte. Tyvärr sa de att de hade slutat sälja den vilket kändes väldigt trist. 
Mamma hittade en jättefin skjorta och jag kände mig så sugen på att köpa något. Min blick kunde inte slita mig från Equline schabraket som jag tittat på väldigt länge och tillslut, då till och med mamma övertalade mig så köpte jag den. Den är så fruktansvärt snygg, speciellt på Yngve. Dock kostar den saftiga 1049 kr vilket är allderes för mycket för att schabrak egentligen men men, nu är den min <3
 
Bilderna ger inte riktigt rättvisa, den bara lyser på riktigt!
 
 
Mamma köpte denna från Fior Da Liso, så snygg! Kostar dock 900 kr annars hade jag nog också köpt hem en.
 
 

Efter ansträngning?

Brukar ni använda liniment/kylgel/kyllera eller liknande när er häst har ansträngt sig särskilt hårt?
 
När vi tävlar fälttävlan brukar jag använda kyllera på Amoures ben, och kylgel ibland efter särskilt ansträngande träningar men inte särskilt ofta.

Schnyggt från Schockemöhle

Lite småkär.

I förr går

I förr går tränade jag och Tove markarbete på morgonen. Förutom att det var liiite jobbigt till en början att gå upp var det riktigt mysigt. Jag åkte och hämtade upp Tove hemma hos henne, vi tankade (wooopwoop) och sen åkte vi ner till ridhuset och byggde fram. 
Efter vi tagit in hästarna och fixat började vi rida fram. Yngve rolig hela passet. Vi hade en "bana" som fungerade så att det var som en 20 meters volt med upphöja bommar (tre galopp språng imellan) sedan 5galopp språng på långsidan innan ett hinder. Sen på andra långsidan hade vi en studsserie. 

Jag kan erkänna att jag inte är någon hoppryttare men Yngve sköter sig alltid så bra, kommer rätt på alla hinder, taxerar, och hjälper mig hela tiden. Så himla kul, jag hade nog ett leende på läpparna hela timmen!
Det var extra skönt att få en kall dusch och gå ut och rulla sig i hagen!
 
 

Ett par bilder från Mantorp


Skönaste stövlarna

De skönaste stövlarna jag har haft på mig är helt klart mina Bocaj. De är inte bara sköna att rida i (vilket förstås är ett måste), utan även att gå runt i.
Mina dressyrstövlar är inte alls lika sköna, får lätt skavsår om jag går mycket i dem mellan klasserna på tävling till exempel. Inte alls av Bocaj-stövlarna, vilket är ett stort plus!
 
Lädret på stövlarna är också väldigt mjukt och fint, och jag tycker om att det är snörning så att de går att dra åt. Plus även för färgen, älskar mina svartbruna!

Amoure 4/7-13

Idag fick Amoure gå ett hårt dressyrpass på ridbanan.
Jag red först fram på ovalen, han kändes först lite stark i traven men då red jag massor med övergångar mellan skritt och trav, max 8 travsteg innan jag saktade av och max 5 skrittsteg innan jag satte igång igen så att det hela tiden hände något och så att han skulle lyssna på mig.
Därefter satt Sanna upp en stund och kände på honom, hon red mycket galoppfattningar och jobbade lite sidvärtes. Sanna tyckte att Amoure kändes jättefin, och det tycker ju jag också.
Jag satt sedan upp och avslutade. Då fick jag också jobba med lite galoppfattningar och sedan travlängningar. Kändes jättebra!
 
Efteråt klippte jag Amoure, det tog lite längre tid än vanligt eftersom klippmaskinen bråkade men Morris var jättelugn. Nu får Amoure även sova inne de två nätterna som är kvar innan vi åker.

Lite bilder på mig och Yngve 2/7

Tyvärr kan jag inte redigera bilderna nu när jag varelse har dator eller photoshop, men hoppas ni överlever ändå!
 
 

Dressyrbilder


Gårdagens outfit

 
Yngve
Träns: Hööks
Sadel: Ideal
Schabrak: HV Polo
Sadelgjord Eric le Tixerant
Lindor: Hööks
Boots: Horse Guard
Amanda
Hjälm: Uvex
Pikee: Ralph Lauren
Handskar: Kingsland
Ridbyxa: Hööks
Stövlar: Egen designade från Ulrica Strindinger
 

Dagens dressyr

Idag som sagt hängde Frida med när jag skulle rida. Jag höll till på ridbanan och hela ridpaset gick riktigt bra, det är sällan det inte går bra. 
 
