Är era hästar trötta just nu? läs

Pälsfällning och pälssättning är beroende av ljuset och nu när det blir ljusare börjar hästarna också att fälla vinterrocken och sätta sommarjackan. Själva fällningen är inte så jobbig för hästen, det är att producera den nya pälsen som tar kraft. Men exakt vad som händer i hästens kropp vet vi inte.
- Det går åt energi och protein till att göra ny päls. Men egentligen vet vi inte exakt vilka näringsmässiga krav pälssättningen ställer.
Glanslös päls
Många hästägare upplever att hästen blir glanslös i pälsen, lite tufsig och att allmäntillståndet påverkas negativt. En del hästar blir extra kittliga och känsliga i huden, vilket bland annat kan märkas när man borstar dem eller lägger på sadel.
- Det är mest spekulation, men man kan anta att det blir en ökad irritation i huden på grund av den ökade ämnesomsättningen som sker vid pälsfällningen och när det ska växa ut nytt, säger veterinär Lars Kristiansson. 
Han har sett att vissa hästar kan få lindring om man schamponerar dem under pälsfällningen. Om huden blir ren så minskar irritationen.
På Island löser man helt enkelt problemet genom att ställa av hästarna under pälssättningsperioden.

Så här skriver de på Hippson. Yngve har ju varit väldigt trött på senaste och ovanligt seg senaste veckan. Vi tar det ju ganska lugnt nu men har hört att Bvitamin kan vara bra nu. Dock fortsätter de i hippson och säger att det inte behöver fungera.
Men det kanske är just pälsen men och andra sidan svänger Yngve lite så här i tempramentet ibland. Han kan också bli super pigg imorgon. Men vi får se så länge han är trött så tar vi det lugnt! Är era hästar också lite tröttare nu?

Trött liten Yngve
image description


Kommentarer
Postat av: Ronja

Ja juppi har kännt lite seg speciellt igår och han fäller otroligt mycket nu...

2012-03-22 @ 09:44:56
URL: http://fjordfantast.blogg.se/
Postat av: Tussie

London med.. :O

2012-03-22 @ 10:13:12
URL: http://londonryttaren.blogg.se/
Postat av: Anonym

Min ponny är ingen ponny som brukar svettas man kan rida 1 1/2 timme utan svett men nu när hon sätter ny päls så blir hon svettig efter att ha ridit i 10 min skritt+trav. Hon blir alltså inte segare men lättare tröttare och har inte lika mycket ork;7

2012-03-24 @ 00:08:03

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0