Höstrusk

Obefintlig uppdatering är ganska sorgligt såhär i höstrusket.
Min helg har varit minst sagt hektisk och det har inte funnits tid att sitta vid en dator. En hektiskt helg brukar dock vara en rolig helg - och det var den absolut.
Igår var vi iväg på säsongen sista terrängträning vilket var jätteroligt. Kommer filmer senare idag :)
 
Att hösten har infunnit sig har väl inte undgått någon och på ett sätt tycker jag att det är lite mysigt. Jag är inte den som föredrar sommar och värme, men inte heller föredrar jag vinter och kyla. Någonstans däremellan passar mig bäst.
Om jag inte var hästtjej kanske jag skulle tycka mer om sommaren - men visst är det väl ganska jobbigt att rida i 30+ grader och stekande sol? Det tycker åtminstone jag.
 
Det tråkigaste med hösten är att terrängsäsongen nu är slut. Blöt mark leder till upptrampad mark som leder till förstörda banor. Tyvärr.
Jag längtar till nästa år - till nästa säsong. Men det är också min sista. Känns konstigt, vemodigt och sorgligt. Samtidigt spännande att få se vad som väntar, men än så länge vet jag inte.

4 höstfavoriter


Amoure 26/9-13

Idag red vi dressyrlektion för Lisa, i grupp :)
Jag skrittade fram honom för hand ute innan jag gick in i ridhuset och passade på att värma upp under tiden som de andra skrittade ut.
Jag var lite rädd att han skulle kännas sådär låst i vänster som han gjort de senaste dagarna men det gjorde han inte alls, han kändes mjuk och igenom.
Vi började att jobba med halter och övergångar och därefter jobbade vi med skänkelvikningar.
I början fokuserade jag för mycket på tvärningen och för lite på vägen men sedan fick jag till riktigt bra skänkelvikningar. De bästa som Lisa sett Amoure gör sa hon i alla fall.
Avslutade med lite lätt galopp på volt, avtravning och avskrittning innan jag nattade hästarna :)

Vi kan faktiskt lära av alla

Ridsporten är en sport där vi alla är mästare på att kritisera varandra, är det då okej?
En del påstår att det aldrig är okej, en del att det är okej att tränare och proffs gör det, en del säger att det helt enkelt är okej.
Att många känner sig kränkta i stallet tror jag att vi alla vet om - tack och lov har jag aldrig varit med om något liknande och jag förstår inte vad människor får ut av att öppet kritisera andra.
Det är en stor skillnad mellan kritik och konstruktiv kritik.
Konstruktiv kritik är den du får av din tränare - en typ av positiv kritik som ska hjälpa dig att bli bättre. För att bli bättre måste man ju veta vad det är man kan göra bättre, kanske inte vad man gör dåligt.

Vad vill du helst höra:
1. Du rider med alldels för höga händer mot hindrena, det är inte alls bra.
2. Försök att sänka händerna mot hindrena så får du ett bättre stöd.
 
Det handlar om att säga saker på ett pedagogiskt sätt, att säga vad som kan förbättras istället för vad som är dåligt. Vi har alla starka och svaga sidor som ryttare, precis om hästarna har.
Nästa gång du öppet tänker kritisera någon - ta istället åt dig av vad den personen gör fel och tänk på om du kanske skulle kunna lära dig något av det? Vi kan lära oss av de tävlingsdebuterande lokalryttarna likväl som de internationella ryttarna på toppen.
Passande med en annan ryttare på bild - från Lag-SM

Vinrött och svart

Tröja: Schockemöhle || Ridbyxor: Hööks || Fleecetäcke: Schockemöhle || Schabrak: Schockemöhle || Dressyrskydd: Catago || Boots: Hööks

Amoure 25/9-13

Idag fick Amoure nya skor och därefter gav vi oss ut i skogen.
Amoure kändes, precis som han gjort de senaste dagarna, låst i vänstersidan så jag stannade till på en äng där jag jobbade igenom honom ordentligt. 
Jag tycker att han är lättast att ta igenom i galoppen så därför jobbade jag med mycket tempoväxlingar där samtidigt som jag ställde igenom honom, detta gjorde jag i båda varven men med större fokus i vänstervarv.
När Amoure känns spänd så gäller det verkligen att få honom att tänka fram till bettet - och ibland är det lättare sagt än gjort. Det gäller att ha tålamod och ta igenom det, hur mycket det än stretar emot.
 
Efter ungefär halva passet kändes Amoure väldigt fin och därmed fick jag en bra ridkänsla, satte honom ordentligt på rumpan i galoppen och jobbade med lite öppnor och slutor. Avslutade med att trava hemåt i en låg form och då sökte han hela tiden stöd på bettet - nästan så att han blev lite tung men det gör verkligen inget.

