Svensk ponnyavel

Det blir alltmer vanligt med ponnysar med okänd härstamning i startlistorna, vilket jag tycker är väldigt synd då jag tycker att det delvis visar att den svenska ponnyaveln inte är tillräckligt framträdande på tävlingsbanorna.
Många ponnyfamiljer väljer att importera ponnysar själva från till exempel Irland, eller kanske köpa en importerad ponny av någon hästhandlare. Det kan bero på att de är billigare, eller att de helt enkelt verkar ha mer kapacitet.
Jag har ingenting emot korsningar eller importer (jag har själv haft en fin import) men jag tycker att det är väldigt synd att det inte är fler som tar vara på de ponnysarna vi faktiskt har i Sverige. 
 
När vi mätte Amoure i början av januari utbrast en av mätkvinnorna "Äntligen en riktig ponny" när vi kom in med Amoure, och hon förklarade att han var dagens första svenskfödda och renrasiga ponny, föregående hade endast varit korsningar och importer. Bara det tycker jag är ett bevis på att Sveriges ponnyavel ligger i skuggan av Irländska, Tyska och Holländska importer och massvis med olika ridponnyer (=korsningar).
 
Min fråga till er är: era ponnysar, är de renrasiga eller korsningar? Svenska eller importer? Vad har ni för ponnysar på din ridskola? Vad tycker du om det här ämnet?

Kommentarer
Postat av: mikaela

Importerad korsningsponny från Irland :) (dock inte vi som importerade henne)

2013-02-09 @ 12:25:19
URL: http://mikzzan.blogg.se
Postat av: Tuuli Elmgren

Importerad korsningsponny är London :D

2013-02-09 @ 14:52:14
URL: http://tuulielmgren.blogg.se/
Postat av: Matilda

Jag rider en Renrasig Newforest ponny efter Kantjes Ronaldo. Annars så har vi 2 okända ponnyer och en till new forest på våran lilla ridskola

2013-02-09 @ 15:40:36
URL: http://matildawaringstam.blogg.se
Postat av: Jennifer

På vår ridskola har vi bara importerade från danmark, holland med mera! Fast 2 stycken är från sverige, MEN dom e korsningar av arabiska fullblod och fjårdingar.. :S

2013-02-09 @ 17:03:55
URL: http://Hoppryttarnaaa.blogg.se
Postat av: Emma

Min 23 åring där hemma har okänd stam, okänd ras och okända uppfödare. Hon såldes på en auktion när hon var runt 7 år gammal och där försvann allt. Men jag tror att hon egentligen är ett misstag, hon är mycket likt ett varmblod fast i ponnyformat. Och hur många betäcker sin varmblodstravare med en ponny?

2013-02-10 @ 11:40:48
URL: http://www.saqubeck.blogg.se

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0