Hagvistelse, hagkompisar. Tove tycker till!

I nästan varje hästtidning finns det en intervju av något slag med en känd ryttare. Nästan lika ofta dyker frågan upp, "går dina hästar i hage?". Svaret på detta är olika beroende på vem man pratar med. I senaste Ridsport Special var det bland annat en intervju med Eric Lamaze, han sa att "ha en häst i hage är en alldeles för stor och onödig skaderisk, de promeneras för hand istället". Medan Michael Jung som intervjuades i samma tidning sa att alla hans hästar få gå i stora hagar dagligen.
Visst, jag förstår varför de hästar som är värda flera miljoner bör hållas skadefria. En liten skada kan drabba en hel tävlingssäsong! Men samtidigt så är de ju hästar, och de behöver få vara just det; hästar!
.
Jag har alltid lagt stor vikt vid att min häst ska få gå ute i hage, gärna så länge som möjligt när det är ljust ute. Och under sommaren är det sommarbete som gäller, vare sig hästen ska vila eller tränas och tävlas som vanligt. Hästarna måste få vara hästar!
.
Hagkompisar, eller inte?
Jag kanske drömmer men jag har för mig att jag för bara någon vecka sedan läste en studie om ifall det är större skaderisk med eller utan hagkompisar. Spalten "utan hagkompisar" hade fått betydligt fler skadade hästar. Alltså är skaderisken mindre om hästarna får gå med kompisar. Eller?
.
Skulle vara roligt om alla ville vara med och diskutera detta, då det är ett ganska hett ämne. Så diskutera på, jag vill höra allas åsikter!


 


Kommentarer
Postat av: Melinda

Även om min häst var värd flera miljoner skulle den få gå i hage precis som vilken häst som helst. Jag tycker det är (nu uttrycker jag mig snällt) dumt att inte låta hästarna gå i hage! Jag tror att de flesta hästar drar på sig mer skador av att inte gå i hage än när den går i hage.

Hagen ska vara så stor som möjligt, helst så hästen knappt fattar att den är instängd hehe:p minst så stor som sommarhagarna dygnet runt året om skulle jag tycka var perfekt:)

Sen förstår jag såklart att det är olika från häst till häst, och har man en dyr tävlingshäst ska man vara extra försiktig å se till att det inte finns något hästen kan göra sig illa på i hagen, och att relationerna är bra mellan hagkompisarna.

Jag tycker hästar ska få gå i en flock, men det är klart, om den mår bra av att vara ensam och det passar bäst för ägaren, så visst.

Min åsikt är iaf: Hästar ska få vara hästar och man ska inte rubba deras naturliga beteende!

2011-12-07 @ 18:08:32

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0