Amandas top 10 ridtips!

Tänkte jag delar med mig av mina topp 10 ridtips till er alla! (Inte i ordning) 
 
Skänkelvikningar! Hur bra som helst om man har en stelare häst för att få den mjukare i bakbenen.
 
Överböj hästen i halsen! Väldigt många ryttare gör det aldrig och märker därför inte av om hästen är mjuk eller inte. Testa att böja halsen mot ditt ben, om hästen inte kan böja på halsen är den inte tillräckligt mjuk. Kom ihåg att trycka ut hästen med inner skänkeln annars kommer hästen bara att svänga. Du vill att den ska flytta sig rakt fram eller åt sidan men inte åt den sidan du böjer halsen åt. Detta ska dock inte göras för mycket!
 
Tiometers volter. Det är jobbigt för hästen och den måste sätta under sig. Se till att den inte lutar i volterna och du kan börja med 15 meters volter om den är stel. Börja alltid med skritt tills det funkar. Sedan går du över till trav, och så småning om galopp.
 
Öppnor och slutor! Vet du inte hur man gör så går det att googla eller youtuba, eller fråga din tränare! Detta är ett bra sätt att få hästen mjuk i sidorna och i bakbenen, tycker jag!
 
Övergångar, GULD! En häst som gör bra övergångar är förmodligen välriden. Den ska inte släppa formen eller bråka, utan att bara gå ner eller upp i övergången, det betyder att den jobbar rätt. Gör din häst dåliga övergångar är det förmodligen ett bevis att den inte går helt rätt. Rid övergångar och sitter de perfekt går hästen förmodligen bra emellan övergångarna också. 
 
Rid alltid hästen lång och låg i början och slutet. Kan inte hästen sträcka ut halsen neråt är den förmodligen stel, spänd eller felriden. Hästen ska kunna ta stöd på bettet fast ändå gå lågt och vara lång. Om du skrittar och travar fram på detta sätt får du upp ryggen på hästen. Rider du inte hästen låg finns det risk att den tappar ryggen när du tar tyglarna, även om den böjer på nacken. 
 
En häst som är orolig i formen och bråkig i munnen behöver en jämn hand, släpp inte stödet på bettet. Beröm genom att lätta lite på inner, men släpp aldrig stödet på ytter. 
 
Skritt är en otroligt viktigt gångart. Många skippar ofta skritten och "glömmer" bort den. Ta tid på att få en jämn skritt. Många hästar spänner sig i skritten för de väntar på traven, men skritta hästen tills skritten känns bra. Ett tips om man har en häst som spänner sig då man skrittar är att släppa på inner då och då. 
 
Har du en häst som spänner sig i galoppen, tappar ryggen, se till att den kan galoppera låg och lång. Då släpper spänningen och den börjar jobba med bakbenen och ryggen. Fungerar jätte bra på Yngve. Börja med att kolla att hästen kan gå låg i galoppen, innan du plockar upp den. 
 
Har du en skänkeldöv häst, försök att använda skänklarna så lite som möjligt! Börja inte banka och bli hård i skänkeln för då blir det bara värre och värre. Du måste ställa in hästen på nytt. Om det finns läsare som vill ha tips om detta kan jag göra ett inlägg med väldigt många tips om hur man får en skänkeldöv häst till att bli väldigt känslig igen!

Kommentarer
Postat av: Malin

Bra tips!

2013-04-26 @ 07:14:57
URL: http://malinottenback.blogg.se
Postat av: Rebecka

Hej! Superbra tips! Det skulle vara jättekul om du skrev ett inlägg om hur man får en skänkeldöv häst till att bli känslig! Har en medryttarhäst som är det, och han hänger dessutom mycket på bettet... :)

2013-04-26 @ 17:40:57

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0