Sluta klaga på att du inte hinner

Något jag är så trött på är människor som hela tiden klagar på att de inte hinner.
Jag är en otroligt högpresterande student samtidigt som jag rider sju dagar i veckan, tränar utöver det och hinner även med att träffa kompisar flera gånger i veckan.
Det stör mig att människor inte förstår att bara de prioriterar och planerar - då kan de hinna allt. 
Visst, jag kanske har tur för att jag lär mig lätt. Jag kanske har tur för att jag är effektiv - men det kan nog alla bli. Och det handlar inte om tur.
 
Jag hinner för att jag planerar och prioriterar - jag använder varje lektionstimme på ett produktivt sätt och skulle aldrig sitta och göra ingenting, så som jag vet att många gör. Jag tar vara på min tid i skolan och jag tar vara på min tid i stallet.
Att jag har lyckats hålla höga betyg genom hela min skolgång (gick bl.a. ut med MVG i alla ämnen i grundskolan) samtidigt som jag har tagit hand om en ponny helt själv varje dag i veckan beror på min självdisciplin, men också mitt engagemang. Jag tycker om att lära mig och har höga förhoppningar på min framtid.
 
Det finns dock en sak som stör mig mer än de som klagar - de som säger att jag hinner bara för att jag är jag. Så bara för att jag är jag så hinner jag med allt som ingen annan gör?
Det är fel att säga att bara för att jag är som jag är så kan jag prestera på en helt annan nivå än alla andra, bara för att jag faktiskt satsar. Ingen förstår det, säger bara att jag är smart och har tur som lär mig lätt. Det dem inte förstår är hur mycket tid jag lägger ned, tid som de slösar på att inte göra något alls.
 
Jag vill inte kritisera någon, jag vill bara berätta för er alla att trots att ni har häst som ni rider varje dag, varje vecka, så kan ni få toppbetyg - bara ni vill.
Allt handlar om mål och motivation. I stallet, i skolan, i ridningen, i fotbollen. Har du ett mål så kan du hitta motivation.
 Avslutar med en flumbild... bara för att

Vackra ponnyn


Amoure 24/9-13

Idag åkte vi till Stora Wäsby och hoppade för Lena, som vi ska göra varannan tisdag :)
I uppvärmningen kändes Amoure endast stark och springig, framförallt i vänster varv, men jag försökte rida på och efter ett tag släppte det.
 
Vi började att galoppera fram över upphöjda bommar innan vi hoppade lite olika linjer.
Hoppade flertalet språng runt 100-110 cm och det kändes bra.
Jag måste tänka på att våga sätta ett ordentligt tryck i galoppen för då blir han otroligt kvick i benen - annars blir han lite lång och slarvig.
Sista sprången provade jag att verkligen lägga honom på ett längre språng och då blev det mycket bättre - annars kan han ju hoppa lite nära.
Printscreen från film

Åsikter?

Det verkar vara åsiktsinläggen som är mest uppskattade här på bloggen.
Enligt mig är ett bra åsiktsinlägg ett starkt inlägg baserat på egna erfarenheter - ofta känsloladdade.
Att komma på ämnen att skriva om är desto svårare, när de väl finns där brukar fingrarna röra sig över tangenterna i racerfart.
 
För att komma till meningen med inlägget - finns det något speciellt ni vill höra mina åsikter om?
Ni läsare brukar ju veta både vad ni vill läsa om och vad som kan vara intressant överlag. Länkningar som vanligt ;)

Limegrönt och grå/svart

Pannband: Hööks || Ridbyxor: Hööks || Tröja: Schockemöhle || Schabrak: Schockemöhle || Lindor: Showmaster || Boots: Hööks

Amoure 23/9-13

Hade svårt att bestämma mig om det skulle bli uteritt eller dressyr, funderade först på en blandning men vinden tilltog och det flög runt saker lite överallt vilket gjorde valet ganska enkelt - dressyr i ridhuset.
 
Det här var definitivt ett av våra sämre ridpass på ett bra tag, Amoure kändes inte riktigt framme till bettet utan spände sig ganska mycket. Traven blev bra efter lite jobb med övergångar och öppnor men sedan var galoppen lite likadan - framförallt vänstergaloppen.
Jag försökte verkligen få Amoure att tänka fram till bettet och efter ett tag så släppte det faktiskt, och då blev han genast väldigt trevlig och klev på fint.
Avslutade med lite tiometersvolter i trav och galopp samt lite tempoväxlingar.
 
Travade av honom riktigt lång och låg och sedan stretchade jag hans ben, rygg och hals :)

Var är Amanda?

Det är förstås många som har ställt den frågan i kommentarsfältet - och ni förtjänar förstås ett svar.
Yngve är tyvärr fortfarande dålig/halt och Amanda tycker att det är väldigt jobbigt - det är anledningen till att hon inte bloggar. Jag hoppas att Yngve blir bra snart och att Amanda hittar motivationen igen.
 
