Gott nytt år!


Amoure 31/12-13

Dressyrträningen idag var riktigt bra, Amoure fick verkligen jobba och förstås även jag.
Vi jobbade mycket med att lossa hans högersida, med att flytta honom utåt och verkligen få honom mjuk och lösgjord i höger. Detta genom att rida på en volt och på den öppna delen flytta framdelen utåt, leda med ytter och ställa med inner. 
Efter det red jag serpentiner i hela ridhuset där jag i varje båge flyttade Amoure utåt, så det blev riktigt kringelikrokiga serpentiner. På långsidorna red jag sedan högeröppna för att på kortsidan avsluta med skänkelvikning på hörnlinjen. Amoure lossnade faktiskt riktigt bra, vilket jag inte riktigt förväntat mig eftersom att han lätt blir sur när jag försöker ta igenom höger. Idag blev han riktigt lösgjord och fin.
 
Sedan gick vi över till galoppfattningar från skritt, vi började i vänster, d.v.s. det lätta varvet, och det gick bra. Ibland blir fattningarna lite fördröjda och ibland lite väl "plötsliga" men han fattar från skritten och lägger inte in travsteg.
I högervarv var det förstås desto svårare. Det gällde för mig att verkligen hitta det läge där han inte kan smita iväg, där han måste fatta eller åtminstone är helt rak.
Jag fick till några bra fattningar efter lite protester, och då blev de faktiskt riktigt bra. Och piaff kan han också ;)
Vi avslutade med lite galoppfattningar från trav och avsaktningar i högervarvet, det han har haft svårt med, och idag var det helt klart bättre och istället för att vända sig ut och in gick det att rida honom mer rak.
 
En riktigt bra dressyrträning och Amoure blev verkligen helt igenomriden :)
Vill tacka Lisa för det här året även här på bloggen. Det är tack vare dig som vi lyckas på tävlingsbanorna!
Amoure löddrade så mycket att han var helt vit på huvudet efter passet, här har vi ändå torkat bort det mesta, haha.

Vit, brun & beige

Tove:
Hjälm: Scharf
Väst: Horsehead
Tröja: HV-Polo
Ridbyxor: CRW
Stövlar: CRW
Amoure:
Träns: HdR (lite av ett ihopplock)
(Skydd: Equi-guard damasker)
Schabrak: Schockemöhle
Sadel: Crown Ideal Arwen
 
Vad tycker ni om den här outfiten? Lite mer nedtonad än vad vi normalt brukar ha :)

Amoure vecka 1

Vecka 1 redan, det här året har gått rasande fort. Som ett litet nyårsmål för bloggen så ska jag varje måndag lägga upp en veckoplanering här på bloggen. Främst för min egen skull, eftersom att jag vet att jag presterar bättre med en plan i bakhuvudet. Sen kan det ju förstås vara intressant för er också, jag hoppas det ;)
 
Måndag: Skritt- & travjobb på grusvägen.
Tisdag: Dressyrträning
Onsdag: Hoppning
Torsdag: Lektion (tror att det är dressyr...)
Fredag: Uteritt
Lördag: Vaccination, antingen uteritt innan eller så ska Amoure få vara med på löshoppningen.
Söndag: Lättare lösgörande och därefter hovis.

Amoure 30/12-13

Idag var mamma jättesnäll och följde med till stallet för att ta lite bilder på mig och Amoure :)
Amoure kommer att gå ganska hårt de kommande tre dagarna (dressyrträning imorgon, hoppning på onsdag och lektion på torsdag) så han har nu fått två lite lugnare dagar med uteritter i skritt och trav.
Idag red jag på grusslingan samtidigt som mamma fotade, igår kändes han lite stretig men idag var han relativt mjuk redan från början
Jag jobbade väldigt basic med övergångar och tempoväxlingar, imorgon blir det ordentlig dressyr då jag ska rida för Lisa på eftermiddagen. Det ska bli jättekul, och vi ska jobba vidare med bärighet och galopp från skritt :)
Sötponnyn :)