Tränade allt möjligt, inridningar i galopp, öppnor/slutor, skänkelvikningar (som satt extra bra idag), förvänd galopp, samlad galopp, ökningar, ja lite allt möjligt. 
Lyckades till och med hitta ett riktigt bra sätt att lösa problemen med att han springer i ryggningarna. Galoppen idag var super fin, han lyssnade bra och gjorde precis vad jag ville överallt. Superkul! Pigg och glad var han med, lyssnade fint och passet var väldigt problemfritt. 
 
 
Efter så red Frida en stund! Det gick också bra men Yngve är en latmask när andra rider. Han testar liksom genom att inte riktigt jobba på, men det gick ändå bra! Speciellt för att vara sommar. 
Visst är han läcker! Fler bilder kommer så klart 
 
 

Senaste dagarna

När jag kom hem efter Mantorp med Tove red jag ett barbacka pass runt våra hagar. Skrittade först kanske 15 minuter innan jag travade lite och sedan galopperade. Passet bestod mest av galopp där jag jobbade samling och ökning fram och tillbaka. Han var heeelt galet fin. Trots att jag red utan sadel och allt så samlade han upp sig så han nästan galopperade på stället till att sedan öka upp och göra en riktigt stor och härlig galopp. 
Jag kan ju säga att jag har träningsvärk fortfarande, men åh vad fin han var!
 
Igår skulle jag bara rida ut. Började rida runt lite på vägar runt om kring, han var lite töntigt tittig på saker som bara gör mig irriterad, typ fåglar osv. 
Red ner på slingan där jag satte lite krut i honom eftersom jag tycker han är allt för töntig när han går runt och tittar på allt. Så han fick galoppera runt där på ängen med mig ett tag och hoppa lite stenmurar osv tills han coola ner sig. Fast tycker inte riktigt han gjorde det utan han var töntig hela tiden egentligen. Var liiiite sur på honom för första gången på typ 4 månader haha. Han sa förlåt sen i alla fall genom att slicka mig i anskiktet typ 10 minuter, söti. 
 
Idag ska jag rida dressyr tror jag och min kompis frida ska med så det kanske blir lite bilder. Men är han helt dödstrött efter allt galopperade två dagar låter jag nog bli och tar det på torsdag i stället. Får anpassa mig helt enkelt, men hoppas han är taggad för då kan ni få lite fina bilder. 
 Min fina när han tog hem hela 71% i LB

Amoure 2/7-13

Idag red jag ut tillsammans med Erin & Mingus.
Amoure var lite tittig och spänd, men i och med att han är så lätt övertalad så var det inga problem förutom då vi skulle rida över en stallplan där det stod en vattenspridare, men då fick Erin leda Mingus först och då gick det bra.
 
Vi red gokartrundan på andra sidan vägen, och på grusvägarna travade och galopperade vi men över åkrar och i skogen skrittade vi, så det blev mest skritt och vi var ute i ungefär 1½ timme.
Vattenhinder är roliga men vatten som sprutar är läskigt...
 
 

Nytt schabrak ska inhandlas!

Nu var det ett bra tag sedan jag faktiskt köpte ett nytt schabrak. Jag har funderat en del på vad jag vill ha. Jag tycker att blått är snyggast på Yngve men tvekat lite på att köpa blåa schabrak när jag har en del. Men efter att ha funderat en del inser jag att jag bara har typ tre mörkblpa dressyrschabrak vilket endast en av dem är en favorit. 
 
Jag har länge suktat på Glen Gordons nya dressyrschabrak, och har kanske kommit fram till att det får bli en sådant!
Sp snyggt. Kommer lätt bli nästa köp!
 
 

Spännande!

Det händer så mycket roliga saker med Amoure den här sommaren. Jag är riktigt taggad och glad över att jag får alla de här möjligheterna med världens (enligt mig) finaste ponny.
Snart kommer jag att berätta allt men ni får än så länge ha lite tålamod, och låta nyfikenheten sprudla. Amanda är redan sur på mig för att jag inte skriver om allt ;)

Snart så. Snart får ni veta (:
'

Dressyren i Mantorp

 
Som ni ser fick vi lite småmissar, halterna blev sådär och ni ser ju att jag inte riktigt fick tillbaka honom efter galoppökningen. Men annars tycker jag att han kändes fin, något kort i formen men det jobbar vi ju på hela tiden. En helt annan ridbarhet i alla fall :) Domaren tyckte som sagt väldigt mycket om hans energi.

Amoure vecka 27

Måndag: Vila
Tisdag: Uteritt
Onsdag: Markarbete
Torsdag: Sanna rider dressyr
Fredag: Lugn uteritt
Lördag: Till Skåne
Söndag: Lägret börjar

Terrängframridning


Terrängen från två perspektiv

 
Vanligt perspektiv
 
Ryttarperspektiv 

RSS 2.0