Så länge hoppas jag förstås att ni fortsätter läsa bloggen, och precis som jag - stöttar Amanda.
Finingarna som jag hoppas att vi snart får se på tävlingsbanan igen :)

Amoure vecka 39

Måndag: Uteritt/Dressyr (inte bestämt)
Tisdag: Hoppträning
Onsdag: Uteritt (+hovis)
Torsdag: Dressyrlektion
Fredag: Uteritt
Lördag: Skrittur
Söndag: Terrängträning

Lördagens dressyrträning

I lördags red jag ju dressyr för Lisa, vilket gick bra.
Vi började med att rida lite skolor, och då red jag mycket öppnor längs med långsidorna samt lite tiometersvolter ur öppnorna. Jag fick mycket bra tips av Lisa och fick verkligen kläm på öppnorna. Det handlar framförallt om att jag måste våga sätta högre krav på Amoure nu - för styrkan finns faktiskt där. Så det kändes väldigt roligt när det blev så okomplicerat :)
Sedan jobbade vi med skänkelvikningarna, han kändes lite låst i bogarna så jag fick lossa honom där och efter det så blev de mycket bättre och vi fick mer flyt.
 
Avslutade med galoppen där jag först fick rida tiometersvolter som gick bra, jag måste bara våga rida ihop honom ordentligt, och sedan tränade vi på den förvända galoppen.
Amoure är ju väldigt stadig där men av någon anledning så vill jag nästan rida honom lite böjd vilket jag förstås inte ska göra eftersom att han då går på böjda spår. Det har vi i alla fall fått i läxa att träna på :)
Gammal bild, dum skänkel ;)

Lång stalldag

Idag har jag haft en riktig stalldag :)
Det har alltså varit lokala/regionala dressyrtävlingar hela dagen på Överby så jag hjälpte till i cafeterian större delen av dagen vilket var väldigt trevligt. Utöver det har jag också hunnit mocka och fixa foder till Amoure, bytt vatten i hagen samt borstat och promenerat Amoure.
 
Alla Överbyekipage har varit helt outstanding idag. I LB:2:an knep de 1:a, 2:a, 3:e, 4:e, 6:e och 8:e placeringarna och det med ridskolehästar. Jätteduktiga allihopa! I LA:3:an knep de 3:e och 4:e placeringarna.

Mysmorgon och träningsdag

Den här morgonen har redan börjat bra - eller ja, precis så som varje morgon borde börja - med bakning.
Imorgon är det hästtävlingar i dressyr på Överby (där Amoure nu står) så jag har bakat bröd och kakor tills dess då jag har lovat att hjälpa till i cafeterian :) Dessutom så känns mitt ben mycket bättre och det är skönt eftersom att det har gjort så ont i veckan.
 
Idag ska jag rida dressyr för Lisa vid lunch-tid så nu ska jag äta frukost för att sedan promenera mot stallet.
Ha en bra dag!

Vad vill ni se mest av?

Jag har väldigt mycket motivation till bloggandet just nu och jag vill veta vad ni framförallt vill läsa om. Du kan välja flera alternativ, och är det något annat än det som står med här är du mer än välkommen att kommentera :D 
Vad vill ni se på bloggen?
  
pollcode.com free polls 

HV-Polo

HV-Polo är ett av mina favoritmärken - framförallt då jag tycker att de blandar olika färger och stilar väldigt bra. Jag kan hålla med om att deras produkter ibland är lite "over the top" men när de får till det där svenska "lagom" så är de alldeles perfekta!
Här kommer några av mina nya favoriter som jag hoppas ska säljas i svenska butiker under hösten :)
 

Amoure 19/9-13

Idag var det lektionsdags igen (:
Amoure var riktigt pigg och glad, men som sagt börjar han ändå bli mer lyhörd. Vi började med att travhoppa ett kryss och sedan byggdes det på tills det var en trestuds. Innan studsen red vi över bommar i ena hörnet och gjorde sedan halt efter studsen.
Första gångerna, när det bara var ett hinder, var Amoure lite vinglig men han blev bättre och bättre och det sista gångerna hoppade han väldigt fint och väntade på mig.
 