Amoure 29/12-13

Igår red vi backrundan tillsammans med Carolina och Fidell, Amoures hagkompis.
Vi lyckades pricka in en solig dag och ritten var jättehärlig, jag har verklige saknat solen! Vi skrittade mestadels men travade i alla backar samt på raksträckorna.
Amoure var glad över att få komma ut och det är alltid roligt med sällskap :)
Amoure i sin fina julgrimma som han fick av Carolina :)

Årsresumé

Blogg efter blogg fylls med sammanfattning av året som gått, i någon enstaka eller alldeles för många delar. 2013 var året som inte skulle finnas, då jorden redan skulle ha gått under. Om man nu var vidskeplig och trodde på Mayafolkets kalender.
En del bloggare höjer 2013 till skyarna, medan andra helst bara vill stoppa undan det gångna året i ett hörn. Att sammanfatta året månad för månad passar mig inte riktigt, men det kommer nog en liten lista på årets bästa stunder så småningom. Det gäller att se tillbaka på det man kan förbättra, men också allt som faktiskt är bra.
 
2013 har varit ett bra år, lite upp och ned men det har hänt mycket roliga saker och Amoure har utvecklats väldigt mycket, speciellt nu på slutet. 
Höjdpunkterna har nog ändå varit fälttävlanstävlingarna men framförallt vår P90-debut i Mantorp då vi vann Connemara-SM samt Lag-SM som var en rolig erfarenhet. Utöver det så var veckan nere i Skåne otroligt rolig. 
 
2013 har som sagt varit ett bra år, men jag hoppas ändå att 2014 kommer bli ett bättre år - och jag har en bra känsla än så länge.
Framridning till Lag-SM's hopprov

Amoure 28/12-13

Jag bytte plats på dagens uteritt och morgondagens dressyrpass då det passade bättre in i mitt schema så idag blev det ett dressyrpass i ridhuset.
Amoure var väldigt pigg och taggad, men det gick ändå att kontrollera honom så det var på ett bra sätt. Jag använde den energin till att arbeta med galoppfattningar från skritt. I vänster var de jättefina och framförallt skedde de precis på stället, och han gjorde de väldigt bra. I höger försökte han med lite olika knep för att komma undan, sparka bakut, fatta vänster, trava iväg och vända sig ut och in. Fick ändå till ett par fina fattningar.
Utöver skrittfattningar så jobbade jag främst med skritt och galopp under hela passet. I skritten var det sidvärtsrörelser och i galoppen mycket tempoväxlingar och tiometersvolter.
Jag avslutade med lite skänkelvikningar i trav, i vänster var de jättebra men i höger försökte han vända sig lite ut och in, det blev ändå bättre och bättre.
Amoure fick prova sin julklapp, det anatomiska nackstycket, idag och verkade glad :)

Sista året

Om fyra dagar börjar sista året för mig på ponny. Det känns otroligt vemodigt samtidigt som jag vet att det kommer att bli en början på något nytt och spännande. Jag har inga som helst planer på att köpa storhäst när min ponnytid är slut, men drömmer gör jag förstås.
Vad är då planerna för året? Tanken är att Amoure ska tävla så mycket som möjligt. Samla rutin, kvala lite högre och så vidare. Vi får väl se hur allt går.
 
Det är svårt att sätta upp mål eftersom att jag inte vet hur mycket vi kommer hinna med och hur mycket tid vi kommer att ha på oss. En del mål är mer realistiska än andra.
- Kvala 1* fälttävlan (d.v.s. tre stycken felfria P90, vi har redan en)
- Debutera 110 cm hoppning
- Rida någon dressyrtävling, om det hinns med.
- Börja träna MSV-banor i hoppningen
- Få Amoure ännu mer ridbar i dressyren, och befästa enkla byten, alla skolor och så vidare.
- Rida Lag-SM i år igen, och eventuellt Stil-SM (tror dock inte att vi hinner det då det ligger ganska sent)
 
