Hästar och utevistelse


Tänkte skriva vad jag tycket om hästar och deras utevistelse.


Hästar är flockdjur och har från sin början alltid levt i flock vilt, betat på stora slätter och skyddat varandra.

Men så ser det inte ut längre för de flesta hästar. Hästar blev ett arbetshjälpmedel sedan en hobby, som det är för mig. Och de flesta andra som håller på med hästar idag.

Jag anser att vi har ett stort ansvar över oss eftersom det är VI som har fångat in ett djur som inte har velat bli fångat och sedan under flera hundra år tämjt dessa djur att anpassa sig efter oss.

MEN eftersom vi gjort detta är det vårat ansvar att också till så stor del som möjligt anpassa OSS efter dem för att de ska få leva så bra och så mycket som möjligt som de ska leva.

Detta gäller inte bara hästar det gäller ALLA djur som lever i fel miljö än vad de borde.

Exempel, hundar ska få vara ute på så långa promenader som möjligt varje dag. ALLA hundar ska få vara ute ungefär tre timmar per dag, annars anser jag det som djurlågeri.

Fåglar ska få flyga fritt varje dag, efter som det är FÅGLAR som FLYGER. Att sätta en fågel i bur och adrig låta den flyga är djurplågeri, enligt mig.

Kan man inte upplylla detta ska man inte skaffa sig dessa djur.

Tillbaka till hästar.

Hästar SKA vara ute med andra hästar varje dag minst 6-7 timmar i STORA hagar där det finns mark som inte bara är lera, och det här kommer säkert många bli upprörda över men annars anser jag det som djurplågeri.

Våra hästar är ute 10 timmar per dag, under de mörkaste tiden på året, ca 3 månader är de ute 9 timmar. Tre månader på sommaren är de ute 24 timmar.

 Sen visst har man fött upp ett föl och alltid låtit den vara ute högst 4 timmar så är den ju van vid det men va fan, det är djur, livs levande individer med behöv att vara ute med andra.

Att tillexempel köpa en häst av någon som har haft den ute väldigt mycket, och sedan sätta den i en liten hage 4 timmar per dag anser jag är helt SJUKT. Hur kan man ens göra så? Alltså att ändra så på dens vardag är ju djurplågeri.

Det är så många tävlingshästar som kostar så mycket pengar att de inte kan vara ute men, allvarligt, om en människa var värd så mycket penagr inte låser vi in den och särar den från andra människor?

Jag tycker bara att ALLA som har hästar ska tänka över vad som EGENTLIGEN gör hästar glada. Det är inte att göra piruetter eller hoppa högt, det är att uppfylla dens naturliga behov.

Så alla ni där ute som har era hästar i små leriga hagar, med knappt några hästkompisar som går ute typ 4 timmar, tycker ni verkligen att det här är rätt? För det tycker inte jag. 

Yngve i sin hage


Kommentarer
Postat av: Anette

Fantastiskt bra skrivet, Amanda! Håller med dig till 110%! :)

2012-11-06 @ 10:24:36

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0