Mitt ben gjorde tyvärr väldigt ont, speciellt i avsaktningarna, men jag hoppas att det blir bättre och bättre nu i alla fall ;)

Vinterns mål

Nu börjar vintern närma sig och med den väntar lite vila och sedan intensiv träning - muskler ska byggas och övningar ska slipas.
o Stadiga öppnor och slutor
o Ännu mer reglerbar i formen - lättare att länga ut halsen
o Mer flytande skänkelvikningar
o Starkare galopp
o Börja sätta galoppombytena
o Bättre längningar i traven
o Lydig i hoppningen

Framtidsdrömmar

Alla har vi väl drömmar, jag har i alla fall massor.
Jag drömmer om att Amoure ska bli en av Sveriges bästa fälttävlansponnysar i framtiden, att han får en duktig ryttare som tar vara på hans talang utan att pressa honom för hårt.
Samtidigt som jag tänker på Amoures ljusa framtid så tänker jag också på min egen. Vad vill jag göra? Jag har tänkt och tänkt och på senaste tiden så har jag insett att jag nog ändå vill hålla på med hästar på något sätt. Hästarna är en så stor del av mig - att jag skulle klara mig utan hästar känns i nuläget minst sagt otroligt.
 
Jag brinner för fälttävlan och jag tycker att det är otroligt roligt att hjälpa andra att lyckas - kanske skulle det passa mig att bli tränare?
Tidigare har jag funderat på det här med banbyggnad, men på ett sätt känns det som att man inte får samma kontakt med ryttarna. Att vara tränare skulle innebära att jag får träffa massvis med duktiga ryttare och deras duktiga ponnysar. C-tränare i fälttävlan skulle jag mer än gärna vilja bli.
Ambitionen och mentaliteten finns - nu ska bara hästmaterial finnas för att få kompetensen. Eftersom att jag inte har några direkta tävlingsambitioner på storhäst i framtiden så får jag väl börja tänka över det. 
Jag vet att det finns flera alternativ men det får framtiden utse.
 
Har ni några hästdrömmar i framtiden?

Amoure 18/9-13

Mitt knä gör bara ondare och ondare just nu, och det är allt annat än roligt samtidigt som motivationen till ridning och träning slår i taket.
Igår var Amanda snäll och red ut på Amoure, som hade skött sig bra.
 
Idag red jag en stund i ridhuset, endast skritt och trav då det gjorde så ont. Amoure var i alla fall jättefin och gjorde precis det jag bad om. Red de olika skritt- och travdelarna från LA:1:an och de satt bra. Även ryggningarna börjar ta sig nu :)
 
Amoure har blivit så trevlig i formen senaste tiden - inga tendenser för att gå bakom hand. Han har en naturlig lite kortare och högre form, eftersom att han är byggd i uppförsbacke, men nu känns det ändå som att han börjar bli mer bärig i rätt form och även mer bekväm. Framsteg!
Amoure tyckte att det var väldigt spännande med spegeln idag!

Nyköping från ryttarens perspektiv

Tycker ni om det här filmerna? När jag rider med hjälmkamera?

Spooks jackor <3

 
Jag älskar verkligen Spooks jackor! De är så snygga! Vill verkligen införskaffa en snart, antingen att ha i stallet eller till vardags. Har du någon favorit av dessa sex?

Spooks jackor <3

 
Jag älskar verkligen Spooks jackor! De är så snygga! Vill verkligen införskaffa en snart, antingen att ha i stallet eller till vardags. Har du någon favorit av dessa sex?

Kvällens fråga

Skulle du läsa en blogg där endast jag (Tove) bloggar?

Nyköping 2013 - Dressyr

Dressyren från i söndags :) Jag är inte alls nöjd med min ridning - dock nöjd med Amoure.
Tyvärr kom inte sista volten eller uppridning/halt med då minnet i kameran tog slut men där fick vi en 6:a för volten samt 7 för både uppridning och halt.

Färgglatt och fint

Jag tycker att de här två färgerna från HV-Polos nya kollektion var väldigt härliga, kanske inget jag skulle köpa men ändå snyggt och utstickande! Loggorna var ganska diskreta och det är istället färgerna som tar plats.Schabrak och benskydd är av modellen San Juan och kostar 699:- respektive 599:-

Nyköping RS 15/9-13 - P80

Svenskt fälttävlansprogram för Debutantklass 2011Jag red inte fram särskilt länge - bara tjugo minuter ungefär. Mitt ben gjorde väldigt ont så jag försökte bara rida för att känna på honom och få honom att lyssna.Inne på banan var han lugn och lyssnade på mig större delen av tiden. Jag hade gärna velat ha honom lite mer explosiv bara.Fick väl egentligen bara två små missar som gav 5,5 poäng - halten mellan galopperna, själva halten blev okej men han drog iväg lite precis innan, samt ena upptagningen där han tyvärr blev lite utåtställd. Annars var det flest 7:or och 7,5:or i protokollet vilket var jätteroligt :) Fick bland annat 7:or på uppridningarna och sista halten, sista halten har jag aldrig fått en sjua för så det var jätteroligt. 7,5:orna kom förstås i galoppen och domarkommentaren var föga förvånanade "Mycket trevlig ponny med fin galopp".
66,25 % - 50,6 straff