Det värsta med att mitt sista år på ponny är här, är förstås att Amoure och jag kommer behöva skiljas åt. Jag vet att jag skulle kunna behålla honom och tävla honom som storhäst eftersom att vi redan är kvalade, men eftersom att min plan är att fortsätta plugga och resa en del efter gymnasiet så kommer inte tiden att finnas där, och jag vill inte ha det ansvaret och känna mig så bunden som man gör när man har häst. Men Amoure kommer ändå alltid vara min, på ett eller annat sätt.
 Äkta kärlek <3

Amoure 27/12-13

Idag var det alltså banhoppning.
Vi red fram samt hoppade fram på lite tävlingsliknande sätt - d.v.s. på ett litet hinder, ett räcke och en oxer. Därefter hoppade vi en bana på låg höjd, först en grundomgång och därefter en omhoppningsbana. Amoure hoppade väldigt bra men var lite väl på, därför valde jag också att ta lite längre vägar i omhoppningen men trots det kom jag tvåa tack vare det höga tempot.
Jag avslutade med att hoppa en bana på 100-110 cm och det gick jättebra. Amoure bjöd på framåt och tog tag i hindrena samtidigt som han gick att rida tillbaka. Alla sprången blev väldigt bra förutom på sista hindret där han blev lite banan då jag fastnade lite med innerhanden men jag hjälpte till lite extra och Amoure seglade över i alla fall :)
 
Jag tycker att Amoure har skött sig utmärkt de här tre dagarna, kanske lite för mycket energi men det ska jag egentigen inte klaga på. Han har ju haft en tendens att dra med sig någon bom här och där men trots det så vet jag att han är väldigt försiktig av sig. Det märks verkligen nu när han har fått mer styrka, han gör verkligen allt för att ta sig över felfritt och har inte rört en bom sedan hans lilla vila. Så lite styrka var det som krävdes, och nu är vi på gång :)
Tyvärr finns det varken film eller bild från idag, så ni får en från i somras :)

Idag ska det hoppas bana

Idag är det veckans sista hoppning som står på schemat i eftermiddag. Det är banhoppning och det ska bli jättekul. Jag hoppas att Amoure känns likadan, om inte bättre, som han gjort de tidigare dagarna. Jag ska bara tänka på att sitta stilla med låga händer och rida i en bra galopp.
 
Imorgon ska jag rida ut så jag hoppas att vädret är regnfritt så att någon kan fota lite. Nya bilder är vi minst sagt i behov av ;)

Amoure 26/12-13

Dag två av hoppkursen, idag, innebar gymnastikhoppning och serier.
Allt vi gjorde var på medellinjen, d.v.s. vi red rätt upp över serien, i höger- och vänster varv varannan gång.
Först red vi över mycket travbommar, både under lättridning men också i lätt sits där vi skulle låta hästarna sköta allting. Amoure klev fint över bommarna och var väldigt duktig.
 
Sedan byggdes de första bommarna om till en studsserie med kryss och efter dem skulle vi sakta av till trav för att sedan fortsätta över några travbommar. Så småningom byggdes det på och på slutet var det travbom - studs - ett galoppsprång - oxer - två galoppsprång - oxer/räcke - tre galoppsprång - plank.
Amoure hoppade väldigt väl under passet, han hoppade igenom hela kroppen och var väldigt försiktig om benen - precis så som det ska vara :) Jag är väldigt nöjd med honom, och det var även Lena som sa att han hoppade väldigt fint och okomplicerat.

Imorgon är det banhoppning och då hoppas jag att Amoure hoppar lika väl så att jag verkligen kan känna på rytm och samspel :)
Ett litet klipp från sista sprången :)

Dagens outfit

Amoure:
Träns: Rambo Micklem
Benskydd: Veredus
Sadel: Frank Baines
Schabrak: HV-Polo
Tove:
Hjälm: Scharf
Tröja: HV-Polo
Handskar: Roeckl
Ridbyxor: CRW
Ridstölar: CRW

Amoure 25/12-13

Första dagen på Lenas julkurs var idag och vi red markarbete.
Det kändes på Amoure att han hade träningsvärk från dressyren i måndags, främst i traven där han var lite stel.
Vi jobbade med skänkelvikningar, öppnor och bommar i traven. På bommarna jobbade vi med olika steglängd och olika antal steg mellan bommarna. Det var nyttigt men lite svårt eftersom att Amoure var lite stel. Han mjuknade i alla fall allteftersom.
Därefter gick vi vidare till galoppen där vi jobbade på en tjugometersvolt över två upphöjda bommar med ett galoppsprång mellan. Där skulle vi rida hästarna runda och väl inramade. Där var Amoure mjuk och fin.
 
