Olympic day

Igår morse läste jag på mjökpaketet och såg att de skrev om OS och sa att man kunde gå in på olympicday.se och läsa om OS sporter. Och jag är som jag är och måste kolla att de fått med ridsport, och det hade de! 

Stod massor med intressant som jag inte visste, tex visste inte jag att jag och Yngve tränade för att kriga??? hahaha

 
 
 

RIDSPORT

 
 
 
 

GRENAR

 
Ridsport är ett samlingsnamn för flera olika grenar. I ridsport tävlar herrar och damer tillsammans, det är unikt.

 

 

HOPPNING

Hoppningen kommer från Irland. När det sattes upp staket i naturen var ryttarna tvungna att skaffa hästar som kunde hoppa för att man skulle kunna vara med på rävjakten. Sedan utvecklades banhoppningen. En tävlingsbana består av cirka 15 hinder där ekipagen (hästen och ryttare) får felpoäng om de river hinder, vägrar eller får tidsfel.

 

 

DRESSYR

Dressyren kommer från antikens Grekland. Dressyren användes som ett sätt att träna hästar och ryttare för krig.

I dressyr gör ekipagen olika rörelser med olika namn, t ex vändningar, piaf och, piruett. Dressyrtävlingen är uppdelad i tre omgångar där de två första innehåller obligatoriska rörelser. Den tredje omgången avgörs till musik och då har ryttaren själv valt rörelser. Hästens och ryttarens rörelser bedöms av domare.

 

 

FÄLTTÄVLAN

I fälttävlan prövar man hästens uthållighet, snabbhet och lydnad, men också samspelet med ryttaren. I fälttävlan ingår dressyr, banhoppning och terrängritt. I terrängritten rider häst och ryttare i skog och mark och ska ta sig över naturliga hinder. Det är en spännande och fartfylld tävling.

 

 

RIDSPORT I OS

Ridsporten var med från de första moderna spelen 1896, men det var inte förrän i Stockholm 1912 som sporten gjorde succé.

Fram till och med spelen i London 1948 var de flesta deltagarna militärer. I fälttävlan fick man inte ens delta om man inte var militär. Efter London-spelen har det militära inslaget minskat allt mer och i dag är det ovanligt att en ryttare är militär.



Kul! Olympic day har även så att de åker runt så man får prova på olika olympiska grenar och hitta en gren som passar en, hoppas att de har med ridning!

Kommentarer
Postat av: Jennifer

Kul grej med Olympic day!

2012-06-18 @ 14:21:47
URL: http://produktnissen.blogspot.com

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0