Hopprov - 85 cmBra känsla på lydig ponny - fram till sista hindret där jag släppte allt för att det gjorde så ont så där fick vi ett riktigt skitpet som jag är jättearg över, men alltså helt och hållet mitt fel.4 fel - 54,6 straff

Uthållighetsprov - 1560 m - optimaltid 3 min 24 sekAmoure var taggad och glad, men på ett positivt sätt och inte "hejhå, du finns inte". Jag visste med mig att hinder nr 3, ett hus, var utslagsgivande både då det skördade många offer förra året men även i år så där var jag väldigt bestämd och efter det flöt allt på väldigt bra. Höll ett högt tempo vilket var rätt bra då han flöt iväg lite på några ställen men vi var ändå lite snabba på väg mot sista hindret så då plockade jag ihop och red i lugn galopp - tur det!0 fel på hinder - 3 min 11 sek - 0 straff för tiden.

Slutade på 54,6 straff och en 3dje plats. Dock är jag ändå besviken eftersom att vi hade vunnit med god marginal om jag inte hade klantat mig i hoppningen :(Det som gör mig mest glad med denna tävling är i alla fall att jag red på dressyrtränset i samtliga discipliner - och Amoure lyssnade! Känns som att han börjar bli lydigare och lydigare och det gör mig jätteglad :D

Lite klipp från terrängen, fler filmer kommer

Det gick ju bra ändå!

Jag var ganska orolig inför tävlingen igår på grund av mitt ben, för det gjorde verkligen ont. Jag red inte fram särskilt länge till dressyren eftersom att mitt ben skrapades mot sadeln i varje steg.
Hoppningen klantade jag mig totalt i och det är jag jätteirriterad över, reste mig upp inför sista hindret för att motverka smärtan men då hamnade Amoure tyvärr för mycket i framvikt.
Terrängen gick i alla fall bra, vi var lite snabba men jag samlade ihop honom i mål och då kom vi i mål 11 sekunder för snabbt vilket gjorde att vi i alla fall inte fick några straffpoäng för tiden :)
 
Kommer längre utvärdering samt filmer senare.

Dressyrträning 14/9-13

Idag blev det äntligen en dressyrträning för Lisa.
Vi tog tag i de problem vi jobbat med senaste tiden och framförallt problemet med att han inte har någon respekt för min högerskänkel. Det faktum att det är mitt högerben som är skadat är väl inte så bra - men det fungerade ändå. 
Vi började med att jobba på volterna - i vänster varv var han fin men i höger kom problemet fram väldigt tydligt när jag satte höga krav. Han sköt iväg bogen och drog iväg så vi jobbade jättemycket med att flytta honom utåt i högervarv, i princip så red jag en förvänd öppna, d.v.s. öppna åt höger samtidigt som jag flyttade honom till vänster.
Gjorde det i både trav och galopp samt jobbade med en del övergångar och fattningar i det arbetet.
Avslutade med att rida igenom programmet två gånger och jag fick mycket bra tips från Lisa, framförallt att jag verkligen måste vara jättejätte noga med hörnpasseringarna - då får jag honom lugn och eftergiven och plockar även lite extra poäng.
 
Känns väldigt bra inför imorgon - genomjobbad ponny och massor med tips, precis som det ska vara!
Amoure står nyryktad och flätad i stallet, imorgon blir det tidig morgon och sedan beger vi oss. Jag tycker att det ska bli sjukt rolig, det enda som känns jobbigt är att gå terrängbanan, haha! och att kunna stå upp i terrängen, hoppas att benet är bättre imorgon :)
Och så har jag anmält mig till en LA:1... blir ju intressant...

Fredag den 13:e, eller?

Den här veckan har varit intensiv och flugit förbi.
I onsdags promenerade jag med Amoure, i torsdags red jag lektion och då var det lite gymnastikhoppning som gick jättebra. Igår joggade jag honom lite ute och jobbade med mycket tempoväxlingar och övergångar.
 
Igår var det ju även fredag den 13:e. Jag har aldrig varit skrockfull men igår vände det nästan. Mina kompisar kom över på kvällen så jag cyklade till stallet för att släppa ut hästarna på eftermiddagen (hade redan ridit på morgonen) och när jag är på väg hem och ska svänga ut på en grusväg får jag sladd rakt över en sten och cykeln (och jag) bara flyger. Hann tänka "nu dör cykeln" och "fan, mina byxor" innan jag låg på marken med sönderslitna byxor, trasiga armbågar och en väldigt trasig cykel. Kanske man ska börja tro på skrock? ;)
Nä, men lite ont har jag i alla fall. Mitt högra knä är väldigt uppskrapat och detsamma gäller ena armbågen och den andra underarmen, men men, jag lever :)
Hoppas att det går bra att rida i alla fall, dressyrträning idag och sedan tävling imorgon :D
En av mina nya favoritbilder :)

Amoure 10/9-13

Igår åkte vi till Stora Wäsby och tränade för Lena, vilket var riktigt roligt :)
Vi höll till på den stora utebanan men jag valde att rida på det vanliga tredelade ändå, för han kändes ändå lugn dagarna innan.
 