Vi avslutade med att reglera galoppsprången över två upphöjda bommar på ena långsidan. Vi började med att rida på fyra något kortare språng med målet att hålla en jämn rytm. Amoure var riktigt jämn och fin på fyra språng och gjorde det hela väldigt bra. När vi sedan skulle rida på fem språng blev det dock svårt men vi fick till det efter någon gång. Jag tycker ändå att han var väldigt duktig för han blev inte särskilt dragig eller stark, han lyssnade bra :)
Kommer lite film och fler bilder från idag senare :)

Off we go!

Nu beger vi oss mot Stora Wäsby för första dagen av tre på Lenas julkurs. Idag är det Markarbete på schemat och det passar alldeles utmärkt :)
Hoppas att ni alla har haft en underbar jul med trevligt sällskap och fina paket!
/Tove Amoure 23/12-13

Idag var det dressyrträning för Lisa som stod på agendan och det var mycket välbehövligt. Sist jag red privatlektion var i oktober, så det var jättekul.
Vi började med att jobba i traven med att få Amoure att ta stöd på bettet, skjuta på med bakbenen och bära sig. Det jobbade vi med på volten i båda varven med lite skrittövergångar. Det handlade verkligen om att Amoure skulle söka sig fram till bettet samtidigt som han skjuter på bakifrån. Rida på framåt, samla ihop och släppa fram honom.
Sedan jobbade vi lite med skritten, ökad skritt, mellanskritt och därefter samlad skritt. Att verkligen samla ihop honom i skritten och därifrån göra exempelvis bakdelsvändningar. Där är det verkligen jag som måste planera ordentligt, för Amoure gör som han ska.
Sist gick vi över till det jobbiga - galoppen. Galoppen i sig har ju blivit mycket bärigare, och det höll Lisa med om. Han är fin men vänder sig ut och in både i fattningar och avsaktningar. Idag fick vi slita ordentligt båda två då vi jobbade med galoppfattningar från den samlade skritten. Amoure ska verkligen ta galoppfattningen, direkt från skritten utan att vända sig ut och in. Det tyckte han var jättejobbigt men vi fick ändå till ett par bra fattningar i varje varv. 
 
Som Lisa sa, jag måste verkligen sätta krav på Amoure nu. Han är ingen ung valp längre som man kan dalta med - nu ska han göra som man säger när man säger det. Detta ska jag jobba vidare på, framförallt med fattningarna för att få honom att verkligen förstå att det är jag, piloten, som bestämmer och han kan inte göra lite som han vill. Det ska bli intressant att se om jag märker skillnad redan nästa ridpass, eftersom att han brukar lära sig snabbt...
Gammal, gammal bild

Amoure vecka 52

Måndag: Dressyrträning för Lisa
Tisdag: Tömkörning + promenad (hans vilodag)
Onsdag: Markarbete
Torsdag: Hoppning
Fredag: Hoppning
Lördag: Lugn uteritt
Söndag: Osäkert
 
Det blir en intensiv vecka men det tror jag att han behöver :)

