Hästar som knäpper av

I förr går red jag faktiskt Mary igen! Johanna är bortrest i en vecka och då ska jag ta hand om henne. 
I måndags gick det betydligt bättre än sist. Mary är en sådan häst som knäpper av och blir väldigt hög och spänd utan att ta stöd på bettet. På det sättet kan hon springa iväg mycket mer. Hon är en väldigt väldigt pigg ponny. 
Men i början av passet frågade jag Martina, som gästbloggat här om hon hade några tips. Hon sa att man ska få hästen att leta efter bettet. 
Det är så oerhört vikigt hos unga ponnisar som mary att hon får gå i en låg form så jag red bara i låg form i början. Målet var att hon skulle ta stöd. Jag liksom lirkade och gav utrymme och tog med tyglarna så hon letade efter bettet. Fungerade hur bra som helst. Gjorde även öppna, halhalter, volter med målet att hon alltid hade stöd. Då hon väl hade det kunde jag korta upp henne lite men jag tvingade aldrig upp henne i en hög form. Så kunde sedan trava, galoppera i samma form utan att hon spände sig. 
Tidigare då jag red henne blev det att hon blev så spänd och bara sprang. Då jag bad henne om något tvärnitade hon bara och vifta med fram benen. Men det gjorde hon inte en enda gång idag! Duuuktig tjej!
Så det gick väldigt väldigt bra. 
 
Då jag väl kom hem hittade jag en gammal Hippson tidning där det stod precis om hästar som knäpper av så tänkte skriva lite om den artikeln. 
Det första som står är att knäpper en häst av måste man gå tillbaka till grunden. Man kan inte rida en häst som knäpper av kort eftersom då kommer den bara knäppa av mer. Så lång och låg form tills hästen är redo för att plockas upp. Då får den alltså inte heller knäppa av i den långa formen utan ska hitta stöd för bettet och fram med nosen. 
 
sedan 7 tips att hitta stödet
1. Använd skänklarna tills hästen söker stöd på bettet.
2. Sidvärtsrörelser är bra
3. övergångar mellan trav och galopp
4. Öppna stärker bakbenen
5. Galopp med mycket ställning
6. Handen måste verka fram mot munnen i allt du gör. 
7. dubbelkolla att hästen gör rätt genom att lägga fram handen. Då ska hästen söka sig framåt neråt. Gör den inte det får du börja om. 
 
Jättebra tips och starten i måndags kommer nog göra det betydligt enklare att rida Mary! 
 
Artikeln ar skriven av Mads Hendeliowitz, vart dressyrlärare  på strömsholmmen men håller nu till på segersta och jump club. Linda som står granna med mig i stallet tycker jag borde rida för honom någon gång eftersom hon sjäv hållt till väldigt mycket på jump cub så kanske åker på ett så kallat dressyrträningsläger nästa sommar! 
 
Ingen bild idag men det kommer förhoppningsvis
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0