Under framridningen fick vi rida öppna, förvänd galopp, 10-meters volter, travbommar samt skänkelvikning. Amoure kändes otroligt ridbar. Stadig, lugn och lyhörd. För att vara hoppning så var han väldigt fin.
Vi började med att hoppa en linje där vi travhoppade ett räcke och sedan fortsatte i galopp till en oxer. Sedan hoppade vi en bruten linje oxer-oxer. Amoure försökte vara duktig och byta galopp men fick inte riktigt med sig bak så det blev lite vingligt någon gång och en gång drog han iväg men annars kändes det bra och han hoppade runda språng.
Avslutningsvis hoppade vi en bana med både linjer, kombination och studs och Amoure kändes ridbar. Han drog iväg en gång men annars var han väldigt lugn och väntade på sprången, jättekul!
 
Jag är väldigt glad över att jag red på tränsbettet eftersom att det faktiskt fungerade väldigt bra ändå. Målet är ju att alltid rida på tränsbettet, oavsett vad vi gör :)
Dålig mobilbild men tyvärr allt från igår.

Höjdpunkter - Sommaren 2013

... började med en P80 i Mantorp där vi red en av våra bättre dressyrritter vilket ledde till en 3:e placering...
... fortsatte med en vecka i Skyrup...
... en bra P90-debut samt en vinst i Connemara-SM i fälttävlan 2013...
... och avslutades med ett roligt Lag-SM i Skåne varifrån vi fick med oss minnen, erfarenheter och lärdomar.

Amoure vecka 37

Måndag: Dressyr
Tisdag: Hoppning
Onsdag: Promenad
Torsdag: Hoppning
Fredag: Lösgörande
Lördag: Dressyr
Söndag: Nyköping P80
 
Jag är inte den som förespråkar att hoppa hästarna flera dagar i veckan (i vardagsarbetet) men den här veckan blir det lite extra för Amoures del - vilket behövs.
Amoure blir helt hyper vid hoppning för tillfället och han måste lära sig att "chilla" lite. Hoppning handlar inte om att springa så fort man kan och kasta sig över bommar och hinder - han ska vara lugn, kontrollerad och hoppa med spänst. Det blir nog bra :)

Amoure 9/9-13

Ett dressyrpass i ridhuset var vad Amoure fick gå idag.
Hade egentligen planerat att promenera honom men eftersom att jag kände att han blev så lösgjord av galoppen igår så ville jag se om det även märktes i dressyrarbetet - vilket det gjorde.
 
Jag började med att värma upp och sedan jobbade jag med öppna och tempoväxlingar i skritt och trav. Öppna tycker Amoure fortfarande är lite jobbigt men tycker ändå att jag fick rätt bra kläm på det hela idag.
Sedan gick jag över till galoppjobbet där jag jobbade med fattningar på serpentinbågar där jag gjorde avbrott på medellinjen och fattade ny galopp direkt. Jobbade även mycket med olika storlekar på volter samt tempoväxlingar.
 
I galoppen kändes det att han var väl igenom i kroppen och det var lätt att rida ihop honom. Det enda som var lite jobbigt var i högergaloppen där han försökte tränga innåt men det tog jag igenom.
Avslutade med att trava honom lång och låg innan vi promenerade en sväng :)

Nytt och snyggt från Shockemöhle

 

Amoure 8/9-13

Idag fick Amoure sig ett riktigt ordentigt galoppass - och det behövde han verkligen.
Jag red, precis som i onsdags, till Vibyängen där jag lät Amoure galoppera riktigt länge, hade egentligen tänkt hålla en lite intensivare arbetsgalopp men Amoure ville helst galoppera fort så då lät jag honom.
Märktes att han blev mer och mer avslappnad och lösgord ju mer han fick galoppera - helnöjd var vad han var.
 
Avslutade sedan på grusslingan vid stallet med lite galoppfattningar från skritt och sedan skrittade vi av i skogen. Då kändes han riktigt mjuk och igenom. Roligt!
Amoure i hagen tidigare under dagen :)

Bästisar

40 centimetes storleksskillnad spelar ingen roll - de är bästa vänner.
Fidell på 185 cm och Amoure på 145 cm blev bästa vänner på en gång - och det är jag väldigt glad över. Precis som för oss människor tror jag att det är viktigt för hästarna att ha en riktig kompis.
Personalen i stallet har flera gånger sagt att de nästan ser ut som mamma och föl, och Lisa kallar dem för Musse Pigg och Långben, haha.
Bästisar är de helt klart, och de trivs jättebra tillsammans.