Amoure 22/12-13

Idag hade vi en härlig ridtur i skogen tillsammans med Ida på Divine.
Vi red backrundan med mycket skritt och trav, trav uppför och skritt nedför och avslutade med en liten galopp på hemvägen.
Det var länge sedan jag red ut med sällskap så det var jättetrevligt, dessutom skötte sig Amoure väldigt bra och var lugn.
Jag satte på Amoure sitt Micklem-träns för att se om han blev lite lugnare i munnen då eftersom att han svarade väldigt bra på det förra våren. Kombinerade det med hans favoritbett och det fungerade väldigt bra så han får nog ha det i hoppningen i fortsättningen :) I dressyren ska jag fortsätte rida honom på remont (ibland aachen) för han måste ju acceptera det också.
Amoure i sitt Micklem, som han tycker mycket om :)

Amoure 21/12-13

Idag var Amoure betydligt lugnare men för att vara på den säkra sidan så arbetade jag igenom honom i traven innan jag gav mig på galoppen. 
Jag och Amoure lekte runt med längningar, upptagningar, skänkelvikningar, bakdels- och framdelsvändningar. Massvis med övergångar och tempoväxlingar och Amoure lyssnade jättebra trots att han ibland blev lite på.
Sedan gick vi över till galoppen och det märktes att han var trött efter gårdagens pass. 
Jag satte rätt mycket press på honom i högervarv där han har blivit ganska stretig och springig, och då blev han sur och tyckte att det var väldigt jobbigt. Jag fick kämpa för att få honom att jobba med mig och inte mot mig så jag avslutade när han kändes bra. När jag travade av honom lång och låg så var han väldigt avslappnad och lyssnade bra, igår var han ganska springig även i avtravningen så det var ett klart framsteg.
Jag längtar (helt olikt mig) efter värme för att få en lugn ponny, hahahahaha.

Skrittar fram

Skrittar fram Amoure, tror ni att han är lugnare idag? Återstår att se ;)


Amoure 20/12-13

Igår såg jag fram emot att rida ett ordentligt dressyrpass på Amoure, men han hade helt andra planer och ett lugnt dressyrpass blev ett konditionspass i rasande tempo. 
Började med att arbeta honom i skritten och i traven under lättridning vilket gick jättebra, där var han lugn och lydig så jag red en massa tempoväxlingar och övergångar vilket gick bra.
Sedan slog det, som vanligt, slint i huvudet på herren när det var dags för galopp. Då fanns det inget annat i hans huvud, jag tänkte att om han får galoppera av sig så blir han nog lugn, men det hjälpte väl inte precis. Han fick i alla fall galoppera på i sitt egna tempo medan jag jobbade honom i en längre form och så jobbade vi även med att reglera sprången över bommar, gick i alla fall att korta och länga men det där med att sakta av...
Passet som skulle bli mer travpass blev ett renodlat galoppass på en lite väl pigg och glad ponny som inte riktigt verkade förstå att jag satt på ryggen. 
Jag blev ganska trött på att han bara sprang så jag satte mig ned, red på en 20 meters volt och försökte få honom lugn och sluta streta emot och bara springa i avsaktningarna, gjorde han det så sa jag till honom och så började vi om. Det jobbigaste är att han börjar springa på tvären i traven i högervarv om han tycker att jag ställer krav. Suck.
Grejen är ju den att han är jättefin i galoppen, och skritten, men traven är bara kaos...
 
Vet inte riktigt vad jag ska göra med all den här energin, han skulle nog behöva röra på sig flera gånger om dagen för att lugna ner sig lite. Tyvärr rör sig ju hästarna knappt i hagen nu när det är så lerigt och dant och energin bara samlas i min knäppa ponny. 
Ikväll fortsätter vi i ridhuset och jag hoppas att han ska vara lite trött och ridbar efter gårdagens pass. Är det att hoppas för mycket? ;)
 Vart tog den här ponnyn vägen liksom?

Dion 19/12-13

Fick rida Dion för tredje gången igår och det gick bra :)
Vi började med att rida fram självständigt i alla gångarter och det kändes som att jag fick till ridningen ordentligt även i dressyrarbetet. Jag lät henne gå i en lite lägre form där hon kändes avslappnad då hon var ganska seg så jag ville inte riktigt plocka upp henne. 
Vi hoppade fram på lite låga hinder innan vi började med tävlingen som handlade om att ta sig igenom olika hinder så fort som möjligt. Det gick ganska bra men Dion var som sagt lite seg men vi gjorde det vi skulle i alla fall ;)
Nu är vi i alla fall kompisar i dressyrarbetet också så det känns bra. Ikväll blir det Amoure som får gå ett dressyrpass.

