Tidigt tagna föl

 

Mamma la upp på facebook om detta. Yngve har ju en del saker för sig men en sak är att så fort han blir nervös eller har bråttom måste han snutta/nafsa på saker. Och gärna på mig. Jag har funderat en hel del på vad som kan orsaka det men detta kan vara en anledning.

Senarelagd avvänjning ger färre problem

 

Uppfödarens rutiner kring avvänjningen kan påverka fölens hälsa och välmående radikalt. Och för den som köper en unghäst kan det vara bra att veta hur den har haft det under sin föltid.

 

Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Anki Yngve

  
Hos hästar i vilt tillstånd vänjer stoet av fölet vid 9-12 månaders ålder om hon är dräktigt igen, annars sker det vid ungefär 16 månaders ålder. Den avvanda åringen stannar kvar i närheten av stoet, och får trygghet och skydd av henne även i fortsättningen. 
Det kan vara något så enkelt som utrymmesbrist som gör att uppfödaren separerar sto och föl på natten vid installningen efter betet, men det finns risk för problem med en tidig avvänjning. I Sverige har trenden under senare år varit en mer naturlig avvänjning, eller åtminstone en senarelagd sådan.
  
Trygghetsbehovet kvar
Föl som vänjs av tidigt har fortfarande kvar ett sugbehov, att dia handlar inte bara om födointag utan även om trygghet. I grupper med tidigt avvanda föl är risken därför större att fölen diar varandra, med risk för bland annat juverinflammationer som följd.
I en nu tio år gammal studie jämfördes hur olika uppstallningsalternativ efter avvänjningen påverkade fölen. Då fanns en mer än fördubblad risk för beteendeproblem hos föl som hölls i ensam- eller gruppbox jämfört med dem som gick i lösdrift. I en annan studie visade sig föl i ensambox ägna mer tid åt att sparka i väggen, skrapa i golvet samt bita och slicka på inredningen jämfört med föl som hölls i grupp.
  
Ökade mindre i vikt
I en studie där tvååringar stallades in för första gången fick forskarna ett alarmerande resultat; hela 67 procent av dem som stod i ensambox hade efter tolv veckor utvecklat onormala beteenden, trots att de kunde se och höra sina boxgrannar och hade tillgång till mycket vallfoder och halm. Man har även sett att unghästar som hålls ensamma ökar mindre i vikt än de som hålls två och två. De kan även få lägre bendensitet, förmodligen på grund av mindre belastning på skelettet på grund av passivitet. 
Om det finns möjlighet att ha några vuxna hästar i den avvanda fölgruppen har det stort inflytande på fölens välmående. Två studier har visat att det blir färre stressrelaterade beteenden, lägre kortisolnivåer, mindre aggressivitet och färre onormala beteenden om det finns vuxna hästar i flocken. De vuxna hästarna behöver inte vara släkt med fölen, det går bra med både ston och valacker och de behöver inte ha gått i gruppen innan avvänjningen. 
För den som importerar hästar kan det vara intressant att veta att genomsnittsåldern vid avvänjning i USA är drygt sex månader, i Storbritannien knappt sju månader, i Australien knappt sex månader och i många länder i Europa runt sex månader. Av de nämnda länderna rapporteras USA ha högst andel onormala beteenden.


Yngve med sin mamma Tashmiray Van de Fairplay

 
Alltså världens sötaste som föl<3

Kommentarer

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0