Vilken färg?

Vilken färg hästen får beror på arvsanlagen, alltså hästens gener. Alla färger som en häst kan ha, härstammar från bara fyra färger. Anlagen för färgerna svart, svartbrun, brun och fux finns hos alla hästar.

Dom fyra "grundfärgerna" modifieras vilket resulterar i att hästar blir skäckar, skimlar osv. Det är då anlag som gör att pälsen blir mörkare eller ljusare än den ursprungliga standardfärgen. Det är därför det heter brunskäck, svartskäck, brunskimmel osv. för att berätta vilken av standardfärgerna som ligger till grund. Vad det gäller fuxfärgen så används ordet röd istället för fux, som vid rödskimmel.

fux+fux=fux
Ett fuxsto som betäcks med en fuxhingst kan bara få ett fuxföl. Detta för att båda föräldrarna saknar anlag för svart färg. För att det ska bli en fux med ljus man och svans, som färgen en haflinger har, måste både hingsten och stoet ha anlag för ljusa skyddshår.

Brun + brun = ?
Om du avlar med två bruna hästar kan dom få föl som är både bruna, fuxar eller svarta om inte en av dom bruna hästarna har dominanta anlag (homozygot) som gör att alla avkommor blir bruna oavsett färgen hos partnern. En skimmel kan bara födas om antingen stoet eller hingsten är skimmel. Chansen att få en skimmel ökar betydligt om båda föräldrarna är skimlar. Men även här är det samma sak som hos dom bruna hästarna, om en skimmel har dominanta anlag blir alla avkommor skimlar.

Från Equipages hemsida!


 Amoure är mörkbrun, hans pappa är mörkbrun (nästan svart) och mamman är brun åt det mörkare hållet så hans färg är ganska självklar :)
 


Kommentarer
Postat av: Team Nyrk!

Hejsan, super fin blogg! :)

Nu startar bloggen TEAMNYRK upp! Där det handlar om två galna hästtjejer och deras hästar! Där vi skriver om tävlingar, träningar och allt som har med hästar att göra! Följ via bloglovin eller byta bildlänk?



Felicia som tidigare kmr från www.feliciaorrstenius.blogg.se flyttar nu dit med Vendela!



Följ våran otroliga resa här www.Teamnyrk.blogg.se!

2011-09-22 @ 12:45:08
URL: http://teamnyrk.blogg.se/
Postat av: Jorunn

Sv: tack så mke! :)



Jättefin och mysig blogg har ni också!

2011-09-22 @ 18:04:03
URL: http://jorunnlavonius.blogg.se/

Kommentera inlägget här!

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-post: (privat)

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0