Mot stallet!

Ska ta min cykel nu och bege mig mot stallet för att mocka och fixa foder.
Det kan nog vara svårt för er att förstå hur underbart jag tycker att det är att kunna åka till stallet när jag vill. Jag kan åka till stallet flera gånger per dag, åka hem om jag har glömt något, åka hem och äta middag i tid och faktiskt ha tid att plugga precis som alla andra.
Jag kan erkänna att jag antagligen inte pluggade särskilt mycket förra året - det fanns ingen lust men nu känns det mer motiverande när det faktiskt finns tid. Som tur var innebar de flesta kurserna förra året repetition så jag behövde inte riktigt plugga.
 
I alla fall - till stallet för att fixa allt nu och sedan ska jag ut och rida vid tre-tiden då Amoure ska få gå ett ordentligt galoppass ute i skogen :) Sedan får han gå ut i hagen resten av kvällen - nu är det ju så fint väder!
Glad Amoure när han fick gå ut i sommarhagen i juni :)

Amoure 7/9-13

Idag fortsatte vi dressyrarbetet, men den här gången på ridbanan.
Jobbade vidare med samma saker som igår men även med lite mer ökningar och minskningar i alla gångarter. Amoure försökte tränga väldigt mycket med bogarna så jag fick sätta honom lite mer på plats och jobba med att han skulle vara där jag var och skjuta hit och dit.
Fick ändå en bra känsla mot slutet och han lyssnade bra, för det mesta fram till bettet.
Sitsen var ju inte så vacker på den här bilden... men men.

Orange kant

Jag tycker att det är väldigt snyggt med neutrala schabrak som har ett kantband som "står ut" lite - det blir inte för mycket men syns ändå.
Senaste tiden har jag börjat tycka att Amoure passar allt bättre i oranget så jag provade mig fram med lite olika basfärger till ett oranget kantband. Vad tycker ni?
Vilket är snyggast?

Amoure 5/9-13

I torsdags provade Amoure och jag på något nytt - lektion i ridskolegrupp.
Det gick faktiskt över förväntan, trots att den lilla ponnyn var otroligt laddad eftersom att arbetet faktiskt innehöll lite bommar.
Tanken med passet var att jobba med att få hästarna framför en och på bakbenen, fånga upp om de ville gå iväg och jobba med att "omvandla längd till höjd", d.v.s. istället för att springa på framåt skulle de samlas upp och få mer påskjut.
Till en början var Amoure väldigt stark - det var ju otroligt roligt - men efter lite bomarbete blev han lydigare. I galoppen var han väldigt laddad och tyckte att det var mer än superduperroligt så jag fick sitta ned och jobba honom ordentligt. Han blev i alla fall mer och mer avslappnad och lyssnade mer och mer på mig.
 
Det var en rolig lektion och jag tror att det här kommer att vara en bra upplevelse för Amoure - nu ska vi nämligen rida med i den här gruppen på torsdagskvällar. Nästa vecka ska vi hoppa - det lär Amoure tycka är kul ;)
Dåliga mobilbilder var tyvärr det enda som fotades :(
På den högra bilden började jag precis ta av min jacka ;p

Amoure 6 september 2013

Imorse red jag ett dressyrpass i ridhuset.
Det är helt underbart att ha hela ridhuset för sig själv, dessutom älskar jag alla speglar så att man kan se både hur man sitter och hur hästen går om man inte riktigt får till känslan uppifrån ryggen.
 
Det var framförallt ett lösgörande pass där jag jobbade med att få honom på bakbenen och stretcha honom lite i sidorna. I traven kändes han fin - det är väldigt lätt att känna när han tar stöd på bettet och är tillfreds.
I galoppen var det desto svårare, särskilt i vänstergaloppen, då han kändes lite spänd och kort. Fick jobba mycket med att få honom att sträcka ut halsen och stretcha igenom. Gjorde lite galoppfattningar, ställde och motställde.
 
Imorgon ska jag också rida dressyr då jag känner att jag verkligen få igenom allt som sitter lite fast. Tror att det blir bra :)

Amoure 4 september 2013

Även idag red jag ut på Amoure, den här gången till Vibyängen (i närheten av där jag bor) där jag dressyrjobbade lite i alla gångarter.
Amoure var väldigt pigg och lite "dragig", trots det var han inte särskilt stark men något okoncentrerad så jag fick hitta på saker hela tiden.
Jobbade mycket med tempoväxlingar och övergångar samt ställning och även en del sidvärtsrörelser i skrittarbetet.
 