Amoure 19/12-13

En exalterad och lycklig Amoure fick idag leka i skogen. Vi galoppjobbade i lite backar och hade det bara roligt, eller ja, Amoure hade det i alla fall väldigt roligt. Jag tyckte att han skulle lyssna lite mer på mig när han satte iväg i sitt racertempo men han saktade i alla fall av när jag bad honom ;)
Det var i alla fall jättehärligt att komma ut och galoppera på ordentligt, passade på när det var ljust och dessutom var det bra eftersom att det inte är så mycket folk ute och går dagtid på vardagar.
 
Ska tillbaka till stallet senare ikväll och rida lektion, eftersom att det är julavslutning idag så står lekar på schemat och jag tänkte skona Amoure från det, istället så ska jag ta en promenad med honom innan jag rider lektionshäst :) Hoppas jag får rida någon busig liten filur, så vi kan vinna ;)
Nya bilder fotas förhoppningsvis i helgen :)

Hoppträning för Maria 18/12-13

 

Duktig ponny!

Hoppträningen igår gick riktigt bra! Tränade för Maria Bredberg och Amoure skötte sig jättebra. Vi började med mycket travbommar och att få hästarna att lyssna och ta stöd på bettet. Därefter red vi över små bockar på serpentiner där vi gjorde byten innan vi fick hoppa ett räcke och en oxer på en åtta flera gånger och för varje gång höjde Maria. Sista gången låg det på 120 cm och Amoure var hur duktig som helst trots att han började bli lite trött. Avslutade sedan med en bana på 1 meter som även den gick jättebra.
Det var alltså en jättebra träning, alla byten utom typ ett satt, han lyssnade och han hoppade jättebra! Galoppen kändes bra och han var reglerbar, back on track med flaggan i topp!
Dålig bild fotad från filmkameran, film kommer ikväll :)


Vart tog uppdateringen vägen?

Nu ska jag försöka väcka liv i bloggen igen, som gått i lite vinterdvala snöbristen till trots.
Amoure är minst sagt pigg och glad, superfin i galoppen men annars inte lika fin då han tycker att galopp är kalas och helst inte vill göra något annat. Försöker aktivera honom så mycket som möjligt nu för att göra av med den där överskottsenergin. Igår fick han till exempel gå dressyr på morgonen, hagen under dagen och sedan fick han komma ut på 20 minuters promenad på kvällen. Han behöver röra på sig, annars exploderar han, haha.
I lördags hade vi ett riktigt bra dressyrpass, helt ensamma i ridhuset och bara njöt av allt utrymme. Han knäppte av en del i början men på slutet fick jag honom faktiskt att gå framför lod, det är ett stort framsteg. Då var han lugn, fin och avslappnad trots att han i början av passet var lite väl pigg och stark. Amoure var helt genomsvettig efteråt och jag var rätt trött jag med då jag ridit i princip hela passet utan stigbyglar, precis så som det ska vara ;)
 
Idag ska vi hoppträna - jättekul!

Hiss & Diss a lá Amoure

Hissar
- Att jag får motionera med matte på ryggen igen. Då kan jag springa fort och slipper snegla på tomten som går bakom mig hela tiden.
- När jag får galoppera, på riktigt, ute i skogen. Visst, jag får galoppera i ridhuset men det är dötrist för det finns ju väggar överallt.
 
