Att tänka på första gången du rider fälttävlan

Att tävla fälttävlan skiljer sig en hel del från tävlingar i dressyr och hoppning - och här tänkte jag lista några saker som kan vara bra att tänka på allra första gången du åker på en tävling.
  • Du måste inte bara ha grönt kort, du måste även ha fälttävlanskort. Det är inte lika komplicerat som att ta grönt kort, i grund och botten är det en påskrift från en godkänd fälttävlanstränare som ska se att du kan rida i rätt tempo samt hoppa olika hindertyper, oftast på en vanlig träning. När du ska ta fälttävlanskort ska du ha med dig en papperskopia av ryttarboken som du hittar HÄR.
  • Precis som vid hoppning och dressyr måste hästen ha en nummerlapp, men i fälttävlan måste också du ha en stor nummerlapp på dig. Du har själv ansvar för att ta med dig en s.k. nummerlappsväst men själva nummerlapparna får du i sekretariatet. Nummerlappen ska du bära när du sitter till häst.
  • När du kommer fram till tävlingen ska du först gå till sekretariatet, precis som på andra tävlingar, och därefter är det bara att lasta ut hästen och rida fram till dressyren. Efter att du har avslutat ditt dressyrprogram så har du 30 minuter på dig att gå in på hoppbanan, på de 30 minutrarna ska du alltså byta sadel, eventuellt träns, sätta på skydd samt hoppa fram (men hästen är ju redan uppvärmd). Efter hoppningen brukar det vara några timmar innan det är dags för terrängen.
  • Oavsett nivå så ska hästen veterinärbesiktigas innan terrängen. Du kan göra det först av allt, eller efter dressyr och hoppning, men innan terrängen måste det göras. Tänk också på att veterinären inte är där hela dagen - ta reda på vilka tider, det brukar stå i ryttarmeddelandet.
  • I terrängen ska du, på din vänstra arm, bära ett medicalcard. Medical cardet ska innehålla personuppgifter och kontaktuppgifter till anhöriga, ifall att något skulle hända så att de kan veta exempelvis ditt personnummer och om du har haft några tidigare skador.
  • I ryttarmeddelandet anges en avgift som du ska betala för veterinär och ambulans, den brukar ligga på runt 200 kronor. 
  • Allt annat du kan behöva veta, om utrustning och liknande, kan du hitta i TR IV som du hittar HÄR.
  • Sist, och kanske viktigast av allt, tänk på att ha god tid på dig! Speciellt om det är din första fälttävlan, det kan vara mycket att tänka på och då är det bra att ha god tid på sig :)
  • Vad tyckte ni om det här inlägget? Skulle ni vilja läsa något mer, liknande? :)

Kommentarer
Postat av: Tuuli Elmgren

Jättebra inlägg, gärna mer sådant!

2014-01-28 @ 17:37:38
URL: http://tuulielmgren.blogg.se/
Postat av: Tuva

Superbra inlägg, mer sånt här :D

2014-01-28 @ 20:23:35
URL: http://fattagaloppen.blogspot.se
Postat av: Elin

Jätteintressant! :) Blir lite sugen på att testa på fälttävlan faktiskt

2014-01-29 @ 19:24:16
URL: http://hopelessdreaming.blogg.se

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0