För många en självklarhet men

För många en självklarhet men jag tror faktiskt att många inte har helkoll på dressyren, så här får ni en kortfattad info.

Dressyrprogrammen från Lätt C till Grand Prix och Grand Prix Special är dressyrens obligatoriska program. Finaler, både internationellt och nationellt, avgörs oftast i kür (freestyle), det fria programmet till musik.

Fem domare följer ekipagen med argusblick. Poängen från samtliga fem domare adderas och blir ekipagets slutresultat. Domarna tittar på hästens framåtbjudning och lydnad, spänst, schvung och elasticitet i rörelserna och ryttarens inverkan, och sätter sedan poäng mellan 0 och 10. Vissa moment har koefficient. Om du rider fel väg blir det poängavdrag. 

I bedömningen kür komponerar ryttaren fritt sitt eget program och väljer musik. Mycket uppskattat av publiken som får se en helt ny uppvisning för varje ekipage. Här finns plats för fantasi och uppfinningsrikedom och ofta ligger Kür-uppvisningarna på en betydligt högre svårighetsgrad än de traditionella programmen.

 
Sofi Lexner och finfina Charming Boy får stå för bilden!

Kommentarer
Postat av: Emma

Detta hade jag ingen koll på. Men nu är jag ingen dressyrmänniska heller men kan ju va bra och veta så man hänger med lite när kompisarna snackar haha :D

2013-02-12 @ 19:14:25
URL: http://www.saqubeck.blogg.se

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0