Helosan och mineraloljor

Jag fick en kommentar om att Helosan sol innehåller bensin och skrattade lite för mig själv, men kollade upp det för jag vill inte bara anta saker. 
 
Jag har läst om varenda ämne som helosanen innehåller och det är inte bensin i den. Däremot så innehåller Helosan en mineralolja som kallas paraffinum liquidum
Det är en förfinad råolja som faktiskt används i tillverkandet av bensin bland annat. Det här ämnet (och andra mineraloljor som används för samma bruk) används till väldigt många olika hudkrämer, man hittar en massa skönhetssidor som skriver debatter om ämnet. 
 
Debatterna tar upp för- och nackdelar med ämnet och vad som gör det skadligt/ofarligt. Anledningen till att man använder ämnet är på grund av att det mjukgörande och faktiskt är mindre allergiframkallande än vad många vegetabiliska oljor är (de oljorna används även de till hudprodukter). Mineralolja i hudkräm gör tydligen att krämen lägger sig lite som en hinna på huden och skyddar då huden från fler yttre påfrestningar. 
De som inte vill använda den tar upp det faktum att hinnan hindrar huden ifrån att andas och att den då förlorar sin förmåga att själv binda fukt och fett. Porer täcks igen och upptagandet av andra ämnen hämmas lite. Det är många som skriver att de har fått utbrott av finnar efter krämer med dessa mineraloljor. 
 
Det verkar inte vara mer skadligt än så, för de studier som gjorts på människors reaktion på mineraloljor var gjorda med förorenade oljor. Om det var väldigt skadligt för huden så skulle det inte säljas (hoppas jag). 
 
Däremot så reagerade jag på att råoljan (som vi får mineraloljorna ifrån) är en ändlig resurs och inte kan återvinnas i till naturen. Alla paraffin sorter belastar då alltså miljön då de inte kan brytas ner. Mest på grund av detta så ska jag faktiskt kika lite på innehållsförteckningen nästa gång jag köper solkräm. 
 
Finnar - Jaja
Miljöförstöring - Big no no
 
Det här kanske inte är så spännande läsning för många, men det är sjukt bra att kolla vad ens produkter innehåller så man vet vad man sätter på sig själv och sin häst. Jag älskar att läsa in på ämnen så här, det känns som att göra ett skolarbete. Love it! 
 
Vet ni vad hälften av de här ämnena är för något? Nu vet jag några stycken på grund av lite research, haha. Faktiskt väldigt intressant tyckte jag. 
Bild lånad från google. 
 
/Martina som tydligen saknar skolan 

Kommentarer

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0