Variera, variera!

Mitt motto när det kommer till hästar och framförallt träning omkring dessa är "Variera, variera!"
Variera underlag, variera träning, variera tränare, variera bett, variera nosgrimma. Det mesta går att variera och är (för det mesta) bra för hästarna.
 
- En häst ska inte gå på mjukt underlag varje dag, inte heller ska den gå på hårt underlag varje dag. Lagom är bäst och att variera underlag stärker hästarna mycket, på olika sätt.
 
- Träningen är viktig för en glad och hållbar häst! Det går inte att rida dressyr i ridhuset varje dag och tro att hästen ska tycka att dressyr är roligt i femton år. Samma sak gäller hopphästar - det går inte att hoppa varje dag i veckan och tro att det inte slitet lite på hästarna. Som tur är så tänker inte många så.
Kanske är det därför jag har fastnat för fälttävlan, för att det är så varierat. Vi måste träna på allt.
- Med "variera tränare" menar jag absolut inte att man ska byta tränare fram och tillbaka, det skapar för det mesta mer problem än det löser, men att prova en ny tränare någon gång ibland kan vara bra. Få lite nya tips, höra andra tankegångar och feedback från någon som kanske inte har sett hästen en gång i veckan i två år.
 
- Att variera bett är viktigt, tandläkare brukar rekommendera att man rider på samma bett max 2-3 dagar innan man byter. Jag varierar mellan tre olika tredelade bett (ett anatomiskt, ett med fasta ringar och ett vanligt) samt hackamore. Det behöver inte vara så stora skillnader men inget bett är det andra likt, åtminstone inte på pricken.
 
- Att variera träns och/eller nosgrimma innebär att man ändrar tryckpunkterna på hästens huvud. Det är sällan att två träns ligger an på samma ställe, och att byta träns är ett bra sätt att förhindra exempelvis tryckskav.

Kommentarer
Postat av: Tuuli Elmgren

Superbra inlägg, mer sånt här vill jag se! :D

2013-10-15 @ 15:39:09
URL: http://tuulielmgren.blogg.se/

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0