Hjälptyglar

Jag tycker att man i möjligaste mån ska försöka undvika alla sorters hjälptyglar, men i vissa fall kan de behövas för att hästen t.ex. ska arbeta rätt. En del hästar är ju tyvärr så felridna att de behöver något sånt när de kommer till en ny ryttare som faktiskt kan rida "rätt". Vill inte trampa någon på tårna men så är tyvärr fallet, och en del använder även hjälptyglar helt i onödan, eller för att de inte har tillräckligt mycket kunskap.
 
Att slänga på en häst graman för att den "annars inte går på tygeln" är helt fel - om man inte fått det som tips av en tränare. Man ska alltid återgå till sig själv först, prata med sin tränare. Det är otroligt viktigt att man har en tränare eller någon annan kunnig person som kan hjälpa till och ge råd.
 
Man ska aldrig använda hjälptyglar helt själv om man inte är särskilt kunnig - det tycker jag är det viktigaste.
Sedan ser jag idag många som använder exempelvis martingal mer för syns skull, inte för att det egentligen behövs. Martingal är ju dock inte en hjälptygel som ska hjälpa hästen att gå i form - snarare förhindra den från att springa med huvudet upp i vädret vid hoppning - men att använda den när det inte behövs tycker jag är onödigt.
 
Vad tycker ni? När är det okej att använda hjälptyglar och är det bra att använda t.ex. martingal bara för att det "ser snyggt ut"?
 Det närmaste Amoure har kommit en hjälptygel är en förbygel helt utan martingaldel. En ung häst ska inte behöva ha hjälptygel i onödan.

Kommentarer
Postat av: Maja

Håller helt med dig!

2013-10-31 @ 12:03:07
URL: http://majawallstrom.blogg.se/
Postat av: Tuuli Elmgren

Håller med! Fick "tips" från en kvinna i stallet att sätta på en graman på Aladdin, men jag sa absolut inte haha!

2013-10-31 @ 12:20:37
URL: http://tuulielmgren.blogg.se/
Postat av: Ellen

Håller med dig. Många använder martingal utan att den ens gör någon nytta. Dom tror att den hjälper men är den så lång att det går ända upp till huvudet på hästen så gör den ingen nytta alls. Som tex när man ser hästar på tävling som springer mer huvudet rätt upp och har martingal men den inte ens är sträckt, då hjälper den ju inte alls. Sen kan jag tycka att om man har en het häst på tex uteritter som kan sticka eller hitta på nåt hyss så är det rätt skönt att ha en martingal, för då när man tar i hästen kan den inte ta bettet och springa med huvudet rätt upp, men då ska ju såklart martingalen vara ganska kort.
Blev en rätt lång kommentar ouups.. hehe. ;)
Kram

2013-10-31 @ 17:33:57
URL: http://ellennilsson.blo.gg

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0