Dissar
- Sånna där trumpinnar som folk går med. Tove kallar dem för stavar, men jag tycker att det snarare liknar gigantiska trumpinnar - och så låter de precis så. De trummar mot marken och de är J-Ä-T-T-E-L-Ä-S-K-I-G-A. Det enda som kan klassas som värre är sånna där rullskidor. Då har de både dessa förfärliga trumpinnar, och skidor PÅ HJUL! Vad är det vettiga med det? De låter och det är skidor, PÅ HJUL. Onödigt.
- Is och slask, för då får jag inte springa fort. För "det går inte och jag kan halka", suck. Jag har koll på mina ben!
- Varför får jag inte springa på terrängbanan? Det är (nästan) bara då som matte släpper mig och låter mig leka. Där är jag kung!
Och fula bilder fångar matte också. Inkompetent fotograf. Det är inte så svårt att fota när jag INTE blinkar. Suck.
xoxo Amoure
 

Amoure 11/12-13

Det var en glad, pigg och överlycklig Amoure som fick komma ut på vägarna idag.
Majoriteten av all snö och is har smält undan och underlaget var därmed ganska bra, lite slask och is på några ställen men mestadels var det mjukt och fint underlag.
Vi skrittade, travade och galopperade och det sistnämnda var förstås kalasroligt enligt Amoure. Han ökade, ökade och ökade med öronen spikrakt framåt och ett glatt frustande. 
De här roliga passen behövs också som omväxling i träningen, när Amoure bara får leka och ha roligt. Han var i alla fall jättenöjd efteråt :)
 
Reflexmunderingen var på men vi hann tillbaka innan mörkret :)

Tillägg på önskelista

Nu har det tillkommit ytterligare en hästgrej på min önskelista. En anatomisk nackpadd som man fäster på tränset.
Det är väldigt "inne" med anatomiska träns nu, det vill säga tränsen med nackstycken som gör hästen mer fria vid öronen och därmed inte är klassiskt "raka". Dessa träns kostar dock en del och jag vet inte alls om Amoure, som förvisso är ganska känslig om sina öron, kommer att uppvisa någon skillnad.
En sån här padd kostar 149 kronor och det tycker jag är värt att betala för att prova om det blir någon skillnad. De kommer från Mountain Horse och finns att köpa HÄR.
De finns i svart och brunt samt storlek cob och full :)

Amoure 10/12-13

Idag blev det som planerat ett dressyrpass i ridhuset. 
Jag lade upp passet ganska likt det pass som jag red i söndags, kommer även ett inlägg om hur jag har tänkt lägga upp ridpassen nu ett tag.
 
Jobbade mycket med att forma honom, ställa och böja för att få honom mjuk samt ta ett stöd längre fram. Sedan galopperade jag och jobbade då med att verkligen få honom rund och mjuk. I vänstergaloppen var han väldigt fin, mjuk och arbetsvillig. Där jobbade jag med en lite kortare arbetsgalopp och övergångar.
I högergaloppen var han lite stelare så där jobbade jag mycket med tempoväxlingar på fyrkantsspåret samtidigt som jag ledde innåt, för att få honom att skjuta på samtidigt som han mer och mer började slappna av. 
Jobbade sedan på volten med att forma honom och med ett par övergångar när han slappnade av. Då blev han rund och fin.
När allt kändes bra så travade jag av honom lång och låg och då tog han ett fint stöd på bettet och klev på avslappnat.

Alla hästar är lika värda - eller?

Ridtravare har under lång tid varit ett hett ämne i bloggvärlden. "En travare är inte gjord för att ridas", "en travare borde inte få tävla", "en travare blir orättvist bedömd på tävling." Listan på saker sagda om dagens ridtravare är många, men precis som att en del har något emot ridtravare kan andra ha något emot exempelvis kallblod eller araber. Kanske är det hästvärldens rasism?
Jag tycker att det är fel att svartmåla en ras - för alla raser innehåller individer. Det finns ridtravare med ett huvud skapt för att hoppa, och om viljan finns där kan den komma (nästan) hur långt som helst. Det gäller att se hästarna som individer och inte som en del av en ras.
Det går att se på samma sätt när det kommer till människor, bara för att man är född i en viss familj, i ett visst land eller inom en viss religion har man inte samma värderingar och tankar - eller drömmar - som alla andra. Vi är individer och vi tänker på olika sätt.
Rasen gör inte hästen. Hästen utgör en individ, som på sätt och vis är formad av rasen, men som också har utvecklats att ha sin egen personlighet och därmed sina egna möjligheter. Jag vet mycket väl att en ridtravare inte har samma förutsättningar att hopp- eller dressyrtävla som ett svenskt varmblod som är framavlat för att göra just det, men de kan mycket väl göra det på en lägre nivå om viljan och förmågan finns där. Precis som ett svenskt varmblod helt kan sakna hoppförmåga och gångarter.
 
