Skötsel av stövlar

Tänkte skriva lite om skötsel av stövlar nu när jag ändå är igång och köpt nya. (Förrästen för er som undrade så kostade stövlarna 5000 kr. Gjorde lite ont i plånboken)

Här är lite av Rolf Sjöswärds tips från hippson:
Rengör med vatten 
Rolfs råd att man först spolar eller svabbar av den med vanligt vatten. 
- När du bara spolar av lite snabbt hinner inte vattnet gå in så långt i lädret. Men om du ska göra en mer grundlig rengöring, eller om du går en längre stund i väta eller i vattenpölar, då kan lädret ta åt sig mer väta och då måste man tänka på att torka lädret. Många glömmer detta! säger han. 
Bästa sättet att torka en genomblöt lädersko på är att man knycklar ihop tidningspapper lite luftigt och sedan fyller stövlarna eller skorna med papperstussarna. Därefter får lädret stå och torka i rumstemperatur. Pappret hjälper till genom att suga åt sig fukt inifrån och nästa dag bör lädret vara torrt. 
- Torka aldrig läderskor eller stövlar nära artificiella värmekällor, typ element, torkskåp eller hårfönar. Då torkar lädret ut och blir förstört, varnar Rolf.
 


Återfukta lädret 
Han berättar att det finns en gammal tumregel som säger att "där smör smälter far läder illa". Att rida ut med sina stövlar i solskenet är givetvis ingen fara, men skulle de stå ute i gassande sol under en hel vecka kanske man skulle kunna se en nyansskillnad i lädret. 
Efter att läderskorna har rengjorts och torkat behöver de återfuktas. Rolf liknar detta vid att personer som har torra händer behöver smörja in dem ibland. 
- Använd vanligt läderfett och smörj in skorna eller stövlarna med ett tunt lager, förklarar han. 
Det finns olika skolor om hur man ska göra med sömmarna. Vissa menar att de kan luckras upp om de utsätts för fett, men Rolf är av en annan uppfattning. I alla fall när det gäller skor. 
- Jag tycker att det är bättre att fetta in även sömmarna. Det är där väta kan komma in. Fettet blir som en skyddande hinna, säger han.
 
Använd tandborste! 
För att komma åt och få bort smuts runt sömmar och på svåråtkomliga ställen förordar Rolf en vanlig tandborste. Med den kommer man åt där skorna är som känsligast. 
Vill man få stövlarna extra fina och blanka inför till exempel en tävling kommer Rolf med ett hett tips. 
- Putsa dem som vanligt med skokräm i rätt färg. Sedan putsar du upp stövlarna med en nylonstrumpa. Det brukar ge finns stuns, säger han.
Andra tips:
Dra ner dragkedjan ordentligt 

Skoblock ökar livslängden 

Impregnera regelbundet 


Kommentarer

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0