Märktes att han behövde ridas igenom lite, men eftersom att jag ska rida lektion imorgon så ville jag inte köra slut på honom helt så en timmes jobb fick duga trots att det fanns en del energi kvar ;)
På väg till ängen

Amoure 3 september 2013

Idag red vi som sagt backrundan :) Fick sällskap av Amanda som red en ponny, Molly, som står i stallet.
Vi red mycket övergångar, galoppfattningar från skritt och liknande och galopperade i flera backar.
Amoure tyckte att det var väldigt skönt att komma ut men blev ändå inte särskilt stark så det var skönt. Han var även mjuk och arbetsvillig hela tiden.

Jättebästis

145 vs 185 cm ;)


God förmiddag!

God förmiddag alla fina läsare :)
Idag ska Amoure få gå en sväng ute, vi ska rida backrundan som han även har gått tidigare när vi varit ute på Järvafältet och ridit, och där finns det bra backar att galoppera i. Kanske får sällskap men annars ger vi oss ut själva.
 
Idag tror jag även att Amoure har släppts ihop med en annan valack, en riktig bjässe på 185 cm men de har redan blivit kompisar då de står bredvid varandra i stallet och står och gosar med varandra över gallret (;
 
Ha en bra dag så hörs vi senare!
Enda bilden jag hade på skoldatan

Amoure vecka 36

Måndag: Promenad
Tisdag: Uteritt
Onsdag: Skrittarbete/jogging
Torsdag: Cavaletti
Fredag: Uteritt
Lördag: Dressyr
Söndag: Uteritt
 
Jag har verkligen försökt att planera Amoures vecka, men det är så svårt! Den här veckan är jag i alla fall 100 % säker att jag ska rida ut imorgon och rida cavaletti på torsdag men annars är resterande dagar ganska osäkert. Uteritt varannan dag ungefär, en av uteritterna lär bli en rejäl konditionsträning.
Nästa vecka kommer att bli tydligare, den har jag färdigplanerad redan nu. Den här veckan handlar mycket om att komma in i rutinerna och se till att allt fungerar som det ska :)

Amoure 1/9-13

Idag har jag varit i stallet tre gånger - och det känns minst sagt konstigt.
Imorse kollade jag till Amoure, fixade lite i hans lilla hage samt mockade och fixade mat.
Andra gången innebar ridning. Först var tanken att rida ut och ha cykelträning - det är nämligen många cyklister ute på vägarna så pappa cyklade med för att se hur Amoure skulle reagera. Det var dock inga som helst problem, han brydde sig inte ett dugg och när vi ridit en bit blev jag hoppsugen så vi skrittade tillbaka och byggde fram två små hinder på ridbanan.
 
Amoure var ganska stark och jobbig i början av passet men det berodde på att jag hade väldigt svårt att få honom att aktivera sina bakben, han kändes ganska tråkig, men efter lite galopp och sedan några låga språng så började han släppa till och skjuta på.
 
Jobbade över två räcken som jag hoppade snett över och på diagonalen tillbaka gjorde jag byte. Kändes faktiskt väldigt bra mot slutet, då var han reglerbar och tog fina, luftiga språng och gjorde också luftiga byten :)
Såhär såg det ut - 9 m mellan räckena.

Bangång

Bangång är något som jag tycker är mycket viktigt, vid hoppning och fälttävlan. Jag har begått misstaget ett par gånger att endast kolla på banan från exempelvis en läktare men det är då svårt att se om vissa hinder står i en speciell vinkel eller har en relaterad, bruten linje till ett annat hinder.
Jag är inte den som stegar alla avstånd, tidigare gjorde jag det nästan alltid men på Amoure vill jag helst bara hitta ett bra flyt och rida på i en bra galopp istället för att sitta och plocka med galoppsprången. Kortare avstånd och kombinationer stegar jag alltid. Jag har en ganska bra uppfattningsförmåga när det kommer till avstånd, och det tror jag har mycket med rutin att göra. Ju mer banor man ser desto säkrare blir man.
 
I terrängen går jag alltid banan minst två gånger, om jag inte känner till banan så brukar jag gå banan en gång på den gemensamma banvisningen och sedan en gång själv. Första gången brukar jag titta mest på bansträckningen och vilka hinder jag ska hoppa i vilken ordning, andra gången tittar jag mer på hindertyperna och dess karaktär. Är det något hinder som kommer snabbt ur sväng? Är det ett tittigt hinder? Hur ska jag rida mot hindret? I terrängen är jag också extra noga med att stega i kombinationer och bestämmer hur jag ska rida beroende på vilken galopp jag kommer i.
Ofta gör jag på ett liknande sätt i banhoppningen men inte alltid, i terrängen tycker jag att det är viktigare att planera ridningen mot varje enskilt hinder medan det i hoppningen gäller att sätta en bra galopp och vara noggrann.
 
Hur brukar ni tänka när ni går banan?

RSS 2.0