Hur ser ni på det här ämnet? Håller ni med mig eller har ni några andra åsikter? Dela med er!
Precis som jag kan tävla med min svenskfödda connemara så kan en annan ryttare tävla med sin travare som gått trav i flera år tidigare. Om den vill...

Amoure vecka 50

Måndag: Vila
Tisdag: Dressyr
Onsdag: Uteritt (om underlaget tillåter)
Torsdag: Markarbete/hoppning
Fredag: Vila
Lördag: Dressyr
Söndag: Uteritt
Tror att det här blir en väldigt bra plan för den här veckan :) Han får två vilodagar eftersom han fortfarande byggs upp och just dessa dagar passar väldigt bra in i mitt schema.
Imorgon slutar jag vid elva och tänkte passa på att rida i ridhuset när jag troligen är ensam och på onsdag slutar jag vid ett och tänkte passa på att rida ut i ljuset om det inte är alldeles för halt :)
Planen är att jobba vidare med att få honom att sträcka ut halsen, slappna av, lägga vikt på bakbenen och hela tiden lyssna på mig. Uppbyggande arbete helt enkelt.
Långt ifrån lycklig-sommarhäst men minst lika pigg och glad vinterhäst har jag ;)

#true


Tillbaka till vardagen

Nu är jag hemma igen och tillbaka till de två saker som jag saknat allra mest - min ponny och min säng.
Igår satt jag upp på Amoure och red ett ordentligt pass i ridhuset (han har hållits igång av Anette och Amanda, tack!).
I början knäppte han av väldigt mycket och kröp ihop så det var vad uppvärmningen handlade om - att försöka få honom att ta stöd längre fram. Det blev bättre och bättre. Sedan övergick jag till galopparbetet där jag jobbade på samma sak samt fattningar och avsaktningar, de kändes bra och han stretade inte alls emot.
Avslutade med att trava och skritta honom lång och låg ett bra tag med övergångar för att verkligen känna att han tog stödet vilket han gjorde mer och mer.
Jag tycker att jag fick igenom det jag skulle och har en väldigt bra plan för den här veckan :)
Enda bilden jag hann fota innan mobilen dog av kylan...

Söööt!

Jag måste säga att även katter kan vara riktigt söta när de vill ;)
Snygga pannband

Någonting jag länge letat (eller bara kollat) efter är snygga pannband. Jag tycker att det är svårt att hitta pannband i bra kvalité som samtidigt har det där "lilla extra" som jag så gärna vill se.
Pannband kan verkligen vara pricken över i:et när det kommer till hästens utrustning. Ett snyggt pannband kan göra underverk. Jag har en ganska klar bild i huvudet över hur mitt drömpannband ska se ut och jag måste säga att PS har kommit ganska nära.
Jag gillar svängda pannband med en mix av olika pärlor och stenar i en krämfärgad variant, alternativt guld. Jag tycker att alla dessa tre var fina. Det i mitten skulle vara riktigt snyggt som dressyrpannband (trots att det är vitt) - jag gillar de olika pärlorna.
499 kronor kostar dessa pannband styck vilket inte är så farligt, om nu kvalitén är bra.

En favorit

En av mina favorithästar är Luciana Diniz's Winningmood. Hans namn passar honom verkligen perfekt för han verkar vara en riktig vinnarskalle. Jag tycker att han är så härlig att se inne på tävlingsbanan för han strålar alltid av lycka och glädje, och en väldans kämparglöd! 
Sen är det ju inte bara det att hans inställning verkar vara underbar - han är också väldigt snygg.

RSS 2.0